miercuri, iulie 17, 2024

Pachetul Clean Energy Package, sau cum UE ține cu poporul

Când tocmai ne gândeam să stingem lumina pe anul 2016 și să plecăm acasă cu speranța că la anul ne vom înzdrăveni la cap, miercuri a ieșit Comisia Europeană cu noul pachet pe energie, așa-numitul Clean Energy Package. În găsiți aici, înarmați-vă cu răbdare, că merită explorat. Pe scurt, în ciuda tuturor minciunilor deșănțate pe care le veți auzi de la populiștii europeni în lunile astea, iată surpriză: UE se bate cu statele naționale ca să-l protejeze pe consumatorul casnic, pe cetățeanul simplu, împotriva tuturor grupurilor de interese care au capturat politicile energetice la nivel național.

Ca să înțelegem contextul: în energie, la fel ca în alte sectoare, există o luptă între interese divergente. Vrem mai mult stat național sau mai multă Europă? Mai multă intervenție sau mai multă piață? Ce vrem să protejăm, consumatorii de energie, producătorii nepoluanți, dreptul de a ne face fiecare propriul policy sau solidaritatea europeană în fața unei crize? șamd. Orice decizie am lua, vor exista nemulțumiți. Până acum, s-a tot mers pe sârmă, încercând să împăcăm și capra, și varza. Și suveranitatea națională când vine vorba de politici energetice sau propriul ”mix”, și solidaritatea europeană într-o piață unică, dacă vreunul dintre noi se confruntă cu vreo criză de aprovizionare, de pildă, dacă închide Gazprom robinetul. Vrem să sprijinim și regenerabilele cu subvenții, că nu poluează, dar și producătorii pe combustibili fosili care produc emisii, ca să echilibrăm energia intermitentă de la regenerabile, apoi și energia nucleară, care nu emite CO2, dar e mult prea scumpă ca să poată intra în piață fără subvenție; dar avem de asemenea și mari consumatori de energie, industria grea, pe care n-am vrea-o delocalizată în țări cu reglementări mai slabe de mediu, deci să-i dăm energie ieftină sau s-o scutim de plata emisiilor. Abia în ultimul rând, la alegeri, hai să dăm ceva energie ieftină și la popor. Diverse grupuri de interese, mai mult sau mai puțin legitime, influențează mult mai ușor politicile la nivel național.

Dar realitatea aritmetică bate politica sau, ca să parafrazăm o expresie celebră, poți subvenționa pe unii tot timpul, poți subvenționa pe toți un timp scurt, dar nu poți subvenționa pe toată lumea tot timpul. În plus, cu atâtea distorsiuni, s-a ajuns ca prețurile energiei să nu mai arate nimic, să nu mai producă informație despre sectoarele în care merită făcute investiții și nici să nu arate urgența eficienței energetice la consumator.

Ei, prin acest Pachet, Comisia spune, să terminăm odată cu brambureala din piața europeană din energie, irosim enorm de multe resurse aiurea prin politici care se bat cap în cap. Avem trei obiective clare, regenerabile (27%), eficiență energetică (30%), reducere emisii (40%) până în 2030, un pic mai ambițioase decât până acum, dar perfect realizabile dacă nu mai adoptăm politici și măsuri care trag în direcții diferite. E o politică deșteaptă și da, e un lucru de mândrie să avem leadership în lume cu reformele de mediu, mai ales dacă reușim s-o facem fără să ne ducem economia de râpă, dimpotrivă. Pentru asta, trebuie făcute schimbări la politicile actuale din Europa:

– gata cu subvențiile exagerate pentru regenerabile care distorsionează piața. Lumea să concureze, cel mai eficient intră în piață. În schimb, UE redirecționează niște bani pentru cercetare în tehnologii noi, cercetare fundamentală – în universități și aplicată – în industrie; mai dă bani în training pentru oameni care lucrează în industria de energie pe combustibili fosili ca să se adapteze la noi tehnologii și finanțează programe de reconversie de la energia fosilă pe cea regenerabilă în zone unde transformarea e dificilă doar prin mecanisme de piață (ex în regiuni cu mine de cărbune). Finanțăm cercetarea, dar, din ce iese din cercetare, numai ce e și economic eficient trebuie să intre în piață.

gata cu ”piețele de capacități” prin care, cu pretextul că avem nevoie de subvenționarea unor capacități de rezervă sau răspuns rapid pentru intermitențele energiei regenerabile, se subvenționau centralele vechi și poluante. Avem nevoie de o piață flexibilă, fără reglementări aiurea de prețuri maximale și subvenții, fără acces preferențial (cu excepția strict limitată a regenerabilelor foarte mici și noi), în care cine produce dezechilibre plătește.

consumatorul casnic e cel care nu are niciodată apărători. Comisia arată că, în ciuda faptului că prețurile pentru energie tot scad de ani de zile pe piețele angro (ca urmare a intrării regenerabilelor, ieftinirii petrolului și gazelor etc), prețurile la consumatorii finali casnici tot cresc. Mai rău, cu cât ești mai sărac, cu atât facturile pe energie în total consum au crescut mai mult. Asta se întâmplă din cauză că statele naționale au crescut impozite și taxe pe rețele și pe energie, plătite de consumatorii casnici, ca să acopere găuri la buget și subvenții pentru cei mari și cu putere de lobby (fosili, regenerabile, mari consumatori).

consumatorul casnic e cel care trebuie apărat. Devine obligatorie informarea lui în detaliu referitor la ce plătește; e ajutat să-și optimizeze consumul în funcție de prețurile din piață (prin smart metering); e ajutat să intre în piață ca producător, să-și agrege consumul sau și producția împreună cu alții pentru a folosi cât mai bine piața. În plus, se va investi în eficiența energetică a clădirilor, lucru care va ajuta în primul rând consumatorii săraci care stau și în locuințe de proastă calitate și cu pierderi mari de energie. Statele naționale sunt pentru prima oară obligate de Comisie să determine cine e în situația de energy poverty (sărăcie energetică, adică fie stai în frig, fie plătești o pondere însemnată din venit pe energie) și să adopte măsuri.

– Foarte important: instituțiile la nivel european care au rol în Uniunea Energetică sunt întărite în fața statelor naționale și deschise pentru mai mulți actori decât până acum. Desigur, în anumite limite, pentru că nu se calcă în picioare principiul subsidiarității. Dar: nu poți fi în UE și să vrei să beneficiezi de avantajele pieței unice fără să contribui la asta. Pe scurt: reglementările, politicile și legislațiile naționale trebuie armonizate mai bine, dacă o țară are o criză de aprovizionare trebuie să poată avea acces la energia din țările vecine fără constrângeri birocratice artificiale, ci doar de piață funcțională și lichidă. UE nu-și poate asuma ținte unice de mediu, pe care statele membre le susțin, fără ca UE să poată atenționa statele membre când nu-și fac propria porție de angajament. Pachetul dă instituțiilor europene puterea de a revizui aplicarea strategiilor și planurilor naționale de energie și schimbări climatice; dă puteri mai mari ”reglementatorului european” ACER și asociației europene a transportatorilor de energie (ENTSO) în fața reglementatorilor naționali și transportatorilor naționali; dar și crește puterea unor noi actori, de pildă, întărește vocea rețelelor de distribuție în deciziile privind securitatea energetică (un lucru esențial odată cu creșterea regenerabilelor, conectate direct în rețelele de distribuție).

Știu că povestea asta nu are tot atâta succes ca anecdotele amuzante – dar false – despre cum la UE lucrează niște birocrați care reglementează ce curbură să aibă banana. Realitatea e tocmai invers: birocrații europeni tocmai au decis că statele noastre naționale nu mai au voie să suprareglementeze ca până acum, în câștigul grupurilor de interese tari în clanță și în dauna micului consumator casnic, pe care nu îl aude nimeni și care poate fi prostit dacă nu are acces la informație. Când mai auzim vreun populist care se bate în piept cu ”mândria de a fi român”, să nu uităm că suntem în aceeași măsură și europeni, iar asta nu e puțin lucru.

Distribuie acest articol

45 COMENTARII

 1. …. „… Când mai auzim vreun populist care se bate în piept cu ”mândria de a fi român”, să nu uităm că suntem în aceeași măsură și europeni, iar asta nu e puțin lucru…. „ ….

  Brînza se dă pe bani. Consumatorul plătește curentul, încălzirea, apa, transportul. Cum e folosită energia? Ce înseamă decalaj economic, tehnologic, cu consum mult mai mare de energie pentru un dolar produs în țară, decît etalonul global? Ne putem întoarce la „autarhia” naționalcomunistă?

  In ce stare se află rețelele și centralele electrice din țară? Cine plătește întreținerea, reciclarea și extinderea? Centralele atomice din lume pînă acum nu au depozit definitiv pentru cel puțin 1 milion de ani (Finlanda construiește azi primul depou pentru 1 milion de ani) . Cele peste 120 centrale atomice pe continentul nostru „mărunt” sunt un risc pentru viitorul tinerilor. Pînă la ultimul gram de cărbune, țiței, gaze, resursele globului vor fi „arse”. Energiile regeneratoare și „ecologice/ soarele” au o pondere crescătoare dar cu o viteză lentă … un preț mai mare.
  Kill a cow! Gazul metan e mai periculos pentru încălzirea globului decît CO2.

  UE 2016 este într-o stare cu multe incertitudini. Cei de la Bruessel, comisia, parlamentul, președintele, doamna Mogherini sunt văzuți de citoyenii UE? Sunt acceptați? Sunt respectați?

  Multe în UE 2016 nu mai sunt sigure de azi pe mîine. Energia?
  România are de ales 2016.

 2. Sute de studii facute pe banii nostri pentru a scoate un tom de banalitati in fata caruia sa ne iluminam ca cineva, undeva, pe banii nostri „lucreaza” totusi pentru noi. Oamenii vor sa vada fapte, nu tomuri, maculatura, conferinte si cafele pentru birocrati. Acest document mult laudat este oare altceva mai mult decat niste maculatura birocratica?

  • Pai fapte. Realitatea e ca piata europeana de energie arata cu totul altfel azi fata de cum arata acum 20 de ani, cand s-au dat primele directive in directia unei piete unice de energie. Piata e mult mai concurentiala, preturile sunt mult mai aproape de realitate, consumatorii au azi optiuni, spre deosebire de acum 20 de ani, securitatea energetica si solidaritatea europeana in cazul in care unul din state se confrunta cu o criza de aprovizionare sunt la un cu totul alt nivel decat in urma cu cativa ani. Toate astea sunt rezultatele celor 3 valuri de directive de pana acum.

   Concret, dupa 2012 in Romania am scapat de „baietii destepti” ai lui Hidroelectrica si de „gazul ieftin” dat lui Niculae pe socoteala noastra prin doua metode: puscaria si Pachetul Energetic Trei al UE. Nici prima, nici cealalta n-ar fi fost posibile daca nu eram in UE :)

   • Cite din articolul dumneavoastră: „Comisia arată că, în ciuda faptului că prețurile pentru energie tot scad de ani de zile pe piețele angro (ca urmare a intrării regenerabilelor, ieftinirii petrolului și gazelor etc), prețurile la consumatorii finali casnici tot cresc.”

    Acum 20 de ani prețurile en gros la energie (petrol & gaze) erau foarte aprope de cele de azi (barilul de petrol era pe la $45 azi e pe la $50 :P. Cu toate astea prețurile plătite de consumatorul european au crescut de aproape 3 ori față de 1996. Într-adevăr se vede cu ochiul liber că reglemetările comitetelor și comițiilor bruxelleze au ajutat cosumatoru’ până i-a sărit ăstuia basca, iar piața aia concurențială mere de râgâie :P

    Cât despre România, băieții deștepți n-au fost lichidați de comisia europeană ci de „procurorii băsiști”. Dacă ar fi câștigat Năstase în 2004 sau Geoană în 2009, băieții ăia deștepți plezneau și azi de sănătate în loc să dea România în judecată la CEDO pentru condiții aspre de detenție :P Ehei, mintea oligarhului de pe urmă. Să fi știut ei ce o să le facă niște amărâte de alegeri cu tancurile în stradă le-ar fi câștigat :P

    Pentru o țară ca România UE e azi o binecuvântre. Însă pe termen lung dacă UE nu se reformzeaă drastic va deveni toxică chiar și pentru România.

 3. De acord, desi titlul pare la msto :P
  De acord la modul cat se poate de concret, m-am lovit de chestiunea consumatorului care poate sa devina producator daca utilizeqaza energie electrica produsa depanouri forovoltaice. Exisata momente, chiar zile, cand nu consumi ce „colectezi” si ai putea livra in retea cantitatea disponibila(fie din baterii fie direct din panou). Pentru asata trebuie sa indeplinesti niste conditii(, unele logice , tehnice, altele care tin de acordul furnizorului tau (care-ti devine acum client) , acord pe care nu-l primesti cu una cu doua (practica aia mici nu-l primesc deloc :P)
  Aceste piedici maresc durata de amortizare a unei investitii in regenerabile, la investitii mici, (are acum este la limita suportabilitatii -10ani, uneori mai mult)
  Pe de alta parte, dupa mine, trebuie sa existe (exista ceva, dar cred ca algoritmul este departe de a fi onest) si un sistem de internalizare a externaliattilor :P pozitive sau negative, bazat pe certificatele verzi acum, al caror pret este dat si „socotit”apoi in factura, de piata. Altfel spus daca nimeni nu polueaza valoarea lui este zero, daca polueaza putini si avem o abundenta de nepoluatori valaoarea lui va fi nesmnificativa. Pot sa-mi dea n`spe certificate verzi la MWh, daca nimeni nu are nevoie de ele nu vor valora nimic. sI invers :P
  Una peste alta teoretic e bine, dar am dubii ca acei reglementatori europeni vor fi atat de hotarati si stiuti incat sa si produca efecte. Cel mai bun exemplu este reglementarea din domeniul stabilitatii fiscal bugetare…avem legi europene, ba chiar si nationale …. efecte zero.
  Bun, asatanu inseamna ca pasul nu e corect sau de salutat, dar sa nu amagim ca vom avea rezultate doar pentru ca birocratii aia europeni au terminat de masurat banana :P

 4. N-am vazut / citit documentul, deci va cred pe cuvint. Sa speram ca o sa fie asa, desi nimic in trecutul UE si al Comisiei Europene nu ma face sa fiu optimist :
  – gata cu subvențiile exagerate pentru regenerabile care distorsionează piața.
  – gata cu ”piețele de capacități”
  – consumatorul casnic e cel care nu are niciodată apărători si este cel care trebuie aparat
  – instituțiile la nivel european care au rol în Uniunea Energetică vor fi întărite în fața statelor naționale și deschise pentru mai mulți actori decât până acum.

  Nu cred ca Uniunea Europeana, dupa Brexit, fata in fata cu brambureala energetica care este in capul Dnei Merkel ( care va trebui sa-si caute aliati electorali ) si cu politica autonoma energetica a Frantei, va fi in stare sa faca ceva unitar.

  Cred insa ca pentru o corecta evaluare a viitorului va trebui neaparat asteptata si politica energetica a noii administratii Trump in USA. Viitorul presedinte este in primul rind un pragamaitc si un om de afaceri, care va pune eficienta pe primul plan.

 5. Orice politica care promoveaza un pret mic la intern pentru populatie si un pret mare la extern , ( export ) o sustin , ca cetatean roman .

  • Da, numai ca daca o sustin si ceilati energia pe care o cumpara Romania ca sa-si acopere deficitul va fi la randul ei scumpa. :P Subventiile pentru energia ieftina sunt pana la urma platite tot de consumatori. Atata doar ca ele nu mai sunt proprotionale cu consumul, ci cu puturosenia si prostia. Cu cat omul e mai prost si mai puturos cu atat e recompensat mai mult. Cu cat cineva e mai intreprinzator si mai harnic e sanctionat mai mult ca sa fie recompensat puturosul. Sa nu va indoiti ca asta e reteta succesului :P :P :P

   • Nu ma deranjeaza daca o sustin si celelate popoare . Pentru ca in cazul acesta intra in joc inovarea si eficienta . Fiecare natiune va trebui sa gindeasca la eficienta costurilor si la inovare . Nu am vorbit nici un moment despre subventionare pentru ca nu sint de acord cu ea . Vorbesc despre un pret minimal care sa acopere costul de productie , transport si distribuire catre populatie . Pret in care sa nu mai fie incluse accize si taxe pe care sa faca ,,burta,, mare bugetul general si implicit bugetarii hrapareti . ( Pentru ei e loc destul in sectorul privat ). Omul prost si puturos este incurajat de o anumita clasa politico-administrativa pentru ca este cel mai ieftin si la indemina votant . Se va termina si cu astia cit de curind ( prostii si puturosii dar si cei care ii recompenseaza cu bani si beneficii publice ). Daca nu pot si nu vor sa se dumireasca asteptam disparitia lor fizica .

    • În momentul în care vorbiți de prețuri diferențiate pe categorii de consumatori, e automat vorba de subvenții.

     • Eu fac diferenta doar intre consumatorul roman ( persoana fizica si juridica ) si consumatorul de dincolo de granita tarii .

 6. Lenin spunea ca statul socialist va fi o masinarie perfecta ce va putea fi administrata chiar si de o bucatareasa odata ce toate reglementarile necesare vor fi adoptate. Iata ca de-a lungul timpului toate reglementarile necesare au fost adoptate. Conducatori cu creiere de bucatareasa au fost cat incape. Si cu toate astea totul s-a prabusit.

  De vreo 10-15 ani incoace CE produce tot soul de reglementari intelepte de natura sa proteje consumatorii si sa faca piata energiei tot mai competitiva. Fiecare noua reglementare miracol e de natura sa rezolve odata si pentru totdeauna problemele spre extazuil birocratilor bruxllezi si a chibitilor comunitari, care cred cu taie neclintita in succesul lor. Tot asa cum si Pingelica bietul de el era convins dupa fiecare decret ca agasit solutia salvatoare la toate problemele Romaniei, pana ce l-au impuscat. :P

  Si iata ca dupa atatia ani de zvarcoleli si reglementari ingenioase consumatorul european plateste tot mai mult pe masura ce energia devine tot mai ieftina. Peste asta producatorul european simte tot mai tare handicapul energiei scumpe care alaturi de mana de lucru scumpa, de nenumarate reglementari inepte si de taxele sufocante il fac tot mai necompetitiv si forteaza UE in stagnare si scadere economica .

  OK. Fara sa citesc ingenioasa lucratura energetica a geniilor pustii de la Bruxelles o sa va spun tuturor secretul energiei ieftine si al protejarii consumatorilor: O piata energetica libera, fara nici un fel de subventii si cu un minim de reglementari. unde exsita subventii si reglementari multe si intortocheate inflioresc coruptia, ineficienta si favoritismul. Pana ce nu se va ajunge la asta bataliile UE pentru energia ieftina vor fi pierdute, una cate una. Consumatorii vor plati tot mai mult si producatorii vor fi sufocati lent dar sigur.

  P.S.: Capeteniile UE dispretuiesc poporul si te tem de el. nici nu se pune pune problema sa-l „iubeasca”. E suficient sa le urmarim reactiile lor disperate vis a vis de orice manifestare a democratiei: alegeri, referendum-uri, etc. Visul lor e o societate de genul URSS-ului lui Brejnev: Alegeri cuminti si predictibile, unde toata lumea alege dintre cei 2-3 candidati ai PCUS. „Stabilitatea cadrelor” pana la moarte, atata vreme cat nu calca pe bec cu fapte sau exprimari incorecte politic. Incolo, coruptie, incompetneta, esecuri epice, astea sunt foaie verde si nu sunt motive suficient de intemeiate pentru distrugerea unei frumoase cariere birocratice. :P

  • In general suprareglementarea e de evitat DAR nu stiu pe ce planeta locuiti dar pe a noastra energia e din ce in ce mai scumpa si doar partial si temporar in US si alte balti de petrol si gaze preturile sunt cel mult stationare . Textele astea nu se aplica UE si nici Japoniei .

   gaz
   http://www.businessinsider.com/natural-gas-price-divergence-2014-9
   petrol
   http://thesoundingline.com/wp-content/uploads/2016/02/WTI-Crude-Oil-Price-Cushing-TSL-1024×596.jpg
   electricitate
   http://www.eia.gov/todayinenergy/detail.php?id=20372

   • @ UE,
    exista un proverb, dar pare incorect politic, asa ca iti reamintesc ” tăt natul (in speta UE) trage spuza pe turta lui/ei.
    Asta e memorabil, e genul isteriei de acum citeva decenii, rezervele de titei sint pe sfirsite: ” si doar partial si temporar in US si alte balti de petrol si gaze preturile sunt cel mult stationare”.
    Totul este „temporar”, stimata @ UE; sau UE este pentru 1.000 de ani, de trista amintire?
    „Alte balti de petrol” dureaza de decenii bune, si nu esti tu in masura sa prevezi daca vor seca miine.
    Sindromul Gica contra e in floare; partial si temporar :P

    • Eu am scris decat ca preturile sunt in general in crestere pe Pamant si cel mult stationare acolo unde exista rezerve abundente . Aveti vre-o problema cu realitatea ?

     • „Eu am scris decxit” ca ceea ce scrii nu are legatura cu realitatea.
      Nu, nu am probleme cu realitatea; imi impun sa traiesc cit mai mult :P
      NB,
      vorbind despre „baltile de petrol”, de ceva timp preturile nu sint deloc in crestere, ci in scadere :D

      • Fără îndoialăcă ăsta-i viitorul! :P Afacerea lui Musk cu mașini electrice și panouri solare are vânzări de vreo $4 miliarde, profitul operațional de vreo $0.7 miliarde care sunt usținute de subvenții guvernamentale de $2.6 miliarde!!!! :( Și Vanghleie ar putea face o afacere de succes cu orice fel de regenerabile, la așa subvenții PSD-iste :P

       Vestea proastă e că vine la buntoane pe 20 Ianuarie 2017 unul ce nu va mai oferi subvneții și va tăia finațările federale statelor ce subvenționează to soiul de aberații. Vin vremuri destul de maronii pentru omul ăla din filmulețul dumneavoastră. Nu mă mir că a spus că de la alegeri încoace simte că trăiește o realitate virtuală :P

      • Josef Svejk,

       Baronii carbunelui si big oils incaseaza in continuare subventii grase (sub diferite forme) cu toate ca ei folosesc tehnologii mature si castigurile lor anuale insumeaza zeci de miliarde (what a shame).

       http://priceofoil.org/content/uploads/2014/07/OCI_US_FF_Subsidies_Final_Screen.pdf

       http://www.sourcewatch.org/index.php/Federal_coal_subsidies

       Trump nu va deseca mlastina, el va hrani aligatorii aia mari si grasi (care i-au finantat campania). Subventiile acordate producatorilor de energie regenerabila reprezinta doar o fractiune din subventiile platite baronilor carbunelui in ultimile decenii. Soarele (cea mai mare sursa de energie din sistemul nostru solar) si vantul, practic, sunt surse gratuite si inepuizabile de energie, iar tehnologiile care transforma aceste surse in curent electric devin din ce in ce mai accesibile ca investitii si costuri, ceea ce va duce la energie ieftina din abundenta si, intr-un final, aproape gratuita.

       Strategia energetica a administratiei Obama facilita tranzitia echilibrata (tactica pasilor marunti in timp) candidatul Hillary a mizat pe aceasi strategie, candidatul Sanders a mizat pe scurtarea perioadei de tranzitie (dupa modelul californian), iar presedintele ales Trump mizeaza pe blocarea totala a tranzitiei, respectiv readucerea sistemului energetic la modelul anilor 70’s. Un sfert din cetatenii americani cu drept de vot (mai exact 26%) au votat cu ultimul, care a vandut iluzii si gogosi umpluti cu aer rece pensionarilor nostalgici si americanilor din rust-belt (perdantii globalizarii). Asteptam sa vedem cum vor scoate conservatorii britanici camasa (cu Brexitul), asteptam sa vedem redeschiderea turnatoriilor de otel prin Michingan si Wisconsin, inflorirea Detroitului si cucerirea pietelor globale cu otel american, automobile, camioane, masinarii, vapoare, etc fabricate in USA. De asemenea sunt curios cum va explica Trump californienilor (si nu numai) taierea fondurile federale pentru promovarea energiilor regenerabile in favoarea producatorilor de carbune.

       P.S.
       Chiar daca Trump este la butoane, ceva ma face sa cred ca Silicon Valley si californienii nu se vor lasa calcati in picioare. http://www.yescalifornia.org

       https://www.youtube.com/watch?v=1j1rvLbDQwM

      • @ Florix

       V-am mai spus că dumenavoastră aveți o problemă mare de a înțelege o serie de lucrui simple și evidente. Bag seama volumul imens de propagandă tâmpă pe care-l regurgitați constant vă întunecă mintea cu totul. :P

       Joi mi-am făcut plinul la mașină cu $1.85/gallon. Pe fiecare pompă e un afiș care listează toate taxele pe benzină. Ele erau Joi 51% din prețul ei. CNN Money afirmă că azi prețul benzinei în Germania era de $5.57/gallon. Adică de exact 3 ori mai mare. Asta înseamnă acolo taxarea e de 85%. Ce om relativ întreg la cap poate afirma căun produs taxat cu între 53% și 85% e subvenționat?! Puteți explica paradoxul cu cuvintele dumneavoastră :P ?!

       Aceeași chestie și la producția de cărbune. Reglementările absurde ale adminstrației Obama au dus la închiderea a nmeroase exploatări, Iar dumneavoastră pretindeți că ele sunt subvenționate. Din nou, cu cuvntele dumneavoastră :P …

      • Va multumesc pentru lectiile de demagogie dle Svejk!

       Pretul benzinei la pompa include:
       1. pretul produsului la rafinarie, plus
       2. Taxe, e.g. TVA + taxe si accize pentru carburanti. Nivelul acestor taxe si accize difera de la o tara la alta si nu au nicio legatura cu impozitarea castigurilor sau cu subventiile acordate activitatilor up stream si rafinare.

       Mai sus v-am postat cateva lincuri cu detalii despre subventiile acordate producatorilor de petrol (upstream) si de carbune in USA. In lipsa de argumente ati bagat rapede subiectul in ceata si ati trecut la atacuri personale. Business as usual.

   • Bateți câmpii.

    Mie factura la gaz mi-a scăzut în SUA la mai puțin de jumătate din 2009. Ieftină era și atunci și a devenit acum neglijabilă. În orice caz pe o casă în SUA de aproape 3 ori mai mare ca cea părinților mei di România, a mea are 3 nivele față de două ale lor, eu plătesc sub jumătate din factura lor iarna (și am avut ierni de -30C zile în sir) sootind la cursul oficial USD/RON. Central lor termică e relativ nouă. Le-am instalat-o în 2011. A mea e cea mai veche, din 2007 de când a fost construită casa (am cumpărat-o în 2009). E drept că aici înclăzirea/răcirea e cu aer cald față de calorifere în România,dar chiar și așa e clar că prețul gazului natural aolo e de 4-5 ori mai mare ca-n SUA… Ceea ce e criminal și oneros.

    Factura la curentul electric a scăzut și ea cu vreo 20%-25% (contează orcum numai vara când merge la greu aerul condiționat) . Aici s-ar putea să conteze și faptul că mi-am schimbat compania furnizoare de curent electric. Ăia la care eram înițial aveau un mix de surse de energie cafe ducea prețul destul de sus. Și mă frecau toată ziua (mail-uri, poșță mesaje telefonice) să economisesc curent ca să salvez planeta etc.etc. Așa că le-am spus la revedere. Ăștia la care sunt acum le oferă clienților să-și alegă calupuri din diferite surse (nucleară, gaz, eolaină, solară) care sunt la prețuri foarte diferite. Eu cumpăr un mix de gaz și ceva nucleară. Cea nucleară e de departe cea mai ieftină și constantă.Cumpăr mai mult gaz pentru că mi-e milă să văd cum se arde gazul de sondă la exploatările din Dakote din cauză că producția e încă mai mare ca și consumul. Aia eoliană și solară le-o las iecologiștilor. E cam cu 80% mai scumpă ca cea provenită din gaz.

    Benzina la pompă la rândul ei a scăzut de aproape 3 ori față de maximul din 2013.

    Fenomene similare se întâmplă în Australia și chiar și în China comunistă. Doar în Europa mlaștinei socialiste el crește (în zing zag, e drept :P ) aproape indiferent de miscările prețurilor mondile de refrință.

    De Japonie e păcat s vorbim :P Oricum nu uitați nici o clipă diferența de putere de cumpărare între japonezi si locuitorii de la periferia UE

    • Detaliile legate de viata dv personala sunt absolut irelevante pentru restul lumii .Va rog sa produceti ceva grafice din surse credibile , ce debitati dv de pe pozitia de partizan politic are valoare zero. Am mai vazut unul care facea ceva cu doar x dolari , uitand sa spuna ca firma y ii datora lucrari in valoare de 100% din valoarea finala a proiectului si in contul acestora i-a facut diverse operatiuni gratis . Ring a bell ? Ati uitat ca in UE se taxeaza altfel energia (si se fac cu banii aia diverse pomeni sociale ) . Sunt mere cu pere amestecate merita sau nu merita e alta discutie dar comparatia nu e onesta .In plus de ce luati tocmai 2009 ? De ce nu 2002 sau media istorica ? Vreti sa iau si eu ultimele 9 luni in care pretul petrolului aproape s-a dublat de la 25 ?
     Si de ce e pacat sa vorbim de Japonia ?

     • Păi graficul cu prețul gazelor l-ați produs dumneavoastră. Se observă clar diferențele de preț și faptul că în SUA scade și e mai hos decât UE sa Japonia

      În ce privește prețul electricitîții în SUA e mai complicat. Media variază mult de la un stat la altul și chiar în același stat de la un furnizor la altul în același stat. Vedeți media pe state mai jos:

      http://www.eia.gov/electricity/state/

      Creșterea generală a costului electricității în SUA vine în special de la statele de pe cele două coaste ale țării unde curentul obținut din surse „ecologice” crește mai rapid decât scade cel obțiut prin mijloace convenționale. Oricum marea diferență e că aici spre deosebire de Europa pot să-mi aleg furnizorul de curent electric și modul de generare al electricității: gaz, atomic, eolian sau solar. Modul de generare merge pe o marjă de la 1.2 (gaz) la 1 (atomic) , 1.8 (eoliană) și 1.9 (solară) . De asta factura mea e mult mai importantă decât graficul dumneavostră. Am pus factorul 1 la prețul curentuui obținut din energie atomică pentru că nu a variat în ultimii ani pe când celelate da.

      Folosesc ca referință 2009 pentru că atunci m-am mutat în casa în care stau acum și am trecut de la facturi pe hârtie la cele electronice. Le țin pe un disc de rețea și mi-e foarte ușor să ajung la ele.

      E păcat să vorbim de Japonia pentru că țara e într-un ciclu istoric de stagnare cu o piață izolată și atipică pentru orice, nu numai pentru energie.

    • @Josef Svejk

     Insiri aceleasi insulte si ne dai mereu pe la nas cu studiul tau de caz valabil pentru unii americani care locuiesc la granita cu Canada. In Germania avem case cu mai multe etaje decat casa ta, care produc energie pe gratis (investitia este mai ieftina decat energia de la retea).

     Mai jos cateva date la care ar trebui sa mai reflectati:

     1. Evolutia preturilor la electricitate produsa in USA
     =======================================

     In utlimii 5 ani, pretul electricitatii solare s-a injumatatit. In patru din cinci regiuni, energia solara a devenit supercompetitiva, chiar si cea mai ieftina sursa de energie (si mai are loc sa scada chiar si in Midwest). In mare parte a midwestului, electricitatea produsa in turbine eoliene a devenit cea mai ieftina sursa, pretul la producator fiind in jur de 4-5 centi /kwh. Pierderile de transport prin retele moderne (direct curent „DC”) sunt foarte mici – 0,2% /100 km, respectiv 2% /1000 km.

     http://www.vox.com/2016/8/24/12620920/us-solar-power-costs-falling

     http://www.cleanlineenergy.com/projects

     http://www.nytimes.com/2016/03/26/business/energy-environment/wind-power-transmission-project-in-plains-earns-us-approval.html

     In USA, exista variatii intre state la pretul electricitatii pe surse, dar, facand o medie, energia produsa din carbuni este in jur de 65 $/MWh si ramane atat peste nivelul costurilor energiei solare (cotata la $50 /MW) cat si peste nivelul energiei eoliene.

     2. Evolutia preturilor electricitate in UE
     =============================

     Asa cum a mentionat si un forumist mai sus, aici Europa nu avem balti de petrol si nici formatiuni geologice unice bogate in gaze de genul Marcellius shale. In acest context (si nu numai) strategia energetica a tarilor europene nu poate fi identica cu strategia marilor producatori (Arabia Saudita, Kazakstam, Azeirbajan, Rusia, Texas, etc). Aici, circumstantele ne obliga sa investim in cresterea eficientei energetice, reducerea risipei si in valorificarea surselor regenerabile disponibile (altele nu prea avem).

     In Germania de exemplu, electricitatea produsa in noile parcuri solare costa €73 /MW, electricitatea produsa in parcuri eoliene costa €75 /MW, in sudul Europei putem produce energia solara la costuri in jur de €50 /MW, in Dobrogea si in Campia de sud in jur de €60/MW (dupa cum se observa toate sub nivelul costurilor energiei produsa in centrale de ultima generatie pe carbune sau pe gaz).

     Urmatoarea faza este constructia coridoarelor de transport (DC), interconectarea retelelor nationale si si constructia relelor inteligente (smart microgrids) Dispunem de resurse solare aproape pretutindeni (in sudul europei in exces), bazine hidreologice in Norvegia, in Suedia, in Carpati, etc, resurse eoliene on- si offshore, a caror productie se pot completa reciproc pe intreaga perioada a anului. Retelele inteligente ofera atat producatorilor mari cat si milioanelor de mici producatori posibilitatea sa isi vanda surplusurile pe perioada timpului cald (accesand doar un app pe smartphone). In paralel, dezvoltam sistemele de stocare a surplusului de energie, atat la nivelul micilor producatori (e.g. baterii) cat si la nivelul marilor producatori, e.g. conversia electricitatii in hidrogen (prin electroliza) si stocarea hidrogenului in caverne etc. Astfel, surplusul stocat poate fi accesat oricand este necesar si tranformat din nou in electricitate, sau poate fi amestecat cu gaz natural si folosit pentru incalzirea locuintelor pe timp de iarna.

     The next phase of the energy transition can now begin! http://www.bmwi.de/EN/Topics/Energy/Energy-Transition/overall-strategy,did=580202.html

     Cu alte cuvinte, vom asista la constructia un sistem energetic cu adevarat „sustenabil” care ofera consumatorilor europeni energie la preturi competitive, predictibilitate, securitate energetica, reducerea deficitelor (cauzata in mare parte de importuri petrol, carbune, gaze) samd. Nu inteleg de ce va simtiti asa de deranjati? Nationalistii economici Putin, Bannon-Trump nu ne ofera solutii, iar fluctuatiile si crizele perpetuale economice (cauzate de volatilitatea pretului la petrol) ne pune in dificultati cu populistii.

     • Sigur că în Germania sunt clădiri mult mai înalte de 3 nivele. În ele trăiec oameni în apartamente destul de înghesuite și alintate de localnici drept „cuști de iepuri” :P

      1. Vedeți că aici sunteți pe un curs de coliziune cu dl. UE care airmă că de fapt costul energiei în SUA crește sau e în cel mai bun caz stagnant :P

      Oricum așa ca să amuzăm, aveți mai jos costul energiei în difeite state americane.
      http://www.eia.gov/electricity/state/

      După cum se poate vedea din tabel TOATE statele care practică politici agresive de susținere a energiei regenerabile au costuri ale energiei aproape duble față de celelalte. Cu o singură excepție remarcabilă: Texas – al doilea producător de curent electric din surse regenerabile din SUA unde prețul energiei e mult mai scăzut decât cel din Calfornia (primul proucător de energie „verde” din țară).
      http://www.eia.gov/renewable/state/

      Motivul e extrem de simplu. Texanii nu bagă pe gâtul consumatorilor energia verde, ci o lasă să concureze liber pe piață. Exact asta e ceea ce cei ca dumenavoastră sunt incapabili să priceapă: Subentțiile și reglementările nu ajută ci strică. produc creșteri arificiale de prețuri. Piața trebuie lăsată cât mai liberă.

      2. E splendid ceea ce spuneți acolo. Prețurile de generare ale energiei în Europa scad de pe urma moriștilor și panourilor solare, dar totuși prețul energiei electrice la consumator CREȘTE constant și robust. Ați ajuns la mintea lui Pingelică ce se lăuda cu producții de grâu record în timp ce pâinea în România era raționalizată :P

 7. Pe mine m-a distrat fraza asta „Avem trei obiective clare, regenerabile (27%), eficiență energetică (30%), reducere emisii (40%) până în 2030, un pic mai ambițioase decât până acum, dar perfect realizabile dacă nu mai adoptăm politici și măsuri care trag în direcții diferite.”
  Va sa zica din doua obiective, no 1 si no 3 sunt legate pana la urma de gogorita emisiilor si a incalzirii globale. Din start mi se pare ca Don Quijote avea o sarcina mai usoara si era mai sanatos mental decat decidentii UE care prefera sa se lupte cu morile de vant in continuare.

 8. Independent de mai micile sau mai marile „relaxari juridice”, revolutia in energie nu va veni niciodata din partea statului sau producatorilor, pentru ca nimeni nu da din mana gaina de aur.

  Vestile bune vin (si vin!) din tehnic. Noile tehnologii de stocare deplaseaza productia de la monopolisti catre consumatorul final, in timp ce costul din fotovoltaic se apropie deja in unele state de cel din retea (https://www.db.com/cr/en/concrete-deutsche-bank-report-solar-grid-parity-in-a-low-oil-price-era.htm).

  Combinati stocarea cu grid parity si aveti „Holy Grail-ul” energiei alternative, care nu va mai avea nevoie de nimic din partea statutului. Potential, nici macar de retea.

 9. Tot asa ziceau si Comisarii lui Lenin, ca’s ai Poporului si lupta pentru El. Deci gata cu industriasii lacomi, cu slugile lor nationaliste si cu elementele fasciste, corporatiste! De’acu putem sa stam linistiti si sa asteptam sa ne pice energia malaiata si eftina in ograda! Imaculata si perpetua Energie se revarsa peste noi in valuri! Multumim UE! Traiasca Uniunea Popoarelor Europene si conducatorii nostri luminati, cei mai europeni politicieni de pe Terra! Urrra!

 10. Diferențele intre tarile europene, pe plan economic, mentalitate, resurse sunt atit mari, incit nu văd posibila o armonizare.

  În majoritate birocrații de la EU nu au nici o cultura tehnica care sa le permită sa ia decizii în cunoștință de cauză. Nici măcar așa numiții experți care se dau mari nu sunt independenți, mulți au nefeste și le trebuie și lor o rochiță un ineluș ceva.

  Chiar și universitățile s-au transformat în parte în lobiisti

 11. Pana la urma cu cat cumpara energia poporul UE ? Ca poporul roman cumpara gazele de la rusi mai scump decat poporul german.
  UE a dat un decret sa fie energia mai ieftina sau a dat un decret sa fie libera a se scumpi cat vrea intermediarul speculant ?

  Deci UE a dat un decret prin care obliga statele sa identifice si sa protejeze consumatorii vulnerabili. Pai statele fac asta de mult . Se numesc subventii , desteptilor. Se vede contributia Ebei cu experienta ei de la Luxten :D
  Cu acest articol tocmai ati demonstrat inca odata ce este UE.

 12. Poate ca ar trebui ca in statisticile si documentele UE sa existe o categorie speciala de cetateni: „discriminati de la accesul la unele forme de energie”. Discriminarea se refera la decizia autoritatilor de a restringe accesul la acele forme de energie in favoarea unor grupari urbane si a unor consumatori industriali si in defavoarea cetatenilor care se incapatineaza sa locuiasca, urban sau rural, in locurile lor de bastina. Cite localitati (orase, municipii chiar, comune) din tara asta nu sint conectate la reteaua nationala de gaze naturale? Extinderea retelei de gaze naturale este o decizie a guvernului. Gasirea furnizorilor pt. alimentarea retelei este o grija a guvernului. In conditiile in care aceasta resursa este abundenta pe piata, este ieftina, de ce nu intra in prioritatea guvernului ca sa ofere locuitorilor neglijati acces la acest atribut al civilizatiei, al confortului? Este si o problema de sanatate in ultima instanta, pt. ca incalzirea apei este greoaie cu lemne.

  Mergeti in localitati neconectate la gaze si vedeti cit de greu le este. Scoli, spitale, administratie se incalzesc cu sobe cu lemne pt. ca nu au reusit sa-si faca nici centrale. Locuiesc cu miile in blocuri in care fiecare are sobele lui cu lemn, pt.ca individual este singura varianta de a gestiona cheltuielile mari cu acest tip de incalzire. Oamenii astia platesc taxe statului roman la fel ca cei din marile orase. Daca in iubita noastra capitala se gasesc bani de la buget si pentru subventia caldurii, si pentru plata diferentei de cost neprinsa in subventie si ajunsa in datoria regiei de apa incalzita, si pentru izolarea blocurilor, iar locuitorii au venituri de 2-3 ori mai mari decit ai unei localitati ca Singeorz-Bai de exemplu, atunci refuzul de a duce reteaua de gaze (cu gaze in ea) pina la orase ca Singeorz-Bai sau alte mii de localitati din tara asta se numeste dupa orice criterii DISCRIMINARE intre locuitorii acestei tari. Nu mai e neglijenta, nu mai e lipsa de resurse, este pur si simplu bataie de joc, de la nivelul noii aristocratii birocratice, dar tot dispret se numeste.

 13. Dupa parerea mea trebuie continuata sustinerea surselor de energie regenerabile deoarece acestea nu au costuri secundare necuantificate care in final sunt platite de consumatori.Centralele cu combustibili fosili, sau nucleare genereaza costuri neincluse in pret- de la poluare, la medicamente. la pensii pentru conditii speciale/deosebite, la pensii anticipate, poluare sonora(automobilele care consuma combustibili straini etc,dar care le platim indirect si sunt mai mari decat pretul suplimentar actual platit pentru regenerabile. Nimeni nu face o estimare a acestor costuri neincluse in pret, a efectelor asupra mediului, nimeni nu se gandeste la crearea unui mix de surse de energie recuperabila care sa functioneze continuu.

 14. Doamna Nutu,

  Nu stiu exact daca birocratii de la Bruxeles ne ajuta intr’adevar in aceasta ecuatie cu enegia. Subiectul e foarte complicat si uneori aparentele inseala. Dar fraza cu curbura bananei (cacofonie intentionata) e totusi tipica birocratilor.

  Eu am o probleme mai simpla, usor de verificat de oricine. UE a dat o directiva sa „apere” cetateanul de site-urile haine care folosesc cookies. Asa ca fiecare site care foloseste cookies e obligat sa puna intrebarea stupida „Acest site foloseste cookies, apasa yes ca ai inteles”. Ca sa stie europeanul …

  Dar practic, ceea ce s-a reusit este sa ne oblige acum pe toti utilizatorii sa folosim cookies !!! Ca sa dezactivezi cookies pe browserul tau era o simpla setare. Acum, daca faci acest lucru, site-ul pe care intri nu mai stie ca ai intrat acolo asa ca de fiecare data iti apare stupida intrebare. (cei care au cookies activ nu mai trebuie sa raspunda a doua oara). Dupa un timp te saturi ca la fiecare pagina noua vizitata sa apesi „yes, sunt de acord cu cookies” si te vezi nevoit sa le activezi.

  Binen’teles, poti sa strangi din buze si sa pastrezi dezactivarea cookies, dar acum e de 100 ori mai enervant. Ceva imi spune ca si directiva asta cu energia tot in capul nostru se sparge. Birocratii nu sunt aparatorii „poporului”. Ei doar mimeaza acest lucru. Sunt niste instrumente ale lobby-ului marilor companii.

  Daca o sa-mi raspundeti la comentariul referitor la cookies ( impus de UE ) o sa imi fac si eu timp sa analizez putin problema cu energia sa vedem cat „avantaj” PRACTIC e de partea consumatorului individual. Dar instinctul imi spune ca totul e PRACTIC tot in avantajul marilor jucatori.

  • Aveti instincte bune dar nu va ajuta la nimic. Chestiunea cu cookies -urile este supravegherea unui staul unde vitele dau semne de agitatie. Nu va pierdeti vremea cu docomentili uie.

 15. 42% din energia Germaniei este obtinuta din carbune iar piata ei energetica este puternic reglementata si controlata de stat in sens nationalist protectionist socialist. End of story. Use your own brains. UE nu a venit sa-ti dea, a venit sa-ti ia. UK se retrage din combinatie, oare de ce. Incalzirea planetei nu este antropogena dar este reala si inevitabila deci catastrofa trebuie sa te gaseasca pregatit cat mai bine sa rezisti. Asta inseamna sa tragi cat mai mult pe spuza ta cat mai ai timp. UE este instrumentul prin care Germania isi satisface interesul national in dauna tuturor celorlalti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Otilia Nutu
Otilia Nutuhttp://expertforum.ro
Ana Otilia Nuţu este analista de politici publice în energie la Expert Forum și este Co-chair al Eastern Partnership Civil Society Forum

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro