sâmbătă, ianuarie 28, 2023

Pandemia, statul român şi buna guvernare

În momente ca acestea, menţinerea delicatului echilibru dintre datoria de a ocroti sănătatea publică şi nevoia de a respecta libertăţile individuale rămâne provocarea fundamentală pe care nu o putem ignora. Starea de urgenţă, la a cărei intensificare juridică asistăm, nu este un panaceu şi ea nu poate fi leacul care asigură vindecarea miraculoasă a unei societăţi intregi.

O stare de urgenţă nu poate fi mai eficientă sau mai dezastruoasă decât statul care o proclamă şi aplică. Prerogativele extinse de care autorităţile dispun sunt însoţite, în mod natural, de creşterea responsabilităţii lor faţă de cetăţenii al căror spaţiu de autonomie este redus. Starea de urgenţă nu poate anula, în nici un fel,contractul pe care se fondează cetăţenia. Ea nu poate introduce nici arbitrariul poliţienesc şi nici sprijini ideea darwinismului social.

România este , din această perspectivă, un caz cu atât mai dramatic cu cât standardele domniei legii şi ale bunei guvernări au fost dificil de atins şi în vremuri neafectate de severitatea actuală. Statul român este subminat de un întreg mecanism clientelar: acestui mecanism i se datorează nu doar promovarea incompetenţei , ci şi cleptocraţia care a menţinut sistemul de sănătate public în starea sa jalnică de acum.

România este vulnerabilă pentru că propriile sale resurse, limitate ele însele, au fost afectate, constant, de politica iresponsabilă a unui regim PSD ce a ales să favorizeze demagogia economică . Conduita celor care, în calitate de foşti miniştri ai guvernelor conduse de interpuşii lui Liviu Dragnea , aleg să dea lecţii televizate de guvernare este expresia cinismului însuşi.

România este întemeiată pe un sistem de administrare local la nivelul căruia complicităţile sunt unicul criteriu de desemnare şi de promovare. Relaţia dintre puterea de partid şi de stat este una atât de strânsă incât însuşi conceptul de administraţie onestă şi eficace este rareori prezent în practica comunităţilor noastre. Cupiditatea, servilismul, incompetenţa sunt agenţii patogeni ai acestei pandemii.

Cât despre economia românească, starea de urgenţă, în absenţa unei abordări atente şi inteligente, poate conduce la paralizie şi la costuri sociale greu de eliminat în lunile şi anii ce vin. Fragilitatea României face ca dilema atâtor societăţi, ( alegerea între închidere în scopul salvării vieţii şi menţinerea unui motor economic funcţional) să fie una cu atât mai dificil de gestionat.

Statul român nu poate cere cetăţenilor săi sacrificii fără ca propria sa funcţionare să fie, acum, transparentă şi previzibilă. Starea de urgenţă înseamnă mai mult decât adoptarea de ordonanţe militare. Ea presupune organizarea solidarităţii, protejarea ordinii şi construirea unei speranţe comune, oricât de fragilă. Starea de urgenţă este un test al bunei – guvernări şi al domniei legii.

Distribuie acest articol

37 COMENTARII

 1. „datoria de a ocroti sănătatea publică…”

  Ar fi obigat pe cei responsabili să existe echipament de protecție și dezinfectanți. Or, iresponsabilitatea face ca jumătate din morții COVID19 din România să provină din Spitalul Suceava!

  …Și obligă pe cei responsabili să cerceteze și să condamne pe criminalii din Sănătate care au făcut posibile astfel de lucruri. În stare de urgență dl Președinte al Republicii a promis judecarea cu celeritate și acordarea de sporuri la pedepse.

  Ei bine, eu presimt că NICIODATĂ și NIMENI nu va răspunde pentru că nu și-a făcut datoria de a ocroti sănătatea publică.

  • Acum „distanțarea socială”, evitarea contactelor între persoane, distanța de 1,5 – 2m, e cerința și soluția cea mai bună pentru toți în țară și UE. Evitarea infectărilor înseamnă câștigarea de timp pentru pregătirea spitalelor, pentru instalarea stțtiilor de izolare cu paturi pentru tratament intensiv cu aparate de respirat. Evitarea infectărilor înseamnă câștigarea de timp pentru dotarea spitalelor cu medicamente utile în virologie, dotarea cu echipament medical, măști pentru personalul medical, haine de protecție, etc. Evitarea infectărilor înseamnă câstigarea de timp pentru antrenarea și instruirea personalului medical, reducerea numărului celor bolnavi de sars-cov-2. Astfel un număr mai mic de infectați, un număr mai mic de bolnavi poate fi tratat cu medicamentele de virologie existente azi, până când va sta la dispoziție un vaccin- injecție ca. peste un an. Injecția pentru toți e calea spre imunizarea populației 2021.
   Stim cum arată spitalele, cum e situația cu dotarea spitalelor de mult timp, lipsa de medicamente și aparatură medicală. Cunoscând situația din spitale cea mai bună protecție pentru cei dragi și personalul din spitale, servicii publice, magazine alimentare, gospodărie comunală, deci pentru un număr mare de oameni care muncesc permanent și încă mult timp în această criză cu virusul nou sars-cov-2.
   Până când vedem aici pe stradă ce vedem la TV din Asia, Singapur, Taiwan, Coreea de Sud, oameni cu măști de protecție pe față pentru a proteja pe ceilalți, e bine să acceptăm și să respectăm strict „distanțarea socială”, evitarea contactelor între persoane, evitarea infectărilor cu virusul virusul sars-cov-2.

   Evitarea infectărilor înseamnă cel mai mare cadou făcut celor dragi. Evitarea infectărilor înseamnă „mă gândesc la tine/voi”, e bun simț și dăruire în același moment.
   Spiritul civic dezlănțuit 1989 va birui,
   Ce îți doresc eu ție, dulce Românie …. …..
   Mai puțin „ Tărișoara plânsete” din reședința în vest …. ….

   • Vă înțeleg, dar permiteți-mi, vă rog, câteva nuanțări:
    – „distanțarea socială” este distanțarea de problemă, fuga de ea, ascunderea, iar nu rezolvarea ei;
    – „câștigarea de timp” este de fapt timpul până la imunizarea colectivă naturală, pentru că sistemul sanitar este deja depășit și ineficient (a se vedea Spitalul Suceava, spre exemplu);
    – existența echipamentelor și materialelor era o obligație, iar pentru neîndeplinirea ei și vulnerabilizarea siguranței naționale cineva trebuie să răspundă penal;
    – în armată există o armă care se numește chiar Apărarea chimică, biologică, radiologică și nucleară https://www.forter.ro/arme/unit%C4%83%C5%A3ile-%C5%9Fi-subunit%C4%83%C5%A3ile-de-ap%C4%83rare-cbrn , care, practic, mănâncă banii publici degeaba;
    – în mass-media este abundență de mesaje manipulatorii, cu aceiași Tudor Ciuhodaru, Streinu Cerce și alți PSD-iști, care justifică prezența pe străzi a militarilor în transportoare blindate cu pistoale-mitralieră în mâini.
    – în orice condiții, inclusiv „de coronavirus”, suntem obligați socialmente să veghem la respectarea regulilor democratice și a Constituției. Virusul cel nou încă nu ne-a luat mințile la toți!

    • „Distanțarea socială”, evitarea contactelor între persoane, mai ales cu cei dragi, copii nu mai vizitează părinții, înseamnă evitarea infectărilor, câștigarea de timp pentru pregătirea spitalelor și găsirea unui vaccin- injectie. Nu pot răspunde cu termenii virologici pentru vaccin: cu RNA, cu proteine, etc cum e la gripa influența și alte boli. Virologii testează acum multe posibilități cu noul virus sars-cov-2 care „taie” celulele și intră înăuntru unde manipulează codul genetic pentru a produce noi viruși. Imunitatea de hoardă de 66% infectați se obține peste 2 ani. Nu cred că trebuie executați acum toți aceia care au lăsat spitalele fără medicamente, aparatură și personal antrenat. Va veni timpul peste doi ani pentru a analiza și judeca.

     Grijă pentru cei dragi, respect pentru cei obligați să muncească în spitale, solidaritate cu toți e azi mai util decât pedepse.
     Spiritul civic, societatea civică crează statul. Mentalitatea …. …..

 2. România profită de timpul de pregătire mai mare decât Italia, Spania. Moartea zilnică a ca. 750 de oameni în Italia și 600 în Spania e un avertisment înțeles la București?

  …”… Statul român nu poate cere cetăţenilor săi sacrificii fără ca propria sa funcţionare să fie, acum, transparentă şi previzibilă. … „….

  Lipsește de mult timp încrederea cetățenilor în instituțile publice, servicile publice, în Parlament și Guvern. Ce e de făcut acum?
  Spania investește acum 200 miliarde Euro în plus pentru 2020. RFG mărește budgetul federal de 340 miliarde Euro cu 156 miliarde Euro, are un pachet federal de 600 miliarde Euro și al Landurilor de peste 150 miliarde Euro, deci peste 1.000 miliarde Euro intervenții 2020.
  Ce prevede Bucureștiul pentru 2020?

 3. S-a decretat starea de urgenta cu ordonante militare ca sa spuna presedintele si guvernantii ca se misca ceva. Dar in realitate am spus si o mai spun, din decembrie erau necesare masuri. Abia acum dotam spitalele si pe medici. 30 de ani am tot carpit ce am mostenit din era Ceausescu. Toate guvernarile au pornit pe praduirea banului public, cu legi preferentiale, de la privatizari la infrastructura. Sa ne amintim de Bechtel, doar, dar sunt cu miile. Avem o Constitutie depasita, o organiz. adm.teritoriala proasta, sistem bugetar excedentar la maxim, digitalizare pe sponci, educatie si sanatate, cercetare de doi lei, pensii soeciale si de serviciu de zeci de mii de lei. Mediul de afaceri intern corupt si cu legi proaste. Daca marile hotii erau judecate corect se recuperau bani pentru trei spitale regionale si doua autostrazi in 30 de ani. Prin urmare, aceste momente de pandemie ne arata cat de saraci si de ipocriti, incompetenti sunt cei care ne conduc.

 4. În restrângerea libertăților individului pentru o potențială lezare a libertății altora, acțiunea preventivă depinde de subiectivismul aprecierii potențialului și a eficientei restrângerii în reducerea pericolului, asa că se realizează o reală pierdere de libertate pentru o supoziție mai mult sau mai puțin arbitrară. Restrângerea de libertate trebuie să fie dedusă din criterii de apreciere a potențialului pericol și a aprecierii dacă măsura restrângerii de libertate a individului nu este exagerată în raport cu pericolul. Statul în mod evident face ce este mai bine pentru aparatul de stat și sacrifică atât de mult cât i se permite pentru libertatea individului, pentru a-și păstra imaginea de salvator și nu pentru conținutul real de eficiență a soluției. Din aceasta cauza, opinia publică și transparența acțiunilor statului cu garantarea libertății de opinii sunt esențiale să frâneze inevitabilele tendințe de derapaje statale.

  • „…se realizează o reală pierdere de libertate pentru o supoziție mai mult sau mai puțin arbitrară”

   Este mai mult decât atât.

   Am văzut cum se bucură unii, în mod inept, de prezența armatei pe străzi. Faptul că militarii îmbrăcați în uniforme de camuflaj patrulează în transportoare blindate pe bulevardele pustii din București, precum la Bagdad, sau la Damasc, nu este o dovadă că avem un stat puternic.

   Dimpotrivă, prezențța armatei pe străzi este o dovadă a unui stat slab, precum la Bagdad, sau la Damasc!

   Ce probleme deordine publică atât de mari, pe care organele legale de ordine publică NU le pot administra, impun intervenția armatei?!

   Armata acționează în favoarea cui și împotruva cui? Pe cine de cine păzește? Cumva, păzește autoritățile de cetățeni?! Păi, asta s-a întâmplat la Revoluție și a ieșit rău pentru toți.

   După 10 august 2018 ori de câte ori trec pe lângă un jandarm, chiar dacă acționează în folos public (de obicei nu acționează nicicum, doar pierd vremea și-mi irosesc banii), îmi creează repulsie. Obișnuiam să merg la parada militară de Ziua Națională. De astăzi, când militarii intimidează arbitrar și ofensator populația Capitalei, care nu întreprinde vreo acțiune violentă etc., promit să nu mai merg la nicio paradă. Îmi creează aceeași repulsioe.

   Meseria soldaților este să împuște oameni. Să nu-mi spună cineva despre logistică, ori arma chimică-biologică, pentru că în aceste domenii, unde ar trebui să acționeze, sunt fix ZERO! Așadar, armata NU ARE CE CĂUTA PE SRĂZILE CAPITALEI!

 5. Mda, constatăm, constatăm, constatăm. Dar timp de 30 de ani oare ce am făcut? N-am ştiut/ putut/ vrut să ne fixăm nişte scopuri sociale minimale pe care să le realizăm ca societate. Am vegetat în dulcele stil mioritic, bălăcindu-ne în apele murdare ale post-comunismului românesc. Cu elitele noastre în frunte, am experimentat „democraţia originală”, „reforma graduală” şi „statul paralel”, totul pe fondul unei euforii sinucigaşe din care nu am câştigat nimic. Am fost 30 de ani un popor rătăcitor aiurea prin Europa şi prin Lume, în căutarea a ceva imposibil de găsit. Poate pandemia asta ne va trezi şi vom avea curajul să privim critic în străfundurile sufletelor noastre şi să ne trezim, în sfârşit, din „somnul cel de moarte”.
  Dumnezeu să ocrotească România.

 6. Statul român nu poate cere cetăţenilor săi sacrificii fără ca propria sa funcţionare să fie, acum, transparentă şi previzibilă.

  Am impresia ca nu se intelege in ce perioda traim. Dragilor, e groasa, e razboi mondial. Cuvintele frumoase, transparenta, democratie, previzibilitate nu au nici un sens. Ce poate fi previzibil in ceva care prin natura lui nu e previzibil?
  As sfatui analistii sa-ncerce sa analizeze activitatea lui Churchill, in ww2. Da, Churchil era alcoolic, fuma, era gras si nici cu caracterul nu statea prea bine. Sunt cunoscute masurile luate pt a proteja segmentul Enigmei care a dus la moartea multor civili.
  Asa ceva trebuie acum, un bun comunicator, un barbat hotarit, unu gata sa treaca peste cadavre pt a salva natiunea. Am zis, rog sa nu fiu contrazis!

  • mdeci, daca statul refuza sa divulge identitatea contaminatilor si suspectilor invocand protectia datelor personale, in conditiile in care in mod justificat se restrang drepturi fundamentale, s-ar cam putea subintelege doar ratiunea ca acestia ar fi de fapt in misiune conspirativa sustinuta militar…

  • @NT- nici macar Trump ( care impersoneaza toate calitatile enumarate de dvs. + IQ dubitabil si o atentie deficitara) nu poate face asa ceva pentru a-si salva natiunea ( adica economia, adica bursele). Nici macar Xi nu a incercat asa ceva si el chiar are de unde.
   Vad ca nu va prieste carantina, altfel nu-mi pot imagina cum puteti face paralele intre un concediu fortat acasa ( cu mancare caldura, tv si net) si al doilea razboi mondial.
   Dupa varsta pareti a fi in cohorta de sacrificiu, ah, da , am uitat ca traiti in Germania si acolo nu se moare ca in Italia.

   • @Ioan – bunica-mea avea o vorba: „nu mor caii cand vor cainii”. Chiar si pentru categoria 70+ mortalitatea nu atinge 1%, iar in Germania cu-atat mai putin. Oricat ai cosmetiza tu statisticile.

    Intre timp, in Romania trebuie contaminati direct in spitale, ca altfel nu vor oamenii sa moara de virusul nou. Hai sa vedem, face cineva inchisoare pentru ce s-a intamplat in spitalul din Suceava? Ca la necajitii care ies din casa fara aprobare stii sa le faci dosare penale.

    • @Harald- deci până la urmă e tare Germania, recunoști?
     Ba da, mortalitatea peste 70 de ani este mai mare de 1%, ajunge pe la vreo 8-10% din cei infectați, nu face confuzie cu totalul populației. L-ai luat, ești nenorocos, ai mierlit-o. Nu l-ai luat, mai trăiești încă 10-15 ani . Vezi și articolul de azi a dr. Andreescu.

  • NU e razboi!
   E „doar” un dezastru – previzibil, de altfel (daca ar fi existat niste capatzani macar vag luminate, la conducere)! >:
   Nu mai veniti cu mesaje si expresii catastrofice, ca nu tine figura!
   In afara de prostia noastra si a celor care ne conduc, nu ne ataca nimeni!

   • Ba e razboi Codrutza si razboiul e o catastrofa Codrutza, dujmanu, care ne ataca, e mic, mic de tot si invizibil, si, si imprevizibil..
    Prostia e la fel de daunatoare si-n timp de pace si-n timp de razboi, nu asta e problema… Desigur prostia seamana, un pic, cu virusu, e imprevizibile si uneori chiar invizibila..

 7. Domnule Stanomir,

  Va apreciz scrierile dar de data asta nu sunt de acord cu Dvs. pentru ca salvarea fiecaruia va depinde, ca niciodata in istoria recenta, de salvarea pe care fiecare stie sa o ia.

  Pentru prima data in istoria recenta a RO romanul nu se mai poate baza pe stat, piata a disparut si ramane doar pe el insusi, oarecum izolat..

  Este o lectie extrem de importanta care din pacate vine si ni se aplica noua romanilor.

  Degeaba statul instituie cele mai drastice masuri de izolare – atat au putut face chinezii si sa=-a vazut ca nu a fost deajuns.Nu pentru ca unul sau altul, o infima parte din romani ignora aceste masuri ci pentru ca sunt consecintele insumate timp de 30 de ani, mult mai adanci.

  Degeaba pe hartie avem spitale publice pentru ca ele se dovedesc, si nu este pentru prima oara, doar focare de infectie – sa ne bucuram pentru fiecare zi in care nu intram intr-o unitate medicala.

  Sa ne bucuram de fiecare zi in care inca suntem liberi pentru ca pericolul ca cineva sa ne ia cu totul libertatea noastra este extrem de mare, si noi, in marea noastra majoritate, nu stim sa ne aparam libertatea atat de scump platita si nici nu am luptat suficient pentru a ne mentine chiar si aceasta libertate precara – vezi prezenta la vot in anumite situatii.

  Sa celebram sanatatea si sa decidem o sa aparam fiecare dintre noi cat putem de bine.

  Totul, dar absolut totul, pentru o perioada de timp, este NUMAI IN CONTROLUL FIECARUI CETATEAN.

  Statul a abuzat de noi.

  Unii medici si-au batut joc de noi si/sau de parintii nostri.
  Sunt desigur si exceptii care merita celebrate.

  Politicienii ne-au crezut niste numere si ne-au abuzat – nu cred ca mai merge.

  Suntem in situatia in care FIECARE este PENTRU SINE in fata mortii – nu este ca asa este???- si numai asa putem face mai MULT PENTRU CEILALTI – asta este marea descoperire a acestei crize sanitare care poate sa fie mai mult decat atat.

  Este daca vreti descoperirea a ceea ce inseamna
  – SINELE in raport cu COLECTIVUL/ALTII si
  – cooperarea vs. solidaritatea.

  Nu doresc sa fiu solidar cu statul, cu politicienii, cu medicii care nu sunt pregati pentru ei si de aceea nu pot sa fie pregatiti evident si pentru altii.

  Doresc doar sa cooperez cu statul, avand un statut de egal cu statul – just because WE, the PEOPLE .. – doresc sa cooperez cu un sistem de sanatate in care unitatile sanitare private sa fie egale cu cele de la stat si mi-ar face mare placere sa cooperez cu oamenii care cred ca vor veni la vot in mai mare masura pentru ca reprezentarea politicienilor sa fie cat mai exacta la urmatoarele alegeri sper eu tot libere.

  Criza sanitara a aratat mai bine decat orice alta criza ca atunci cand te bazezi pe tine – ca sa fii sanatos in aceasta situatie – este singura situatie in care poti sa faci cu mult mai multe pentru cei aflati in jurul tau.

  Singur, sanatos si puternic, faci mai multe decat o gasca de neajutorati. – Rule No.1

  Batalia cea mare desigur se va castiga prin cooperarea intre oamenii sanatosi la corp si la minte. – Rule No.2

  Corpurile bolnave si mintile nesatoase se aseaza in ordinea sociala natural mai repede decat credem – Rule No.3
  (desigur ca si ei sunt semenii nostri dar natura este mai dura decat orice regula pe care omul ar dori o sa impuna naturii – este un adevar evident acum, din pacate as spune, desi este, poate, mai bine asa)

  PS
  Ultimul paragraf mi-a fost cel mai greu sa il scriu.
  Ma gandesc in special la cei bolnavi de lungi perioada de coruptie, manipulare, minciuna.
  Exprimarea regretului in fata unei erori umane este prea putin utilizat in RO

  • Punctual, nu sunt de acord cu:

   „Fragilitatea României face ca dilema atâtor societăţi, ( alegerea între închidere în scopul salvării vieţii şi menţinerea unui motor economic funcţional) să fie una cu atât mai dificil de gestionat.”

   Logic este ca sa te protejezi pe tine, sa mergi la serviciu si toate ar fi curs usor spre inainte, fara sincope. Poate doar viteza usor redusa cum este normal cand parcurgi o perioada marcata de mari pericole

   Se vede acum ca desi suntem in fata unei teribile limitari a libertatilor cei care ar trebui sa ne asigura apararea sanatatii nu sunt in stare si atunci …

   Partea evidenta este ca natura, chiar si fara deciziile acestea, va selecta fara mila, buni sau rai, dar vor fi operate reduceri. Drastice – pentru ca nu suntem in stare sa ne limitam pierderile din cauza incompetentilor care sunt inca implicati in gestionarea acestei situatii

   • logic ar fi sa nu incercati sa combateti o dilema si o stare de fapt (fragilitatea) pe care tocmai ati confirmat-o intr-un comentariu anterior
    nu tin sa fiu rautacios, ci doar obiectiv: daca dilema e falsa, imi rezulta ca solutia ar trebui sa fie evidenta, dar pentru noi, nu pentru natura;

 8. In Romania a murit doar Ceausescu. Comunismul traieste prin cei care inca nu s-au despartit de Ceausescu. Marea majoritate a celor care nu se pot desparti de trecut, fac parte din conducerea statului Roman sau sunt propietarii de drept a economiei tarii.

   • @Pricopsitu – solutia garantata e un personaj gen Franco sau Pinochet. Sunt cativa candidati si in Romania, dar n-o sa-ti spun unde-i gasesti, ca poate vreunul tocmai se gandeste sa faca o fapta buna si sa treaca la treaba :)

 9. „România este […]. Statul român este subminat […].” Iar cetățenii, deducem, ajung cerșetori de drepturi. Util filmul „Filantropica”

 10. Lideri de opinie si (de)formatori de opinie in contratimp cu vremurile , spiritul civic , onestitatea intelectuala si morala .

  In acest vremuri de colaps politic si social generalizat , Contributors.ro ofera o imagine concludenta asupra modului in care unii lideri de opinie , intelectuali publici si autori acceptati pe aceasta platforma inteleg sa contribuie la dezbaterea publica atunci cand societatea , statul si si intregul corp social traverseaza o criza existentiala majora.
  Cum s-a intamplat de atatea ori in cele trei decenii care au trecut deja, intre prioritatile clasei politice, prioritatile societatii civile si prioritatile cetatenilor exista o fractura care se adanceste in mod constant.
  Cel mai bun exemplu este paralela care se poate face intre realitatea crunta a pandemiei , pericolul major al unui colaps al sistemului de sanatate , instaurarea starii de urgenta si respectiv intrarea in carantina totala a Romaniei si reflectarea acestor stari limita si teme mari ale zilei in publicistica momentului.
  Mai jos sunt enumerate cateva texte ( numele autorilor nu este relevant in acest context ) importante prin tematica si modul ei de abordre , tematica foarte interesanta prin raportarea la realitatea momentului si tehnicile de influentare si persuasiune folosite :

  Generalitati si/sau lipsa de solutii – Ion Stanomir (http://www.contributors.ro/editorial/starea-de-urgenta-si-panica-pledoarie-pentru-calmul-civic/); Brandusa Armanca (http://www.contributors.ro/media-tech/fenomene-alarmante-infodemia/)

  Filozofia lipsei de moralitate a clasei politice – Mircea Morariu ( http://www.contributors.ro/editorial/politicieni-ce-ar-trebui-supu%c8%99i-izolarii-morale/ )

  Filozofia regulilor situatiei de urgenta – Radu Rizoiu ( http://www.contributors.ro/administratie/mai-exista-reguli-intr-o-situa%c8%9bie-de-urgen%c8%9ba/ )

  Speculativismul filozofiei coronavirusului – Alin Fumurescu ( http://www.contributors.ro/global-europa/%e2%80%a6-despre-viralizarea-tampirii-in-masa-%e2%80%93-adevarata-pandemie/; http://www.contributors.ro/editorial/qed-tampirea-in-masa-e-virala-unde-ne-sunt-martirii-opiniei-publice/; http://www.contributors.ro/editorial/despre-apocalipsele-mari-%c8%99i-mici-cum-s-a-gripat-cre%c8%99tinismul-cu-un-virus-chinezesc/ )

  Filozofia filozofiei coronavirusului – Mihai Maci (http://www.contributors.ro/editorial/niciodata-lumea-nu-va-mai-fi-la-fel/); Daniela Maci (http://www.contributors.ro/editorial/celalalt-%e2%80%93-inamicul-sau-aliatul-meu/#comments )

  Speculativismul gratuit – Radu Vancu (http://www.contributors.ro/editorial/paradoxul-coronavirus/)

  Whatabboutism-ul de tip nou – Sorin Ionita (http://www.contributors.ro/cultura/pogromul-de-la-chisinau-ce-nu-v-au-spus/ ; http://www.contributors.ro/cultura/grindeanu-fake-news/) ; Adela Toptelean ( http://www.contributors.ro/editorial/devian%c8%9bii-partea-a-ii-a-%e2%80%9cte-cred-ca-%c8%99i-eu-mai-mint%e2%80%9d/) ; Andrada Ilisan (http://www.contributors.ro/editorial/corpul-depresiei-mele-corpul-anxietatii-mele/).

  In acest caz este de remarcat exact dupa “ principiul ţara arde și baba se piaptănă” , modul pervers si paralel cu deontologia in care inţeleg sa contribuie prin articolele lor la dezbaterea publica si la “ ridicarea moralului cetatenilor” unii dintre “ idola fori” ai momentului( probabil ca sa nu fie acuzati de “triumfalism” , nu ?) .
  Probabil ca dupa ce va trece aceasta pandemie , va fi facuta ( daca va mai exista acest interes ) si o necesara analiza de continut asupra articolelor de opinie si comentariu relevante care au aparut in aceasta perioada critica pentru Romania si a modului in care acestea au influentat opinia publica.

 11. Functia statului asa cum s-a prezentat pana acum e de a face sa trecem usor peste catastrofe. Noi platim impozite, voi aveti totul necesar, proceduri, antrenament, echipamente.

  Iar ne trezim ca nu a existat de fapt nimic. Avem sistem cu coduri galben, rosu. Avem riscuri, meteo, cutremure, medical, securitate. Exista oare proceduri clare? Dar exista proceduri si ce trebuie sa faca cetatenii si firmele? Erau clare pentru toti si exista antrenament? Exista monitorizare si sistem de alerta internationala? OMS? De ce nu a functionat?

  Daca sunt un resturant ar trebui sa stiu ca in cazul unei epidemii de nivelul cutare, inchid, ce fac cu personalul, sa fiu pregatit si financiar pentru un astfel de scenariu, sa fie clara responsabilitatea in contractele cu furnizorii. Fiecare ramura a economiei trebuie sa stie ce va fi cu ea in cazul diferitelor catastrofe naturale sau de alta natura. Astfel in business plan trebuie sa fie capitole riscuri, s-ar putea da si niste cifre acolo fiindca stim cam cat de des in fiecare locatie ele se intampla. Statul ne-a spus ca a facut si fonduri, somaj, sanatate, etc. momentul sa vedem daca exista aceste fonduri sau nu. Investitorii si-au facut asigurari pentru dezastre?. Banuiesc ca fiecare manager isi da seama unde traim si e pregatit pentru toate aceste scenarii sau in loc sa-si faca o perna de siguranta si-au luat o masina mai scumpa?.

  Daca nu, ce facem mai departe?

  • „Statul ne-a spus ca a facut si fonduri, somaj, sanatate, etc. momentul sa vedem daca exista aceste fonduri sau nu.”
   Statul spune multe, e usor de spus, mai greu de facut.
   Din 17 Martie se lauda prin comunicat de presa ca MAE a alocat o linie telefonica pentru revenirea in tara. Acolo nu se raspunde sau nu au informatii sau se transfera in alte parti si raspuns final: nu sunt solutii, descurcati-va singuri! Atunci de ce se mai lauda, de ce au mai alocat o noua linie telefonica? Doar asa sa aiba justificare ca au facut ceva (dar inutil).

 12. Domnu profesor, Pe granița de vest , unde stau , se intră masiv de vreo 10 zile. Din cîte se vorbește in tîrgul nostru, toti provin din ”focare”.La cîți li s-au făcut teste ? Noi tot ”numărăm” pe ei, dar nu ne iese la SOCOTEALĂ. Una zice ”buna guvernare” (cîtă vreme a zis !), alta zicem noi . ce facem ? Rămânem la …steagurile noastre sau cum ?

 13. Maistrul Carstoiu are pe blogul sau o observatie de senzatie:
  – De ce Presedintele nostru e un fascist?
  – Pentru ca a interzis batranilor sa iasa din casa. Ii uraste pentru ca ei voteaza pesedeu si d-aia vrea sa-i umileasca, sa-i considere senili la minte, nefiind in stare nici cel putin sa inteleaga ca mor daca ies din casa. Iar asta dovedeste ca Presedintele e un fascist, ca numai Hitler lua masuri punitive impotriva unor intregi categorii de persoane pe care le ura.

  • M-am lamurit, daca va uitati in gura panglicarului aceluia de Cristoiu – ba ii mai ziceti si „maestru”!
   Oricum: CE treaba are „fascismul” cu batranii? >:

  • Dom’le, tre’ să fii masochist ca să-l urmărești pe Cristoiu și blogul său. Și dacă ești, de ce te plângi că primești fix ceea ce te așteptai?

 14. Starea de urgenta ar trebui sa insemne si blocarea (macar temporara) a pensiilor speciale ale securisto-sereistilor, care, spre deosebire de cei din linia intii (politie, militari) nu au un aport semnificativ in aceasta situatie de carantina. Se pare ca asa ceva a facut Grecia… Dar in Romania cine sa o faca, cind securisto-sereistii sint cei care conduct de facto tara?!

 15. Ce inseamna asta dle Stanomir? Adica ce scrie dl Cristi Danilet pe face-ul dlui:

  România și alte patru state, toate din fostul bloc comunist, au cerut derogarea de la CEDO în timpul pandemiei actuale. Iată și răspunsul oficial al Consiliului Europei: nu este necesar să suspendăm aplicarea CEDO, căci ea deja cuprinde norme care acoperă situațiile în care pentru motive de sănătate publică se poate interzice adunarea oamenilor.

  „COVID-19, emergency measures taken do not require activation of derogation from ECHR
  Brussels, 20/03/2020 (Agence Europe)
  Faced with the COVID-19 pandemic, Latvia, Romania, Moldova, Armenia, and Estonia have activated Article 15 of the European Convention on Human Rights, according to the Council of Europe spokesperson contacted by EUROPE on Friday 20 March.
  In the event of “war or public emergency threatening the life of the Nation”, this article allows a signatory country to derogate, “to the extent strictly required by the exigencies of the situation”, from its obligation to guarantee certain rights and freedoms protected by the Convention. Articles 2 (right to life), 3 (prohibition of torture and ill-treatment), 4&1 (prohibition of slavery and forced labour) and 7 (no punishment without law) are strictly excluded from this derogation.
  As required by the procedure, the five Member States concerned have formally notified their activation of Article 15 to the Secretary General of the Council of Europe. It is responsible for informing the other Contracting States of the Convention.
  “This information to the Member States of the Council of Europe is not an encouragement”, said Daniel Holtgen, spokesman for the Council of Europe.
  As things stand at present, the measures taken by Member States are already covered by the Convention, mainly through Article 11, paragraph 2, which states that the freedom of assembly and association provided for in this article may be subject to restrictions ‘prescribed by law’ which are ‘measures necessary in a democratic society’ […] for the protection of public health”.
  Member States need to activate Article 15 only if they plan to implement measures not covered by the Convention”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Ioan Stanomir
Profesor de drept constituţional la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, specializat în domeniul dreptului constituţional.

Carti noi

 

Institutul de Istorie a Religiilor al Academiei Române și Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la expoziția „Manuscrisele inedite ale lui Mircea Eliade din patrimoniul Institutului de Istorie a Religiilor al Academiei Române”, care va putea fi vizitată între 26 ianuarie și 13 martie 2023 la sediul Muzeului Național al Literaturii Române din strada Nicolae Crețulescu nr. 8. Află mai multe

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro