joi, ianuarie 20, 2022

Partidul făcător de minuni și destinul doamnei Viorica Dăncilă

Dacă e adevărat că în seara zilei de duminică, 26 mai, nimicul cu numele din cartea de identitate Dragnea Nicolae Liviu era mai mult ca sigur că a doua zi totul va merge strună și că va primi mult doritul verdict de achitare în recursul de la Înalta Curte de Justiție, la fel de sigur este și faptul că nimeni, nici măcar cei mai subtili și informați analiști politici, nu au prevăzut nici măcar una dintre evoluțiile ulterioare din miraculoasa carieră a doamnei Viorica Vasilica Dăncilă.
Toată lumea era convinsă că doamna Dăncilă va dispărea odată cu cel care a creat-o și promovat-o politic, cu acel Pygmalion de Alexandria, așa cum s-a întâmplat cu oamenii de curte ai celorlaltor conducători ai PSD, după ce aceștia au pierdut puterea. Indiferent că este vorba despre Ion Iliescu, Adrian Năstase, Mircea Geoană sau Victor Ponta.
Demult, actualul pușcăriaș Dragnea s-a jucat de-a Pygmalion și i-a propus unei biete și slab pregătite profesoare de Discipline tehnologice de la un liceu de mâna a doua din Videle să fie Galateea.Adică să candideze la primăria micuțului orășel din Teleorman. Aceasta fiindcă soțul respectivei inginere eșuate la catedră avea resurse financiare mai mult decât suficiente spre a-i finanța consoartei campania electorală . Pentru a-i atenua amărăciunea că investiția s-a dovedit, din voința electoratului, una neperformantă, același Dragnea a manipulat în așa fel lucrurile încât respectiva doamnă să obțină un loc eligibil pe listele pentru europarlamentare ale PSD. Cred că mai nimeni, în afara fostei secretare Carmen Dan, și ea sortită să devină peste noapte, în pofida studiilor sale universitare aproximative și a unei științe de carte pe măsură, ministru de Interne și a vecinilor de scară ai familiei Dăncilă, nu știa să spună în ianuarie 2017, atunci când respectivul nume a fost vehiculat la bursa zvonurilor ca fiind acela al unui posibil prim-ministru, după ce președintele Klaus Iohannis refuzase desemnarea pentru respectiva funcție a doamnei Sevill Shhaideh despre care astăzi nu mai vorbește nimeni, cine este, ce cv are sau măcar cum arată la față doamna Viorica Vasilica Dăncilă. Care, cu toate acestea, ardea deja de vreo șase ani de ars inutil gazul , avea vechime la stat degeaba și de făcut shopping la Strasbourg și la Bruxelles.
În ianuarie 2018, același Dragnea a văzut în insa fără însușiri Viorica Dăncilă ultima soluție. Drept pentru care s-a gândit că respectiva nu îi va spune niciodată nu și îl va scuti de surprize neplăcute de genul celor pe care i le rezervaseră domnii Sorin Grindeanu și Mihai Tudose. Așa că s-a gândit că o poate propune ca viitor premier. Din păcate, atunci președintele Klaus Iohannis a comis greșeala de a mai da PSD-ului o șansă. Cu consecințe pe care le decontează astăzi toți românii, inclusiv dl. Iohannis. Ultima dintre ele este marea rușine că România a fost surclasată de Estonia în competiția în vederea dobândirii unui loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU. Și aceasta fiindcă a pierdut sprijinul țărilor arabe din cauza declarațiilor iresponsabile ale domnului Dragnea și ale doamnei Dăncilă privind intenția guvernului României de a muta ambasada din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.
Cum dl. Dragnea are acces acolo unde e la informații, poate citi ziare, are dreptul de a urmări programele de știri ale feluritelor televiziuni, dintre care multe îl primeau mai deunăzi cu multe temenele și azi se întrec în a-i enumera defectele, mă gândesc că se freacă în mod repetat la ochi atunci când vede cum a evoluat în nici trei săptămâni d-na Dăncilă. Nu, doamna prim-ministru nu a devenit nicidecum mai deșteaptă, a rămas la fel de agramată, stârnește hohote de râs atni când susține în emisiuni televizate că ar fi absolvit facultatea cu distincția Magda (sic!) cum laudae. Însă cu toate acestea a ieșit învingătoare din CExN din data de 28 mai și și-a impus voința în cel de vineri, 7 iunie. Doamna Dăncilă pornește ca favorită în cursa pentru șefia partidului, cursă care se va încheia în ziua de 29 iunie, ziua Congresului. Nu cred că doamna Dăncilă nu va trebui să dea o luptă dură. Nu cred ceea ce spune dl. Cozmin Gușă, și anume că doamna Dăncilă ar fi omul sau protejata serviciilor secrete. Nu de alta, dar sper că respectivele servicii au pretenții ceva mai ridicate atunci când vine vorba despre IQ- ul celor pe care îi susțin. Cred doar că la PSD, unde contra-selecția este lege, orice este posibil. Nu spunea zilele trecute dl. Niculae Bădălău, astăzi ministru și apropiat al d-nei Dăncilă că partidul i-a făcut pe ei ceea ce sunt când puteau să nu fie nimic? Ceea ce pentru țară era cu mult mai bine. Asta cu siguranță.

Distribuie acest articol

7 COMENTARII

 1. Reteta lui Dragnea va fi valorificata in continuare de PSD: pui in functie de conducere o persoana lipsita de personalitate care isi poate asuma orice, daca partidul i-o cere si o tii sub presiune usoara.
  Mai mult decat atat, de acum incolo, papusarul (eventul grupul de papusari) ramane anonim ; nu va trebui sa incaseze toate loviturile, iar la sfarsit sa iasa ca un prost de undeva…
  Viorica Dancila e ca o perna. N-ai decat sa dai in ea cat vrei, se scutura putin de praf dar nu se inmoaie mai mult iar lovitura se pierde.
  Ma intreb daca au curajul sa o propuna la „presedentie”… in cazul asta ar trebui sa renunte la PSD ceea ce ar fi o mare pierdere; se taie maioneza.

 2. Social-democratia, ca doctrina in Romania,are un electorat captiv/constant insensibil la argumente logice.Prin schisma provocata de Ponta s-a produs o dezbinare,dar pe ansamblu reprezinta cca 30%,deci un candidat comun la prezidentiale are sansa pentru turul 2. Privind alegerea presedintelui PSD, indiferent de candidat, sanse mai au doar daca se reconciliaza cu partidul
  bidon Pro Romania.D-na Dancila, se pare, ca are insusirile politicianului care nu are limite si
  pentru care nu exista moralitate ,consecventa, convingeri respectiv profesionalism politic. Se
  spune ca atunci cand D-zeu vrea sa te piarda intai iti ia mintile….

 3. Da, „magda” cum laudae, zau! Ehei, mare lucru si „magda” asta, invidiem detinatorii de-asa titlu…”magdalenian”!? :-);-)

  Fain articol, multumiri!

 4. PSd-ul va fi in esenta, acest tip de partid! ,,Te face ceva, din nimic! ” Ei insisi sunt ,,nimicuri”. Esaloanele n-spe din PCR. Intotdeauna ne vom lupta cu aceste specimene, asta este!

 5. „Nu cred ceea ce spune dl. Cozmin Gușă, și anume că doamna Dăncilă ar fi omul sau protejata serviciilor secrete. ”

  Așa-i! Dl C Gușă a fost incredibil, în mai multe rânduri și în mai multe privințe! :-)

  Doar că domnia-sa, dincolo de bazaconiile pe care le propagă uneori (când primește ordin), a zis că d-na Dăncilă este unealta, marioneta, serviciilor secrete (care slujesc la rândul lor guvernanții cleptocrați – zic eu).

  Adică, nimeni n-a zis că D-na Dăncilă a fost recrutată încă din fragedă tinerețe, a fost instruită temeinic și acum, formată ca om de informații/contrainformații și politician abil, a fost „înșurubată” la șefia guvernului României. Nu, dl Gușă a zis, așa, că d-na Dăncilă este un fel de „idiot util”. Mă rog, mai mult sau mai puțin util…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

România se joacă de-a școala

Școala ar trebui să fie piatra de temelie a vieții. Rolul școlii nu este doar de a livra informație semestru după semestru...

Povestea unui om leneș

«Întrebarea esențială e alta: Sunteți sau nu pe aceeași pagină cu conu’ Leonida? Dacă susțineți că statul ar trebui să răsplătească morții...

Monitorizarea PNRR – examen de maturitate?

Autori: Dragoș Pîslaru și Tana Foarfă La vârsta de 15 ani începi să vezi lumea...

Vreau să dezleg două enigme

Scrisoare deschisă către concetățenii mei Dragi prieteni,            Ați observat,...

Don’t Look Up: Este schimbarea climei ca o cometă sau ca un diabet?

Difuzat pe 24 decembrie 2021, Don’t Look Up a devenit rapid o alegorie pentru situația curentă a dezbaterilor polarizate despre riscurile existențiale...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro