marți, martie 19, 2024

„Partida rusă” din energie

Rusia nu stă cu mâinile în sân în privința politicilor energetice românești. În articolul „Managementul strategiei energetice românești și strategiile țărilor zonei extinse a Mării Negre”, publicat în Revista Geopolitica Nr. 78 – 79 din 2019 (fiind numai pe print, am pus o copie aici), spuneam în ultimul paragraf, după o analiză a conflictelor înghețate din jurul și din zona extinsă a Mării Negre:

„Putem spune că Federația Rusă a devenit o amenințare la adresa securității energetice și economice a României. Istoricește, putem deduce un pattern al agresiunii Federației Ruse în zona Mării Negre care se manifestă dupa cum urmează:

  • dezvoltarea unui sistem corupt – cumpărarea sau impunerea unor personaje politice controlabile de la Kremlin, sistemul fiind autocratic sau dictatură, intruziune în alegeri, crearea de forțe politice revizioniste și favorabile Kremlinului
  • achiziția de active în industriile strategice, în special cea energetică
  • ocuparea spațiului mediatic și al rețelelor de socializare – asaltul „fake – news” începând de la retelele de socializare și până la presa quality generat de „fabricile de troli” atașate serviciilor de informații rusești
  • aparitia „omuleților verzi” pe teritorii încă „neexplorate” de aceștia.”

Cât de mult este replicat acest pattern în România, țară NATO? Avem un sistem corupt și putem bănui, dar nu putem demonstra (încă) cine sunt personajele cumpărate / controlate de Kremlin, am trecut razant pe lângă un regim autocratic visat de PSD până acum câteva luni, avem forțe potilice revizioniste favorabile Rusiei (se îndoiește cineva de reaua credință din declarațiile unor personaje politice legate de Covid 19 și vaccinul „miraculos”, tehnologia 5G, sparanghelul nemțesc, apariția țintei Bill Gates, etc … ?).

Și punctul cu capitalurile rusești din România se demonstrează, și punctul cu spațiul mediatic și al rețelelor de socializare e bifat. Avem „omuleți verzi”? Sigur avem! Dacă în Donbas și Crimeea, aceștia erau vizibili dar neidentificabili, la noi sunt invizibili, deci neidentificabili.

Cum putem să îi vedem și să îi identificăm? Dupa urme și consecințe! Cine acționează contrar intereselor României, cine acționează în interesul Federației Ruse (sau aliaților ei). Nu este treaba noastră să îi depistam, dar putem să ne uităm cu atenție și să tragem concluzii.

Gazele din Marea Neagră (problema actuală care doare cel mai mult) nu se extrag și șanse mari de a fi extrase nu sunt. Chiar dacă firma americană Black Sea Oil&Gas face eforturi să aducă conducta la țărm, aceste gaze prin ce conducta și în ce direcție vor curge fără acel apendice BRUA care leagă Litoralul de localitatea Podișor, unde va face joncțiunea cu conducta principală? Reformulez întrebarea: pe unde avem conducte de gaze care traversează (Dobrogea și apoi) Dunărea, conducte care să poată prelua cele 10 miliarde mc / an visate?

Nu știu „tehnologia de influență politică” a rușilor, dar constatăm că numai în acest caz, ea există!

Un alt subiect de discuție ar fi Strategia Energetică. Există un (nou) draft, supus discuțiilor ce se află pe site-ul Ministerului Mediului și inexistent pe site-ul ministerului de specialitate (MEEMA). Cum este posibil ca de 12 ani România să nu aibă o strategie energetică? (Numai răsfoind-o am găsit că investițiile nu corespund cu cele prevazute în Planul Național de Investiții și Relansare Economică aprobat cu o lună înainte. Problemă ce necesită o analiză viitoare!) (Corectând materialul, mi-am adus aminte că nimeni nu a întrebat cine a scris noua strategie!)

Dar să mai amintim și alte realități pe care am putea să le trecem la capitolul presupuse sabotaje ale invizibilelor gulere albe:

  • România nu a făcut investiții importante în producția de energie în ultimii 30 de de ani (mai puțin cele de la Cernavodă ce erau începute),
  • România nu mai deține nici o rafinărie de petrol,
  • Toate rețelele de distribuție (gaze, carburanti, energie electrica) nu mai aparțin statului român (nu putem socoti nici Electrica SA unde statul nu e acționar majoritar),
  • România nu poate extrage gazele înmagazinate din cele câteva depozite deoarece nu are conductele corespunzatoare,
  • Raportările asupra capacităților de producție existente ale ANRE sunt false,
  • România a devenit din 2019 țară net importatoare de energie electrică,
  • România nu și-a decolmatat lacurile de acumulare de 30 de ani,
  • România este racordată nesemnificativ la rețelele electrice și de gaze europene și regionale,
  • În mai puțin de 5 ani s-a dublat aproape prețul la energie electrică (de la 34 euro în 2016 la 60 în 2020).
  • mai putem continua cu exemplele …

Mi-ar plăcea să văd într-un viitor apropiat cum instituțiile abilitate să îndepărteze „omuleți verzi invizibili și cu gurele albe” de la butoanele energeticii românești. Și numai pe ei ci și pe „carașolii, rudele și amantele”, mai vechi sau mai noi, instalați caritabil, dar toxic, în diversele poziții, remunerate bine, din companiile energetice românești.

Distribuie acest articol

22 COMENTARII

  1. La Electrica statul roman e majoritar. Cu 48.79% din Electrica, greu poate pierde statul controlul. Teoretic nu e imposibil, practic e foarte greu.
    Totodata, nu inteleg de ce spuneti ca nu putem scoate gazele inmagazinate caci avem conducte proaste. Pai nu prin acelasi conducte s-au inmagazinat? S-au stricat intre timp?

  2. Electrica SA nu e majoritar de stat dar e „devorata” politic de conducerea de la nivelurile intermediare de conducere. Acolo e practic imposibil sa mai reformezi ceva.

  3. Da, este o agresiune constantă a Rusiei pe toată zona Mării Negre. De multă vreme și cu urmări grave pentru noi. Nu doar energia e vizată, sunt diverse domenii unde rușii au cumpărat și apoi distrus. Iar unde încă funcționează, au pierderi prin transferul profitului la subsidiare din vecini, vezi Lukoil.
    Clar cu complicitatea unor decidenți români.
    Una din entitățile cu rol de identificare a trădătorilor complici cu oricare stat agresor e SRI.

    Dacă ne uitam mai atent la cine a creat și condus operativ SRI vedem că toți au provenit din Securitate sau sunt rude ori emuli ai unor securiști.

    Sunt sigur că ar trebui întrebați de ce n-au reușit să găsească complicii agresorului, deși au primit mereu cam tot ce-au dorit in materie de bani, drepturi de tot felul, pensii de serviciu, tratamente preferențiale, exact ca părinții și bunicii lor pe vremea lui Visinski. Sau tocmai de-aia?

  4. În mai puțin de 5 ani s-a dublat aproape prețul la energie electrică (de la 34 euro în 2016 la 60 în 2020).
    Iata niste cifre aruncate din virful penitei consultantului. De care pret e vorba, la particular si ce-nseamna 34 Euro, pe ce, pe Kwh, Mwh,… ?
    Pina una, alta in Ge pretul la particular a crescut in ultimii zece ani cu 32%. Astazi pretul in Ge e dublu fata de cel din Ro.
    O cauza a cresterii pretului e si ecologia… nu numai rusii

    • „Pina una, alta in Ge pretul la particular a crescut in ultimii zece ani cu 32%. Astazi pretul in Ge e dublu fata de cel din Ro.
      O cauza a cresterii pretului e si ecologia… nu numai rusii”

      Domnu’ ….
      In Germania ultimilor 10 ani, salariile medii au crescut cu 8.000 euro /an. Asadar, in raport cu venitul mediu, energia s-a ieftinit https://tradingeconomics.com/germany/wages

      P.S. V-am mai atras atentia ca nu este frumos sa umblati cu cioara vopsita, avand in vedere ca printre cititorii acestui site, nr femeilor casnice este mai redus.

      P.P.S. Umblatul cu cioara vopsita nu va asigura nici pensia si nici serviciile medicale! Pentru cunostintele dvs; inovarea, cresterea productivitatii, atragerea investitiilor, etc. au fost mereu (si vor ramane) cheia succesului economiilor dezvoltate https://www.ifo.de/DocDL/cesifo1_wp1896.pdf

  5. DE acord.
    Dar as fi vrut sa amintiti si despre politica energetica (comuna) a UE. Unde, ca si in politica externa, e vraiste: fiecare pentru el.
    „Rusia nu stă cu mâinile în sân în privința politicilor energetice românești”.
    Dar e ajutata si de Germania, de euro pompati de catre nemti in Rusia. Nu ne putem lupta cu NordStream 2.

    • @victor L
      Germania si-a construit terminal LNG la Bremen, dar lucreaza sub capacitate, nici macar 50% (asta e, furnizorii nu prea livreaza), UE a finantat terminale LNG din Polonia pana in Spania si Portugalia, acum finanteaza si gazoducte in Marea Neagra (dar cineva trage pisicul de coada), in Marea Mediterana sunt gazoducte proiectate (SUA lui Trump a participat recent la defilari in Mediterana alaturi de armata sultanului Erdogan, what a shame) samd. Adu tu gaze in Germania la pret competitiv si companiile germane ti-l vor cumpara tot, chiar daca esti germanofob, nu conteaza (te vor bate la palma se la duci mai mult;)

  6. Nu Rusia e de vina ca „nu sta cu mainile in san” ci Romania ca sta! Nu lupul e de vina ca e rau ci oaia ca e proasta.

  7. In fine, cineva pune punctul pe i. Urmaresc de mult timp ce se intampla in sectoarele economice strategice din Romania si nu am dubii ca exista, la posturi potrivite, agenti de influenta, simple „butoane” pe care o mana invizibila apasa cand trebuie pentru ca lucrurile sa mearga prost pentru noi.
    In locul PM mi-as face o structura informativa proprie care sa imi legendeze strategia de dezvoltare si sa descopere „butoanele” din diferite structuri, pentru a le neutraliza.

  8. Autorul alege pe spranceana cele mai joase preturi din ultimii 5 ani dar pentru o imagine completa…
    electricitate in Germania 2016: 22EUR, 2020 45EUR
    EUA (emisii de carbon) 2016: 6 EUR, 2020:30EUR
    API2 (carbune) 2016:38USD, 2020: 54USD
    gazul, da, este mai ieftin decat acum 5 ani.
    am devenit importatori pentru ca CEO, o parte vitala a sistemului energetic romanesc, este condusa de cel putin zece ani de niste incompetenti.

  9. Sistemul energetic national a fost conceput si realizat ca un mix de productie intre energie hidro, si termoelectrica, iar aceasta din urma avind 3 componente: carbune, gaze si pacura. Singurele interne erau cea hidro si o parte din energia pe carbune, ca acesta nu arde fara aport caloric de pacura sau gaze. Si Romania n-a extras niciodata petrol si gaze suficiente pentru nevoile interne. Gaze a luat de la URSS, iar petrol de prin tarile arabe si URSS. Componenta nucleara se visa, dar pina in 89 n-a fost data in functiune, desi surorile ei mergeau bine merci.
    Nici pina in 89 sistemul energetic nu producea indeajuns pentru nevoile interne de atunci, asa ca erau intreruperile zilnice, mersul cu frecventa redusa, cei 50 kw de familie alocati si apoi preturile erau extrem de mari, ba chiar daca depaseai 200 kw lunar erai atentionat si amenintat cu debransarea.
    In schimb era un program serios de puneri in functiune an de an. Adica timpiti, timpiti comunistii, dar stiau ca grupurile mai trebuie reparate si inlocuite. Ceea ce nu s-a intimplat dupa 1990. (Adica ce a venit dupa, in special dupa 1995-1996 mai prosti decit comunistii.) S-a terminat grupul 1 la Cernavoda prin 1995 sau 1996 si nitel mai incolo al doilea. Si gata!
    Ca de prin 2000 incoace meseriasii nu mai sunt la conducere ci politrucii. Impartirea in SC si treceri la consilii judetene, vinderea catre interese straine a distributiei… Toate facute ca asa zice UE sau ca trebuie sa fie concurenta… De fapt pentru buzunarele lor.
    Industria cazind sub pamint, capacitatile de productie existente au facut fata cu brio consumului. Au aparut prostiile verzi cu eoliene si ceva solare si te mai cirpesti cind se poate (vint, soare). Vedeti ca in Romania consumul scade an de an, dar si productia. 10.000 de Mw orar nu se mai pot atinge din productie interna de ceva vreme.
    Acum la CEO si la Hunedoara puteti sa aduceti si mama meseriasilor din lume, ca nu se poate face nimic. Utilajele trebuie scoase la pensie. De fapt trebuiau scoase de mult ca sunt dincolo de virsta normala de lucru.
    Fara poezii cu s-au modernizat, ca s-a schimbat cite ceva, dar cazanul si turbina tot alea sunt si atitea porniri si opriri, atitea ore de functionare au dus la ceea ce e normal, imbatrinirea materialelor.
    Si vedeti ca e aproape de pensie grupul 1 de la Cernavoda si dupa el vine al doilea. Unde e nevoie de bani multi, seriosi si de ani de munca pentru retehnologizare si inlocuiri. Parca mai demult a fost un articol cum ca guvernul nu e interesat de prelungirea vietii pentru cele doua…
    Colac peste pupaza mai este o problema simai grava: lipsa de personal. La CEO mult peste jumatate au peste 50 de ani. Si nu numai acolo. Nu mai sunt scoli profesionale, nu mai sunt scoli de maistri si nu mai sunt cei care sa-i pregateasca.

  10. „Mi-ar place să văd într-un viitor apropiat…”

    Mărturisesc că și mie mi-ar plăcea să văd că România își consolidează poziția energetică în regiune, devenind un competitor important, pe măsura resurselor pe care le deține.

    În principiu, amenințările la care autorul face referire sunt reale, deși România este practic independentă din punct de vedere energetic, iar prețurile energiei urmează politica Uniunii Europene, din care facem parte.

    Din punct de vedere strategic, fructificarea avantajelor energetice ale României reprezintă o oportunitate pe care viittoarea majoritate parlamentară și viitorul guvern probabil o vor avea în vedere după inabilitățile țării noastre în relația cu Exxon. Importanța strategică este cu proiectie inclusiv (dacă nu în primul rând) către Republica Moldova, care ar putea deveni independentă energetic de Rusia și astfel Chișinăul și-ar putea reconsidera relațiile cu regimul separatist din Transnistria.

    Astfel, România ar putea deveni un actor regional semnificativ, nu doar din perpectiva energetică, dar pornind de la aceasta, ceea ce ar putea afecta într-o măsură mai mică sau mai mare interesele Federației Ruse în acest spațiu geografic. Însă, „resursele” pot deveni „potențial” doar în măsura în care există capabilitatea de a fi exploatate efectiv.

  11. „Putem spune că Federația Rusă a devenit o amenințare la adresa securității energetice și economice a României.” Si nu doar pentru Romania, as adauga. Cum ramane cu Germania si dependenta ei energetica de Rusia? Pe cand scrieti un articol legat de amenintarea energetica la nivelul UE? Apoi, mai exista si problema Chinei si relatiile dintre UE si China. Din nou, aici ar fi nevoie de o analiza privind riscurile si impactul asupra UE.
    Multumim!

    • asta am scris in „activitatea academica” … pe care nimeni nu o citeste (nici macar „cine trebuie”) … acum scriu unul din astfel de articole pentru „Geopolitica” care este numai print. aici nu va fi citit un astfel de articol deoarece este greu de citit (nu zic nimic de inteles – ma refer la marea masa de cititori) si nu este genul / stilul / tipul Contributors.

      @tuturor care au o parere / comentariu: muntumesc!

    • „Cum ramane cu Germania si dependenta ei energetica de Rusia?”
      Ramine cum a fost mereu: nemtii n-au acasa la ei cate energie le trebuie asa ca tre sa cumpere , nu ? Si e mai ieftin si mai sigur sa cumperi de la vecini decat de peste un ocean.
      Iar cu China treaba sta asa: daca nu le dai de mincare de buna-voie vin si se servesc singuri , ca e multi si tre sa manince si ei ceva, nu ?
      Ce , chiar crezi ca poti fi independent ?! Pai n-ai la tine in tara tot ce-ti trebuie , nimeni n-are.
      Bun, si daca tot n-ai incotro si trebuie sa faci comert , normal ca te orientezi unde-i mai ieftin. Banul n-are miros ideologic nici macar pentru americani.

      • Recomandarile si Strategia Comisiei UE este clar definita:
        1) crearea unei pieti libere si competitive (consumatorii din UE fiind beneficiarii principali ai cresterii ofertei, indiferent de unde)!
        2) Pactul green deal care prevede investitii masive in cresterea eficientei energetice si in valorificarea surselor regenerabile (disponibile pe plan local). Evident, astfel de investitii, pe de-o parte contribuie la reducerea dependentei energetice, iar pe cealalta parte contribuie la cresterea competitivitatii, a cresterii economice si poate chiar propulsa membrii UE printre lideri in productia si exportul tehnologiilor de maine in sectorul energetic (tranzitia energetica evolueaza in detrimentul exportatorilor de resurse conventionale).

        Desigur, atat furnizorii traditionali, cat si cei potentiali, nu sunt foarte fericiti cu strategia UE. La pirmul punct concura intre ei pentru monopolul pietei UE (cu toate ca SUA a devenit un exportator net de gaze si petrol, personal nu sunt convins ca ar avea capacitatea necesara sa acopere cerintele si imensul comsum din UE). In ceea ce priveste punnctul nr 2, furnizorii (atat cei actuali cat si cei potentiali) stramba in comun din nas. Chiar daca sunt rivali, au facut un front comun impotriva acestei strategii din considerente ursor de inteles (a se vedea chiar si pe acest forum, de ex neamtu tiganu, mike, soldat svejk, victor L et al:)

    • Pai eu am inteles de la autor ca ne amenintati. N-a spus cu ce anume sau cum, dar a scris clar „Rusia ne ameninta securitatea energetica”. Ma rog , „este o amenintare la adresa” , tot aia dar cica mai telectual spus.
      Nu stiu concret cum faceti, e treaba autorului , probabil furati curent sau cablurile si le dati la remat , sau motorina din conducte.
      Autorul a ajuns dumnealui la concluzia asta , nu ne-a spus cum, dar e sigur ca prin simplul fapt ca existati (Rusia este) sinteti o amenintare la adresa securitatii noastre energetice. Poate e vreo diferenta de potential si se scurge energia spre Rusia , ce stiu eu, eu nu sunt specialist , autorul pare specialist dupa vocabular.

      Cica pe vremuri militia a arestat doua doamne de la Continental , sub suspiciunea ca practica viata parazitara si incalca moravurilor publice.
      La interogatoriu prima zice ca ea e un ambasador al schimburilor anatomo-culturale intre poporul roman si vizitatorii occidentali , ca o face gratis dar accepta cadouri.
      A doua zice: „pai ce sa mai, si eu sunt tot curva dar n-am vocabular asa de bogat cum are colega mea…. ”

      Asa ca va raspund eu: da, de-aia ! Ca ne amenintati ! Si tre sa muncim in stresul asta , si cand sa ne vina si noua o idee buna , stop ! nu mai vine ideea , ca vine gandul terifiant „stai asa…. dar daca rusii o sa….. ! „

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Cosmin Gabriel Pacuraru
Cosmin Gabriel Pacuraru
Cosmin Gabriel Păcuraru este consultant în regim de freelancing. Are un doctorat în „Relații Internaționale și Studii Europene” la Universitatea Babeș – Bolyai din Cluj Napoca cu o teză depre securitatea energetică a României. (2013) Este autorul cărților „Romania – Energie si Geopolitică” (2018) și „Energia – o problemă de securitate națională” (2022), precum și a numeroase articole științifice în domeniul securității și politicilor energetice în publicații de specialitate naționale și internaționale.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro