luni, martie 17, 2025

“Palat Sala”, ca “National Arena”?

Cu mult mai multa discretie, datorata numarului de spectatori si atentiei internationale mai reduse, Sala Palatului, teren principal de desfasurare a prestigiosului Festival “George Enescu”, merita din plin sa fie comparata cu o tarla de cartofi aidoma gazonului de pe Arena Nationala. Daca organizatorilor, incepand cu dl. Ioan Hollender, li se cuvin toate laudele pentru ca au creat un eveniment care este onorat de personalitati artistice si formatii orchestrale de prim rang din lume, cei care ar fi trebuit sa asigure conditiile tehnice de desfasurare merita pe deplin contrariul.

Stim ca Sala Palatului nu a fost conceputa pentru concerte simfonice. Dar ceea ce era mai greu, acustica, a fost ameliorat simtitor inca de la editia precedenta. Asa ca este cu atat mai frustrant sa asculti Berlioz completat cu troznetele instalatiei de sonorizare, sau sa transpiri din greu pe acordurile lui Mahler. Este un gest cat se poate de dusmanos fata de virtuozii de la London Symphony Orchestra si maestrul Horia Andreescu, ca sa nu mai vorbim de cei peste 3.000 de spectatori, sa le asiguri in cele 90 de minute ale Simfoniei a VI-a de Mahler, piesa de o dinamica si complexitate deosebite, o temperatura care era demna de o sauna. Cred ca nici sponsorul principal al festivalului nu se simte prea onorat ca numele sau este tiparit pe evantaie de carton, oferite cu generozitate la intrarea in sala pe post de aparate de aer conditionat “la purtator”. Probabil ca se consoleaza doar la gandul ca festivalul se afla “sub inaltul patronaj al Presedintelui Romaniei”…

Dincolo de asemanare, exista diferente care fac si mai jenanta comparatia cu rusinosul eveniment de pe stadion. Nu s-a facut nici un efort pentru a aduce nationala Frantei, ea a venit singura la un meci de calificare (cand s-au facut “eforturi” pentru inaugurarea cu Argentina, rezultatul a fost… o teapa!). Dar festivalul este posibil la un nivel cu totul remarcabil doar pentru ca niste oameni s-au straduit, si-au pus obrazul ca sa vina in Romania mari solisti, dirijori si orchestre. Credeti ca o vor mai face? Iar daca valoarea financiara insumata a echipierilor cocosului galic era comparabila cu investitia in stadionul pe care si-au riscat sanatatea, cea a artistilor care se perinda in aceste saptamani pe la noi este de-a dreptul astronomica pe langa ce suntem noi in stare sa le oferim drept conditii.

Asa ca propun ca edificiul sa fie numit de-acum “Palat Sala”, ca sa sune la fel de inept ca sintagma superbilor baieti de la televiziuni care numesc stadionul “National Arena”. Daca pe baietii de la tv se vede ca n-are nimeni interes sa-i corecteze, superbii administratori ai salii merita din plin o corectie zdravana…

Distribuie acest articol

7 COMENTARII

  1. Ce e trist e ca nu doar baietii de la televiziunii ii zic „Naţional Arena” (citit exact cum se scrie), dar cam toata lumea. E o slutire a limbii romane: 2 cuvinte romanesti, puse intr-o alaturare ce n-are nicio legatura cu limba romana! Un fel de ‘aviara gripa’ a lui Boc. Eu as prefera sa-i zicem in romaneste „Arena naţională”, dar daca ne rod asa mult englezismele, macar sa-i zicem in engleza pura „National Arena” (nǽʃənəl ərínə). Si teama mi-e ca si denumirea oficiala va fi „Naţional Arena”. CNA, Academia, nu se sesiseaza nimeni? Pesemne ca e o chestiune de timp pana ne vom exprima cu „Acesta este scriitorul care eu am citit despre.”.

    • CNA? Ma faceti sa rad…:)))
      Din ceea ce scrieti…pareti un om serios! Doar o singura intrebare: s-a autosesizat CNA-ul in ultimii 10 ani in legatura cu porcariile incalificabile (crme, violuri, etc…) prezentate, la ore de varf, pe post de „stiri”? NICIODATA! Si atunci? Ce pretentii aveti de la acesti papagali pe post de paznici ai audio-vizualului?

    • Atat m-au innebunit toti de cap cu National Arena, ca, pana la urma, am luat tramvaiul si m-am dus pana la stadion. Stati linistiti, peste tot scrie: „Arena Nationala”. Asta insa, nu inseamna, mare lucru, nu? :)

  2. Daca vrei sa fii serios cand semnalezi o problema, o iei asa:

    Domnilor, (sau fratilor), avem o probleam la Sala palatului. Si anume asta:…. hai sa ne apucam sa o rezolvam..
    Daca o iei cu eufemisme, ironii, aere de superioritate de mare vedeta, du-te si te invarte! Chiar daca o dai la intors, Hollender a raspunzator, macar ca nu vrei sa il invinuiesti . dar momentan altceva nu avem.
    Pune mana sa se faca mai repede, nu ne mai lua cu zeflemele din astea, ca esti la nivelul lui Becali in felul asta.

    • Total de acord. Sunt 2 variante pentru un astfel de articol cu ocol prin China: 1. stilul umanist, bata-l vina, obisnuit cu inflorituri de cuvinte blazate; si 2. stilul frustrat, ce are nevoie sa (isi) demonstreze ca este cineva, mai mult decat conditia actuala.

      Pick your choice. Culege-ti alegerea. :)

  3. Problema e veche cat prezentarea muzicii in sali ticsite, imbacsite, si de ce n-ar prelua festivalul de pe Dambovita si latura sudorifica a celui de pe Salzach, daca si-asa se crede mai presus (in urechile mele aud aici un nechezat familiar la Viena pentru 19 ani).
    Prin sudoare pe culmi, precum constata criticul bun de stors acum sase ani (http://derstandard.at/2129238).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Alin Th. Ciocarlie
Alin Th. Ciocarlie
Inginer (UPB – Mecanica fina, 1977) si absolvent al primei promotii a Programului Canadian MBA (1994-1995), dupa cursuri intensive de economie si management la universitatile Québec si McGill din Montréal (sept.-dec. 1992). Ziarist – sef al sectiei Economice la Adevarul (1991-1993). Director Executiv al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (1996-1999). Senator in grupul parlamentar al PSD (2000-2004). Fondator (1994) la Ager Press SA.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

Un nou volum semnat de Mihai Maci. Îl puteți achiziționa de aici

Foarte rar mi-a fost dat sa citesc o carte atat de neinduratoare cu realitatea imediata, in acelasi timp atat de logica si de riguroasa in demonstratii. Da, Mihai Maci n-are solutii pentru impostura generalizata din sistemul universitar romanesc sau din cercetare; dar o vaneaza splendid si necrutator in toate cotloanele unde se ascunde si o fotografiaza impecabil, aratandu-i originile si semnificatia sociala. Da, recunoaste ca nu stie cum ar trebui recuplata cultura de invatamant, nu mai spera ca s-ar putea ingradi dezastrele produse limbii romane de utilizarea device-urilor digitale, nu poate decat consemna declinul ireversibil al culturii inalte, dar si al satului traditional si al „familiei traditionale”: dar cat de magistral si, mai ales, lipsit de complezenta sentimentala completeaza fisele sociologice ale principalelor mutatii sociale si culturale din ultimele decenii! Ce-i de facut, totusi? Atata (si e deja mult), crede el: sa privim drept in ochi dezastrul si sa-i punem interogatiile esentiale: „Inainte de-a da raspunsuri, se cuvine sa punem intrebarile”. – Andrei Cornea

Carti

Cărți noi

Noțiunea de cumpănă, care dă titlul acestui volum, nu doar că surprinde natura momentului geopolitic internațional, dar sugerează și o posibilă soluție pentru România. Cumpăna nu este doar o etapă de tranziție, ci un punct critic în care direcțiile asumate astăzi vor determina ireversibil poziția țării în arhitectura globală a puterii. După trei decenii de integrare euro-atlantică, în care viitorul părea stabil și previzibil, realitățile internaționale s-au schimbat rapid, iar ordinea liberală care a definit ultimele decenii este acum contestată. Această contestare vine atât din exterior, prin ascensiunea regimurilor autoritare, cât și din interior, prin revizionism politic și radicalizarea discursului public.” Prof. Corneliu Bjola, Universitatea Oxford

Disponibil pentru precomandă

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro