miercuri, iunie 29, 2022

Paza bună trece primejdia rea

Preocupată de scandalul provocat de apariția pe piață a unei serii de fotografii în care câțiva înalți demnitari din guvernul legii beau, fumează și mânâncă chiar în biroul premierului Ludovic Orban, presa românească a lăsat să treacă neobservat comunicatul unui parlamentar USR pe nume Lucian Viziteu, comunicat intitulat “Majoritatea pesedistă refuză să aprobe rapoartele SRI în Parlament ca să nu afle românii despre extemismul etnic din Transilvania”.
Până în ziua și ora la care scriu eu acest comentariu despre comunicatul d-lui Viziteu nu s-a ostenit să scrie decât Ion Cristoiu care, într-u text în care îi amestecă de-a valma și pe Adriana Săftoiu, și pe Constantin Dudu Ionescu și pe- se putea altfel?- Klaus Iohannis și Ludovic Orban- ajunge la concluzia că dl. Viziteu acționează de parcă în el s-ar fi reîntrupat naționalismul de carton al repauzatului întru Domnul Corneliu Vadim Tudor.
În textul lui bălmăjit, prost de la cap la coadă, dl. Cristoiu amestecă șmecherește, în specificul ticăloșiei pe care și-a construit întreaga carieră în presă, câteva lucruri cum nu se poate mai reale. Precum:
1. E cum nu se poate mai adevărat că, în ultimii ani, discutarea Rapoartelor pe care conducerea SRI este obligată să le întocmească și să le prezinte Parlamentului, care îi controlează, prin lege, activitatea sunt puse la păstrare, fără să fie discutate. Or, cu totul alta era situația în primii ani post-decembriști, pe vremea când, în fruntea SRI, era dl. Virgil Măgureanu, iar Serviciul mustea de oamenii fostei Securității și ai ‘’marelui patriot’’ Iulian Vlad. De ce această delăsare ? Doar din cauza lenei proverbiale a parlamentarilor noștri ? Sau spre a nu fi inutil tulburate apele ? Cine a stabilit această inutilitate ? Dragnea, Tăriceanu, Meleșcanu, Ciolacu ?
2. Naționalismul și discursul aferent acestuia sunt din ce în ce la mai mare căutare. Aduc, fără prea mari eforturi, consistente câștiguri electorale. O dovedește între altele faptul că, din câte se pare, PSD a pierdut 3 procente în opțiunile de vot ale electoratului după ce președintele Klaus Iohannis l-a acuzat că ar vinde UDMR-lui Ardealul. Să fi încercat și dl. Lucian Viziteu aceeași stratagemă, cu atât mai mult cu cât USR-ul domniei-sale pare să își fi atins limitele de creștere ?
Dincolo de toate acestea, e cum nu se poate mai adevărat că UDMR-ul condus de dl. Kelemen Hunor e din ce în ce în mai atașat de regimul iliberal de la Budapesta, iar premierul Ungariei, dl. Orbán Viktor numai că ar fi un prieten al României și al românilor nu poate fi suspicionat. Or, în pofida acestor evidențe, fostul președinte al PSD, banditul Dragnea Nicolae Liviu, îl socotea pe dl. Orbán un model numai bun de urmat în vederea scoaterii României de pe orbita europeană.
La fel de adevărat e că oamenii Budapestei, inclusiv înalți demnitari ai guvernului Orbán, se plimbă cum vor ei, de-a lungul și de-a latul Transilvaniei și nu o fac doar spre a depune coroane de flori la minumentele Generalilor ori a-și trata beteșugurile trupului la Felix sau la Băile Tușnad. Fidesz are admiratori pe față și printre cetățenii maghiari din România, unii dintre ei chiar îi fac acestuia pe față jocul. Nu mai departe decât un angajat al Consiliului județean Bihor, protejat al președintelui respectivului Consiliu, un anume ins demn de tot disprețul pe nume Pásztor, admiră chiar în timpul orelor de serviciu hărțile Ungariei Mari postate pe contul lui de facebook de Orbán Viktor. Angajatul e nesancționat, ia leafa întreagă, în vreme ce, din dispoziția aceluiași Pásztor, aplaudat de vicele Ioan Mang, președintele organizației județene PSD Bihor, actorii Teatrului Regina Maria, dar și cei ai Teatrului Szigligeti sunt ilegal trimiși în șomaj tehnic.
Cred că sesizarea d-lui Lucian Viziteu se cuvine băgată în seamă cu toată seriozitatea. Parlamentul României trebuie chemat la ordine, iar conducerii lui se cuvine să i se ceară explicații. Nu de alta, dar românii au dreptul să fie informați corect. Iar, după cum bine se știe, paza bună trece primejdia rea.

Distribuie acest articol

4 COMENTARII

 1. Domnule Mircea Morariu, dacă v-ați încumetat să scrieți un text despre SRI, apoi comentariile postate de cititori la acesta la ora 10 vor apărea, dacă vor apărea, abia mâine seară, sau poimâine, pentru a nu mai fi citite de cineva. :-)

  Problema semnalată de dl L Viziteu este una de legalitate și este necesar să vedem cum putem să o rezolvăm rapid. Doar că în România, stat captiv de 30 de ani al unui grup infracțional organizat de tip mafiot format din membrii din rândul al doilea ai Securității și PCR, serviciile precum SRI (o adevărată famiglia, o încrengătură de nași, fini și cumetri), ori SIE șamd. sunt în slujba cleptocrației.

  Prin urmare, dacă cleptocrația, a cărei marionete sunt partidele politice precum PSD, ALDE, UDMR și părți din PNL, decide că rapoartele nu se discută în parlament, ori, dacă se discută, comisia parlamentară (din care face parte cel puțin un cetățean care a jurat credință statului maghiar) este cea care raportează către SRI, apoi, așa se întâmplă.

  SRI este doar un instrument, plătit din bani publici, al cleptocrației, după cum demonstrează numeroase articole de presă (de la „Țigarete” și traficul de carburanți, la Hexifarma și alte afaceri mizerabile cu materiale sanitare prin Uzunu), utilizat de 30 de ani în manipularea electoratului pentru menținerea le putere a guvernării cleptocratice. Dacă este necesar să incite la conflicte interetnice (precum în martie 1990, care a fost actul său de naștere), ori dimpotrivă, să le ascundă, SRI face așa cum primește ordin de la cei care-l plătesc, de la guvernarea cleptocratică.

  De-aia este înjurat USR și va fi din ce în ce mai mult odată cu apropierea alegerilor, pentru că își bagă nasul și nu este deloc clar dacă o face în favoarea SRI sau a societății românești, pentru că s-a dovedit în ultimii 30 de ani că sunt cam antagonice.

   • @ Constantin
    Aveti perfecta dreptate. Probabil ca „mod-eratorii” au aplicat gresit indicatiile de „sus”.
    Sau sunt prea destepti, sau sunt începatori.
    Aceasta platforma „democratica” nu prea permite comentariile pertinente, dar caustice, chiar coroborate cu date verificabile. Ratingul este mai important decât adevarul, considerat demagogic ca ceva aprtinând doar unor anumite persoane, autori de articole, mai ales.
    Nu poti folosi limbajul „jurnalistului-autor” cu riscul suprimarii pur si simpu a comentariului tau.
    Vechea poveste cu dulaii decidenti si cateii striviti la mantinela opiniei libere.

 2. Si uite asa, cand mai vine cate unul care indeamna la respectarea legii (Dnul Viziteu), este imediat suspicionat de interese „partizane”. Mai mult, de apartenenta la „grupul de interese SRI” ?! Ca sa vezi cum sau cat de usor pot fi oamenii manipulati, orice poate fi rastalmacit. Multumesc autorului pentru ca, in contextul tulburarilor din SUA si a discutiilor despre cresterea pensiilor, ne atrage atentia asupra unui fapt tulburator: respectarea legii este, din nou, facultativa pentru Parlamentul Romaniei!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carti noi

La Editura Trei tocmai a ieșit din tipar, special pentru Bookfest, „Istoria Filosofiei” de A.C. Grayling. O lucrare apărută recent, scrisă de unul dintre cei mai buni specialiști în filosofie de azi. Această istorie se remarcă prin tratarea foarte clară a temelor și ideilor. Ediția românească arată foarte elegant, are peste 700 de pagini, și o puteți obține cu reducere la Bookfest.

 

Carti noi

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este mastile-zeului-mastile-zeului-vol-i-1651660196.png

Editura Trei publica primul volum din monumentala lucrare a lui Joseph Campbell, Măstile zeului. Acest prim volum, în editie cartonată, este dedicat mitologiilor primitive. Al doilea volum va fi despre mitologiile orientale. Puteti cumpăra de la Bookfest această carte cu o reducere de 30 %.

 

Carte recomandată

 

Excelentă carte de luat în vacanță! Distractivă, delicioasă, brutală.  Tot ce a rămas ascuns, nespus și neexplicat în filmul lui Tarantino: detalii toride, crime nerezolvate, secrete din culisele industriei, anecdote sordide despre staruri care întruchipează pentru fani perfecțiunea sau momente sublime de pe platourile de filmare ale unor filme de mult uitate. Mai bună decat s-ar fi asteptat fanii regizorului sau criticii literari.

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro