marți, mai 17, 2022

PDL e dator să reziste

De ce nu PDL? Din atîtea motive, repetate şi propagate în fiecare zi.  Pentru că nu face opoziţie. Pentru că o ţine într-un blat. Pentru că are o alinaţă secretă cu liberalii. Pentru că îl atacă pe Preşedintele Băsescu. Pentru că nu îşi respectă statutul. Pentru că are un lider slab care a fost ales prin fraudă.

Descris în acest fel, PDL pare un bolnav îndrăgostit de propria pierzanie. E de ajuns pentru a nimici imaginea unui partid. E suficient pentru a transforma un partid, orice partid, într-o bandă respingătoare, anti-democratică, trădătoare şi, prin urmare, de nesusţinut la alegeri.

Aşa sună varianta acreditată. E însă varianta acreditată totuna cu situaţia reală?

E de notat că aproape tot ce ştim rău despre PDL vine din PDL şi din ziare asociate cu membri PDL nemulţumiţi de PDL. Aşadar, sursa care a ţesut varianta oficială nu e tocmai independentă. Toate informaţiile „certe” şi nedovedite care răstignesc PDL au apărut după Convenţia pierdută de membri PDL învinşi prin vot corect dar dotaţi cu medii de amplificare  incorecte. Dotarea e mai largă.

Platformele mediatice sînt suplinite de ceva mult mai periculos şi perfid. De teme şi decrete care speculează neîncrederea publică în politică. Operaţia a reuşit să planteze ideea absurdă după care PDL e mărul stricat al politicii româneşti. Publicul a primit în dar dreptul moral de a-şi revărsa exasperarea asupra PDL, în numele lehamitei generale de politică.

Prima iluzie instalată în opinia publică e că PDL nu face opoziţie. Dar dacă lucrurile stau aşa, apare, imediat, întrebarea: de fapt, cine face opoziţie în România? Răspunsul ar trebui să fie: cei ce se bat cu USL. Însă cei ce se bat cu PDL nu pot susţine că se bat cu USL. Aici e problema. Autorii campaniei vor să impună cumva în opinia publică impresia după care a te bate cu PDL înseamnă a face opoziţie. Redusă la absurd, concluzia spune că anti-PDL e egal cu anti-USL. Împotrivirea la socialism devine, astfel, şubrezirea unui partid anti-socialist. În cele din urmă, reţeta propagandistică a adversarilor interni ai PDL spune că cea mai bună împotrivire la socialism e adoptarea tezei de bază a socialiştilor: demolarea  PDL. Autorii acestei campanii cer prea mult: un public pregătit să accepte aberaţii, un public pregătit să gîndească împotriva lui însuşi. Publicul are, totuşi, dreptul să judece singur. Iar judecata publică poate face diferenţa între intervenţiile devastatoare pentru USL ale Monicăi Macovei şi calmul  celor ce convieţuiesc placid cu USL. Deși asta nu e sigur, O opinie publică tratată cu respectul rezervat unui cobai poate ceda. Prima lecție a propagandei moderne spune că un neadevăr scandalos va deveni un adevăr cert dacă e repetat prin orice mijloace și cu orice ocazie. Campania de discreditare a PDL e primul exemplu de propaganda complexă, instrumentată din interiorul unei instituâii democratice impetrative unei instituții democratice. E un pas pervers înainte față de asaltul frontal prin care propaganda USL a încercat, în vara lui 2012, să transforme România în patinoar socialist. USL a pierdut atunci, tocmai pentru că atacul venea din exterior. Purtat dinăuntru și cu mai multă răbdare, același atac devine mai credible. Șansa de a creea confuzie crește. Laminarea unui public temeinic dezinformat devine o posibilitate reală. Alunecarea în reacții manipulate șI verdicte dirijate nu mai e exclusă.

Unde ne aflăm? Într-un moment care poate pune capăt împotrivirii la socialism. Eliminarea PDL nu va fi urmată de apariţia unei drepte credible ci de constitutirea unui centru propagandistic redutabil. Principala relație politicieni-public va fi dată de continuarea și rafinarea artei propagandistice. Principala sarcină a noii forțe dominante va fi transformarea esenței socialiste a noului regim într-o realitate acceptabilă. Cine se naște din propaganda va trăi din propaganda. Cîmpul eliberat de marele bolnav PDL va rămîne deschis pentru manevre de convieţuire mascată cu PSD. Răzbunarea pe PDL va reuşi, dar preţul va trece direct în contul unei societăţi care va fi încătuşată mult timp de dominaţia socialistă. Potentaţii politici vor trece cu uşurinţă şi cîştiguri printr-o asemnea eră. Oamenii care vor altceva, cei ce vor să lase în urmă valori şi speră să vadă sfîrşit coşmarul se vor descurca mult mai greu sau deloc.

Spre ce mergem? Spre joncţiunea de facto cu indolenţa socialistă. Spre armonia generală a intereslor de unitate subterană. Cînd marele armisitiţiu cu socialismul va deveni lege unică, toţi cei ce au crezut că se mai poate face ceva vor avea dreptul să se scufunde în resemenare. Deasupra lor va trona blatul istoric cu socialismul.

Vacarmul anti-PDL ar fi util dacă ar sancţiona ezitările şi ar consolida viziunea unui partid de dreapta. Intervențiile sonore în materie de proiecte legislative, clarificările teoretice și curajul de a spune lucrurilor pe nume ar face din capitalism un bun popular, nu un privilegiu protejat de întîlniri secrete cu bugetul de stat. În spatele zgomotului nu se află, însă, decît pretenţiile uriaşe ale unor euri fără saţ şi manevrele sulfuroase ale răzbunării. Din aşa ceva nu se pot naşte decît moartea clasei de mijloc şi era socialismului care presară mici premii individuale pentru idioţii utili. Vom trăi o epocă lungă şi lipsită de curaj. Ipocrizia rafinată şi solistica măruntă a vedetei inteligente se vor simţi bine. În acest timp, plugul socialist va trage brazdă lată prin cei ce au crezut, odată, că pot schimba România.

Într-un fel, e tot ce trebuia. PDL ştie mai bine că trebuie să reziste şi să convingă. Minciuni şi defăimări vor mai fi. Şi vor trece. PDL trebuie să reziste.

Distribuie acest articol

39 COMENTARII

 1. Cu Blaga sau Udrea la conducere PDL e una si aceeasi. Un partid nereformat in care de-al de Popoviciu zice ca Funeriu trebuie dat afara. Sunteti din ce in ce mai mici. Basescu v-a facut partid mare, el va omoara. Si nu ca i-as da lui dreptate dar nici voi nu aveti. Ati devenit cu siguranta un partid fara credibilitate. La fel ca PSD sau PNL.

 2. Chiar nu ati inteles nimic din ceea ce A FOST PDL…
  PDL este mort, Basescu v-a facut, el v-a omorat.
  Nu mai aveti nici o sansa, majoritatea romanilor s-a saturat de PDL, de Boc, de Roberta, de Udrea, de Videanu, de Popoviciu, de Talmacean, de Marcel Hoara, de EBA …. de clica portocalie a lui Traian Basescu.
  Azi majoritatea romanilor vad bine ca PDL = USL = aceeasi MIZERIE !!
  NU mai aveti nici o sansa, NU mai aveti pentru ce rezista….
  ADIO PDL !

 3. A ajuns cutitu’ la os de a trebuit sa iasa iar la rampa TRU. Din pacate destul de departe de ce era odata. Atat de departe incat nici nu prea am ce comenta pe articol… O chestie de genul „rau cu rau, da’ mai rau far’ de noi…”, o lovitura preventiva data in aer. Mai jenant e ca are tupeul de a se folosi de numele Monicai Macovei a carei motiune a fost ingropata – destul de recent – exact in mizeria calduta din care TRU ne sfatuieste sa nu riscam iesirea.

 4. Plec de la premisa ca pozitionarea nu e influentata de locul de pe lista candidaturilor PE din 2014. D-le Ungureanu: actualul pedeleu a ajuns un partid politic tipic dambovitean – un fel de retzea cu accente mafiote – de indivizi ale caror interese se realizeaza prin afilierea la un partid. E vorba de celebra democratura captiva in care de la nivel de comuna pana la judet exista „armatura” activista de primari, consilieri, directori de directii sau scoli si spitale, etc – plus familiile lor gata sa praduiasca banii statului plus clientela comunala, oraseneasca, judeteana, a celor carora li se fac favoruri si mai ales li se dau pomeni contra voturi. Din cei cca 30% care ar iesi (mai precis s-ar lasa scosi) acum la vot (nu degeaba uslinosii au pus acest prag), pedeleul are cateva procente amarate proportionale cu reducerea retelei lor clientelare. Ramaneti credincios unui astfel de partid? NIci o problema. Dar noi, restul pana la procentul obtinut de Basescu in 2004 si 2009 nu vom mai vota niciodata pe de-alde blaga, udrea, oltean, cezar preda, toader, traseista saftoiu et co. Noi, cei peste 60% care nu mai iesim la vot vrem ALTFEL DE PARTIDE POLITICE, bazate nu pe retele de tip mafiot ci pe competenta, corectitudine, meritocratie, criterii pe care NICI UN PARTID ACTUAL nu le indeplineste. Daca nu va aparea un astfel de partid, alternativele sunt delegitimarea totala a actualului sistem politic putred de corupt prin absenteism masiv sau o noua revolutie, care prezinta riscul ajungerii la autoritarism sau mai rau.

 5. Ati avut o sansa de a face ceva, ati ratat-o cu brio. Numai mediocritati cocotati in frunte aveti acolo. Cei spalati n-au sanse reale.

  Mie in locul d-voastra mi-ar fi rusine.

 6. Pai rezistati, domnul TRU, rezistati, pana la ultimul. Oare cine o sa fie ultimul? Ca vad ca Funeriu e out, „entelectualii”, out, Udrea, out, cu Macovei inca se negociaza.. E ca in gluma aia cu Caragiu: pai bine frate, toti out, toti out?

  Deci cine o sa fie ultimul? Blaga? TRU? Eu cred ca o sa fie Chiru, de la Constanta. Sau Popoviciu. Succes!

  P.S. Vad ca va legati de opozitia facuta de Monica Macovei. Ia sa luam ultimul subiect, subiectului „Pufan”. Tot atat de bine ne puteam lua de lichidarea ICR, de preluarea monitorului official, de Oltchim, de privatizarea Postei, de musamalizare plagiat Ponta cu tot cu lichidarea institutiilor aferente, de propunerile recente de modificare a Constitutiei Ponta-Antonescu (mai multe face Cristoiu, maestrul nascator de pui vii, decat tot PDL-ul, pe acest subiect)

  Pentru cei ce nu stiu USL a propus pentru Curtea de Conturi Europeanu un personaj cu un CV jalnic, cu facultate terminate la distanta la 53 de ani, fara experienta, iar Monica Macovei a protestat public la audieri. Pentru asta a fost linsata public, cu acuze sub orice limita pornind din toate partile (PSD, Ivan, Ponta, Antonescu, UDMR, etc)

  Ok, care a fost reactia PDL ca partid? Care a fost reactia lui Blaga? Ia cautati pe net „Monica Macovei nominalizare Pufan”. O tona de legaturi, cu declaratiile lui Macovei, cu reactiile isterice dinspre USL. Ia cautati „Vasile Blaga nominalizare Pufan”. NULA. NADA. ZERO. Daca suntem sadici pana la capat si cautam dupa „Traian Razvan Ungureanu nominalizare Pufan” o sa descoperim protestul lui Radu Soviani privind aceasta nominalizare. Ar fi de ras daca nu ar fi de plans. Partidul era ocupat cu lista de excluderi.

  Asta e opozitia pe care o faceti de mai bine de un an de zile. NULA. NADA. ZERO.

  No, success!

  • Faceti separatia de parca Monica Macovei nu ar fi in PDL si nu ar vorbi in numele PDL. De ce credeti ca presedintele unui partid trebuie sa acopere absolut toate temele atinse de toti membrii PDL. Daca o sa cautati Monica Macovei Oltchim sau Monica Macovei locuri de munca nu o sa gasiti nimic. deci argumentele dvs nu prea stau in picioare. Sau incercati un monica macovei taxe impozite cod fiscal sau MOnica Macovei buget de stat. Nu-i asa ca nu gasiti nimic? Este absurd argumentul dvs si separatia pe care o faceti intre Monica Macovei si PDL de parca nu ar fi membru PDL si nu ar avea specializare pe un anumit domeniu. Uneori pare ca se vorbeste doar de dragul de a se vorbi.

 7. „De ce nu PDL? Din atîtea motive, repetate şi propagate în fiecare zi. Pentru că nu face opoziţie. Pentru că o ţine într-un blat. Pentru că are o alinaţă secretă cu liberalii. Pentru că îl atacă pe Preşedintele Băsescu. Pentru că nu îşi respectă statutul. Pentru că are un lider slab care a fost ales prin fraudă. […]E de notat că aproape tot ce ştim rău despre PDL vine din PDL şi din ziare asociate cu membri PDL nemulţumiţi de PDL.” Va inselati si subestimati inteligenta unora dintre votanti – este de ajuns sa privesti la ceea ce a facut PDL in ultimele luni pentru a pricepe cum stau lucrurile, eu una nu am nevoie sa mi se spuna. Nu am deloc incredere in actuala conducere a PDL care, sa nu uitam, a fost aleasa pentru o lunga perioada de acum incolo.

  „Eliminarea PDL nu va fi urmată de apariţia unei drepte credible ci de constitutirea unui centru propagandistic redutabil.Principala relație politicieni-public va fi dată de continuarea și rafinarea artei propagandistice.” Serios? Va rog sa-mi explicati cum se opune PDL in acest moment rafinarii artei propagandistice? Mie mi se pare ca reactiile de opozitie ale PDL in ultima vreme sunt sublime dar lipsesc cu desavarsire.

  „PDL ştie mai bine că trebuie să reziste şi să convingă. Minciuni şi defăimări vor mai fi. Şi vor trece. PDL trebuie să reziste” perseverenta de acest tip in conditiile date nu suna tocmai inteligent.

 8. Domnule odata v-am stimat. Acum ati devenit trompeta unui FSN-ist penibil. Degeaba tot iesiti cu slogane si va dati victime. Obiectivul PDL este sa devina un partid balama in noua constitutie uslista (pe care PDL o va contesta de forma la CCR cu argumente inadmisibile). Nu va trebuie decat vreo 7-10% pentru asta. Asa ca epurati intelectualii deviationisti, mai pierdeti vreo 4 procente si va instalati exact in situatia dorita: 8%, linistie, cooperare, caprarie si negocieri dure pentru parazitarea administratiei si bugetului de stat atat cu PSD, cat mai ales cu PNL.
  E absolut clar ca PDL are o intelegere subterana cu PNL. De ce acum 6 luni toti pdlistii erau cu KKRau in gura, faceau fotoshoape cretine cu el, mancau pnl-isti pe paine, iar acum vorbesc doar de guvernarea psd, de guvernul Ponta, de socialismul dr. V. V. Ponta? Unde sunt KKRaul si Varanul de mai an??
  Eu sper ca PDL nu se va stabiliza in jurul a 7-10%, ci-si va continua scaderea. Pana la urma daca stiu cum arata portretul robot al psdistului, al pnlistului, al basistului, al fcistului, al ppddistului, nu stiu cum ar putea arata portretul robot al pdlistului in epoca Blaga. E o lighioana la fel de reala ca inorogul.

 9. D-le TRU ati fost o voce lucida si sincera inainte sa intrati in politica. Acum ma uit la dvs. si nu-mi vine sa cred in ce v-ati transformat. Imi pare rau sa o spun, dar pentru mine (votant PDL constant) aratati ca o clona a lui Ciutacu. Un tonomat cum se mai spune. Ati ajuns tonomatul lui Blaga, imi pare rau sa v-o spun. Si e pacat. Pt ce? Pt un nou post de europarlamentar? Chiar credeti ca se merita sa va vindeti toata credibilitatea, inteligenta si luciditatea doar pt o functie politica bine platita si intr-un mediu elitist? Nu va ascund ca sunt dezamagit de dvs. Intr-o vreme in lista mea de autori erati langa Horia Roman Patapievici, Mircea Cartarescu, Andrei Plesu, samd. Acum sunteti atat de departe, dar atat de departe de acea lista. Imi pare rau pt dvs.

  • Excelent spus. Omul acesta exhibă de la o vreme o mutație (de idei, de ținută, de peisaj lăuntric) halucinantă. Îți vine în permanență să te ciupești zdravăn, să te asiguri că ce vezi și auzi e aievea… După mintea mea, e cel mai spectaculos caz de derapaj (și obnubilare) al unui intelectual român de la Revoluție încoace.

 10. Politica (ideologia) in Romania:

  La „stanga” si la „dreapta” ciolanului, haite de lupi in blana de oaie.

  Motiunea „Reformistii”, apel la „separarea apelor” in politica romaneasca:

  „Vrem sa fim credibili, nu sa rostim doar lozinci. Si credibilitatea se refera la conducerea partidului, la oamenii politici si la actuala clasa politica din Romania. Vrem sa fim un exemplu pentru clasa politica din Romania.
  Vrem in partidul nostru – si, desigur, in toata clasa politica, dar incepem cu partidul nostru – standarde etice care sa se aplice permanent, si nu numai inainte de alegeri.
  Vrem ca politica de cariere in partid sa fie bazata numai si numai pe merit: profesionalism si moralitate. Vrem ca promovarea in functiile de conducere sau in functii publice sa se bazeze numai pe merit si pe profesionalism. Banii sau alte criterii nu au ce sa caute in desemnarea pentru functii in partid.
  Nu suntem in logica unei confruntari intre persoane la aceste motiuni, vrem sa ne confruntam pe programe, pe idei, pe viziune, pe credibilitate. Sa speram ca asa va merge toata campania.
  Invit toti colegii, de la simpli membri de partid pana la cei alesi, pana la cei cu functii de conducere in filiale, sa ni se alature acestei motiuni si sa vina cu noi”.

  PDL, ecoul apelului:

  Motiunea „Reformistii” a obtinut 4,5% din voturi.

  „Campania de discreditare a PDL”:

  Adrian Papahagi: „Noi, reformistii, am luat doar 209 voturi din 4.600, striviti intre doua blocuri disciplinate si incolonate. Altminteri, dedublare totala. Sute de delegati m-au laudat pentru discurs, mi-au prevestit un mare viitor politic si mi-au spus ca partidul are nevoie de noi… dar nu ne-au votat. Incep sa ma satur sa functionez pe post de inalbitor al identitatilor compromise, de cautiune morala si intelectuala pentru entitati incolonate si lipsite de discernamant, valori, viziune politica si curaj”.

 11. Astia care ati scris mai sus, ati citit articolul ?
  Cred ca nu.
  Ati venit sa reproduceti toate bull-shit-utile servite de Udrea, Lazaroiu si C. Preda pe FB.

  • Am citit si ne-am ingrozit. Tot o tine langa cu unificarea dreptei impotriva socialistului Ponta si alte bla-blauri. Daca dreapta se unifica cu PNL si cu Blaga, nu vad cum s-ar deosebi dreapta asta de socialism. Dar stim ca TRU este adeptul dreptei pragmatice, aia care da si ea o punga de faina la sate. El spune ca daca dreapta nu are baroni locali pe model PSD e obligata sa depinda de un electorat prea schimbator. Deci va dati seama ce ni se propune…

   Dau un citat din TRU ca sa intelegem cum vrea el sa fie dreapta:
   „Rămîne, deasemenea, o clasăadministrativ-directorială care face legea în teritoriu. Ea provine în mare parte din fosta administrație comunistă sau din tradiția de control a acesteia. La începutul anilor ’90, acest grup s-a scindat. Metodele de lucru au rămas asemănătoare dar o parte a acestei clase a rămas fidelă stîngii instalate de Ion Iliescu iar cealaltă a făcut un pas lateral, fără să știe, la început, dacă s-a mișcat spre dreapta sau spre stînga. În următorii 10 ani, excesul stîngii de tip PSD și, mai ales, eșecul repetat al dreptei oratorice de tip CDR-anti-comunist au împins acest grup spre dreapta. A fost o mișcare oportunistă dar dinamica politică e, de regulă, o sumă de mișcări oportuniste. Această facțiune a clasei administrative e departe de ideal însă ea trebuie remorcată ca aliat executiv al dreptei. Nu există grup ideal dotat pentru promovarea dreptei în România iar cine crede altceva sau tinde să se autointituleze grup ideal va sfîrși în demagogie”

 12. Geronimoooo!!!!

  Inca o dizertatie care confirma a n-a oara opacitatea, tupeul si ipocrizia acestei gasti politice numite PDL. Daca acestea sunt argumentele unui individ care trece drept intelectual si europarlamentar atunci nu mai exista absolut nimic de discutat. Va meritati soarta, stimabili fesenisti. O sa va calareasca Cacarau si Victor Viorel pana la pensie. Adieu!

 13. Politic PD, Pnl, Psd aceasi Marie, Diferenta a facut-o Basescu, el e tatucu. Restul e peisaj. Simptomatic este doar cum se poarta PDL-ul cu Funeriu, un om care a facut ceva.
  Rusine

 14. Aveti dreptate!
  PDL trebuie sa reziste.
  PDL trebuie sa reziste, nu deoarece trece printr-o perioada grea de opozitie, ci deoarece este condus prost.
  Decat sa fie condusa de cel mai bun general de intendenta, o armata ar trebui condusa de un bun capitan de cavalerie.
  PDL trebuie condus de un lider curajos, nu de un bun organizator.

 15. Mi-ar face mare placere sa va pot crede, d-le Ungureanu, chiar ma bucur ca dupa atita timp, publicati o opinie.
  Nu-mi place, sincer, opinia in sine, as califica-o cam de goata jena, pentru ca este exact ce face guvernarea de cealalta ( oare?!?!!) parte a baricadei : rahat mascat in vorbe goale!
  Pentru Dumnezeu, aratati ca existati, momai PDL-iste, deschideti gura, puneti la lucru oameni competenti si voci credibile care sa analizeze public ticalosiile care curg sub ochii nostri , miscati-va! Vreau sa va cred si nu pot, v-am dat votul meu, platiti-l! Imi datorati asta, iar voi, frecati luleaua si va certati cu vocile lucide din partid, vreti sa-i alungati!
  Oamenilor, chiar sinteti timpiti? Sinucigasi? Lasati gargara idioata si treceti la munca! Si la impacare, actiune comuna si atitudine, altfel ne ia mama dracului pe toti, si mie imi pasa de mine, nu de voi, aranjatii! Ne sinteti datori vinduti, Ungureanu , Blaga, altii, noi v-am dat viata din nimic, asa ca, platiti prin munca corecta, acum, aici!

 16. In genere, sunt pentru o cat mai larga paleta de optiuni politice si ideologice. Chiar cu riscul unui legislativ foarte pestrit, gasesc ca multitudinea de vaiante si, implicit, negocierile inerente pentru formarea unei majoritati parlamentare obliga actorii politicila unminim de echitate si coerenta. Ideologic insa nu prea avem la ora actuala prea multe diferente in peisajul politic autohton, obiectivele diferitelor formatiuni limitandu-se la implinirea materiala a propriilor membri. Iar politic, avem de-a face cu uriasa struto-camila USL, pe care nici opozantii ei nu stiu s-o defineasca bine: fie „uniune socialista” (Emil Boc), fie alianta impotriva firii, care nu va rezista mult (Sebastian Lazaroiu). Deocamdata, pare ca varianta fostului lider al PD-L este cea corecta.
  Dar asta numai in masura in care mai exista PD-L si Traian Basescu presedinte. Imi revine mereu in minte pilda lui Scorillo, conform careia dulaii, ce se bat pentru un os, se aliaza instinctiv la aparitia lupului. E suficient ca acesta sa dispara, pentru ca dulaii sa se muste din nou. Tare mi-e ca, pentru a obtine acea paleta multicolora prin ruperea USL, sacrificarea PD-L ar fi un lucru regretabil, dar util.

  • alianta socialista pe naiba… sa fim seriosi! avem cel mai mic procent de ajutoare sociale. avem cota unica. taxe pe proprietate modice spre deloc.
   daca asta e social-democratie sa nu zic socialism …ma las de pescuit.

 17. Scoateţi PDL din PPE şi afiliaţi-l la ECR sau EFD, eliminaţi elementele eurofederaliste şi internaţionaliste, diversioniştii şi sabotorii, sistaţi orice colaborare cu fundaţiile germane (KAS, Seidel…) şi începeti colaborarea cu unele conservatoare (britanice şi americane).

  Cu eurobăsismul nu i-a mers PDL-ului, nici cu continuarea lui sub o altă formă nu va fi ceva diferit.

 18. PDL- trebuie sa reziste saraciei, luptei interne si externe. Mai trebuie sa ofere o alta optiune decat cea socialista. Teoretic si practic Romania a avut destul socialism si uite unde am ajuns. Acum si optiunea capitalista si-a aratat limitele. Dar limitele de suportArBILITATE sunt mai acceptabile pentru oameni. Tot teoretic si practic, in aceste vremuri Romania nu are nevoie de masuri socialiste. Acestea imbatranesc urat statul. Sistemul socialist duce spre o putrefactie, condusa in stil mafiot, nepotisme si atarnari la tot pasul.. Oare asta vrem? Super inteviul sau comentariul, cum o fi bine….:?;-)

 19. PDL plateste pentru aroganta afisata, pentru masurile de austeritate preluate si neintelese si aplicate fara frica de Dumnezeu, pentru acoperisul acordat mafiotilor cu carnet de partid, pentru distantarea de popor. PDL va dispare mai devreme sau mai tarziu, urmand traseul PNTCD. Basescu nu are nicio vina, el s-a folosit de PDL si PDL a devenit paratraznetul sau fara sa inteleaga ce se intampla si care e pulsul electoratului. Mai incercati sa veniti cu lideri ca nevinovatul Boc, intepata Anastase, durul Blaga, vidul dureros MRU, si veti avea un partid de buzunar. Atzi vrut sa creati o dreapta paralela si atzi adus la putere smecherii locali si centrali. Cate minute pe saptamana sunteti pe sticla voi PDL si Miscarea Populara? Asta e adevarata voastra valoare! Pacat de liberalism si istoria lui in Romania.

  • PDL-ul plateste doar pentru ca justitia nu a functionat.
   Daca justitia isi facea datoria si ii aresta pe marii corupti si marii infractori, care au devalizat tara si care se afla in usl (sau in spatele usl) nu ar mai fi avut cine sa manipuleze electoratul, nu ar mai fi avut cine sa cumpere parlamentari tradatori, nu ar mai fi avut cine sa organizeze si sa finanteze campania mizerabila de minciuni, calomnii, dezinformari, inscenari si manipulari, dusa impotriva Presedinteleui si PDL-ului, nu ar mai fi avut cine organiza si finanta fraudarea masiva a alegerilor si referendumului, nu ar mai fi avut cine sa dea lovitura de stat de anul trecut.
   Daca CNA-ul si-ar fi facut datoria si ar fi inchis posturile TV ale infractorilor Felix, SOV, Ghita si DDD, electoratul ar fi inteles ca tara a traversat o grava criza economica mondiala, ar fi inteles ca Presedintele si PDL-ul au salvat tara de la faliment, de la dezastru, de la colaps economic, de la incetare de plati, au scos tara din recesiune si au readus-o pe crestere economica, au limitat, au atenuat si au redus la minimum posibil, efectele crizei economice mondiale asupra tarii, au declansat si au sustinut lupta impotriva coruptiei, electoratul ar fi inteles ca fara masurile corecte si absolut necesare de austeritate, astazi tara ar fi fost in faliment, salariile si pensiile ar fi fost mult mai mici, nu s-ar fi putut plati cu lunile, somajul ar fi fost foarte mare, inflatia ar fi fost scapata de sub control, moneda nationala s-ar fi prabusit.
   Absolut toate defectele PDL se regasesc inzecit, insutit sau chiar inmiit la usl.
   Cit de imbecil trebuie sa fii sa detesti un partid in care maximum 10% sunt posibil corupti, despre care se spune ca au furat zeci sau sute de mii de euro, dar sa votezi partidele din usl, in care cel putin 90% sunt sigur corupti, despre care se stie precis ca au furat milioane, zeci de milioane, sute de milioane si chiar miliarde de euri, si impotriva carora exista mii de dovezi zdrobitoare, sute de dosare penale grele si zeci de procese pe rol, dar pe care justitia noastra corupta le tergiverseaza de ani de zile.

 20. In sfarsit, vad un articol bun scris in apararea PDL. Autorul are dreptate: PDL, la aceasta ora, ia suturi din toate partile, fara sa le merite (de la USL, de la Cotroceni, de la Udrea, de la Cristi Preda & Baconschi, etc).

  La Conventie PDL a demonstrat ca stie ce vrea si nu se lasa demolat. Opinia mea este ca va rezista si va recupera terenul pierdut in Ardeal. Blaga este un tip credibil in Ardeal si va demonstra lucrul acesta la viitoarele alegeri cand va castiga primaria Oradiei (acesta e pronosticul meu).

 21. Nu cred că Vasile Blaga va câştiga primăria Oradiei. Dacă ar fi avut vreo şansă în Oradea, şi-ar fi fructificat-o la parlamentarele din decembrie 2012 şi nu s-ar fi înscris într-un colegiu din judeţul Timiş.

 22. @Maria:

  Bolojan e un primar bun, dar e ultimul lui mandat. Altul mai bun decat Blaga, pana la aceasta ora, n-a aparut. USL nu va mai exista la viitoarele alegeri locale. In pozitiile detinute pana in prezent Blaga s-a validat ca un administrator bun, om de echipa, parolist, cu coloana. Dar „flerul” meu politic, desi nu m-a inselat din ’90 pana acum, totusi, nu este infailibil.

  • @florian,

   Blaga va rămâne în politica mare. Când se vor organiza viitoarele alegeri locale, nu-şi va fi epuizat întregul mandat de senator. Rămâne de văzut ce va hotărî, dar îmi menţin părerea că nu se va îndrepta spre administraţia publică locală, chiar dacă anumite calităţi îl recomandă. În Oradea, PDL are încă de recuperat la capitolul imaginii publice. În plus, încă persistă umbrele de necredibilitate lăsate de trecerea pe la primărie a lui Petru Filip, cu amintirea dezertării sale de pomină. E păcat; Bihorul a fost una dintre cele mai puternice redute PDL în primii ani. Ar merita promovaţi oameni tineri, energici, care au dovedit ceva. Aş miza pe Adelina.

 23. Un cititor atent intreaba: Domnule TRU daca tot ati observat ca „aproape tot ce ştim rău despre PDL vine din PDL şi din ziare asociate cu membri PDL nemulţumiţi de PDL”, atunci cum va explicati acest lucru? Ce i-a determinat pe acolitii lui Felix, odata gata sa muste din oricine sau orice avea legatura cu acest partid, sa nu mai atace PDL-ul condus de Blaga? Nu cumva avem chiar aici dovada ca, implicit sau explicit, au ajuns la o intelegere?

  • Cu Blaga presedinte,PDL DISPARE ! ….Zilnic au loc plecari,dezertari si membrii si simpatizanti cu state mai vechi sau mai noi se disociaza de acest partid … Blaga a promis ca va reconstrui acest partid de la ‘firul ierbii’ dar nu se vede aproape nimic ! Sunt judete unde PDL nu mai exista ! Pur si simplu !!!!! De ex. la Vrancea conducerea e tot cea interimara cea pusa de Blaga si nu misca absolut nimic,sediul e inchis non-stop,secretara a plecat pt. ca nu i se platise salariul pe vreo 2-3 luni ! JALNIC !!!!!!!! Nici o dezbatere,nici o initiativa,nici o sedinta,membrii debusolati ….pur si simplu PDL nu mai exista….cei din conducera judeteana PDL au blaturi cu USL,afaceri sau locuri caldute prin deconcentrate lasati anume de Maria-sa baronul Oprisan atotstapanitorul judetului sa destructureze partidul pentru interesele personale si de grup ale conducerii actuale in frunte cu Neata ! La comune ce sa mai vorbim,din si-asa putinii membrii care mai erau au ramas dor consilierii blatisti ai PDL ….IN REST ZERO ACTIVITATI !!! L-as intreba pe dl. TRU care ne prezinta o alta realitate a partidului daca ar trai la Vrancea ca membru sau simpatizant pe cine ar miza la urmatoarele alegeri si ce ar mai putea spera de la acest partid pe care multi l-am iubit candva si de care s-au folosit multi smekeri in interes proriu spre a-si face averi si afaceri ????

 24. Nu ca zic, da’vreau sa spun:

  Domnule TRU,

  „De ce nu PDL?”

  Pentru ca:

  „….imediat, întrebarea: de fapt, cine face opoziţie în România?”

  asa ca, parerea mea:

  pentru a coagula opozitia -DREAPTA- (vezi de cate ori apare in text: socialism si USL= puterea), PDL ul putea face:

  1 inainte, DAR mai ales la aniversarea celor 20 de ani,

  domnul Blaga, trebuia sa invite -transmita MESAJE de unire a DREPTEI- la ceremonie urmatoarele persoane/institutii/partide/fundatii:
  – Presedintele Traian Basescu
  – Fundatia Miscarea Populara
  – Alianta Romania Dreapta ( Mihai Razvan Ungureanu)
  – Initiativa Romania Liberala Diaspora
  – fostii PRESEDINTI ai PD, PLD si PDL

  SI,

  2) pe cei 30% plus cei 11 milioane de ROMANI!

  Poate era un semnal clar de partea cui se pozitioneaza PDL ul!

  DAR, mai ales ce vrea sa faca PDL ul pentru coagularea dreptei!

  PS PDL ul prin cele 8%, ca motiunile Monica Macovei si Elena Udrea – si sustinatorii motiunilor- reprezinta celelalte 8%

 25. Admir tenacitatea cu care incerati sa aparti un partid pe cale de disparitie, tenaciate care , intro emisiune , la un cunoscut post tv a parut a friz misoginismul , caci va „duelati ” , totusi, cu o femeie , o doamna. Regret nespus zelul de care dati dovada in apararea unor iluzii pierdute, in incercarea dea sprijini un partid condus de un ommult , mult prea compromis si antipatic. Martursec , cu sinceritate si regret , v-am citit toate articolele din Idei in Dialog, si nu numai , articole care m-au impresionat profund si mi-au transims siguranta ca am de a face cu unintelectual rafinat , de rasa, curat , ceea ce si acum cred , dar sunt dezamagit ca puteti sta alaturi de insi precum:Blaga, Olteanu , Videanu , Berceanu sau Udrea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Traian Ungureanu
Europarlamentar PDL.

conferinte Humanitas

 

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este banner-contributors-614x1024.jpg

„Despre lumea în care trăim” este o serie anuală de conferințe și dialoguri culturale şi ştiinţifice organizată la Ateneul Român de Fundaţia Humanitas Aqua Forte, în parteneriat cu Editura Humanitas și Asociația ARCCA.  La fel ca în edițiile precedente, își propune să aducă în fața publicului teme actuale, abordate de personalități publice, specialiști și cercetători recunoscuți în domeniile lor și de comunitățile științifice din care fac parte. Vezi amănunte.

 

Carte recomandată

Anexarea, în 1812, a Moldovei cuprinse între Prut și Nistru a fost, argumentează cunoscutul istoric Armand Goșu, specializat în spațiul ex-sovietic, mai curând rezultatul contextului internațional decât al negocierilor dintre delegațiile otomană și rusă la conferințele de pace de la Giurgiu și de la București. Sprijinindu-și concluziile pe documente inedite, cele mai importante dintre acestea provenind din arhivele rusești, autorul ne dezvăluie culisele diplomatice ale unor evenimente cu consecințe majore din istoria diplomației europene, de la formarea celei de-a treia coaliții antinapoleoniene și negocierea alianței ruso-otomane din 1805 până la pacea de la București, cu anexarea Basarabiei și invazia lui Napoleon în Rusia. Agenți secreți francezi călătorind de la Paris la Stambul, Damasc și Teheran; ofițeri ruși purtând mesaje confidențiale la Londra sau la Înalta Poartă; dregători otomani corupți deveniți agenți de influență ai unor puteri străine; familiile fanariote aflate în competiție spre a intra în grațiile Rusiei și a ocupa tronurile de la București și Iași – o relatare captivantă despre vremurile agitate de la începutul secolului al XIX-lea, ce au modelat traiectoria unor state pentru totdeauna și au schimbat configurația frontierelor europene. Vezi pret

 

 

 

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro