joi, ianuarie 23, 2025

Parole parole… Despre programul economic USL

Programul noului guvern USL a văzut lumina zilei în 2 mai, pe înserate. Însumând 53 de pagini, cu spații generoase între scurtele paragrafe, lectura acestuia a durat 10 minute cu cafea cu tot și mi-a adus aminte de celebrul cântec „Parole parole” interpretat (printre alții), într-o formă comică, de Adriano Celentano. Ce-i drept, cititorul este prevenit că prezentul Program de Guvernare a ținut cont de puținul timp rămas până la alegeri. În esență, însă, componenta economică și fiscală (cea la care am să mă refer în continuare) a acestui document este pur populistă și cu puternice accente de stânga (quo vadis PNL?). Adică se promite marea cu sarea, se trec cu vederea cifrele și impactul asupra finanțelor publice și se favorizează statul și bugetarii în detrimentul sectorului privat. USL publicase, acum aproape un an, un program economic ceva mai detaliat, deși la fel de lipsit de logică și fundamentare (am comentat atunci aici https://www.contributors.ro/reactie-rapida/programul-economic-usl-%E2%80%93-o-a-treia-cale/). Actualul program de guvernare nu face referire nici măcar la cele câteva idei bune din respectivul program, cum ar fi reducerea fiscalizării muncii.

Acest lucru nu ar trebui să ne mire, pentru că, de fapt, Cuprinsul programului nici nu conține un capitol despre fiscalitate. În schimb, se propune „reanalizarea Codului Muncii și a Legii salarizării unice pentru salariații bugetari”, în combinație cu reîntregirea salariilor. Adică exact acele măsuri (printre puținele succese de orice fel ale guvernelor PDL) care au reușit cu multă greutate să încline oarecum balanța legislativă de partea sectorului privat. Ajustarea economică din perioada 2009-2010, care a afectat brutal sectorul privat, devenise ceva mai echilibrat distribuită. Flexibilizarea muncii a dat o necesară gură de oxigen sutelor de mii de IMM-uri, care constituie coloana vertebrală a economiei private românești. Noul guvern își propune să revină la dominația statului și a bugetarilor asupra economiei private, de care, de altfel, depinde chiar existența lor. Acestea fiind spuse, vă invit să analizăm puțin principalele capitole din program.

Primul capitol acoperă bugetul public și politica economică, dar constă, în majoritate, dintr-o serie de critici la adresa gestionării perioadei de criză de către fostele guverne PDL. Lăsând la o parte ilogica și neclara observație referitoare la „alocarea ineficientă” (a căror resurse? de către cine? de ce?…), obiectivitatea mă obligă să menționez una dintre puținele afirmații cu care sunt de acord. Majorarea abruptă a TVA din iulie 2010 a fost, într-adevar, un act cinic, care putea fi evitat și care a afectat cu precădere cetățenii cu venituri reduse și medii. În afară de noi cheltuieli – reîntregirea salariilor bugetarilor și restituirea unor taxe recent declarate ilegale către pensionari – nu există nimic concret pe această temă. Ca toate guvernele din 2007 încoace, și acest guvern va crește absorbția fondurilor europene și va lupta ferm împotriva evaziunii fiscale.

Al patrulea capitol adresează tema economie, comerț și mediul de afaceri și constă în unsprezece măsuri numerotate ca atare. Prima măsură oferă, în premieră, un obiectiv concret: intenția lăudabilă de a reduce arieratele (datoriile statului și ale firmelor de stat către sectorul privat) până la sfarșitul anului 2012 cu 1% din PIB, adică 6 miliarde de lei. Ubi pecunia? Se face aluzie cu finețe la rediscutarea redevențelor din domeniul energetic, domeniu sensibil având în vedere semnarea contractului de privatizare al Petrom de către Adrian Năstase, prim-ministru la vremea respectivă și actual lider de facto al PSD. În continuare, limbajul înflorește și capătă aripi, ca în reclama la Red Bull. Noul guvern propune „redesenarea arhitecturii și ecologiei de business ca principal factor de creștere a eficienței și competitivității economice”. Se va redesena și rețeaua de contracte economice internaționale și locale pentru, printre altele, „ușurarea transferului de […] know-how și deplasarea produselor și serviciilor într-o bandă superioară de valoare adăugată”. În fine, se va lansa un „Program de micro-industrializare” – o poveste la fel de vagă…

Spicuiesc din restul programului. Se vor cheltui bani în continuare pentru reducerea abuzivă” a salariilor și pensiilor lucrătorilor de la Apărare, Interne și Servicii, care, cu această ocazie, dovedesc încă o dată că, indiferent de guvernare, rămân campioni bugetari neînvinși. Fermierilor li se vor da bani pentru irigații și vor fi subvenționați energetic. Se va crește salariul minim. În schimb, se oprește importantul proiect energetic de exploatare a gazelor de șist, dezvoltat de România împreună cu gigantul american Chevron, iar Roșia Montană se îngroapă într-o derizorie dezbatere publică derizorie.

În concluzie, vorba cantecului: parole, soltanto parole.

Distribuie acest articol

19 COMENTARII

  1. Excelent! M-ati scutit de citit vesnicile promisiuni electorale. Oricum la ce guvern au, puteau sa promita orice ca nu-i credea nimeni.

    • Superb articol, este radiografia perfecta a goliciunii, a prostiei si nestiintei din capul lui Ponta &comp.
      Trist este de noi, care lucrat in mediul privat si pe care nu ne intreaba nimeni de sanatate. Seszatia este acea de Romanie impartita in doua, ca la ultimele alergeri, cand ne certam cu prietenii, venicii, parintii pentru politica.

  2. 10 minute?! Sunt plini de sine: si-au propus, pentru numai 6 luni, de 5 ori mai mult decat a realizat guvernul precedent in trei.

  3. Cand am citit paragraful care se refera la „Programul de micro-industrializare” am avut o reactie care a fost editata ulterior. Mi-a adus aminte de de revista Magazin pe care de altfel o citeam cu interes in anii de liceu in special pentru stirile externe si din domeniul tehnologiei, naturii, etc. La inceputul anilor 90, sub presiunea comerciala a senzationalismului, au inceput sa apara tot soiul de articole tot mai putin credibile. Nu o sa uit niciodata articolul intitulat ” A fost descoperit cel mai mic cerb din lume”. Er vorba de faimosul cerb pitic subacvatic care masoara 75 de cm si fusese descoperit in Asia. E, asa si cu programul asta de micro-industrializare.

  4. Statul nu poate domina sectorul privat decât dacă este altă formă, altă parte a aceluiași sector privat, alta decât partea obișnuită. Adică sectorul cu adevărat public nu prea există.

  5. „În schimb, se oprește importantul proiect energetic de exploatare a gazelor de șist, dezvoltat de România împreună cu gigantul american Chevron, iar Roșia Montană se îngroapă într-o derizorie dezbatere publică derizorie.”

    Sustii aceste proiecte? E grav!

  6. D-le Vasilache, bag sama ca ati citit cam superficial Magazin, de vreme ce-ati ramas in minte cu ideea halucinanta cum ca pe undeva prin lumea noastra ar exista un cerb pitic SUBACVATIC.
    Perla asta e demna sa stea alaturi de cele mai reusite comentarii (si sunt unele cu adevarat exceptionale) la articolul http://www.hotnews.ro/stiri-esential-12124448-sorin-oprescu-dezvelit-statuia-imparatului-traian-amplasata-treptele-exterioare-ale-muzeului-national-istorie-directorul-muzeului-nu-sta-mult-acolo.htm.
    Articolul n-are nicio legatura cu discutia de-aici, dar e weekend, iar multe comentarii sunt, repet, de un haz extraordinar.
    Nadajduiesc ca va pricepeti mai bine la gaze de sist si tehnici de extragere a aurului decat la zoologie.
    Intr-un registru serios, ma raliez intrutotul opiniei lui mircea de mai sus – n-am citit programul USL si nici n-am de gand sa-l citesc, exact din motivul mentionat de el.
    Paraponul meu e altul – nu dvs., ca reprezentant de varf al Noii Republici, sunteti cel mai potrivit sa-i acuzati pe altii de usuratate si superficialitate.
    Pe langa semnele de intrebare pe care le-am avut de la bun inceput cu privire la Noua Republica (si care au ramas tot acolo), sunt din ce in ce mai mahnit si mai contrariat de evolutia miscarii.
    Cateva zeci de membri marcanti ai NR, in frunte cu el lider maximo si secondat cu brio (daca nu cumva chiar depasit) de dl. Vlaston, trebuie sa fi produs deja multe mii de pagini de eseuri si opinii critice la adresa restului universului si/sau texte mobilizatoare, de chemare la lupta. Asta este, de fapt, site-ul NR – o platforma de opinii si impresii mai prolifica decat oricare alta pe care o stiu eu.
    De partea constructiva, a programelor – ca tot ridiculizam programele altora – performanta NR aminteste de gluma cu elefantul care s-a… ma rog.
    La noua luni fara cateva zile, in loc sa fi fatat la termen o frumusete de program politic, frumos, dolofan, coerent, scor Apgar 10+ si urland ca-n gura de sarpe, de sa-l auda toata natiunea si sa dea navala sa vada minunea, Noua Republica a produs:
    – schite de program in doar doua domenii…
    – semnate de trei oameni (printre care, cu plecaciune, va numarati si dvs.)…
    – si insumand 10 pagini, dupa socoteala mea.
    De citit in intervalul dintre momentul in care torni cafeaua in ceasca si pana poti lua prima inghititura.
    Se mai intampla ceva cu NR, d-le Vasilache? Vorba site-ului – mai e cineva acolo, sau au plecat toti prin vacante si croaziere pe Dunare, acum, c-a dat coltul ierbii, primavara pluteste in aer si peste tot sunt fete dragute, vorba cantecului???

  7. pai daca sunteti obiectiv, asa cum faceti o anatiza anticipativa a guvernarii ponta, ati putea face si o radiografie post factum a guvernarii mru. si poate ne revelati care sunt ideile si actiunile din guvernarea trecuta pe care ponta ar trebui sa le continue si care nu… corect?
    parerea mea…

  8. Din pacate,AUTORUL are in totalitatre dreptate,cu privirea la evaluarea programului de guvernare.
    1.USL nu pleaca de la o premiza/evaluare reala,a ceea Romania nu mai are ca „ECONOMIE NATIONALA”. „Axa economica principala” (banci,asigurari, gaze,petrol, energie, industrie,etc.) apartine astazi strainatatii,incit „uriasele” si „imensele” programe economice se adreseaza unei economii „nationale” inexistente,fictive.
    Astazi putem vorbi strict de o administrare „bugetara” a Romaniei,in conditiile in care se stabilesc doar taxele si impozitele,pentru niste INTREPRINDERI STRAINE (IAR NU NATIONALE) de pe teritoriul tarii! Ce altceva pot fi zecile si sutele de masuri punctuale fiscale si financiare ale USL?
    Administrarea bugetului nici nu mai are nevoie de programe economice,dar Guvernele mereu s-au prefacut ca administraza tara si le-au produs,le-au reluat,le-au reincalzit…si gata programul de guvernare !!!
    Intreprinderile straine sint administrate/manageriate dinafara tarii,de firmele – mama,iar nu de Guvernul Roman.
    In concluzie,orice masuri ce nu vizeaza procesul „bugetar” – al colectarii de taxe si impozite de la firmele straine,(in lipsa economiei nationale),sint fictive si nici nu mai conteaza daca sint sau nu expuse in programul de guvernare.
    Cu alte cuvinte,este un non sens logic-stiintific sa invinuiti USL-ul de existenta sau inexistenta unor programe de guvernare,pentru o economie nationala romaneasca inexistenta!
    2.In lipsa economiei nationale si a unei administrari de incasare a bugetului,programele de guvernare ale partidelor(in general) si al USL(in special) ar trebi sa cuprinda masuri de reconstructie ECONOMICA SI INDUSTRIALA nationala.
    Aceasta binenteles ca presupune cunoasterea aprofundata a fenomenului dezvoltarii economice in epoca globalizarii,unde exemplele cele mai concludente de urmat, le-au dat „tigrii asiatici”.
    Nu inteleg de ce ,analistii nu depasesc faza analizalor economice formale,ale „administrarii Bugetului” si nu pun USL intrebari despre „administrarea reindustrializarii”, despre cum vor crea un milion de locuri de munca,cum vor reindustrializa Romania,cum vor reconstrui – recupera axa economica principala,cum vor ajunge din URMA fostele tari comuniste in 8-9 ani,cum vor ajunge din urma tarile dezvoltate,etc.
    Iata exemplele pentru intrebarile pertinente asupra viitoruluii economic asigurat de schimbarea guvernarii,deoarece rezultatele masurilor punctuale fiscale si financiare,luate de 22 de ani,asupra unei ECONOMII NATIONALE INEXISTENTE,sint cunoscute.
    Suprema dezbatere si analiza ar fi legata de intrebarea:cind si cine va construi,evalua si impementa un „proiect national de reindustrializare”,care sa raspunda la „exemplele ” de intrebari,amintite mai sus ? Abia atunci,USL va cadea pa ginduri….Mai ales,ca in 2007,in „Romania Europeana”,Adrian Nastase afirma ca aspectul principal al restructurarii economice il constituie „REINDUSTRIALIZAREA ROMANIEI” !
    Pina cind USL preia viziunea lui Nastase,asupra REINDUSTRIALIZARII,avem parte in loc de proiecte si programe economice,doar de batut apa in piua,de cei ajunsi acum la Guvernare !

      • Imi raspundeti si mie, d-le Vasilache, la mesajul de mai sus??? Nu la partea cu cerbul pitic, da-l in Doamne iarta-ma de cerb, subacvatic sau nu, ci la aia cu NR?
        Mai miscati ceva? Ce faceti – asteptati ausweis-ul de la Cotroceni, sau ce? Are rost sa va mai urmaresc, sau pot sa-mi mut gandul definitiv? O sa existe in viitorul apropiat un program, sau trebuie sa ma multumesc cu eternele diatribe si tanguieli ale domnilor Neamtu si Vlaston, multiplicate in zeci si sute de articole, de parc-ar fi platiti in acord global, la numar de cuvinte???
        Imi pare rau ca trebuie s-o spun, dar termenul de comparatie care vine oricui in minte – URR – se descurcasera la vremea lor mult mai bine, macar la inceput.
        Si da, ma vad obligat si sa mentionez ca aproape singurul independent autentic de care-mi aduc aminte in vremurile recente – Nicusor Dan – pare sa performeze, cu practic zero resurse, mult mai bine decat intreaga Noua Republica la un loc. Poate ca ar merita sa lasati orgoliile la o parte si sa va ganditi la o inversare de roluri – in loc sa-i cereti lui sa se alature NR, sa va inrolati dvs. SUB flamura lui. Aveti un deficit de lideri dezastruos, indiferent ca d-lui Neamtu ii place chestia asta sau nu.

        • sper ca n-ai ramas intepenit, asteptand raspunsul clamat. cred ca ai cuvantat in pustiu, ptr ca asa e la noi…fiecare raspunde la ce-i convine.
          in ceea ce-l priveste pe d-l neamtu…nu-l mai astepta, ca nu stiu ce-o cauta in bulgaria si d-aia nu produce nimic. doar spam si ala e mai degraba ca un fel de shpan…adica rasucit si de toate culorile.
          hasta la vista, muchachos!

          • Vox populi…va rog doar sa tineti cont ca pe langa NR mai sunt responsabil si pt un grup financiar cu 50+ de angajati si 2 miliarde de dolari investiti. NR isi continua munca de constructie al unui partid, nu va ascund ca logistica este complicata cand resursele financiare si de timp sunt limitate. Semnaturile sunt multe de strans (daca o faci onest) – comparativ Rusia cu o populatie de 7 ori mai mare cere numai 50k de semnaturi. Pe partea de programe avem cateva propuneri concrete care stralucesc fata de competitie (Pactul Fiscal, Eficientizarea cheltuielilor in Sanatate, Incurajarea IMM-urilor, Pactul anti-risipa). Altele sunt in pregatire. Prefer sa public mai rar dar temeinic decat gargara pe toate subiectele. Va incurajez sa urmariti evolutia NR, cu toate suisurile si coborasurile ei, si sa votati stejarul in Noembrie 2012 :)

        • Multumesc pt. raspuns, d-le Vasilache. Ma bucur sa aud ca au mai aparut inca doua schite de program pe langa fiscalitate si sanatate. Poate din toata saracia de timp ii scapati totusi o linie webmasterului NR si-i sugerati sa le puna si pe cele doua nou aparute acolo unde sunt si cele doua mai vechi, pentru ca la o prima cautare sunt de negasit pe site.
          Nu conduc zeci de oameni si nici nu administrez miliarde, dar si timpul meu e dramuit. La figurat vorbind, desigur, dvs. si NR vreti ceva de la mjine, nu invers, asa ca e de datoria dvs. sa-mi faceti viata usoara cand vreau sa citesc cate ceva pe site-ul miscarii :-)

  9. ”În schimb, se oprește importantul proiect energetic de exploatare a gazelor de șist, dezvoltat de România împreună cu gigantul american Chevron, iar Roșia Montană se îngroapă într-o derizorie dezbatere publică derizorie” As dori sa ne punem problema altfel -considerati ca actuala clasa politica a luat decizii in interesul poporului roman?Considerati ca o exploatare economica care are potentialul sa distruga jumatate din Dobrogea prin chimicalele folosite in cursul operatiunii de fracking va ajuta cu ceva pe termen lung aceasta zona?Considerati ca a dezbate public un proiect cu efecte negative pe termen lung este derizoriu? Nu cumva
    se merge iarasi pe principiul ”lasa ca stiu eu ce e mai bine ”:) Va invit sa studiati link ul de mai jos ca sa vedeti cam ce inseamna Dobrogea din punct de vedere al biodoversitatii (care o anumita parte a populatiei nu o apreciaza ) si va intreb : mai doriti exploatare ?

    http://totb.ro/?p=18535

    Multumesc,

    • In una din pozele de pe link este si casinoul din Constanta. Casino care s-a degradat sub obladuirea mirobolanta a minunatului conducator… Mazare.

      De asemenea, sa nu rdezgropam violul executat de diversi politicieni asupra Deltei Dunarii, imi vine in minte programul de privatizare sustinut de Adrian Nastase.

      Ma amuza afirmatia dumneavoastra (amuzament trist): ” Va invit sa studiati link ul de mai jos ca sa vedeti cam ce inseamna Dobrogea din punct de vedere al biodoversitatii (care o anumita parte a populatiei nu o apreciaza )”

      Practic, ar trebui sa nu luam bani de la Chevron ( in conditii de siguranta, etc, asta merita discutat) pentru ca avem alte resurse despre care nu stie nimeni nimic si nici nu sunt apreciate si despre care nu stim daca vor fi afectate? Nu ne vindem tara ca sa murim de foame pe aici…

      Vad ca noul Guvern vrea sa ne ajute sa acumulam capital meditand… Metoda de guvernare greceasca

      • Nu inteleg logica mesajului dvs. Pareti sa sugerati ca, de vreme ce Mazare, Nastase & Co au facut niste dezastre prin Dobrogea, chestia asta e un fel de permis, un cec in alb pentru „ai nostri” de a distruge si ce-a mai ramas.
        „Ailalti au furat mai mult” si prin comparatie propriul nostru furt, mai marunt, apare ca un soi de gest nobil, adica am fi putut rade tot, da’ ne-am abtinut, ar trebui sa ne fiti recunoscatori…
        Apoi, cu toata stima pentru bijuteria arhitecturala care este Cazinoul din Constanta, vorbim de chestiuni de cu totul alta natura si de cu totul alt ordin de marime. Nu poate fi echivalata soarta unei cladiri cu aceea a apei potabile pentru sute de mii de oameni.
        Exact ca si la Rosia Montana, probabilitatea unui dezastru de amploare ca urmare a exploatarii gazelor de sist prin aceasta metoda CREDEM ca este foarte mica (dar nu stim cu certitudine), insa riscul in sine este urias, de neacceptat. Credeti ca daca istoria energiei nucleare incepea cu Cernobil si Fukushima in primii cinci ani, industria in sine s-ar mai fi dezvoltat in acelasi ritm?
        Intr-un fel, situatia cu gazele de sist e chiar mai rea decat la Rosia, din cauza ca tehnologia are inca destule necunoscute, exista riscuri inca insuficient sau deloc studiate.
        Pana la urma, aici e o chestiune de filosofie.
        Prin cultura, educatie, traditie, valori nationale in general, americanii (si n-as vrea sa sune a anti-americanism, pentru ca absolut nu e cazul) au adoptat dintotdeauna o filosofie antreprenoriala asemanatoare principiului juridic „innocent until proven guilty”. Daca o tehnologie/substanta noua/proiect/etc. nu e demonstrat(a) dincolo de orice indoiala ca fiind nociv(a), atunci… drill, baby, drill.
        Intr-o lume mai batrana, mult mai numeroasa si cu resurse tot mai sarace, mie asta mi se pare o filosofie periculoasa, pe care as inlocui-o cu „daca o tehnologie/substanta noua/proiect/etc. nu e demonstrat(a) ca dincolo de orice indoiala ca fiind sigur(a), atunci mai bine sa ne abtinem.”
        Am tot tras nadejde sa citesc, aici sau altundeva, unul sau mai multe articole bine documentate si obiective pe subiectul asta, al gazelor de sist, urmate de o dezbatere serioasa si corecta… dar se pare ca pana la urma va trebui sa mi le scriu singur.

        @aciduzzu. Mie dl. Vasilache imi pare un ins foarte bun profesional si onest, care-mi inspira incredere, asa ca nadajduiesc ca va raspunde micii mele provocari. Chiar daca n-o va face, oricum nu-i nicio nenorocire, aici discutam discutii, nu suntem la interogatoriu. Iar tacerea e si ea un raspuns, pana la urma.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mihnea Vasilache
Mihnea Vasilache
Mihnea Vasilache are 17 de experienta in finante petrecuti la New York pe Wall Street si in City la Londra. In ultimii ani a fost responsabil de fonduri de investii in valoare de mai mult de 2 miliarde de euro. De-a lungul timpului Mihnea a fost in mod constant implicat in Europa de Est si Romania si in continuare acorda selectiv servicii de consultanta strategica si financiara pentru mari companii romanesti in situatii complexe sau dificile. Mihnea are un MBA de la Harvard Business School si a absolvit cursurile de Matematica si Economie ale Wesleyan University, SUA. Este un mandru absolvent al Colegiului National Sf Sava din Bucuresti.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

 

 

Nexus – Scurta istorie a retelelor informationale

Scurtă istorie a rețelelor informaționale din epoca de piatră până la IA
Editura Polirom, 2024, colecția „Historia”, traducere de Ioana Aneci și Adrian Șerban
Ediție cartonată
Disponibil pe www.polirom.ro și în librării din 27 septembrie 2024

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro