marți, decembrie 5, 2023

PDL si ISP: o precizare si poate o lectie interesanta

Realtiv la demisia lui Cristian Preda din ISP: Sunt intrebat insistent ce am de gand sa fac, dat fiind faptul ca sunt unul dintre fondatorii ISP. Raspuns: N-am de gand sa fac nimic. Am demisionat acum aprope trei ani din ISP. Deci ce se intampla la ISP nu cade in sfera mea de responsabilitate morala sau decizionala.

Acum daca tot veni vorba, sa spun si de ce am demisionat. Pur si simplu din frustrare.

Reusisem sa generam la ISP premisele un instrument institutional unic in Romania si indraznesc sa spun, in Estul Europei. Un potential imens. Excelent ancorat la varful retelei internationale transatlantice de centru-dreapta, contacte directe deschise la Bruxelles si Washington, finantare din surse private si externe, un inceput de retea nationala, un program de atragere de experti, un program de publicatii, un program de training pentru tineri, un program de dezvoltare de capacitati in politici publice samd….

Era fundatia partidului. Vorbim de PDL. N-au vrut sa ajute, nu i-a interesat. Nu ca nu i-a interesat dar toate de mai sus si altele au fost facute in pofida potentatilor zilei de la partid. In contra la sabotari, la strambe, la piedici.

N-au vrut sa construiasa nimic. Aveau sansa sa ia ce s-a facut acolo si sa transforme totul intr-o super-institutie care acum, in opozitie, ar fi fost o platforma organizationala formidabila. Aveau atunci resursele si puterea sa o faca. Nu. Nu i-a interesat. Din contra. Ii deranja.

Am zis sa dau un semnal cu demisia etc. Vax. S-au sensibilizat fix in cot toti…

Uitati-va bine la ei. In urma trecerii lor pe la putere nu ramane nimic construit public. Nimic. Zero. Nu ramane nimic public in urma lor. Nu vorbesc de exercitiile lor ministeriale. Acolo e alta discutie, separata. Vorbesc de constructia publica: partid, fundatii, organizatii, retele de comunicare, mass media. Practic ceea ce inseamna substanta publica a unei miscari politice.

Ani de zile au fost rugati, implorati sa treaca o lege finantarii fundatilor de partid. Ceva pe model german, olandez… Ceva care sa sustina legal -daca prin pura initiativa individuala a oamenilor politici nu se putea ajunge la rezultate- institutionalizarea partidelor. Era o sansa ca in partide sa se creeze baze institutionale pentru profesionalizare, competente, resuse umane etc. La cati bani se arunca pe prostii patente de la buget, in cazul de fata, cu resurse minime, se putea incerca. Daca cheia reformei e in partide, asta era o incercare de a dezlega blocajul din partide.

Nu s-a putut. Pur si simplu PDL nu a putut pune ani de zile pe agenda legea care avea, din cate am inteles, aprobarea tacita a PSD si PNL. Ani de zile.

De ce? Nu stiu. Sa spuna ei de ce. Poate ca le era frica. Ce s-ar intampla daca in fiecare partid ar exista o platforma organizationala pe care se pot grupa experti, profesionisti, intelectuali plus un aparat administrativ propriu si o retea de sustinatori nationala?Ar fi un pericol pentru baronii si stabii politici de la varful partidului, nu? Oamenii care sunt politiceni fara sa aiba o competenta profesionala dovedita sau cariera, oameni care exista public doar prin pozitia ocupata.

E o ipoteza, nu? Nu stiu. Altfel ce explicatie am avea pentru aceasta bizara situatie in care o chestie de interes public si totodata de interes de partid este sabotata cu atata vigoare ani de zile, sistematic?

Ministrii, potentati, senatori, deputati, oameni cu influenta si putere. Ar fi putut sa construiasca ceva, sa ramana insitutional ceva in urma trecerii lor pe la putere. Nu neparat ISP-ul. Altceva. Orice. Uitati-va bine. Vedeti ceva? Nimic. Zero.

La PNL, cand a fost povestea similara cu ISL (Institutul de Studii Liberale) a fost si mai frumos. Ca Tariceanu si ai lui au luat sediul si l-au facut cabinet de avocatura pentru unul dintre finii sau cumnatii sai, nu mai retin relatia de rudenie.

Toata povestea asta cu ISP ce e in atentia publica azi, are macar acest avantaj: Ne da ocazia sa vedem mai clar o chestiune nu lipsita de importanta.

Ajuns aici cu lectura cineva poate sa spuna: Ce ne miram? Pana la ISP si think-tankuri si fundatii si experti etc., marii politiceni PDL nu au fost in stare sa-si vada si apere interesul imediat si sa-si creeze o defenisiva mediatica minimala. Adversarul se organizeaza si vine mediatic cu echivalentul unei bombe nucleare. Tu ce faci? In loc sa raspunzi la fel, cu un contra-instrument pe masura, ce faci? Nu au fost in stare sa-si construiasca ani de zile un instrument mass media. Unul singur. Negociau pe sub masa protectie individuala.

Deci, ce sa ne mai miram…

Ce sa raspunzi? Asa e: Si azi se duc sa faca opozitie si “sa dea mesaje” in studiourile adversarilor politici. Mari politiceni, cersesc audienta si cauta influenta publica pe platformele create, organizate si gestionate de adversari. Asta dupa ce au fost ani de zile la putere cu toate mijloacele sa-si creeze propria platforma. Ei fac, in mintea lor, Marea Politica…

Astia sunt oamenii.

In fine, e o lectie in toate astea. Nu e mare lucru. Dar e bine sa o reamintim. Politca este organizare. Este despre minoritati organizate. Este organizarea unei minoritati pentru lupta cu alte minoritati organizate. Atat. Cine intelege asta, bine. Cine nu, asta e….

Distribuie acest articol

28 COMENTARII

 1. Este cea mai corecta si mai pertinenta concluzie a ultimelor zile! Dupa circul grotesc din 23 martie nu se mai poate vorbi despre vreo speranta de progres in tara asta de pirliti ratati si, totusi, cu pretentii de a fi persoane! Singura modalitate de a evita si de a lupta totodata cu sistemul mafiot romanesc este organizarea celor care nu depind de el in structuri colective care sa aiba ca prim criteriu de asociere renuuntarea la orgolii! Dupa aceea mai vorbim! Cred ca facebook ar fi un mediu „propic” dar este necesar ca initiativa sa fie luata de cineva cu statut si statura (si aici va vizez in mod direct)! PS Nu stiu daca miscarea pt MRU peresedinte este cea mai inspirata…Concurentza (Fundatia MP) este prea mare!:)

  • Total, dar total de acord cu domnia voastră, stimate domn; cu un singur amendament, „mic dar teoretic” :) ca să zic aşa, şi anume că nu cred în criteriul renunţării la orgolii, bruma mea de „ştiinţă” despre natura omenească nu mă lasă (şi nici prăpădita mea de experienă de viaţă) (şi aş mai deschide o paranteză, dacă-mi permiteţi – în prefaţa vol. II al cărţii sale „Individualitate şi destin”, 1942, medicul psihiatru Ion Biberi spunea frumos „Natura e mai bogată în forme decât spiritul în clasificări”, iar eu aş parafraza: natura omenească e mai perversă, în bogăţia ei, decât spiritul în austeritatea determinărilor sale…). Cred, de aceea, că orgoliile, dimpotrivă, trebuie tratate cu mare atenţie şi luate în calcul ca una dintre variabilele importante ale ecuaţiei.

   PS: Îmi face plăcere să vă salut din nou, în modul cel mai amical. Să aveţi o duminică plăcută!

 2. De acord, dle Aligica. Dar intreb si eu: de ce bagatelizati totusi B1TV? Nu poate fi acesta fundamentul pentru platforma media de care vorbiti? Ce ii lipseste?

  • B1 nu-i platforma de partid. Din cate ii vad, dau in cap la toate partidele, ceea ce nu-i de fel rau; e drept ca majoritatea realizatorilor marturisesc convingeri de dreapta, ceea ce justifica ce-am spus inainte.

  • De acord cu Dora.
   B1TV este o televiziune cum ar trebui,probabil, sa fie „una normala”” .
   Cel putin de cand USL a venit la putere, este chiar una echidistanta .Trei lovituri in guvern,una in opozitie . Un ritm care,dupa mine,ar trebui sa fie cel cu adevarat corect.
   Departe ,extrem de departe de ceea ce ar putea fi numit „”televiziune de partid””.
   Dl Aligica are dreptate cand observa,ca multi dintre noi dealtfel, ca PDL nu A FOST IN STARE,ani de zile , nici acum, sa aiba PROPRIA TELEVIZIUNE. Si nu ca asta ar fi normal ci ,macar,ca raspuns la incredibila ofensiva mediatica a stangii mafiote.

 3. PDL este bantuit din nastere de o profunda ostilitate fata de intelectuali. Cine i-a cunoscut cat de cat nu are cum sa nu fie de acord cu acesta apreciere. In privinta unui suport mediatic, ar fi fost bine sa fi schimbat macar legea de organizare si functionare a SRTV si a TVR, dar nici nu s-au gandit la asta. Nu pentru a crea un venicul mediatic favorabil, ci un serviciu cu adevarat public de radio si tv, care le-ar fi prins foarte bine, caci ar fi fost echilibrat scena mediatica. Sunt perfect de acord cu toate aprecierile privind `negocierea` protectiei individuale la televiziunile adversarilor politici.
  Intrebarea este acum insa: incotro?
  Cristian Preda spunea ca se angajeaza in Miscarea Populara. Dar daca de fapt Miscarea Populara va deveni o platforma pentru tot felul de neaveniti si refugiati tot din PDL, mai anti-intelectuali chiar decat actuala conducere a PDL? Sa nu spuneti ca nu v-am avertizat….

 4. Domnul Aligica are perfecta dreptate. Am constatat, la un nivel mai mic, o lipsa totala a dorintei de progres catre un tip de organizare specific partidelor moderne precum si absenta interesului pentru dezvoltarea unor platforme de comunicare proprii. Pur si simplu de necrezut.

 5. Dragos,
  gasesc utila si binevenita intentia ta de a dezbate public relatia intelectualilor cu puterea, folosirea argumentelor produse de mediul academic in implementarea politicilor publice si constructia institutionala. Dupa cum foarte bine stii sunt ultimul dintre cei 3 membri fondatori ai Fundatiei ISP, am participat cat am putut la constructia institutionala, alaturi de tine, de Valeriu Stoica si colegii din Consiliul Academic sau Administrativ, am avut de multe ori indoieli, am fost in „quit mood” dar am ascultat mereu sfatul tau realist si am ramas „pe baricade”. Poate si educatia militara m-a impiedicat sa demisionez. Nu regret! Am reusit in cadrul ISP sa facem lucrurile enuntate de tine mai sus, sa pregatim cateva sute de tineri in spiritul valorilor dreptei si al bunei guvernari, sa facem aliante internationale, sa ne afiliem la Centre for European Studiessi sa publicam alaturi de ei, sa organizam conferinte si evenimente publice la momente de rascruce, cum ar fi cele din perioada suspendarii presedintelui sau cu ocazia vizitei lui Ellen Tauscher la Bucuresti, cu ocazia semnarii Acordului pentru scutul antiracheta etc.

  As vrea sa completez lista cauzelor exogene de esec al impunerii ISP in politica mare cu alte cauze, endogene. Multi dintre membrii consiliilor ISP, debusolati de lipsa de audienta in cadrul PDL au inteles metafora „Alba ca Zapada” ca indemn la competitie si la noi constructii institutionale, in care ei sa fie vioara intai. Acum asta este rezultatul! O sa afisez in continuare lista cu personalitatile care au facut sau fac parte din Consiliile ISP, incepand cu Vladimir Tismaneanu, presedintele Consililui Academic, urmat de Teodor Baconschi, Radu Carp, Tom Gallagher, Petre Guran, Gabriel Liiceanu, Mihail Neamţu, Virgil Nemoianu, Radu Preda, Roger Scruton, Ioan Stanomir …. continuand cu lista membrilor Consiliului Academic: Valeriu Stoica – preşedinte, Anca Boagiu, Cristian Preda, Sever Voinescu. Nu-i asa ca reprezinta cel putin o miscare daca nu un BPN? Nu ramane decat sa facem ceea ce ati predicat, tu si Stoica, din 2008-2009, „Reconstructia dreptei” si federalizarea miscarilor.
  In ultimul rand, voi recomanda Executivului ISP sa convoace cat de curand posibil o adunare a consiliilor pentru a discuta directiile strategice in noul context politic si sa consulte. Pana atunci, ISP este un think-tank al PDL, afiliat CES iar membrii sai au libertatea de a alege.

  • Think-Tank ? Cred ca vreti sa ziceti Think-TAB, unul cu tabla subtire.

   Anca Boagiu in consiliul academic ? Ahaha mai bine taceati, serios. Sa vedem ce o califica: „A absolvit în anul 1995 cursurile Facultății de Construcții, secția Hidrotehnică din cadrul Universității „Ovidius” din Constanța,”

   Valeu … constructiile adunau ce era mai nasol (fara suparare!) in Bucuresti, d-apoi la renumita universitate de mai sus. Ceea ce ma face sa cred ca doamna are altfel de talente.

   Bun, sint unele nume care ma umplu de respect, adevarat. Dar faptul ca Ancuta a fost pusa la inaintare nu ma face decit sa-l aprob pe dl Aligica.

   • Good point! Mai trebuie spus doar că Ancuţa (cum îi spuneţi, pe bună dreptate, la ora asta) fusese pusă la înaintare pe post de tânără speranţă, în ideea (greşită, din păcate) că va performa spiritual. Adică cineva a confundat angajamentul afectiv cu apetenţa spirituală şi soliditatea bagajului silogistic al „drăgutzei domnitze”. Oricum, între timp, tânăra speranţă a făcut ce-a făcut, s-a dat de trei ori peste cap şi s-a prefăcut într-o bătrână dar pofticioasă dezamăgire…

 6. „N-au vrut sa ajute, nu i-a interesat.”
  „Am zis sa dau un semnal cu demisia etc. Vax. S-au sensibilizat fix in cot toti…”

  O doamne, ce naivitate ! Nu m-as fi asteptat din partea d-voastra … Si apropos, politician se scrie „pulitician” in tara asta.

 7. Daca dumneavoastra considerati Antenta 3 si trustul Intact o arma nucleara, atunci trebuie sa admiteti ca platformele hotnews si contributors, ca si editorialistii independenti care mai scriu si in alte parti (cred ca si dumneavoastra faceti parte dintre ei), sunt niste excelente rachete tomahawk, care si-au dovedit eficacitatea. Asa ca probabil ar trebui sa acordati the benefit of the doubt oamenilor pe care ii vizati. Pur si simplu, au ales o alta solutie, sau poate pur si simplu nu au avut succes cu realizarea armei nucleare alternative.

  • „Pur si simplu, au ales o alta solutie, sau poate pur si simplu nu au avut succes cu realizarea armei nucleare alternative.” – sofistică în sos de metafore; sorry…

 8. PD-Lul s-a bucurat de niscaiva mumii- cum a fost și dl.Algică- care erau scoase când și când la soare să se mai închine credincioșii la ele- și apoi băgate înapoi la loc răcoros și uscat să nu cumva să le cadă nasul. Din dizidența liberală n-a mai rămas nimic, dl. Stoica nu mai există, dl .Stolojan idem, ”intelectualii” partidului sunt buni să alunge muștele (Mona a plecat de mult). Partid de dreapta ?Hă, hă, hă- dacă ne amintim bine, ultima oară când am mai auzit ceva de PD el era cam prin Internaționala Socialistă, de unde crescătorul de porci Daul l-a scos momindu-l cu jirul recunoașterii.
  Deci hai să fim serioși, ISP și alții ca el să doarmă frumos și să-și închipuie, hă,hă, hă, că părerile lor vor fi vreodată luate în seamă. Dl.Băsescu, factotumul făcăturii PD-L, Mișcarea Pop(ulară) și altele e la fel de dreapta ca și mâna mea stângă.Ar fi util de arătat faptul că omu nr. 1 a lucrat toată viața lui la stat- pe care l-a furat, după propriile lui cuvinte- cel puțin atunci când făcea contrabandă cu buf. E mai bun decât alții ? De nici un fel. Băse a jucat toată viața lui pe admirația unor oameni care nu s-au gândit nici măcar o dată că sunt mai buni decât el. De ce a fost Băse președinte și Andrei Pleșu consilier și nu invers ?- e cazul să lăsăm mentalitățile prostești gen omul de neînlocuit deoparte….

  • De ce e Base presedinte si nu Andrei Plesu? Foarte simplu, pentru ca spre deosebire de Plesu a candidat si a fost ales.

   Daca Base nu e mai bun ca altii unde-s aia buni ca nu-i prea vad ? E simplu sa stai pe margine si sa te consideri bun.

   • Greșeală, stimate prietene. Dl.Băssescu n-a candidat- pentru că domnia sa e supermediocru în tot ce a făcut- deci n-ar fi avut nici măcar curajul să se gândească să candideze. Dl.Băsescu i-a săpat- pe alții mai buni, a mințit- cât cuprinde și a fost crezut de suficienți proști (n-avem prea mare lucru în Românika dar proști putem și exporta).Dar n-a candidat. Năstase a candidat, Geoană a candidat, dl.Băsescu a fost impus.

    • Doua intrebari simple:

     1. de cine a fost impus Basescu?
     2. cine sunt „altii mai buni” pe care „i-a sapat”?

     multumesc anticipat

 9. Cristi Preda a anuntat ca e interesat sa colaboreze cu Fundatia Miscarea Populara. Dvs. ce ne puteti spune? Aveti ceva intentii in acest sens?

 10. Sunt nevoit sa o constat a „n” oara, ca si la categoria profesionala a intelectualilor si formatorilor de opinie se manifesta o tendinta, greu de mascat, catre „capitalismul de cumetrie”! A fost de ajuns ca domnului Cristian Preda, euro-deputat si membru PDL((aripa „reformistilor”), sa i se spuna de catre ISP, clar si ferm: fara Basescu, ca „tagma”(vorba magistrului Francois Villon) intelectualilor angajati politic sa adopte o atitudine si o retorica „colturoasa” si „contondenta” fata de „politicienii”(aici cu sens peiorativ) din PDL! Mai mult chiar, domnul Aligica isi face un titlu de glorie din faptul ca a demisionat in urma cu trei ani din ISP! „Am zis sa dau un semnal cu demisia etc. Vax. S-au sensibilizat fix in cot toti…” afirma domnia sa si tind sa-i dau dreptate! Oare crede domnul Aligica si celalti membrii ai „tagmei”, ca demisia domnului Cristian Preda va avea vreo alta soarta?! Asa patesc toti cei care se baga in „troaca” PO…liticienilor! Pot sa inteleg nelinistile si angoasele existentiale ale domnului Cristian Preda si reactiile mimetice ale membrilor „tagmei”, dar nu pot sa uit ca in postura de „politician”, domnul profesor de stiinte politice nu a facut nici o branza! Inafara mandatului de euro-deputat pe care la castigat(totusi) cu sprijinul PDL, el nu s-a confruntat niciodata intr-o batalie electorala reala, nu a candidat si nu a castigat niciodata o pozitie eligibila pe baza unui vot popular! Ma insel oare?! Domnul Cristian Preda este preocupat acum de viitorul sau politic si nu numai, pentru ca in curand vor avea loc alegeri pentru Parlamentul European si „onorabilul”se afla in situatia personajului din „O scrisoare pierduta”, care spunea: „…si eu mă-nţeledzi tocmai acuma să remâi pe dinafară… fără coledzi!… ” Aceasta e cruda realitate domnilor!

 11. Stimate,
  d-le Aligica,
  1.Sinteti chiar asa de naiv, incit sa credeti ca ,,parintii” partidelor, adica cei (6 – 7 pe care-i stiti bine)intelesi sa tina PDL-ul in stapinire in folos propriu, pot fi de acord sa construiasca un ISP, ca structura ,,organizata” din intelectuali si ,,experti”,care sa dovedeasca (prin comparatie), ca ei sint doar niste hotomani si ageamii in politica si economie?
  Sa fim seriosi! Ei stiu foarte bine, ca USL se erodeaza la fel ca PDL-ul, din lipsa de proiecte de dezvoltare economica – si peste unu, doi, trei sau maxim patru ani, revin la borcanul cu bunatati…politice! Ce rost avea pentru ei un ISP, care alaturi de o ,,doamna Macovei” si dvs. ,sa le prefaca zilele de vacanta de pe Coasta de Azur, in nopti cu cosmaruri?
  2.Persoanele cu ,,expertiza” politica si organizatorica (ca dvs. sau d-l C.Preda si intelectualii partidului), trebuiau si TREBUIE sa construiasca inafara oricarui partid (si independent de acestea), un ,,ISP” al intelectualilor din toate partidele – care sa studieze si sa ,,produca” proiecte politice si economice, care sa scoata Romania din actuala criza.Numai asa, dvs. si intelectualii dobinditi forta si deveniti demni de luat in seama, iar nu ca niste copii rebeli, care ,,fredonati” poezie politica, pe tema ,,reformarii” PARINTILOR PARTIDULUI, adica a beneficiarilor politicii PDL – ,,nereformabili”, mult prea ,,imbatriniti in rele”.
  Chiar daca a existat un ISP, mai mult sau mai putin sustinut si finatat de PDL, acesta a produs in 2009, un ,,program national de reconstructie economica si industriala”, care sa scoata Romania din criza lipsei de locuri de munca si saracie?
  Chiar daca ISP-ul avea o sustinere politica robusta, el ar fi produs numai teze si ,,ipoteze” despre dreapta politica, despre ,,reconstructia” sa, ca tema politica inutila, fara un fond ,,economic” si social – care poate fi NUMAI dezvoltarea economica si aparitia/dezvoltarea unei clase mijlocii, care constituie osatura ECONOMICA SI SOCIALA a dreptei.
  DEFECTUL MAJOR si ,,nereparabil” al intelectualitatii POLITICE, este cel al demersurilor teoretice(si aplicate) ale intelectualului romin(indiferent de esicher), constind in PUR politicianism.
  Este vorba de situarea sa inafara ,,realului politic”, care presupune articularea preocuparilor si proiectelor politice cu cele economice – fundamentind demersul politic (ca directie si finalitate) pe proiectul economic national – singurul care genereaza resursele si sustinerea populara, pentru toate proiectele politice.
  Aceasta imensa ,,scapare” din vedere, aceasta ,,incremenire intr-un antiproiect national” – nu da semne ca se apropie de sfirsit, incit intelectualii sa abordeze politicul (si)sub raport ,,economic”, iar economicul (si) sub raport,,politic”.Fara o viziune integratoare a interesului politic cu cel economic, concretizata in proiecte in care sa primeze interesul economic, realizabil prin demersul politic ,,planificat” si urmarit, interesul national si cel electoral nu pot fi sustinute si implinite de ,,intelighentia” romaneasca, care se lasa in continuare expusa, in vitrina de ,,reclama” politica, a coruptiei si hotiei nationale de partid.

 12. Distinse Domnule Profesor, nici dacă mi-ar fi dat Dumnezeu talent cu carul şi spirit analitic pe măsură n-aş fi putut să descriu mai bine, mai convingător şi „mai” exact transformarea scopurilor generoase şi oneste şi a obiectivelor şi potenţialului excepţional al dreptei româneşti într-o netrebnică (nu vreau să zic infectă…) afacere de gaşcă politică orbitată de roiuri de javre, jăvruţe şi jăvruleţi care mai de care mai cucuieţi (cine-o fi, oare, capra cu pricina?…). Iar punctul pe care-l puneţi pe i în ceea ce priveşte cea mai mare vină a dreptei faţă de electoratul său (faţă de toată societatea românească, în fond…) şi anume impotenţa mediatică, incapacitatea (călărind valul ani de zile!!) de a-şi construi un instrument mediatic – acest lucru încă îmi accelerează pulsul şi-mi ridcă tensiunea şi în clipa de faţă…

  Vă înţeleg frustrarea şi admir faptul că, întotdeauna, analizele Dvs. n-au avut-o nici punct de pornire, nici punct terminus, iar precizia lor chirurgicală are suflul şi deschiderea Politicii cu P mare, departe de orice meschinărie a istorioarelor personale. Gesturile, aşteptările, dezamăgirile şi frustrările de care vorbiţi sunt, pentru mine, dovada amorului politic care ne-a guvernat pe mulţi şi – asta e! – ne-a jucat festa.

  Oricum, domnule Aligică, plecând de la demisia din ISP a dlui Cristian Preda, din punctul meu de vedere momentul de faţă e decisiv pentru Grupul Reformist, acum ei trebuie să decidă dacă există sau nu (am scris pe blogul dlui Cristian Preda). Şi dacă vor face pasul greşit, dacă vor fi traşi în jos de… istorioare personale (!), atunci vor ieşi din toate cărţile politice!, şi punct. Blowin’ in the wind… Electoratul, mai ales cel raţional, e mai pătimaş (sic!) decât noi cei înamoraţi de comentariul politic.

 13. Domle, io nu-nteleg de ce vin dasteptii astia scoliti pe-afara cu tot felul de suptilitati de-astea, sa ne invete pe noi cum se face politica in Romania??? Adica ce, noi astia care am trecut prin ciur si dîrmon, ne-am descurcat in comunism, in capitalism, avem scoala vietii, nu suntem in stare sa facem politica?

  Ia vedeti-va voi de cartile voastre, ca una-i teoria si alta-i practica, soareci de biblioteca ce sunteti!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Dragos Paul Aligica
Dragos Paul Aligica este publicist al Revistei 22, cerceteaza si preda sisteme economice comparate si analiza institutionala la George Mason University si este membru fondator al Centrului de Analiza si Dezvoltare Institutionala din Bucuresti.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro