luni, mai 20, 2024

Pe câte voci comunică guvernul Orban?

Suntem zilnic ținta a nenumărate zvonuri. Fake-news-urile fac parte din meniul cotidian al vieții noastre. Ele sunt cum nu se poate mai primejdioase în contextul condițiilor excepționale cu care se confruntă țara. Firesc, așadar, apelul autorităților nu doar să nu le dăm crezare, ci să ne informăm în exclusivitate din surse atent verificate.
Numai că, din păcate, aceleași autorități adoptă acte normative, ordonanțe de urgență de natură să ne limiteze dreptul la liberul acces la informații. De pildă, Grupul de Comunicare Strategică le-a ordonat prefecților să nu mai dea informații la zi despre numărul celor afectați de coronavirus. În ce scop, tovarăși?, vorba lui Toma Caragiu, dintr-un monolog celebru, păstrat în arhiva de aur a TVR. Se cosmetizează cifrele? Se ascund? Se manipulează? S-a evaporat prin OUG și transparența decizională. Probabil și dreptul de a ști ce achiziții publice și pe ce bani se fac acestea. Nu e oare firesc să bănuim că la mijloc ar fi ceva în neregulă? Că nu e deloc exclus ca favorizații și clientela politică a PNL să fie lăsați să dea tunuri? Deși, iată, noul ministru al Sănătății, dl. Nelu Tătaru, pare să fi înțeles necesitatea comunicării.
Mai grav e că miniștrii din guvernul Orban vorbesc verzi și uscate. Emit nonșalant, iresponsabil, tot felul de opinii personale. Pretind că o fac pe persoană fizică. Semn că nu au învățat nimic din pățania care a condus la concedierea din Executiv a d-lui Victor Costache.
Iată, de pildă, miercuri ministrul Finanțelor, dl. Florin Cîțu, a spus că i se pare firesc ca bugetarii să fie solidari cu lucrătorii din sectorul privat cărora le-au scăzut veniturile. Numai că, d-lui Bogdan Chirieac, și el tot privat, tot afectat, tot năpăstuit de soartă, îi merge tot mai bine în condiții de criză, și asta datorită unui contract nerușinat cu Primăria Sectorului 4, semnat în tovărășie cu primarul pesedist Băluță.
Sigur, nu la privați de genul d-lui Chirieac s-a gândit dl. Florin Cîțu, pe care nu mă pot opri să îl asemăn cu George Demetru Ladima. După modelul băsescian, dl. Cîțu ar vrea să amputeze salariile bugetarilor. E dorința lui profundă. Îl macină de când a apărut în spațiul public. Mai mult , dl. Cîțu are coșmaruri cu bugetarii. Împotriva cărora s-a dovedit că are un dinte încă de pe vremea când era în Opoziție. Numai că- ce să vezi?- joi același domn Cîțu, cu figura lui de om veșnic chinuit de o criză de ulcer, a scos pe prețioasa-i guriță cu totul altceva. Și anume că tăierea salariilor bugetarilor nu ar intra în calculele guvernului din care face parte. Probabil că a făcut-o după o muștruluială zdravănă primită din partea premierului. Nu e însă oare de ajuns că dl. Cîțu -Ladima e decredibilizat după ce a dat bir cu fugiții cu doar zece minute înainte de a fi învestit în funcția de premier al României? Mai trebuie oare ca insul acesta să se facă zilnic de râs? Să pozeze în personajul care se tot joacă de-a anunțatul iminenței venirii lupului?
Ce ne facem însă că tot joi, când nici nu apucase bine dl. Cîțu să spună că nu mai e valabil ceea ce a debitat cu o zi înainte cu titlu personal (au miniștrii din guvernul Orban frecvente crize de personalitate) cu doar 24 de ore înainte, s-a trezit vorbind d-na Violeta Alexandru, ministrul Muncii? Care, probabil, ca o reminiscență a numelui ei de fată, se joacă de-a în spațiul public de-a Bau-Bau. Această Zoe, Zoe, fii bărbată! din Executivul Orbann a afirmat la Europa FM că, la nivelul guvernului, se discută despre posibilitatea tăierii lefurilor bugetarilor. O fi luat-o gura pe dinainte pe doamna Alexandru? Celebră pentru vorbitul aiurea în tramvai. Care pe pagina ei de facebook ne anunțase că e obosită. Să o fi făcut din oboseală? Foarte bine, să își ia un repaus. Dacă se poate, unul pe viață. Dar să nu mai debiteze prostii cu nemiluita!
Joi seara l-am văzut la Digi 24 chiar pe dl. prim-ministru Ludovic Orban spunând că, personal, nu agreează adoptarea unor măsuri de austeritate. Că ele s-au dovedit un eșec în 2010. Ce înseamnă personal în economia discursului d-lui Orban? A vorbit prim-ministrul României sau persoana fizică Orban Ludovic?
Oare nu au aflat politicienii PNL că, în condițiile stării de urgență, este nevoie să se comunice clar, ferm, pe o singură voce? Dacă îi chinuie dorința de a debita panseuri personale, cred că ar face infinit mai bine să își facă bocceluța și să se ducă unde văd cu ochii.
Spre a-și spăla păcatele, multe și greu de dus în spate, nu ar fi deloc rău să se angajeze brancardieri la Spitalul județean Suceava. Devenit simbolul neputinței liberale.
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

11 COMENTARII

 1. „Spre a-și spăla păcatele, multe și greu de dus în spate, nu ar fi deloc rău să se angajeze brancardieri la Spitalul județean Suceava.”

  O problemă de comunicare este cauzată și de secretomania decisă la nivel guvernamental pentru această perioadă. Mă tem că este în defavoarea tituror, a cetățenilor și guvernanților, deopotrivă. Mi se pare inacceptabil, spre exemplu, felul în care comunică ministrul educației. „Nu știm, ne adaptăm deciziile pe parcurs” este dovada lipsei de previziune și de planificare realist-obiectivă.

 2. Mie îmi place de tanti Violeta fiindcă are mînă bună! Tocmai a găsit niste bani de spart pe publicitate și ”comunicare” și l-a ales pe Macanache care va fi imaginea ministerului https://jurnalul.antena3.ro/special-jurnalul/anchete/violeta-de-la-munca-sparge-banii-pe-campanii-si-organizare-de-evenimente-840728.html . Macanache, Connect R și vloggerul Selly, trei meseriași care ne dau o imagine clară a calității guvernării în România.

  • „Macanache, Connect R și vloggerul Selly, trei meseriași care ne dau o imagine clară a calității guvernării în România.”

   Mă iertați, dar credeți că dacă imaginea ar fi (și este) dată de profesioniști, precum managerul IMBRI de la Babeș, ea ar fi diferită?

   Păi, tocmai ce l-am auzit la TV, răspunzând la întrebarea jurnalistului despre testarea românilor la COVID19, spunând că numărul cazurilor de îmbolnăvire crește în statistici pentru că bolnavii, odată cu trecerea timpului, manifestă simptomele. Prin urmare, lasă să se înțeleagă că testarea [masivă] nu ar influența statisticile privind numărul de îmbolnăviri.

   Păi, ori managerul are carențe profesionale inadmisibile, ori își bate joc de cei care-l ascultă! …Iar atitudinea asta este de-a dreptul criminală , chiar dacă reflectă opinia exprimată de prim-ministrul Orban!

   Păi, cei care răspândesc fără simptome virusul sunt liberi să o facă! Ei nu se izolează față de familie, spre exemplu, pentru că nu știu că sunt bolnavi. Iar, dacă ar fi testați, cum adică,, nu ar influența numărul bolnavilor aflați în statistici?! Ce-i aiureala asta?!

   Păi, mă iertați, vă rog, dar dacă tot trebuie să ascult musai unul sau doi „păcălici”, atunci prefer să-i ascult pe Selly și macanache, decât pe Streinu-Cercel și Imbri.

   • Testarea ca pricipal argument in nonraspindirea virusului este benefica doar pentru statistica .Nici nu putem testa o populatie integral intr-o perioada de ore , nici nu putem izola sau pune in carantina un numar imens de cetateni , nici nu putem opri prin testare raspindirea virursului , nici nu putem obliga milioane de oameni sa se testeze concomitent pentru simplu motiv ca nu este posibil asa ceva . Atita timp cit nu exista un tratament si totul este la voia propriului organism ,functie de posibilitatile fiecaruia de aparare , testarea este doar un exercitiu de imagine si de protejare a cetateanului la nivel de actiune statala . Pandemia fie se opreste de la sine din motive climaterice sau din alte motive necunoscute inca , cu pagubele cunoscute deja foarte multi cetateni in virsta decedati ,dar cei care rezista dezvolta posibilitatea de aparare in epidemiile ce vor urma , fie continua si atunci situatia se agraveaza . Tot ceea ce putem face fie ca suntem asimptomatici ,fie ca suntem intr-o faza usoara de gripa ,fie ca ne confruntam cu o faza virulenta, este sa ne izolam singuri pe cit posibil si sa incercam sa nu raspindim posibila infectare si altora prin procedurile cunoscute deja . Testarea produce deatfel si un efect oarecum pervers . Doar sa ne gindim ca in urma testului ni se arata infectarea . Momentele imediat urmatoare vor fi cumplite pentru fiecare dintre noi aflati in astfel cazuri . Daca testarea va fi negativa tot va exista o urma de indoiala un mare- DACA – ce ne va macina pina la epuizare . Auto izolarea pe cit posibil este singura solutie cu masurile de protectie cunoscute . Este doar o interpretare nu neaparat un adevar .

 3. Vă vor cenzura în curând, nu numai în România ci şi în Occident. Media libere provoacă anarhie socială şi se poziţionează antistatal. Prea multă democraţie strică, mai ales când media au căzut în stăpânirea unor grupe de interese de tip comunist-securistic. De când libertatea presei trebuie să fie un mercenariat contra intereselor naţionale? Asta nu mai e democraţie ci anarhie. Aviz celor care în mod democratic produc anarhie prin manipulări, diversiuni, fake-news-uri.

 4. Lucifer, stimabile, cred ca ati gresit blogul. Presa este a patra putere in stat. Fara presa si jurnalisti adevarati multe fapte de coruptie si antisociale nu ar fi fost cunoscute si pedepsite. Ca exista si jurnalisti care se gudura pe langa cei aflati la putere pentru bani si alte avantaje dar nu dau baza jurnalismului adevarat. Cred ca trebuie sa te duci cu comentariile cu mult mai la est, aici nu ai ce cauta.

 5. Ciinele de paza al democratiei nu poate fi cenzurat , iar dreptul fiecaruia dintre noi de asi spune opinia ,indiferent de functia detinuta efemer ca functionar al statului roman ,este de neatacat . .Interesele nationale le stabilesc cetatenii(intreg anul 2019 a aratat asta ) ,chiar daca rezultatul final nu a fost cel asteptat (toata lumea stie care a fost motivatia si cum a fost ocolita decizia cetateanului ) Legislatia ,Constitutia Romaniei trebuie modificata imediat dupa alegerile din toamna acestui an, daca avem noroc si pandemia se retrage.Deocamdata guvernul Orban reuseste ,dincolo de problemele cauzate de neintelegerea unor administratori de spitale , comune sau ale unor cetateni inadabtabili , sa tina in mina efectele pandemiei . Numarul de decese este relativ redus , la orizont nu se vad mari mutatii ce ar putea face victime numeroase . Digitalizarea produce mari modificari in capacitatea cetateanului de a intelege si discerne adevarul iar cei care pina mai ieri reprezentau in media un factor determinant in jocul politic isi vor pierde audientele daca nu isi modifica intelegerea . .Cetatenii nu ii mai asculta . Noua generatie se informeaza din surse sigure, nu din ziare de scandal (ca sa le zic asa) sau din programe , emisiuni TV vadit manipulatoare . Cititorul nu mai este interesat si nu mai accepta diferitele forme de manipulare axate doar pe critica (relativa uneori ) a unor decidenti politici , economici sau din media si doreste o dezbatere pe idei , pe fapte clare sau chiar pe programe de orisice natura avind ca scop final informarea corecta a cetatenul . Cei care atasati unor interese si care doresc sa induca in societate doar imagini ale unor oameni( prezentate negativ sau pozitiv ) si nu se adreseaza publicului cititor incercind sa prezinte programe , atitudini politice consolidate prin proiecte si nu pun transparenta decizionala in prim planul zicerilor personale , nu vor mai avea sutinere . Traversam o perioada ce aduce ,prin izolarea a unor mari grupuri de cetateni , o noua intelegere si a politicului . Activitatile, de zi cu zi , implica un grup mare de cetateni ce pina acum nu erau interesati de politica romaneasca ,dar care acum isi acorda o parte din timpul zilnic intelegerii acesteia . Chiar si mentalitatile invechite ,ce erau ramase cumva in mintea unor cetateni de o anumita virsta, se vor modifica si prin contactul, de zi cu zi cu tinerii ce le vor arata batrinilor o alta forma de intelegere a lucrurilor . Totul este in schimbare in jurul nostru .

 6. @m. m. :
  > După modelul băsescian, dl. Cîţu ar vrea să amputeze salariile bugetarilor …
  Nu fostul presedinte a taiat salariile, ci criza economica mondiala, devalizarile si dezechilibrele provocate de fostele guvernari psd si pnl.
  Din cauza crizei economice mondiale, din cauza devalizarilor si dezechilibrelor mostenite de la fostele guvernari, Guvernul Boc nu a avut de unde sa plateasca integral salariile bugetarilor, pentru o scurta perioada de timp.
  Guvernul s-a consultat in prealabil cu cei mai buni specialisti din ministere, de la Banca Nationala, de la FMI, de la Banca Mondiala, de la UE, s-au facut simulari si s-au ales cele mai bune solutii. Dovada este ca tara a iesit rapid din recesiune si a revenit pe crestere economica.
  Toate tarile au fost obligate sa adopte masuri dure de austeritate pentru a iesi din recesiune.
  Fostul presedinte a salvat tara de la faliment, de la dezastru, de la colaps financiar, de la incetare de plati, intr-o perioada extrem de grea de criza economica mondiala.
  Si in PDL au fost corupti, dar de cateva sute de ori mai putini decat in psd si pnl si care au furat de cateva mii de ori mai putin decat cei din psd si pnl.

 7. Despre trasnparenta in achilizitiil de urgenta un articol aici:
  https://recorder.ro/minunile-pandemiei-cum-a-ajuns-o-bucatareasca-din-giurgiu-sa-castige-un-contract-de-12-milioane-de-euro-pentru-masti-de-protectie/
  O firma din Buc care nu si-a platit TVA si nu poate participa la licitatii catiga un contact de 12 milione de euro folosind o firma paravan, firma inregistrata de o bucatareasa dintr-un satuc din jud Giurgiu. Prin acest contract se vor livra Romaniei masti la un pret de cel putin 3 ori mai mare decat cel de pe piata.

 8. @m. m :
  > După modelul băsescian, dl. Cîţu ar vrea să amputeze salariile bugetarilor …
  Nu fostul presedinte a taiat salariile, ci criza economica mondiala, devalizarile si dezechilibrele provocate de fostele guvernari psd si pnl.
  Din cauza crizei economice mondiale, din cauza devalizarilor si dezechilibrelor mostenite de la fostele guvernari, Guvernul Boc nu a avut de unde sa plateasca integral salariile bugetarilor, pentru o scurta perioada de timp.
  Guvernul s-a consultat in prealabil cu cei mai buni specialisti din ministere, de la Banca Nationala, de la FMI, de la Banca Mondiala, de la UE, s-au facut simulari si s-au ales cele mai bune solutii. Dovada este ca tara a iesit rapid din recesiune si a revenit pe crestere economica.
  Toate tarile au fost obligate sa adopte masuri dure de austeritate pentru a iesi din recesiune. Fostul presedinte a salvat tara de la faliment, de la dezastru, de la colaps financiar, de la incetare de plati, intr-o perioada extrem de grea de criza economica mondiala.
  Si in PDL au fost corupti, dar de cateva sute de ori mai putini decat in psd si pnl si care au furat de cateva mii de ori mai putin decat cei din psd si pnl.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro