miercuri, iunie 19, 2024

PDL, la moment de cumpănă

Nu era greu să-ți imaginezi că se va ajunge și aici. Doar politrucii de mâna a doua își imaginează ca banii și baronii locali pot rezolva orice.

PDL plătește acum prețul moștenirii lăsate de guvernarea Tăriceanu și cumplita criză economică mondială. Și prețul curajului de a fi luat măsurile necesare pentru a nu urma calea Greciei.

Se pare că la ultimele întâlniri ale staffului PDL s-a ajuns la concluzia că așa nu mai merge. Că PDL se scufundă pe zi ce trece.

Chiar și președintele Băsescu a admis că protestatarii din piețe au în spate alte mii, poate sute de mii de cetățeni nemulțumiți de situația actuală și de drumul pe care merge  țara. Implicit, parteneriatul său cu Emil Boc trebuie să înceteze. A spus, însă,  că parteneriatul  va continua, un ultim cadou făcut acestuia, continuarea poate fi și din postura de consilier prezidențial.

În Italia se succedau și câte trei guverne pe an, și n-a murit nimeni. Avem ministri pe care  aproape nu i-am văzut la față (Vreme, Ariton), alții care faultează la greu limba română. Mai grav, persoane din eșaloanele superioare ale puterii sunt săltate pe rând de către procurorii DNA, iar de integritatea din PDL s-a ales praful. Unele surse de presă afirmă că insuși dl Blejnar ar avea un dosar penal la DNA. De contracte cu statul măsluite și la valori de câteva ori mai mari,  comparativ cu alte țări, știu și copiii. Toate aceste se decontează. Și a venit scadența.

Lucrările Senatului sunt blocate, actuala putere nu are o majoritate care să-l facă funcțional.

Se pare că însuși premierul Boc a ajuns la concluzia că așa nu se mai poate.  La ultima întâlnire cu grupurile parlamentare, în care a fost pus la zid de către colegi, (Vasile Blaga, Cezar Preda), prieteni sau adversari, Emil Boc a declarat că mai sunt câteva piese de puzzle de pus, împreună cu președintele Băsescu, și va anunța rezultatul.  A merge mai departe în această formulă, înseamnă sinucidere politică, pierderea alegerilor la o diferență care să reducă PDL la tăcere, în viitorul politic previzibil.

Iata ce scie Elena Udrea pe blogul sau, o persoana  care a prefatat adeseori mutarile majore ale partidului si presedintiei:

„Guvernul si guvernarea trebuie sa fie mandria, argumentul principal electoral al PDL, nu o greutate care sa atarne de picioarele lui. Guvernul trebuie sa fie puternic, prin cei care il compun, dar si prin sustinerea din Parlament. Pentru asta e nevoie de un drum nou, pe care sa pornim in forta, dar neaparat impreuna!”

Întâlnirea de luni a președintelui Băsescu, cu partidele de la putere și din opoziție ar putea fi momentul rezolvării blocajului în care ne găsim. De altfel, pe ordinea de zi a discuțiilor se află și punctul: „Dialogul dintre partidele politice şi funcţionarea Parlamentului României.”

Președintelui Băsescu i se oferă ocazia de a demonstra, după ce l-a convins pe Emil Boc de necesitatea schimbării, că este în stare să găsească soluții, inclusiv cu opoziția, pentru detensionarea situației politice și reluarea functionării normale a Parlamentului.

Varianta de lucru vânturată de presă, premier tehnocrat si miniștri politici, este nefirească, în opinia mea. Pentru că miniștri vor fi supuși unor presiuni extraordinare, să asculte de partide, nu de premier, care va avea  rol de marionetă, jucată pe degete de miniștri. Adică mai rău decât ce avem acum. Iar PDL nu are nimic de câștigat, va deconta în continuare starea economică proastă a cetățenilor.

Vaianta  guvern în totalitate tehnocrat este mai utilă tuturor părților. Va asigura o organizare neutră a alegerilor care se apropie cu repeziciune, cerință majoră a opoziției, nu va fi tentat la pomeni electorale și va deconta singur nemulțumirile populației. Maurul și-a făcut datoria, maurul poate să plece.

Dacă președintele Băsescu a găsit sau nu varianta câștigătoare, acele piese de puzzle lipsă,  rămâne să vedem în câteva zile. Emil Boc are zilele numărate la conducerea guvernului. Dacă se încăpățânează, colegii i-au fluturat pe sub ochi și posibilitatea unui congres extraordinar, caz în care își incheie cariera politică. Nu și dacă înțelege de bună voie constrângerile momentului.

Trebuie să ne obișnuim și cu schimbări repetate de guvern. Cu formarea unor experți, care să poată prelua din mers sarcinile presupuse de conducerea unui domeniu. Poate,  cu ocazia aceasta, micșorăm și numărul ministerelor, pentru reducerea cheltuielilor de funcționare ale statului.

Din păcate, președintele are un spațiu de manevră extrem de limitat. Consecința faptului că, după 22 de ani de mizerie morală a clasei politice, aproape nimeni nu mai vrea să aibă de-a face cu politica. Este prețul pe care-l plătim cu toții, pentru inconștiența unora.

Distribuie acest articol

107 COMENTARII

 1. „Nu e corupt. Nu e băgat în afaceri necinstite” s-a spus adesea despre Emil Boc. Multă vreme am fost şi eu de acord cu asta, reproşurile dure pe care i le-am adresat fiind legate de condiţia de tonomat fără fise al lui T. Băsescu.

  Însă din clipa în care a început să demonstreze populaţiei, fără să respire, fără să clipească şi fără să i-o ceară nimeni, ce minunate sunt alegerile comasate, cu argumente pentru debili mintal şi un tupeu comparabil cu al utilizatorului său T. Băsescu …

  Constatarea Curţii Constituţionale e de o simplitate dărâmătoare. Mandatele primarilor nu pot fi prelungite decât în caz de calamitate – altfel e ilegal, şi aşa ar fi fost şi comasatele. Or, singura calamitate care loveşte acum România este guvernul Băsescu – Boc, restul sunt greutăţi şi lipsuri obiective.

  Hotărârea CCR a stopat o infracţiune de maximă gravitate, un atentat guvernamental la dreptul esenţial al cetăţenilor de a alege liber. Premeditarea este imposibil de negat: un profesor universitar de drept constituţional cum este E. Boc nu avea cum să nu ştie ce a spus acum CCR şi ceea ce oamenii simţeau chiar înainte de a ieşi în stradă. E ca şi cum un matematician ar pretinde că nu ştie că suma euclidiană a unghiurilor unui triunghi e 180°. Şi totuşi, E. Boc a împins această manoperă, ocolind sfidător, încă o dată, Parlamentul, până la capăt.

  Nu ştiu ce ascunde reaua conştiinţă din spatele acestei tentative infracţionale – manipularea electoratului, crearea de avantaje electorale necuvenite PDL, furtul de voturi, ştiu însă un lucru mic, pe care nu-l ştiam, şi pentru care probabil că voi fi calificat pe forumul acestui text ca naiv-imbecil: Emil Boc nu e un om cinstit.

  P.S.

  Vorbind despre problema în chestie, într-un moment de enervare, l-am numit la televizor pe dl Boc fie oligofren, fie infractor cu premeditare, tertium non datur. Prezint scuze, am greşit. Există şi o a treia posibilitate: dacă utilizatorul d-lui Boc, dl Băsescu, a fost definit de patroana de la „Jariştea” drept un bun mesean, atunci dl prim-ministru e comesean, de aceea îi place aşa de mult comasarea. Ar trebui ca d-sa să nu se lase intimidat de verdictul CCR şi, pentru economie şi bunul mers al societăţii româneşti, dacă n-a reuşit cu localele şi parlamentarele, să încerce să comaseze civilele cu penalele, mariajul cu divorţatul, mâncatul cu defecatul, botezul cu decedatul.

  Cristian Tudor Popescu este senior editor al ziarului Gândul

  • Sunt in asentimentul dumneavoastra. Esenta intregii guvernari PDL este neconstitutionala Lege a alegerilor comasate. Spune totul despre modul cum se face astazi politica in Romania, indiferent de partid. Asa dupa cum s-a vazut masurile economice dure au fost luate de Basescu, nu de Emil Boc. Asta pentru ca Basescu a avut un precedent, atunci cand a demolat chioscurile de pe trotuarele Bucurestiului si a fost perceput ca un succes.

 2. mai sugestiv e citatul asta…dupa parerea mea..
  „Şi după ce a lăudat performanţele Guvernului Boc, deci şi ale ei, Elena Udrea a trecut la autocritică. „Noi, preocupaţi să salvăm ţara, am lăsat în urmă oamenii! Din păcate, ne-am dat seama de asta abia după ce ne­mul­ţumirile au fost strigate în stradă!”, adaugă Udrea.”

  • Afirmatiile udrei tb. puse in contextul originar al afirmatiilor iubitului ei presedinte:
   „primul meu mandat a fost unul pt. oameni, al doilea va fi unul pt. tzara” (2009).

  • As fi curios sa vad ce diferentiere face doamna Udrea intre tara si oameni? (cred ca s-a referit la locuitorii tarii si nu la locuitorii planetei Terra ).Si ma intreb daca dansa considera ca oamenii nu fac perte din „tara”?

  • Am lecturat tote parerile si am ajuns la convingerea ferma ca nu situatia economica a Romaniei impune o schimbare de guvernare ci doar moftul unor nepriceputi, demagogi, clienti ai partidelor din opozitie, necunoscatori in ce priveste economia , care dores sa ajunga repede la resurse. Trebuie sa ne aducem aminte de toate guvernarile cu cele bune si cele rele pe care au reusit sa le faca. PDL trebuie sa prezinte un raport in fata natiuni din care sa rezulte explicit modul in care au fost stabilite prioritatile la lucrarile de investitii si data cand au fost depuse documentatiile pentru executie. USL-leul sa justifice cum au fost cheltuiti bani din privatizarile facute in guvernarea 2000 – 2004 si 2007 – 2008. Toate partidele sa publice conceptia lor despre reformarea, in primul rand al partidului si modul de organizarea statului.
   A sosit momentul in care sa alegem programe si gasti de profitori.

   • Usurel, ca primarul Clujului, Sorin Apostu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Radu Bica, şeful Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă, Silviu Bian, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, Virgil Baciu, şeful Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Braşov, Ionel Spătaru, ministrul Muncii, Ioan Botiş, secretarul de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Ioan Andreica, liderul PDL Maramureş, Mircea Man şi şefa Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, Crinuţa Dumitrean, toti sunt de la PDL.

 3. De-a dereptul emotionant.
  Inca un pic si ne umfla plinsul.
  Ce oameni cumsecade si cum au voit ‘mnealor binele natiunii…
  Da’ prostimea nu pricepe, nu intelege
  Dom’ prefosor, felicitari…
  (mai bagati un i la copiii ceia care aflasera de contractele masluite. Cu statul.)

  • Lasa ca o sa vedeti si voi pe dracul – ala adevarat . Criza nu s-a terminat , abia incepe si ma indoiesc ca o sa tineti cu televizorul poporul in case cu matele chiorainde la propriu (nu in vorbe la Tv) dupa ce i-ati tot invatat ca li se cuvine . Mor de ras … poate chiar punem de o plecare cu elicopterul adevarata in 2-3 ani .Iar antena 3 o sa treaca pe exact ce pistonez eu pe net – dezechilibre macroeconomice , probleme structurale , presiuni pe resurse strategice ,.hehe probabil o sa-si piarda instantaneu publicul :))) . Loosers …

   • A loser is a poorly educated individual that spells „looser”…

    La noi un fraier e un fudul cu pretentii de vorbitor de engleza care scrie „loosers”

    In rest vom vedea noi ce o sa fie peste 2-3 ani. Deocamdata insa de elicopter ar fi bine sa se ocupe iubitii tai „reformisti” fosti „anticorupti” ca nu se stie….

    Apropo mai tine cineva minte vremurile cand PD-ul nu inventase inca „reforma statului” si ii dadea toata ziua cu „anticoruptia”? Asta imi aduce aminte de bancul/intrebare la Radio Erevan: Cat poate vorbi un activist fara sa faca de fapt nimic? Raspuns: oricat numai sa schimbe din cand in cand subiectul.

    • Cum necum fraierii raman tot aia care va asculta pe voi schimband subiectul prin sublinierea schimbarii subiectului si facand caz de greseli comune (stii ca e o greseala comuna chiar la englezi ). Eu vreau sa te vad pe TINE cum dai imediat pensii decente cand pensionarii sunt mai multi decat salariatii si maresti salariile bugetarilor cand acestia reprezinta peste 20% din totalul tuturor salariatilor din tara .Bineinteles fara indatorare suplimentara ca FMI e rau . Asta e important si cu asta o sa aveti voi de-a face fie ca vreti fie ca nu . Nu-i asa ca in 89 eram supernervosi de-am pus-o de revolutie si acum 75 % din tara regreta vremurile alea (pe motive mai mult sau mai putin obiective ) ? O sa vezi cum o sa-l regrete pe Basescu , stii … ala „sub care inca se mai luau pensiile la timp ” si sub care inca nu te impuscau drogatii in strada . Cand o sa moara 5000 de oameni (ca in Siria ) poate ar fi cazul sa vorbim de elicoptere , pana acum la noi nici macar nu au iesit in strada atatia oameni (aia scosi de partid nu se pun ) – si oi fi eu un englez ratat dar tu esti dus cu pluta …

     • Nu stiu daca e o greseala comuna, stiu insa cum se scrie corect. De altfel si prostia e comuna, inteligenta e mai degraba exceptia deci te poti bucura – esti majoritar,

      In ceea ce MA priveste, cu toate ca nu sunt nici Crin nici Ponta si nici alt membru de conducere al USL, incerc sa iti raspund ce SPER eu ca se va intampla o data ce scapam de Basescu: tara va ramane corupta si saraca, ca minuni nu exista, dar va fi un pic mai bine guvernata. O sa scapam de ministrii ajunsi pe post prestand cu fundul si cu gura (da, de Udrea vorbesc, ca doar n-a ajuns submediocra aia ce-a ajuns pe baza de competente intelectuale) sau de marionete semi-retardate puse pe unicul criteriu ca executa si nu discuta ordinele venite de sus. O sa scapam de cruciada asta libertariana de „reforma a statului” purtata de niste sfertododocti in ale economiei care mai are un pic si ne falimenteaza de tot si o sa incepem sa aplicam poate o strategie mai coerenta si mai realista de dezvoltare economica. Mai pe scurt SPER sa avem sansa unei redresari similare celei obtinute de guvernele (departe de a fi perfecte) Nastase si mai apoi Tariceanu din perioada 2000-2008 dupa dezastrul CDR-ist. Ce va fi vom vedea.

      PS. Nu stiu cati il regreta pe Ceausescu dar stiu ca Emil Constantinescu si-a incheiat mandatul cam cum si-l va incheia Basescu: in rusine si detestat de romani. Si nu-l regreta nimeni….

     • Deci totul e pentru o SPERANTA ? Pai nu astia au guvernat cu adevarat ci FMI .Probabil dupa modelul grecilor ,ungurilor si a lui Tariceanu visezi sa „imbunatatesti” reteta . La televiziunile prosperului turnator al securitatii amator de tranzactii cu energie si al celuilalt prosper patron de fonduri nationale de investitii nu se vorbeste de sperante ci e clar – fura astia , noi nu furam => vine paradisul .Asta e mesajul pt aia care nici nu stiu sa scrie in romana dar au drept de vot . Stiu eu la ce sperati voi ,la ce spera si Boc in 2009… ca trece criza si faceti ca in 2000-2004 – culegeti roadele sacrificiilor facute de guvernarea precedenta (Guvernul Nastase de atunci chiar a fost ok dpdv macro doar ca era un pic cam periculos sa-l vorbesti de rau in mail-uri pe prim ministru , te salta politia de pe strada. In plus ar trebui sa i se scada din realizari Petrom-ul ) . De-aia , desi sunt de acord ca anul asta trebuie facuta rocada puterii , am mari rezerve ca vom mai avea alegeri libere ca pana acum in 2016 .Poate unele garantate de Vanghelie prin intermediul lui Voicu .Sau poate daca sunteti deosebit de ghinionisti / tampiti o sa aveti parte de o debarcare cu forta cum ati incercat de atatea ori sa i-o faceti lui Boc . Cine sapa groapa altuia …

 4. “Guvernul si guvernarea trebuie sa fie mandria, argumentul principal electoral al PDL, nu o greutate care sa atarne de picioarele lui. Guvernul trebuie sa fie puternic, prin cei care il compun, dar si prin sustinerea din Parlament. Pentruu asta e nevoie de un drum nou, pe care sa pornim in forta, dar neaparat impreuna!”

  Epocal, cred ca s-a inspirat din Mario Kikos Rostogan Coehlo, pe care l-a confundat cu Marquez …

  • Da’ de unde !!!
   Cred ca s-a inspirat din Traian Basescu, care l-ar fi citit se pare pe Max Weber, dupa cum se intreba mai zilele trecute Dl Vladimir Tismaneanu !!!!

 5. D-le Vlaston, deja din titlu iti stiu articolele, nu trebuie sa mai vad cine e autorul. Bine, de multe ori nici nu trebuie sa le citesc ca argumentele sunt cam aceleasi: au salvat tara etc. Domnule, si astia ne-au infundat impreuna cu Tariceanu vreo 2 ani jumatate. Au avut nu stiu cati ani ministri de transporturi si nimic. Si ei au votat marirea salariilor profesorilor. Si Basescu le-a promulgat electoral… Deci asa cum au „salvat” ei (cu ce pret al datoriilor?) asa „salvau” si ceilalti…Ca nu ne mai conducem noi. Noi punem acolo niste nume. Nume care se cred atotputernici si acum fac pe ei de frica…Vina astora e ca au continuat sa mareasca bugetele serviciilor, au facut terenuri, patinoare, parcuri la sate etc. Asa ca nu e nici un moment de cumpana. Ala a fost dupa realegerea lui Basescu. Dar cand l-a numit pe Boc s-a dus naibii momentul…Stiu, e cinstit, curat numai ca e jalnic si penibil. Habar n-are de economie. Problema e ca mai grav e ca presupuneam ca stie drept. Ei, sau e incompetent ca dascal de drept sau cum pot numi o persoana care stie legea dar o incalca in mod repetat?? Acuma daca pleaca macar s-a strans ceva zapada si parea plin de energie…

 6. Dle. Vlaston,
  Un guvern de tehnocrati?! Acum, la incheierea mandatului?! Acum ar fi trebuit sa culeaga roadele guvernarii si sa se pregateasca pentru o noua legislatura; mi-e teama ca este cam tarziu ca pdl sa mai poata repara ceva…

  Acum 4 ani, dupa alegeri, am propus si eu, ca orice anonim care a dorit sa-si expuna pe bloguri parerea personala, ca pdl sa nu se angajeze direct in guvernare. Sa stea in Parlament si sa se concentreze asupra procesului de legiferare si, concomitent, sa controleze cum se face treaba la guvern. In felul acesta ar fi avut capetele si mainile libere pentru a actiona in forta. Dar, ti-ai gasit… au dat fuga inghesuindu-se in guvern, caci cine altul putea face mai bine aceasta treaba?!

  De altfel, ce sa te mai miri?! Acesti ciocoi noi NU CRED ca exista alti oameni mai inteligenti, mai potriviti pentru anumite lucruri, decat ei insisi… si asta este regula generala in Romania. Ani in urma, cand sectorul de stat inca era consistent, orice director intrebat de un investitor ce nevoi are pentru unitatea sa, raspundea, invariabil: „tot ce avem nevoie este o injectie de capital!”

  Mi-e rusine sa martusisesc ca parerea mea despre romani este cat se poate de modesta…
  daca a fost cineva care sa faca ceva important, calitativ, de valoare, pentru Romania, acel cineva a fost Regele Carol I, un strain.

  Romanii, de ieri sau de azi, au acelasi talent: ghiftuiala din banul public. De unde altundeva, cand ei nu sunt in stare de construiasca nici macar o fraza intreaga, necum o afacere…

 7. Puteti dle Vlaston de-acum sa le cantati prohodul, nicidecum sa le mai ridicati osanale !!
  PDL e mort poltic, odata cu Traian Basescu al carui sfarsit politic l-a semnat strada, adica romanii satui de mizeria si ipocrizia si minciuna si coruptia PDListe !!!!!!!
  Scapam de PDL, ma indoiesc eu ca Dna Roberta sau dna Udrea vor resuscita PDLul dupa Traian Basescu !!! Nu mai zic deloc de sperantele in juna prezidentiala mare specialista in ale eurodeputatilor habarnisti la Brusselles!!!

  • Costica taica, te-ai incins. Sau te-au incins altii :)

   Relax. Nu scapi de PDL. Orice s-ar intampla, PDL tot o sa scoata 20% in alegeri si o sa fie principalul partid de opozitie. Nu, nu Udrea sau Roberta or sa scoata PDL din situatia asta, dar mai exista pe acolo oameni care au oarece potential electoral peste 4-5 ani: Macovei, Blaga, Boagiu, Funeriu, chiar Sever Voinescu, desi i s-a lipit numaratoarea aia de coada. Or sa fie din nou alegri in 2016 si tot asa, viata merge inainte. Noi sa fim sanatosi.

   Hai noroc!

   • daca ar ramane cei enumerati de tine ar fi ok…dar mi se pare mie ca vor ramane: blaga, videanu, berceanu la care se adauga udrea…ei sunt garda veche si-s deja eterni in pd….

  • probabil in urmatorii ani veti realiza si voiu ce fel de presedinte a fost (inca mai este) traian basescu. astazi vorbiti toti ce ati vazut in ultimii 6 ani la realitatea si antrena 3.
   orice fapta poate fi interpretata oricum vrea moderatorul de opinie.
   va dau un exemplu: dupa 20 de ani s-a terminat si aurtostrada arad – timisoara. ziarul din arad afirma ca lumea nu ar trebui s-o foloseasca pentru ca nu are parapeti. asta da atitudine …
   (sunt aradean, de-aia dau exemplul asta). pe 500 km Toronto – Montreal nu cred ca sunt parapeti nici pe un sfert de distanta. dar se vede treaba ca noi, romanii, fara parapeti nu putem.
   fiecare gandeste cat poate. din pacate cei mai usor manipulabili sunt cei care gandesc putin si sunt deci cei care vor fi vesnic saraci si amarati … si dinnou manipulati.

   mie doar imi pare rau pentru voi. traiesc departe de tara asa ca situatia politica de acolo ma afecteaza extrem de putin.

   • pai exact. pe distanta bucuresti-iasi trebuiesc parazapezi doar pe 40 de km conform studiilor locurilor unde se depune zapada pe sosea si formeaza dopuri. la mine in zona, pana la dn2a, am zece km de sosea in care numai pe 500 de metri maximum se formeaza blocaje. la ora asta cred ca 8 km de sosea e la negru. pe 2 km fiind pete de zapada.

 8. PDL plătește acum prețul moștenirii lăsate de guvernarea Tăriceanu și cumplita criză economică mondială. Și prețul curajului de a fi luat măsurile necesare pentru a nu urma calea Greciei.

  vai, vai! ce ti-e si cu politica asta! si cand te gandesti ca noi am fost sute de ani poarta crestinatatii, pe care am pazit-o cu sange, in timp ce altii se dezvoltau si colonizau pamantul, de ce sa incepem cu tariceanu?

  • pai… Astfel, de la o datorie publică de 109,1 miliarde lei, echivalent cu 21,6% din PIB, la sfârşitul anului 2008, România a ajuns să înregistreze o datorie de 193,89 miliarde lei (37,9% din PIB), la 31 decembrie 2010.

   Citiţi mai mult: Datoria publică a României s-a dublat în doi ani de criză. Vezi ce ne aşteaptă în următorii ani > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/datoria-publica-a-romaniei-s-a-dublat-in-doi-ani-de-criza-vezi-ce-ne-asteapta-in-urmatorii.html#ixzz1lQSZ2VW9
   EVZ.ro

    • Iar cu asta…cum va faceti ca nu intelegeti ca in pofida tuturor taierilor, astia au cheltuit cu aplomb mai mult decat guvernele anterioare si pe prostii inca si mai mari? Ca masurile – unele ar fi putut fi benefice – au fost enuntate si aplicate gresit din start? Ca sub sloganul „investitiile statului pentru cresterea economiei” au risipit bani cu ghiotura si n-au pornit nici o directie noua de dezvoltare economica? Ca inainte de toate, au prigonit cu legi aiurea (eu cred sincer ca programat – cu scopul de a elimina competitia economica) o droaie de firme mici si mijlocii, deja atinse de criza? Ca sa evaluezi o anumita strategie si actiune, poti sa te uiti la rezultatele obtinute – pacientul e in coma. Cum sa fi fost operatia o reusita? A, si sa nu veniti sa-mi spuneti ca indicatorii de tara arata bine (pe hartie)! Nu ne (mai) insultati inteligenta!

 9. Mie chiar mi-a placut mult articolul si mi se pare scris cu destula impartialitate desi se vad urma de pro PDL.
  Sunt de acord in mare parte cu cele scrise. Sa vedem ce se va intampla.

 10. Iar un articol complet alaturi cu drumul, logica, realitatea, bunul simt. „PDL plătește acum prețul moștenirii lăsate de guvernarea Tăriceanu și cumplita criză economică mondială. Și prețul curajului de a fi luat măsurile necesare pentru a nu urma calea Greciei.” Nu, plateste acum lacomia, incompetenta crasa ridicata la rang de ministri, presedinti de camera, directori si alti sefi de aiurea, furtul, cheltuirea criminala a banului public pe flapsuri, reduceri de venituri la populatie fara discernamant, diferentiere, dupa o schema coerenta, balmajeala de 8 ani … multe altele

 11. In 2012 romanii au doua variante.Sa aleaga pe cei care au avut curajul sa redreseze tara si sa nu o duca in prapastie,sau sa-i aleaga pe cei care au dus tara de ripa.Daca romanii vor alege a treia varianta si anume alegerea partidelor extremiste,atunci UE are mari sanse sa scape de Romania.Cred ca alegerea USL ar duce la intoarcerea Romaniei in 1990.Singura sansa a Romaniei,ca sa poata iesi la liman din aceasta criza,este sa aiba in continuare un guvern si Parlament majoritar PDL.Orice alta alegere ar duce la suspendarea fondurilor de la FMI,CE,BM si la oprirea investitiilor in tara.Daca se suspenda fondurile,inseamna ca se suspenda plata salariilor bugetarilor si a pensiilor.Avind in vedere ca contestatarii PDL sunt formati din oameni din aceste categorii sociale este comica aceasta situatie.

  • eu nu inteleg de ce atata disperare ca pica pdl? nu moare romania fara pdl. nici ei nu sunt atat de disperati. si-au facut plinul, traseismul e la moda, in afara de 2-3 pdlisti autentici, ceilalti nu dau doi bani pe acest partid fara doctrina. si celelalte guvernari au avut bugete de austeritate (in afara de tariceanu, cred), toate au dat vina pe dezastruasa mostenire, care-i problema?
   eu cred ca, pentru un popor, este mult mai bine sa pice guvernul in fiecare an decat sa se perpetueze la putere de dragul stabilitatii (a se citi agatarea de functii) pentru ca abia atunci el, guvernul, va sti ca nu e de capul lui ci ca este controlat de popor.

   • Nu e vorba de disperare ca pica PDL . Sa fie sanatos. Problema este in neincredere in opozitie. Ponta poate chiar vrea sa faca ceva, dar eu cred ca i s-a insuflat iluzia ca ar detine telecomanda puterii, fara sa observe ca MESTERII i-au scos bateriile. De MESTERII ascunsi dupa Ponta, pe care nici el nu-i stie, de aia trebuie sa ne temem. Poate sunt exagerate temerile, oricum trebuiesc luate in seama.De Crin nu mai vorbesc, el devine in fiecare zi tot mai neinsemnat, e clar , nu-si poate depasi conditia.

    • total de acord. eu puneam accentul pe faptul ca prea se considera o tragedie caderea unui partid si ca e mult mai bine ca rotatia la putere sa se faca mult mai des, nu neaparat la termen. jos cu astia! vin ponta si crin. daca ei vor sti sa se inconjoare cu oameni capabili, bravo lor. nici nu mai conteaza valoarea lor intrinseca. daca nu, jos si cu ei. va reveni pdlul, cu alti oameni, sper… si tot asa. primenirea clasei politice nu se face cu declaratii politicianiste ci prin implicarea societatii civile si frica de popor.
     hai sa-l comparam pe iliescu cu el insusi. primul mandat a fost un dezastru. dupa ce s-a fript, intr-al doilea mandat a fost mai echilibrat. (am votat o singura data cu el, de fapt impotriva lui vadim)
     la basescu a fost invers. doua mandate castigate succesiv l-au facut sa se creada marele carmaci. (am votat o singura data cu el, de fapt impotriva stangii, cu toate ca pe vremea aceea pd era de stanga dar fiind cu pnl, draga stolo… )

     • Prea desele rabufniri de orgoliu ale lui Basescu au dus la o rupere brutala de ceea ce putea fi la un moment dat forta si structura reprezentativa a unui partid ce s-a nascut totusi cu forcepsul .
      Dorinta de spectacol si ovatii a celui ce a vrut sa fie mult peste ceea ce putea sa duca si el si partidul speram sa nu-si fi trimis partidul, ce mai dadea uneori sperante romanilor intr-o Romanie cenusie, in pragul dezintegrarii .

      Potentiali si posibili lideri tineri cred ca exista , ca sa refaca o grupare temporar debusolata si macinata de atacuri greu de suportat ,din partea unor hoarde primitive bolnave de ura in goana lor dupa avere .

      Basescu, un abur sub presiune, ce si-a expus de prea multe ori partidul unor riscuri inutile , ce pentru unii s-au tradus in suferinte…

   • Daca ai fi trait in America sau alta tara cu traditii democratice, n-as fi simtit nevoia sa comentez acum. Dar aici, in Romania, unde inca simtim prezenta fostilor comunisti, sau securisti, sau kgb-isti, unde nu s-a intarit inca cojita subtire a ousorului numit tara democrata si libera, unde justitia inca raspunde la arcusul dirijorului sau voicu, unde politicienii isi spun liberali, conservatori dar ei sunt, de fapt alta ramura a psd-ului, unde cele mai puternice voci sunt ale coruptilor si demagogilor, da, aici ma ingrozesc la gandul ca plecarea pdl (din propria lor prostie) face loc unora care chiar au veleitati dictatoriale…

    • chiar n-am vrut sa te supar dar nu am ce sa comentez la afirmatii gen „pnl e ramura a psd” cand stii ca pnl e partid istoric iar pdl e fratele psd (din fostul fsn, de unde a plecat fara nicio doctrina), „justitia e la mana lui voicu” cand seful dna este numit politic, „veleitati dictatoriale” fara sa te uiti la basescu, „ziarist de la adevarul”, ziar basist, mai bine spuneai „cotidianul”. daca vrei, dialogam, dar numai asa…sa ne contrazicem, nu-mi place.

 12. Acum cateva zile nu vedeati ce sens mai are schimbarea guvernului pentru cateva luni. Si nici ce sens ar avea sa se mute alegerile parlamentare din noiembrie in iulie-august.

  Acum cateva saptamani spuneati ca nu se mai poate cu PDL-ul si doreati sa veniti la putere cu Noua Republica iar dupa inceperea demonstratiilor si cererea de alegeri anticipate nu intelegeti rostul schimbarii lui Boc acum si spuneati ca oricum in locul lui Boc ati pleca imediat de la guvernarea data fiind greutatea situatiei actuale si sa vedem cine ar veni la guvernare intr-o astfel de situatie.

  Dar dincolo de aceste inconsistente si multe altele, observ totusi o constanta in articolele dumneavoastra. Insistati si la mai bine de 3 ani de la preluarea guvernarii de mostenirea dezastruoasa lasata de Tariceanu. Deci favoritii dumneavoastra pe care i-ati sustinut cu atat fervoare timp de aproape 3 ani nu au putut sa realizeze mai nimic datorita deficitului lasat de Tariceanu.

  Au imprumutat de 4-5 ori mai multi bani decat deficitul lasat de Tariceanu (comparativ cu deficitul lasat de Boc) si dumneavoastra ii tot dati cu Tariceanu. Dl. Presedinte a dat drumul la legea maririlor salariale pentru profesori si il critica pe Tariceanu ca se impotriveste si nu e in stare sa gaseasca bani, iar PDL-ul spunea in gura mare cum o sa o aplice. Si voi tot pe Tariceanu il gasiti vinovat. S-au construit scoli, s-au renovat unele spitale, s-a incurajat natalitatea si industria software din Romania, s.a.m.d.

  PDL-ul a luat masuri care au sugrumat cresterea economica, a anulat masurile de incurajare a natalitatii, a taiat reducerile de taxe pentru programatori, a inchis scoli si spitale si a marit bugetele serviciilor secrete. Cat despre expertiza lui Boc in materie de drept constituional ce sa spun. Nici oamenii numit de ei nu mai pot acoperi prostiile dumnealui.

  Tariceanu care a guvernat doi ani cu PD (si o parte din PNL care e acum la PD) si doi ani singur (cu sustinerea din parlament a PSD-ului) dar sub presedentia domnului Basescu si e vinovat de toate. Era extrem de vinovat si ca s-a aliat in parlament cu PSD-ul dar dupa alegeri PDL-ul a bagat PSD-ul la guvernare, iar acum guverneaza cu o mare parte dintre coruptii PSD-ului ce au trecut la UNPR.

  Dumneavoastra, ca profesor, nu vi s-a facut lehamite sa tot sustineti niste aberatii doar de dragul conducatorului iubit. Ati ajuns sa mai dati si citate de pe blogul unei doamne care nu a intrat la facultate la stat si a facut-o la particulara. Parca nu stiti ca profesor cine facea facultatea la particular imediat dupa revolutie. Apoi s-a mai si casatorit PROBABIL DIN DRAGOSTE cu un domn foarte frumos alaturi de care nu o vezi mai niciodata. Daca pe domnul Presedinte trecutul de marinar il poate face sa promoveze astfel de oameni macar dumneavoastra, ca profesor, ar trebui sa nu o faceti,

   • 1. Cu siguranta ca nu se poate reface nici in 20 de ani cu masurile luate de PDL in ce 3 ani si 2 luni de cat se afla la guvernare (nu mai spuneti 2-3 ani).
    2. Ii tot acuzati pe altii ca vad lucrurile numai in alb si negru dar dumneavoastra sustineti ca Tariceanu a lasat tara in dezastru si PDL-ul a incercat sa o refaca dar nu a putut in doar 2-3 ani.
    3. Este o efervescenta nemaipomenita in Guvern legata de atragerea investitorilor care sa vina Jucu in locul lasat liber de Nokia. Pai asa trebuia sa fie incontinuu pentru cat mai multe localitati din tara (si inainte de a anunta Nokia ca pleaca).
    4. Vad ca nu raspundeti cum ati ajuns dumneavoastra cu facultatea de matematica facuta pe vremea comunistilor cand intrau numai 5% sa va tot uitati si sa citati din gandurile unei doamne care nu a reusit sa intre la universitatea de stat si s-a casatorit din dragoste cu un domn foarte frumos alaturi de care nu o vedem niciodata. Chiar nu simititi nicio jena pentru meseria dumneavoastra de profesor sa o tot prezentati ca o mare si inteligenta doamna.
    Mai ramane sa comentati si ce spune Igas pe blog si mai bateti un cui in sicriul scolii romanesti.

   • pai economia exista si inainte de boc. iar investitiile straine directe facute pe vremea lui tariceanu au permis ca exporturile sa explodeze. comparati acum isd-urile si vedeti ce impact vor avea in viitor. noroc cu ford care va da drumul ,in sfarsit, la productie si va mai baga ceva carbuni. dar peste doi ani, vom culege adevaratele roade ale exportului „generat” acum de guvernarea boc. adevarul este ca romania plateste acum, nu pacatele lui tariceanu, care au fost si ele destule ci incompetenta si realegerea lui basescu. la finele lui 2008 si tot anul 2009, romania a fost in plina criza cu ” nu exista altcineva care sa poata sa fi produs mai mult rau romaniei” ( nici daca eram condusi de rusi) la conducere…
    stiu ca tariceanu v-a dat un sut undeva…dar, parul dvs alb ar trebui sa ierte nedreptatea si sa judece evidenta….

 13. V-as ruga sa-mi dati un raspuns la intrebarea: aceasta infernala campanie de presa dusa cu mijloacele dezinformarii contra presedintelui si guvernului este in favoarea binelui sau in defavoarea Romaniei. Lucrez in Bruxelles si am avut ocazia sa vad reactia dupa show-ul A3 ajutata de Adevarul. Politicienii europeni si-au intarit convingerea ca tigani si cersetori este un apelativ perfect pentru majoritatea romanilor. Multi se intrebau daca oamenii cu ceasuri la mana de zeci de mii de euro, masini cu soferi si garda de corp (aici inclusiv Baroso are o protectie foarte discreta) ii reprezinta pe cei „90% asupriti” sau pe cei 10% profitori. O conluzie s-a conturat: Romania nu este o tara capabila de o continuitate minimala in plan social si economic. Este greu de estimat care vor fi urmarile dar un lucru este cert: opozitia si A3 si-au incheiat conturile cu mediul economic serios si a adus dezbinare intre socialisti si popularii europeni fapt foarte rar. Europenii au ramas surprinsi sa afle „criteriile politice” ale opozitiei: premier pitic, presedinte chior, ministru blond, etc. Accentuez faptul ca politica europena se bazeaza pe toleranta, multiculturalism si drepturile minoritatilor. Multi parlamentari europeni si-au adus aminte de facatura cu filmuletul Base loveste copilul in regia aceleiasi opozitii. Aceasta facatura a fost dovedita chiar de studioul media al CE.

  • filmuletul „roberta numarand” e tot facatura? vad ca te deranjeaza un filmulet care afecteaza imaginea unui politician, mititelul, dar nu te deranjeaza faptul ca o lege votata fraudulos afecteaza tot poporul. bine, stiu ca a fost votata inspre binele poporului ingrat, ma refeream doar la modul de vot.
   ma surprinde faptul, pe langa subiectivismul extrem pe care-l poti vedea doar la adolescentele indragostite, ca stii atat de bine ce gandesc europenii.

   • Daca este sa ne intrecem in facaturi, eu nefiind in Romania sa va spun detalii aflate de la euro-parlamenarii PSD de la BXL. A fost un deal intre putere si opozitie. Un deal pe bani. Detestabil este adevarat. PSD-ul presat de aceeasi A3 a reactionat DUPA ce a primit banii. Asa se explica de ce PSD nu a mers atunci in PE, cand avea dreptate si a preferat sa combata la televizor. Atunci s-a folosit o metoda marca PSD: cine este pentru, cine se abitine, cine se opune? Cu majoritate de voturi s-a decis. Daca vorbim de filmulete mai exista unul: acela in care opozitia a parasit sala dar a lasat cartelele de vot in aparate pentru cvorum. Tot printr-un deal opozitia a convenit ca numararea sa fie manuala. Va reamintesc ca atunci PV a fost semnat si de chestorii opozitie care l-au acceptat. Oricum doresc „poporului’ USL sa fie fericit sub o guvernare pe care o asteapta. Si ce-si face omul cu mana lui se numeste democratie chiar daca de multe ori inseamna sinucidere. In curand „modelul USL” adica Grecia, va reduce cu inca 25% salariile si pensiile dupa reducerea deja efectuata de 20%. Daca ar fi sa dau un sfat guverntilor care sigur vor pierde alegerile as face asa: as majora in august salariile si pensiile cu 50%. Ar fi singura solutie prin care Felix si asociatii din USL ar fi deconspirati. Restul sunt povesti pentru copii handicapati.

    • si eu, in locul lui tariceanu, as fi marit salariile profesorilor cu 50%, conform legii.dar atunci m-as fi numit iresponsabil. lupta politica, oricat de ascutita ar fi, are totusi niste limite. am remarcat asta, spre lauda politicienilor romani, atat cat pot fi ei laudati.
     partidele seamana intre ele mai mult decat va inchipuiti. dovada aliantele de toate culorile care s-au facut. nu e nicio drama. rotatia la putere este cel mai bun lucru intr-o democratie.
     ps.. cuvinte ca felix, chiorul, piticu’, nu-mi plac. presupun patima politica iar daca patima nu e, de toate e -)

    • de ce vrei sa-mi impui tu mie pe cineva la conducere,crezandca stii mai bine de ce am eu nevoie? eu nu incerc sa -ti conditionez in niciun fel modul tau de viata si cine sa te conduca. de ce crezi tu ca vezi mai bine de la mii de km si poate cand vii aci de doua-trei ori pe an , ceea ce eu vad si simt zilnic?

 14. avetzi perfecta dreptate, cu exceptia solutiei propuse: „guvern tehnocrat”. in principiu n-ar fi rau dar in realitate politicienii, cu opozitia in frunte ii vor manca cu fulgi cu tot! va fi un blocaj continuu. Sper sa se intample o minune si sa n-ajunga USL la guvernare. Daca totusi se va intampla, vom avea circ non-stop timp de maxim sase luni, apoi una din parti (PSD sau PNL) se va alia cu, ghici cine?….. PDL! (asta daca nu o vor face imediat dupa alegeri, ca deh… foamea-i mare!)

 15. Cred ca unii lideri ai PDL au cazut in capcana corului de bocitoare de la antene si irealitati,televiziuni aservite patronilor cu dosare pe la DNA si care incep sa friga.La aceste televiziuni se practica cea mai perfida manipulare.Un succes privind plasarea de obligatiuni pe piata americana este pervetit si prezentat negativ,,romania iarasi se imprumuta”NU este nici un moment de cumpana al pdl.Sa fie asa de mare sperietoarea de a fi in opozitie incat blaga sa o numeasca iad.Asta e, uneori si cand faci lucruri bune pentru tara e posibil sa ajungi in opozitie,e democratie,alternanta la putere e fireasca.parteneriatul Boc_Basescu v-a continua pana la capat.Imi pare o naivitate sa crezi ca dupa ce ai fost prim ministru sa treci consilier prezidential.Un nou prim ministru insemna un nou program de guvernare trecut prin parlament,pentru cat ,pentru 10luni,cu un buget aprobat,o naivitate si asta.Poate o remaniere da posibil.Cand vremurile se schimba trebuie sa fi prgatit sa te schimbi si tu a zis cineva.Da nu cred ca acum mai poti creste in sondaje marind salariile bugetarilor si pensiile.O crestere de 5%este nerealista,poate un 2% da.

   • Un partid aflat la guvernare se erodeaza,in perioade de crize erodarea este foarte mare.Important este sa faci ce trebuie .Nu trebuie neglijata inteligenta poporului,realitatea nu este chiar cea care vor sa o arate cei de la tv.

  • dobanda, nene. cand au vazut americanii 7%, cred ca s-au piscat sa vada daca nu viseaza, apoi au dat navala. la ei dobanzile sunt usor peste 0%.
   cu 7% puteau sa se imprumute lejer de pe piata romaneasca, sa castige romanul, nu americanul. asa ca marele succes are multe semne de intrebare. probabil urgenta, disperarea sau cine stie ce interese…

 16. „PDL plătește acum prețul moștenirii lăsate de guvernarea Tăriceanu și cumplita criză economică mondială.”

  Domnule Vlaston, aduceti-va aminte de celebra greva a cadrelor didactice si refuzul lui Tariceanu de a ceda presiunilor populiste ale lui Traian Basescu si ale PDL care spuneau ca sunt bani dar nu vrea Tariceanu sa ii dea la profesori.

  Mai uitati-va si sub ce guvernare a crescut exponential gradul de indatorare externa a Romaniei.

  Tot asa analizati si sub ce guvernare s-a declansat cel mai mare exod al populatiei din Romania.

  Poate asa veti avea o lumina mai buna.

  • Iar dv. aduceti-va aminte de deficitul de 5,5% lasat de Tariceanu, de arierate de 2 mld si de banii de la BCR cheltuiti pe ce? De cei 1,4 mil. de bugetari, cand in 2004 erau 800.000. Cum de-ati uitat toate astea?

   • -Dupa primele opt luni ale anului, deficitul bugetar se adancise pana la 1,02% din produsul intern brut (PIB), de la 0,64% din PIB in primele sapte luni, calculat la cifrele avansate de Comisia Nationala de Prognoza (CNP) in proiectia din primavara, de 475 miliarde lei.
    -http://www.almamater.ro/ref_oug15p2008_inamicii_qqq.htm
    -http://www.napocanews.ro/2008/12/boc-deficitul-bugetar-pe-2008-se-apropie-de-5-din-pib.html
    -http://vosganian.ro/?p=1784

    la final am dat linkuri cu opiniile lui boc si vosganian, ca sa judece fiecare cu mintea lui.

   • Nu inteleg, cine mai exact duduise salariile si pensiile?
    „Ideea ca nu sunt bani nu este o realitate, bugetul poate fi asezat pe prioritati. Este doar o chestiune de vointa, daca vrei sa asiguri bani pentru educatie sau nu.”
    „De ce sa plafonam salariile profesorilor cand legea a fost votata in unanimitate in Parlament si exista o decizie a Curtii Constitutionale, care afirma ca legea este constitutionala?”
    „Discutiile privind aducerea la 0 a investitiilor din cauza cresterii salariilor sunt o minciuna. Nu poate fi vorba de limitarea la 0 a investitiilor din cauza cresterii salariilor. Luati si dumneavoastra sumele care se dau profesorilor. Sunt nesemnificative. Nu se puteau face kilometri de autostrazi cu ele. Bani de investitii de la Uniunea Europeana exista, dar nu sunt folositi.”
    „Dezinteresul pentru banii europeni si coruptia pentru banii din buget sunt cauzele pentru care nu se fac investitii, nu cresterea salariilor profesorilor”.
    http://www.hotnews.ro/stiri-esential-4933813-update-traian-basescu-promulgat-legea-majorarii-50-salariilor-profesorilor.htm

    • @jj
     Duduiala lui Tariceanu cu salariile nu cuprinde si cei 50% aprobati in veselie (as zice la misto) de tot parlamentul. Nu. Cuprinde:
     – cresterea aberanta a pensiilor
     – cresterea numarului de bugetari
     -cresterea salariilor la bugetari [ care au ajuns la o medie de 22.000 ron/luna vs 16500 la privat – caz unic in Europa !]

     Nu mai amintim vanzarea BCR si efectiv topirea miliardelor de euro obtinute pentru cateva procente la alegerile din 2008. Tariceanu stia de criza, dar a procedat iresponsabil.
     Chestia cu cei 50%, se stia ca nu se va aplica. Nici nu a produs efecte in consecinta.
     A fost doar o alta smecherie PSD+PNL, care voiau doar ca PDL-ul sa voteze contra in parlament si sa fie astfel linsati la alegeri. Nu le-a tinut smecheria.

     • Sa nu mai vorbim de cele 40.000 de obiective incepute si lasate de izbeliste, dupa ce clientela si-a incasat banutii. Nici de cele 2 miliarde euro arierate. Cat de „naiv” sa fii sa nu accepti ca datoriile facute dupa aceea au fost pt. plata duduielilor lui Tariceanu…
      Daca as fi economist as scrie o carte despre catastrofala guvernare Tariceanu.

 17. Fraza de la inceput spune totul despre culoare (portocalie spre maronie) a autorului: ˝PDL plătește acum prețul moștenirii lăsate de guvernarea Tăriceanu și cumplita criză economică mondială˝ ?!
  Pai de ce nu greaua mostenire de la Ceausescu, Cuza, Burebista??? Dupa 4 ani (pentru Zeus mai mult) de cind au tot ce vor la dispozitie: Parlament, DNA, Procuratura, toate serviciile secrete, televiziuniile, presa- tonomatele portocalii, ANAF-ul etc etc etc, este penibil sa mai se utilizeze argumentele acestea….
  Penibil articol, mai ales partea cu Oda Maretei Tovarase, Savant de Renume Mondial.
  Sint curios sa vad un articol scris de acelasi autor peste 9-12, luni, cind clica asta va fi dusa, cu unii pe la DNA, altii pe la puscarie deja, altii peste hotare….

  • Autorul, adica poporul roman destept, nu vrea sa fie parte la schimbarea culorii din pastelate in negru. Personal contez pe aceasta minoriate, daca va fi cazul, care va avea forta sa rastoarne niste mincinosi mai profesionisti decat actualii. Proverbul, ca fiecare pasare pe limba ei piere in macroeconomie sa aplica asa: un embargo asupra sursele de finantare bugetare (de unde se fura in voie) si cale libera la sursele de finatare europene sub controlul justitiei europene. Si sa-i vedem de ce vor mai dori la guvernare?

 18. „În Italia se succedau și câte trei guverne pe an, și n-a murit nimeni”

  Cum, instabilitatea politica nu mai afecteaza investitiile straine atat de necesare tarii?

 19. Iertare, dar chestiunea cu schimbarea guvernelor ca in Italia imi pare venita din alta planeta, este penibila o astfel de varianta…

  Guvernarea are nevoie de continuitate, de coerenta, de consecventa mai ales intr-un mediu toxic, virulent, cu perturbatii importante internationale..

  Chiar nu ma intereseaza daca guvernul este PDL, PDL+UDMR, sau USL, ci consider mai importanta componenta stabilitatii, a coerentei si a predictibilitatii.

  Domnule Vlaston ati lovit rau de tot cu bata in balta, noroc ca balta este inghetata, ca altfel ce de stropii puteati sa aveti pe camasa…

  Mai cititi, mai va documentati, politica si guvernarea sunt stiinte complicate ca urmare a interverentelor si a conexiunilor complexe care le nasc… Este o parere de muritor si atat…

 20. Rectific: imi pasa cine este la guvernare – VREAU COMPETENTA – dar nu disper la rotatia partidelor.

  Nu am o demonstratie, doar am facut constatari din ultimile practici si cred ca,mai devreme sau mai tarziu, vor disparea partidele. Cred ca vor ramane grupurile de lobby si cam atat.

 21. Iertare, dar chestiunea cu schimbarea guvernelor ca in Italia imi pare venita din alta planeta, este penibila o astfel de varianta…

  Guvernarea are nevoie de continuitate, de coerenta, de consecventa mai ales intr-un mediu toxic, virulent, cu perturbatii importante internationale..

  Chiar nu ma intereseaza daca guvernul este PDL, PDL+UDMR, sau USL, ci consider mai importanta componenta stabilitatii, a coerentei si a predictibilitatii. – Rectific ma intereseaza cine este la guvernare – vreau COMPETENTA – si nu ma sperie rotatia partidelor/ a oamenilor

  Domnule Vlaston ati lovit rau de tot cu bata in balta, noroc ca balta este inghetata, ca altfel ce de stropii perau pe camasa…

  Mai cititi, mai va documentati, politica si guvernarea sunt stiinte complicate ca urmare a interverentelor si a conexiunilor complexe care le nasc… Este o parere de muritor si atat…

 22. Train Basescu a gresit cand l-a numit premier pe Boc ultima oara.Era nevoie de un profesionist in economie la conducerea guvernului sprijinit de PDL.Dar nu asa se poate fura….Asa ca Boc si-a facut datoria.Pe pariu ca Udrea ramane in functie in noul Guvern,Trebuie sa aduca banii in visteria partidului ca doar se apropie alegerile iar dca o sa vad un guvern doar cu ministrii tehnocrati…atunci… Basescu ….jos palaria…altfel nu.

 23. Spuneti-mi va rog stimate domn ce importanta au investitiile in telegondole stadioane si sali de fitness in sate parasite ? Sa mentionam ca aceste sate sau comune nu au canalizare si apa , nu au drumuri asfaltate , acest lucru nu este o risipa? Vad ca sunteti profesor spuneti-mi de ce achizitiile cu calculatoare pentru dotarea scolilor costa de trei ori mai mult decat pretul pietii in conditiile in care in orice tara civilizata costa de 4 ori mai putin deoarece se achizitioneaza angro adica foarte multe ? De ce in ultimii 10 ani s-au infiintat comune si orase in conditiile scaderii masive a populatiei si a emigrarii a milioane de romani in strainatate ?In aceste primarii s-au angajat peste 100000 de bugetari politici. Nici inainte de 1989 nu era atata administratie sufocanta care apasa pe umerii particularilor. Va rog frumos sa-mi raspundeti .

  • Acesta este pretul prostiei sau al faptului ca nu te informezi si TE LASI informat de altii. Stimabile!!! Eu lucrez direct la institutia europeana care finanteaza aceste proiecte. Iti dau o veste proasta: gondolele, parcurile, salile de sport, etc nu sunt proiectele actualei guvernari. Ele au fost depuse si asumate ca fiind NECESARE de guvernul PNL sprijinit de PSD in anul 2006. Finantarea europeana se face pe baza de proiecte si strategii anterioare, in conformitate cu ce numim „business continuity”. Doar nu-ti imaginezi ca Udrea vine aici cu Vuitonl plin de cereri se parcuri, sali, patinoare etc si lumea lasa lucrul si i le aproba!!!! Proictele depuse de aceasta guvernare vor intra la finantare in urmatorul program cadru din 2014. Asa ca amice ai dreptate sa injuri dar ai gresit adresantul. Este ca si cum te-ai injura singur dar nu-ti dai seama.

   • Daca unui particular care are 12 angajati ii zici nenica si mai esti si angajat la institutii europene , atunci e jale . Eu sunt apolitic , toti indiferent de partid fura , banuiesc ca dvs sunteti din PDL , pe mine nu mai intereseaza culoarea politica . Ma intereseaza cand scapa particularii de atatia bugetari , inclusiv si de dvs deoarece va permiteti fara sa ma cunoasteti sa ma faceti „Nenica” . Asa se vorbeste probabil in celebrele institutii europene unde domnia voastra sunteti angajat , banuiesc pe competenta si limbaj adecvat .Eu am ridicat problema licitatiilor trucate iar dvs , ma intrebati de dna Udrea . Nu sunteti la obiect!

    • Da, ai dreptate Neica, in institutiile europene se angajeaza numai oameni ai PDL-ului!!! (???) Fiind obisnuiti cu meteahna aceasta nu ma mira ca reactionati asa. Daca nici macar un privat nu se informeaza CUM si pe ce PROCEDURA se fac finantarile europene, dezastrul din Romania nu este daorat politicienilor ci privatilor. Cred personal ca totul are o limita si cand vezi auzi oameni care recita poeme auzite la A3, pana la stadiul de cainii lui Pavlov nu mai este decat un pas. Ceea ce ma mira este urmatorul fapt: cand Base a castigat primul mandat pe cine intrebai zicea ca a votat cu Base. La al doilea unii spuneau cu Base altii ca n-au fost la vot desi ii vazusem. Acum cand A3 a atins apogeul securitatii in materie de dezinformare nimeni nu mai recunoaste ca a votat cu Base. Asa ca s-a descoperit solutia: fara Base va curge lapte si miere!!! Si anticipez: nimeni apoi nu va mai recunoste ca a votat USL-ul….

 24. „Stefan Vlaston spune:
  04/02/2012 la 11:21

  Lumea nu se imparte in alb sau negru. E mai complicat.”
  Totusi, observ ca pentru NR exixta doar alb si negru, adica NR si PDL.
  Daca El;enuta e adversara NR, felicitari pentru ideologie si doctrina; o sa ajungeti departe.

 25. Citez un pasaj dintr-o postare anterioara care mi se pare genial: „In curand “modelul USL” adica Grecia, va reduce cu inca 25% salariile si pensiile dupa reducerea deja efectuata de 20%. Daca ar fi sa dau un sfat guverntilor care sigur vor pierde alegerile as face asa: as majora in august salariile si pensiile cu 50%. Ar fi singura solutie prin care Felix si asociatii din USL ar fi deconspirati. Restul sunt povesti pentru copii handicapati.”

 26. ” (…) iar de integritatea din PDL s-a ales praful.”

  Nu doar atat, s-a (cam) ales praful si de increderea unora in cea care parea ca are vointa daca nu puterea sa miste cate ceva. Se pare ca nici vointa nu mai are.

  E vorba de Dna Macovei, care a ramas cu o restanta … si a lasat-o asa, in coada de peste. Avand pretentie de onoare de la ea (cum ne-a obisnuit), avea de adus o lamurire pentru astia care o sustinem TOCMAI pentru ca are onoare:

  Cum ar amas cu declaratia de luni, 3 octombrie 2011 …. „Peste 50 de secretari de stat si sefi de agentii au fost audiati. In maxim 10 zile veti afla rezultatul. Unii vor fi dati afara” [Sursa: http://m.hotnews.ro/stire/10308616 ]

  Noblesse oblige! …. dar Dna Macovei nu da niciun semn (din cate stiu eu). Din pacate.

 27. va fi pacat daca pleaca piticul, totul se duce de rapa, atat pdl, cat si tara, a fost cel mai serios prim ministru din cei 9 care a avut romania dupa lovitura de stat din ’89, a fost singurul care a avut curajul sa faca ceva reforme, dureroase, si nu a dus economia in haos, o sa ne pare rau dupa el

 28. Pe mitici îi păcălești că Marele Președinte e bun, dar guvernul e rău. Numai că ei nu au treabă cu PDL. Votanții PDL sunt în Ardeal și ardelenii cred că PDL a fost deturnat de Băsescu să ducă o politică proastă. Deci Băsescu trebuie să primească un șut în spate. Probabil că PDL nu se va despărțți de Băsescu și blonda lui și va tot scădea până la toamnă, cu Boc, fără Boc. Cred că dacă schimbă guvernul și lasă conducerea la Băsescu scăderea PDL va fi mai rapidă.. Dacă nu organizează alegerile mai repede, cred că PDL va merge pe urma PNȚcd.

  Cu alte cuvinte Ardealul a fost păcălit de două ori. Nu cred că va mai ține a treia oră. Singura șansă o va avea un partid regional. Acest tip de partid are alt tip de probleme. Și la un moment dat vocea înăbușită/păcălită va exploda.

 29. Mai este mult pana cand in Romania se va face ceva concret. Si aceasta pentru ca partidele sunt creatii ale unor grupuri de interese si nu ale cetatenilor. Institutiile centrale si cele ale administratie locale sunt pline de corupti si coruptibili lasati de toata clasa politica sa-si faca de cap, vezi cazurile din vami. Ceea ce se poate face acum se cheama deratizare, adica deferirea in justitie a oamenilor si firmelor care sunt in spatele politicienilor. Marele merit al lui Base nu este guvernarea PDL-ului ci faptul ca a pus presiune indirecta pe guvern dand mana libera procurorilor si DNA-ului. Orice alt tip de Presedinte va fi precum Constantinescu, invins de sistem sau omul sistemului asa cum a fost Iliescu. Europa stie aceasta neputinta a roamnilor si de aceea va trata Romania cu prezumtia de furt din fondurile europene si nu invers. Nu va mai dura mult si veti vedea politicieni si patroni de firme condamnati de UE si nu de justitia romana parte si ea a sistemul Iliescu.

 30. In perioada 2007-2008, adevaratul prim-ministru al Romaniei, sa fie clar a fost PSD-ul si nu Tariceanu. Iar cresterea economica mult laudata de liberali s-a datorat in principal integrarii Romaniei in UE si nu geniului pustiu al lui Tariceanu, de altfel un cetatean obisnuit, intamplarea facand sa fie prim-ministru. Acum PDL-l este in cumpana si plateste toate oalele sparte de-a lungul tranzitiei post decembriste. Un sacrificiu pana la urma inutil, pentru ca revenirea in forta a structurilor retrograde va anula toate bunele intentii ale revigorarii economice. De fapt atacul brutal al lui Antonescu la adresa ambasadorului SUA, in discursul tinut in fata parlamentarilor europeni spune totul despre intentiile USL.

  • Da bre nea Ioane plateste saracul pdl greselile trecutului! Asa am ramas noi fara vii ca Burebista le-a dat foc, asa am ramas fara drumuri si flota ca a vandut-o Tariceanu pe citroen-uri, asa au rasarit la tara stadioane in panta si parcuri in sate cu 5 locuitori. Zile nea Ioane ca asa le zice si nentu’ Vlaston. Sa stii ca nea stefan a fost scuipat afara din pnl si deaceea isi varsa scarna pe la contributors in loc sa isi plimbe nepotii in parc. Nu te mai lua si mata nea ioane dupa Tariceanu si creste-le salariile la profesori sau numara voturile din parlament la legea pensiilor. Structurile retrograde ne-au inundat iremediabil si toate greselile postdecembriste le plateste pdl cu udrea in frunte in genti vuitton. Succesurile toate au aparut imediat dupa ce a ajuns Boc la putere dar apostu un nenorocit de primar pus de el a anulat d-nule tot efortul. Ramai socat de atat rautate! pdl-ul vrea sa nu fure dar nu poate ca nu-i lasa opozitia de la butoane. Si atunci trebuie sa fure d-nule, trebuie sa fure!!! E un cosmar! Lumea nu intelege!!!!!

 31. Domnule particular pretios cu 12 angajati ma tem ca afacerea dvs are oarecare legatura cu clientela politica psd si pnl daca ganditi in felul asta. Toti ne declaram apolitici dar pana la urma trebuie sa votam cumva. Numai ca particularii sunt asa de ocupati ca nu se duc la vot. In ce priveste parcurile si investitiile inutile oponentul dvs are perfecta dreptate. Ele sunt initiate ceva mai demultisor.Nu traiti cu falsa iluzie ca 2008 se va intoarce daca se intoarce pnl la guvernare.Eu personal vad ca o problema majora acum in romania lipsa consumului datorata neincrederii generalizate a populatiei in ziua de maine. Si pentru asta primele responsabile ,mult inaintea crizei mondiale sunt televiziunile dedicate.Ele sunt o pacoste in momentul asta pentru economie iar ceea ce ma mira e ca un particular ca dvs cu 12 angajati nu simte acest lucru. Cele bune!

  • Iata mesajul care circula in Bruxelles. Semnatara si organizatoarea este o ziarista de la Jurnalul National, cu totul intamplator ziarul lui Felix.
   ––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
   „Manifestație publică de solidaritate cu protestele din România
   Sâmbătă 04/02/2012 14:00-16:00

   Jos Băsescu, Jos guvernul, vrem alegeri anticipate, nu comasate ! Să punem capăt corupției și fraudei electorale!

   Manifestația autorizată are loc pe trotuarele aflate vis-à-vis de clădirea ambasadei României, rue Gabriel, 105 1180 Bruxelles (Uccle). Numărul de participanți pentru care s-a obținut autorizația este de 50-250 persoane.

   Toti cei care impărtășesc aceste opțiuni și vor să-și exprime sprijinul pentru românii aflați in țară, pentru cei care au curajul să protesteze în stradă, în Piața Universității și în mai mult de 60 de orașe din țară sunt invitați să participe la acest miting. Avem materiale trimise din tara.

   Organizator : Daniela Ivan
   e- mail: [email protected]
   Mobil : 0032.484/492859 0032.474/078309
   ––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
   Cei care nu cred pot verifica!

 32. Am citit si acest articol al sa zisului „ZIARIST’ St. Vlasov. In multe luari de pozitie al d-lui si in raspunsurile sale NU VORBESTE NICIODATA DE , demnitate , respect, bun simt si alte valori fundamentale a omului. Oare ce ar raspunde , daca ar dori ????
  In ceea ce ma priveste, consider ca in Romania s-a gresit inca de la croiala din 1990 cand d-nul Petre Roman a afirmat ca industria roamanesaca este „UN MORMAN DE FIARE VECHI” -am vazut intr-o zi la emisioune ca d-sa nu mai recunoaste , si tot atunci cand raposatul Victor Surdu si dl Iliescu au facut de s-au desfiintat fermele agricole – este adevarat ca CAP trebuiau desfiintate, dar fermele organizate pe spacialitati (zootehnie, legume, pomi, vita de vie , cereale) NU TREBUIAU desfiintate, si deveneau cum era si firesc ale proprietarilor de terenuri.
  Pot fi discutate multe, dar mai trebuie discutat despre SCOALA, SPITALE, MUNCA SI OAMENI. Oare cine se va apleca si asupra acestor MARI PROBLEME ALE TARII.???

 33. Revin si-mi cer scuze de la inexactitatea numelui in loc de VLASTON am scris Vlasov. Deci am citit si acest articol al sa zisului „ZIARIST’ Stefan Vlaston. In multe luari de pozitie al d-lui si in raspunsurile sale NU VORBESTE NICIODATA DE , demnitate , respect, bun simt si alte valori fundamentale a omului. Oare ce ar raspunde , daca ar dori ????
  In ceea ce ma priveste, consider ca in Romania s-a gresit inca de la croiala din 1990 cand d-nul Petre Roman a afirmat ca industria roamanesaca este „UN MORMAN DE FIARE VECHI” -am vazut intr-o zi la emisioune ca d-sa nu mai recunoaste , si tot atunci cand raposatul Victor Surdu si dl Iliescu au facut de s-au desfiintat fermele agricole – este adevarat ca CAP trebuiau desfiintate, dar fermele organizate pe spacialitati (zootehnie, legume, pomi, vita de vie , cereale) NU TREBUIAU desfiintate, si deveneau cum era si firesc ale proprietarilor de terenuri.
  Pot fi discutate multe, dar mai trebuie discutat despre SCOALA, SPITALE, MUNCA SI OAMENI. Oare cine se va apleca si asupra acestor MARI PROBLEME ALE TARII.???

  • Nu-mi mai cititi aricolele. E simplu. Cat despre demnitate, respect, bun simt, etc., se vorbeste la scoala, le ai sau nu le ai, credeti ca daca vorbim tot timpul despre ele, se inmultesc? Vad ca regretati organizarea comunista. Atunci exista demnitate,…..?

   • Nu doresc sa va jignesc si nu stiti ce cred eu. Doresc sa va spun ca de multe ori sunteti partinic si nu va sta bine. Nu cred ca a vorbi despre valorile fundamentale ale omului este valabil numai in scoala si in zilele de azi nu este util. Va multumesc pentru empatie.

   • Gresiti fundamental ca omul se naste cu demnitate sau nu. Nu este adevarat demnitatea se castiga si trebuie garantata asa cum este garantata in constitutia Germaniei. Ati trait prea mult pe vremea comunistilor ca sa stiti niste lucruri atat de elementare. Se vede dupa aricol ca inca ganditi ca pe atunci. Parca luati cuvantul la plenarele pcr unde se critica totul dar nu se facea nimic. Pacat ca mai exista oameni ca dta sa clefaneasca din gura atatea prostii.

 34. Vulnerabilitatea Romaniei nu este data de Basescu sau Boc. Ea este data de acel concept de a fi „smecher”, de a-i lua altuia locul altfel decat respectand reguli, de a te baga in fata, de a profita de functie. Imi pare rau de profesorii din tara si de salariile lor. Dar un lucru este cert: la un test de pedagogie si cunostiinte organizat la nivel UE ar avea aceleasi rezultate ca si elevii romani pe care ii pregatesc. Am inlocuit lectiile la clasa cu strigatul in strada si pretindem copiilor respect cand stim ca le luam banii pe meditatii iar la scoala mergem precum Antonescu la Parlament. Intr-o socitate normala si a valorilor unii ca Antonescu, Fenechiu si altii ar avea bunul simt sa stea in banca lor din spate asa precum PE l-a pus pe Severin. A face „learning by doing” in politica este criminal caci faci o experienta pe un popor. Comedia care se joaca acum cu Regele este tot un exemplu ca ne batem joc de istorie asezandu-l alaturi de Felix. Aratati-mi o tara normla unde fostii repetenti au tupeul de a se arunca in fata in politica? Universitatile private n-au fost gandite ca fiind un Pentagon civil. Scopul lor este acela de a da diplome unor politicieni care altfel n-ar trece nici liceul. Si atunci cum sa nu fii santajat? Politica lui Antonescu, Felix si Ponta se apropie de cea a galeriilor de fotbal si mai putin de politica europeana. Cu astfel de lideri sa nu va mirati ca intr-o zi putem avea razboi in Europa si atunci va fi prea tarziu.

 35. D-le profesor vad ca-i dati inainte cu „reformele” si „masurile-bune” pe care le-a promovat/sustinut/legiferat/impus gubernu’ actual. N-o sa mai incerc sa va explic despre potriveala acestora in realitatile romanesti deoarece este limpede pt cine doreste cu adevarat sa-nteleaga.
  Daca tot aveti o abordare politica va supun altceva atentiei. V-as ruga sa-mi raspundeti scurt la cateva intrebari:
  – care alt guvern dintr-o tara democrata si civilizata a impus (prin asumare sau o forma echivalenta) o lege pe care, dupa mai putin de 6 luni, a schimbat-o cu o alta (tot prin asumare) a carei aplicare a fost suspendata prin OU (sau o forma echivalenta)? (eventual si cand si despre ce lege a fost vb);
  – in care alta tara democrata si civilizata munca este fiscalizata cu aproape 2/3? si daca exista care este nivelul de fiscalizare al profitului si/sau bunurilor de lux?
  – care alt guvern de dreapta (cu adevarat) aflat in situatia de mai sus in loc sa reformeze cauza de fond a diminuarii locurilor de munca, a ales sa schimbe cadrul, adica forma?
  – in care alta tara civilizata protectia sociala (in care intra toate categoriile de pomeni si gratuitati) consuma aproape 1/2 din bugetul national? si daca exista ce masuri a/au intreprins acele guverne? care este nivelul deficitului si cum se finanteaza?
  – in care alta tara civilizata mai exista raportul de un muncitor/contribuabil la 4 trantori/asistati? iar daca a existat vreodata ce masuri au fost loate?
  – in care alta tara civilizata si democrata un beneficiar al vreunei categorii de ajutor social primeste o suma comparabila (sau chiar mai mult) cu/decat salariul minim? iar daca exista acel beneficiar a muncit/contribuit vreodata la bugetul de asigurari sociale?
  … ar mai fi cateva dar ma opresc.
  Multumesc. Va doresc numai bine.

  ps: daca tot ati citat din blogul dumneaei… cred ca stiti cum i se mai spune mandriei dar si cine o detine/afiseaza.

  • care alt guvern dintr-o tara democrata si civilizata a impus (prin asumare sau o forma echivalenta) o lege pe care, dupa mai putin de 6 luni, a schimbat-o cu o alta (tot prin asumare) a carei aplicare a fost suspendata prin OU (sau o forma echivalenta)? (eventual si cand si despre ce lege a fost vb);

   despre ce lege e vorba?

   – in care alta tara democrata si civilizata munca este fiscalizata cu aproape 2/3? si daca exista care este nivelul de fiscalizare al profitului si/sau bunurilor de lux?

   si de unde bani la buget? Solutia era reducerea cheltuielilor de functionare ale statului. Ne-ar trebui comparatii cu alte tari, ce procent din PIB cheltuie statele pt. propia functionare. Aveti date?

   – care alt guvern de dreapta (cu adevarat) aflat in situatia de mai sus in loc sa reformeze cauza de fond a diminuarii locurilor de munca, a ales sa schimbe cadrul, adica forma?

   Si care e cauza de fond? Impozitarea muncii?

   – in care alta tara civilizata protectia sociala (in care intra toate categoriile de pomeni si gratuitati) consuma aproape 1/2 din bugetul national? si daca exista ce masuri a/au intreprins acele guverne? care este nivelul deficitului si cum se finanteaza?

   Dilema: sa fac ce trebuie tarii, sau sa castig alegeri. Unii aleg una, altii alta…

   – in care alta tara civilizata mai exista raportul de un muncitor/contribuabil la 4 trantori/asistati? iar daca a existat vreodata ce masuri au fost loate?

   Printre trantori sunt si pensionarii? Ei ce vina au?

   – in care alta tara civilizata si democrata un beneficiar al vreunei categorii de ajutor social primeste o suma comparabila (sau chiar mai mult) cu/decat salariul minim? iar daca exista acel beneficiar a muncit/contribuit vreodata la bugetul de asigurari sociale?

   Pomeni electorale. Ar fi o solutie: sa castige alegerile cei care obtin cel mai mic nr de voturi:)))

   • Legea salarizarii personalului bugetar.

    Solutia era combinata:
    reducerea cheltuielilor de functionare (altele decat salarizarea) PLUS reducerea impozitarii muncii si cresterea fiscalizarii bunurilor de lux. De exemplu de ce credeti ca-n ro se vand pe banda rulanta masini si alte bunuri de lux? Ca sa faci o fabricuta/ferma si sa produci ceva vandabil iti trebuie si oameni pe langa masini. Oameni carora sa le poti plati competenta si profesionalismul fara sa iesi din piata din cauza costurilor per produs.

    Noul cod „reformist” al muncii stimuleaza activitati de lohn cu valoare adaugata minuscula. Sigur a fost cea mai potrivta solutie pt economia ro.

    Nicio tara din lumea civilizata nu se-mprumuta pt a plati/oferi ajutoare-sociale/gratuitati. Acestea sunt acordate din surplusul care ramane dupa ce se platesc obligatiile fata de creditori/bugetari/furnizori-de-servicii. Toate guvernele responsabile au taiat mai intai din ajutoarele sociale si cheltuielile de capital. Taierile de salarii (retributii pt munca) au fost rare si-n procente mici. Niciun alt guvern nu si-a majorat nr de ministere si implcit si schema de personal in timp ce primariilor/prefecturilor/cj-urilor le impunea concedieri (pe langa logica treaba asta tine chiar de bunul simt).

    Niciun alt guvern confruntat cu un asemenea raport n-a crescut nr beneficiarilor de ajutoare/gratuitati prin masuri aberante. Ba din contra, a incercat sa stimuleze crearea de locuri de munca pt a avea bani sa-si intretina pensionarii. Dar numai pe cei care au contribuit si doar proportional.

    Niciun suedez n-a primit vreodata ajutor-social/de-somaj daca n-a contribuit in prealabil. Suedia era singura tara-n care ajutorul-de-somaj era comparabil cu salariul. Daaarrrr… NICIODATA n-a fost mai mare. Fiscalizarea ajungea pana la 80%. Confruntat cu exodul capacitatilor de productie si implicit al contributorilor un guvern responsabil si reformist redus fiscalitatea si ajutoarele.

    E bun acest exercitiu. Va propun sa-l continuam :)

 36. Asa este cand reciti fara informare ceea ce ti se da la A3!!! Belgia de exemplu impoziteaza munca cu 65%, adica ca sa iei in mana 2000 euro, patronul trebuie sa-ti dea un salariu de 5200. Asa ca mai este mult de impozitat in Romania sa se ajunga la media europeana. Democatia nu se construieste pe datorie ci pe cat produci. Faptul ca USL-ul nu vrea sa faca public nimic din piata de munca europeana, ca nu scoate nici un program economic ma face sa cred ca pregateste romanilor o mare surpriza – scapa cine poate. Dar asta nu insemana ca nu trebuie incercat si un rau mai mare….

 37. guvernarea pdl a costat romania un an de intarziere in luarea adevaratelor masuri anticriza in cel mai rau moment posibil, adica in 2009. asta a costat romania multe miliarde de euro si ani de intarziere in recuperarea decalajelor. nu cred ca un guvern competent si un presedinte responsabil ar fi reusit „performanta” caderii din ultimii 3 ani, nici macar la jumatate din „realizarile” „defunctului” premier… boc a fost o marioneta care acum este debarcata si aruncata la cosul de gunoi.
  p.s.
  poate va aduceti de urmatorul banc de pe vremea od si ss.
  apare un soarec in timpul unei sedinte de partid si toti sar de pe scaune sa-l prinda si sa-l omoare. doar unul adormit, care se trezeste brusc incepe sa tipe: „si pe ea ! si pe ea !”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Stefan Vlaston
Stefan Vlastonhttp://stefan-vlaston.blogspot.com/
Candidat din partea ARD la Camera Deputatilor la alegerile din decembrie 2012 Profesor de liceu, director de liceu in perioada 1990-2008, Presedintele asociatiei EDU CER- Educatie si Cercetare. Preocupari in domeniul politicilor educationale, in privinta calitatii educatiei, a managementului educational. Contributii in media scrisa si audiovizuala, pe temele privind educatia, formarea profesionala si cercetarea.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro