sâmbătă, mai 15, 2021

Palma Rusiei peste obrazul Republicii Moldova

,,Insuficiența comunicării cu prietenii, emoțional, mă apasă puternic”, mărturisea Vladimir Putin la începutul anilor 2000, într-un univers casnic, alături de partenera sa de viață din acea vreme Ludmila, cele două fiice – Katea și Mașa, precum și de Tosea – câinele îndrăgit al familiei, un pudel lățos. Tosea, de bună seamă, dacă ar fi fost motan, ar fi tors recunoscător la picioarele fostului ofițer KGB. ,,Ferește-mă, Doamne, de prieteni, că de dușmani am eu grijă” ar putea fi unul dintre proverbele împrumutate de liderul de la Kremlin în răfuiala sa permanentă  cu populația pe care o conduce, cu oamenii politici pe care îi controlează, cu opoziția pe care încearcă să o anihileze, cu fostele state sovietice, cu Statele Unite ale Americii, cu democratizarea sau cu activistele senzuale de la Pussy Riot. În această logică a conflictului, Republica Moldova și Rusia își restructurează în prezent raportul bilateral printr-o tehnică a comunicării prin intermediul cărora își transmit mesaje într-o manieră incompatibilă cu relația lor oficială: ,,vorbirea cu două înțelesuri” (Goffman, 1959).  Această formă de comunicare implică un tip de insinuare, de complicitate, care presupune că personajele împotriva cărora a luat naștere sunt proiectate chiar de persoanele care au inițiat-o. Astfel, între două părți relativ ostile sau distante este necesară păstrarea unei aparențe de opoziție pe care sunt obligate să le afișeze fiecare. Acordul de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană a aruncat relația Chișinăului cu Moscova în aer, dar întocmai între limitele unei anticipări evidente. Măsurile de sancțiune erau pregătite, iar butonașul verde din biroul de lucru al președintelui Vladimir Putin a fost acționat pe acordurile piesei ,,Blueberry Hill”: ,,Though we’re apart/You’re part of me still…”.

Pe 31 iulie, prim-ministrul Rusiei Dmitri Medvedev a semnat un decret privind aplicarea taxelor vamale la importul mărfurilor din Republica Moldova. Sub incidența decretului care va intra în vigoare din 30 august pică 19 categorii de produse, printre care vinurile, carnea, fructele și legumele, cerealele, zahărul și mobilierul. O delegație a Republicii Moldova a revenit de la masa negocierilor cu Moscova fără a înregistra vreun succes. Chiar ministrul Economiei de la Chișinău a declarat că a simțit reticența și lipsa de interes a autorităților rusești față de identificarea unor compromisuri. Pe de altă parte, în urma unei întrevederi a aceluiași ministru al Economiei cu ambasadorul Rusiei în Republica Moldova, Farit Muhametshin, părțile au convenit asupra faptului că dispoziția emisă de Dmitri Medvedev nu presupune încetarea relațiilor comerciale și economice dintre Republica Moldova și Rusia. Deși Rusia, prin această măsură și în ”dulcele” stil clasic, încalcă o serie de prevederi internaționale. Așadar, deși palma Rusiei se lipește cu zgomot peste obrazul Republicii Moldova, Republica Moldova îl întoarce și pe celălalt, într-un consens al opoziției declarate, menite să nu afecteze statutul relației în care cele două state se află. Negocierile, testarea loialității, pauzele și fraternizarea de culise se anunță obositoare atât pentru Chișinău, cât și pentru o Moscovă iritată și slăbită, dar  se conturează cu adevărat uluitoare pentru europenii prea puțin familiarizați cu designul relațiilor dintre ceea ce mereu s-a demonstrat a fi un stat subordonat și superiorul lui.

Distribuie acest articol

7 COMENTARII

 1. „iar butonașul verde din biroul de lucru al președintelui Vladimir Putin a fost acționat pe acordurile piesei ,,Blueberry Hill”: ,,Though we’re apart/You’re part of me still…”.”
  Pardon, scuzati: eu cred ca pe Katiuşa. Dar nu melodia, ci alta cu butoane :P

 2. Foarte bine, daca lui Volodea nu-i place vinul moldovenesc ieftin, il va avea pe cel scump cu pret de UE. Pe termen scurt Rusia nu castiga. Pe termen lung pierde.

 3. Cat vin, carne, fructe si legume poate produce Republica Moldova?… La ce saracie e pe-acolo, cred ca au si preturi scazute de productie. Acordul Republicii Moldova cu UE are o componenta de liber-schimb, asa ca nu cred sa fie taxe prea mari, in caz ca exporta in Romania, de exemplu. Costurile de transport sunt si ele mai mici. In concluzie, poate ajung sa faca profit mai mare decat cu exportul in Rusia.
  Firmele care faceau export in Rusia nu trebuie decat sa angajeze vorbitori de romana, in loc de vorbitori de rusa… :)

  • Moldova trebuie sa-si reorienteze exporturile spre vest, dar asta nu se poate intampla peste noapte. O piata se cucereste greu. Si mai greu cand rusii din Chisinau detin majoriatetea firmelor din Moldova. Interesant cum vor actiona acestia; sunt dispusi sa piarda bani exportand in pierdere spre est din fidelitate catre imperiu sau vor imbratisa oportunitatea de a se orienta spre vest?

 4. Ceea ce-si dorea Moldova, nu se poate. Neutralitatea in morala internationala, neutralitatea politica si militara, pastrarea avantajelor comerciale atit cu UE cit si cu CSI. Nu se poate. Acest vis a fost de la bun inceput utopic.

  Era absolut previzibil ca Rusia va impune taxe vamale. Pentru ca si Republica Moldova urma sa impuna taxe, ca parte a UE.

  Dar aspiratiile Moldovei inca nu sint definitive. Moldova va oscila multi ani intre vest si est. Chiar si Romania mai oscileaza, deci nu aduc aici reprosuri moldovenilor. Pur si simplu mentalitatile anacronice, falimentare, specifice bolsevismului, le cunoastem efectele pe propria piele. Tarile se modernizeaza greu, impinse de la spate de considerente economice, in primul rind.

  Pe de alta parte, vecinatatea culturala cu Europa isi va lasa amprenta strategic, pe termen lung, asupra Moldovei si Romaniei. Scriu acum din perspectiva inaltarii Romaniei pina la piciorul broastei. E o aiureala bineinteles. Romanii nu-s neaparat superiori moldovenilor. Ceea ce am reusit noi inaintea moldovenilor, se datoreaza geo-culturii si atit. Dar pe ansamblu am avut cu totii aceeasi incapatinare de a ramine fideli prejudecatilor comuniste si nationaliste.

  Mai ramine de mentionat rolul Romaniei in destinul Moldovei. Trebuie sa recunoastem ca ajutorul nostru a fost mai mult decit binevenit. Si previzibil. Singele apa nu se face. In primul rind, cel mai sigur, lent si eficient ajutor, au fost generatiile de studenti moldoveni, care au studiat pe gratis in universitatile romanesti. Efectele acestei politici fratesti si dezinteresate, se vor vedea tot mai clar in timp.

 5. După cum zicea WaLL.e, Rep. e la fel de independentă ca noi, dar de dată mai recenta. Şi nu e nici o diferenţă intre fraţii&surorile mai mari, ci intre nevoile noastre de tutelă ca minorindependenti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Iulia Modiga
Iulia Modiga
Iulia Modiga este sociolog si redactor-șef al publicației de știri online InfoPrut

Contributors.ro propune autorilor săi, acum, la sfârșit de an, trei întrebări despre anul 2020 si perspectivele României în viitorul apropiat. Cele trei întrebari sunt:

1. Care este evenimentul anului 2020 cel mai pe nedrept trecut cu vederea de media și de opinia publică? 

2. Care este cea mai interesantă idee a anului 2020?

3. Care e cea mai mare temere pe care o aveți pentru viitorul României si care e cea mai mare speranță? 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

Încălzirea globală, acidificarea oceanelor și moartea peștilor tropicali – acuzații de fraude științifice de mari proporții

Pe 6 mai 2021, revista Science a publicat o amplă anchetă intitulată Acidificarea oceanelor modifică comportamentul peștilor? Acuzațiile de fraudă creează o...

PNRR for dummies. Sau planul cincinal cu MCV ataşat

Luni 10 mai premierul Cîţu şi ministrul Ghinea merg la Bruxelles pentru a discuta o formă finală a Planul Naţional de Redresare...

Ierusalim. Există conflicte fără soluții sau doar conflicte pentru care soluția încă nu a fost găsită?

Rezumatul în 10 puncte: Începând din noaptea de vineri spre sâmbătă (7/8 mai), în...

Îl mai poate salva războiul/Hamas pe Netanyahu de pierderea funcției de prim ministru?

Știm, teroriștii de la Hamas au atacat iarăși Israelul iar statul Israel are tot dreptul să se apere. Niciun dubiu în această...

Capcana dilemelor tranziției sau cum să faci omleta fără să spargi oul

"Faceți calculele și apoi trageți linie pentru a ajunge la propriile voastre concluzii, aceasta este rugămintea mea. Pentru că dacă decideți...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

„Demersul lui Hadot parcurge elegant traseul de la inceputurile filosofiei printre greci, apoi transformarea ei in timpul romanilor si intalnirea cu crestinismul, precum si relatia emotionanta dintre filosofia orientala si occidentala.” – Global and Mail

 

Pierre Hadot (1922–2010) a fost un filosof, istoric si filolog francez, bun cunoscator al perioadei elenistice si in special al neoplatonismului si al lui Plotin. Este autorul unei opere dezvoltate in special in jurul notiunii de exercitiu spiritual si al filosofiei ca mod de viata.

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro