sâmbătă, iunie 22, 2024

Paris-Timişoara şi retur sau poanta ţapului ispăşitor

Hotărât să simt „magia Crăciunului” şi a sfârşitului de an, am decis să mă refugiez pe meleaguri natale sperând, totodată, că voi scăpa de atmosfera de final de veac ce îmbâcseşte capitala Franţei: sfârşitul lumii (adică al Euro), viitor de plumb, război economic, complotişti şi manipulare.

Sejurul a început perfect: cocktailurile sunt mai bune decât la Paris (mai puţină gheaţă), fetele mai frumoase, tinerii au proiecte şi speranţa în viitor, unii dintre ei vor să reuşească. Socotelile mi-au fost date însă peste cap de un taximetrist care m-a condus într-o noapte târzie către casă. La noi se vorbeşte mult (inclusiv în taxi) şi dintr-o vorbă într-alta ajungem la „criză şi la situaţia macro-economică”. Şoferul meu a rezumat totul cu un patos ce nu lăsa loc nici unei nuanţe sau interpretări: „Domnule, vă spun eu cum stă treaba. Tot ceea ce vedeţi la televizor e o manipulare grosolană a străinilor. Ăia de la FMI şi hoţii din Occident s-au pus să acapareze ce a mai rămas în ţara asta. Ne prostesc că nu avem destui bani, că nu ştim să ne gospodărim, ne obligă să luăm credite de la ei şi apoi să ne vindem tot din casă. Politicienii noştri dau ţara pe bucăţi. Taie şi spânzură ca să facă pe plac acestor interese străine. Ce-am ajuns: ţară bogată, cu oameni muncitori şi gospodari transformaţi în sclavi!

Ceva nu e în regulă, mi-am spus.

Interesele străine – acelaşi raţionament e practicat şi de omul de rând din Timişoara şi de elita europeană. În Occident plouă peste noi cu acelaşi tip de imagini plastice cu privire la soarta Euro. Ultimii pe lista acuzatorilor sunt un fost consilier prezidenţial francez de mână cu Mr. Economy al Cancelarului german, înecaţi, de curând, în fursecuri alese la Ambasada Germaniei din Paris. Citez din înţelepciunea mai sus amintiţilor: „Situaţia Europei este solidă, dar avem de-a face cu un complot al mediilor financiare anglo-saxone care îşi doresc spargerea euro. Au fost trimişi emisari care să le semnaleze geranţilor de fonduri asiatice că euro se va prăbuşi. Ministerul de Externe britanic pregăteşte în secret planuri de repatriere a cetăţenilor săi în momentul în care euro va exploda. Atunci când cere mai multă disciplină în mediul bancar european, Christine Lagarde (nouă Directoare a FMI, fostă şefă a Finanţelor din Franţa, până mai ieri favorita europenilor) este manipulată de către anglo-saxoni. FED-ul american a trimis instrucţiuni scrise băncilor din SUA să nu mai crediteze în dolari suratele lor europene.

Mă opresc aici pentru că delirul a continuat, aplaudat de directorii celor mai importante bănci europene şi de o bună parte a analiştilor şi observatorilor din cele două ţări. Departe de a fi un caz izolat, teoria cu pricina şi-a găsit un loc de cinste atât la Paris cât şi la Berlin sau Frankfurt. Le Figaro înjură la Wall Street Journal. Frankfurter Allgemeine Zeitung sare la Daily Telegraph. Société Générale dă în judecată presa din UK pentru manipulare. Membrii guvernelor de la Paris şi Berlin arată cu degetul înspre City-ul londonez. Apar apeluri disperate la cumpărarea bonurilor de trezorerie de către cetăţeni într-un ultim gest patriotic. Liderii patronatelor europene sar la gâtul presei financiare. Marii analişti perorează la televiziune şi pe online: „America şi Europa sunt două personaje în pielea goală. Singurii care au însă o lanternă sunt anglo-saxonii care au pus lumina pe nudul Europei. Lumea râde de goliciunea noastră deşi ei sunt mult mai sluţi decât noi”.

Stop!

Metaforele şi explicaţiile pe înţelesul plebei sunt toate menite să disculpe incompetenţa şi lipsa de curaj a liderilor europeni (mediul public şi privat la un loc) şi să exacerbeze, până la ura tâmpă, repulsia faţă de finanţişti şi Piaţă.

Pe cât de seducătoare, pe atât de periculoase şi false sunt aceste idei! Ele servesc popoarelor Europei vechea poveste a străinului care ne vrea răul şi dau o gură de oxigen unei clase conducătoare pe cât de expirate pe atât de lipsită de scrupule şi de idei. În locul unor soluţii «simple» şi pragmatice sugerate insistent de unele medii, liderii europeni, cocoţaţi pe scaunele călduţe ale sufragiilor naţionale, ne servesc până la indigestie vechea placă a suveranităţii popoarelor, a specificului european, a unei federaţii în care ne unim de faţadă, dar fiecare face ce doreşte în ogradă proprie. Încercând să îşi ascundă incompetenţa şi, mai grav, mârşăvia şi gândirea pe termen scurt întru apărarea ciolanului naţional, liderii Europei ne adorm cu teorii ale complotului care nu rezistă la cea mai simplă analiză. Adevărul e simplu: americanii au tot interesul ca zona euro să se salveze. Nu din amor faţă de noi ci, pur şi simplu, nu îşi pot permite o lume fără Euro. E cât se poate de evident războiul între cele trei zone economice: China (Asia), SUA şi Europa. E limpede că există iniţiative individuale sau a unor grupuri restrânse de destabilizare a unei monede sau a alteia. Nu e nimeni naiv pe lumea asta! Dar, ca de fiecare dată, cifrele ne salvează. 70% din datoria europeană e deţinută de investitori europeni. Statele Unite au investit 1300 de miliarde de dolari în Europa între 2000 şi 2010, adică peste 60% din investiţiile lor în străinătate. Investiţiile SUA în Irlanda sunt triple faţă de cele făcute în China, iar Belgia a înghiţit mai mulţi dolari decât Brazilia! Cei de la Goldman Sachs afirmă răspicat că dispariţia Euro ar genera un haos care le-ar pulveriza afacerile. Mai sugerează că americanii ar fi primii interesaţi să sară în ajutorul Europei însă nu mai au resursele necesare.

În mintea conducătorilor noştri, pesemne că ar fi tot un complot WASP (White Anglo-Saxon Protestant) faptul că Financial Times, The Wall Street Journal şi The Economist s-au impus, în primul rând, prin conţinutul obiectiv nu doar împinse de la spate de fenomenalul vehicul al limbii engleze. Pentru ei, doar hazardul ar face ca Moody’s şi Standard & Poor’s sunt 100% produsele uneia dintre lumi, iar Fitch e creaţia unui frenchie convertit devreme la un anumit tip de rigoare.

Miroase a campanie electorală în marile capitale europene şi e mult mai facil să serveşti populaţiei teorii complotiste decât adevărul crud. Acela că e schizofrenie pură «social-democraţia» de tip european, care ţine toate robinetele deschise. Acela că a consuma mai mult decât produci e posibil doar în anumite cazuri clar identificate, însă toate nesustenabile la infinit. Acela că un sistem care încurajează trândăveala, nişa fiscală şi ineficienţa o păţeşte mai devreme sau mai târziu. Acela că banii care nu se duc în R&D şi investiţii, ci în cheltuielile curente semnează moartea lentă a continentului (vezi dezastrul Strategiei Lisabona). Acela că toţi am măsluit à la grecque regulile bunului simţ contabil, uitând repede ce ne-am jurat la Maastricht. Acela că a sosit nota de plată!

Iată că între şoferul meu nocturn din Timişoara şi vârfurile lumii financiare şi politice europene nu e, aşadar, decât o chestiune de stilistică. Toţi mestecă acelaşi discurs prăfuit, bazat când pe statu quo, când pe tehnica ţapului ispăşitor.

Ce e de făcut?

Câţiva rebeli (tineri, în general) vin totuşi cu un discurs tonic, proaspăt, optimist, descătuşat de orice ideologie şi apăsare a vechilor practici. Îi găsiţi pitiţi, deocamdată, în back-office, însă ei construiesc produsele politice, societale si financiare de mâine. Ei ne sugerează lumea de dincolo de negocierea călduţă ce se practică astăzi la Bruxelles şi în capitalele Europei. Ne desenează o Europă care joacă după altfel de reguli. O Europă unită fiscal, politic şi moral, incisivă, cu Cap şi Coadă. Să-i ascultăm, până nu e prea târziu… căci în situaţia dată (extrem de gravă), elita politică laşă şi tributară vechilor paradigme ne amputează viitorul camuflând excesele trecutului.

PS. Întors la Paris, am dat ieri seară la un dineu peste o nouă Cassandra, în persoana unui director de fond de investiţii al unei importante bănci europene. Teoria e simplă: 2012 e sfârşitul lumii (europene), căci anglo-saxonii ne-au pus gând rău. La întrebarea dacă nu cumva stă în puterile noastre să scoatem oiştea din gard a dat neputincios din umeri: „Scoateţi toate economiile şi plasaţi-le în afara zonei Euro”. Unde? Nu ştie prea bine, dar să fie „în afară”. I-am sugerat să se mute în Europa de Est, în România, par exemple!

Ca să mă scutesc de o nouă depresie, am hotărât să nu mai ies prea curând în Oraş.

Distribuie acest articol

20 COMENTARII

 1. ”Câţiva rebeli (tineri, în general) vin totuşi cu un discurs tonic, proaspăt, optimist, descătuşat de orice ideologie şi apăsare a vechilor practici. Îi găsiţi pitiţi, deocamdată, în back-office, însă ei construiesc produsele politice, societale si financiare de mâine”.

  O veste bună, s-ar zice. Sper să vină și continuarea: unde îi putem găsi/citi pe acești tineri? Că de restul…suntem și noi oarecum lămuriți. Am prefera să nu marșăm la espionita politicienilor. Dar, când o fi să punem ștampila (acușica!), ce alternativă avem?

  • Stimate D-le Muresan,

   „Ăia de la FMI şi hoţii din Occident s-au pus să acapareze ce a mai rămas în ţara asta. Ne prostesc că nu avem destui bani, că nu ştim să ne gospodărim, ne obligă să luăm credite de la ei şi apoi să ne vindem tot din casă. Politicienii noştri dau ţara pe bucăţi.”

   Toata stima pt informatiile pe care le furnizati, dovedind o reala cunoastere a mecanismelor politice occidentale.
   Dar:
   1.Ati mai intalnit cumva in Occident milionari si miliardari ca in Top Romania, facuti in mai putin de un deceniu ?? Oare chiar cu sudoarea fruntii lor au acumulat aceste imense bogatii, sau prin afacerile profitabile pt ei pe seama a ceea ce, de bine de rau, a acumulat poporul nostru pana in 1989??

   2. Sunteti cumva la curent cu conditiile impuse Romaniei de UE privind admitera in in aceasta organizatie : privatizari -bunuri cumparate de Occident, pe preturi ridicole (vezi PETROM), banci (vezi BCR, Banca Agricola) desfiintari de fabrici si uzine, dezastrul din agricultura, pt a ramane o piata de desfacere pt Occident ??
   Toate, bineinteles, cu spijinul politicienilr si oamenilor de afeceri romani fara scrupule care „dau ţara pe bucăţi” . Nemai vorbind de interesele masoneriei internationale, dar asta este o chestiune mai profunda…

   • Nu aceeiasi oameni politici au vindut la rusi fara sa primeasca in schimb nici macar aderarea la… CSI (spagile incluse fiind similare) ? Ii scapa un porumbel lui Ioan Mircea Pascu tot aici pe hotnews:
    <>.

    • Ceva mi-a taiat citatul din Ioan Mircea Pascu. Revin:

     Eu recunosc ca nu sunt filorus. Dar am cautat intotdeauna sa raman realist. Tocmai de aceea, cu catva timp in urma, am numit absenta unor raporturi normale cu Rusia drept una una din lacunele diplomatiei noastre. Si asta in ciuda faptului ca, economic vorbind, pozitiile ocupate de firmele rusesti in Romania sunt mai puternice acum, decat erau pe vremea cand eram aliati, membri ai CAER-ului si impartaseam “aceleasi idealuri”.

  • Vezi disputa despre candidatii la primaria Bucurestiului.
   Daca este nou si bun nu are nicio sansa.
   Daca este vechi este politician, corupt…

  • Bun articol, dar sunt putin nedumerita. „O Europa unita fiscal,politic si moral, incisiva cu Cap si Coada.” Aici e intrebarea : Cine sa fie Capul acestei Europe unite? coada e usor de presupus cine va fi.(stiu , o sa imi spuneti ca nu am inteles eu ce ati vrut sa spuneti „cu Cap si Coada) Dumneavoastra vorbiti despre o societate ideala, despre un guvern ideal care sa aibe oameni integri, lipsiti de lacomie. Avem experienta ONU, ce ar fi trebuit sa fie si ce a ajuns de fapt. Ca sa nu mai vorbesc de tentativele prin forta de a uni Europa ex. Napoleon, Hitler.

 2. Nici nu stiu ce sa spun – asi multiplica articolul si l-asi afisa pe toate gardurile.

  Ce vinzare de tara ? In mijlocul scandalului cu securistul Ioan Niculae, PROPRIETAR a zeci de uzine de ingrasaminte, pe care le gestioneaza absolut… securistic mai functioneaza gogoasa cu strainii rapaci care ne cumpara pe nimic ? Uite ca functioneaza fiindca ideile din acest articol ar fi trebuit de mult trimbitate urbi et orbi de elitele natiei. Dar ei sint baieti fini si barbosi, nu se baga in troaca lamuririi poporului. EI TAC „DILEMATIC”, IAR NOI GEMEM DE PROSTIE. Sint curios daca taximetristul conducea o Dacie nationala din iepoca de aur sau un Logan construit de bestiile capitaliste franceze.

  Felicitari Dle Muresan si la mai multe articole similare.

 3. In Romania depinde foarte mult cu cine vorbesti. O mare masa a romanilor este incapabila sa gandeasca singura, gandeste doar ce ii spune la tembelizor turnatorul la Securitate Voiculescu sau Vantu-FNI.

  Daca deschizi televizorul in Romania trebuie sa fii atent sa te feresti pentru ca manipularile si prostia sunt aruncate din fiecare pixel. Eu stau numai pe ProTv, Tvr , Euronews si muzica dar multi isi irosesc viata degeaba in fata ecranului si raman mai prosti decat erau inainte.

 4. Partial aveti dreptate, dar ignorati o parte importanta a situatiei. Nu sunt adeptul unui complot, dupa parerea mea scapa cine poate in acest moment. Dar cum explicati faptul ca SUA, desi are un deficit urias, desi are probleme economice, unii spun mai grave decat Europa reuseste sa se mentina, fara a scadea cheltuielile uriase, atat sociale cat si militare? Unde pleaca problemele americane, incat statul american poate da senzatia ca ele nu sunt ,desi cifrele spun cu totul altceva? Iar traditionalul joc la doua capete al englezilor e deja prea evident ca sa-l mai comentam. De aceea apar aceste opinii, iar baza lor exista, chiar daca sunt putin exagerate, in functie de temperamentul fiecaruia.

  • @Sorin
   1. SUA nu e intr-o situatie economica mai dificila decat Europa. Deficitul e mare, dar procentual e mai mic decat al multor tari din Europa.
   2. SUA isi reduce cheltuielile, inclusiv militare si sociale.

  • Cand dispui de o tiparnita de bani, la botul calului, cum sa nu reuseasca SUA sa se mentina, inca (oare pana cand?), cu „capul” la suprafata apei? Dar cu ce riscuri? Ce se va intampla, cand „buba” plina de puroi va exploda?

 5. „Câţiva rebeli (tineri, în general) vin totuşi cu un discurs tonic, proaspăt, optimist, descătuşat de orice ideologie şi apăsare a vechilor practici. Îi găsiţi pitiţi, deocamdată, în back-office, însă ei construiesc produsele politice, societale si financiare de mâine. Ei ne sugerează lumea de dincolo de negocierea călduţă ce se practică astăzi la Bruxelles şi în capitalele Europei. Ne desenează o Europă care joacă după altfel de reguli. O Europă unită fiscal, politic şi moral, incisivă, cu Cap şi Coadă. Să-i ascultăm, până nu e prea târziu… căci în situaţia dată (extrem de gravă), elita politică laşă şi tributară vechilor paradigme ne amputează viitorul camuflând excesele trecutului.”

  Eu va asigur ca nu vreti o Europa unita fiscal. Altfel, avantajele economice ale tarilor puternice, combinate cu o fiscalitate suficient de mare si aplicata unitar tuturor, vor face, cel putin din Romania, o tare lipsita de atractivitate. Nu predic apocalipsa economica, dar sa aplici impozite nemtesti unei economii atasate unui stat romanesc e pur si simplu fantasmagoric. Cu atat mai mult cu cat eficienta statului roman lasa de dorit din mult prea multe puncte de vedere.

 6. Ar fi util de văzut un document centralizator, ceva, privind structura datoriilor ăstora suverane şi de cine sunt ele deţinute. Pe sume şi procente, pentru fiecare stat european în parte. Am văzut de exemplu un astfel de studiu privind datoria SUA, şi, dacă ţin bine minte, undeva la 40-50% (cu procentul s-ar putea să greşesc, citez din memorie) din datorie sunt deţinute de fondurile de pensii britanice.

 7. „un sistem care încurajează trândăveala, nişa fiscală şi ineficienţa”- mai nisa fiscala decat excrocheriile financiare exista?

 8. Nu stiu in ce domeniu activezi dumneata insa cred ca ai face bine sa-ti revizuiesti sursele de informatii. Poti incepe prin a renunta la mainstream media (Financial Times, The Wall Street Journal şi The Economist) si a descoperi surse independente, pe internet.

  zerohedge dot com e un bun punct de plecare, iar in coloana din stanga paginii e o lunga lista de link-uri catre alte bloguri, news portals care acopera subiecte economico-financiare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Cristian Muresan
Cristian Muresan
Este absolvent al SciencePo şi Ecole des Mines de Paris. Activează în prezent în cadrul unui cabinet de consultanţă în management şi strategie industrială din capitala Franţei.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro