sâmbătă, aprilie 13, 2024

PDL blocheaza reformele, in speranta ca va castiga alegerile


E clar acum. Iata expresia furiei unui inalt baron PDL: “sa vina Funeriu sa ceara voturile parintilor copiilor care au picat la bac”!. Supararea sa sintezizeaza cat se poate de bine lipsa apetitului pentru reforme a conducerii PDL, in speranta castigarii alegerilor.

In urma examenului de bacalaureat din toamna, ministrul Funeriu a ordonat la inceputul lui septembrie anchete administrative, cel putin in doua judete, Mehedinti si Ilfov,  in care s-au inregistrat procente de promovare neverosimile. Doua luni reprezinta timp suficient pentru terminarea acestora, cel putin pe latura administrativa, aspectele penale urmand a fi cercetate mai departe. A vazut cineva rezultatele acestor anchete? Sa nu supere clientela locala si potentialii votanti, Funeriu a fost pus, probabil,  la colt: „mai incet cu sanctiunile, ca nu esti de capul tau in partid”. De fapt, cei care au platit au fost, cu putine exceptii, doar elevii. Directori, profesori, inspectori, din zonele in care s-au inregistrat procente de promovare la bacalaureat  zero, sau aproape de zero, n-au patit nimic. Dreptate in stil PDL.

In universitati au loc in aceasta perioada alegeri pentru diferite organisme, Consiliul Profesoral, Senat  si concursuri pentru ocuparea posturilor libere. Componenta comisiilor de numarare a voturilor aduce aminte de zicerea celebra a lui Stalin: nu conteaza voturile, conteaza cine le numara. Dupa ce au studiat cu mare atentie Legea Educatiei Nationale (LEN) si i-au descoperit fisurile, ce si-au zis camarilele universitare: „ati vrut Reforma, las’ ca v-aratam noi Reforma…”. Gastile universitare sunt nemuritoare, supravietuiesc in continuare. S-au retras in transee, blocheaza tot ce pot bloca, vor castiga sau au  au castigat deja pozitiile de comanda (directori de departamente, decani,  s.a.m.d). Si asteapta revenirea „la butoane” a fostilor  Marga & Andronescu. Competitia cinstita, bazata pe valori autentice, care sa aduca la conducere oameni de calitate, visul ministrului Funeriu, se dovedeste, pe zi ce trece, o himera.

Aproape fara exceptie, universitarii nu catadicsesc sa-si actualizeze declaratiile de avere aflate pe site, cum le cer legile in vigoare, legea ANI in speta. Si nimeni nu pateste nimic. Educatia a fost si a ramas  domeniul in care „nimeni nu da socoteala de nimic”.

Cei patru rectori parlamentari, gasiti in incompatibilitate de ANI, raman bine mersi pe functii, dupa ce au contestat in justitie decizia ANI. Oricum se apropie alegerile pentru functia de rector si depasesc varsta de pensionare. Un gust amar ramane: chichitele juridice si avocatesti sunt asa multe si diverse, ca ii  ajuta sa scape de orice sanctiune si aplicare a legii.

Lipsa criteriilor de calitate. Nu poti sa candidezi la functia de director de departament daca nu indeplinesti macar eligibilitatea la competitia de cercetare „IDEI”,standardele minimale de abilitare, etc.,  i-ar fi scos direct din peisaj si ar fi asanat universitatile rapid.  Desi  art. 219.din LEN ((1) CNATDCU are următoarele atribuții: a) propune un set de standarde minimale necesare și obligatorii pentru conferirea titlurilor didactice din învățământul superior, a gradelor profesionale de cercetare-dezvoltare, a calității de conducător de doctorat și a atestatului de abilitare. Aceste standarde se adoptă prin ordin al ministrului educației,), prevede in mod expres standarde minimale, pentru lectori si asistenti n-au fost emise, permitand comisiilor de concurs sa jongleze cu criterii, astfel incat sa castige cine trebuie, sa nu ne uitam obiceiurile noastre dambovitene.

Metodologiile care sa conduca la depolitizarea conducerii unitatilor scolare din preuniversitar, referitor la selectia directorilor si configuratia Consiliilor de Administratie, nu apar in Monitorul Oficial, desi sunt absolut necesare in aceasta perioada. Si-a bagat si aici cineva coada? Sa nu fie tulburate relatiile clientelare, de la nivel local? Mergem mai departe cu aceiasi directori, pusi de partide?

Ministrul Daniel Funeriu, care ar avea prin lege armele sa curme aceste nereguli si sa readuca universitatile pe drumul reformei, consfintit in LEN, a cam disparut din peisaj. Probabil a fost pus la punct de mai marii PDL, care i-au si reprosat ca a ajuns ministru pe spinarea lor.

Daca ar fi constituit CEMU, Consiliul de Etica si Management Universitar, impreuna cu acesta ar fi luat masuri energice de ancheta si sanctiuni administrative, permise de LEN, impotriva celor care incalca litera si spiritul legii. Deocamdata tacere. Va imaginati ce-ar insemna ca in vara viitoare, jumatate dintre candidatii de la bacalaureat sa pice examenul, cu doua luni inainte de alegeri? Si cate voturi pierdute ar insemna acest cosmar? Ca sponsorii proveniti din universitati private au fost deja pierduti. Iata de ce tace ministrul Funeriu.

Este adevarat ca si reactia membrilor comunitatii academice este palida. N-am auzit reprosuri, scandal, iesiri in media, ale oamenilor cinstiti din universitati care vad ca reforma se impotmoleste rau de tot in noroiul intereselor de clan si gasca.

Nu doar in invatamant s-a blocat reforma. Presedintele Basescu trimite scrisori peste scrisori parlamentarilor, doar, doar vor catadisci sa treaca legile Asistentei Sociale. As, de unde! Deja la Senat, dupa o luna de tergiversari, de lipsa de cvorum pe care coalitia de guvernare era datoare sa-l asigure, legea atrecut prin asumare tacita. Probabil la Camera va avea aceiasi cruda soarta, si nu va trece de loc. Sa nu afecteze interesele electorale ale coalitiei aflata la guvernare.

Pana si senatorul PDL, Iulian Orban, critica chiulul masiv din Senat al senatorilor PDL si indecizia lui Emil Boc de a-si sanctiona parlamentarii pentru indisciplina de care dau dovada.

Tare mi-e teama ca interesele electorale vor opri definitiv reformele. Cu ce costuri pentru tara, nu este greu de imaginat. Intr-un context international complicat, cu Nokia parasind o tara ce nu performeaza economic, cu un sistem bancar expus  convulsiilor aduse de globalizare,  pomeni electorale, un buget cu deficit mare ne mai trebuie, ca sa o luam pe urmele grecilor.

Inconstienta clasei politice, care nu-i permite sa discearna intre interese electorale conjuncturale si interesele societatii pe termen mediu si lung, ne-a amanetat viitorul si o face si in prezent.

Speranta este in intelepciunea electoratului, care trebuie sa se faca auzita, sa dezminta logica castigarii alegerilor cu povestea: „prosti Doamne, dar multi”!

Distribuie acest articol

50 COMENTARII

 1. Stiti ce este cel mai trist? Acel inalt baron PDL care a spus “sa vina Funeriu sa ceara voturile parintilor copiilor care au picat la bac” a aratat doar un adevar foarte trist. Alegatorul alege pe cel care il lasa sa fure cel mai mult, pe cel care nu aplica legile (sau le face permisive), pe cel care da pomeni etc. Pana la urma, cine este mai vinovat? Alesul care incurajeaza asta sau alegatorul care il voteaza pentru ca ii permite asta? Si asta nu este de 1-2 ani, este de peste 20 de ani. Atunci, tinand cont de realitatea din tara, eu as zice ca mare parte din populatia Romaniei ar trebui sa fie in puscarie daca „alesii” nu ar fi din randul lor.

 2. Cel putin intr-un punct nu cred ca aveti dreptate: ma indoiesc ca liderii PDL in pot pune la punct pe Daniel Funeriu. Adica pot incerca, dar nu il vad sa fie omul care sa lase capul jos si sa inghita asemenea actiuni.

 3. Mda, probabil ca Funeriu o sa plece. Omul chiar vrea sa schimbe invatamantul dar nu e lasat. A fost pacalit dar daca are coloana vertebrala o sa se vada la anul. Daca nu…inseamna ca toata experienta lui internationala in universitati de prestigiu e degeaba. Pana la urma cica fiecare om isi are pretul lui.

 4. Funeriu nu a dorit o reforma adevarata ci inlocuirea unor potentati cu smecherii propriei gasti.
  Om de laborator, Funeriu s-a trezit in fruntea unui minister si deciziile lui aplicabile imediat au adus distrugeri de nerecuperat. Nu numai ca standardul profesorilor a scazut mult si nemeritat, ci a disparut orice speranta de promovare sub un guvern PDL, care pierde astfel cel putin 1000000 de voturi. Oameni care nu ar fi votat cu PSD-ul in veci, azi au idei diferite. Masurile luate de Funeriu au fost neprofesioniste, aplicate pripit si partial. Acestea au semnificatia unei profunde uri impotriva tuturor profesorilor din tara. Nu a reusit sa diminueze apetitul pseudouniversitatii Spiru Haret, deoarece proprii lui colegi de guvern au diplomele culese de sub presul usii din spate a acestei … institutii. Urarea de a pleca din tara a dlui presedinte s-ar aplica foarte bine lui Funeriu, care considera functia de ministru si invatamantul superior un fel de ‘cimitir al elefantilor’ din cercetarea stiintifica mondiala care nu a adus nimic Romaniei. Introducerea unor standarde ridicol de severe a lovit in toti cei care, prin valoarea lor, au contribuit la realizarea de performante nationale si care azi se vad descalificati de un personaj politic fara scrupule care considera oamenii drept cobai pe care poate face orice experiente doreste.

  • 1. Inclusiv foarte multi profesori au fost de acord ca anul acesta bac-ul a fost bine pregatit si a aratat adevarata valoare a elevilor.
   2. Este un pas important reforma asta a invatamantului. Ca nu place hotilor…well, who cares?
   3. Ridicol de severe? Orice standard este ridicol de sever atunci cand esti analfabet. Tu ar trebui sa stii cel mai bine. Eu am dat acum vreo 16 ani bac-ul si subiectele de anul asta au fost destul de usoare. Chiar si acum am putut rezolva mare parte din ele.
   4. Romania are nevoie de persoane calificate care au invatat, nu persoane calificate care au furat.
   5. Invatamantul este dezastru nu de anul asta, invatamantul este dezastruos de foarte multi ani. Doar ca toti au preferat sa fure si sa taca. Funeriu doar a aratat adevarul, adevar care supara hotii evident.
   Care este problema ta? Te-a picat Funeriu sau ti-a picat purandelul si nu mai are loc acum la Spiru Haret? Am auzit ca aveau de gand sa lase podoabele la facultate fara bac, doar doar or mai strange o stampila in plus.
   Unii sunt atata de penibili incat nici macar nu isi dau seama singuri. Si mai sunt si vocali pe deasupra.

   • Draga Cristi, Esti foarte manios. // Te rog sa fii obiectiv. Daca ai fi citit mai atent ai fi inteles ca masurile cu bac-ul si cu Spiru Haret sunt OK. Ca ne-client al niciunui partid, nu o sa iau cazmaua sa ii dau in cap unuia care face trotuarul unui partid anume, chiar si atunci cand nu este de acord cu mine. Insa sfidarea actuala, ii va costa scump pe guvernanti. Inavatamentul este intr-adevar o problema, insa nu poti initia politici de distrugere nediscriminatorie in conditiile in care multi profesori au facut si fac mari sacrificii pentru a tine un standard inalt. De exemplu, lista de conferinte recunoscute de minister este cea data de Australian Council of Science. Sa fim seriosi, ce are Australia cu Europa. Mai mult, din lista respectiva lipsesc destule specializari. Ministrul cere cercetare si nu da aprobari pentru folosirea veniturilor proprii in vederea cumpararii de aparatura de laborator. Ce sa mai vorbim de plata taxei de participare la conferinte si a altor cheltuieli. Cum promovezi publicatiile stiintifice din Romania, care au ajuns la un nivel bun, insa trebuie in continuare sa se dezvolte? Daca mi se cere un punctaj pe baza de factor de impact al revistei ISI, de acum public singur. M-am saturat sa car in spate tot felul de mameluci care acum ma pun sa le ajut si doctoranzii dupa ce le-am facut proiecte de cercetare si lucrari ani la rand. In conditiile in care nu am ars etapele de evolutie, astazi vine un personaj de niciunde si spune ‘nu esti suficient de bun’. Cum stimulezi cercetarea? Cum stimulezi depunerea de proiecte in conditiile in care politrucii tai de partid te dau la o parte ca sa isi promoveze proprii clienti? Iar standardele impuse nu sunt ridicole, sunt CRETINE si ajuta punctual pe X si Y din propria gasca. Administrarea unui cuib de viespi cum este invatamantul din Romania este extrem de dificila iar actuala echipa in ciuda succesului intr-un domeniu ingust al stiintei, este incapabila si rau-voitoare. Iar din aceasta echipa cred ca faci si tu parte, iar scaunul tau scartaie rau de tot…

  • Pai asa e in tarile puternice, severitate si corectitudine. Nu exista „las ca merge si asa” sau „doar oameni suntem”. Sorry dar mi-emi place mai mult corectitudinea decat „las ca rezolvam noi”. Imi aduc aminte ce-mi spunea instructorul de la scoala de soferi din tara, „sa iei tu permisul e mai important, ca de soferit o sa inveti tu dupa aia”.
   Cum vrei sa ai competenta si credibilitate cu intelectuali de mucava care scot analfabeti?

   • Da, Mihai, ai dreptate. Standardele oricat de dure ar fi fost bune daca aveau o aplicare graduala, ca sa te poti orienta catre clasa de publicatii recomandata. Schimbarile de strategie nu se fac de la un mandat la altul. Era intr-adevar timpul sa puna cineva piciorul in prag, asa cum a facut Funeriu, insa piciorul lui a ajung si pe gatul unor profesori adevarati. Nu imi mai amintesc exact, cred ca Malita a spus ca el nu poate face ca ministru ceea ce poate face un profesor bun de la catedra sa. Nu mi-au placut nici PSD-ul, nici PNL-ul si acum nici PDL-ul. In 2004 l-am votat pe Base asteptand la coada in ploaie in curtea ambasadei. M-am intors in Romania fiindca aveam familie aici si cei ramasi acolo au mai papat salarii inca 2.5 ani din ce le-am lasat, din ce lucrasem in proiect. La inceput nu credeau ca plec, ma suspectau ca ma angajez pe bani multi la o firma ce facea parte din consortiu. Si ma saturasem de nationalismul lor. Lunile trecute Base a spus sa plecam inapoi. Daca as fi stiut ca vine un ministru care este hotarat sa distruga tot, acum eram departe.

    • Toate masurile PDL-ului au lovit in multi nevinovati dar asta nu inseamna ca nu sunt bune pe termen lung (unele, ca altele sunt stupide). Atunci cand faci reforme nu poti multumi pe toti, evident vor fi si victime nevinovata. Faptul ca actiunile lui Funeriu a lovit si in profesori corecti (discutabil pana la urma si asta, eu inca nu am vazut profesor sa iasa in strada sa protesteze ca nu au conditii de lucru bune, ca materia este invechita si stufoasa sau altele de genul asta care ar ajuta si elevul, i-am vazut urland prin fata la guvern ca le-a taiat salariul deci, din punctul meu de vedere, profesorii ar trebui sa se uite in oglinda inainte de a protesta) asta nu inseamna nimic pana la urma. Important este pe termen lung daca se vor mentine standardele impuse de Funeriu si vor avea rezultatele scontate.
     Faptul ca spuneti ca ministrul a distrus tot nu ma face decat sa suspectez ca nu spuneti tot in „discursul” dumneavoastra. Un om corect si cinstit nu poate sa spuna ca ministrul a distrus tot in conditiile in care invatamantul nostru este o rusine totala si corpul profesorilor de o penibilitate incredibila (ipocrizia ii in floare si asta o pot spune din perspectiva unei facultati si doua mastere). Poate, ca profesor, ar trebui sa va ganditi cum sa va aduceti aportul la societatea in care traiti si nu doar prin faptul ca sunteti platit pentru o diploma sau un grant si atata ajunge. Ca standardele actuale pe care le vor profesorii sunt rusinoase.
     Sincer (se aplica si in cazul medicilor), cand o sa vad un profesor (sau medic) iesind in strada si protestand ca nu exista conditii de lucru normale, elevii (pacientii) nu au conditii civilizate, materia (aparatura) este proasta si invechita, fara utilitate in societate etc. INAINTE de a pretinde salarii (indiferent de marimea lor) abia atunci voi putea sa va inteleg. Pana atunci, imi pare rau, dar va plangeti degeaba. Funeriu a facut bine ce a facut si sincer, sper sa tina reformele si sa epureze corpul profesoral din Romania de ciurucuri. Dar asta va lua timp si vor mai fi victime „nevinovate”.

     • De la Kennedy citire „Ask not what your country can do for you – ask what you can do for your country.”, deci afirmatia „ar trebui sa va ganditi cum sa va aduceti aportul la societatea in care traiti si nu doar prin faptul ca sunteti platit pentru o diploma sau un grant si atata ajunge” este derizorie.
      Citez iar „invatamantul nostru este o rusine totala si corpul profesorilor de o penibilitate incredibila”. Chiar este o „rusine totala” ? Citez iar „Care este problema ta? Te-a picat Funeriu sau ti-a picat purandelul si nu mai are loc acum la Spiru Haret?”.
      Iar citez „asta o pot spune din perspectiva unei facultati si doua mastere”. Pot spune mult mai multe despre perspectiva mea. Insa imi asum rolul de anonim care nu a alergat dupa recunoasteri exterioare ieftine, in timp ce altii si-au copiat teze de doctorat, si-au copiat lucrari ‘stiintifice’, au exploatat la sange asistentii si apoi au incercat sa ii sacrifice, si unii au ajuns profi la 37 de ani pe nimic. Daca au mai pus gura ta tzâtza unei reviste si au revarsat in ea tot felul de ‘cercetari’ aprobate de nashul cu grad, ‘oameni’ s-au facut.
      „Un om corect si cinstit nu poate sa spuna ca ministrul a distrus tot”. Ba da, se poate. Prima data a luat 25% din salariul de baza pe o perioada limitata. Apoi a aliniat salariile cu cele ale celorlalti bugetari. Adica o blonda de partid care s-a cracanat de doua ori si ‘lucreaza’ intr-o agentia este pe acelasi nivel cu unul care a carat in spate tot felul de hidosi submediocri in invatamantul superior. Apoi a taiat sporurile. Apoi a spus „nu restauram salariile fiindca este iar criza”. Apoi vine cu criterii de promovare absolut idioate si spune ‘nu sunteti suficient de buni’. Adica o golaneala de mari proportii. Insa nu sunt criterii si pentru lectori sau asistenti. Ultima stire de la minister: se vor face anual evaluari are corpului profesoral ca sa vada daca acestia cerceteaza indeajuns. Cu ce aparatura pentru experimente? Cu banii de proiecte ‘consficati’ de colegii lui Funerariu? Oameni buni, voi pe ce lume traiti? Ce a mai ramas de distrus in invatamant?
      Umilirea sistematica este politica de stat in ale invatamantului intr-o biata tara cu un sef care a facut plantoane si sectoare in loc de cursuri si laboratoare, cu blonde cu diplome la Spiru’, cu un ministru ‘transfug’ oficial care s-a intors ‘la ordin’ ca sa fie pus pe ‘fonctie’.
      Treziti-va!

     • @Gigel – Imi place ca ai omis exact partea cea mai importanta din comentariu, partea care dezavantajeaza dar o reiau: „…Sincer (se aplica si in cazul medicilor), cand o sa vad un profesor (sau medic) iesind in strada si protestand ca nu exista conditii de lucru normale, elevii (pacientii) nu au conditii civilizate, materia (aparatura) este proasta si invechita, fara utilitate in societate etc. INAINTE de a pretinde salarii (indiferent de marimea lor) abia atunci voi putea sa va inteleg….”.
      Nu imi pasa cate scoli, mastere, doctorate aveti articole publicate aveti (eu am spus de facultate si master doar pentru a puncta faptul ca vad realitatea din postura unuia care a facut scoala, nu ca lucrez in invatamant sau intr-un domeniu inrudit, in nici un caz la stat), din punctul meu de vedere puteti protesta vis-a-vis de salarii abia atunci cand veti protesta pentru mai mult decat propriul stomac. Pana atunci…sincer, tinand cont de cum este atitudinea si calitatea profesorilor (cand am facut eu scoala nu era Funeriu sau PDL la putere si era tot dezastru, profesorii aveau aceeasi calitate ca si cei de azi, la fel de uitati in trecut si nostalgici), 25% este prea putin. Fara suparare, dar, daca in acesti 20 de ani profesorii au mers pe principiul: lasa ca merge si asa si nu au facut nimic, acum nu au nici un drept sa aiba pretentii. Acum doar incearca sa santajeze guvernul actual folosindu-se de copii. Ii cam tarziu acum.

    • Standarde dure????

     Ce mare prostie!

     Poate la matematica.

     Dar la economisti cu siguranta nu.

     Cititi atent Panelul P4!! Dar atentie!!! Se inmulteste cu 100 acolo!

     Un economist poate deveni profesor plin cu numai o lucrare ISI cu scorul relativ de influenta 0,25!! Va avea indicatorul l1=25, mai face ceva la restul, gargara prin „baze de date nationale si internationale” si gata.

     Daca economistul are doua lucrari din astea, are indicatorul l1=50 si toti ceilalti indicatori pot fi zero, devine full professor cu doar doua lucrari ISI de cate 0,25. Nu scrie niciunde acolo, dar niciunde, ca ceilalti indicatori l2-l5 trebuie sa fie nenuli!!

     Pana acum, am depistat un finantist cu o lucrare ISI de CHIMIE!! Facuta de 2 prieteni carora le-a aprobat fonduri ca rector. Si bineinteles, clasic deja, bunii nostrii prieteni de la matematica, ne pun coautori si avem si noi lucrari ISI, avansam profesori, conducem doctorate etc. Trei personaje mari si tari am depistat, cu lucrari din diverse domenii foarte diferite ale matematicii de zici ca sunt atoatestiutitori.

     A, si in CNATDCU, la economie, statistica, si informatica aveti din astia, 3 cunosc eu, dar la panelul P4 depasesc cu mult bunul simt. Cercetati-le lista de lucrari atenti, si veti vedea ca printre lucrari de statistica, finante, apar brusc lucrari de semigrupuri, ecuatii cu derivate partiale, etc.

     Metoda se practica demult. dai un ban dar stai in fata. Toti cei mentionati mai sus au sau au avut functii de conducere, deci au de unde da bani si avantaje.

     Nu aveti decat sa-i depistati. Ei apar si in Ad-Astra, hilar, ca cercetatori romani. Singurul lucru care au cercetat sunt spagile si licitatiile trucate, chefurile si sexul in cabinete.

     • @Cristi
      Nu poti sa generalizezi. Sunt spitale unde fondurile au fost corect si inteligent gestionate si spitale in care sunt 28 de departatoare.
      Similar, in invatamantul superior trebuie sa mentii un standard, deci salariul nu se duce pe tzuica si slana. Trebuie sa participi la conferinte unde taxa trebuie platita. Trebuie sa publici si asta costa. Iti trebuie consumabile pentru laborator si asta nu intereseaza pe nimeni. Iti trebuie carti si documentatii. Mai mult, iti trebuie echipamente. Si nefiind fonduri pui cate putin din fiecare salariu ca sa cumperi un echipament vechi ca tehnologie, insa cu care poti sa masori ceva ca sa ai date experimentale pentru modelele pe calculator pe care le faci. In plus, asa cum remarca si domnul presedinte, trebuie sa adopti un cod vestimentar corespunzator. Ma gandesc cum ar arata niste profesori protestatari imbracati in costume si cu o pereche de chiloti albi de sport pusi peste pantalon, plus un maieu alb pus peste haina care fac gestul ‘s’il vous plait, monsieur’. Ce faci cand ai si o familie in care nu esti ‘om de stiinta’ care face apostolat, ci parinte, si sot si ai responsabilitati.
      Conditiile de lucru tind sa devina acceptabile, insa este esential sa iti creezi propriile conditii: un curs modern, cu exemple relevante, cu discutii privind solutiile adoptate, cu aplicatii pe calculator, cu filmulete care prezinta ceea ce se intampla cand reguli de baza ale meseriei nu sunt respectate, cu partiale date studentilor ca sa se mobilizeze si sa invete (fara sa ii umilesti asa cum fac altii). Toate astea cer si timp si nervi si bani. Daca imi iau un job suplimentar nu mai mentin un standard si se duce vestea printre studenti si in final te faci de ras. Plus ca problemele, vrei sau nu vrei, le iei acasa cu tine, fiindca mintea lucreaza si solutiile nu vin din neant.
      Deci nu incerca sa generalizezi.
      Pe termen lung masurile sunt bune, insa traim o singura data si, in plus, ii vad pe toti cei care au fraudat sistemul ca sunt bine, merci, deci pana acum masurile nu sunt eficiente.
      Iar cu Funeriu problema sta in felul urmator: sau il lasi sa faca treaba buna pana la capat si nu ii pui piedici decat il atentionezi sa conceapa masuri mai customizate, sau gasesti pe post de ministru o javrutza simpatica, buna sa se gudure pe langa alegatori si sa te tradeze cand i-o veni mai bine…

  • „standarde ridicol de severe a lovit in toti cei care, prin valoarea lor, au contribuit la realizarea de performante nationale…” Aratati-mi un singur elev care a facut performanta sau s-a remarcat cumva la invatatura si a picat bacul! Logica dumitale e ridicol de chinuita.

   • Standarde respective sunt impuse profesorilor din invatamantul superior. Performatele sunt atat nationale, la nivel de concursuri ale studentilor cat si internationale, pe mai multe directii, incepand cu adaptarea rapida la studii in strainatate (inclusiv de master si doctorat, cu burse date de acolo, nu de baietii nostri), pana la salariile mari pe care le obtin la angajare dupa facultate. Iar cei cativa (foarte putini de-a lungul carierei) care au avut tema de licenta la mine, au ajuns sa conduca echipe internationale (bineinteles, in strainatate).
    Te rog sa nu incurci merele cu nucile.

 5. Sa luam constantele din ecuatie:
  1. Reformele duc al bine pe termen lung, insa pe termen scurt, imediat aduc nemultumiri
  2. Doar un dictator sau un rege poate taia cat de adanc vrea cu reformele, pentru ca nu-l ameninta alegerile (desi pana si acolo sunt limite, ca se ajunge la revolutie)
  Deci ce sa faca un partid? Sa emarga pana in panzele albe cu reformele, sa puna tara pe picioare, apoi sa piarda alegerile, sa vina ceilalti, sa faca 2-3 schimbari de forma, fara nici un fond si sa-si asume rezultatele reformelor facute de cei dinaintea lor, care abia acum dau roade? Asa vor castiga chiar si urmatoarea runda de alegeri, si abia dupa 8 ani de furaciuni se va schimba iar puterea.
  Deci, dpdv idealist aveti dreptate, sunt multe lucruri de facut, dar daca ne coboram un pic cu picioarele pe pamant o luam mai usor. Eu personal sunt f multumit de progresele care s-au facut in acesti 2 ani, iar daca se mai reuseste sa treaca si legea asistentei sociale si cea a admiterii judecatorilor, nu mai zic de legea sanatatii, atunci nu am nimic impotriva ca 2012 sa fie an de standby si consolidare. Prefer sa ramana la putere cine e acum acolo. Nu ma incalzeste cu nimic sa treeaca 10 reforma majore acum, ca in toamna sa vina usl ul la putere si sa schimbe tot.

   • Orice este posibil. Oricum, mie nu mi-e frica de 2012 cat de 2014, cand pleaca Base, care ii tine in frau.
    Intoarcerea la ce a fost nu cred ca se poate pune in discutie, intr-ucat modificarile facute sunt fundamentale:
    – hotiile din infrastructura au fost in mare parte stopate datorita modificarii legilor de baza: standarde de cost, exproprieri dupa grlia notarilor, eliminarea blocajului de a incepe lucrarile decat dupa ce proprietarul a fost despagubit, incheierea contractului cu bechtel, acces mult imbunatatit la fonsuri europene etc
    – in invatamant nu ma risc sa spun vreo prostie, ca vb cu dvs care sunteti f in domeniu, dar presupun ca recunoasti schimbarile
    – actiunile DNA la nivel inalt au devenit deja o normalitate
    – codurile legislative intrate in vigoare
    – legea pensiilor este deja pusa in aplicare
    – legea salarizarii etc
    Lucruri greu reversibile acum si ireversibile peste 2-3 ani, cand deja se va obisnui lumea cu ele. In plus sunt sigur ca Base ca lasa si dupa el un acord preventiv care sa nu permita dezmat.

 6. Bag seama ca PDL va dezamageste zi de zi, desi nu am inteles niciodata ce altceva v-a facut sa aveti increderea pe care ati manifestat-o constant pana acum vreo cateva luni.
  Din 2008 de cand PDL a castigat alegerile pana acum vreo cateva luni era greu sa discutati despre PDL decat ca despre un partid total diferit de PSD. Cum veti fi vazut Dvs acea deosebire, eu nu am inteles, dar inteleg ca azi Dvs vreti sa spuneti ceea ce noi aia multi care nu vedeam PDL altfel decat PSDul ala hulit am spus mereu.
  In sfarsit azi spuneti si Dvs: PSD=PDL, adica li se falfaie, scuzati-mi expresia, de REFORMAREA Romaniei, au in minte si in ceea ce fac NUMAI propriile interese, adica sa castige din nou alegerile, sa aiba din nou puterea !!
  Oare, de ce se zbat atata politicienii astia sa castige alegerile in amarata asta de tara?
  Ghici??!!!

   • Despre ce „reechilibrare bugetara” facuta de PDL vorbiti Dvs??!!
    Eu mi-amintesc foarte bine ca PDL nu a luat nici o masura de reechilibrare d-asta, cum ii spuneti Dvs, din noiembrie 2008 cand a venit la guvernare si pana in luna mai 2010 cand s-a pus problema imprumutului de 20 miliarde Euro de la FMI ptr ca Romania NU mai avea bani(ne-a trecut glontul in 2010 cum a recunoscut ulterior Dl Basescu) iar FMIul a cerut masuri de austeritate ptr scaderea cheltuielilor bugetare(care oricum crescusera in 2009 si 2010 sub guvernarea PDL, poate ne spuneti si DE CE??!!), si in final pentru reechilibrarea bugetara. Asa s-a facut reechilibrarea bugetara, la cererea FMI care a dat Romaniei BANII, altfel azi eram in FALIMENT.
    Dar dezastrul in buget l-a facut Guvernul Boc pana in mai 2010, i-ati auzit vreodata pana atunci cand in acea seara de 6 mai 2010 a aparut Presedintele la TV anuntand apocalipsa scaderii salariilor si pensiilor de se mira toata lumea ce naiba s-a intamplat, cu 2 zile inainte inca Dl Boc ne asigura ca Romania are bani de salarii si pensii numai televiziunile mogulilor mint poporul cu televizorul afirmand contrariul!!!
    Deci, despre ce „reechilibrarea bugetara” vorbiti, cand noi nu l-am auzit NICIODATA in 2009 sau in 2010 pana in minunata luna mai nici pe Dl Basescu nici pe Dl Boc sa faca referire la situatia grava a finantelor publice ale Roamniei!!
    Dimpotriva, ce se mai lauda Dl Basescu in campania electorala prezidentiala din 2009 cum au crescut salariile si pensiile in mandatul sau!!
    Despre ce „reechilibrare bugetara” facuta de PDL vorbiti Dvs, dle Vlaston?!
    Pentru cei care citesc si care sunt informati astfel de afirmatii nu mai tin, dle Vlaston.
    Nu spun deloc ca daca va veni la guvernare USL va fi mai bine, dar pot sa spun ca nu mai cred deloc ca PDL a reusit mai mult decat ar fi facut PSD sau PNL sau o alta guvernare.
    Din pacate, pentru ca eu mi-s fi dorit ce Dl Basescu SA REUSEASCA, NU a reusit, dimpotriva azi Guvernarea Basescu-Boc ete o mare dezamagire pentru cei mai multi romani si un dezastru ptr Romania.
    Dl Boc a batut toate recordurile la incompetenta ca Prim Minsitru, desi nici ceilalti Prim Minsitri din guvernarile anterioare nu au stralucit.

 7. De acord in totalitate. Asta este intr-adevar ceea ce asteptam de la dumneavoastra!
  O analiza corecta si echidistanta a situatiei de fapt.
  Da, este adevarat ca daca vin altii s-a terminat cu reforma. Dar este la fel de adevarat ca daca nu se face nimic tot nu exista reforma reala, doar una de fatada.
  Asta este adevarul, pe care incerc si eu sa il arat. Lipsa de apetit pentru implementarea reformei din partea ministerului si apatie in mediul universitar.
  Reformele se impotmolesc, desi ministrul are mijloacele necesare ca sa faca reforma ireversibila (standarde minime pentru functiile de conducere din universitar), macar in universitatile finantate de la bugetul de stat.
  Mafiile academice se reorganizeaza si se pliaza pe orice sistem, cu exceptia celui care pune pe prim plan valoarea.

  Ministrul ar trebui sa se hotarasca daca vrea sa ramana in istorie ca fiind cel care a scris reforma, sau cel care a implementat-o.

   • Revista Metalurgia International (la care banuiesc ca va referiti) are 0 puncte in standardele actuale si ca urmare nu se ia in considerare.
    Tot ce se puncteaza acum pentru CNCS, chiar are valoare.

   • nu stiu cum e in alte domenii, dar in medicina scorul de referinta al revistelor este „scorul relativ de influenta” care e diferit de 0 la o singura revista; cel putin din cat am gasit eu.

 8. Oricum FUNERIU este un pion sacrificat.

  In locul lui as face dupa zicala: „Daca e bal, bal sa fie” –> adica as urgenta si as da toate normele pentru functionarea corecta a unei Educatii decente. Si cu asta, basta.

  Problema este ca PROSTIA PDL se va plati la alegeri –> deja erau destule semnale in tara care aratau ca oamenii incep sa aprecieze un sistem care FUNCTIONEAZA (sau mai bine zis, incearca sa functioneze cum trebuie).
  Un sistem in care nu mai conteaza (esential) calitatea de a fi „jmeker” si „descurcaret” care ti-ar fi aratat ca functioneaza si ca pune pret pe calitate (aici invatamant) le-ar fi aratat oamenilor disperati si DEZAMAGITI ca … SE POATE
  ….si ca se doreste …. si ca se incepe de undeva.

  Ca exista o speranta ca lucrurile sa se indrepte si ca justitia, educatia, procuratura (incl. politia) sa lucreze MAI ALES pentru cetateanul de rand, si NU numai in interesul „elitelor” cu bani.

  DAR, daca nu ai CURAJ ca partid sa faci nitzica ordine incat sa dai un semnal ca vrei ca lucrurile sa se indrepte, este IDIOTENIE curat asa speri ca vei castiga alegerile, mai ales in contextul actual in care niste masuri nepopulare au fost deja luate.

  Nu de alta, dar eu nu vad NICI O DIFERENTA INTRE PARTIDE:
  – Ideologie (care sa fie respectata si urmata, pana la „moarte” /retragere de la guvernare): NU.
  – Principii morale promovate: NU
  – Etica: NU (caci fiecare partid isi sustine penalii lui)
  – Imbunatatirea functionarii statului si institutiilor lui: NU
  – Transparenta: NU
  – Transparenta in cheltuirea banului public: NU
  – Respectarea vointei populatiei: NU
  – Promisiuni electorale si complet nesustenabile: DIN PLIN
  – Consecventa (in pozitiile adoptate in mod public si in declaratiile publice): NU
  – Aplicarea legilor in vigoare (ex: referitor incompatibilitati, declarare averi, etc.): NU
  …… si lista poate continua

  VOI VEDETI vreo diferenta intre partide???
  (ma refer la diferente notabile, nu la cele doar de nume si de … amplasarea sediilor) ]:-)

 9. Prosti si corupti dar multi!! Asa e situatia din universitati. Ca si din clasa politica.

  De aia nimeni din cinstitii si valorosii din universitati nu au spus nimic.

  Pentru ca sunt foarte putini. Eu zic ca deloc. Toti au beneficiat cumva de sistemul asta rau.

  Excursii in strainatate la sesiuni de comunicari, amante, achizitii publice cu licitatii trucate. Etc.

  Pur si simplu toate institutiile statului roman sunt mafiotizate.

  Nu poti lucra nici unde si sa fii corect. Nu esti acceptat sau esti lichidat imediat.

  De ce nu luati rand pe rand oamenii din CNATDCU sa vedeti cine sunt, stiintific dar si moral?

  Si-au facut ei lucrarile publicate sau le-au facut altii din diferite interese?

  Sau, sunt valorosi unii, poate, dar la ei in universitati pe cine promoveaza si de ce?

  Sau, lucrarile lor publicate, se potrivesc cu domeniul si Panelul in care apar ca cerberi ?

  Iar eu va spun ca NU, in Economie, Informatica, statistica, Finante, etc. cunosc foarte bine situatii de persoane profund imorale la ei in universitati, sau carora le-au facut altii lucrarile si ei doar au semnat, sau care au lucrari ce nu se incadreaza cu domeniul unde sunt controlorii celor care vor sa avanseze!! Si multi!!

  Uitati-va pe UEFISCDI la ce au raportat universitatile, lista cu publicatii pe 5 ani. la punctul ISI(a), adica lucrari in reviste cu factor de impact. Uitati-va la titlurile lucrarilor, la numele revistei si la domeniul pentru care au fost raportate. Veti gasi sute de nepotriviri si ciudatenii. Raportarea a fost o bataie de joc. Luati ASE-ul, sau Iasi, Timisoara, Cluj. Nu trebuie sa fii specialist, sau debugger ca mine, ma mir ca nimeni nu s-a sesizat din presa.

  Care presa se incadreaza in peisajul general foarte bine, deci nu ai la ce sa te astepti de la ea.

  In concluzie, articolul dumneavostra greseste. Nu s-a oprit reforma, nici nu a inceput vreodata.

  Mai nou am auzit ca s-a dat drumul la institutia abilitarii sau asa ceva. Adica se decide cine crema tarii, conducatorii de doctorate. In primul rand asa zisii straini din comisiile CNATDCU sunt tot romani care lucreaza in strainatate. Ei sunt prieteni buni cu vechii lor colegi din tara care-i invita toata ziua pe aici la distractii etc. Asa ca nu cred nici in aceasta institutie. Sa-i puna sa dea examen din propriile lucrari, sa vada daca si le-au scris singuri, mai intai. Apoi, sa le ia la bani marunti, pentru ca multe sunt doar marunte variatiuni pe teme arhicunoscute, fara valoare reala, iar multi au lucrari aspru criticate in Mathematical Reviews sau alte baze de date. iar la sfarsit, sa se intereseze de ei la universitatile lor, sa vada ce zic de ei studentii sau doctoranzii, cu cat se cumpara acolo o teza de doctorat, care e gradul de nepotism acolo etc.

  Nu-l inteleg pe domnul Funeriu de ce a venit in tara asta trista si ce urmareste de fapt. Dar e clar ca nu are nici putere sa faca ceva realmente si nici nu are curajul sa iasa si sa dezvaluie presiunile care se fac asupra lui, etc. Daca nu cumva interesele sale nu sunt cumva altele, departe de reformarea reala a educatiei. Reformarea trebuia sa inceapa cu conducatorii de doctorate, imediat, rand pe rand fiecare!!

 10. Domnule Vlaston, v-am criticat in subsolul unui articol in care laudati PDLul si reforma din Educatie. In sfarsit, vad ca v-ati dat seama si Dvs. ce fel de partid e PDLul. Sunt constient ca USLul e mult mai rau. Problema e ca si PDLul e FOARTE rau.

  Ar mai ramane intrebarea Cetateanului Turmentat: pe cine o sa votam la alegeri anul viitor? O sa votam partidul lui Tökes ca sa sanctionam UDMRul, sau nu ne mai ducem la vot nici macar pentru aceasta revansa?!…

 11. O reforma partiala, in conditiile actualei Legi a Educatiei, va face ravagii daca puterea ramane in mainile sistemului clientelar.
  S-ar putea sa ne trezim plangand dupa legea veche, care nu dadea putere absoluta in sistem, asa cum face aceasta lege.
  O asemenea lege, cazuta pe mainile indivizilor fara scrupule va face ravagii si pe termen scurt si pe termen lung.
  Daca puterea academica a luata de indivizi de valoare, chiar nu mai e nevoie de legi, ale caror prevederi pot oricum fi driblate de experti in „menajementul universitar”.

 12. Ca un promotor al dreptei romanesti in educatie , probabil d. Funeriu nu a citit „The Road to Serfdom” de Friedrich von Hayek unde spune clar: „socialism leads to despotism”. In consecinta incercarea de a rezolva o problema prin metode administrative, este din start sortita esecului. Inca odata s-a vazut ca ideea liderului providential a esuat. Ideile d. Funeriu sunt bune, dar vor esua pentru ca a incercat sa rezolve probleme apeland la acelasi arme utilizate si de ceilalti ministri: masuri administrative si atat.

  Cea mai buna metoda de a conduce o societate este prin intermediul pietei libere. Vaucherele de studii, idee sustinuta de parintele liberalismului modern Milton Friedman, erau un bun inceput. Ceea ce trebuia sa faca d. Funeriu este sa prezinte public un clasament al salariilor medii al absolventilor diferitelor facultati si apoi dupa un an sa organizeze un examen de admitere national pe directii de studiu. In 2-3 ani lucrurile se cerneau de la sine.

  In schimb s-a pierdut timpul cu certuri privind profesorii care au implinit 65 de ani etc.
  Ceea ce nu a inteles d. Funeriu este ca piata este mai puternica decat masurile administrative daca vrei sa indrepti lucrurile. Asa s-au schimbat niste reguli cu altele care nu se aplica pentru ca sistemul nu vrea sa le aplice in asteptarea reintoarcerii regulilor vechi.

  Cea mai buna regula este: cat mai putine reguli si fiecare se descurca cum poate!

  • „Cea mai buna regula este: cat mai putine reguli si fiecare se descurca cum poate!”

   Pai USH e modelul de succes in conceptia dumneavoastra.
   Oare din ce cauza mai merg studenti acolo, dupa ani si ani de campanie?
   Oare de ce isi cumpara unii diplome false, cand si-ar putea cumpara diplome legale?

   „Cat mai putine reguli si fiecare se descurca cum poate!”

   • In legatura cu USH-ul pana la urma fiecare face ce vrea cu banii lui. Sunt tot felul de institutii internationale care iti dau o diploma in care esti declarat omul anului daca platesti 100$.

    O problema este in aceasta situatie aparitia Ministrerului Educatiei pe diploma eliberata de USH.

    Daca un angajator privat vrea sa angajeze un absolvent de la USH, problema lui. Daca ia o decizie proasta atunci va avea pierdere.

    Succesul USH-ului este de fapt problema autoritatilor publice locale si centrale care nu sunt capabile isi selecteze viitorii angajati si cresterea salariilor pe baza numarului de diplome in sistemul de stat.

 13. Titlul asta ma face sa zambesc:
  USL castiga alegerile in speranta ca va bloca reformele!

  Intrebarea e „Dupa ce a castigat, ce interes ar mai avea?”

 14. Domnule Vlaston :
  Nu stiu ce sa zic, daca pe undeva e asa cum spunet,si Funeriu e impiedecat sa actioneze ,are o posibilitate de care a uzat, fara sa ezite la timpul respectiv ministrul Miclea : demisia publica si anuntarea clara a motivelor . Nu stiu…
  Pe de alta parte, v-am scris despre modul lamentabil in care s-au desfasurat celebrele teste de evaluare , metodologiile la Legea Educatiei nu au mai aparut, deci inca nu se stie exact cum se aplica integral, impresia mea este ca este, si la MEC, ca pretutindeni, cam haos, parol ! Nu-mi place impertinente la adresa corpului didactic se mai distinge si prin amatorism cand deschide gura .A ramas celebra prin pretioasele indicatii la testari spunand ca, tot ce au nevoie profesorii este ,,o hartie si un creion” iar testele se pot dicta sau scrie pe tabla (asta in conditiile in care un test la liceu trebuia, conform metodologiei si modelelor sa se rezolve in 45 de minute iar testul se dadea in o ora ?!!! )
  Stiu ca domnul ministru a fost ca cercetator, poate si cadru didactic in universitati straine, dar in nici una nu a avut experienta manageriala si acest lucru se vede .In bun stil romanesc, nici aici nu ducem lucrul pana la capat .Si, repet, la lisa de experienta manageriala a domnuuli ministru, conteaza enorm si calitatea colaboratorilor !

  • Loda,
   intotdeauna un gest definitiv va fi cuantificat diferit. Poate fi interpretat si ca un protest dar si ca o fuga de raspundere. Luand in considerare si incapatanarea ministrului, as crede, mai probabil, ca dumnealui inca mai crede in succesul demersului sau. si ca echipa din care face parte e totusi raul cel mic.

 15. domnukle Vlaston :
  imi cer scuze, nu stiu ce s-a intamplat, dar postarea mea a ajuns trunchiata la publicare si se poate integele gresit ;citatul :
  ,,Nu-mi place impertinente la adresa corpului didactic se mai distinge si prin amatorism cand deschide gura .A ramas celebra prin pretioasele indicatii la testari spunand ca, tot ce au nevoie” Se referea la doamna secretar de stat Badea, mana dreapta a ministrului ,pe care o si nominalizam, dar nu stiu ce s-a intamplat de i-a disparut numele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Stefan Vlaston
Stefan Vlastonhttp://stefan-vlaston.blogspot.com/
Candidat din partea ARD la Camera Deputatilor la alegerile din decembrie 2012 Profesor de liceu, director de liceu in perioada 1990-2008, Presedintele asociatiei EDU CER- Educatie si Cercetare. Preocupari in domeniul politicilor educationale, in privinta calitatii educatiei, a managementului educational. Contributii in media scrisa si audiovizuala, pe temele privind educatia, formarea profesionala si cercetarea.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro