duminică, mai 22, 2022

Partidul de Zinc si liderul de Fier

Daca întrebi un student căruia sa-i dai măcar un 5 amărât după un curs de electrochimie, de ce se acoperă obiectele din fier cu zinc, iți va răspunde in limbaj popular – ca sa nu se ruginească. Daca avansezi cu întrebări, de tipul – dar ce se întâmplă de fapt – l-ai trimis deja in ceata. Tot așa, la întrebarea de a explica mecanismul si care este procesul electrochimic, nu vor putea răspunde, nici măcar ca un student de nota 5, vre-unul din profesorii universitari doctori din parlamentul României. Nu iți poate răspunde nici Rovana Plumb deși prima din cele X facultăți si doctorate (oare cate?) a fost Facultatea de Utilaje si Ingineria Proceselor Chimice de la Politehnica din București. Dar ce sa mai vorbim de Viorica Dănilă experta in utilaje de foraj? Oare si-o fi pus vreodată întrebarea, de ce?

Care ar putea fi legătura intre acest titlu si politica PSD-ista? Ar trebui totuși o sumara explicație științifică pentru răspunsul la întrebarea, de ce? Zincul si Fierul sunt doua metale cu potențiale elecro-chimice diferite, respectiv zincul este un metal cu potențial electronegativ in raport cu fierul. Metalul mai electro-negativ se corodează primul. Cu alte cuvinte Zincul se sacrifica ca sa protejeze Fierul.

Cam așa vad eu PSD-ul actual, un partid care se sacrifica ca sa protejeze liderul, care probabil se numește întâmplător Dragnea Liviu. Întrebarea ar putea fi de ce? Are PSD-ul actual un potențial atât de negativ încât este dispus sa se sacrifice in favoarea lui Dragnea? Este atât de electro-pozitiv acest băiat de mingi la meciurile de tenis ale celor din Statul Paralel? Le-o fi turnat paharnicul Dragnea ceva in vinul pe care îl oferea celor din Statul Paralel de nu au curajul de a mai zice ceva? Cred mai degrabă, ca mulți din PSD nu își dau seama ca sunt pe post de Zinc si se cred si ei de Fier.

Întrebarea este de ce alege Fierul, Zincul si nu altceva? Sa zicem de exemplu de ce nu ar alege, un metal nobil precum Argintul sau Aurul? Ar arata mult mai frumos Dragnea învelit in Aur sau Platina – de exemplu. Dar nu, Fierul prefera Zicul si nu vrea mai mult. Dar știți de ce? Pentru ca in contact cu Aurul sau Platina ar deveni el mai electronegativ si s-ar sacrifica pentru Aur. Închipuiți vi-l pe Dragnea înconjurat de intelectuali si nu de viorici, olgute sau firuci. Ar mai putea fi el Daddy in fata unor intelectuali de marca asa cum sunt unii tineri din USR sau in fata unor profesori adevarati ? Nu, caci atunci Daddy n-ar mai fi Daddy ci o simpla dendrita de zinc care va fi inlaturata pentru estetica produsului finit. Un Daddy de Fier poate fi chiar si profesor de limba engleza pentru oamenii de Zinc din jurul sau. Nu are importanta engleza „Za fiemale a Olguței” la ONU si nici engleza Vioricăi Danila la Ziua Iei din Parlamentul European in spatele căreia Mircea Pascu își invoca sfinții de pirostia omenească. Daddy le-a trecut cu nota maxima la limbi străine. Traducerea din engleza in engleza fiind in sarcina interpreților!

Am celebrat Mica Unire cu un partid de Zinc făcut sa duca Romania in faza de minereu pe care s-or găsi unii sa-l exploateze, ca tehnologii exista slava domnului! Mai ales rusești. N-am scris aceste rânduri pentru a-l critica pe Liviu Dragnea care își știe foarte bine punctele sale vulnerabile. Le-am scris pentru foștii mei, cândva studenți care fără sa știe ar putea deveni Zinc. Teoria spune, dar practica nu o confirma, ca pana ce pe Fier va mai rămâne o picătură de Zinc, Fierul va fi protejat. Fierul știe ca într-o zi ii va veni sfârșitul nu de la Aur pe care a avut grija sa-l îndepărteze ci de la « impuritățile » electropozitive din Zinc si într-o zi va ajunge îndoit sub propria-i greutate corodat si el. Si ca tot Fierul ruginit va ajunge într-o zi într-o topitorie din care se va face un alt Fier si tot așa ciclul va continua din păcate in PSD. Din punct de vedere energetic este dovedit faptul ca metalele tind spre starea energetica minima, care este starea de minereu. Daca unora din PSD le va fi greu sa înțeleagă acest articol, ar fi bine sa lase deoparte legile justiției care sunt subiecte de Aur si sa pună mana pe carte ca sa înțeleagă daca acest articol este de bine sau de rău pentru PSD!

Distribuie acest articol

7 COMENTARII

 1. Interesanta e solutia de la vapoare, care merg mai ales in mediu salin, unde se monteaza o bucata de zinc sau magneziu undeva pe corpul navei.
  Si ca analogia sa fie si mai colorata trebuie spus ca la o combinatie de materiale neconvenabila, de ex. inox cu otel normal, materialul mai prost se corodeaza f. rapid, mai rapid decit ar pati-o daca nu ar fi in contact cu nobilul. Asa e si-n viata ne dam seama cit de mici suntem de abia atunci cind suntem linga un om mare.

  Si totusi, daca cineva are cunostinte tehnice serioase ce cauta in politica sau ce cauta la EU?

 2. „Viorica Dănilă experta in utilaje de foraj?”
  Doamna VD n-a lucrat nicioadata in meseria respectiva. Din CV-ul domniei sale reiese ca a fost profesoara la un liceu industrial din Teleorman si apoi un fel de birocrat la o unitate de profil. De aici pana la expert o distanta cat de la un manelist la Maria Tanase.

 3. „Daca unora din PSD le va fi greu sa înțeleagă acest articol, ar fi bine sa lase deoparte legile justiției care sunt subiecte de Aur…”

  Un rol important în demersul PSD-ALDE pentru „castrarea” Justiției l-a primit dl T Toader, care nu aparține niciunei formațiuni politice, dar este susținut în guverne de ALDE. Autorul a neglijat, se pare, topoarele cu cozi aurite care taie pădurea, ori baroasele ale cozi sunt platinate și care sfărâmă fără scrupule orice sunt plătite să sfărâme.

  Mesajul transmis de cei doi președinți ai Camerelor către Comisia Europeană arată existența susținerii din partea asociațiilor profesionale ale magistraților pentru modificarea legilor justiției în sensul dorit de domniile-lor. De asemenea, conform sondajelor de opinie, există un puternic sprijin popular în favoarea formațiunilor politice aflate la guvernare. Oricare ar fi efectele politicilor adoptate de către acestea.

 4. Dacă ajunge la o topitorie, mai e cum mai e. Din fier vechi, maşini noi, nu?
  Dar eu cred că draknea va avea soarta bucăţii de tablă abandonate pe un câmp necultivat, să se mistuie definitiv în rugină.

 5. L-au persecutat (prosecutat?) cu referendumu’ și când colo d. Dragnea încerca (faze preliminare) un experiment științific (Galvanizare!). Au înțeles până la urmă și l-au lăsat cu suspendare.

 6. Mi se pare interesanta aceasta abordare a politicii romanesti.Ar fi intersant de vazut cu ce metal am putea compara electoratul PSD-ului si cel al Opozitiei(Parlamentare sau nu).Probabil cel putin un gen de electorat poate fi comparat cu starea de minereu!Dincolo de orice,ce am putea face noi oamenii simplii?Iesim la vot.Ok.Dar ma tem ca tot Zincul cu acelasi sau alt Fier ar castiga!Sunt multi in starea de minereu si culmea chiar asteapta ceva tehnologii rusesti!Cu multa apreciere pentru dumneavoastra si pentru fostul meu profesor de chimie din liceu am indraznit sa comentez desi sunt un „umanist”!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Valentin Cotartahttp://contributors
Doctor la Universitatea Politehnica Bucuresti si la University California of Los Angeles sub conducerea Prof. Octavian Radovici si Prof. Ken NOBE (UCLA) 6 ani experienta la Ofiter Stiintific la ERCEA (European Research Council Executive Agency) 1 an experienta ca Ofiter Stiintific la REA (Research Executive Agency of the European Commission) 5 ani experienta in calitate de consultant pentru Comisia Europeana Coordonator a 5 proiecte europene in domeniul educatiei universitare si cercetarii; Distins in anul 2001 de Comisia Europeana cu diploma “Very Best Practice - From Policy to Practice” pentru proiectul ADLIC de repartitie computerizata a elevilor in Licee si Scoli Profesionale. Membru fondator al Clubului Romania UE din Bruxelles. Special Guest al universitatilor : Newcastle Upon Tyne, Liverpool University (UK), University of Pisa (IT), Institute National Politechnique de Grenoble, University Nisa Sophia Antipolis, Universite de Lille (FR), Turku University (FI) ; Dechema Institute, University of Karlsruhe (DE), UCLA (US), University of Viena (AU).

conferinte Humanitas

 

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este banner-contributors-614x1024.jpg

„Despre lumea în care trăim” este o serie anuală de conferințe și dialoguri culturale şi ştiinţifice organizată la Ateneul Român de Fundaţia Humanitas Aqua Forte, în parteneriat cu Editura Humanitas și Asociația ARCCA.  La fel ca în edițiile precedente, își propune să aducă în fața publicului teme actuale, abordate de personalități publice, specialiști și cercetători recunoscuți în domeniile lor și de comunitățile științifice din care fac parte. Vezi amănunte.

 

Carte recomandată

Anexarea, în 1812, a Moldovei cuprinse între Prut și Nistru a fost, argumentează cunoscutul istoric Armand Goșu, specializat în spațiul ex-sovietic, mai curând rezultatul contextului internațional decât al negocierilor dintre delegațiile otomană și rusă la conferințele de pace de la Giurgiu și de la București. Sprijinindu-și concluziile pe documente inedite, cele mai importante dintre acestea provenind din arhivele rusești, autorul ne dezvăluie culisele diplomatice ale unor evenimente cu consecințe majore din istoria diplomației europene, de la formarea celei de-a treia coaliții antinapoleoniene și negocierea alianței ruso-otomane din 1805 până la pacea de la București, cu anexarea Basarabiei și invazia lui Napoleon în Rusia. Agenți secreți francezi călătorind de la Paris la Stambul, Damasc și Teheran; ofițeri ruși purtând mesaje confidențiale la Londra sau la Înalta Poartă; dregători otomani corupți deveniți agenți de influență ai unor puteri străine; familiile fanariote aflate în competiție spre a intra în grațiile Rusiei și a ocupa tronurile de la București și Iași – o relatare captivantă despre vremurile agitate de la începutul secolului al XIX-lea, ce au modelat traiectoria unor state pentru totdeauna și au schimbat configurația frontierelor europene. Vezi pret

 

 

 

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro