vineri, martie 29, 2024

Partidul de Zinc si liderul de Fier

Daca întrebi un student căruia sa-i dai măcar un 5 amărât după un curs de electrochimie, de ce se acoperă obiectele din fier cu zinc, iți va răspunde in limbaj popular – ca sa nu se ruginească. Daca avansezi cu întrebări, de tipul – dar ce se întâmplă de fapt – l-ai trimis deja in ceata. Tot așa, la întrebarea de a explica mecanismul si care este procesul electrochimic, nu vor putea răspunde, nici măcar ca un student de nota 5, vre-unul din profesorii universitari doctori din parlamentul României. Nu iți poate răspunde nici Rovana Plumb deși prima din cele X facultăți si doctorate (oare cate?) a fost Facultatea de Utilaje si Ingineria Proceselor Chimice de la Politehnica din București. Dar ce sa mai vorbim de Viorica Dănilă experta in utilaje de foraj? Oare si-o fi pus vreodată întrebarea, de ce?

Care ar putea fi legătura intre acest titlu si politica PSD-ista? Ar trebui totuși o sumara explicație științifică pentru răspunsul la întrebarea, de ce? Zincul si Fierul sunt doua metale cu potențiale elecro-chimice diferite, respectiv zincul este un metal cu potențial electronegativ in raport cu fierul. Metalul mai electro-negativ se corodează primul. Cu alte cuvinte Zincul se sacrifica ca sa protejeze Fierul.

Cam așa vad eu PSD-ul actual, un partid care se sacrifica ca sa protejeze liderul, care probabil se numește întâmplător Dragnea Liviu. Întrebarea ar putea fi de ce? Are PSD-ul actual un potențial atât de negativ încât este dispus sa se sacrifice in favoarea lui Dragnea? Este atât de electro-pozitiv acest băiat de mingi la meciurile de tenis ale celor din Statul Paralel? Le-o fi turnat paharnicul Dragnea ceva in vinul pe care îl oferea celor din Statul Paralel de nu au curajul de a mai zice ceva? Cred mai degrabă, ca mulți din PSD nu își dau seama ca sunt pe post de Zinc si se cred si ei de Fier.

Întrebarea este de ce alege Fierul, Zincul si nu altceva? Sa zicem de exemplu de ce nu ar alege, un metal nobil precum Argintul sau Aurul? Ar arata mult mai frumos Dragnea învelit in Aur sau Platina – de exemplu. Dar nu, Fierul prefera Zicul si nu vrea mai mult. Dar știți de ce? Pentru ca in contact cu Aurul sau Platina ar deveni el mai electronegativ si s-ar sacrifica pentru Aur. Închipuiți vi-l pe Dragnea înconjurat de intelectuali si nu de viorici, olgute sau firuci. Ar mai putea fi el Daddy in fata unor intelectuali de marca asa cum sunt unii tineri din USR sau in fata unor profesori adevarati ? Nu, caci atunci Daddy n-ar mai fi Daddy ci o simpla dendrita de zinc care va fi inlaturata pentru estetica produsului finit. Un Daddy de Fier poate fi chiar si profesor de limba engleza pentru oamenii de Zinc din jurul sau. Nu are importanta engleza „Za fiemale a Olguței” la ONU si nici engleza Vioricăi Danila la Ziua Iei din Parlamentul European in spatele căreia Mircea Pascu își invoca sfinții de pirostia omenească. Daddy le-a trecut cu nota maxima la limbi străine. Traducerea din engleza in engleza fiind in sarcina interpreților!

Am celebrat Mica Unire cu un partid de Zinc făcut sa duca Romania in faza de minereu pe care s-or găsi unii sa-l exploateze, ca tehnologii exista slava domnului! Mai ales rusești. N-am scris aceste rânduri pentru a-l critica pe Liviu Dragnea care își știe foarte bine punctele sale vulnerabile. Le-am scris pentru foștii mei, cândva studenți care fără sa știe ar putea deveni Zinc. Teoria spune, dar practica nu o confirma, ca pana ce pe Fier va mai rămâne o picătură de Zinc, Fierul va fi protejat. Fierul știe ca într-o zi ii va veni sfârșitul nu de la Aur pe care a avut grija sa-l îndepărteze ci de la « impuritățile » electropozitive din Zinc si într-o zi va ajunge îndoit sub propria-i greutate corodat si el. Si ca tot Fierul ruginit va ajunge într-o zi într-o topitorie din care se va face un alt Fier si tot așa ciclul va continua din păcate in PSD. Din punct de vedere energetic este dovedit faptul ca metalele tind spre starea energetica minima, care este starea de minereu. Daca unora din PSD le va fi greu sa înțeleagă acest articol, ar fi bine sa lase deoparte legile justiției care sunt subiecte de Aur si sa pună mana pe carte ca sa înțeleagă daca acest articol este de bine sau de rău pentru PSD!

Distribuie acest articol

7 COMENTARII

  1. Interesanta e solutia de la vapoare, care merg mai ales in mediu salin, unde se monteaza o bucata de zinc sau magneziu undeva pe corpul navei.
    Si ca analogia sa fie si mai colorata trebuie spus ca la o combinatie de materiale neconvenabila, de ex. inox cu otel normal, materialul mai prost se corodeaza f. rapid, mai rapid decit ar pati-o daca nu ar fi in contact cu nobilul. Asa e si-n viata ne dam seama cit de mici suntem de abia atunci cind suntem linga un om mare.

    Si totusi, daca cineva are cunostinte tehnice serioase ce cauta in politica sau ce cauta la EU?

  2. „Viorica Dănilă experta in utilaje de foraj?”
    Doamna VD n-a lucrat nicioadata in meseria respectiva. Din CV-ul domniei sale reiese ca a fost profesoara la un liceu industrial din Teleorman si apoi un fel de birocrat la o unitate de profil. De aici pana la expert o distanta cat de la un manelist la Maria Tanase.

  3. „Daca unora din PSD le va fi greu sa înțeleagă acest articol, ar fi bine sa lase deoparte legile justiției care sunt subiecte de Aur…”

    Un rol important în demersul PSD-ALDE pentru „castrarea” Justiției l-a primit dl T Toader, care nu aparține niciunei formațiuni politice, dar este susținut în guverne de ALDE. Autorul a neglijat, se pare, topoarele cu cozi aurite care taie pădurea, ori baroasele ale cozi sunt platinate și care sfărâmă fără scrupule orice sunt plătite să sfărâme.

    Mesajul transmis de cei doi președinți ai Camerelor către Comisia Europeană arată existența susținerii din partea asociațiilor profesionale ale magistraților pentru modificarea legilor justiției în sensul dorit de domniile-lor. De asemenea, conform sondajelor de opinie, există un puternic sprijin popular în favoarea formațiunilor politice aflate la guvernare. Oricare ar fi efectele politicilor adoptate de către acestea.

  4. Dacă ajunge la o topitorie, mai e cum mai e. Din fier vechi, maşini noi, nu?
    Dar eu cred că draknea va avea soarta bucăţii de tablă abandonate pe un câmp necultivat, să se mistuie definitiv în rugină.

  5. L-au persecutat (prosecutat?) cu referendumu’ și când colo d. Dragnea încerca (faze preliminare) un experiment științific (Galvanizare!). Au înțeles până la urmă și l-au lăsat cu suspendare.

  6. Mi se pare interesanta aceasta abordare a politicii romanesti.Ar fi intersant de vazut cu ce metal am putea compara electoratul PSD-ului si cel al Opozitiei(Parlamentare sau nu).Probabil cel putin un gen de electorat poate fi comparat cu starea de minereu!Dincolo de orice,ce am putea face noi oamenii simplii?Iesim la vot.Ok.Dar ma tem ca tot Zincul cu acelasi sau alt Fier ar castiga!Sunt multi in starea de minereu si culmea chiar asteapta ceva tehnologii rusesti!Cu multa apreciere pentru dumneavoastra si pentru fostul meu profesor de chimie din liceu am indraznit sa comentez desi sunt un „umanist”!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Valentin Cotarta
Valentin Cotartahttp://contributors
Doctor la Universitatea Politehnica Bucuresti si la University California of Los Angeles sub conducerea Prof. Octavian Radovici si Prof. Ken NOBE (UCLA) 6 ani experienta la Ofiter Stiintific la ERCEA (European Research Council Executive Agency) 1 an experienta ca Ofiter Stiintific la REA (Research Executive Agency of the European Commission) 5 ani experienta in calitate de consultant pentru Comisia Europeana Coordonator a 5 proiecte europene in domeniul educatiei universitare si cercetarii; Distins in anul 2001 de Comisia Europeana cu diploma “Very Best Practice - From Policy to Practice” pentru proiectul ADLIC de repartitie computerizata a elevilor in Licee si Scoli Profesionale. Membru fondator al Clubului Romania UE din Bruxelles. Special Guest al universitatilor : Newcastle Upon Tyne, Liverpool University (UK), University of Pisa (IT), Institute National Politechnique de Grenoble, University Nisa Sophia Antipolis, Universite de Lille (FR), Turku University (FI) ; Dechema Institute, University of Karlsruhe (DE), UCLA (US), University of Viena (AU).

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro