miercuri, decembrie 4, 2024

Partida rusă din energie – analiză comparativ istorică

Este a treia oară când atac acest subiect și încă o dată am convingerea că nu se va întâmpa nimic în privința eliminării agresiunii prin proxi a diverselor grupuri de interese legate de Federația Rusă sau de posibila falangă pe nume OMV. (articolele aici și aici)

În acest articol facem o simplă enumerare cronologica a acțiunilor ale acestor proxi și / sau ale agenților de influență ai Federatiei Ruse în industria energetică românescă:

Începând cu 2000 marile companii occidentale din energie au fost împiedicate să investească și dacă au pătruns pe piață au fost obligate să plece (ex Shell, Total, Chevron, Exxon). În schimb companiile care provin din țări care nu sunt în NATO sau UE și în special cele din Federația Rusă au fost încurajate în a investi. LukOil, Gazprom, KazMunayGas, Socar și mai nou fel de fel de companii din țările arabe sunt „marii investitori” din industria energetică românească.

2000 – destrucrurarea RENEL – formarea de companii de producție de enelergie electrică pe tipuri de combustibil reprezintă o greșeală care a dus la intrarea în faliment a multor companii ce folosesc cărbunele și gazul.

2004 – privatizarea Petrom a însemnat cedarea extracției de petrol și a aproximativ a jumătate din estracția de gaze și distrugerea industriei petrochimice naționale (astăzi jumătate din deficitul comercial este inregistrat de produsele petrochimice)

2004 – a început acțiunea de privatizare a distribuției de energie electrică și gaze. Companiile care au achiziționat 100% din distribuția de gaze și aproximativ 70% din distribuția de energie electrică au fost obligate prin contractele de privatizare să realizeze investiții. Acestea, în multe cazuri, nu au fost realizare faptic ci numai pe hărtie cu ajutorul ANRE.

Începând cu 2004 distribuția de carburanți din România este făcută de companii rusești sau parteneri importanți ale acestora (LukOil, Gazprom, KazMunayGaz – Rompetrol, OMV – Petrom, Socar, MOL)

2007 – ultima Strategie Energetică elaborată ce nu mai este valabilă de 14 ani

2007 – se concesionează perimetrele de extracție de gaze de mare adâncime în Marea Neagră. Toate perimetrele sunt atribuite companiilor rusești sau consorțiilor în care sunt companii rusești sau companii strâns legate de Federația Rusă. Din 2007 până astăzi nu s-a facut nici un pas în extracția acestor gaze, în situația în care în câteva luni Turcia va începe extracția de gaze din același mare zăcământ.

Începând cu 2010 se închid aproximativ 150 centrale de dimensiuni mici și medii care generează energie termică și electrică, acest fapt a creeat un dezechilibru în sistemul electroenergetic național și sitemul național de aprovizionare cu gaze, datorită noilor branșari individuale, care a dus la creșterea nivelului de poluare.

Începând cu 2012 ANRE, anul inființării, realizează numai raportări false asupra capacităților funcționale de producție de energie electrică.

Începând cu 2012 ANRM nu a mai scos la licitație nici un perimetru pentru explorarea sau exploatarea gazelor și petrolului. (aici un articol interesant)

2016 – este declarat falimentul RADET cu datorii 3,8 miliarde lei către Elcen, care la rândul său are datorii de 1,9 miliarde lei către Romgaz.

2016 – intrarea în faliment a Elcen (aprox. 5% din SEN) a devoalat faptul ca această companie a fost obligată să încheie un contract oneros cu WIEE – Wintershall, o subsidiară elvețiană a Gazprom Germania.

2017 – ANRM stabilește că acciza pe gaz să ia ca referință prețul gazului de la bursa din Viena, bursă manipulată de Gazprom

Începând cu 2017 se înmulțesc companiile din energie care au management interimar, astăzi la aproximativ 60% din acestea, persoanele din consiliile de administrație și de supraveghere și din directorate au mandate provizorii de 4 luni. De asemenea, în minister și în companiile naționale din energie au fost înlocuiți profesioniștii cu activiști de partid nepregătiți. Trebuie tras un semnal de alarmă asupra faptului că au fost desființate școlile profesionale și că forța de muncă din industria energetică este îmbătrânită, nemaiexistând forța de muncă calificată, aptă de a înlocui actualii muncitori.

Din 2018 se amână punerea în funcțiune a termocentralei de la Iernut de 460 MW. (aproximativ 5% din consumul național)

Din 2021 Elcen, cel mai mare consumator de gaze din România este împiedicat să iasă din insolvență de unele grupuri de interese (companii moldovenești cu acționariat mascat rusesc) pentru ca acestea să aibă în continuare contracte de mentenanță, Elcenul să nu aibă posibilitatea de a accesa fonduri europene sau naționale pentru investiții și modernizare și să consume în continuare cât mai mult gaz.

2021 – Romgaz iese din asocierea cu companiile naționale din Grecia și Bulgaria pentru realizarea terminalului de gaz natural lichefiat de la Alexandropoulis și conductele eferente, terminal ce funcționează din 2022 și aprovizionează sudul Europei cu gaze.

2022 – se vinde cu 91 milioane euro termocentrala de la Mintia unor investitori care nu sunt dintr-o țară aliată (iraqieni cu baza în Iordania), în situația în care retehnologizarea a costat peste 365 milioane de euro. Mintia reprezintă un nod energetic major în care există posibilitatea de injecție de energie în sistemul energetic național (nu se va mai investi în transformatoare, stâlpi, rețea), există aducțiune de gaze și instalații de captare și prelucrare a apei, care să asigure producția de energie electrică. De asemenea în proiectul de dezvoltare al Transelectrica pe teritoriul termocentralei Mintia ar fi punctul terminus al liniei electrice de 700 VA – Ungaria – România, deci aici va fi un nod de distribuție a energiei electrice importate de România.

2022 – prin două OUG Guvernul hotărăște închiderea de capacități securitare de 660 MW nepunând în schimb nimic iar Parlamentul schimbă OUG lăsându-le să funcționeze.

Facem analiza comparativ – istorică pe baza acțiunilor enumerate mai sus tragem următoarele concluzii:

Toate acestea nu se pot întâmpla succesiv, acțiunile au fost coordonate și rezultatul este că singurul caștigâtor din situația actuală în care a ajuns România este numai Federația Rusă. Rezultă că România este o țară în care agresiunea hibridă rusească este câștigătoare.

La toate acestea adăugăm corupția din sistem. Ultimul exemplu este groaznicul accident de la CEO. Spuneam mai sus de interimatele din companiile industriei energetice. Singura explicație a existenței acestor interimate este de a controla strict și apăsat consiliile de administrație (și supraveghere) și directoratele care pot produce bani pentru ”clientelă”. Există articole în presă care devoalează diversele contracte oneroase din CEO. (aici se scrie chiar de contractul de transport al muncitorilor la Jilț) Cine răspunde? În primul rând cei care au semnat contractele, ordinele de plata și documentele care acoperă derularea contractelor. Nu în ultimul rând trebuie să răspundă și cei care au semnat numirile celor care au devalizat compania.

Închei prin a aminti că în diversele documente rusești ce fac referire la războiul hibrid se spune clar că încurajarea unui sistem corupt este parte din subminarea unui stat. România se îndreaptă rapid și decis către eșuarea pe țărmurile estice.

Distribuie acest articol

15 COMENTARII

  1. Corect!
    Sabotaj persistent și eficient derulat sub oblăduirea decidenților politici români.
    Statul român aplică și azi neabătut măsurile din Directivele NKVD din 1947 pentru teritoriile ocupate din Europa de Est, prevederi care au ca rezultat un stat corupt cu decidenți necalificați și șantajabili, o economie subdezvoltată și cât mai puțini cetățeni autonomi.

  2. 1. Romania a facut f bine ca a profitat, atit cit s-a putut, de gazele si petrolul ieftin din Rusia. De altfel nu a fost singura, au mai facut-o si fratii mai mari de la vest.
    2. Gresit a fost ca nu s-a pregatit in permanenta pt a-si cistiga independenta energetica. Aceasta e cauzata de incompetenta manageriala deja proverbiala a romanilor, pe fondul unei coruptii infricosatoare, precum si de mimetismul specific de a copia solutii din vest.
    3. Un exemplu exte concertul german UNIPER, listat pe DAX, infiintat prin 2015 de rusi, pardon, cica de nemti. Infiintarea a fost democratica in sensul ca peste 3000 de persoane au avut ocazia sa faca propuneri privind noul nume al concernului. Concernul a devenit firma de stat cu succesele asteptate, pina acum a inghitit peste 30 de miliarde din banii contribuitorilor. Comisia Europeana a ajutat-o f mult, o obliga sa vinda o multime de participatii care oricum nu au nici o valoare. Am pus deoparte 10 euro, cred ca voi putea cumpara comcernul in viitorul apropiat.

    • Marota ta cu “gazele si petrolul ieftin din Rusia” este un mit. Pretul real al energiei importate de UE din Ru se obtine dupa ce incluzi costul:
      1) pe care lumea il plateste azi pentru mentinerea armatei ruse in interiorul granitei Ru
      2) costul descurajarii Ru in folosirea armei nucleare.
      Dupa ce recalculezi, vei vedea ca petrolul si gazele din Ru sunt cele mai scumpe din lume.
      Pretul exorbitant, de facto, al energiei din Ru face ca nuclearul, eolianul, solarul, biomasa, valurile,…sa devina TOATE ieftine prin comparatie. Iar diversificarea este bonus. Inovatia tehnologica de azi separa lumea in doua, cei incremeniti inca in idolatrizarea fosilului si negarea revolutiei tehnologice a sec. XXI (vezi “Biserica Verde” si corul aplaudacilor ignoranti si agresivi de pe situl asta) sunt deja ridicoli.
      PS
      La astea, in cazul Ro se adauga costul de prestigiu asociat cu discursul unora ca Diaconu, Becali, Sosoaca, Simion, Severin, A Nastase, Ponta, Dragnea, Grapini…in aceeasi logica.

      • Logica marca Judex.
        Iata ca vestul a renuntat la petrol si gaze rusesti.
        Intrebare: aubscazut cheltuielile de inarmare? Au scazut cheltuielile pt apararea agresiunii rusesti? Daca Romania ar fi renuntat, in trecur la gaze ar fi suferit Rusia.

        Mit este ca se crede ca agresiunea ruseasca e urmarea finantarii prin gaze si petrol. Iata ca veniturile Rusiei din gaze si petrol sunt acum chiar mai mari decit inainte.

      • MI-a placut observatia cu cei care tot posteaza articole aiuristice in favoarea arderii de hidrocarburi, si impotriva tehnologiilor alternative, cum ca vai ce fraieri sunt ecologistii, ce nasoale sunt energiile eoliene si solare, etc. Din pacate sunt destui dastia si sustinatori ai lor (din „dom profesor” nu ii scot, se gratuleaza intre ei..) care, probabil interesati financiar, tot posteaza articole cu asa zise date si o aparenta de stiinta, uitand insa toate problemele majore pe care le aduc schimbarile climatice si arderea fara limita de hidrocarburi ..

  3. Noi nu avem CSAT, SRI, SIE, si atatea alte structuri de forta si spionaj, „doctori” in securitate, geopolitica si studii aparare?! Ce pazesc toti astia, in afara de a toca la greu banii statului? De ce companiile vestice, Chevron, Exxon, Shell, Total, etc. au fost indepartate de pe piata romaneasca? Chiar nu exista nimeni care sa vada in spatele interpusilor din energie? Stam sa ne mocaim cu exploatarea gazului din Marea Neagra, iar turcii se misca rapid si vor lua tot gazul din punga comuna.. Am observat ca au disparut si benzinariile italiene Agip, si Shell, au ramas doar cele cu actionariat mai mult sau mai putin rusesc, sau din afara UE.

  4. Pentru mine e socant. Romania parea ca mergea spre bine. Din articolul dumneavoastra, serviciile secrete romanesti par o adunatura de cumetri ageamii. Pile si rubedenii sub aparenta profesionismului. Daca datele pretentate de dumneavoastra sunt reale, ar trebui acuzati de tradare un numar impresionant de persoane. Cu asa „pazitori“… viitorul Romaniei imi pare foarte tulbure, chiar si membru NATO si UE…

  5. Problema e foarte simpla.
    – În decembrie 1989, aripa pro rusă a PCR a înlocuit eșalonul ” prin noi înșine” a aceluiași partid.
    – În 1990 , mineriadele la comanda au arătat adevărata față a noii conduceri. „Noi, tot noi și mereu”.
    Chiar călcând peste cadavre.
    – Ca urmare, valută nu a mai intrat în țară. Și foamea de produse occidentale era mare.
    – Devalorizarea masivă a monedei combinata cu vânzarea a tot ce putea produce încasări valutare ( cu șpaga aferentă ), au fost regula.
    De la combinate siderurgice vândute rușilor, trecând prin vânzarea flotei ( unde au mâncat absolut toate partidele , cum declara ministrul justiției , fosta turnătoare Stănoiu ) și ajungând la industria petrolifera. ( aia de îngrășăminte a fost rezervată securiștilor. Tot prosti ca înainte de au reușit doar sa falimenteze pe tot ce au pus mâna).

    Deci când Putin a ajuns șef la Moscova, a găsit terenul ideal pentru politica lui externa in Romania.
    Nu conta intrarea în NATO ( făcută cu șpaga fregate Type 22 ) și nici intrarea în UE ( cu mecanismul MCV pe cap ) .

    Avea și are o coloană a cincea extrem de bine plasată.
    Enumăr doar doi care ” au prins glas” doar când rușilor le mergea prost in Ucraina:
    – Marga fost ministru de externe. Cu pace în schimbul unor teritorii. ( fenomenal pentru unu care se pretinde elita )
    – Dancu , ăla cu ” ne vom obișnui cu rușii la Dunăre” a fost ministrul apărării. Alta conserva activata dar și înfumurată pina peste cap.

    Practic PSD de azi e in totalitate produsul aceleiași aripi rusofile din PCR.
    Rezultatele , inclus din sistemul energetic național sunt pe măsură clasei politice.
    Mizerabile.

  6. Cum ,necum , am consumat gazele rusilor timp de mai multe decenii si asa intreaga Europa si-a protejat zacamintele practic lasind Rusia in imposibilitatea de a mai stii ceea ce detin . .Coruptia din Rusia ne-a oferit noua si intregului Occident european gaze la discretie nimeni nestiind cit s-a platit din ceea ce s-a consumat si cit de mari au fost pierderile in reteaua de transport sau care au fost cifrele exacte ce aratau cantitatile de gaze extrase si apoi vindute . Decesele subite ale unor inalti functionari energetici ne spun cum totul a fost un jaf inimaginabil in care Ucraina a jucat rolul ei de transport . Aici furaciunile au intrecut vinzarile .Un cumul de factori politici si militari au determinat aparitia deciziei invadarii Ucrainei .In sectorul militar coruptia a fost si ea cea care a condus la nevoia de a ataca Ucraina .Scriptele nu mai corespundeau de mult cu stocurile militare existente si totul trebuia distrus spre a evita controaalele .Echipamentele si numarul soldatilor existau doar pe hirtie .Nu mare ne-ar fi mirarea daca si prin alte locuri s-ar fi procedat la fel .Puse fata in fata razboiul a devenit inevitabil .

  7. Domnule Pacuraru scrieți numai minciuni și anume:
    2000 “destructurarea “RENEL a identificat companiile viabile respectiv cele de tip gaura neagră , vezi cazul Mintia care deși a beneficiat de uriașe subvenții , nu a fost in stare sa și plătească măcar taxele de mediu
    2004 privatizarea PETROM s a făcut in momentul in care acesta înregistra anual, pierderi de 1 mld dolari/an.Astăzi este cel mai mare contributor la buget
    ANRE se înființează in 2007 și nu in 2012!!
    „Gaze ieftine din Rusia„!?
    Incepand cu anul 2002, DIP si ANRGN pun in functiune un ordin prin care Romanii sunt obligati sa consume 30% gaze din Rusia care au un pret de 3-5 ori mai mare decat gazele autohtone.Vezi rapoartele ANRGN/ANRE, respectiv 450-690$/1000 mc fata de prețul reglementat la 150$! Al gazelor românești.Practic prin menținerea prețului mic,reglementat, al gazului nostru se făcea loc gazului rusesc la un pret uriaș fata de prețul practicat de ruși in alte piețe.
    Domnule Pacuraru, cine e ,,proxi”?

  8. Tu nu ai face vile fiecărui nepot în parte dacă ai lucra în fruntea companiilor din Energie? Nu? Ce fel de unchi și de bunic ești ?!?

  9. O compunere cam fortata ….

    In primul rand KazMunayGas nu este i companie rusa ci una kazaha … Adica este compania nationala a Kazahstanului .

    De acordd ca Chevron a avut, sa zicem dificultati cu intentia sa de fraking… insa parca printre cei care protesatu impotriva erau si ONG urile ActiveWatch, APADOR-CH, Miliția Spirituală și Funky Citizens. Vreti sa ziceti ca aceste ONG uri sunt in orbita .. ruseasca?
    Dar cine a alungat Exxon ? Pe Shell ?

    Insa sa va atrag atentia asupra unei .. curiozitati. Unuu proproetari romani au fost „conviniso” sa vanda ….. unor straini.
    Raffo Onesti cazuse in mainile unor frati porecliti „Elefantii”…. erau omani [politici devartf si zoare care in loc de Rafo scriau/ziceau Jaffo. UNul dintre „elefabti” face 2 saptani de arest preventiv .. ii vin mintle4 la cap si vinde Raffo … unor rusi !!!! Nu zic ca Elefantii ar fi fost cinstiti …. nu. Zic doar vca mi se pare ciudatas modalitatea de transfer a proprietati catre straini.
    Rompetrol este preluat de Dinu Patriciu. Patriciu este invitat la parchet, fragezit si vinde lui KazMunayGas….
    Interesant nu ?

    Interesanta este si o greseala .. intamplatoare? Scrieti ca 2000 – destrucrurarea RENEL – formarea de companii de producție de enelergie electrică pe tipuri de combustibil de fpat anul era 1998

    Ciudate scapari ….

    Ieium de acord ca a fots o [politica criminala. Daca Romania si-ar fi jucat corect cartile … alta faina se macina acum la moara!!! O cfompanie romaneasca ar fi dominat S-E europei.
    da sa incepem cu inceputul – la inceput am poierdut flota de petroliere .. am pierdut si platformele de foraj maritim …

    Domnilor .. ce mai incolo si-ncoa’ privatizarea s-a dovedit a fi de fapt dezromâmizare.

    E si domnule autor sa vaz daca o sa aveti curaj de a publica interventia mea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Cosmin Gabriel Pacuraru
Cosmin Gabriel Pacuraru
Cosmin Gabriel Păcuraru este consultant în regim de freelancing. Are un doctorat în „Relații Internaționale și Studii Europene” la Universitatea Babeș – Bolyai din Cluj Napoca cu o teză depre securitatea energetică a României. (2013) Este autorul cărților „Romania – Energie si Geopolitică” (2018) și „Energia – o problemă de securitate națională” (2022), precum și a numeroase articole științifice în domeniul securității și politicilor energetice în publicații de specialitate naționale și internaționale.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

 

 

Nexus – Scurta istorie a retelelor informationale

Scurtă istorie a rețelelor informaționale din epoca de piatră până la IA
Editura Polirom, 2024, colecția „Historia”, traducere de Ioana Aneci și Adrian Șerban
Ediție cartonată
Disponibil pe www.polirom.ro și în librării din 27 septembrie 2024

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro