joi, martie 23, 2023

PDL vs. PMP: pe mâna cui mergeți la alegerile din 2014?

Pentru un simpatizant al fostei guvernări lupta fraticidă dintre PMP și PDL pică cam greu. Un simpatizant al fostei guvernări este un om care nu s-a lăsat pradă manipulărilor grosolane a trusturilor media cu linie politică dictată de interesele lui Dan Voiculescu și ale altora de teapa lui.

Simpatizantul fostei guvernări a înțeles că țara avea nevoie de reforme structurale profunde iar Guvernul PDL, Guvernul Boc și-a asumat curajos mai multe decât a putut duce, pe timp de profundă criză economică, în timp ce opoziția de atunci a practicat un discurs complet populist, politicanist. Pentru cei care au uitat, voi reaminti câteva reforme utile, chiar dacă guvernele Ponta le-au ciuntit cu măsuri retograde:

–        educație (în special la nivelul superior),

–        justiție (ne-a menținut în rândur țărilor civilizate și a demonstrat că baronii noștri au rămas de paie și nu au apucat să ne calce pe gât precum oligarhii din Ucraina sau Rusia),

–        asistență socială (o parte din impostorii care beneficiau de asistență socială nemeritată, în baza unor certificate medicale false, au rămas fără ea – păcat că nu și fără cazier),

–        refoma pensiilor (extrem de importantă în contextul demografiei dezastruase),

–        mediul de afaceri a fost pus înaintea sectorului public (cel puțin când s-a impus tăierea unor cheltuieli).

Au fost și alte măsuri bune pe care le-a luat Guvernul Boc, așa cum au fost și rateuri. Dar trăgând linie, pentru cineva cu rațiunea la purtător, de dreapta (economică), Guvernul PDL s-a descurcat onorabil. Cel puțin, prin comparatie cu guvernle Ponta, guvernele Boc și MRU (2 luni), au fost performante. Preformante! Comparați condițiile de guvernare și rezultatele. USL/USD culge ce a semanat PDL și se împăunează cu rezultatele unui proces de guvernare ce s-a desfășurat cu mult înainte ca aceste rezultate să apară. Politicile publice nu livrează rezultate imediat, ci în timp.

Bun. În loc să capitalizeze și să explice într-o limbă simplă ce am înșirat eu mai sus, PDL-ul se sparge. Traian Băsescu pierde competiția în PDL. Nu direct, ci indirect prin nulitatea roz pe care a susținut-o și pe care o făcuse mare ministru, cu bugete imense în Guvernul Boc. Da, același Traian Băsescu care a reușit să atragă și să promoveze alți oameni cu adevărat valoroși! Lista acestora e lungă, dar la repezeală câteva nume: M. Macovei, C. Preda, H-R Patapievici, dar e o listă lungă. Iar la alegerile de după ce au pierdut puterea, Traian Băsescu se implică abrupt dar nu găsește de cuviință să susțină moțiunea reformiștilor la alegerile din PDL, ci alege să o susțină chiar pe nulitatea roz în cauză. Nu e foarte clar și ceea ce era rău cu Vasile Blaga și de ce acesta din urmă n-ar fi putut conduce partidul. A muncit pentru partidul acesta încă din tinerețe, reprezenta continuitatea. Acuzația de fesenism, astăzi este prea subțire. S-o fi gândit că Blaga nu-i va preda PDL-ul la cheie când va fi terminat cu Cotroceniul? Sau să fie chiar atât de pasionat de nulitatea blodă și să fi suferit sincer pentru ea de i-a promis că-i face partid chiar în ziua în care a pierdut alegerile? Nu e clar. Din afara totul pare o încrengătură de relații personale încâlcite, lupte de neînțeles, orgolii.

Așa că votantul fostei guvernări rămâne perplex: reformiștii sunt și în PMP și în PDL. Chiar dacă PMP are doi, PDL-ul are campionul, pe Monica Macovei. Exemplele de oameni respectabili la cele două formațiuni politice pot continua… Funeriu e la Cotroceni dar și Andrea Paul a rămas la PDL. În termeni de oameni OK, votabili, e greu să faci diferența, să alegi. Și îl mai avem și pe MRU într-o poziție neclară (independent, cu țărăniștii sau pemepist?). Boc, și el este cu dosul în două luntre.

Dar dacă ar fi să pariem pe cine ați paria? Dar mai bine să nu pariem și să stăm să cântărim lucrurile.

Puncte tari PMP

 • Are campioni, persoane relativ cunoscute;
 • Are tribuna Cotrocenilor până la alegerile din iarnă (supra-uzitată în scopuri electorale, s-a ajuns la situația absurdă ca Președintele să semneze petiții PMP și să iasă în presă cu astfel de non-sensuri);
 • Pare mai proaspăt.

Punte slabe PMP

 • Este total dependent de Traian Băsescu, iar acesta mai are doar câteva luni până la expirarea madatului. Sunt contra-timp;
 • Are un lider neconoscut, neconturat, ce aduce mai mult cu o marionetă;
 • Nu are infrastructură de partid (speră să o destructureze și să o acapareze pe a PDL);
 • Este f. slab reprezentat în Parlament, doar prin transferuri de la alte partide.

Puncte tari PDL

 • Are structură teritorială bine pusă la punct (atâta timp cât nu va fi parazitată de anumiți primari Boc, Falcă, Ștefan – va fi interesant de văzut la europarlamentare cui vor face aceștia campanie PDL sau PMP?);
 • Are tradiție (relații personale bine închegate, oameni care se cunosc de mult timp);
 • Are infrastructură (sedii, proceduri clare, etc);
 • Are structură parlamentară pe care o poate folosi.

Puncte slabe PDL

 • Pare letargic;
 • Poate fi subminat din interior, prin proprii membri, de către PMP (deși limitat).

Lista PMP pentru europarlamentare arată astfel:

 1. Cristian Preda
 2. Elena Băescu
 3. Cristian Petrescu
 4. Theodor Baconschi / (update: l-am scos pe Daniel Funeriu din acest top. Se pare ca nu eeste nici in primii zece. Jenant.)

(Situația nu este definitivată, în momentul scrierii acestui articol, se pare ca Elena Basescu va încerca să repete isprava cu candidatura ”independența” din 2009, acum ajutată de primarii PDL fideli lui Traian Băsescu.)

Lista PDL pentru europarlamentare se prezintă astfel:

 1. Teodor Stolojan
 2. Monica Macovei
 3. Marian Jean Marinescu
 4. Traian Ungureanu / Sulfina Barbu

Nu cred că este un secret pentru nimeni că Elena Băsescu nu este nimic mai mult decât capriciul tatălui ei. Restul listei este onorabilă, oameni cu experiență în executiv și Parlamentul European.

Totuși lista PDL este superioară. Monica Macovei și Marian Jean Marinescu sunt doi europarlamentari performanți,  Macovei fiind de departe cel mai bun și mai influent eurodeputat pe care l-am avut în perioada 2009-2014.

Cine are dreptate?

Vasile Blaga nu are datorii neplătite la Traian Băsescu. L-a susținut necodiționat în campania de demitere dusă de USL, în 2012 i-a pus partidul la dispoziție, l-a consiliat bine (să meargă pe ideea invalidării referendumului). Totuși, Traian Băescu s-a îmbrăcat în vestă și a spus ”adio PDL” închipuindu-și că va muta munții de unul singur. Știm, i-a mai mutat în trecut, dar vremurile sunt altele acum. Și ceea ce este cu adevărat neclar este de ce ar fi mai bună Elena Udrea decât Vasile Blaga la conducerea PDL?

În toată afacerea asta PDL-ul a avut mai mult bun simț. Nu a ieșit repetat cu atacuri frontale la Traian Băsescu, s-a abtinut să-și critice și foștii membri ce au defectat la PMP. Nu a primit același tratament din partea actualilor PMPiști, iar cei care nu au fost dați afară, au iești pe rând tocmai pentru a crea impresia (destul de falsă) că PMP exercită atracție pentru majoritatea oamenilor din PDL. Atacurile liderilor PMP la PDL au fost numeroase, dure, zilnice.

Deși are niște fețe luminoase în vitrină, PMP se anunță putred în spate. Fețele luminoaste sunt cu totul dependente de Traian Băsescu, incapabile de a crea o platformă fără acesta, sau orice alceva fără Traian Băsescu. În schimb îi acceptă capriciile și lui și eminenței roz, aceasta din urmă asumându-și de facto leadership-ul mișcării. Ceea ce îi face să pară și mai  decorativi și mai lipsiți de substanță. Mesajul nespus dar implicit al lui Traian Băsescu față de susținătorii lui (activi sau nu) sună cam așa: ăsta sunt și astea-s capriciile mele, luați-ne la pachet sau ne despărțim definitiv. Pentru că așa spun eu.

Cum spuneam, din afară, în afară de orgolii, votantul fostei puteri nu înțelege mare lucru. De ce aleargă pe același culoar? De ce o fac separat? De ce se canibalizează?  În acest fel nu au puterea de a se impune ca lider al opoziției niciunul dintre ei. Nu pot lua nici măcar fața PNL care în ultimii doi ani a fost la putere și este prea proaspăt în opoziție.

Anul acesta avem alegeri. Pentru europarlamentare lista PDL este superioară listei PMP. La prezidențiale? Vom tăi și vom vedea. Dar și PDL și PMP riscă să fie jucători marginali dacă vor acționa separat. Se vor bate pe locul de principal susținător al lui Crin Antonescu. Dar și aici Traian Băsescu este în dezavantaj.

Dacă cele doua partide la care m-am referit in acest articol nu o fac, votantii de dreapta trebuie să gandească pe termen lung în locul lor. Pentru democrația din Romania, europarlamentarele sunt mai importante decât par la prima vedere.

Distribuie acest articol

80 COMENTARII

  • Daca MRU inseamna fostul prim-ministru care a propus restituirea a 15% din proprietatile preluate de opresori ( in fapt oportunisti de toate felurile) de la particulari, va rog sa va intrebati daca rezultatul financiar al muncii dumneavoastra va avea aceasi soarta peste vreo treizeci de ani

   • In umila mea opinie e greu astazi sa mai distingi care sunt oportunistii.. Ce stim sigur e ca ‘particularii’ oprimati nu mai traiesc, nici ‘opresorii’ lor, iar aia 15, 50 sau 150% ii plateste toata Romania, la fel cum a platit si despagubiri modice la timpul respectiv.

  • Priviti lista PMP !! Cum se justifica , logic, prezenta EBA pe locul doi in lista ????? Recunoasteti si voi , nu are nicio justificare , din niciun pct de vedere !!! EBA nu are nici valoare politica( e zero) , nici profesionala , niciunfel de vocative……..Aparitia ei pe locul doi pe lista aia e nejustificata total si penibila !!!! Intrebarea , retorica desigur , este cum si d c a ajuns ea acolo…???? Retorica am zis….:)))

  • Un om care nu intelege ideea de Dreptate – l-am numit, desigur, pe MRU – nu va primi niciodata votul meu!
   Revedeti va rog comentariul lui Adrian, si adaugati atitudinea in cazul fundatiei Gojdu…

 1. Am intrebat PMP ce planuri au cu religia in scoli (azi e o debandada) si cu resursele subterane (azi apartin statului), dar nu au avut timp sa imi raspunda.

  De luni de zile vedem doar nume, schimbari de departamente si partide, in loc sa vedem DE CE sa votam cu unii sau cu altii. CE doresc sa sustina europarlamentarii? Care sint planurile cu economia, invatamintul etc. ale PSD, PDL, PMP etc?

  Oamenii din pacate voteaza nume, nu programe… I am sick of it…

 2. Vom tăi și vom vedea. Dar și PDL și PMP riscă să fie jucători marginali dacă vor acționa separat.

  Sunt deja marginali… nu există fețe noi, ci numai rotația cadrelor. S-au schimbat doar ceva tricouri și dessouses.

  Situația amintește eclatant de bancul cu internatul școlar…
  Profesoara: „Dragi copii, azi am doua vești bune pentru voi, una bună, alta proastă. Pe care vreți să o auziți prima?”
  Școlarii: „Pe cea bună, pe cea bună!”
  Profesoara: Azi aveți dreptul să vă schimbați chiloții!!!!
  Școlarii: „Uraaaaaaaaaaa!!! Care este vestea proastă?”
  Profesoara: „Aveți dreptul să vă schimbați chiloții dar numai între voi!”

  Nu știu ce se poate alege dintre două variante la fel de proaste. Cu Nuți și EBA în frunte, vorbim deja de „bășism dinastic”. Președintele continuă să o susțină pe Komisara Vuitton (a se vedea declarațiile de ieri) -care nu are nicio realizare la activ, a gestionat găunos un buget la un minister care nici măcar nu își are rostul într-o țară normală. De partea cealaltă, PDL-ul este o gașcă de interese incapabilă să își schimbe năravurile și în întregime ineficientă la a face opoziție. A tunat și i-a adunat!

  Despre realizărili guvernării Băsescu-Boc eu aș fi mai moderat în aprecieri.

  • Articolul era pentru sustinatorii fostei guvernari Boc, deci nu vad de ce autorul ar trebui sa fie atat de ponderat in aprecieri :)

   Altfel, pare evident ca cei care nu au sustinut vechea guvernare Boc, nu o sa sustina nici PDL, nici PMP, nici chiar FC la urmatoarele alegeri europarlamentare. E logic, nu?

   P.S. Oricum, nu fiti trist ca pe listele astea sunt figure uzate. Pe listele celorlalte partide e numai prospatura: Corina Cretu, Ecaterina Andronescu, Daciana Sarbu, Catalin Ivan, Norica Nicolai, Adina Valean, Eduard Hellvig si altii. Aveti de unde alege.

   • @silicon_v: mulțumesc pentru răspuns și sugestii dar eu nu (mai) aleg… pentru că nu mai este nimic de ales… :-) Nu are rost să îmi bat capul cu ce ar trebui să votez… burta șarpelui sau genunchiul broaștei.

  • basescu are meritele lui, legate de securitate nationala, de justitie, de cultura (mai ales de cultura)… l-am apreciat pentru asta, l-am votat… mai putin pentru politicile economice…. basescu are mentalitatea unui nomenclaturist-tehnocrat care nu a depasit pragul secolului XX (vezi cazul rosia montana, vezi actiunile lui inca de cand era primar – videanu s-a dovedit mult mai ancorat in realitate, si mai de succes, ca un lider executiv al unei organizatii, decat basescu!). noi traim intr-o lume care abia incepe revolutia tehnologica cu adevarat, o lume in care principalele meserii ale secolului nostru nici nu au fost inca inventate,… iar basescu sustine in orb o exploatare primitiva a resurselor naturale, cu pretul spulberarii unei regiuni unice… si asta unde? in inima celei mai europe provincii romanesti si la nici 100km de cel mai mare si mai activ centru universitar al tarii, cu o populatie extrem de bine educata si capabila de performata? cineva mai amabil ar spune ca asta nu este o atitudine prea isteatza,… eu spun ca vremea lui ca politician major a trecut!… si nu pentru ca o pune, din nou, pe fata lui pe listele electorale, sau pt ca o lauda pe udrea (pentru mine elena basescu=daciana ponta=ramona manescu, ba chiar manescu imi pare mai dubioasa, cu toate titluri acelea academice luate la kilogram; iar elena udrea imi pare mai isteata ca nicolae banicioiu + eugen nicolaescu), ci pentru ca nu mai este omul potrivit nevoilor noastre, in viitor. daca PMP e asa de legat de basescu, atunci asta e…
   blaga este politicianul muncitor (nu imi e clar defel cine zice asta, dar ma rog!??), vesnic incapabil sa castige alegeri (dar pe care le castiga partidul in locul lui, cu uleiul si galeata, la limita), suficient de meschin incat sa stearga pe jos cu monica macovei, colega lui de partid, ca sa-i fie pe plac lui tariceanu, si suficient de tradator ca sa-si tradeze propriul prim ministru, MRU, ca sa nu isi piarda autoritatea in fata baronilor proprii. cu un asemenea lider, viitorul PDLului e clar. in plus, PDLul nu era chiar asa sanatos cand a aparut PMPul, avea deja o problema existentiala: oamenii lui de baza plecau pe la alte partide (frunzaverde si altii), se retrageau pe la casele de la tara (videanu, berceanu si altii), ori erau pur si simplu marginalizati (boc si altii). toate astea se intamplau inainte de PMP, nu?…
   cam asta ar fi…

   • Adevarat… condamnarea regimului comunist in Parlament, parteneriatul cu SUA, continuarea politicilor de integrare europeană (includ aici și un început de reformă în justiție) sunt lucruri pozitive ale decadei Băsescu. Mai mult sau mai puțin luat de valul schimbării, mai mult sau mai puțin rezervat, președintele și anturajul său s-au angajat să meargă pe calea schimbării. Din păcate, s-a dovedit un personaj lipsit de carismă, care nu a știut să își aleagă bătăliile politice, să pună priorități și mai ales să ducă spre finalizare reforme interne. Unui proiect eșuat i-a răspuns prin startul unui alt proiect. Evident, nefinalizat. Atitudinea cocky, dificultatea de a împărții puterea chiar în cercul său de apropiați (inlclud aici și pe Emil Boc), de a delega, de a pune în practică procese, de a-și apropia oameni și de a lucra cu ei l-au adus în situația în care se află azi. Un Vodă obosit și ursuz care își gestionează cu atenție ultimele resurse la final de mandat, combinând ce a mai rămas necombinat. Nici în ceasul al 13-lea nu a învățat că limbajul presedintelui are o anumită greutate și că orice glumițe sau miștouri la adresa altor funcționari (e.g. prim-ministru) erodează instituția pe care o reprezintă. Nu că Victor Ponta nu ar merita criticile președintelui. Un ultim exemplu s-a desfășurat marți, cănd Traian Băsescu a susținut că Elena Udrea l-ar bate fizic pe Victor Ponta. Numai aluzia la violență ar fi adus demisia oficialului care ar fi rostit acele cuvinte într-o țară așezată.
    Închei cu vorbele d-lui Pleșu… am avut ghinion cu conducătorii…

 3. La: S-o fi gândit că Blaga nu-i va preda PDL-ul la cheie când va fi terminat cu Cotroceniul? Sau să fie chiar atât de pasionat de nulitatea blodă și să fi suferit sincer pentru ea de i-a promis că-i face partid chiar în ziua în care a pierdut alegerile?
  Ba e foarte clar cred eu din moment ce atzi sesizat aceste doua aspecte atat de bine exprimate.
  La: Dar mai bine să nu pariem și să stăm să cântărim lucrurile.
  Indicatorii sunt politici si au relevantza redusa, dupa mine, pentru alegatori. Cred ca alegatorii au alte obiective de selectie si simpatie. Nu tin de urban/rural, educati/semianalfabeti, fosti/actuali, salariati/afaceristi/moguli. Dar stiu ca evazionistii, coruptii, traseistii politici, au cautat salvarea sub aripa unui partid sub obladuirea baronilor locali care trebuiau sa aduca pentru centru alegatori si bani. Si cred ca au mai amendat si ingamfarea si tupeul. Adica porecla pusa lui Nastase, cred ca pe bune, de El Insusi, nu e departe de MRU.
  Eu cred ca aceste doua formatiuni nu au de impartit o ideologie ci functii interne. Cine nu si-a gasit calea spre varf in PDL a trecut la PMP. Pe scurt partidul incorsetatilor in timp cu sef un caprar (conform lui TB) vs partidul politicienilor in blugi.
  Cred ca daca ar incerca sa faca curatenie in propria curte ar avea de castigat.
  In rest articolul este de laudat pentru incercarea de a trasa o linie intre cele doua partide.

  • La: De ce se canibalizează?
   Nu stiu, nu sunt sigur cum a fost preluat aceste termen din limba engleza in mediile academice. Daca a fost preluat direct, ad literam, intra la categoria false friends, Pentru ca a canibaliza este un termen tehnic si inseamna dezmembrarea unui echipament uzat/invechit/distrus partial in scopul utiliztii unor componente ca piese de schimb. Ceea ce nu cred ca e cazul aici. Sau poate da?

 4. Cele doua liste sunt relativ apropiate, parca lista PDL-ului e totusi mai ok. EBA si Petrescu nu au ce cauta acolo. Nici fsn-istul de Stolojan.
  Cred ca voi vota cu PFC la europarlamentare daca nu il pun pe eroul civilizator gramofonu’ pe lista. Ei sunt la limita, undeva pe la 4% si consider ca e mai util sa-i sprijin fiindca mai bine intra cu 5% in PE si PPE decat sa rateze la mustata si 4% din voturile in favoarea fortelor reformiste sa re imparta intre PSD si PNL. PMP pare sa fie deja in zona 8-10%, deci nu exista riscul sa nu intre in Parlamentul European. Au ei electoratul lor, votanti care vedem ca sunt foarte multumiti de preluarea de facto a partidului de catre Elena Udrea, fiindca au crescut de la 5% la 10% intr-o luna…

  • @atentie bill. Daca partidul X NU face 5%, voturile sale se redistribuie proportional.
   Evalueaza deci riscul ca, prin redistribuire, 40% din votul tau sa se duca la PSD.
   In privinta preferentei dlui Ciucu pt.Daciana in loc de EBA nu comentez.

   As compara -de pe site la P.E.- activitatea Eba vs Daciana sau vs. Valean. Inteleg ca surpriza e de proportii.

   • Da, situatia este la limita. Daca multi reformisti neafiliati merg pe gandirea urmatoare: „votez PMP si astia iau un procent in plus, atunci s-a castigat un procent in plus in mod sigur”. Efortul e de un procent, castigul e tot de un procent. Astfel, PMP ar avea 11%, nu 10%. Big deal!
    Eu as propune o alta strategie: sa se voteze util cu PFC, in lipsa evidenta a unor oferte cu adevarat bune, pentru ca procentul ala in plus de vot util aduce inca 4 procente zonei reformiste. Evident, exista riscul irosirii procentului in favoarea PSD-PNL daca activistii si fanii inraiti PFC nu sunt totusi 4%. DAR potentialul de castig e mare. Riscul e de un procent pentru un castig de cinci procente.
    In concluzie, orice partid reformist care se zbate in zona pragului merita votat.
    Exista si partide reformiste care se afla prea departe de prag. Recomandarea logica ar fi ca acele partide de 1-2 procente sa nu fie votate, pentru ca procentele alea vor merge sigur la redistribuire.
    Optimizare, frate!
    Si lebede negre. Cat mai multe!

    • Bill
     Lăudabilă intenția, cu o singură condiție: să reușești, adică raționamentul tău să fie recepționat de un număr suficient de alegători, încât să transformi cada PC într-un bazin cel puțin de dimensiunea celui al UDMR. Problema este mai complicată din cauza câtorva variabile: prezența la urne, numărul de voturi valabil exprimate și, nu în ultimul rând, ponderea voturilor furate. Toate se răsfrâng asupra pragului electoral, iar FC se poate situa între 0 mandate (sub prag) și 1 maxim 2 mandate. Reformiștii doriți de tine pot fi trei, Luca și/sau Matei. Baftă!

     • Bill
      M-am gândit să-ți ofer și un mic indiciu: nici UDMR nu se simte mai bine în ultimul bazin electoral de la alegerile parlamentare 2012, când a obținut circa 5,2% în fiecare cameră, cu un număr de circa 380.000 voturi valabil exprimate (prezența la urne: aproape de 42%). Ar fi fost suficientă o creștere a prezenței și implicit a numărului de voturi valabil exprimate la nivel național cu numai 2% și UDMR-iștii ar fi obținut 4,8 %, adică aceeași situație la alegerile europarlamentare ar plasa UDMR-ul sub pragul electoral, iar voturile udemeriste ar alimenta mandatele altor formațiuni politice (aproximativ proporțional cu ponderea voturilor obținute de fiecare competitor situat peste prag). La aceleași alegeri parlamentare din 2012, procentul voturilor albe + anulate a ajuns aproape de 4%, adică validarea acestora (să zicem, votarea corectă sau prevenirea anulărilor intenționate) ar fi adus deja UDMR sub 5%. De reținut este numărul de voturi valabil exprimate pentru UDMR la alegerile europarlamentare din 2009 – cu circa 50.000 mai multe- când prezența la nivel național a fost mai mică, sub 30% – iar UDMR a sărit la 9%.

 5. Probabil PDL. E un castig clar pentru lista lor daca Marinescu e pe 3, si nu pe 4, dupa TRU, cum se vehicula pana acum.

  PMP face cum crede, dar parerea mea e ca ar fi bine pentru ei sa nu o bage pe EBA acolo. Si sa il puna pe Funeriu acolo, pe locul 2, in locul Ebei (am inteles ca europarlamentarii actuali au prioritate, adica Preda e oricum pe 1). Dar fiecare face cum crede. E de vazut cat de mult ii poate tracta Basescu, in ciuda listei.

  Si inca ceva, ca tot repet prin diverse forumuri. Mergeti pe site-ul parlamentului European si verificati activitatea europarlamentarilor existenti. Se cauta foarte usor, se poate verifica destul de detaliat activitatea de pana acum.

  Link-ul e aici: http://www.europarl.europa.eu/meps/en/search.html

  Este chiar instructiv si plin de surprize. Nu ratati :)

 6. Nici cu PDL, nici (mai ales) cu „proaspatul” PMP. La europarlamentare voi vota PNL. La prezidentiale, pentru prima data dupa 1989, voi vota candidatul PSD.

 7. As face o observatie in legatura cu justitia. E ok ca intra Nastase, Becali si altii, dar daca nimeni din nucleul dur PDL nu intra in puscarie – Boc, Blaga, Videanu, Udrea, Boagiu, Berceanu, in timp ce Necolaiciuc, Falca si Ridzi sunt facuti scapati, e clar pentru toata lumea ce se intampla cu justitia, fara sa te uiti pe antene, iar plagiatul lui Ponta pare o joaca de copii.

  • De ce ar trebui sa intre Boc la puscarie? Nu am auzit sa fi fost anchetat in vreun dosar… nu credeti ca mai intai tb sa se aduca niste acuzatii acestor aomeni de catre procuratura, sa urmeze o ancheta, apoi o judecata si, in final, o sentinta judecatoreasca? Sau este suficient ca nu-i suportati dvs. si, atunci, la zdup cu ei!

   • @Monix

    „… mai intai tb sa se aduca niste acuzatii acestor aomeni de catre procuratura…”

    In principiu, asa e. Dar… daca procurorii „privesc in alta parte” atunci cand este vorba de anumite personaje (il exclud pe Boc; Boc a fost doar jenant de slugarnic, atat) si nu aduc acuzatii, chiar daca sunt motive ca respectivii sa fie acuzati?! @Ciprian tocmai sugera ca, in opinia lui, procurorii DNA actioneaza la comanda politica – de exemplu, la comanda „Nu e bine, domnu’ chestor!”. Apropo, ce mai face „regina” Sorin Blejnar, despre care „comandantul” (cel cu comenzile tip „Nu e bine, domnu’ chestor!”) declara senin (si public) ca „nici nu-l cunoaste”, desi – conform interceptarilor audio care au vizat telefonul lui Blejnar – il suna direct pe mobilul personal si i se adresa cu „Mai, Sorine…”, cum te adresezi – nu-i asa? – unui necunoscut?

    • 1. Declaratia ” nu il cunosc ” ( pe Blejnar ) a fost facuta ca raspuns la intrebarea reporterului TVR ( Rodica Avramescu ) referitoare la scandalul cu Codrut Marta .
     Sensul era ” nu stiu daca este o persoana de incredere , pentru ca nu am avut o colaborare suficient de lunga ca sa il cunosc ” .
     Oamenii de bine au interpretat declaratia ” nu il cunosc ” drept ” nu il stiu ” ; este optiunea domniilor lor , eu cred ca aici este vorba ( cel putin ) de o neintelegere ( cand nu este vorba de rea credinta ) .
     2. Stiti cumva de ce in cazul Blejnar ( de fapt , cazul Nemes – Marta , deocamdata ) procurorii nu au ” intors capul in alta parte ” ?
     O fi oare TB atat de idiot incat sa se bage singur in bucluc ?
     O fi oare cazul Blejnar ( Marta – Nemes ) similar cu celebrul caz Haysam ?
     Oamenii de bine au demonstrat indubitabil ( si aici ) ca TB era implicat si ca OH nu va reveni niciodata in Ro. , pentru a nu-i dovedi vinovatia lui TB .
     OH a fost adus in Ro. – cu oarece efort si multa staruinta , se pare . Eu ( fiind mai greu de cap ) inca astept explicatii pentru acest fapt neasteptat .
     Azi s-a anuntat ca Nemes a fost retinut in SUA si ca va fi extradat in Ro.
     Sunt doua posibilitati :
     a. Nemes va da informatii care il vor acuza pe Blejnar .
     b. se va dovedi ca Blejnar a fost un fraier folosit ca ” fatada ” de Marta .
     Evident , in cazul b. , oamenii inteligenti vor sti ca este vorba de o musamalizare , facuta de procurori la cererea lui TB .
     Da’ nu era oare mai simplu ca TB sa le ceara procurorilor ” sa intoarca capul ” de la inceput ?

     • „1. Declaratia ” nu il cunosc ” ( pe Blejnar ) a fost facuta ca raspuns la intrebarea reporterului TVR…”
      – Exact. Si mai exact, cameleonul Basescu a raspuns „Nu, habar nu am cine este”. La scurt timp, publicarea unui fragment din interceptarile telefonului personal al lui Blejnar ne fac o surpriza: tov. Basescu insusi l-a sunat pe Blejnar (mult inainte de declaratia de la TVR) si i s-a adresat familiar cu „Mai, Sorine…”

      1. „… Sensul era ” nu stiu daca este o persoana de incredere , pentru ca nu am avut o colaborare suficient de lunga ca sa il cunosc ”…”
      – Eu vorbeam serios si dvs. veniti cu asemenea „interpretari subtile” din categoria „Reevaluati, reevaluati si, iar, reevaluati!”. Ca, vorba ceea, „epoca Basescu” a fost plina de coincidente dubioase, reevaluari jenante, indemnuri la lupta impotriva coruptiei strigate de la fereastra casei din str. Mihaileanu si elogii aduse combaterii traficului de influenta din usa biroului „Credite doar cu telefonul” al bancii de stat CEC Bank, incat aproape ca am inceput sa ma uit cu putina simpatie spre „epoca Iliescu”.

      2. „… nu era oare mai simplu ca TB sa le ceara procurorilor ” sa intoarca capul ” de la inceput ?”
      – Nu. In unele cazuri nu este chiar atat de simplu sa ceri procurorilor „sa intoarca caplu” de la inceput – cetateanul vede si are asteptari, iar „dusmanii poporului” au grija sa arate cu degetul. Dar este suficient ca procurorii lui Basescu, aparent, sa „priveasca”, insa… sa nu „vada”.
      Cu asta aveti un raspuns si pentru „constructia logica” pe care ati facut-o in jurul cazului Hayssam: Omar Hayssam este, deocamdata, „pe maini bune”, maini care stiu, ca la un semn, sa navaleasca peste un chestor incomod sau sa puna batista pe tambal atunci cand trebuie.

     • @Paul Butoi

      „1. Declaratia ” nu il cunosc ” ( pe Blejnar ) a fost facuta ca raspuns la intrebarea reporterului TVR…”
      – Exact. Si mai exact, cameleonul Basescu a raspuns „Nu, habar nu am cine este”. La scurt timp, publicarea unui fragment din interceptarile telefonului personal al lui Blejnar ne fac o surpriza: tov. Basescu insusi l-a sunat pe Blejnar (mult inainte de declaratia de la TVR) si i s-a adresat familiar cu „Mai, Sorine…”

      1. „… Sensul era ” nu stiu daca este o persoana de incredere , pentru ca nu am avut o colaborare suficient de lunga ca sa il cunosc ”…”
      – Eu vorbeam serios si dvs. veniti cu asemenea „interpretari subtile” din categoria „Reevaluati, reevaluati si, iar, reevaluati!”. Ca, vorba ceea, „epoca Basescu” a fost plina de coincidente dubioase, reevaluari jenante, indemnuri la lupta impotriva coruptiei strigate de la fereastra casei din str. Mihaileanu si elogii aduse combaterii traficului de influenta din usa biroului „Credite doar cu telefonul” al bancii de stat CEC Bank, incat aproape ca am inceput sa ma uit cu putina simpatie spre „epoca Iliescu”.

      2. „… nu era oare mai simplu ca TB sa le ceara procurorilor ” sa intoarca capul ” de la inceput ?”
      – Nu. In unele cazuri nu este chiar atat de simplu sa ceri procurorilor „sa intoarca caplu” de la inceput – cetateanul vede si are asteptari, iar „dusmanii poporului” au grija sa arate cu degetul. Dar este suficient ca procurorii lui Basescu, aparent, sa „priveasca”, insa… sa nu „vada”.
      Cu asta aveti un raspuns si pentru „constructia logica” pe care ati facut-o in jurul cazului Hayssam: Omar Hayssam este, deocamdata, „pe maini bune”, maini care stiu, ca la un semn, sa navaleasca peste un chestor incomod sau sa puna batista pe tambal atunci cand trebuie.

      • 1. Raspunsul pe care l-am auzit eu ( in direct ) a fost ” Doamna , eu nu-l cunosc pe Blejnar ” ; probabil ca Blejnar era sef la ANAF de vreo doi – trei ani , nu credeti ca ( in REALITATE ) ar fi fost cam exagerat ca TB sa pretinda ca ” nu are habar cine este Blejnar ” ?
       Cred ca am putea gasi inregistrarea interviului ( sfarsitul anului 2011 , TVR , realizator Rodica Avramescu – poate pe site-ul Administratiei Prezidentiale ) ; pana atunci , incercam un pariu ca raspunsul lui TB la intrebarea referitoare la Blejnar NU a fost cel redat de dv. ( poate ca a raspuns asa – daca a fost intrebat – la o intrebare despre Marta )?
       A fost o formulare neglijenta , care lasa loc pentru interpretarea ” nu il stiu ” ; sigur , pentru a alege aceasta interpretare trebuie sa fii cu adevarat onest , obiectiv , impartial , inteligent – virtuti care , recunosc , sunt accesibile doar celor alesi .
       1. In ce consta ” subtilitatea ” interpretarii la care va referiti ?
       Dupa mine , este doar o interpretare simpla , imediata .
       Exista cumva vreo eroare logica ( va rog sa nu ma menajati ) ?
       „…aproape am inceput sa ma uit cu putina simpatie spre ‘ epoca Iliescu ‘ ”
       Asta poate sa fie o chestie de gust .
       Sau o chestie care tine de sistemul de valori personal si de discernamant .
       Oricum , in contextul argumentatiei dv. din prima parte a frazei , este o optiune paradoxala .
       2. Din spusele dv. inteleg ca ” cetateanul ” a vazut cazul de evaziune fiscala pe produse petroliere Nemes- Marta si atunci procurorii lui B. au fost nevoiti sa se faca ca reactioneaza ; nu stiam ca asa au stat lucrurile .
       Totusi , darea in urmarire si aducerea lui Nemes in tara nu complica ( inutil ) lucrurile , daca procurorii lui B. tot sunt decisi ” sa nu vada ” ( pentru naivi / fraieri lipsiti de onestitate si valori morale – ca mine – pare un exces de zel idiot ) ?
       In cazul OH eu doar am exprimat unele nedumeriri si speram sa capat oarece raspunsuri ; nu cred ca ghilimele de la ” constructia logica ” sunt suficiente pentru a compensa lipsa raspunsurilor .
       Sigur , Teoria generalizata a conspiratiei este extrem de utila , pentru ca poate explica ( simplu ) orice / totul ; totusi , pe contributors.ro se asteapta – de obicei – idei / analize ceva mai sofisticate decat cele ale gurnalistilor de la A 3 .
       Cativa ani buni , conu Alecu Racoviceanu , maestrul SRS si distinsa analista Lucia Popeanga – Mischievici au glosat pe tema legaturilor lui TB cu OH ; de ce oare nu reiau acum subiectul , cand OH chiar le-ar putea confirma ipotezele ( ca tot are de servit 20 de ani de parnaie ) ?

  • Ritzi are in prima instanta o condamnare de 5 ani .
   Inteleg ca prejudiciul este in jur de 600.000 de euro ; marimea pedepsei raportata la paguba pare sa fie ( pana acum ) un record .
   Videanu este cercetat in dosarul ” gaze ieftine ” ( Vosganian nu , pentru ca el este senator si om de bine ) .
   Inteleg ca baietii lu’ dr. Ponta au facut cateva plangeri / denunturi in care este vizata si Nutzi ; io zic ca ( inca ) exista o sansa ca acestea sa se dovedeasca doar creatii gen A 3 , daca tinem cont de ” profesionalismul ” echipei dr-lui Ponta – ” profesionalism ” dovedit ( si ) in legile respinse pe banda rulanta de CC .
   Pare ca dv . stiti multe date concrete despre faptele penale imputabile lui Boc , Boagiu , Berceanu ( si dupa cum scrieti , nu sunteti influentat de prestatiile distinsilor gurnalisti de la A 3 ) ; nu ar fi oare util sa le faceti publice ?

 8. PDL la europarlamentare, PMP la prezidentiale.

  La europarlamentare este o alta paradigma: nu spui ca votezi PSD, PNL, PDL sau PMP or whatever. Aici trebuie sa te transpui intr-un cadru pan-european si spui ca votezi S&D (social-democrati, adica stanga), ALDE (liberali, adica centru) sau PPE (populari, adica dreapta). In functie de ceea ce esti, te duci la grupul euro-parlamentar care te intereseaza si vezi ce „reprezentanta” are in Romania. De exemplu, eu daca sunt de centru-dreapta, m-ar interesa sa votez PPE, care are in Romania urmatoarele ‘reprezentante” sau „filiale’, cum vreti sa le numiti: PNTCD, UDMR si PDL. Altceva nu mai au in Romania, deci nu are rost sa vorbesti de ceva care nu exista. La prezidentiale, se revine in paradigma „locala” si in acest caz as vota ce ar sugera (sa zicem) actualul presedinte al Romaniei, Traian Basescu care a obtinut deja doua mandate de presedinte din partea dreptei si ar putea fi considerat liderul de facto al dreptei in Romania.

 9. Foarte dificila intrebarea. Aproape ca as decide ca va fi prima data cind nu voi merge la alegeri. Nu-mi place Udrea pentru ca nu a aratat niciodata nimic, nu are nici fler politic si nici stofa de leader. Nu inteleg de ce e scoasa in fata de Basescu de fiecare data, ce-o fi vazind marinarul la ea asa de deosebit? Mai tineti minte cum se agata de minister cind era clar ca trebuie sa plece? De EBA ce sa mai zic… Mi-e rusine de cum a fost aleasa atunci in 2009, cu voturi furate la norma. De ce are nevoie sa fie parlamentar european? Ar fi putut face orice altceva, ar fi putut urma ce scoala vrea ea din lumea asta, ar fi putut avea orice job isi dorea, putea sa nu faca nimic daca asta era scopul. De ce parlamentar? Un moft al lui ta-su sa arate ca poate? N-am nimic cu fata dar e orice numai reprezentant al poporului nu. Sa fim seriosi… Si daca PMP a primit si mafioti potenti financiari in partid atunci cazul se incheie. Am tot respectul pentru ceilalti, Papahagi, Funeriu, Diaconescu, Preda.
  Blaga a esuat PDL-ul. E inexistent ca opozitie, ca voce, ca opinie. Nu cred ca sare de 10%. De ce Sulfina Barbu? Ce a facut doamna aceasta, cu ce s-a remarcat? Ma mir ca nu apare si Boagiu… Stolo, da, Macovei da, absolut! Marinescu nu e chiar asa de extraordinar cum se prezinta iar activitatea lui de la Bruxelles nu duce lipsa de gafe si erori – pentru cine are timp sa se documenteze. Traian Ungureanu e un ziarist bun dar depasit de conditia de parlamentar, pare un soldat bun dar atit.
  As prefera ca votul sa nu fie pe liste ci nominal.

 10. Din punct de vedere teoretic, tot poporul (care judeca cu propriul cap :-) ) este de acord ca politicienii trebuie alesi in functie de performantele dovedite. Practica este insa cea care ne omoara, care ne face sa uitam de teorie atunci cand este cel mai important: la alegeri.

  „Monica Macovei, cel mai activ raportor din Parlamentul European.

  O statistica a Parlamentului European releva faptul ca europarlamentarul PDL Monica Macovei este cel mai activ din raportorii PE, cu 35 de rapoarte votate in 2012. Ea este urmata de europarlamentarul portughez Vital Moreira, cu 22 de rapoarte votate.

  Clasamentul raportorilor la nivel de tara:

  1. MACOVEI Monica Luisa (grupul Partidului Popular European – PPE) – 35 rapoarte
  2. TICAU Silvia-Adriana (grupul S&D) – 2 rapoarte
  3. WEBER Renate (grupul Alianta Liberalilor si Democratilor pentru Europa – ALDE ) – 1 raport
  3. BODU Sebastian Valentin (grupul PPE) – 1 raport
  3. PASCU Ioan Mircea (grupul S&D) – 1 raport
  3. WINKLER Iuliu (grupul PPE)- 1 raport
  3. TŐKÉS László (grupul PPE) – 1 raport
  3. VALEAN Adina-Ioana (grupul ALDE) – 1 raport
  9. BOSTINARU Victor (grupul S&D) – 0
  9. CLIVETI Minodora (grupul S&D) – 0

  http://tinyurl.com/d7736da

  Monica Macovei singura are 35 de rapoarte votate in 2012 in timp ce urmatorii noua au impreuna 8 rapoarte. Daca aplicam aritmetica elementara, din aceasta perspectiva este mai bine sa votam o lista de pe care doar Monica Macovei ar fi aleasa decat o alta lista de pe care ar fi alesi primii noua politicieni. Asta cu conditia sa apelam la matematica (obiectivitate), nu la retorica (subiectivitate).

  P.S. Pentru a nu ramane cu impresia ca vorbim despre rapoarte votate „la kilogram”:

  „Europarlamentarul Monica Macovei a castigat premiul The Parliament Magazine la categoria Justitie si Libertati civile pentru activitatea desfasurata in Parlamentul European si pentru initiativele si realizarile in domeniul luptei impotriva coruptiei si pentru respectarea drepturilor civile atat in Parlamentul European, cat si in Romania. Ea a fost desemnata pentru acest premiu dintr-un grup de 120 de europarlamentari implicati in acest domeniu si apoi votata de cei mai multi deputati din Parlamentul European. Monica Macovei este singurul europarlamentar roman care a primit un premiu in cadrul galei «Premii pentru Europarlamentari»”.

  http://tinyurl.com/nmeyh3c

  „Vot important in Parlamentul European. Confiscarea extinsa a averilor, propusa de Monica Macovei, urmeaza sa fie implementata in toata Europa. Directiva privind punerea sub sechestru si confiscarea bunurilor provenite din infractiuni, al carei raportor este europarlamentarul Monica Macovei, a fost adoptata cu o larga majoritate de voturi de Parlamentul European: 631 de voturi pentru. Transpunerea Directivei este obligatorie pentru toate statele membre ale Uniunii Europene”.

  http://tinyurl.com/pa54ptq

  • Si EBA unde este in acest clasament, ca PMPul si pe vremuri PDLul o laudau toata ziua-buna ziua ca este „cel mai activ” europarlamentar roman !!!
   „Activa” la citit de pe biletelele scrise de consilieri bine platiti din banii nostri, ca altfel analfabeta fiica prezidentiala nu stie mai mult de atat !!!
   Votati EBA !!!!!!!!

   • Nu inteleg ce legatura are EBA cu ceea ce am scris eu mai sus. Acolo am prezentat o statistica (obiectiva) care „vorbeste” despre Monica Macovei, nu opiniile unora care „o laudau toata ziua-buna ziua”. In alta ordine de idei, calomnia nu poate sa tina loc de argument. In mod sigur Monica Macovei nu este „activa la citit de pe biletelele scrise de consilieri bine platiti din banii nostri”, dupa cum insinuezi.

    Repet, poate intelegi si tu: Monica Macovei singura are 35 de rapoarte votate in 2012 in timp ce urmatorii noua au impreuna 8 rapoarte. Daca aplicam aritmetica elementara, din aceasta perspectiva este mai bine sa votam o lista de pe care doar Monica Macovei ar fi aleasa decat o alta lista de pe care ar fi alesi primii noua politicieni. Asta cu conditia sa apelam la matematica (obiectivitate), nu la retorica (subiectivitate).

    Folosind o metafora, tinand cont de cat de prodigioasa a fost activitatea dansei, votand-o pe Monica Macovei votezi un partid: PJLC, adica „Partidul Justitie si Libertati Civile” (nume inspirat de premiul castigat de Monica Macovei in cadrul galei „Premii pentru Europarlamentari”).

    P.S. „Partidul Justitie si Libertati Civile” este o metafora utila pentru limpezirea optiunilor (impacarea constiintei) celor care ezita sa o voteze pe Monica Macovei din cauza eventualelor dezamagiri produse de PDL.

 11. Mergem pe mana EBEI si pacat ca nu candideaza si Elena Udrea, sa mearga amandoua la Brusselles!!!
  Va puteti imagina cum ar fi ?!
  Chiar mi-e mila de Elena Udrea sa ramana in continuare in mizeria politica de la Bucuresti, cand la Brusselles citesti ce-a scris consilierul pe biletel si merge leafa de 12000 Euro/luna …..

 12. Cam dificil de găsit contraargumente!
  Structura de partid și mobilizarea tradițională sunt determinante.
  Primarii PDL atrași de PMP au o ocazie rară să-și vadă visul legal împlinit. :)
  După ce își vor fi dovedit (la europarlamentare) capacitatea de trădare a propriului partid, pot să atragă recunoștința PDL-ului, cu felicitări, prin inițierea unui referendum local de demitere.
  Primarii dornici să mai tragă o dată (la Primărie) și să probeze c-ar fi de neînlocuit, înainte de demitere, vor primi un sprijin nesperat din partea Prefectului USL-ist (nu vor fi deloc mofturoși în privința aprobării și organizării referendumului, dimpotrivă, Prefectul vigilent poate să dea o mână de ajutor, cu anticipație, la strângerea necesarului de semnături pentru inițierea lucrăturii, 25% din numărul înscrișilor cu drept de vot din comuna sau orașul sortit să se bucure de alegerile locale anticipate).
  Avantajul primarului PDL-ist ar fi acela că la ultimul referendum de demitere a președintelui nu a înregistrat în parohie prezențe fantasmagorice ca-n fiefurile useliste, de peste 100%, și va mai trăi un vis: se va amăgi cu șansa de invalidare a referendumului local din cauza unei prezențe sub 50% din numărul înscrișilor. O speranță cam riscantă, deoarece chiar staff-ul PDL-ului nu va mai îmbrățișa ideea boicotului, iar viitorul fost primar PDL-ist nu va reuși să alunge din fața secției de votare la referendum, cu ciomagul în mână, prea mulți dintre cei trimiși la urne de “forțele ostile”. Oricum, primarul PDL-ist al PMP-ului, dacă va scapa printr-o minune a prezenței sub 50%, nu are motive de disperare: intră în vigoare modificarea Legii 3/200 cu cvorumul de 30% (decembrie 2014) și tot nu scapă de felicitările partidului. (reducerea la 30% nu a vizat numai referendumurile naționale)
  După demitere, cel mai probabil după europarlamentarele transparente (cu rezultatele vizibile, comparative între PDL și PMP în același loc al trădării din instinct primar), demisul va mai candida doar din partea PMP (PDL-ul va desemna un alt candidat), dar, în timp ce PDL va lupta să redobândească funcția pierdută, candidul optimist va avea de înfruntat în primul rand pofta USL/USD de a-și mai extinde teritoriul marcat și de a oferi alte momeli cel puțin pentru peneliștii “opoziției”, pentru alegeri prezidențiale mai sigure cu mașinăria de măsluit voturi la capacitatea maximă.
  Candidatul PMP, fost primar PDL-ist, va avea condiții optime să dispună de resurse din fondul de rezervă (reținere) națională și de resturi procentuale pe măsură (de merit).
  Cine riscă poate să câștige. :) [Doi se bat și al treilea arde de nerăbdare]

  • Am pierdut un zero: Legea 3/2000.
   Prin aceeași metodă de demitere prin referendum local a primarilor PDL, cu ratarea recâștigării Primăriei din partea PMP (inclusiv primarii PDL care nu se vor fi lipit de PMP, loviți de pretexte „pontasmagorice”), invazia USL-ului regenerabil (perpetuu) țintește siguranța și în alegerile locale + parlamentare din 2016.

 13. E grea alegerea intre Preda si Macovei, indiferent de balastul EBA/Ungureanu. Am putea face mai apropiere de alegeri o initiativa de tipul par/impar (precum condusul in aceasta perioada in Paris): votantii ale caror nume de familie incep cu A, C, E, etc. voteaza cu unii, ceilalti cu B, D, F etc..

  Intre PDL/PMP/FC exista prea mare suprapunere sociologica, politica si de discurs pentru a justifica existenta lor ca entitati separate. Este evident ca Romania are nevoie de un UMP (conglomerat). Dar asta e alta discutie (pe parlamentare), acum la europarlamentare, pana la urma, trebuie sa gasim formula de comportament electoral care aduce cat mai multi dintre acesti oameni, intrucat e clar ca si PDL si PMP va avea primele 5-6 pozitii oameni corecti (cu asteriscurile asociate).

 14. Marian Jean Marinescu – un europarlamentar performant? Ei, dar pe dumneavoastră dragostea chiar că v-a orbit! Eu, în afară de Monica Macovei, nu văd decât aceleaşi nulităţi pasive care au reprezentat PDL-ul şi până acum.

  Cristian Preda – onorabil, om cu experienţă în Parlamentul European? Dumneavoastră aţi studiat statisticile privind luările de poziţie, interpelările, rapoartele etc. ale palavragiului ăstuia? Omul a vorbit mai mult la radio şi tv în România, decât în comisii şi în plen la Bruxelles. Şi-a încasat salariul degeaba, un nesimţit.

  Singura întrebare este: votez PDL pentru Monica Macovei, sau pentru prima oară în viaţa mea nu votez? (În mod normal MM ar trebui să candideze singură, garantat ar lua suficiente voturi pentru a intra în PE, după care s-a putea relipi grupului PDL. În felul ăsta ar câştiga enorm moral, simbolic, decuplându-se de un partid penibil.)

  (Iar Boc mi se pare un papagal: adică vreţi să spuneţi că nu ştia ce făceau subordonaţii Apostu şi Blejnar? Nu ştia cât de papagal e Igaş? Boc este un om care s-a executat de fiecare dată când diverşi bo$$i din PDL i-au cerut să numească pe „cutare” în vreo funcţie. Măcar MRU a schiţat un refuz şi a plecat trântind uşa prima dată când i s-au cerut bani pentru primarii PDL.)

 15. PMP promitea sa fie acel partid care sa atraga doctrinar si principial pe cei atasati valorilor lui TB si dreptei care au fost atacati de a3, realitatea,romaniatv, facuti cu ou si otet de toti uselistii. (70%). Care au rabdat injuraturi scuipatruri stiind ca au dreptate. Cei care stiau ca pdl a renuntat la electorat pentru clientela politica. Acest electorat se va retrage , din nou , in carapacea lui, scarbit. Eu cred ca trebuie votat.

 16. „Felicitari” pt articol, adica in tara asta avem de ales intre doua baltoace (fiindca lac nu-i si-s doua) presupunand, pe buna dreptate ca in put nu ne place.

 17. Ultima data am votat la alegerile generale din toamna lui 1996. Nu voi mai vota NICIODATA pentru un motiv foarte simplu: refuz sa mai particip la o CACEALMA.

  In rest…succes cu noile partide ..adevarate forme fara fond!
  Trist, dar adevarat!

 18. Absurd ? Iluzoriu ?
  La astfel de întrebări –provocări şi ademeniri ,
  Răspunsul este Foarte Clar :
  NU VOTAŢI ! în Totalitate !
  NIMENI LA VOT !
  Dovediţi că ştiţi şi aveţi Curajul să Spuneţi NU
  Masacrului care continuă
  Cacealmalelor Permanente
  BĂTĂI DE JOC !
  NU VOTAŢI !
  ( cum Votul Alb nu are nicio Valoare nicăieri în democraţie)
  STAŢI ACASĂ !
  Aveţi Altă Metodă ??? altă Variantă ???
  [ Nimeni ! Niciun partid sau „om politic” NU VA FACE NIMIC !!!
  Absolut NIMIC ! ]
  P.S. sau ieşiţi în stradă, cu ADEVĂRAT ! luaţii pe sus !

  • Exact! Stati acasa, votez eu pentru dumneavoastra! C batranica de pe scara si cu tiganii de la 2 case mai incolo!
   Stati linistit acasa ca nu aveti cu cine vota! Vor alege ei, pensionarii scosi pentru 1 galeata de plastic rosie si pentru dumneavoastra pe cine sa trimita in parlamentul EU daca dumneavoastra nu doriti sa alegeti.
   Bunicul meu care abia vede si abia aude asteapta toata campania electorala sa fie ajutat sa mearga pana la Scoala din sat sa aleaga el pentru dumneavoastra, fiti fara grija!
   Nu va deranjati, dintotdeauna ALTII vor alege pentru dumneavoastra!

  • @vorbe, @bill, @hantzy etc.
   [o f.i legenda?] Intr-un sat 50% nu-l voiau pe A, iar ceilalti nu-l voiau pe B. Nu s-au dus la vot.
   Drept care, nebunul satului s-a dus singur la vot si s-a ales primar.
   Asa ca fanii lui A si ai lui B se injura unii pe altii ca s-au ales cu un nebun primar.

   Voi absenteistilor, credeti ca Dragnea nu-l aduce pe Parpanghel la vot? Ca, daca facem ca voi, nu va iesi PSD cu 100%? sau tocmai asta doriti?

 19. Dupa mine, toți politicienii dreptei si aici ma refer in special la PMP, PDL, FC , in acest moment sunt inconstienti. Nu aveau voie sa apară in fata noastră, impartiti precum clanurile care își împart cartierele. Orice plan maret si inteligent ar avea ( dar nu exista așa ceva) ca sa justifice jocul acesta de scena, pentru mine nu este altceva decat sadism la adresa noastră si inconstienta fata de tara. Imi pare nespus de rău pentru toata situația in care ne aflam si pentru care au categoric, partea lor de vina.

  • ……si ca sa va răspund pe cine aleg, cred ca ma gândesc sa nu ma duc . Sunt supărat si trebuie sa se învețe minte, ca unde-i interesul țării nu e loc de orgoliu.

 20. As vota si PDL pentru Monica Macovei, PMP pentru Funeriu sau FC (cam cu stingere de inima) pentru MRU (inteligent, banuiesc cu coloana vertebrala, dar inca politician necopt).

  • Victor L
   Joacă și MRU pentru un mandat de europarlamentar sau vrei să-i votezi postul de iepuraș coconaș pentru necunoscuta X ? Dacă îți plac iepurașii, vei avea mai mulți la prezidențiale. :)

   • @ TT,
    desi te crezi sarcastic, nu esti decit un novice.
    Era zvonul (chiar de la el) ca va participa la europarlamentare, dar mai in coada listei, caci nu doreste sa fie europarlamentar, ci pentru vizibilitatea listei FC.
    Dar daca intelegi romaneste reciteste ce am scris despre optiunile mele de vot. Sint optiunile mele.

    • @Victor L
     Sunt atât de novice încât nu știu de ce ar trebui musai să te consideri afectat de intervenția mea și să treci la apelative demne să-ți contrazică atitudinea pretențioasă.
     Pentru PDL și PMP ai găsit câte o motivație corespondentă, pe când în loc de FC ai nominalizat direct iepurașul declarat în coada listei, iar corespondentul tău a rămas o necunoscută. Dacă pentru tine încă nu contează persoana plasată pe locul (aproape) eligibil, sper să fii mulțumit după identificarea necunoscutelor. Forța Ferrari te-ar încânta ușor cu viteza a V-a.

     • @ TT,
      reciteste ce am scris; pentru fiecare dintre cele 3 partide am nominalizat pe cineva.
      Am facut o paranteza la FC pentru ca, in opinia mea, MRU a dezamagit politic. Opinia mea, adica o parere doar, nu e litera de lege: m-a dezamagit.
      Asta nu inseamna ca nu as vota cu el la prezidentiale.

      • @ TT,
       da, nu am nominalizat pe nimeni altcineva de la FC pentru ca, sincer, nu cunosc persoanele din partid. E o crima?

      • Victor L
       Tocmai fiindcă ai pornit cu aprecierea că MRU este necopt politic, nu aveai de ce să te simți deranjat după ce am scris c-ar doar un iepuraș pe lista pentru PE. Bulă și bunica lui i-ar impresiona pe creduli, de la înălțimea ferestrei, la fel ca MRU din coada listei pentru PE. Cine vrea, poate să voteze pentru candidații FC, din simpatie pentru MRU, fără să fie nevoie de prezența spectaculoasă pe listă, la fel cum poate fi votat PMP pentru TB, fără TB în coada listei. Doar naivii văd o diferență între absența de pe listă și prezența de momeală. Deci, recitește-ți mesajul (cu novice și sarcasm) și renunță la aerele astea superioare!

 21. Domnule Ciucu – dumneavoastra scrieti in stilul lui Trahanache (sau al fiului lui Trahanache)
  In ceea ce priveste forma, presedintele Romaniei si fiica sa inca nu se numesc Baescu.

  In loc sa sa analizati realizarile trecute ale partidelor, programul candidatului si felul in care acesta (aceasta) urmeaza sa-l realizeze ar fi factori de acordare a votului

  Iata unele dintre intrebarile pe care le-as avea eu:

  Veti aduce in discutia parlamentului legiferarea rezultatului referendumului din 2009 ?

  Veti schimbe legea referendumului astfel ca parlamentul sa aiba obligativitatea de a incepe si finaliza legiferarea a ceea ce a fost decis prin referendum intr-o anumita perioada de timp?

  Pentru candidatii care au fost membri ai guvernului sau ai parlamentului intre 2009 si 2013 intrebarea mea ar fi:

  De ce v-as vota daca nu ati introdus legislatie in parlament pentru a legifera rezultatele referendumului din 2009?

 22. Va propun un exercitiu

  Gandtiti-va la un politician roman inteligent, pregatit si iubitor de tara

  Gata?

  Ganditi-va la un prieten sau cunoscut inteligent, pregatit si iubitor de Romania.

  Acum ganditi-va la 3 politicieni inteligenti, pregatiti si iubitori de tara. O sa ii spunem Lista Lor

  Ganditi-va la 3 prieteni inteligenti, pregatiti si iubitori de Romania. O sa ii spunem Lista Mea.

  Puncte forte Lista Lor:
  1. Sunt cunoscuti publicului larg.
  2. Sunt cunoscuti in lumea politica.
  3. Sunt cunoscuti in media.

  Puncte slabe Lista Lor:
  1. Nu au o doctrina (comuna) daca ati fost corect(a) cand ati alcatuit lista
  2. Au interese sau relatii in lumea politica dovedita corupta.
  3. Stiti despre ei doar ce se vede si ce a rasuflat in presa.

  Puncte forte Lista Mea:
  1. Pot avea o doctrina comuna, bazata pe interesele reale ale romanilor si ale Romaniei.
  2. Relatiile si legaturile lor sunt cu oameni de acelasi calibru moral si intelectual.
  3. Pentru ca ii cunoasteti, stiti valoarea lor morala.

  Puncte slabe Lista Mea:
  1. Sunt impllicati in altceva si nu au timp de politica
  2. Sunt necunoscuti publicului larg si media.
  3. Nu exista fonduri pentru o campanie.

  Nu e usor, dar cu putin efort si bunavointa, punctele slabe din Lista Mea devin puncte forte.

  Acesta a fost doar un exercitiu….Nu va ia cu fior cand vedeti ce alegem (sa facem)?

 23. FC, la europarlamentare, pt ca PMP si PDL or sa intre in parlament si e important ca si FC sa treaca pragul. La prezidentiale, cu MRU, sprijinit de dreapata neaparat!

 24. PNL – pentru ca banuiesc ca m-am lasat prada manipularilor grosolane..

  Ultimul lucru pe lumea asta as vota PMP. Chiar si PSD-ul e mai bun.

 25. Forta Civica la europarlamentare, e important sa treaca si ei pragul de 5% pentru ca pana una-alta MRU e cel care are cele mai mari sanse la toamna pe partea dreapta. In plus mi se pare ca FC se construieste ca partid de la zero, fara primari si organizatii furate de la alti si nu da la gioale cum fac PMP si PDL acuma.

  • MRU nu va avea succes la prezidentiale. Are deja in istoric de doua ori utilizarea pozitiei publice proprii, a structurii conduse si a fondurilor publice in scop propriu. Ba chiar de trei ori daca ne gandim si la perioada Viena. Banuiesc ca la urmatoarele prezidentiale se va merge tare pe lovituri sub centura.

   • Scuze, nu urmaresc Antena 3, am auzit ca pe acolo s-a vehiculat asa ceva. Vom vedea in campanie ce si cum, eu vorbesc din ce sondaje am vazut pana acum. Pe de alta parte concurenta lui ii infiera pe americani si europeni pana mai deunazi si doreau dezvoltarea relatiilor cu Rusia si China. Iar ministrul de externe Marga ne explica ce om de valoare e Putin. Despre asta nu crezi ca se va discuta in campanie? In anul in care Rusia ne bate la usa cu pusca?

    • @ Bogdan,
     multumesc ca mi-ai amintit de Gabriel Biris; il uitasem.
     Dar nu, inca nu cunosc destule despre el incit sa ii dau votul lui si nu lui MRU sau celorlalti amintiti.
     E votul meu ;)

 26. Pai mai sunt si alte partide cu care poti vota. Dar nu asta-i problema.
  Mi se pare nerusinat modul in care sunt spalati in articol diversi politicieni. Boc, cica reformist. Suntem nebuni cu totii? Nu au inchis el pe banda rulanta spitale si scoli? Deh, aveam prea multe. Apoi nu a taiat Boc salariile bugetarilor cu 25% (de fapt mai mult in multe cazuri) in cel mai comunist stil. Nu a taiat Boca indemnizatiile mamelor si handicapatilor, in timp ce mentinut salariile gigantice de la regiile autonome? Andrea Paul (Vass) nu era cea care vroia sa le convinga pe mame ca trebuie taiata indemnizatia?
  Ce reforme D-le Ciucu? Mi se pare ca am trait in tari diferite.
  Care dreapta, D-le Ciucu, PDL care a guvernat impreuna cu PSD. PDL care este urmasul direct al FSN?
  Nu ti-e rusine D-le Ciucu sa scrii asa ceva?

  • Lucrez in domeniul privat…de la o luna la alta, sub inteleapta guvernare PNL-PSD, simt cum imi scade puterea de cumparare…cumpar din ce in ce mai putin….si tot nu ma incadrez in buget….crede-ma….de doi ani de zile am pierdut mult mai mult de 25%…….Sa ii fac nesimtiti pe cei din PNL si PSD pentru asta….daca merg pe rationamentul tau, asa ar trebui sa procedez…nu ?!……sincer, Boc si PDL -ul mi se par acum niste sfinti pe langa haimanalele astea de la guvernare….niciodata, dezmatul pe banii nostri nu a atins un asemenea nivel…halal guvernare PNL – PSD……

  • Nu pot evalua capacitatea de a evalua reforme a unui psudonim, pentru ca nu stiu cine este in spatele lui. In schimb eu ma ocup cu asa ceva de vreo 10 ani. Am publicat zeci de rapoarte in special pe educatie, pensii, administatie publica, am o privire comparativa cu guvernarile din partea asta de lume (UE si Non UE) si am coordonat apartia altora pe alte domenii.

   Evident ca este enervanta, enervant de nepoliticoasa, abordarea de genul ”nu ti-e rusine”. Nu nu imi e pentru ca eu stiu despre ce vorbesc. Dumneata probabil ca nu stii, iti dai cu parerea doar pe baza efectelor pe care le-ai simtit la nivel individual si subiectiv. Felicitari, ai fix aceeasi competenta in a evalua guvernari cu inca vreo 20 de milioane din tara acesta, aflandu-te, cel mai probabil undeva la mijloc.

   In loc sa ma intepelezi pe mine la genul ”nu ti-e rusine”, mai bine ai spune cine esti si ce te recomanda sa consideri ca evaluarea dumitate este superioara evaluarii mele. Si daca da, ai un portofoliu respectabil in a judeca politici publice, dupa aceea putem sări peste invective si trece la argumente.

 27. Probabil in punerea Monicai Macovei pe un loc eligibil, nu primul, consta, pe jumatate, lovitura de maestru a lui Blaga. Dezgustator ca, in viziunea lui de fost pecerist, o unificare a dreptei se va face doar cu PNL si doar dupa alegerile prezidentiale. Alegeri prezidentiale la care Predoiu va iesi din joc in primul tur. Dar, incapatinarea prosteasca a buldogului trebuie sa primeze, asa ca, vom asista la fiasco-ul dreptei si la cistigarea puterii absolute de catre oamenii lui Iliescu. Unificarea, a asa-zisei, in viziune blagiana, drepte, va insemna disparitia PDL, ca nu-si inchipui nimeni, ca PNL va acepta sa fuzioneze sub sigla si mofturile PDL

  De nevoie, voi vota PNL. Fiindca ponta, (cu p mic, de la plagiat), a trimbitat deja ca uslamul se va reface imediat dupa europarlamentare, asta insemnind, ca el mizeaza pe faptul ca, neluind 20%, baronii peneleului il vor mazili pe Antonescu, alt impostor, bineinteles, dar mai digerabil ca fostii comunisti si pupilii lor.
  Daca as avea o minima garantie ca PNL, in caz de esec va fi condus de Johannis, de ex., as vota PDL, cu gindul la Monica Macovei. Un compromis absolut necesar, ca si in cazul votului pentru PNL:

  In realitate, mintile deschise ale romanilor ar trebui sa se mobilizeze ca sa impiedice accederea la putere a lui ponta si a acolitilor sai. Atit la europarlamentare, dar mai ales la prezidentiale. Aceleasi minti deschise trebuie sa renunte la resemnarea prezenta si sa mearga la vot, fie ce-o fi. Cu acest mare tel in minte: reechilibrarea puterii politice.
  _______________________________________

  Tot se discuta pe aici despre minunatele femei pesediste si mostenirea lasata de ele prin parlamentul european: Corina Cretu, vestita pupila a lui Iliescu, lasa mostenire scrisorile catre Colin Powell si elogiile aduse lui Gigi Becali, unui infractor de drept comun.
  La categoria masculi, il remac pe Ivan, iubitor de rusi, labaritor de frunte, colportor ordinar, denigrator, din specia sefului sau, nulitati, al Monicai Macovei.
  Astia vor avea majoritatea, daca asistatii social vor fi lasati sa hotarasca soarta tarii.

 28. Raspuns: Nu votez nici PDL nici PMP. De ce? PMP este partidul Elenei Udrea, special construit pentru ea. Lista pentru europarlamentare mi se pare slaba: Cristian Preda e un bun intelectual dar mi se pare slab ca om politic+ ca activitatea lui ca europarlamentar mi s-a parut mai debraba similara cu a unui birocrat+ ca a votat raportul deputatei portugheze ceea ce mi se pare foarte grav pentru un om care se considera de dreapta(popular). Elena Basescu praf, Petrescu nu are ce cauta pe lista. Baconschi merita votat, dar cred ca votul lui s-a duce catre cei 2-3 situati mai sus in lista. Nu votez PDL deoarece e un partid corupt, care a sabotat planul reformist( si-a dat cu stangul in dreptul). Simpla prezenta a Monicai Macovei pe lista nu inseamna ca PDL e de votat. Plus ca avem nevoie de Monica Macovei in Romania, i-ar sta mai bine in Comisa Juridica a Camerei deputatilor decat la Bruxelles. Nu privesc cu ochi buni trimiterea unor oameni buni la Bruxelles avand in vedere ce e in Parlamentul Romaniei. Deocamdata legile care ne afecteaza inca se fac la Bucuresti deci avem nevoie de Macovei, Funeriu, Baconschi aici la Bucuresti.
  Asa ca ma orientez catre PNTCD, Sebastian Bodu, Noua Republica, Iulian Capsali si alti independenti.

 29. Tara se afla intr-o mare criza. ” Generatia in blugi” nu este aceasta, asta e generatia in trening, sepci-ceaun, piercing-uri, smartphones, ismene-iţari, bizarerii si devianţe… Cei care vor să acceadă la putere ar trebui să fie oameni serioşi, nu numai să pară, să dorească cu ardoare scoaterea ţării din prăpastia socio-economică în care se află, să demonstreze asta fără ca omul simplu „să simtă” că o fac, având ca ţintă – exclusiv – acumularea de abunuri pentru „zile negre” ! Ceeace face Elena Udrea astăzi la PMP, etalarea blugilor (a corpului, de fapt) şi a pantofilor din piele de… scumpi, dă apă la moară unei infecţii-tv, Antena – Dunărea 3 ! După părerea mea, susţinerea în forţă a Ebei, de către Cristian Preda – si într-un mod jenant, umil, îl descalifică pe acesta, în pofida calităţilor sale intelectuale şi aruncă o umbră de suspiciune asupra intregii formaţiuni politice a PMP-ului. Asta se va observa, constata, cu siguranţă, în perspectiva imediată. Acum, în situaţia de faţă, ar avea de cîştigat politicienii seriosi, care nu mai apelează la trucuri, la scenarii de luat faţa. Oamenii aceia trebuie să se implice FIRESC şi PERMANENT în activităţi în slujba populaţiei, să arate precum un om care n-are timp de el. Asta e ! Aspectul unui om care are de lucru – până peste cap – nu are timp şi DISPOZIŢIE pentru playback . Sunt şi exemple, Pavel Chirilă este un medic – care se luptă pentru oamenii amarâţi, refuzaţi de alte instituţii medicale…. Raed Arafat…. Ei nu s-au afirmat prin discursuri sforăitoare, înbrăcaţi „strategic” ca să „ia faţa” prostimii, au continuat sa facă ceeace ştiau mai bine, să muncească în domeniul lor ! Şi – cu toate astea, lumea ÎI ŞTIE !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Ciprian Ciucuhttp://www.crpe.ro
Consilier in Consiliul General al Municipiului București / Fost președinte al Consiliului Național de Integritate (2015-2016) / Membru fondator al Centrului Roman de Politici Europene

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro