miercuri, decembrie 8, 2021

Pălăria lui Felix

De astă toamnă, de când s-au publicat stenogramele convorbirilor lui Vântu cu mercenarii săi, fie ei insignifianţi sau unii cu pretenţii ca Sergiu Toader, Doru Buşcu sau Stelian Tănase, toate codurile şi textele despre libertatea presei, exprimare liberă, dreptul la informaţie, corectitudine, echilibru, clauză de conştiinţă ş.a.m.d. s-au năruit: „Nu sunteţi liberi, nene! Vă convine, lucraţi, nu vă convine, plecaţi, ce mare căcat!”, le-a aruncat în obraz SOV adevărul pe care îl mâncau zilnic jurnaliştii în slujbă la trustul Realitatea. Asta a făcut Stelian Negrea când nu i-a mai convenit, după ce a gustat din plin deontologia ca senior editor şi coordonator al Departamentului de investigaţii la Trustul Intact patronat de Voiculescu. Camelia, fireşte. De Ziua Mondială a Presei el a depus pe mormântul libertăţii de exprimare noi dovezi ale declinului practicii jurnalistice din România în şantaj de presă, campanii de denigrare în interesul patronului, politizare, oportunism cronicizat, “jurnalism de haită” cum îl numeşte recent Raportul FreeEx.

Mecanismul funcţiona ca uns, spune Negrea: Departamentul de Investigaţii inventat de Voiculescu (Camelia, fireşte) şi subordonat direct conducerii trustului avându-l ca interfaţă pe Codruţ Sereş, aduna la comandă informaţii de uz imediat sau de rezervă despre adversarii din piaţă, despre firme, politicieni ai puterii, demnitari şantajabili. Informaţiile plecau pe flux – în ştirile tv, print, on-line – după caz: despre Traian Băsescu, Emil Boc, Elena Udrea, Onţanu în flux continuu, despre alţii până înţelegeau mesajul. Uneori se acţiona “mai cu milă”, ca în cazul preşedintelui CJ Argeş, la fel cu protejatul Frunzăverde sau cu deputatul Cherecheş îndată ce a trecut de la PDL la USL. În ce priveşte firmele, sloganul directorului, fost ministru al economiei, era “rade-i, arde-i, rupe-i!” până “bambam!” sar cu banii, în perfectă agregare a independenţei editoriale cu Departamentul de publicitate. Cea mai nouă indicaţie era să se lucreze cu surse nemulţumite din serviciile secrete şi să se culeagă informaţii inclusiv de la Ambasada SUA. O strategie “marca Felix” confirmată de Stelian Negrea: “Pentru mine e fără echivoc. Nu am niciun fel de dubiu”.

Şmecheria prin care mogulul Voiculescu obţinea executarea fără crâcnire a ordinelor nu era doar banul, ci mai ales Contractul. De obicei un contract de servicii între firme, pentru a ocoli legislaţia muncii care ar oferi drepturi jurnaliştilor angajaţi, încheiat între un Beneficiar şi un Prestator, unde apare, bambam, Persoana-cheie, o categorie juridică scoasă din pălăria lui Felix. Conform obligaţiilor contractuale, Persoana-cheie, aceeaşi cu jurnalistul, îşi asumă toate responsabilităţile Prestatorului, se angajează să execute tot ce ordonă Beneficiarul, respectă clauza de confidenţialitate etc., în caz contrar riscând să plătească daune de 100 000 EURO.

Nu trăim cu iluzia că stăpânii autohtoni ai mass-media, de la Vântu, Voiculescu şi Patriciu, până la fraţii Micula, Păunescu sau fraţii Cristescu, ca să nu mai vorbim de “mogulaşul” de la OTV, ar da doi bani pe principii, pe jurnalişti sau pe lege, dar parcă ne aşteptam la un strop de indignare din partea breslei. În afara câtorva voci independente, la stenogramele lui Vântu a reacţionat Alianţa pentru Statul de Drept, constituită anume pentru a apăra … dreptul la imagine a lui Sorin Ovidiu Vântu, alături de un document teoretic pentru reglementarea relaţiei dintre patroni şi jurnalişti. La campania Antenelor împotriva RDS-RCS, cu care Trustul Intactse afla în litigiu, a intervenit CNA pe post de comisie de împăciuire, pecetluind o practică care substituie interesul public cu interesul patronului de presă, decredibilizând jurnalismul ca profesie.

“Există o limită în toate!”, a ripostat ameninţător Voiculescu la dezvăluiri, pregătit să dea în judecată Persoana-cheie care l-a defăimat şi să îi ceară un milion de EURO despăgubire. În aceeaşi zi partidul său a avertizat sentenţios mass-media prin intermediul Antenei 1 că “PDL încearcă să transforme Legea Presei într-un instrument de opresiune şi cenzură”. Bine că apără cineva libertatea presei!

Aparut si in Revista 22/10 mai 2011

Distribuie acest articol

8 COMENTARII

 1. Corect. Tot ceea ce ati scris!

  Insa nu cred ca Hotnews va sprijina asa cum trebuie.
  Totul e trecut la „contributors” iar de maine se va asterne tacerea.
  In urma acestor dezvaluiri ar trebui sa vuiasca toata presa..
  Dar care presa?
  A lui Vantu, Felix, Patriciu?

  Nicio sansa!

 2. Nimic nou sub soare, ar spune cei care cunosc tehnicile manipularii dusa la extreme de Moguli TV si nu numai. Insa acestia sint foarte putini din pacate, iar marea masa de manevra este indobitocita zilnic, pentru ca prinde. Lume nu gindeste cu capul din dotare, ii este mai usor sa inghita nemestecat ce li se livreaza de dimineata pina seara.
  Cind ies la iveala firmituri din malaxoarele acestor fabrici de santaj si tinte false, creatoare de „teme majore” in societate si lupta de clasa acerba, nu li se da mare atentie nefiind facuta mare vilva in presa pe seama faptelor dezvaluite si parca tot presa e cea care vrea sa puna batista pe tambal cit mai repede.
  E mai usor sa inchiti circul, decit sa mesteci piinea.

 3. Plecand de la cele semnalate de dvs…am o intrebare (retorica): se mai mira cineva de marasmul din presa romaneasca?
  Marasmul din presa romaneasca este acelasi cu marasmul Romaniei, patronata, de fapt, de aceleasi mari caractere: Vantu, Voiculescu, Patriciu & comp.
  QED!

 4. Subscriu integral la conţinutul articolului. Dar, fie cvorba între noi, mâncători de adevăruri din astea sunt şi gaşca de truebelieveri, dreptcredincioşii aduşi cu plutonul de la mogulul de bine Fraţii Păunescu la TVR.
  Voiculescu – nu credeţi că în loc de războaie media din astea, cu „Moguli”, „soluţii imorale” şi alte „adevăruri” care dau bine la guvidele majoritar, ar fi fost mai bună o prea cinstită cercetare penală despre cum au dispărut în 90 banii ăia, platiţi pentru marfa exportată prin „Crescent”? Ori, dacă tot i-am pomenit pe mogulii de bine Fraţii Păunescu, o cercetare sănătoasă, făcută de experţi străini (recomandarea este valabilă şi pentru primul caz, cel cu Felix), despre cum s-a devalizat Bancorexul?

 5. chestia cu mogulul rau voiculescu mi se pare un balon de sapun. cred ca mai degraba este vorba de lupta politica dintre traian basescu si el. se platesc polite de ambele parti.

 6. dati-mi voie sa nu cred dezvaluirile incendiare facute de un fost angajat nemultumit sau platit de concurenta catre un ziar care il are ca subiect preferat pe voiculescu…cat a lucrat la intact negrea nu s-a plans de nimic, acum insa a avut mustrari de constiinta…e un om fals, cu interese ascunse, altfel nu iesea atat de vehement impotriva fostilor patroni

 7. „jmekeriile” ridicate la rang de „deont-ologii” ale „profesiei” de gurnalist in aglomeratia patronata de matza fara coada se regasesc bine-merci in toate celelalte „institutii-de-media”, fie in forma activa (santaj, atac la persoana, defaimare, deformarea adevarului, calomnie, etc) fie in forma pasiva (embargo partial sau total). In fapt, in oricare „gurnalist” zace un justitiar. Variaza doar baricada interesului. Cam la fel se petrece si cu majoritatea. De la militianul din mijlocul intersectiei care s-a-nscris la scoala de la Campina cu gandul la „taxele” pe care le va percepe de la soferii neatenti; ori de la do’n’sorica „bacaloriata” de liceu economic ajunsa-n spatele tejgelii pe care troneaza cantarul masluit; pana la maistrul care repartizeaza lucrarile de categorie mare in baza para-ndaratului (doar nu credeati ca politicienii l-au inventat) ori „duhovnicul-aspirant” urcat in trenul de Sibiu salivand la imaginea unor nunti, botezuri ori parastasuri; „gurnalistii” nu reprezinta altceva decat imaginea fidela a adevaratei societati romanesti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Brindusa Armanca
Jurnalistă, profesor universitar, a făcut parte din redacţiile prestigioase de la Radio Europa liberă, Expres sau Ziua şi a condus mai mulţi ani studioul regional de la Timişoara al TVR. Membră a Uniunii Scriitorilor din România, este autoarea mai multor volume de jurnalism ca „Televiziunea regională în România” (2002), ”Media culpa” (2006), ”Învaţă să învingi” (2006) şi „Istoria recentă în mass-media. Frontieriştii” (2009), tradusă şi în maghiară în 2011, cărţi de comunicare cum este „Ghid de comunicare pentru jurnalişti şi purtători de cuvânt” (2002), sau de istorie literară ca „Mesajul lui Crypto. Comunicare, cod, metaforă magică în poezia românească modernă” (2005). Filmele de televiziune i-au fost premiate la festivaluri naţionale şi în competiţii internaţionale, iar activitatea sa a fost recompensată cu Distincţia Culturală a Academiei Române.

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Neamțu’ Țiganu’ citește Coranu’

Hafsa, Akif, Azra, Suleymen, Neyla, Dzina, Aisha... și multe alte nume. Eu nu știu cine sunt acești copilași, nu-i recunosc după fețe,...

Dimensiunile teritoriale ale depopulării țării în anul 2020

Populația rezidentă a țării era la începutul anului 2021 de aproape 19,2 milioane locuitori. Declinul din anul 2020 a fost deosebit de...

Când nu știi că nu se poate

Dacă aș avea câte un leu pentru fiecare ocazie în care un “specialist” din România mi-a explicat savant și superior că “în...

Lărgirea Uniunii Europene. Serbia, Bosnia-Herțegovina, Muntenegru, Macedonia (de Nord) și Albania

Scriu aceste rânduri la Novi Sad, în Serbia. Nu sunt pentru prima dată în această țară, am mai străbătut-o de câteva ori...

Noi ipocrizii climatice și criza energetică

În decembrie 2020, Adam Anderson, CEO-ul companiei Innovex Downhole Solutions din Houston, Texas, a încercat să facă un gest frumos pentru angajații...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro