vineri, aprilie 12, 2024

Pe creasta valului

Suntem de mult timp pe creasta unui val demografic – el nu devine mai slab cu trecerea timpului ci dimpotrivă. Din 1987 numărul nou-născuţilor din România este în continuă scădere, an după an. În 2012 s-au născut de două ori mai puţini copii decât acum douăzeci şi cinci de ani.

Să plasăm informaţia în context:

În oricare din deceniile şase, şapte, opt sau nouă ale secolului trecut s-au născut între 3,6 şi 4,1 milioane de copii în România.

În anii ’90 numărul nou-născuţilor a scăzut la 2,5 milioane.

Deceniul trecut: 2,2 milioane.

Pe baza datelor disponibile, e greu de crezut că în acest deceniu vor fi mai mulţi de 1,9 milioane.

Probabil că îţi spui: „OK, o fi interesant pentru sociologi, dar pe mine genul ăsta de lucruri nu mă afectează.”

Permite-mi să-ţi sugerez că indiferent în ce domeniu lucrezi, dacă vei fi în România în anii următori vei simţi şi tu coborârea demografică pe tobogan. De fapt, deja o simţi! Câteva exemple:

1. Dacă publicul-ţintă al domeniului în care lucrezi este compus din oamenii cu vârsta între 30 şi 50 de ani, vin ani grei şi foarte grei. Numărul lor se reduce treptat şi sigur – lupta pentru banii consumatorului va fi mai intensă, pentru că cererea este în continuă scădere.

1b. Toate industriile care deservesc copiii şi adolescenţii se restrâng şi se vor restrânge. De exemplu, există acum mai puţini copii români în vârstă de 6 ani decât în orice an de la al doilea război mondial încoace.

2. Părăsirea de către profesori a sistemului de învăţământ nu este şi nu va mai fi percepută drept o criză: se va considera că oricum sunt prea mulţi. Puterea sindicatelor din domeniu şi importanţa temei învăţământului de stat vor suferi o ajustare drastică.

2b. Nu este exclus ca, precum în cazul scandalurilor anuale privind înscrierea la grădiniţe, statul să subestimeze excesiv nevoia pentru servicii de educaţie.

3. Sistemul privat de învăţământ superior a primit un şut puternic în părţile sensibile şi nu-şi poate reveni. Acum câţiva ani se putea încă baza pe tinerii născuţi în ultimii ani ai comunismului – aproape 400 de mii pe an. Prăbuşirea demografică de după revoluţie duce la scăderea dramatică a numărului de potenţiali studenţi. Nu e exclus ca, în curând, să se ia decizia ca bacalaureatul să nu mai fie criteriu pentru intrarea la facultate – din perspectiva universităţilor private, el ar putea fi considerat un obstacol care reduce cererea şi deci dăunează profiturilor.

4. Sistemul de pensii va slăbi din ce în ce mai mult. Raportul dintre contributori şi beneficiari va căpăta o dinamică nefericită, şocul major urmând să intervină după 2030 (pentru o viziune mai optimistă în legătură cu subiectul sistemului de pensii, uită-te aici. Am impresia că puţine din afirmaţiile de acolo vor fi aplicabile în România următorilor 15 ani).

4b. Sistemul de sănătate va deveni din ce în ce mai scump şi mai *necesar*. Decreţeii încep să se apropie de vârsta la care asistenţa medicală devine un subiect important. Imaginea-tip a deceniilor următoare: părinte în vârstă (născut între 1967 şi 1972) tratat de medic azer sau african, în timp ce fiul său în vârstă de 30 şi ceva de ani (născut după 1990) stă în coridor, cu capul între palme, înjurând CASS. „5,5%” va fi o amintire frumoasă, aproape neverosimilă.

5. Scăderea importanţei României ca piaţă de desfacere şi ca factor politic în UE. Nouă ţări din UE au un spor negativ al populaţiei – al nostru e cel mai… rău. Ca element simbolic, numărul europarlamentarilor români va scădea şi mai mult (35 în 2007, 33 în 2009, 32 anul viitor, etc).

6. Având în vedere scăderea accentuată a numărului plătitorilor de taxe, dimensiunile aparatului administrativ naţional şi local:
– se vor diminua semnificativ
– vor rămâne identice dar impozitele vor creşte semnificativ, gonind investitori şi cetăţeni în afara graniţelor (şi deci nerezolvând problema)
– vor rămâne identice dar salariile birocraţilor se vor reduce în termeni reali (inflaţie consistentă).

7. Ponderea şi importanţa pensionarilor va creşte, în special în plan politic. Dacă acum ai impresia că partidele nu sunt interesate de votul tinerilor, mai aşteaptă puţin. Peste 10-15 ani vizitatori obiectivi care vor studia discursurile şi liniile de comunicare politică vor crede că în România dreptul de vot se obţine odată cu talonul de pensie.

8. Începând cu anii 2017-2018 va deveni din ce în ce mai greu pentru un bărbat tânăr să-şi găsească o nevastă. Această situaţie va dura cel puţin două decenii (cine e interesat în detaliu de mecanism poate citi faimosul articol al lui Sebastian Lăzăroiu de aici). Societatea va da un test interesant, pentru că am mai avut o situaţie similară la începutul anilor ’80. Atunci sistemul a rezistat, frustările au fost canalizate la nivel individual. Din perspectiva mea vin epoci bune pentru populismul dur, justiţiar, poate cu nuanţe de stânga, anti-capitaliste.

Articol aparut pe blogul Sociollogica

Distribuie acest articol

31 COMENTARII

 1. …În acelaşi timp, Republica Moldova, cu o populaţie de 3,56 milioane de locuitori, are un surplus de populaţie feminină în toate categoriile de vârstă de la 15 ani în sus.

  Deci posibilele motive ale unei unificări se înmulţesc.

 2. 1. Daca publicul-tinta al domeniului in care lucrez este compus din oamenii cu vârsta între 50 şi 70 de ani, ma lasa rece. Sa precizez ca in majoritatea domeniilor de activitate publicul-tinta este independent de varsta?

  1b. In schimb vor creste industriile care deservesc persoane mature si trecute de varsta maturitatii.

  2. Daca evaluam rezultatele invatamantului romanesc, profesorii sunt oricum prea multi. Poate ca importanta sindicatelor in mentinerea la catedra a oricarul „nechemat” se va reduce, ceea ce va conduce la o lege Funeriu implicita… Nu cred ca-i rau!

  2b. Statul face oricum greseli de evaluare (penduleaza intre sub-, cand supra-), dar acestea nu depind de situatia demografica ci de (in)competenta celor aflati la butoane.

  3. Sistemul privat de invatamant superior isi va reveni daca se va adapta – spre deosebire de cel de stat, care este inadaptabil prin definitie. Doar ca aceasta adaptare se va face in sens contrar celui pe care il presupuneti, prin competitie acerba pentru numarul (redus) de studenti potentiali, cu rezultate benefice pentru economie.

  4. Sistemul de pensii va trebui privatizat, pentru simplul motiv ca aspectul de „schema Ponzi” va deveni din ce in ce mai evident. ca atare, vor disparea pensiile „speciale”: fiecare primeste in functie de cat a contribuit.

  4b. Sistemul de sanatate se va privatiza si el. Aveti dreptate, 5,5% CASS va deveni o amintire dar din cu totul alte motive decat va imaginati: nu va ramane nimeni dispus sa achite CASS pentru servicii proaste si foarte proaste, in conditiile in care oricum va plati (ca si acum, de altfel) direct si nefiscalizat orice serviciu medical.

  5. Am inteles, riscam sa renuntam la de-alde EBA si Becali… sa fiu scuzat daca nu consider aceasta drept o mare nenorocire: poate macar asa ne gandim de doua-trei ori pe cine alegem sa ocupe posturile celor 32 ramasi?!

  6. Se diminueaza dimensiunile aparatului administrativ naţional şi local? In sfarsit, o veste buna in tot noianul de previziuni sumbre… Poate asa se conving si onor politicienii ca nu sunt necesare ministere separate pentru fiecare tip de industrie, nici trei duzini de agentii nationale si o lista intreaga de organe si organisme care sa se faulteze (scuzati: controleze) reciproc. Nu de alta dar a ajuns Romania sa aiba mai multi coordonatori decat coordonati, iar atunci cand cei cu mapa ii depasesc numeric pe cei cu sapa ramane groapa nesapata!

  7. Beneficiarii de pensii private vor vota exact asa cum voteaza acum persoanele active: cu un ochi la scaderea taxelor si altul la starea economiei. Deci nici aici nu este cazul sa ne facem griji!

  8. Pana atunci se vor legaliza in mod sigur casatoriile homosexuale, deci sexul partenerului va deveni irelevant. Oricum, se va legaliza prostitutia… Dar recunosc ca nu mi-e clar (desi am citit articolul la care faceti trimitere): am inteles ca sursa problemelor consta exclusiv in diferenta dintre varstele respective de casatorie ale barbatilor si femeilor, factor care va suferi o ajustare pe masura ce se egalizeaza nivelul mediu de studii si (implicit) situatia materiala medie a reprezentantilor celor doua sexe. Sa precizez ca schimbarea traditiilor unei anumite etnii ar avea o influenta majora in acest sens?

  Din perspectiva mea vin epoci bune pentru pastrarea a ceea ce ne-a mai ramas din natura, din resursele neregenerabile si din spatiul locativ disponibil. Poate cu nuante de dreapta, anti-etatiste.

  • Analiza buna a domnului Barbu. Intr-adevar, acest subiect este gorila de 300 de kg de care nimeni nu vrea sa vorbeasca pentru ca nu exista vreo solutie viabila.

   IosiP, imi cer scuze, dar raspunsurile tale sunt visatoare. Intr-o tara in care pensionarii sunt blocul de votanti cel important, tu crezi ca pensiile de stat (si taxele din care vin ele) vor disparea peste noapte si „fiecare va primi ce a contribuit”? Vise!! Realitatea este ca voturile pensionarilor vor face ca pensiile si asigurarile de sanatate de la stat sa existe forever, chiar daca inseamna sacrificarea tinerilor cu taxe tot si tot mai mari. Aparatul guvernamental teoretic ar trebui sa scada, dar iarasi, sindicatele de acolo au voturi multe, deci este improbabil ca influenta lor sa scada.
   Realitatea este ca in 20 de ani Romania va fi o tara mult mai socialista, falimentara si cu datorii uriase, cu o foarte mare parte a populatiei pensionata, cu un exod al tinerilor tot mai evident, cauzat de taxe uriase si de un guvern mare, ineficient, care fuge doar dupa voturile majoritatii 60+.

  • Cred ca va fi un fe de „ori la bal, ori la spital”.
   Constatarile autorului sunt corecte, previziunile sale sunt posibile, asta-i varianta „la spital” adica dictatura si teroare caci altfel nu se mai poate deoarece am ajuns la fundul sacului cu pomeni.
   Eu sunt optimist si cred in versiunea „la bal”, inca se mai poate, nu accept un asemenea grad de degenerare a spiritului natiunii, mai avem valori, acestea se vor arata.
   Asa va fi daca ne vom dovedi o exceptie de la regula diferentei dintre pesimist si optimist, primul fiind intotdeauna mai bine informat.

  • parerea mea ca in 100 de ani romania va disparea de pe harta. sau se va numa romale. nu stiu de ce toata lumea considera ca o natiune este vesnica. nu este; si declinul nostru este evident. romanii de la sud de dunare nu mai exista( cam un milion parca acum 50-60 de ani). cei din serbia si ungaria sunt cateva sate care in 20 de ani vor disparea( peste 1 milion acum 50-60 ani) tinutul hertei de la ucrainieni , este de fapt egal cu zero. transnistria =0, sudul moldovei luat de ucrainieni=0, actuala republica moldova (ce ma mai distreaza cei care isi inchipuie ca aceia mai sunt romani) cel putin 50% viseaza la moscova nu la bucuresti, iar modul in care URSS-ul le-a pervertit fiinta nationala si mintea face imposibila unirea.in ardeal avem 1 milion si ceva care viseaza la budapesta (norocul nostru ca nu sunt aproape de granita, altfel azi eram un alt kosovo). daca se va termina criza economica in 10 ani (aleg varianta cea mai pesimista)va reincepe exodul spre vest , vom fi o natie care va spala la cur toti batranii europei, sau le vom culege capsunii. daca toate astea nu va ajung ,ganditiva cum sunt acum moldovenii, o natie careia rusii le-au exterminat intelectualitatea, incepand cu dascalii si preotii din sate deportati in siberia. asa vom fi noi in 50 de ani, fara medici, fara profesori, fara intelectualitate, fara fundatie, plini de becali si zavorence, ceea ce acum pare o distractie de ora 17 atunci va fi una non stop. spuneti-mi unde gresesc? spuneti-mi de ce fiica mea de clasa a8-a vrea sa plece?de ce finuta mea de clasa a 9-a are deja o bursa la praga pentru cand va termina clasa a12-a?de ce toti copiii exceptionali pe care ii cunosc doresc sa plece? inca mai viseaza ca se vor intoarce. nu cunosc nici unul sa fi terminat o facultate dincolo si sa revina. eu nu stiu. voi cunoasteti pe vreunul care dupa 4-5 ani de formare in vest sa mai poata lucra in sanatate, invatamant, cultura in romania?

 3. Solutii? Doar un om simplu la minte chiar crede ca locul pensionarilor va fi luat de tinerei dornici sa munceasca pe rupte cu drag si spor cu respect fata de natura eventual. Bunul simt si uitatul un pic peste gard in Europa care deja experimenteaza trebusoara asta arata ca bratele tinere de munca sunt in general musulmane, ca se pierde ce/a mai ramas din etosul european, ca ne inunda produsele proaste si ieftine, ca natura va fi exploatata de cei care vor face mai multi copii si care nu se vor converti cu siguranta la filosofia luminilor.

  Dormiti linistiti, nu se va intampla in timpul vietilor noastre. Dormiti, beti, mancati, legalizati toate idioteniile si peste vreo 50 se va vorbi despre noi ca despre un trib ucis de propria-i prostie si viciu.

 4. Articolul ignora patternurile de mobilitate transnationala. România va deveni din ce în ce mai mult o țară destinație pentru migrație. O să vedem din ce în ce mai mulți asiatici pe străzi. Asta schimba semnificativ datele problemei.

  • Foarte corecta observatia dv.! Urmarind trendurile e aproape o necesitate orientarea policy-urilor spre atragerea emigrantilor …

  • Cine naiba crezi ca vine [din asia, sau de oriunde] sa lucreze in Ro a la long pe 2-500 de euro, cand ar putea lua in Vest de 5 ori mai mult? Poate doar asa, 1-2 ani, in trecere…

 5. In cel mult 20 de ani , daca politicienii romani mai ignora cu buna stiinta propriul popor , tara asta va fi a altora!

 6. Guvernele dorm in cisme si nu au o politica demografica, de fapt au una antidemografica. Eu am imaginat un pachet de masuri utile, dupa cum urmeaza… 1 SUPRAIMPOZITAREA celor fara copil dupa 25 de ani si fara copii dupa 30 de ani. Reducerea impozitului pentru cine are 3 copii . Prima pentru al doilea copil nascut ( in Rusia este 7000 de euro pentru al doilea rusuletz). Eliminarea alocatiilor pentru copii( adica defavorizatii care halesc si beau bani copiilor). Decadarea din drepturile parintesti la 90 de zile pentru cei cr nu pot oferi conditii minimale pentru un copil si usurarea adoptiilor nationale, internationale, chiar homosexuale ( consider ca doi profesori sau profesoare pot oferi mult mai mult decat o familie de islandezi cu 11 copii fara nici un venit.)

  • Supraimpozitarea celor fara copii ii va face doar sa plece din tara. Populatia in scadere? Faceti-i pe aia care au ramas sa plece si ei prim masuri stupide.

 7. @3 Astazi, Ecaterina Andronescu, invitata la o emisiune TV a propus ca bacalaureatul sa nu mai fie un criteriu pentru admiterea la facultati.

 8. Domnule Barbu Mateescu,

  Va rog sa va aduceti aminte ca suntem pe o planeta suprapopulata. Va rog sa va aduceti aminte ca Romania are acum o populatie de vreo 3 ori mai mare decat acum un secol, iar asta inseamna de 3 ori mai putine resurse pentru fiecare cetatean. Va rog sa va aduceti aminte ca sistemul de pensii e o schema Ponzi (care e ilegala peste tot pentru ca este o frauda, mai putin cand e impusa prin lege). Va rog sa descoperiti ca in sistemul medical cheltuielile per pacient conteaza, iar scaderea populatiei inseamna scaderea totalului cheltuielilor – asta ca sa nu amintesc ca sistemul e impus cu forta, nu e o alegere libera a cetatenilor (cica am scapat de dictatura). Si va rog sa va aduceti aminte ca votul universal e doar o alegere arbitrara, ilogica si mai ales temporara: poate fi schimbat, mai devreme sau mai tarziu. Astfel pensionarii ar putea sa voteze numai chestiuni care ii privesc personal si doar pentru contributiilor lor actuale la societate.

  Si mai presus de toate aduceti-va aminte ca suntem intr-o epora relativ globala, cand Romania e doar un stat si un teritoriu geografic si populatia nu ii mai apartine partidului si statului, ci e libera sa vina si sa plece daca vrea. Faptul ca foarte multi au ales sa plece inseamna ca nu e un loc prea bun, asa ca nu stiu de ce incercati sa convingeti pe cineva sa stea, e ca si cum ati recomanda Prelungirea Ferentari ca un loc idilic de locuit. Pe cine vreti sa pacaliti si de ce?

  Si va rog sa va imaginati ca cei vreo 3 milioane de cetateni din mediul privat care platesc taxe ar emigra. Puteti stinge lumina in ce ramane in urma.

 9. iosiP: ” Daca evaluam rezultatele invatamantului romanesc, profesorii sunt oricum prea multi.”

  Afirmaţia ar avea o logică perfectă dacă aceia despre care se vorbeşte ar avea ca unic scop în viaţă să producă. Spre exemplu dacă singurul motiv pentru care cineva e profesor e „să instruiască viitori muncitori”. E o logică de joc de strategie pe calculator, în care profesorul „îţi produce unităţi”.

  Francezii au pus şi ei întrebarea asta cu două secole în urmă: de ce construim şcoli de Stat, ca să instruim copiii? Nu, construim şcoli ca să îi îndoctrinăm, să îi facem să vorbească franceza literară şi nu bretona sau provensala, să ştie că legea şi puterea vin de la Paris şi nu de altundeva. Aşa au creat paradoxul unui sistem în care proful câştiga praful de pe tobă, dar era o autoritate de neatins, un mic tiran, fiindcă era cel mai mic (şi mai apropiat de omul de rând) reprezentant al Statului. Un sistem de şcoli de ţară păduchioase era un instrument politic mai ieftin decât dominaţia pe cale militară sau poliţienească a provinciilor :)

 10. Am citit articolul, dar sincer sa fiu ii lipsesc concluziile, acestea cam care ar fi sa ne apucam sa facem mai multi copii doar de dragul sa fim [si oricum foarte idioti] multi?
  Cica din anul 2018-2018 o sa fie foarte greu pentru un barbat tanar sa isi gaseasca o nevasta… de ce? dispar toate femeile din RO, se duc la produs in tari straine? Daca ati fi avut curiozitatea sa vedeti datele INS despre demografie, femeile au putin peste 51%.
  Alta idiotenie [dar nu ma mira, suntem in RO] supraimpozitarea celor care nu au copii, dar poate nu vreau sa torn ca prostul 5 copii, poate vreau sa ma realizez pe plan profesional, poate vreau sa fac copil doar daca stiu ca pot sa ii ofer o educatie inalta.
  RO ar trebui sa faca previziuni pe termen mediu si lung, sa incurajeze cercetarea si inovatia, sa creasca nivelul de trai, sa reformeze sistemele: de pensii, de invatamant, sanitar.
  Stiu ca majoritatea nu o sa inteleaga ce zic, multi dintre voi vreti sa fiti MULTI si prosti ca asa vi se pare voua … COOL.

 11. Scaderea ratei de cresterea a populatiei este un fenomen general pe glob. Daca pana acum 30 de ani sporul natural era de 3% acum este 1.4%. Chiar si asa asta inseamna o dublare a populatiei globale in 40 de ani, deja prea MULT pentru agricultura si energie.

  Unii ar argumenta ca este adevarata fraza precedenta, dar la noi problema este ca populatia scade. Ei bine, nu, nu conteaza ca la noi populatia scade daca in general este suprapopulatie, pentru ca noi concuram pe aceleasi resurse ca si ceilalti (petrol, alimente). La fel de adevarata este fraza ca intr-o zona suprapopulata (spre exemplu Europa anilor ’70) se traieste bine in conditii de lipsa de presiune pe populatia globala (atunci populatia era sub 3 miliarde)

  Viitorul este si mai sumbru, epuizarea resurselor de petrol conventional (fenomen actual) ducand la reducerea rezervelor si disponibilului de alimente, medicamente, mobilitate vor presa si mai tare pe populatia globala si implicit pe populatia dintr-o Romania paradoxal, subpopulata. Evolutia poate fi spre primirea de imigranti (de preferinta din Africa sau Asia), sau, daca va fi reglementata mai dur imigrarea in UE, (fenomen previzibil in situatii de razboi, criza, asa cum este acum dar nu vrem sa acceptam), Romania va deveni un fel de Arabie Saudita, depopulata dar cu acces direct la o resursa care va capata tot mai multa importanta – alimentele. In cazul in care pamantul va fi vandut, romanii vor fi negrii de pe plantatie, daca nu, se vor transforma in seici. In cazul in care pamantul nu va fi vandut, populatia va creste.

 12. Daca si cu parca se plimbau pe o barca! Daca nu era, parca parca se inneca.
  Cateva observatii: Desi numarul de copii scade, locuri in gradinite sunt din ce in ce mai putine. Invatamantul performant se face cu elitele nu cu masele. Pensia in configuratia ei actuala nu va mai fi peste 20-30 de ani cum nu a fost nici acum 100 de ani. E interesant cum toti is speriati de pensii, Romania e o tara de pensionari si cei care nu sunt pensionari tot la pensie se gandesc. Interesant este ca tari cu o populatie mai mica ca a noastra Elvetia de exemplu care are pe la 8 milioane de locuitori o duce mult mai bine ca a noastra si produce foarte mult si nu cred ca sta piata lor de desfacere in Romania. Romania nu e nici macar o piata de masini. Ne dam prea multa importanta cand de fapt suntem nimeni in drum. Ca suntem 10 ca suntem 9 tot nimeni in drum suntem…dar las’ ca e bine sa vina pensia, in pensie ne incredem. N-are cine sa ne plateasca pensia….aoleooo!!!

 13. Salut,

  Tanti Leana sau nea Marin, din Cucuietii din Deal, cunosc situatia pe care o descrii de ~15 ani. De fapt, cu totii stim ca populatia este in scadere asa ca nu inteleg rostul estimarilor statistice prezentate.

  Mult mai interesante mi se par reactiile ultrasilor de dreapta, care viseaza privatizari peste tot deoarece, nu-i asa, functioneaza intotdeauna. Ii rog totusi sa-si aduca aminte ca, pe teritoriul Romaniei, a mai existat un sistem cu stat minimal si se numea feudalism. Dar sa nu exageram, nu trebuie sa ne uitam doar in trecut, ne-am putea uita si in prezent. In SUA, spre exemplu, singurul stat dezvoltat in care sistemul de sanatate este privatizat, se pot observa cele mai mari costuri per capita cu sanatatea. Privatizati, baieti!

  Parerea mea este ca scenariile „Apocalipsei” scaderii populatiei sunt exagerate pentru ca nu iau in considerarea cresterea productivitatii data de progresul tehnologic si, mai ales, de sursele de energie care vor inlocui arderea combustibilului fosil.

  Omenirea, in general, si Europa, in special, au trecut prin momente mult mai dramatice. Ciuma bubonica a eradicat in cativa ani intre 30% si 60% din intreaga populatie in urma cu ~700 de ani. Cele doua razboaie mondiale au ras de pe fata pamantului orase intregi si au facut ravagii in populatia de barbati tineri.

  Profetii apocalipsei cantau atunci la fel cum canta acum si greseau la fel cum gresec acum.

 14. Observ ca practic populismul este in retragere si liberalismul salbatic de noanta nazista este in avans in tarile cu acleasi tendinte de scadere si imbatrinire a populatiei.
  Important este cine are influienta in societate.
  Observ ca societatea este din ce in ce mai putin democratica.
  Dar societatea este foarte bine manipulata.
  In societate nu exista nici un fel de reactie negativa feed-back care sa produca o reglare.
  Este ca un brat taiat care singereaza si creierul nu simte nimic intrucit corpul pare anesteziat.
  Cei care conduc societatea isi cunosc meseria si o practica cu succes.
  Stiinta a lucrat pentru ei.
  Traim cu impresia ca o „ducem bine” ca exista un nivel de trai bun inclusiv in tara cea mai avansata din Europa.
  Astfel primii din Europa, germanii scad in numar.
  In anu 2050 in germania vor fi cu 10.000 mai putini locuitori.
  In fond este o metoda practica de a inlocui razboiul distrugator care ia vieti cu o forma avansata care restringe numarul de vieti care vor exista.
  De ce sa se ocupe o tara?
  Ca sa ai cheltuieli ?
  Cel mai bine este sa organizezi viata economica si sociala, comertul si chiar conflictele locale incit oamenii sa nu se inmulteasca si sa migreze dintr-o tara in alta dar pe banii lor si nu pe banii statului precum a procedat Stalin.

  • Nu stiu daca e greseala sau nu dar 10.000 de locuitori la marimea Germaniei, e „peanuts” cu atat mai mult cu cat vorbim de 2050. Puneti asta in balanta cu faptul ca Romania a pierdut in ultimii 10 ani peste un milion de locuitori, poate chiar 2 milioane, daca punem la socoteala si cei plecati la munca in strainatate.

   • 3 milioane.

    Există 22 258 000 de CNPuri româneşti ale unor persoane în viaţă (precizarea „în viaţă” e necesară pentru cititorii din Teleorman :) ), dintre care 19 042 000 sunt rezidenţi în România, aproximativ 997 000 în Italia, 870 000 în Spania, 80 000 în Germania, 22 000 în Belgia şi restul răspândiţi prin mai multe ţări.

 15. ciudata opinia lazaroiu,consilierul tov basescu;io shtiu ca tinerii care au ieshit in 89 strigau:Jos comunistii ! nu Noi vrem sa ne imperechem !

 16. Hmmm…da si nu, doctore. Asa e, dacā o sā continue bazarea productiei pe kkonsumerrizzâââm. Ceea ce nu e obligatoriu adevārat. Ceea ce e sigur e cā fiind multzi bātrâni si putzini ‘omini ai muncii, o sā scadā în continuare nivelul de trai si vârsta de pensionare o sā o ia spre 80 de ani :-).
  Dacā revenim însā la „planurile cincinale” si mai scalpām din oligarhii āstia, o sā fie mai simplu. Pe scurt, proiecte care reprezintā ceva, nu Coca Cola sau shmartzz phoane si mai ras din paraztizii āstia.
  Din cauza asta e de fapt criza, totul pe consum, totul pe victorie. Consumul are un singur drum. Āsta. Capātul e trist. Asha ca o schimbare va veni, vrând nevrând.

 17. Articolul nu este o noutate dar este bine punctat/argumentat. Totusi, discutiile astea despre demografie mi se par superficiale in sensul in care nu trateaza adevaretele probleme. Pana la urma ce conteaza cati copii se nasc atata timp cat acestia pleaca din tara? Ar trebui sa fim rezervati in a picta in negru scaderea demografica, pentru ca un tanar scolit in Romania care pleaca in Germania de fapt este o pierdere imensa de resurse pentru Romania si un castig net pentru tara primitoare. Astfel ca pana nu suntem in stare sa tinem tinerii in tara (the smart way – cu forta nici nu se mai pune problema) o crestere demografica nu mi se pare de fapt un lucru pozitiv in ciuda argumentelor prezentate in articol.

  A amintit cineva mai sus de razboi; da! este un razboi economic si demografic in plina desfasurare… de ce ai invada o tara pentru grane sau petrol cand poti targeta produsul finit, fiinta umana. Cu atat mai mult, cu cat motorul primar al progresului in secolul 21 nu este capacitatea industriala ci puterea de inovatie si creatie. Ce mi se pare foarte interesant (este chiar trist daca nu e sa acceptam ignoranta si prostia populatiei) este ca omul de rand nici macar nu constientizeaza despre atacul pornit impotriva lui si semenilor lui, chiar daca efectele le simte si le va simti accentuata in viitor dupa cum bine se argumenteaza in articol; se uita si se va uita buimac la politicieni fara sa inteleaga de fapt ce se intampla…

  O alta cauza a rolului adresat Romaniei, de pierzator al acestui tip de razboi modern, le putem gasi tot intr-un comentariu la acest articol; cineva deplangea (cu o generalizare si simplificare uimitoare) gandurile si atentia atintite catre Budapesta ale maghiarilor transilvaneni, respetiv catre Moscova ale moldovenilor rusi (e ciudat cu atat mai mult cu cat nici macar nu este vorba de Romania) sau pur si simplu existenta romilor in general. Majoritatea romanilor si Romania implicit inca joaca un rol si inca se comporta ca o natiune aflata sub asediu (in sensul razboiului conventional) nereusind sa prelucreze la nivelul mentalului colectiv anghioasele celui de-al doilea razboi mondial (e ciudat cu atat mai mult cu cat Romania a iesit de partea invingatoare) sau ale celor 40 de ani de comunism. Romania se comporta deci ca un stat cu suprafata de 5 ori mai mica… Revenind la ideea initiala, Romania va avea probleme in a atrage forta creatoare si implicit inovatia tinerei generatii din alte tari, atata timp cat nu este in stare sa recunoasca, integreze si sa exploateze chiar diversitatea culturala si etnica pe care o are deja. Legatura nu este directa, dar neavand aceasta atractie nu doar ca nu va putea targeta alte tari dar va avea probleme in a tine si tinerii romani in tara.

 18. „Cu atat mai mult, cu cat motorul primar al progresului in secolul 21 nu este capacitatea industriala ci puterea de inovatie si creatie”

  „Puterea de inovaţie şi creaţie” aparţine altora decât căpşunarii şi salahorii de şantier…

 19. 1 din 6 cupluri sunt infertile si statul (societatea) nu ii ajuta. Daca (cel putin) o mare parte din aceste cupluri vor avea copii, efectul va fi foarte pozitiv pentru noi toti.

  • Nu exista „statul” care sa ii ajute, iar societatea nu e obligata sa ii ajute. De ce intotdeauna „statul” e obligat sau trebuie sa ajute pe cineva cand „statul” nu are nici un fel de venituri decat taxele cetatenilor? De ce ar plati 5 din 6 cupluri taxe ca sa faca al saselea cuplu fertil? Primesc cate o cincime din bebelusi?

 20. Aceste statistici nu intereseaza pe nimeni,astia actioneaza ca in zicala,,dupa mine potopil,, nu pasa la nimeni de prezent sau viitor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Barbu Mateescu
Barbu Mateescu
Sociolog, Barbu Mateescu a absolvit in 2005 University of Pennsylvania

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro