sâmbătă, aprilie 26, 2025

Partidele şi liberalizarea pieţei politice- pornind de la decizia Curţii Constituţionale

Decizia Curţii Constituţionale de a admite excepţia ridicată de Partidul Pirat în privinţa legii 14/ 2003 este unul dintre momentele care ar putea marca finalul monopolului dezvoltat la nivelul pieţei politice. Dincolo de semnificaţia cazului în speţă, Curtea a invalidat, după aproape un deceniu şi jumătate, o reglementare ce contrazicea flagrant principiile pluralismului şi dreptul cetăţenesc la asociere. Ca de atâtea ori în România, a fost nevoie de un interval inacceptabil de lung şi de o presiune constantă în spaţiul public pentru ca legea să fie pusă în acord cu exigenţele constituţiei noastre. Un eşafodaj clădit pe rigiditate şi cartelizare este pe cale să fie slăbit, fatal.

Decizia Curţii Constituţionale este un semnal pe care Parlamentul României nu îl mai poate ignora. Logica vechii legi, ce ridica la rang de normă condiţiile draconice de adunare a numărului de membri fondatori, nu mai poate fi menţinută. În pofida argumentelor celor care prăbuşesc în derizoriu dezbaterea, prin evocarea caricaturală a debutului de ani ‘90, imperativul actual este evident: constituirea unei pieţe politice la nivelul căreia să se constate o veritabilă competiţie. Eşecurile şi navităţile de parcurs fac parte din scenariul de dezvoltare al unei societăţi plurale.

Sentinţa Curţii nu poate fi separată de contextul acţiunilor DNA. Ceea ce anchetele judiciare relevă este dependenţa actualelor partide de un mod viciat de funcţionare şi de finanţare.Afluxul de bani murdari din contractele cu statul este doar un nivel al acestei metastaze instituţionale. Venalitatea funcţiilor este punctul de plecare al naşterii acestui mecanism al corupţiei endemice.

Maniera în care partidele de la noi au impus un filtru de incurajare al rapacităţii şi incompetenţei este raţiunea ultimă a impasului în care ne aflăm. Birocraţia a fost colonizată cu elementele fidele ce aparţin clientelei partinice. Tot ceea ce ţine de stat a fost abandonat lăcomiei oficializate. Fraudarea fondurilor europene, ( acolo unde familia lui Victor Ponta poate fi privită ca un caz exemplar) rafinează logica cleptocratică deja validată, în decenii de politică românească. În acest mediu guvernat de legea de fier a solidarităţilor în complicitate, avansarea şi recompensele apar ca urmare a fidelităţii şi determinării cu care se pune în aplicare un plan de spoliere naţional. Corupţia este raţiunea de a fi a sistemului politic cristalizat în anii postcomunişti. Transpartinic şi vital, el se întemeiază pe fraudarea voinţei naţionale, apelând la mecanismele familiare ale traficării de voturi şi patronajului brutal.

Decizia Curţii Constituţionale poate avea un sens autentic în viitor doar în măsura în care ea va fi integrată în rama unei reforme ample, care să permită destructurarea acestei reţele infracţionale. Finanţarea plafonată, verificarea cu scrupulozitate a donaţiilor sunt câteva dintre instrumentele care pot fi gândite. În cele din urmă, însă, provocarea rămâne aceea de a reda partidelor politice rolul lor constituţional, prin limitarea gradului în care acestea acţionază ca agenţi de influenţă şi de colectare de foloase necuvenite.

Reinventarea acestei dimensiuni de politică partizană nu se poate limita doar la fondarea de noi grupuri efemere. Ea presupune un efort, tenace, de încurajare a unei culturi organizaţionale interne care să ofere meritului şi inovaţiei locul natural în ierarhia de partid .

Decizia Curţii Constituţionale este un început de drum. Datoria civică a oricăruia dintre noi este aceea de a exercita, cu tenacitate şi fără ezitare, luciditatea şi simţul critic, fără a cădea pradă iluziilor şi fantasmelor. Vigilenţa este parte din logica pluralismului. Presiunea publică constantă poate contribui la reinventarea instrumentelor democratice.

Distribuie acest articol

5 COMENTARII

  1. Plafonerea cheltuielilor nu constituie o solutie viabila, ca argument invoc posibilitatile multiple de ascundere precum si anularea avantajului competitional pe care l-ar avea candidatii care ar atrage sprijin peste o asemenea limita.
    Propun verificarea evidentelor obligatorii pt competitori, incepand cu cei care se remarca a fi fruntasi. Pe de o parte intrarile, pe de alta iesirile. De asemenea justificarea afisajelor, publicitate in media, samd. Relatiile de tip fraudulos precum cele cu asemenea potential se vor releva in toata splendoarea, iar publicarea constatarilor in timpul campaniei electorale va avea efecte imediate.

  2. Am mari indoieli:
    – „Decizia Curţii Constituţionale este un semnal pe care Parlamentul României nu îl mai poate ignora.”
    Daca ar fi singura decizie CCR ignorata de Parlamentul Romaniei :P

    • Nu e vorba, Victor, numai de hotararile CCR ci de un rezultat al referendumului privind reducerea numarului parlamentarilor la 300 si o singura camera pe care toata lumea se face nu si-l mai aminteste.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Ioan Stanomir
Ioan Stanomir
Profesor de drept constituţional la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, specializat în domeniul dreptului constituţional.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

Foarte rar mi-a fost dat sa citesc o carte atat de neinduratoare cu realitatea imediata, in acelasi timp atat de logica si de riguroasa in demonstratii. Da, Mihai Maci n-are solutii pentru impostura generalizata din sistemul universitar romanesc sau din cercetare; dar o vaneaza splendid si necrutator in toate cotloanele unde se ascunde si o fotografiaza impecabil, aratandu-i originile si semnificatia sociala. Da, recunoaste ca nu stie cum ar trebui recuplata cultura de invatamant, nu mai spera ca s-ar putea ingradi dezastrele produse limbii romane de utilizarea device-urilor digitale, nu poate decat consemna declinul ireversibil al culturii inalte, dar si al satului traditional si al „familiei traditionale”: dar cat de magistral si, mai ales, lipsit de complezenta sentimentala completeaza fisele sociologice ale principalelor mutatii sociale si culturale din ultimele decenii! Ce-i de facut, totusi? Atata (si e deja mult), crede el: sa privim drept in ochi dezastrul si sa-i punem interogatiile esentiale: „Inainte de-a da raspunsuri, se cuvine sa punem intrebarile”. – Andrei Cornea

Un nou volum semnat de Mihai Maci. Îl puteți achiziționa de aici

Carti

Cărți noi

Noțiunea de cumpănă, care dă titlul acestui volum, nu doar că surprinde natura momentului geopolitic internațional, dar sugerează și o posibilă soluție pentru România. Cumpăna nu este doar o etapă de tranziție, ci un punct critic în care direcțiile asumate astăzi vor determina ireversibil poziția țării în arhitectura globală a puterii. După trei decenii de integrare euro-atlantică, în care viitorul părea stabil și previzibil, realitățile internaționale s-au schimbat rapid, iar ordinea liberală care a definit ultimele decenii este acum contestată. Această contestare vine atât din exterior, prin ascensiunea regimurilor autoritare, cât și din interior, prin revizionism politic și radicalizarea discursului public.” Prof. Corneliu Bjola, Universitatea Oxford

Volumul poate fi cumpărat de aici

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro