marți, mai 17, 2022

Pe intelesul tuturor: Decizia CCR privind condamnatul care nu poate fi ministru

Azi a apărut motivarea deciziei CCR privind lecgea care interzice unei persoane să fie ministru.  Este vorba de decizia CCR nr. 304/2017 privind interdicția din art. 2 din Legea 90/2001 ca cei care ocupă funcția de ministru să nu fi suferit vreo condamnare penală. Iată ce spune această decizie:

 • Constituția prevede în art. 16 alin 3 că o demnitate publică se poate ocupa „în condițiile legii” – în cazul de față este vorba de Legea nr. 90/2001 privind organizarea și funcționarea Guvernului României și a ministerelor;
 • Art. 2 din Legea 90/2001 interzice să fie ministru persoana care a suferit o condamnare penală. O asemenea interdicție nu este stabilită de Constituție, ci a fost  – în mod corect – opțiunea legiuitorului. Același legiuitor a prevăzut o astfel de interdicție pentru magistrați și miniștri, dar nu a prevăzut-o pentru parlamentari sau Președintele statului, fiind în sarcina legislativului de a corela aceste reglementări, mai ales pentru parlamentarii care sunt și miniștri;
 • O astfel de interdicție pentru cel condamnat nu poate dura, însă, pentru totdeauna, cum pare a rezulta din modul în care este formulat acum art. 2 al Legii 90/2001. Aceasta pentru că există anumite modalități prin care o condamnare se șterge, până la urmă, din cazier: reabilitarea (adică trece o perioadă de timp de la executarea pedepsei pentru cel condamnat și îndeplinește condițiile prevăzute de Codul penal pentru a opera reabilitarea de drept în 3 ani sau reabilitarea judecătorească în 4, 5, 7 ori 10 ani, astfel încât dispar decăderile, interdicțiile și incapacitățile, așa cum spune art 169 Codul penal), dezincriminarea faptei (adică legiuitorul elimină pentru viitor din legislație o infracțiune, astfel că va beneficia și persoanei care fusese condamnată în trecut) sau amnistia (adică legiuitorul lasă pe viitor în legislație acea infracțiune, dar declară că face „uitate” faptele din trecut de acel gen, prin urmare va profita persoanei condamnate pentru aceasta până la data apariției legii de amnistie).

Concluzii:

 • Păstrarea interdicției ca o persoană care a fost condamnată penal să fie ministru este la latitudinea legiuitorului, fără a exista o obligație în acest sens. Aici fac o observație personală:  Legea 90/2001 interzice persoanei condamnate să fie ministru (art 2), după cum prevede că ministrul condamnat își pierde mandatul (art. 8 alin. 2); astfel de prevederi nu există pentru parlamentari, dar ar trebui să existe, pentru a crește integritatea în aceste autorități esențiale.
 • Dacă se optează în continuare pentru un nivel crescut de integritate în Guvern, păstrându-se interdicția față de persoanele condamnate, trebuie ținut seama că ea nu poate dura toată viața. Ca urmare, legiuitorul este liber să pună un termen maxim pentru această interdicție (modificând formularea actuală din lege). Dacă nu pune un termen (păstrând formularea actuală din lege), atunci în momentul în care se va împlini termenul de reabilitare reglementat deja în Codul penal, acea interdicție nu va mai exista.

Distribuie acest articol

14 COMENTARII

 1. ar trebui sa parasim acest teritoriu al interpretarilor si cred ca regulile trebuiesc f clare in privinta celor care voteaza sau sint alesi cu restringerea partiala sau totala a acestor drepturi. infractorii ramin infractori si s-au ras pe bot de la alte oportunitati in momentul in care au ales in ce barca sa pluteasca. nu poti mixa dupa bunul plac uleiul cu apa doar ca asa vrem noi. pe termen lung sufera democratia iar statul devine jucarie (a se vedea ce se intimpla acum). pierderea dreptului se face prin libera alegere iar incriminarile trebuiesc delimitate si clare. as adauga ca tot ce tine de etica si moralitate ar trebui sa fie considerat restrictie permanenta. poti f bine arata ca te-ai schimbat si ai devenit o persoana morala fara a dori sa devii presedintele tarii ca exemplu. sint atitea orfelinate, categorii defavorizate care au nevoie de ajutor…CCR sa-i trimita pe acestia acolo sa dovedeasca ca s-au schimbat nu sa-si doreasca ciolanul. cred ca incepem sa deliram cind nu e necesar. CCR din pacate nu este interesata nici de statul de drept, nici de tara nici de popor. atentie mare ca veti plati, lucrurile nu pot ramine asa.

  • Este constitutionala insa este (partial) incompleta.

   Partial incompleta? Raspunsul il da autorul in ultima parte a articolului „Dacă nu pune un termen (păstrând formularea actuală din lege), atunci în momentul în care se va împlini termenul de reabilitare reglementat deja în Codul penal, acea interdicție nu va mai exista.”

   Cu alte cuvinte, chiar daca nu se schimba nimic, legea poate fi folosita in continuare:

   – In ce cazuri se aplica interdictia –> „persoana care a suferit o condamnare penală”
   – cat timp o astfel de interdictie e valabila – „pana în momentul în care se va împlini termenul de reabilitare reglementat deja în Codul penal”.

   „All OK” as zice eu :-)

    • Nu cunosc detalii, insa pareti ca stiti :-)

     Ne aduceti si dovada celor spuse? Afirmatii am auzit si citit destule, fiti profesionist pana la capat „Pai Dragnea e reabilitat deja” si prezentati-ne concret si tangibil partea cu „din cate stiu” (dovezi genul „am auzit ca, se spune ca” nu se pun – altfel suntem la nivelul A3 cu celebra „avem dovada prin care se pare ca”) :-).

     • Reabilitarea are loc de drept în cazul condamnării la pedeapsa închisorii a cărei executare a fost suspendată sub supraveghere, dacă în decurs de 3 ani condamnatul nu a săvârşit o altă infracţiune.

 2. Mingea este in terenul parlamentarilor dupa decizia CCR.
  Mi se pare anormal ca parlamentarii sa poate sa isi faca pentru ei propriile legi – aici este o problema legata de delimitarea fata de interesele proprii ale parlamentarilor.

  Imi pare ca bunul simt nu opereaza la nivelul parlamentarilor, din pacate, si de aceea ar trebui gasita si aici o solutie juridica. Poate gresesc.

  • Propuneti (si corect) „Imi pare ca bunul simt nu opereaza la nivelul parlamentarilor, din pacate, si de aceea ar trebui gasita si aici o solutie juridica. Poate gresesc.”.

   Aici intervine parerea celor care sustin ca in democratia liberala, oamenii politici nu pot fi trasi la raspundere pt deciziile politice de catre justitie (hence, decizia CCR in cazul DNA vs OUG13). Numai BOBORUL la urne poate sanctiona aceste decizii politice.

   Eu as cataloga nerespectarea procedurilor, falsificarea documentelor, etc in categoria penala si nu in categoria „decizii politice” (hence – toti suntem egali in fatza legii, deci si oamenii politici raspund pt nerespectarea procedurilor – procedurile fiind parte din legislatia curenta – si aici a intervenit CCR-ul motivand conceptul de „legislatie primara” – toate legile sunt egale dar unele mai egale decat altele?).

   CCR-ul de azi joaca la limita porcariilor politice, nu mi se pare echidistant si clar in decizii. Neclaritatea o interpretez ca o forma neacceptabila de partinire politica. De asa-zisul avocat al poporului nici nu mai vorbesc :-(

   • Totusi una este decizia politica si alta este procedura pe care o urmeaza pana ajunge la final.
    Fortarea notei este un abuz in serviciu – falsificarea actelor cred si io ca este penala…

    Pana una alta CCR vede un pic altfel – poate se impune o discutie mai ampla in mediul academic.
    Cred ca greselile sunt la nivel de CCR si ele trebuiesc sa fie corectate corespunzator, de oamenii de specialitate – daca bun simt nu este, atunci nimic nu este…

 3. Ar fi ok ca o asemenea interdictie sa fie trecuta in constitutie? De exemplu, o adaugire in articolul 16(3): Nu poate ocupa o functie sau o demnitate publica o persoana condamnata penal atat timp cat nu a fost reabiliatata si nu a aparut dezincriminarea sau amnistia faptei.
  Nu de alta, dar poate ne apucam sa strangem semnaturi.

 4. Dau dreptate dlui Bogdan.Art.16.3 trebuie sa convina pentru totalitatea demnitarilor, ca purtatori de raspundere si beneficiari ai respectului cetatenilor.
  Nulla poena sine lege.

 5. fiecare dintre noi are o calatorie de facut pe acest pamant,
  unii lasa ceva in urma pt. cei ce vin altii strica sau distrug ce au primit de la inaintasi,

  relativ recent ccr prin presedintele ei a reusit modificarea pe loc a lejii de functionare a curtii,
  problema asumarii de catre instanta de contencios constitutional a posturii de legislator pozitiv nu este singulara si nici unica, existand o oarecare vechime in domeniu,
  totusi este prima data cand curtea isi modifica lejea de functionare,
  astfel, in conformitate cu
  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-21836499-explicatia-disparitiei-opiniei-liviei-stanciu-din-motivarea-ccr-curtea-adoptat-hotarare-care-stabileste-reguli-redactare-opiniei-separate-sau-concurente-daca-nu-sunt-respectate-presedintele-ccr-poate-.htm
  opiniile concurente nu se mai publica daca nu vrea muschiu dorneanului,
  ca de neuron nu poate fi vorba,
  art. 59 alin. 3 din lejea curtii nr. 47/1992 a ajuns hartie igienica,
  pacat de munca celor care au trudit la lejea fundamentala prof. Iorgovan, prof. Deleanu batranu si a celor care au sustinut suprematia lejii fundamentale – prof. V.M. Ciobanu,
  poate este mai bine ca au plecat dintre noi si nu vad ce fac loazele,
  ei cred ca nu exista dreptate si justitie decat smen si intelegeri,
  toti acesti ilustrii profesori din munca carora au iesit leji undamentale pt. tara asta amarata, au trait degeaba,
  norok cu dorneanul,

  iubesc tradarea dar urasc pe tradatori,
  poporu trebuie sa i-a tara inapoi, numa de n-ar fi prea tarziu,

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Cristi Danilethttp://cristidanilet.wordpress.com/
Cristi Danileţ este judecător din anul 1998, iar în perioada 2011-2016 a fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii. Este promotorul educației juridice în școli și licee www.educatiejuridica.ro si membru fondator al asociației Voci pentru Democrație și Justiție www.vedemjust.ro

conferinte Humanitas

 

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este banner-contributors-614x1024.jpg

„Despre lumea în care trăim” este o serie anuală de conferințe și dialoguri culturale şi ştiinţifice organizată la Ateneul Român de Fundaţia Humanitas Aqua Forte, în parteneriat cu Editura Humanitas și Asociația ARCCA.  La fel ca în edițiile precedente, își propune să aducă în fața publicului teme actuale, abordate de personalități publice, specialiști și cercetători recunoscuți în domeniile lor și de comunitățile științifice din care fac parte. Vezi amănunte.

 

Carte recomandată

Anexarea, în 1812, a Moldovei cuprinse între Prut și Nistru a fost, argumentează cunoscutul istoric Armand Goșu, specializat în spațiul ex-sovietic, mai curând rezultatul contextului internațional decât al negocierilor dintre delegațiile otomană și rusă la conferințele de pace de la Giurgiu și de la București. Sprijinindu-și concluziile pe documente inedite, cele mai importante dintre acestea provenind din arhivele rusești, autorul ne dezvăluie culisele diplomatice ale unor evenimente cu consecințe majore din istoria diplomației europene, de la formarea celei de-a treia coaliții antinapoleoniene și negocierea alianței ruso-otomane din 1805 până la pacea de la București, cu anexarea Basarabiei și invazia lui Napoleon în Rusia. Agenți secreți francezi călătorind de la Paris la Stambul, Damasc și Teheran; ofițeri ruși purtând mesaje confidențiale la Londra sau la Înalta Poartă; dregători otomani corupți deveniți agenți de influență ai unor puteri străine; familiile fanariote aflate în competiție spre a intra în grațiile Rusiei și a ocupa tronurile de la București și Iași – o relatare captivantă despre vremurile agitate de la începutul secolului al XIX-lea, ce au modelat traiectoria unor state pentru totdeauna și au schimbat configurația frontierelor europene. Vezi pret

 

 

 

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro