miercuri, iunie 23, 2021

Pare un gest pur teatral

Pare ”un gest pur teatral”(1), organizarea unei parade militare de întâi decembrie, deoarece, Unirea tuturor teritoriilor locuite de români, nu s-a realizat, în primul rând prin luptă armată, ci în primul rând prin decizia oamenilor, în cadrul Marilor Adunări Naționale – locale, din fiecare teritoriu. Asta este doar una din variante. Au fost și tot felul de negocieri. A fost și o doză de noroc prin existența unei situații de facto, care a pus Regatul României într-o poziție unică. Închipuie-ți, că te bați cu doi dușmani mult mai puternici decât tine, care te-au înghesuit în colț, și când te aștepți să-ți de-a lovitura finală… dispar și lasă în urma lor tot ce au. Din punctul tău de vedere, al celui care ai luat pumni în cap, pare recompensatoriu faptul de a te considera stăpân peste lucrurile dușmanilor tăi. Asta este o altă variantă iar aceasta ajută la justificarea lucrurilor ce au urmat Unirii, și care au influențat definitiv direcția vieților noastre. Unii pun accentul pe voința unora, alții accentuează sacrificiul celorlalți. Nu mai putem schimba trecutul. Dar nici nu putem continua să ne mințim singuri, poleindul de fiecare dată. Realitatea acelor timpuri a fost mult mai simplă, mult mai modestă decât, poate, ne-ar conveni.

Ar fi fost, poate, mai potrivită o paradă a cetățenilor din toate zonele istorice în care trăiesc românii împreună cu toți ceilalții, care, cu mâinile goale, fără arme, dar hotărâți să fie corecți, cinstinți, muncitori și loiali să defileze împreună, neorganizați, pe străzi. Un fel de paradă a oamenilor simpli, a cetățenilor, în care aceștia să se bucure sincer, cu adevărat (nu faceți comparație cu piesele de teatru de pe timpul comuniștilor). Am vazut cu ochii mei un astfel de exemplu, în Olanda, unde de ziua națională, care este pe 27 aprilie – ziua de naștere a regelui, sărbătoarea este generală, adevărată, se ține peste tot, la fiecare colț de stradă. N-am văzut nicio armă, n-am văzut nicio oficialitate, dar am văzut bucurie nedisimulată. Cetățeni împreună, loiali regelui și țării lor. Foarte emoționant. Văzând asta, înțelegi mai bine ce înseamnă o comunitate, și cât de importantă este încrederea în cei de lângă tine.

Înțeleg că trebuie să ne arătăm ”muschii”, dar, să fim serioși… să avem măsură… Forța unei țări nu constă în armele pe care le are, ci în primul rând, forța unei țări constă în acțiunile și rezultatele ei în toate domeniile importante ale vieții oamenilor. Educația, sănătatea, cultura, economia sunt lucrurile cele mai importante pentru noi toți. Pentru că o țară se construiește de și pentru oamenii ei, pentru bunăstarea lor, pentru fericirea lor.

Altfel, mai devreme sau mai târziu, țara se va dezintegra nefiind susținută cu adevărat de cetățenii ei. Iar dezintegrarea nu înseamnă doar dispariția teritorială (se pare că aici există, așa, o frică fantastică – oare de ce?) ci, înseamnă și golirea de conținut, de oamenii ei (aici există o indiferență fantastică – oare cum de?). Dezintegrarea Romaniei a început deja și continuă. De ce oare? Poate, pentru că oamenii ei au fost ținuți împreună cu forța. Cu forța brută sub diferite forme, cu forța minciunilor de tot felul, cu forța speranțelor deșarte pe care ni le-am pus fiecare dintre noi. Pe acest drum ne-au condus tot felul de conducători poate orgolioși, poate vindicativi, poate nepricepuți și limitați intelectual, aleși de forța armelor, a minciunilor și a speranțelor, de către noi toți.

Eu îți urez ție, Cetățeanule, Omule, la mulți ani! Dacă tu o vei duce bine, dacă tu vei fi fericit și vei simți bunăstarea, atunci și Țara va crește mare și va avea din ce în ce mai mulți ani!

NOTA

(1) – fragment din scrisoarea lui Train Vuia către George Dobrin, 11 aprilie 1922, ” Toatã Unirea s-a redus la un gest pur teatral, …” http://www.banat.ro/academica/Vuia.htm

Distribuie acest articol

7 COMENTARII

 1. Perfect de acord cu cele scrise. M-am uitat la parada de 1 decembrie 2018. Au defilat unitati ale armatei, politiei, jandarmeriei, pompierilor, smurdului, iar cetatenii au stat pe margine observand si,poate, gandindu-se cati lei si euro se vor fi cheltuit, in timp de pace, gandind c-ar fi fost mai bine sa se cheltuiasca acesti bani pentru a se crea buna stare pentru cei multi si mereu necajiti. Nu stiu nimic altceva decat sa ne gandeasca la inzestrarea armatei, care insa, niciodata, de cand e lumea, nu a construit ci numai a distrus. Daca ne gandim numai la cate vieti omenesti s-au pierdut in zadar numai in cele doua razboaie mondiale, cati bani s-au risipit, cate valori culturale, economice, sociale au fost distruse, ca apoi cei ramasi, saraciti, bolnavi, invalizi au trebuit sa munceasca sa refaca cele distruse. Si macar daca oamenii politici si cei ai armatei ar fi inteles ceva din toatea aceste pierderi, macar de vieti omenesti nevinovate. Nu! Gandul lor e cum sa acapareze puteri, bunuri materiale, in dauna tot a acelora care, in cazul unei noi conflagratii mondiale vor suporta tot ei greul.Vom sti oare vreodata cat s-a cheltuit cu acesta, as spune, inutila demonstratie si ce s-ar fi putut face cu acesti bani? Razboiul al Doilea Mondial a distrus nu numai vieti, ci si cariere a multora dintre combatanti. Pe jertfa lor s-au ridicat altii care,n-au facut alceva decat sa le adanceasca frustrarea si sa-i indeparteze de la adevarata lor orientare profesionala. Atat si nimic mai mult. Ba da! S-au ridicat alte , valori”.

 2. Pentru că sărbătorile sunt despre ei și pentru ei, politicienii. Nu despre noi și pentru noi, cetățenii acestei țări.
  A fost ziua de 30 noiembrie, zi libera legal. Ar fi putut că iluminatul de sărbători și deschiderea Târgului de Crăciun să fie făcută pe 28 sau 29 noiembrie seara, se aprindeau luminile, se verifică sonorizarea și gata. Ca a doua zi, toată lumea cu copiii să poată ieși. Ei, nu! Abia pe 30 noiembrie la ora 18:00 a fost deschiderea, să fie lumea’n par sa îi vadă acolo cum „sforaiesc” discursuri și să fie televizați cum apasă un buton. Pentru că, nu-i așa, e despre ei și nu despre noi.
  Parada. Ok, admit că probabil e o mândrie sa defilezi. Cu discursuri sforăitoare incluse. Dar când s-a organizat maratonul Bucureștiului cu 19.000 de participanți, vai, ce mai freamăt, ce mai zbucium! Pentru că mereu este vorba despre ei și nu despre noi.
  Bun, nu mai reamintesc despre Catedrala și cum stăteau oamenii după garduri pentru că, nu-i așa, a fost vorba de fapt tot despre ei, nu despre noi!
  Da, toate sunt gesturi pur teatrale. Probabil ca oamenii au nevoie de teatru, pentru că nu mai știu cum să fie ei actorii propriilor vieti? E mai ușor să se uite la teatrul lor? :|

 3. Poporul roman se bucura de astfel de manifestari numai si numai din cauza faptului ca are o altfel de educatie comparativ cu alte natiuni . Sa asteptam rabdatori disparitia fizica a celor care inca au apucaturi bolsevice , socialiste ; fie ca sint in structurile de conducere ale statului fie ca sint simpli cetateni cu drept de vot ( din pacate ). Abia cind natia asta se va curata ( si ) de aceasta pleava e posibil sa se intregeasca cu cei care au plecat pe alte meleaguri dupa 1990 si pina astazi .

 4. Uneori se intampla, pentru mine cel putin, sa simt ca un om (mai ales in cafeneaua asta) are dreptate in principiu si pune pe masa un argument cogent si rezistent la o critica logica (pana la un punct, normal, fiindca logica pe care eu i-o opun este infailibila, pentru ca e a mea, nu :)) totusi nu ma pot impiedica sa nu fiu de acord. Nu sunt de acord ca Rom arata muschii, care muschi in comparatie cu amenintarile existente, adica rusii? Se sperie aia de Piranha, sau chiar de Patriot? A, daca se defila cu, nu stiu, o suta de F35 complete cu sisteme de suport, sau se punea pe roti un echivalent mioritic al USS Enterprise si il tarau cumva prin Bucale, meh, poate. Sau si mai bine, cativa vectori nucleari, impreuna cu suspiciunea ca ne-am construit fie si o juma’ de duzina de ‘ele’, aia da. Dar n-avem, si nici altii de dimensiuni comparabile n-au. Si argumentul subliminal gen ‘aici sunt banii dvs’, recte trimiteti-va scolarii sa faca pipi in curte, muriti cu stafilococii (sau ce sunt ei) portocalii de gat in spitale, admirati mertanele de jde mii de coco la inaugurarea mantuirii neamului lor de borfasi tremurand de frig ca niste sclaveti, ca mantuie a neamului romanesc nu prea cred ca este valid (cu scuze pentru digresiune). Si btw chiar are nevoie neamul romanesc de mantuire? Dar cu ce Doamne iarta-ma a pacatuit asa de grav neamul romanesc, ca numai si-a furat-o de la cui nu i-a fost lene din aia cu mai multe pusti, si a incercat sa supravietuiasca, dubla virgula, ca sa ce, sa-i tranteasca prea-incantatul o victimizare? Long story short, practic am adaugat argumente argumentului dvs (hehe, make photo?).

  Dar, oricat de comunist ar fi cliseul, un numar statistic relevant de oameni s-au dus acolo, au iesit din diurn, si-au dus copii sa vada tinichelele alea (hei, unele destul de performante) si pentru asta eu zic ca a meritat. Nu pentru speriat Putin, aia n-o sa se intample, dar pentru o ocazie intr-o tara trista, pentru un mic salut pentru – nu numai baietii care au fost prin Afghanistan sau mai stiu eu unde, dar si pentru amaratii aia care degera la frontiere,npentru cei care stau bloody double shit calare pe radare, pentru vanatorii care ingheata pe munte unde sunt dislocati, pentru cercetasii care dorm imbracati tot timpul cu centironul cu munitie de razboi agatata (yes mate, si eu am fost unul dintre ei)/fara sa aiba habar cand intranSSCulbsi o suna, sau unde merg, sau de ce.

 5. „Dezintegrarea Romaniei a inceput si continua…”fraza inspaimantatoare si poate adevarata.
  In secolul acesta ne-am numit romani
  Cum se vor numi nepotii nostri in secolele viitoare?
  Disolutia natiunilor si a raselor vor duce poate la o singura identitate:rasa omeneasca
  Si n-ar fi deloc un lucru rau.
  Daca peste toate nu s-ar ridica Islamul si ororile sale.
  Absolut inumane.
  Caci,sa nu ne mintim,musulmanii nu se vor integra.
  Iar istoria e plina de oameni cu sabii…
  Lectia Constantinopolului de odinioara nimeni n-o va uita vreodata…
  Nici a Londrei de azi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Octavian Vidican
Octavian Vidicanhttp://contributors
Consultant de business, Arad

Carte recomandată

Iata o carte cu un subiect in aparenta simplu: o familie de romani cu un copil mic se muta in strainatate si invata incet-incet sa depaseasca o serie de neajunsuri si sa se impace cu altele. Mihai e scriitor (adica veniturile lui sint subtirele), sotia lui are un job nou de care e foarte multumita… vezi aici continuarea

 

 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

Claudiu Iordache, înlocuit cu Gelu Voican Voiculescu la conducerea Institutului Revoluției

Ieri 30 martie 2018, membrii Colegiului Național al Institutului Revoluției Române l-au destituit pe Claudiu Iordache din fruntea acestui institut, numindu-l în...

Roexit prin decizia CCR 390/8 iunie 2021?

Curtea Constituțională a publicat motivarea Deciziei 390/8 iunie 2021 prin care confirma legalitatea Secției speciale pentru investigarea infracțiunilor din justiție. Nimic din raționamentul CCR...

Despre legea Goodhart și efectele ei perverse

Există o deosebire esențială între a măsura proprietăți fizice în laborator și a măsura activități umane în societate. Când...

Commento ergo sum

Progresul frustrează. Iată ideea principală a acestui articol și, la drept vorbind, singura; nu este nevoie de continuarea lecturii, în caz că...

Primele concluzii după întâlnirea Joe Biden – Vladimir Putin din Geneva, 16 iunie 2021

În articolul anterior, dedicat întâlnirii Biden – Putin, am trecut în revistă o serie de informații legate de contextul inițial de la...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

 

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro