sâmbătă, noiembrie 27, 2021

Palma Rusiei peste obrazul Republicii Moldova

,,Insuficiența comunicării cu prietenii, emoțional, mă apasă puternic”, mărturisea Vladimir Putin la începutul anilor 2000, într-un univers casnic, alături de partenera sa de viață din acea vreme Ludmila, cele două fiice – Katea și Mașa, precum și de Tosea – câinele îndrăgit al familiei, un pudel lățos. Tosea, de bună seamă, dacă ar fi fost motan, ar fi tors recunoscător la picioarele fostului ofițer KGB. ,,Ferește-mă, Doamne, de prieteni, că de dușmani am eu grijă” ar putea fi unul dintre proverbele împrumutate de liderul de la Kremlin în răfuiala sa permanentă  cu populația pe care o conduce, cu oamenii politici pe care îi controlează, cu opoziția pe care încearcă să o anihileze, cu fostele state sovietice, cu Statele Unite ale Americii, cu democratizarea sau cu activistele senzuale de la Pussy Riot. În această logică a conflictului, Republica Moldova și Rusia își restructurează în prezent raportul bilateral printr-o tehnică a comunicării prin intermediul cărora își transmit mesaje într-o manieră incompatibilă cu relația lor oficială: ,,vorbirea cu două înțelesuri” (Goffman, 1959).  Această formă de comunicare implică un tip de insinuare, de complicitate, care presupune că personajele împotriva cărora a luat naștere sunt proiectate chiar de persoanele care au inițiat-o. Astfel, între două părți relativ ostile sau distante este necesară păstrarea unei aparențe de opoziție pe care sunt obligate să le afișeze fiecare. Acordul de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană a aruncat relația Chișinăului cu Moscova în aer, dar întocmai între limitele unei anticipări evidente. Măsurile de sancțiune erau pregătite, iar butonașul verde din biroul de lucru al președintelui Vladimir Putin a fost acționat pe acordurile piesei ,,Blueberry Hill”: ,,Though we’re apart/You’re part of me still…”.

Pe 31 iulie, prim-ministrul Rusiei Dmitri Medvedev a semnat un decret privind aplicarea taxelor vamale la importul mărfurilor din Republica Moldova. Sub incidența decretului care va intra în vigoare din 30 august pică 19 categorii de produse, printre care vinurile, carnea, fructele și legumele, cerealele, zahărul și mobilierul. O delegație a Republicii Moldova a revenit de la masa negocierilor cu Moscova fără a înregistra vreun succes. Chiar ministrul Economiei de la Chișinău a declarat că a simțit reticența și lipsa de interes a autorităților rusești față de identificarea unor compromisuri. Pe de altă parte, în urma unei întrevederi a aceluiași ministru al Economiei cu ambasadorul Rusiei în Republica Moldova, Farit Muhametshin, părțile au convenit asupra faptului că dispoziția emisă de Dmitri Medvedev nu presupune încetarea relațiilor comerciale și economice dintre Republica Moldova și Rusia. Deși Rusia, prin această măsură și în ”dulcele” stil clasic, încalcă o serie de prevederi internaționale. Așadar, deși palma Rusiei se lipește cu zgomot peste obrazul Republicii Moldova, Republica Moldova îl întoarce și pe celălalt, într-un consens al opoziției declarate, menite să nu afecteze statutul relației în care cele două state se află. Negocierile, testarea loialității, pauzele și fraternizarea de culise se anunță obositoare atât pentru Chișinău, cât și pentru o Moscovă iritată și slăbită, dar  se conturează cu adevărat uluitoare pentru europenii prea puțin familiarizați cu designul relațiilor dintre ceea ce mereu s-a demonstrat a fi un stat subordonat și superiorul lui.

Distribuie acest articol

7 COMENTARII

 1. „iar butonașul verde din biroul de lucru al președintelui Vladimir Putin a fost acționat pe acordurile piesei ,,Blueberry Hill”: ,,Though we’re apart/You’re part of me still…”.”
  Pardon, scuzati: eu cred ca pe Katiuşa. Dar nu melodia, ci alta cu butoane :P

 2. Foarte bine, daca lui Volodea nu-i place vinul moldovenesc ieftin, il va avea pe cel scump cu pret de UE. Pe termen scurt Rusia nu castiga. Pe termen lung pierde.

 3. Cat vin, carne, fructe si legume poate produce Republica Moldova?… La ce saracie e pe-acolo, cred ca au si preturi scazute de productie. Acordul Republicii Moldova cu UE are o componenta de liber-schimb, asa ca nu cred sa fie taxe prea mari, in caz ca exporta in Romania, de exemplu. Costurile de transport sunt si ele mai mici. In concluzie, poate ajung sa faca profit mai mare decat cu exportul in Rusia.
  Firmele care faceau export in Rusia nu trebuie decat sa angajeze vorbitori de romana, in loc de vorbitori de rusa… :)

  • Moldova trebuie sa-si reorienteze exporturile spre vest, dar asta nu se poate intampla peste noapte. O piata se cucereste greu. Si mai greu cand rusii din Chisinau detin majoriatetea firmelor din Moldova. Interesant cum vor actiona acestia; sunt dispusi sa piarda bani exportand in pierdere spre est din fidelitate catre imperiu sau vor imbratisa oportunitatea de a se orienta spre vest?

 4. Ceea ce-si dorea Moldova, nu se poate. Neutralitatea in morala internationala, neutralitatea politica si militara, pastrarea avantajelor comerciale atit cu UE cit si cu CSI. Nu se poate. Acest vis a fost de la bun inceput utopic.

  Era absolut previzibil ca Rusia va impune taxe vamale. Pentru ca si Republica Moldova urma sa impuna taxe, ca parte a UE.

  Dar aspiratiile Moldovei inca nu sint definitive. Moldova va oscila multi ani intre vest si est. Chiar si Romania mai oscileaza, deci nu aduc aici reprosuri moldovenilor. Pur si simplu mentalitatile anacronice, falimentare, specifice bolsevismului, le cunoastem efectele pe propria piele. Tarile se modernizeaza greu, impinse de la spate de considerente economice, in primul rind.

  Pe de alta parte, vecinatatea culturala cu Europa isi va lasa amprenta strategic, pe termen lung, asupra Moldovei si Romaniei. Scriu acum din perspectiva inaltarii Romaniei pina la piciorul broastei. E o aiureala bineinteles. Romanii nu-s neaparat superiori moldovenilor. Ceea ce am reusit noi inaintea moldovenilor, se datoreaza geo-culturii si atit. Dar pe ansamblu am avut cu totii aceeasi incapatinare de a ramine fideli prejudecatilor comuniste si nationaliste.

  Mai ramine de mentionat rolul Romaniei in destinul Moldovei. Trebuie sa recunoastem ca ajutorul nostru a fost mai mult decit binevenit. Si previzibil. Singele apa nu se face. In primul rind, cel mai sigur, lent si eficient ajutor, au fost generatiile de studenti moldoveni, care au studiat pe gratis in universitatile romanesti. Efectele acestei politici fratesti si dezinteresate, se vor vedea tot mai clar in timp.

 5. După cum zicea WaLL.e, Rep. e la fel de independentă ca noi, dar de dată mai recenta. Şi nu e nici o diferenţă intre fraţii&surorile mai mari, ci intre nevoile noastre de tutelă ca minorindependenti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Iulia Modiga
Iulia Modiga este sociolog si redactor-șef al publicației de știri online InfoPrut

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Opinie-răspuns la opinia vicepreședintelui PSD: putem aboli cota unică, dar cu asta ce-am rezolvat?

Percep opinia prezentată zilele trecute în ZF de dl. Sorin Grindeanu, vicepreședintele PSD, ca o binevenită deschidere la dialog privind oportunitatea renunțării...

In chestiunea scandalului MTR, despre toleranta si corectitudine politica

Nu se mai termina povestea cu MTR. Unii vor sa vada nu stiu ce film tezist, din acelea cu tema corecta politic la care...

Echipa câştigătoare a Preşedintelui Iohannis

La un an de la alegerile parlamentare, România are, în fine, o echipă câştigătoare : alianţa  social-liberală  şi-a definitivat lista de miniştri...

De-democratizarea regimului politic din România. Interviu cu politologul Alexandru Gussi

Președintele l-a desemnat pe Nicolae Ciucă din nou ca premier, după o criză politică îndelungată. Cum s-a ajuns la această criză și...

De ce s-a întâmplat ce s-a întâmplat în ultimele luni în România

Cele mai vizibile probleme din ultimele luni în România au ținut de 3 crize – criza în sănătate (Valul 4 de Covid...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro