marți, ianuarie 31, 2023

Palatul Cotroceni nu-i Grădina Botanică: semeni Sulfine, culegi Crin!

Absolut previzibilă după alegerile locale din 10 iunie, surprinzătoare doar prin rapiditate şi eficacitate brutală, suspendarea preşedintelui de către parlament a acutizat la extrem dihotomia care domneşte de prea multă vreme în politica românească. De o parte – dl. Traian Băsescu, văzut de partizani ca un campion al corectitudinii, al reformei şi modernizării statului, iar de adversari drept un demon dictatorial şi abuziv; de cealaltă – USL, cu aceleaşi imagini în ochii susţinătorilor şi ai inamicilor. Din fiecare tabără curg acum torente de invective în direcţia celeilalte, cu argumente adeseori obiective.

Puţini sunt însă aceia care se mulţumesc să remarce că, de fapt, Traian Băsescu nu face decât să culeagă exact ceea ce n-a crezut niciodată că a semănat. Incompetenţa şi indiferenţa în alegerea şi promovarea colaboratorilor şi subalternilor i-au fost egalate doar de o surprinzătoare înclinaţie spre metode cel puţin blamabile în exercitarea autorităţii funcţiei de şef al statului.

Imaginea de campion al reformei şi modernizării statului nu a fost niciun moment susţinută de calitatea celor pe care i-a mandatat să le-nfăptuiască. Emil Boc, premierul pe care l-a susţinut până-n pânzele albe împotriva unei majorităţi parlamentare constituite ad-hoc în toamna lui 2009, ba chiar şi-mpotriva propriului partid, n-a depăşit nicio clipă statutul unei marionete prezidenţiale, evidenţiate doar printr-un veritabil paroxism demagogic. I s-au alăturat din 2005 încoace o întreagă serie de miniştri şi alţi înalţi demnitari ai PDL nuli ca Pogea şi culminând cu vestale cotroceniste ca Roberta Alma Anastase, Sulfina Barbu, Anca Boagiu sau Monica Iacob-Ridzi, a căror inadecvare cu funcţiile pe care le-au ocupat a reuşit doar s-o facă pe Elena Udrea să pară, prin comparaţie, un model de competenţă. Unor asemenea exemple, încriminate până şi de susţinători fervenţi ai preşedintelui suspendat, trebuie să li se adauge şi consilierii anonimi care l-au împins să facă declaraţii pompoase şi autoritare pe teme economice şi sociale ce-i erau total străine. Inutil să le reamintim, ele fac acum deliciul Antenei 3 în fiecare seară.

“La umbra stejarilor mari nu creşte iarbă”: a vrut şi Traian Băsescu s-o confirme. Obsedat de lecţia zdravănă pe care trebuia s-o primească Adrian Năstase, el a neglijat una minoră, deşi involuntară, din partea fostului său contracandidat: dacă promovezi oameni de calitate îndoielnică, ca să nu-ţi ameninţe vreodată fotoliul de lider, nu te mira că interesul lor personal te poate trăda într-o nouă conjunctură. Dar Traian Băsescu a primit cu braţele deschise cohorta de foşti miniştri (“mafia personală”?) ai lui Năstase. Nu făcea decât să confirme o uimitoare apetenţă spre trădare, începută cu “Petre, eşti cel mai bun!”. Doar că, pe vremea lui Petre, partidul său era un prădător vioi şi agresiv, întrupat din animale politice printre care strălucea şi Traian. Greu de crezut că va fi din nou nuca tare a opoziţiei…

Continuarea lui “urăsc trădarea în tabăra mea, dar îi iubesc pe trădătorii altora” a fost faimoasa “soluţie imorală” din decembrie 2004, prin care cel numit acum de unii “varan” a fost ademenit din alianţa cu PSD şi propulsat în primul plan al scenei guvernamentale. Apoi – războiul pe faţă cu fostul “cel mai bun premier, prietenul meu Călin”; apoi – braţe deschise şi funcţii înalte pentru trădătorii lui Călin; apoi – altă iubire pentru UNPR, dăruit cu grup parlamentar (fără să fi trecut prin alegeri) şi ministere…

Devine cu atât mai greu de înţeles avertismentul adresat de-a valma lui Ponta, Antonescu, Constantin, dar şi lui Oprea şi Hunor, de parcă ultimii doi nu i-ar fi fost miniştri. Ca şi scrâşnetul adresat de la tribuna parlamentului senatorului Voicu, deşi în sală era şi deputatul Monica Iacob-Ridzi, tot “penală”, dar “prezidenţială”. Singura explicaţie este incapacitatea de a înţelege că doar oamenii de valoare pot consolida poziţia şi autoritatea unui lider. Este o lecţie pe care toţi vremelnicii noştri lideri ar trebui s-o-nveţe pe dinafară mai ales acum, când demiterea prin vot popular a preşedintelui pare mai posibilă ca oricând: dacă semeni doar Sulfine, nu te mira că vei culege exact ce nu vrei – un Crin!

Distribuie acest articol

52 COMENTARII

 1. Dl. Ciocarlie, dar despre Gradina Zoologica ce parere aveti? V-ati infiintat si pe platforma asta nu-s destul altele? Citesc despre acest site „Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor”. Argumente? Altfel valoarea adaugata este zero. Noapte buna si adio.

 2. Subscriu fara nici un alt comentariu !!!
  Asa vad si eu ceea ce s-a intamplat si i se intamplaa lui Traian Basescu si nu o data am scris asta pe forumul HN.
  Cred ca Traian Basescu este terminat ca politician si asta i se datoreaza.
  A promovat minciuna, ipocrizia si clientelismul depasind chiar „performantele” PSD din anii ’90.
  Pentru asta plateste acum in fata romanilor care NU-l mai vor.

  • Lasa- mai moale cu minciuna la Basescu , pt ca romanasului ii place minciuna care-i duce cu zaharelul pana se trezesc doar cu promisiunile in brate !!!!!!! Avem ce votam promisiuni desarte asortate la vot cu un kg de zahar si ulei si unviitor SF oferit de USL.

 3. Absolut incorect din toate punctele de vedere. Felul cum au preluat puterea cei din USL este cel mai bun contra-argument. Au incalcat toti crizii si toate sulfinele si toate panselutele precum minerii in celalalt iunie din 1990. Imi pare rau ca un intelectual poate nu doar sa gandeasca in felul acesta ci sa mai si scrie. Imi pare rau de dumneavoastra ca puneti umarul la instaurarea unei noi dictaturi in Romania. O dictatura mafiota.

  • Absolut corect ai spus ca inlocuim o dictatura, probabil cu alta… Dar in subtext recunosti ca Traian Basescu a avut tendinte dictatoriale, motiv pentru care a ales tot felul de oameni incompetenti in posturi-cheie, doar pentru ca erau manevrabili. Sper ca cei care foarte probabil vor prelua legitim puterea la sfarsitul anului (ca PDL sau alta formatiune cu alt nume dar cu aceeasi oameni manevrati de presedinte nu cred ca mai au vreo sansa) nu vor actiona la fel de dictatorial si vor asculta si poporul asta, asa prost si leles cum zice presedintele ca este… Dar chiar daca astia care vin vor fi la fel de rai am macar bucuria ca nu i-am rasplatit pe cei care si-au dovedit incompetenta, doar pentru ca „nu exista altii mai buni”.
   Si inca ceva, ideea care se degaja din acest articol este ca cine seamana vant, culege furtuna. Ori exact asta a facut Trian Basescu atunci cand a umilit pe toti cei care aveau o alta opinie decat a lui: de la simplii cetateni (toate categoriile sociale: medici, poltisti, pensionari, mame, agricultori, jurnalisti etc. etc.), pana la politicieni (oare isi imagina ca atunci cand va pierde puterea nu se vor folosi aceleasi metode si impotriva lui ??!?!).
   Pana la urma democratia inseamna un contract social intre cetateni si conducatori, asadar e efemera si se exercita pentru si cu acordul cetatenilor ! Asta n-a inteles marele capitan de nava

 4. Oh, ce vorbe de duh! Ce parabole!

  A trimis partidul oamenii de incredere pe Contributors sa arate ca mai sunt si pareri „contra”?

  Si daca vorbiti de competenta celor promovati de Basescu, de ce nu aduceti aminte ce competenta si cinstea celor din „cel mai cinstit guvern al Romaniei”, promovat de Ponta?

  Dar atitudinea USL-ului fata de UNPR si UDMR cum a fost? „Ieri” erau parlamentari ilegitimi, „azi” sunt tovarasi de drum. „ieri” demitem o persoana apropiata UDMR-ului, „azi” o repunem in functie, ca sa votezii „prietenii” maghiari suspendarea. cat obictitvitate este in articolul dumneavoastra, mai ales ca PS-ul promovat numai oameni destepti si cinstiti, in frunte cu seful partidului, vestitul Copy, Copy Paste!

  Dar va dau dreptate: cateodata cand semeni Sulfine, dai de tot felul de Placinte..

 5. un perfect sinopsis al traseului ultimilor ani si o privire exacta a situatie in care ne aflam. concluzia e aceeasi, non-valoarea atrage intotdeauna non-valoare!

  • La fel cum elevii romani nu sunt in stare sa treaca BAC-ul fiindca nu au educatia necesara, nici de la electoratul roman nu se poate pretinde sa treaca un examen al democratiei cu bine. Si pentru aceast este nevoie de educatie, iar la noi democratic inseamna cand primesti un mic si o bere si eventual un tricou si nedemocratic inseamna cand ti se ia 25% din salariul de bugetar.

 6. Si TOTUSI, problema actuala este incalcarea Constitutiei si legilor tarii numite Romania.
  In Constitutie nu scrie nicaieri ca trebuie suspendat presedintele care accepta tradatorii PSD. Nici cel care se cearta cu opozitia, nici cel care vorbeste prostii din cand in cand.

  Problema este deteriorarea evidenta a statului de drept, deterioare care nu poate fi justificata in nici un caz de mutra enervanta a vreunui presedinte.

  • Dacă „lovitura de stat” ar fi rămas doar în minţile înfierbântate nu era nici o problemă. Problema este că aceasta a fost atât de exhibată în afară încât nici în 50 de ani românii n-o să-i ierte pe cei care s-au plâns fariseic de ea pe la curţile Europei.

   PDL şi puii ei pentru următorii 20 de ani sunt morţi.

   • Dar cand USL-ul s-a dus cu jalba-n bat sa se planga de dictatura lui Basescu, a fost ok?

    Plus ca ce s-a intamplat acum este real, pe cand „dictatura” lui Basescu e doar la latrinele tv. Si nu mai vorbi tu in numele „romanilor” Romanii nu sunt doar fanii Poanta, Nascase, Antenescu.

 7. Proverbul spune asa: semeni vant, culegi furtuna. In consecinta, daca semeni Sulfina (buruiana, fireste!), culegi Crin (tata buruienilor!?). Sa inteleg ca autorul tocmai l-a desfiintat pe Crin, printr-un knockout „finutz” la Basescu?! Bag seama ca logica nu e tocmai aliatul PSD-istilor… LOL

  • si ce a semanat azi USL cum se cheama? Notez ca: 1. in momentul in care un partid are 1/3 din parlament poate pune de o suspendare, ba chiar de mai multe, indiferent de motivele scrise pe hartie. Si iata cum se poate bloca parlamentul vesnic [a se nota ca n-am zis care partid, poate fi si PP-DD] 2. ca la momentul in care o grupare AD-HOC de partide vrea se schimba sefii camerelor fara alte farafastacuri PS. oare ce se va intampla daca in toamna PP-DD ia o halca consistenta din parlament? cine seamana… OK! dar cine creaza precedente ce culege?

 8. Haha „politologule” spune-mi si mie ce concluzii ai tras dupa o saptamana in care democratia a fost suspendata pentru daca tot analizezi pe Basescu si decolteul lui Udrea nu cred ca vei eradica saracia si nedreptatea in tara asta. Dar asta e prea putin fata de ciolanasul pe care-l poti obtine de la potentatii zilei.

 9. Pentru diversitate, este o opinie ce poate fi examinata.
  Doua precizari: sa nu generalizam, Anca Boagiu a fost un ministru excelent al transporturilor, a dat drumul la proiectele POS-T si la marile lucrari de autostrazi si cai ferate de pe coridorul IV. Inca 4 ani de ministeriat Boagiu si tara arata altfel.
  A doua, din pacate autorul nu vede ori nu vrea sa vada incompetenta vadita a ministrilor din guvernul USL, minciunile, plagiatele, agramatismele si lipsa totala a oricarei initiative benefice.
  Daca asul guvernului Ponta este Florin Georgescu, politrucul de serviciu al guvernului Vacaroiu, care a lasat un dezastru in 1996, atunci lucrurile sunt destul de sumbre.

  • Adevarate felicitari. Prostul la prost trage si coruptul la corupt. O mica rugaminte. Numiti din USL o singura persoana pe care sa o considerati onesta si care sa doreasca binele natiunii ? Asa ca e greu – cum ar fi putut ateriza acolo in viesparul coruptiei. In rest multe felicitari pe calea distrugerii statului de drept.

 10. Felicitari pentru articol. Foarte bine punctat! Toti asa-zisii politicieni de Romania ar trebui sa-l citeasca cu luare aminte.

 11. Dle Ciocarlie. Da aveti dreptate. Problema (inclusiv cu logica d-voastra) este ca tocmai recunoasteti indirect ca USL-ul face „la fel”. DAR USL-ul a fost ales tocmai pt ca lumea vrea normalitate! Ce a demonstrat in schimb USL-ul? Ca toata clasa politica este o adunatura de marsavi, plagiatori si necinstiti? Nu, nu ne intereseaza acum ce a facut Base inainte; in acest moment conteaza doar cum USL NU guverneaza… Din punctul meu de vedere gasca asta a redefinit manualul de „aplicare” a lui Stalin. Ce pacat! aveau toata tara cu toate resursele ei la dispozitie…

  • Ok, deci presupui ca USL o sa fie mai rau decat PDL. Si atunci ce ar trebui facut? Ar trebui sa dam un vot de multumire pentru ce au facut pana acum?!?!
   Un vot pentru PDL ar insemna ca suntem de acord cu tot ce au facut in ultimii ani si mai grav cu felul insultator in care s-au comportat acesti politicieni cu cetatenii, de parca au fost votati de japonezi sau de martieni. Votul meu va fi impotriva PDL si nu pentru USL! Si pe cine vrei sa votez ca alterantiva, pe Dan Diaconescu, pe Vadim sau Becali ?!?!?

 12. asa o fi, cum ati scris, dar daca ne uitam in cealata parte …. Dumnezeu cu mila …. Voicu vota cu 2 maini suspendare. Cati corupti a dat justitia pana acum de 1-2 ani ? Nu e Basescu cea mai placuta persoana, dar tara o iubea. In partea cealalta ce avem ? Dati un nume de politician important ? Ponta, Mitrea , Hrebe, Crin, Chiuariu, Voicu, Ghise, Zgonea, Oprea … iti vine sa plangi

 13. Hmm, as putea fi in linii mari de acord, dar pana la Boagiu. Consider ca a fost cel mai bun ministru al transporturilor din ultima perioda.

  In mandatul sau s-a progresat mai mult la autostrazi decat in ultimii zece ani, daca nu mai mult.

  Si Calin era foarte ocupat cu scaparea de puscarie a lui Patriciu si de facut aliante cu PSD-ul, in loc sa guverneze.

  Din cauza lui, si a pomenilor electorale am intrat nepregatiti in criza si a fost nevoie de masuri atat de dure de austeritate. Pomeni electorale pentru PNL si PSD in prag de alegeri.

  Si idiotii nici n-au castigat. Mai bine castigau atunci decat porcaria pe care au facut-o acum. Ar fi cules ce-au semanat in mijlocul crizei. Si-ar fi salvat si penalii, ce-i drept. Dar dupa aia nu cred ca-i mai alegea nimeni vreo 10 ani.

  • Din cate tin minte Calin a fost in parlament unde a spus ca nu sunt bani pt marirea salariilormprofesorilor si ca vine o perioada de criza..insa cineva care avea o campanie prezidentiala in fata a promulgat legea ca dupa sa o ignore….

   • Intr-adevar, asta e singura greseala mare pe care i-o reprosez lui Basescu.

    Putea sa nu o promulge, ajungea iar in parlament, iar o votau, iar ajungea la el, si de data asta ar fi fost obligat s-o promulge.

    Deci tot acolo ajungeam, asa ca Basescu a preferat sa puncteze la imagine in randul profesorilor. Pana la urma vorbim despre un politician.

    Dar aceasta greseala, fata ce au facut ceilalti, o pot ierta de zece ori.

 14. “La umbra stejarilor mari nu creşte iarbă”
  Domnule Ciocarlie, ar trebui sa inceapa sa va preocupe ce se intampla in propriul partid. Domnul Ponta nu e un stejar mare, e unul mic, un mic impostor cocotat mult mai sus decat i-ar fi premis CV-ul (cel autentic), este un personaj compromis. Indiferent de rezultatul referendumului, indiferenet de zgomotul si haosul de acum, lucrurile vor trebui sa se intoarca la un oarecare normal. Un „normal” in care guvernul va mai trebui sa si lucreze, sa dea ochi cu FMI, cu Europa, si acest prim ministru ne ve reprezenta in lume. Cu ce ochi credeti ca-l vor privi partenerii straini pe un om care si-a luat titlulde doctorat prin furt intelectual, care s-a laudat cu un masterat inexistent pe care apoi si l-a sters din CV si care apoi, pentru a acoperi aceste potlogarii, a schimbat din mers orice comsie care i-ar fi putut dovedi goliciunea?

  Asta ar trebui sa va puna pe ganduri, ca nimeni din partid nu aveti curaj sa va deziceti de acest Ponta! Stati cu toti solidari in spatele lui (cam cum ati facut-o si cu Adrian Nastase), devenind astfel complici la faradelegile lui. N-am auzit o voce critica, rationala din cadrul partidului sau macar USL la adresa lui Ponta. Nu aveti o rezerva iesita la incalzire in caz ca Ponta va fi nevoit sa iasa din teren. Lasati-l pe Basescu in pace si vedeti-va de propria ograda, ca multi si-au pus (inexplicabil, pentru mine) speranta in USL, ca veti fi mai buni si mai cinstiti, si drept raspuns le-ati oferit poate cel mai rusinos prim ministru din ultimii 20 de ani.

 15. Ce cautati domnule sa ne prostiti cu compuneri de clasa a VIII a? Aici nu e vorba de Basescu, Crini si Sulfine, e vorba de modul cum ati modificat legi si atacat – nu numai verbal – institutii ale statului , totul ca sa puneti mina pe putere prin sfidarea legilor. ASTEPT UN COMENTARIU de la Dvs. despre iesirea lui Ponta democratul fata de Merkel.

 16. Dar despre Funeriu, Macovei, Preda ce parere aveti?? Nu sunt competenti? Eu tocmai de aia il vreau pe Basescu, pentru ca a promovat oameni competenti. Ne puteti spune macar UN nume de om competent promovat de USL in guvern. Si nu imi spuneti de Florin Georgescu hahaha. Chiar si numele spuse de dumneavoastra, poate nu chiar competente, palesc de 100 de ori in fata unor Ponta sau Antonescu, CAMPIONII INCOMPETENTEI. Daca ceea ce scrieti este adevarat, atunci ei vor pleca imediat (ceea ce sper sa se intample). Este INADMISIBIL sa plagiezi si apoi sa ajungi prim ministru … inadmisibil. Un articol de toata jena.

 17. Cu regret constat ca am ramas o tara comunista. Sa fie apreciat Marga , in presa straina ca este comunist si asta sa nu scoata toate orasele in strada sau sa fie retras, macar pentru imagine, e foarte trist. Acum nu mai sunt mic, ca la cealalta mineriada, asa ca-mi iau familia si voi trece oceanul cel tarziu intr-un an.

 18. Cam misogin articolul dvs., dar punctati PERFECT motivele care stau la baza antipatiei fatise aratate de unii pro Basescu in anii trecuti (intre doua rele eu raman cu raul cel mai mic, totusi).

  Si daca vreti sa faceti analiza acidului acetic diluat, nu vad de ce, aici, unii si altii va acuza ca nu spuneti cat de periculos este acidul sulfuric pentru piele. Fiecare cu proprietatile lui specifice.
  Mi-as dori enorm un articol de analiza a USL facut de dvs. in acelasi stil, peste cateva luni. Din pacate stiu ca nu-i posibil (poate la senectute, cand o sa va scrieti memoriile).

 19. Pogea,Sulfina Barbu,Ridzi,Anca Boagiu pe de-o parte
  Mazare,Sova,Robert Negoita,Banicioiu,Rizea ,Ponta pe de alta parte
  Comentarii,dlor pesedisti?
  Cat despre „deliciile” de la Antena 3,asta ne spune totul despre autor
  Toti romanii ar trebui sa vada poza infractorului Catalin Voicu votand cu doua maini suspendarea Presedintelui inainte sa intre in cabina de vot pe 29

 20. Sulfina Barbu si Anca Boagiu sunt politicieni ok, mult peste medie. Comparati performanta ca ministru a Ancai Boagiu cu Berceanu sau Orban si e diferenta ca de la cer la pamant. Dar cand pornesti cu concluzia data, orice demonstratie e buna. Mai tai un plus, mai pun un minus si iti iese la final.

  Da, nu a crescut „nimic” la umbra lui Basescu. In schimb, la umbra lui Iliescu si Nastase au crescut tinerele sperante Ponta, Sova, Banicioiu, Robert Negoita sau Mazare. Niste stejari tineri si vigurosi, gata sa ne conduca spre lumea civilizata, nu-i asa?

  Emil Boc e „naspa” si nu avea calitate in reforma statul. Un pitic obedient. Dupa acest om, blamat de toata lumea, a ramas cate ceva: stabilitatea macroeconomica (da, e o vrajeala asta, dar o sa vedeti cat o sa usture pierderea acestei „vrajeli”, ia priveste doar cursul azi sau cu ce dobanzi ne imprumutam), o lege a educatiei, o lege care facea ordine in sistemul de pensii (pensia calculata dupa contributie), o lege a salarizarii unitare in sistemul bugetar, unde fiecare platea cat si cum avea chef, printr-un sistem aberant de prime si sporuri scapate de sub orice control. Chestii de care nimeni nu avea curaj sa se atinga de ani si ani de zile, ca usturau rau.

  No, nu-i bai, nu ne-a placut reforma asta, o sa avem parte de o contra-reforma. Funeriu era naspa, lasa ca vine Pop si Andronescu si ne rezolva ei sistemul de educatie.

  Pe scurt, articolul e, pe mai mult de jumatate fals. Da. Basescu e o personalitate puternica si e greu de vietuit langa el. Plesu poate depune marturie.

  Dar ca nu a crescut nimic langa el, asta e fals. A avut si alegeri gresite, dar a convins si oameni precum Plesu, Patapievici, Funeriu, Miclea sau Peter Ekstein sa vina langa el si sa accepte responsabilitati publice. Adica oameni de mare calitate, care au facut cariera INAINTE de a intra in politica. Dati-mi exemple similare la USL. Nema.

  Mai mult, oameni precum Funeriu sau Boagiu sau Mihai Razvan Ungureanu chiar or sa ramana in politica. Si sper sa aiba un cuvant de spus in anii ce vin. Autorul poate sa strambe din nas la aceste nume, e dreptul domniei sale.

  Dar daca autorul are incredere in generatia Ponta&Sova (adica copiii lui Nastase, cu 15 ani mai tineri, dar altfel identici ca apucaturi), atunci e treaba lui. Eu nu am incredere in asa generatie.

  P.S. Aparent corecta afirmatia „Ca şi scrâşnetul adresat de la tribuna parlamentului senatorului Voicu, deşi în sală era şi deputatul Monica Iacob-Ridzi”. Doar aparent. Monica Iacob-Ridzi e judecata pentru ca a „umflat” cheltuielile publice si a tocat aiurea cateva sute de mii de euro, probabil banii s-au scurs spre clientela PDL. Senatorul Voicu e judecat pentru ca a cumparat cu bani si prin trafic de influenta judecatori de la ICCJ si a aranjat o gramade de procese pentru clientela economica si politica a PSD-ului. Banuiesc ca e acelasi lucru, aia care turbeaza cand il vad pe Voicu votand cu doua maini exagereaza. E un senator al Romanie, putin respect, domnilor!

  Ia hai sa ne trezim, nu discutam despre un simplu hot, discutam despre cancerul din justitie care ne-a tinut pe loc 20 de ani! Si care de abia asteapta sa revina la butoane.

  • Rog numai folositi sintagma USL scrieti domnilor, ca sa aratam realitatea, PSD!
   PNL nu mai exista; a fost o palida-ncercare de a mima trecutul cu maimutoi gen Radu Cimpeanu, Dinu Zamfirescu. Mi s-a facut greata cind l-am auzit pe Mos Zamfirescu la Money Channel comparindu-l pe Ambasadorul SUA cu ambsadorul Uniunii Sovietice! Bai nea Zamfirescule, DUILIU ZAMFIRESCU SE RASUCESTE-N MORMINT nea Dinule, de asa o ENORMITATE! Compari sfatul PENTRU DEMOCRATIE cu virirea pe git a dictaturii? Sau nu i-ai iertat nea Dinule, ca n-au venit in 45 sa ne salveze de rusi? Salveaza-ne tu acum!

   AR TREBUI O CAMPANIE CONCERTATA CATRE ELECTORATUL DE BAZA AL PNL. Eu am tot votat cind PNL cind PD L (niciodata PSD!) aratind ca a fost INGHITIT IDEOLOGIC SI POLITIC DE PSD!
   Si chiar am vazut cum Zgonibilul i-a dat la o parte lui Crinutu Prostutu microfonul in parlament.
   PSD are baza mare – sa cistigam, nu de partea PD L ci de partea luptei pentru democratie – baza electorala a PNL!

 21. Domnule senator
  sigur că domnul Traian Băsesescu NU este nevinovat în cea ce se întâmplă,
  și au existat în timpul guvernări portocalii, NU puține situații, când lucrurile
  s-au desfășurat brutal și la limita regulamentelor,
  DAR,
  ce am văzut în ultima perioadă este înspăimântător, abuziv și
  departe de orice iz democratic,
  nici măcar teama că ”violul” se vede de la vecini nu a existat.
  Competiția cine face o prostie mai mare e în plină desfășurare.
  În timp ce se calcă în picioare normele și regulamentele inclusiv
  CONSTITUȚIA și deciziile CCR, se urla golănește că totul e democratic,
  că totul e normal și constituțional.
  Poate pe dumneavoastră vă mulțumește promisiunea că mica dictatură va
  dispărea după ce termină cu Băseescu
  dar eu cred că asistăm doar la începutul începutului, și constat că nu sunt singur
  în această ingrijorare.
  Sper să mă înșel eu, și să aveți dv-stră dreptate.

 22. As vrea sa cred ca domnul Ciocarlie a ales exemplele foarte rapid si nu din misoginism. De ce doar persoane ca „Roberta Alma Anastase, Sulfina Barbu, Anca Boagiu sau Monica Iacob-Ridzi” au fost date ca exemple de persoane care au tras partidul in jos.
  Ar fi fost interesant ca domnul Ciocarlie sa isi si argumenteze alegerile acestor persoane. Doamna Boagiu a fost si a ramas cel mai bun ministru al transporturile de pana acum.
  Pe langa ceea ce a zis „XENOS” mai sus, in minister era o persoana care raspundea punctual intrebarilor de pe un forum specializat pe infrastructura. Unde ati mai vazut dumneavoastra vreun ministru pe care sa il intereseze o comunitate de specialisti intr-un anumit domeniu? Cate filmari ati mai vazut postate pe site-ul ministerului de la inlocuirea ministrului? De cand nu mai este actualizat site-ul MT?
  Generalizand si bagandu-i pe toti in aceeasi oala, contraziceti ideea articolului.
  Nu cred ca va exista vreodata pe oriunde in lume un guvern/partid format numai din oameni competenti si fara pata.

 23. Felicitări pentru articol! O voce rațională într-un noian de istericale.

  Uitasem de „soluția imorală” din 2004, prin care Băsescu l-a adus la guvernare pe Voiculescu, cel pe care propaganda PDL îl vede în tot și-n toate. Cu Voiculescu a preluat ADA guvernarea în 2004, deși ieșise pe locul 2 în alegeri. Curat murdar, coane Fănică :))

 24. Remarc ca nici oameni cu pretentii de intelectuali rafinati nu scapa de misoginismul adanc inradacinat in (in)cultura acestei natii. Este cel putin jenant sa numesti cinci femei cand aduci vorba de incompetenta (adica toate), barbatii fiind pomeniti in treacat, asa, ca un accident nefericit cum este Pogogea. La femei incompetenta este regula pe cand la barbati, o nefericita intamplare.
  Nu cred ca asta a fost intentia autorului, numai ca mai multa responsabilitate si autocenzura a textului este imperios necesara la un asemenea nivel de discutie.

  • Nu l-am scapat. Emblematic pentru ce sustine dansul: agresivitate sangeroasa, din 3 propozitii toate-s minciuni, mistificare, vid, imparati goi, agramatism si cireasa de pe tort misoginismul, trasatura fundamentala a noii societati prontocratice.

 25. Eu sint sustinator al lui Basescu si totusi, nu-l vad ca pe un „[…] campion al corectitudinii, al reformei şi modernizării statului”. Ci mult mai simplu: ca pe unul care a pus umarul la urnirea bolovanului anticoruptiei, ceea ce nu e deloc putin lucru. Depinde acum de noi sa rostogolim bolovanul asta mai departe, numai ca iata! Ponta, Antonescu si Voiculescu se opun.

  Ziceti ca Basescu culege acum ce a semanat. Foarte bine, pentru ca-mi amintesc ce a semanat Iliescu si a cules Nastase, cu amindoua miinile si cu toti ai lui (a propos de Iliescu, nu va e rusine sa faceti parte din acelasi partid cu el? Nu? O, dar se pare ca la PSD aveti o problema cu bunul simt si grosimea obrazului). Sa ne amintim ca cea mai mare realizare a lu’ Iliescu a fost ca a dat mina cu Michael Jackson, in rest a tacut milc la umbra cucuvelei. In timpul asta Nastase santaja ziaristi, cumpara fregate, facea privatizari dubioase (ca pe vremea aia a fost vinduta tara, nu pe vremea lu’ Boc, cum gresit induceti ideea voi la PSD, ca si cum noi ne-am fi nascut alaltaieri), primea tablouri de ziua lui si-si trimitea copiii la scoala americana din banii bunicii. Iar singurul corupt prins a fost Bivolaru.

  Intr-adevar Contributors.ro e o colectie de texte au valoare adaugata. Articolul de fata demonstreaza clar ca valoarea poate fi si negativa.

 26. Cred ca este cel mai bun articol pe care l-am citit in ultimele luni! Si slava Domnului ca au fost/sunt destule. Felicitari!

 27. Interesanta teza. Oare ce va culege stimabilul in PSD -ul „cultivat” cu atata eleganta de infractori condamnati (nastase, voicu, etc), condus de un plagiator dovedit si populat de „floricele” agramate (Vanghelie) sau legume cu mintea ratacita (mazare ce se inchipuie cand ofiter nazist cand revolutionar cubanez). ca sa nu mai vorbim de buruienile uscate, speram pe vecie, al activistilor unor ideologii criminale. Evidenta rea credinta a autorului este si din alaturarea unor infractori de calibru (voicu) ce au compromis sistemul juridic din Romania cu nume ce au produs mult mai putin efect institutional. Strategia „intelectualista” de face analize fine poate pacali doar activul judetean de partid iar re-aducerea in lupta a unor triste figuri de semi-docti precum autorul „articolului” arata disperarea in legitimarea furtului la varf.

 28. Alin Theodor Ciocarlie, sunteti patetic!

  Cei de la PSD aveti sute de motive sa bagati capul in pamant si cu toatea astea nu o faceti.

  Ponta – plagiator.

  Negoita – proxenet.

  Vanghelie – analfabet.

  Andronescu – mafioata #1 spagilor in caminele din regie.

  Nastase – puscarias.

  Catalin Voicu – puscariasul senator.

  Mazare – gangster in Constanta.

  Iliescu – criminal si tortionar – eu asa il cataloghez pentru mineriade.

  As continua cu usurinta, Ioan Muresan, Athanasiu, Mitrea, Dan Ioan Popescu – primul care a vandut energia baietilor destepti. Sunt absolut sigur ca nu sunteti in stare sa numiti persoane legitime intr-un guvern.

  Saracii de voi…

  • catre Taner BaubecK; SUPER POSTARE! Domnilor, pastreaza cineva postarile noastre? ASTEA SINT DE COLECTIONAT PENTRU VIITOR – AICI SCRIU IN PRIMUL RIND OAMENI DE SPIRIT (printre care se mai strecoara un pui doi de ceausisto-securisti, puah!)

 29. Stimate domn, cred ca ati omis sa includeti si pe dvs in aceasta gradina, dar nu a lui Basesescu ci a lui Ponta. A spune despre Boagiu ca a fost un ministru prost sau hot este ca si cum ai spune despre Felix ca este Alba ca Zapada. Cu ceea ce sunt de acord? Cu faptul ca Base stand destul de mult la Anvers a crezut ca promovand oameni ai opozitiei in functii cheie (servicii, avocatul poporului, CC, etc) lumea va pricepe ceva. Ei bine aceasta incredere in oameni i-a fost fatala. „Sistemul” nu i-a putut ierta faptul ca unul de-al lor se poate ridica impotriva sistemului si sa-l strice. Si atunci au reactionat. Dupa victoria a la Pirus vor avea de pornit razboiul cu pietele finaciare si investitorii cu agentiile de rating. Si acolo nu pot umbla cu Ordonante de Urgenta. Stim amandoi ca nu Felix, baronii USL si sefii serviciilor vor muri de foame. Ci tocmai aceia care ii vor vota. Base a avut curajul sa zica ca trebuiesc taiate salriile. USL-ul va spune exact invers dar prin curs romanii vor pierde dublu decat le-a taiat Base. Nu intamplator ambasadorul SUA a declarat in 3 iulie: este cea mai neagra zi din istoria Romaniei. A spus este si nu va fi, adica la modul imperativ. In rest va las pe sarma plina de privighetori USl-iste care in curand vor deveni corbi carnivori. Bun revenit in USL ZOO.

 30. Stimate autor, desigur toti avem un anumit nivel de subiectivitate, dar haideti sa nu judecam oamenii doar pentru ca au un nume care da bine in ecuatia vegetala pe care o propuneti.
  Din pacate nu am avut ocazia sa va citesc articolele in care criticati cu vehementa cand politruci „competenti”atacau ICR, in pofida protestelor unor oameni care ne-au facut cunoscuti pe plan mondial.
  Nu am avut ocazia sa va citesc articolele despre impostura si competenta profesionala a unui individ cocotat in fruntea guvenului tarii, care, dincolo de impostura, devine un pericol national, cel putin daca urmarim reactiile mediilor de afaceri internationale si ale cancelariilor marilor puteri.
  Nu am avut ocazia sa va citesc articolele despre „competentul” ministru al educatiei, Pop, care chiar a tratat competentii tarii ( cu presedintele Academiei Romane in frunte) ca pe o adunatura de golanasi stransi in spatele blocului la o secarica. Mai ca nu le-a spus: hai baieti valea ca daca nu chem sectoristu’.

  Nu mai continui, dar sunt absolut convins ca veti gasi multi oameni compatenti care au dus Romania de la un stat care trebuia sa-si elimine steguletele rosii la un stat pe care cancelariile europene il critica pentru degradarea climatului democratic ( in mod logic, ca sa se poata degrada, el trebuie sa fi existat)

 31. Un articol care arată şi opinia mea. Aş dori să reţineţi că votez cu acest partid de când s-a înfiinţat, nu am avut nici un beneficiu financiar sau profesional după urma lui. Sunt unul din cei mulţi care au sperat în binele ţării.
  Mediocritatea sau incompetenţa promovată a fost în toate zonele în care factorul politic a putut avea influenţe. Şi ceilalţi au făcut la fel dar de la ei te aşteptai la altceva şi, de aici dezamăgirea.

  Revin spunând că tot ceea ce scrie în articol este şi în evaluarea mea. Păcat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Alin Th. Ciocarlie
Inginer (UPB – Mecanica fina, 1977) si absolvent al primei promotii a Programului Canadian MBA (1994-1995), dupa cursuri intensive de economie si management la universitatile Québec si McGill din Montréal (sept.-dec. 1992). Ziarist – sef al sectiei Economice la Adevarul (1991-1993). Director Executiv al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (1996-1999). Senator in grupul parlamentar al PSD (2000-2004). Fondator (1994) la Ager Press SA.

Carti noi

 

Institutul de Istorie a Religiilor al Academiei Române și Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la expoziția „Manuscrisele inedite ale lui Mircea Eliade din patrimoniul Institutului de Istorie a Religiilor al Academiei Române”, care va putea fi vizitată între 26 ianuarie și 13 martie 2023 la sediul Muzeului Național al Literaturii Române din strada Nicolae Crețulescu nr. 8. Află mai multe

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro