miercuri, mai 12, 2021

Pe Internet suntem tari și nemuritori

Dacă veți avea curiozitatea ușor morbidă de a vă căuta un prietem decedat pe Facebook, îl veți găsi. Puteți să postați în continuare fotografii și texte pe wall-ul său, prieteni ai lui vor reacționa cu like-uri. Atât doar că el nu vă va răspunde. În multe cazuri și adresa de e-mail va fi activă vreme îndelungată după dispariția sa. În mediul virtual totul e posibil: se pot imagina nelimitat identități noi, moartea e un accident minor și fără consecințe, accesul și multiplicarea sunt infinite. Paradoxal, deplina libertate a Internetului nedomesticită de niciun document de reglementare – vezi ACTA –, vine în contradicție cu sentimentul că există ascuns în Internet un Big Brother care ne urmărește pas cu pas. Agentul CIA Edward Snowden susține în declarațiile oferite acum câteva luni publicațiilor Washington Post și The Guardian că FBI și Agenția Națională de Securitate au acces la serverele Microsoft, Yahoo!, Google, Facebook, AOL, YouTube, Skype, Apple și PalTalk pentru a supraveghea activități din străinătate. Programul secret PRISM ar permite astfel o supraveghere a oricărui cetățean fără ordin judecătoresc. Deși scandalul Swoden pare să confirme suspiciunile de control secret, oamenii nu se lasă descurajați în a folosi facilitățile magice ale noilor tehnologii care fac posibilă comunicarea fără limite. Dar schimbă radical și mersul lumii. Protestele împotriva proiectului Roșia Montană, extinse în mai multe orașe ale României și ale Europei, s-au organizat pe Facebook și au adunat cetățeni diverși, de la ecologiști la hipsteri, de la intelectuali de notorietate la ultrași, de la studenți la pensionari naționaliști. La fel protestele împotriva administrației inerte și corupte a Bucureștiului, în frunte cu primarul Oprescu, după ce un copil de patru ani a fost sfâșiat de câinii vagabonzi. Generația tânără familiarizată cu mijloacele se mobilizează rapid pe Facebook și pe Twitter, evitând imixtiuni politice și agende ascunse.”Roșia Montană este doar un pretext pentru a le spune guvernanților că nu pot ignora voința oamenilor și că nu pot confisca țara în favoarea propriilor interese de partid și de gașcă”, argumenta un protestatar ieșirea masivă în stradă zile în șir a peste 10 000 de bucureșteni și a altor câteva mii în mai multe orașe.

Un banner imens a însoțit demonstrațiile tot mai radicalizate: ”Presa română plină de minciună” . Reporteri de televiziune aflați pe teren s-au plâns de ostilitatea unor protestatari care le-au reproșat obediența față de politicienii puterii și atitudinea favorabiă față de compania Gold Corporation care a investit imens în reclama TV și în coruperea presei. Pe Facebook sunt postate sute de opinii care condamnă acceptarea de către jurnaliști a unor călătorii de ”documentare” la fața locului sau în Noua Zeelandă sponsorizate generos de compania canadiană, în schimbul trecerii sub tăcere a riscurilor exploatării cu cianuri a metalelor. Mediile de socializare devin, iată, un tribunal liber unde nu se poate da șpagă.

Cât de mult schimbă New Media paradigma presei actuale, este întrebarea pe care și-au pus-o jurnaliști și experți media din România, Slovacia, Malta și Bulgaria într-un seminar organizat la Timișoara în perioada 5-7 septembrie 2013 în programul european Leonardo da Vinci. Un Manifest al Internetului conceput în Germania în 2009 spune că Web-ul creează o nouă ordine in sistemul mediatic, depașind limitele și oligopolurile acestuia. Publicarea și difuzarea conținutului mediatic nu se mai face cu investitii mari. Doar calitatea jurnalistică mai diferențiază jurnalismul de simpla publicare de conținut”. Ștergerea limitelor între jurnalist, blogger sau simplu forumist, scăderea credibilității jurnalistului mulțumit adesea să ronțăie informații găsite în grabă pe Internet, dar și obligația de a educa publicul în cernerea informațiilor de care e asaltat, face necesară reflecția asupra statutului mass-media și a reglementărilor în mediul virtual. ”Sub presiunea Internetului și a comunicației mobile, jurnaliștii au devenit din vânători de informație simpli fermieri de conținut…Astfel, ziarele sunt adesea un mozaic de știri și informații reciclate”, arată raportul Mapping Digital Media publicat de Open Society Institute în 2010. Participanții la seminarul de la Timișoara au identificat câteva măsuri menite să conserve distanța între profesioniștii și amatorii jurnalismului, precum și puterea legitimă a presei, fiindcă ”rezistă doar cine oferă jurnalism credibil și deosebit”, conform Manifestului Internetului: îndoiește-te,verifică informația, sapă adânc pentru a afla informații noi și utile oamenilor, nu politiza, concentrează-te pe fapte, investighează cu orice risc, nu manipula, respectă valorile fundamentale ale meseriei de jurnalist, nu uita că justificarea existenței tale profesionale este dreptul cetățeanului de a fi informat.

Articol apărut și în revista 22

Distribuie acest articol

5 COMENTARII

 1. Cu cat creste calitatea comentatorilor autodidacti si cu cat scade nivelul jurnalistilor cu diploma exista tot mai multe sanse ca informatiile sa se intalneasca undeva la mijloc.

 2. „măsuri menite să conserve distanța între profesioniștii și amatorii jurnalismului”. ??? Asta e o zicere comunistoida. Suntem in secolul 21 domnilor „jurnalisti”. Monopolul informatiei a disparut. Somn usor celor cu ganduri de marire…

 3. Agentul CIA Edward Snowden susține în declarațiile oferite acum câteva luni publicațiilor Washington Post și The Guardian că FBI și Agenția Națională de Securitate au acces la serverele Microsoft, Yahoo!, Google, Facebook, AOL, YouTube, Skype, Apple și PalTalk pentru a supraveghea activități din străinătate.

  In primul rand Edward Snowden NU a fost si NU este agent CIA cum din nefericire se percepe pe meleaguri europene sau cum vorbeste gura lumii in Romania, la orase si sate. A fost contractor pentru NSA (National Security Agency), reprezentand firma de consultanta Booz Allan Hamilton. NSA este o agentie guvernamentala care nu opereaza in cadrul CIA, ci este parte din Departamentul Apararii – echivalentul Ministerului Apararii in Romania.

  Da, NSA are acces la serverele organizatiilor de mai sus care ofera servicii IT. Asta vine ca o surpriza numai pentru cei care nu cunosc faptul ca legislativul american a aprobat culegerea si stocarea de date pe termen limitat din motive de securitate nationala. Este unul din efectele controversatului Patriot Act (ofera puteri exceptionale agentiilor guvernamentale in situatii de criza) act care are o istorie veche de peste 200 de ani.

  Datele sunt stocate in forma binara / criptate la facilitati NSA din intreaga tara. Un nou centru NSA este in prezent in constructie in Utah, in apropiere de Salt Lake City. Media din America a relatat pe larg stadiul lucrarilor, nu este niciun secret. In cazul in care se elibereaza mandat de urmarire a unui suspect de catre un judecator, agentiile guvernamentale responsabile cu investigatiile (e.g. CIA, FBI) au dreptul de a cere NSA access la datele stocate care ulterior sunt decriptate pentru accesul la continutul mesajelor Facebook, Yahoo, Skype, etc.

 4. ” Pe internet suntem tari si nemuritori”, iar in presa sunteti slabi si in doliu.
  Prost moment ati ales sa vorbiti despre jurnalismul clasic, despre facebook, despre manipulare si despre reactia „adevaratilor” jurnalisti la presiunea facuta de jurnalistii amatori de pe retelele de socializare. Mortii de pe facebook or mai fi ei o perioada „activi|”. Dar mortii din presa par ca nu mai mor. Desi bani de cavou au cam luat in acest caz.
  Mai bine va foloseati aceasta energie ca sa dati exemple despre cum nu a respectat presa romaneasca dreptul cetateanului de a fi informat.
  Ps: si mai terminati cu hipsterii. E ca si cand as spune ca cele doua cladiri urate de la intrarea in Jilava sunt replicile turnurilor gemene din NY.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Brindusa Armanca
Brindusa Armanca
Jurnalistă, profesor universitar, a făcut parte din redacţiile prestigioase de la Radio Europa liberă, Expres sau Ziua şi a condus mai mulţi ani studioul regional de la Timişoara al TVR. Membră a Uniunii Scriitorilor din România, este autoarea mai multor volume de jurnalism ca „Televiziunea regională în România” (2002), ”Media culpa” (2006), ”Învaţă să învingi” (2006) şi „Istoria recentă în mass-media. Frontieriştii” (2009), tradusă şi în maghiară în 2011, cărţi de comunicare cum este „Ghid de comunicare pentru jurnalişti şi purtători de cuvânt” (2002), sau de istorie literară ca „Mesajul lui Crypto. Comunicare, cod, metaforă magică în poezia românească modernă” (2005). Filmele de televiziune i-au fost premiate la festivaluri naţionale şi în competiţii internaţionale, iar activitatea sa a fost recompensată cu Distincţia Culturală a Academiei Române.

Contributors.ro propune autorilor săi, acum, la sfârșit de an, trei întrebări despre anul 2020 si perspectivele României în viitorul apropiat. Cele trei întrebari sunt:

1. Care este evenimentul anului 2020 cel mai pe nedrept trecut cu vederea de media și de opinia publică? 

2. Care este cea mai interesantă idee a anului 2020?

3. Care e cea mai mare temere pe care o aveți pentru viitorul României si care e cea mai mare speranță? 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

PNRR for dummies. Sau planul cincinal cu MCV ataşat

Luni 10 mai premierul Cîţu şi ministrul Ghinea merg la Bruxelles pentru a discuta o formă finală a Planul Naţional de Redresare...

Povestea ursului și gestionarea ciudată a crizei

Toți știm povestea celui mai mare urs din România, ucis de un prinț din Liechtenstein. Opinia publică a reacționat...

Conferința privind Viitorul Europei s-a reluat. Cine vorbește pentru România europeană?

Pregătirile pentru ”Conferința privind Viitorul Europei” s-au reluat după o pauză impusă de situația sanitară a Europei. Această inițiativă franceză preluată în...

Maia l-a învins definitiv pe Igor. Dar bătălia pentru direcția Republicii Moldova continuă

După ce a pierdut pe toate fronturile, adică și Președinția și Parlamentul, principalul agent politic al Moscovei la...

Școlile și epidemia

Numărul zilnic al deceselor este cel mai bun indicator al mersului epidemiei. Față de numărul cazurilor detectate, care depinde de numărul de...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

„Demersul lui Hadot parcurge elegant traseul de la inceputurile filosofiei printre greci, apoi transformarea ei in timpul romanilor si intalnirea cu crestinismul, precum si relatia emotionanta dintre filosofia orientala si occidentala.” – Global and Mail

 

Pierre Hadot (1922–2010) a fost un filosof, istoric si filolog francez, bun cunoscator al perioadei elenistice si in special al neoplatonismului si al lui Plotin. Este autorul unei opere dezvoltate in special in jurul notiunii de exercitiu spiritual si al filosofiei ca mod de viata.

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro