„România a fost ferită o lungă perioadă de timp de astfel de atentate. Avem instituții care veghează la apărarea vieții și siguranței cetățenilor români și este, din punctul meu de vedere, o țară sigură.„[1]
Ludovic Orban
Este România o țară sigură? Și, până la urmă, ce presupune sintagma „țară sigură”? În strategia națională de apărare a țării, 2020 – 2024[2], am găsit următoarele formulări care ne-ar putea ajuta să ne dăm seama ce anume înțeleg autoritățile statului prin sintagme ca „țară sigură” sau „siguranța cetățeanului”:
• „O Românie funcțională înseamnă o țară sigură, care oferă cetățenilor săi toate condițiile necesare pentru a duce un trai mai bun, în deplină siguranță și care își protejează identitatea, valorile, patrimoniul și resursele, precum și parametrii statului de drept.”
• „Siguranța cetățeanului este un element cheie al abordării, statul având datoria de a identifica strategii sectoriale eficiente de protejare a sa. Pe cale de consecință, gestionarea securității presupune și participarea societății civile.”
Sunt cuvinte frumoase, generoase, care concret înseamnă că „siguranța cetățeanului” este un bun public de cea mai mare importanță, costisitor, pe care orice stat modern și civilizat se străduiește să-l pună la dispoziția tuturor indivizilor și comunităților pentru ca țara să poată funcționa; prin urmare o „țară sigură” este starea de fapt ce rezultă din modul în care bunul public de care vorbeam este asigurat cetățenilor de guvernările centrală și locale.
Strategia națională de ordine și siguranță publică pentru anii 2015 – 2020, aprobată prin hotărârea de guvern 779 din 2015[3], vorbește și ea, generos, despre „siguranța cetățeanului”, fără să ne ofere o definiție a sintagmei. Aflăm, astfel, că:
• „Cele mai mari amenințări la adresa siguranței cetățenilor și a mediului de afaceri din România le reprezintă manifestările criminalității organizate.”
• „…categorii(le) de infracțiuni săvârșite de grupările de criminalitate organizată cu impact major asupra ordinii publice și siguranței cetățeanului” sunt: (i) „consumul și traficul de droguri”; (ii) „traficul de ființe umane”; (iii) „migrația ilegală”; (iv) „frauda și evaziunea fiscală”; (v) „contrabanda cu produse accizabile și alte operațiuni ilicite preferate de rețelele infracționale”; (vi) „contrafacerea și infracțiunile care aduc atingere drepturilor de proprietate intelectuală”; (vii) „corupția”; și (viii) „criminalitatea informatică”.
Așa cum foarte ușor ne dăm seama, siguranța cetățeanului, amenințată, cum am văzut, de criminalitatea organizată, nu poate fi salvgardată prin efort individual, ci doar prin eficiența și dedicarea structurilor specializate ale statului. Cum poate un individ, oricât de potent financiar și indiferent de câte resurse poate mobiliza pentru a-și asigura propria securitate, să fie sigur de securitatea sa și a familiei sale, dacă nu trăiește într-o țară sigură? Răspunsul este ușor de intuit: nu poate fi sigur de nimic.
O țară sigură presupune în primul rând o bună guvernare. Țări ca Mexicul sau Brazilia, ca să nu dăm decât două exemple frecvent vehiculate de mass media, nu sunt țări sigure pentru că nu au parte de o bună guvernare, motiv pentru care cei care sunt potenți financiar încearcă să-și asigure bunuri ca securitatea proprie sau a familiei prin contracte cu firme de securitate, care sunt organizate ca adevărate armate private.
Are România o bună guvernare? Poate dacă formulăm mai direct întrebarea, am putea să ne apropiem de un răspuns: „Poate o țară în care s-au produs evenimente ca: (i) incendiul de la Clubul Colectiv (octombrie 2015); (ii) acțiunea disproporționată a forțelor de ordine împotriva demonstranților care contestau guvernarea (august 2018) sau (iii) adoptarea modificărilor la Codul penal și Codul de procedură penală propuse de o comisie specială condusă de fostul parlamentar Florin Iordache (aprilie 2019) să fie considerată sigură?”
Sau: „Poate o țară în care s-au produs evenimente ca: (i) achiziția de echipamente și materiale sanitare în plină pandemie la suprapreț și neconforme[4] (2020) sau (ii) incendiile din spitale COVID (noiembrie 2020, ianuarie 2021) să fie considerată sigură, beneficiind de o bună guvernare?”
Infracțiuni, incidente, neglijență criminală etc. nu se produc numai în România. Problema României ține de faptul că, după ce astfel de evenimente grave se produc, justiția are mari dificultăți în a-i aduce pe vinovați, după ce aceștia sunt identificați (și dacă sunt identificați), în fața justiției și a-i trage la răspundere. Ceea ce le poate da infractorilor idei, cum ar fi certitudinea că poți să scapi nepedepsit sau cu o pedeapsă foarte ușoară, deși ești autorul unei fapte grave, ce ar trebui pedepsită exemplar de legea penală.
O DIMINEAȚĂ OBIȘNUITĂ DE WEEKEND LA ARAD
Ioan Crișan, fost specialist Romatsa, la Centrul de Dirijare a Zborurilor din Arad, a decis la un moment dat să intre în afaceri și a înființat propria firmă: Crimatex, cu sediul în comuna arădeană Iratoșu.
Nu industria textilă i-a atras interesul, așa că a avut o altă idee de afaceri, pentru care, mai întâi, a decis să achiziționeze fosta fabrică de prelucrare a cânepei din comuna Iratoșu. Acolo și-a amenajat o fermă piscicolă pentru somonul african, cu 22 de bazine, și nu de mult timp îi venise și ideea de a amenaja câteva bazine pentru a crește crocodili de carne.[5]
Fiica lui Ioan Crișan, Laura, a fost la un moment dat soția lui Sergiu Bîlcea, cel care avea să devină deputat în Parlamentul României, pe lista PNL, cu care a avut doi copii, Alexandra și Vlad. Conform declarațiilor fostului ginere, Ioan Crișan a rămas un bunic apropiat și iubit de nepoții săi, deși părinții nu mai erau împreună.[6]
Acest om obișnuit din Arad, sâmbătă dimineață, în rutina sa zilnică, și-a băut cafeaua devreme undeva în cartierul Aurel Vlaicu, la aceeași locație ca în fiecare dimineață, la parterul unui bloc oarecare, după care a urcat în autoturismul personal, a pornit mașina, a făcut câteva manevre ca să părăsească parcarea rulând în marșarier cam 15 metri, după care la bord a avut loc o explozie, întârziată sau comandată de la distanță, și a izbucnit un incendiu puternic în care Ioan Crișan și-a găsit sfârșitul.
Consternarea în urma producerii unui astfel de eveniment a fost urmată de teamă. Președintele Camerei Deputaților, șeful PNL Ludovic Orban, aflat în vizită în Mureș, în pregătirea alegerilor din partid, s-a grăbit să afirme într-o conferință de presă că nu avem de ce să ne facem griji, România este o țară sigură, iar instituțiile judiciare își vor face datoria și vor aplica legea.
Cristian Chilat, zis „Fălău„
Reglări de conturi între bande rivale au avut loc în România și în alte ocazii. Poate unul din cele mai cunoscute cazuri este cel al asasinatului la comandă căruia i-a căzut victimă Gheorghiță Mararu, unul din frații Mararu, membru ai unei cunoscute bande de interlopi din Piatra Neamț, împușcat în plină stradă de Cristian Chilat, în 2010[7].
Dar Ioan Crișan nu corespunde profilului de personaj interlop, certat cu legea, care la un moment dat își face un dușman neîmpăcat din aceeași lume subterană, decis să-l elimine fie pentru a-i plăti un afront, fie pentru a-i prelua afacerea ilegală. Omul de afaceri din Arad are un profil de victimă a unui posibil asasinat după ce, probabil, a fost supus anterior unor amenințări și unui șantaj.
În zilele următoare vor ieși la iveală detalii din anchetă, atâtea câte anchetatorii își vor permite să facă publice, și vom afla mai multe. Până atunci, însă, constatăm că în România a devenit posibil ca, din motive diferite, să ajungi o țintă a unui infractor și, într-un context dat, să îți pierzi viața într-un mod violent. Eventual, iată, să fii executat în plină zi, în plină stradă, într-un mod abject, de călăi care transmit astfel și un semnal public: nu ezităm să ne punem amenințările în practică și nu ne temem de lege!
ÎN CE FEL DE ȚARĂ VREM SĂ TRĂIM?
Moartea lui Ioan Crișan, indiferent ce anume a condus la eliminarea sa violentă, care are toate caracteristice unui act premeditat și executat cu sânge rece de unul sau mai mulți „specialiști” în plantarea de bombe artizanale în vehicule, trebuie să constituie acum prioritatea zero a anchetatorilor – poliția și probabil DIICOT.
Acum ne putem da seama cât de vulnerabili am fi fost în fața profesioniștilor morții, dacă echipa Liviu Dragnea – Florin Iordache și acoliții lor reușeau să își pună în operă până la capăt efortul de schimbare a codurilor penale. Și tot acum devine clar că profesionalizarea anchetatorilor și devotamentul acestora sunt cruciale.
Parchetele specializate nu sunt instrumente care să regleze orgoliile primarului sectorului patru al Bucureștilor, nemulțumit de dezvăluirile presei, ci redute care să apere siguranța vieții cetățeanului.
Structurile de informații ale statului nu trebuie să strângă informații prin care să fie motivate decizii politice de genul celor prin care s-a dispus în august 2018 asaltul asupra unor protestatari nemulțumiți de guvernare, ci care să facă posibilă destructurarea bandelor de criminalitate organizată, așa cum s-a reușit, de exemplu, în cazul ziaristului timișorean Dragoș Boța, vizat de o tentativă de asasinat, ori în cazul „Hells Angels”, care urmau să dea curs unui asasinat comandat.
În mod real România nu este o țară singură ca un dat, ci poate fi o țară sigură dacă are o bună guvernare și dacă cetățenii săi înțeleg rostul aplicării legii. Siguranța cetățeanului nu poate fi asigurată dacă domnia legii este o glumă, dacă polițiștii închid ochii la infracțiuni sau dacă se găsesc ici și colo procurori dispuși să facă servicii unor personaje politice controversate[8].
A trecut vremea în care puteam să clamăm că România este o țară sigură. Cazul de la Arad este pilduitor. Dacă ne dorim să fim o țară sigură pentru cetățenii săi, trebuie să luptăm pentru acest lucru. Ca simpli cetățeni, trebuie să luptăm politic pentru a avea o bună guvernare. Iar autoritățile și profesioniștii trebuie să lupte dedicat și cu mare abnegație pentru calitatea actului lor profesional.
Numirile după criteriul obedienței politice, subsumarea interesului public intereselor private, deturnarea de fonduri publice și nepăsarea arogantă nu mai pot fi compatibile cu prestarea funcției publice. Altminteri România nu poate fi o țară sigură. Orice asigurare dată de un politician, în flagrantă contradicție cu realitatea, nu este decât o vorbă goală.
NOTE__________
[1] https://www.hotnews.ro/stiri-esential-24826929-ludovic-orban-dupa-explozia-unei-masini-arad-care-murit-afaceri-romania-este-tara-sigura.htm
[2] https://www.presidency.ro/files/userfiles/Documente/Strategia_Nationala_de_Aparare_a_Tarii_2020_2024.pdf
[3] https://www.mai.gov.ro/wp-content/uploads/2019/01/Strategia-nationala-de-ordine-publica-2015-2020-.pdf
[4] https://www.zf.ro/companii/jaful-unifarm-raportul-curtii-conturi-unifarm-cumparat-aprobare-19498529
[5] https://www.youtube.com/watch?v=2nZ6P9ogHwI
[6] https://www.hotnews.ro/stiri-esential-24826852-prima-reactie-fostului-ginere-omului-afaceri-din-arad-deputatul-sergiu-bilcea-spune-este-socat-indurerat.htm
[7] https://adevarul.ro/locale/iasi/spovedania-asasinului-tara-Soric-afla-istoria-crimei-socat-romania-2010-1_50ae2b767c42d5a6639a4e81/index.html
[8] https://www.g4media.ro/rise-project-procurorul-diicot-care-ancheteaza-jurnalistii-care-au-scris-despre-daniel-baluta-este-partenerul-de-viata-al-avocatei-unui-subordonat-al-primarului-partenera-magistratului-apropiata-de.html
Să nu generalizăm pornind de la un caz izolat.
Să nu confundăm deciziile politice ale unui partid VOTAT de electorat, deci legal, cu acţiunile interlopilor.
O „ţară sigură” trebuie asigurată de instituţiile sale de forţă, altminteri intrăm în anarhie.
Cand 70% din oameni nu voteaza, iar 85% din cei care voteaza aleg tot hoti… ce viitor mai are Romania? Cazurile acestea se vor inmulti, poporul nu gandeste si nu alege corect la urne de zeci de ani, omorand tara.
Dragnea si Iordache, totusi cateva chestiuni legislative au reusit sa le puna in practica cu complicitatea CCR !
Romania o tara sigura sau siguranta cetateanului roman in tara numita Romania? Iaca o intrebare ce ne framinta , fara sa vrem ,atunci cind astfel de evenimente apar in societate . Pina la urma- urmei siguranta cetateanului este data de lege si de aplicarea ei dar nu trebuie neglijat rolul comunitatilor atuunci cind este vorba de actiun,i asa numitele , mafiote.Putem spune ca Romania in comparatie cu multe – multe alte tari este inca un stat sigur (indiferent ce crede fiecare ca ar reprezenta asta ).Momente de nesiguranta politica , sociala , au tot fost si vor mai fi . Mineriadele si efectele ei , accidente de tot felul ,unele soldate cu costuri de vieti omenesti foarte mari – vezi Colectiv si altele asemanatoare , incercari de schimbare a paradigmei politice si instaurarea unei noi ordini statale (autorul aduce aminte cazul Dragnea & com ) .Acum iaca apare si un caz presupus de crima facuta la comanda .Perceptia publica este insa departe a constata linistea atit de necesara , de a avea un parcurs in folosul tuturor . Declaratia este usor fortata .Dar cum speranta moare ultima ne asteptam totusi la o schimbare .Pandemia si efectele ei , au schimbat aceasta lume .Cel putin in Europa totul se indreapta spre aparitia unei noi forme sociale ce pune in mijlocul deciziilor omul .Fiecare mare schimbare are si ea costurile ei , framintarile ei de inceput ,dar viitorul este al celor care vor respectarea legilor , democratizarea , digitalizarea totala si nu in ultimul rind o forma ce aduce politicul linga cetateni .
Eu as zice ca incet-incet intram in rindul lumii.
Si nu inteleg dece ati „sarit” peste Balta, cind la rasarit avem doua tari care numai tari sigure nu se pot numi. E drept, in cele doua tari reglarile de conturi sint intre individ si stat.
Cit despre neprofesionismul justitiei, in cazul dosarelor Revolutiei si Mineriadelor nu cred ca vinovati se fac (doar) Dragnea si Iordache.
NB,
Orban s-a trezit vorbind de funie in casa spinzuratului: exact cind s-a petrecut o reglare de conturi in stil mafiot spune ca sintem o tara sigura :P
Un caz de mare rasunet tot din Arad
https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/a-fost-prins-dupa-10-de-ani-de-la-crima-ucigasul-fiului-unui-judecator-din-arad-arestat-in-spania.html
Chiar vroiam sa imi exprim bucuria ca iata, intram si noi in randul tarilor civilizate unde asta este ceva normal ( sigur , nu suntem la nivelul Olandei unde incendierile de masini sunt ceva normal si asasinarile la ordinea zilei dar suntem pe drumul cel bun ) , am vazut si ca au inceput sa se practice civilizisme (©) din alea cu bancomate aruncate in aer ( cam tarziu ,cam tarziu , romanii prinde greu ) .
Pentru cei ce nu stiu exact ce inseamna „tara sigura” recomand o plimbare pe la noi prin Amsterdam.
Sau orice oras civilizat ( ete ca n-am pus ghilimele de data asta).
Si da,Romania este probabil cea mai sigura tara din EU acum si as adauga ( spre oroarea domnului acela de la udmr) si ca este un model de integrare al minoritatilor ce daca nu va fi adoptat de catre tarile civilizate va fi nasol ( eu cred ca e cam tarziu oricum dar nah…)
in princiupiu inca mai este, mai putin in zona de vest, napadita d eimgranti…pe cetateanul obinsuit il intereseaza mai mult sa nu fie vicitma infracitunilor mici, gen talharii, furturi din locuinte, masini, sa nu ii fie pusa in pericol viata si integritate de catre cei care vor sa il talhareasca…si din aceasta perspectiva, zona de vest nu mai de loc sigura, aoclo poti fi oricand atacat pe strada d eindivizi de car enimeni nus tie, practic sunt fantome pentru autoritati, asta pentru ca ordinul politic primit d ela Bruxelles si Berlin, si executat cu sfiintenie de „guvernatorul” KWJ prevede clar sa acceptam imigranti indiferent de consecinte, ca asa cere ideologia globalista….
pentru refugiati, Romania este cel mult o tara de tranzit. cati romani ziceati ca emigreaza anual din tara https://romania.europalibera.org/a/31231490.html
Domnule Felea.
– Numele Massimo Ciancimino va spune ceva ?
E un mafios italian fiu de mafios ( tatăl primar ajuns după gratii ) . La începutul anilor 2000 face niște declarații magistraturi italiene explicând cum și unde au fost ” investiți” zeci de milioane de dolari ai organizației. Prin anii 90.
In Timișoara și Arad. Discoteci , baruri de noapte, prostituție organizată ( chiar exportată) , droguri , cumpărări de locuințe.
Dar cea mai bănoasă afacere, groapa de gunoi Glina a capitalei.
In RO, batista pe țambal , tăcere mormântală.
Tara sigura.
– Știți ce e ” pizzo” ?
E taxa mafioților. Ceruta tuturor magazinelor, restaurantelor , fabricilor din zona lor de dominare.
Nu plătești ?
Ia foc magazinul. Nici așa nu plătești ? Pumni , dispare fiul său fica, nevasta. Continui sa faci pe incoruptibilul ?
Clasica bomba sub mașină sau glonțul în cap.
Unde a avut loc atentatul asta ? Arad ? Ce coincidenta . 😀😀
Tara sigura.
Acum sa recapitulam din presa recentă sau a anilor trecuți :
– comisar șef surprins jucind cărți cu interlop camatar cunoscut.
– judecător cere pensionarea cînd e anchetat pentru o mită de 200.000 euro.
– containere cu gunoi confiscate în portul Constanța. ( afacerea gunoaielor asigura profituri colosale)
– Europol scoate o statistică cu prostituția pe continent. Romania pe primul loc că exportator de carne vie.
– granița Spania-Franta . Razie a poliției spaniole in cea mai mare discoteca . Zeci e fete românce practica cea mai veche meserie. NU de capul lor. Organizat, cu șefi și protectori. Tot români.
– trafic organizat de țigări. Cu căderea unui elicopter.
– tona de cocaină pierduta pe plaja.
– 1,4 tone hașiș pur sechestrat in RO.
– interlopi care se împușcă între ei. ( Interlop e universal numit mafios )
– fete dispărute, violate și arse . Polițiștii stau la poarta că nu au mandat.
– Om luat ostatec,dus pe balcon și tăiat beregata cu polițiștii care asistă „profesionist”.
– căutați pe YouTube.
Vedeți care politician român era păzit public de interlopi. Păcat că acum e dupa gratii pentru „găinării”. 😀😀
Adunând toate acestea, evident Romania e tara sigura.
Daca dormi sau te droghezi. 😀😀
Eu nu vreau sa citesc fapte românești că în Italia anului 1992.
Cînd magistrați incoruptibili sunt uciși cu bombe. ( Falcone și ulterior Borsellino) Atunci sub presiunea populației ( frica sa nu fie măturați de o revolta populara ) , clasa politică a făcut ce trebuia să facă cu zeci de ani in urma. Legile și măsurile speciale împotriva oricărei criminalități organizate.
( Inclus pușcăria pe viață. Care e chiar pe viață. Dovada șefii mafiosi Riina și Provenzano , au murit după gratii. Nu au avut norocul să poată să scrie cărți pentru a ieșit din pușcărie. )
Poate atunci și doar atunci , parlamentul, CSAT, SRI , Ministerul justiției vor pricepe că prevenire e mai ieftin și eficient ca repararea ulterioară dezastrului ?
Închei citind din discursul ( 7 zile in urma ) a președintelui italian , domnul Sergio Mattarella :
” ori ești împotriva mafiei, ori ești complice. Nu exista alternative”.
Nota.
Fratele actualului președinte italian a fost Piersanti Mattarella. Seful regiunii Sicilia in 1980. Ucis prin împușcare de mafia siciliana.
@stefan60 _ „Numele Massimo Ciancimino va spune ceva ?”
România este de peste 30 de ani o cleptocratie, în care grupul infracțional organizat de tip mafiot securisto-comunist care a preluat puterea în 1990 (statul paralel – vezi Robert Paxton) a beneficiat de condiții la care Mafia Italiană nici nu a visat.
Dacă în Italia infractorii au făcut eforturi pentru a corupe autorități, au mituit și au șantajat, în România infracțiunile au fost organizate de autorități care au cooptat/subordonat ulterior grupuri infractionale carora le-au oferit protectie. În România protectia infractorilor nu a fost inițial cumpărată, ci vanduta. Iar infractorii au avut beneficiat de resursele informative ale instituțiilor de forța, inclusiv SRI.
Dacă în Italia explodează masini ale magistraților, în România procurorul Panait e trimis de șefii săi din Justiție pe acoperișul cladirii…
vrem euro, schenghen si foarte putine piedici birocratice, justitie rapida
ești sigur de ceea ce spui ? uiți de captura record de săptămâna trecuta ?
@Popescu _ „uiți de captura record de săptămâna trecuta ?”
Prima captura record din România, prin anii 1990, a disparut din depozitul de probe al poliției, precum în filmele americane proaste cu polițiști corupti. Marfa a ajuns pe piata.
Cu un personaj ca Viorica Dancila prim ministru si Dragnea Liviu facator de guverne si majoritati parlamentare, cu ticalosul „alta intrebare” ca ministru al justitiei si ….de fapt.. e suficient, sa ramanen aici. Doar aceste „detalii” merita reamintite in acest context al „sigurantei cetateanului”… Despre care siguranta vorbiti dumneavoastra, in definitiv? E ridicol sa pretindeti ca traiti intr-o „tara sigura”, dar cu majoritati parlamentare votand legi care favorizeaza infractori si incurajeaza evaziunea fiscala – lege inca in vigoare (desi majoritatea parlamentara-caruia i-am dat votul- este teoretic sustinatoare a „statului de drept”), cu politistii si procurorii corecti amenintati si eventual retrogradati si umiliti doar pt ca au vrut sa-si tina spatele drept… Cum credeti ca arata de adevaratelea siguranta asta?
Explozia din Arad e in sfarsit un simptom vizibil al unei boli care macina Romania de multi ani… Si eroii adevarati, pentru ca din fericire ei exista, sunt anonimii politisti si procurori si padurari si oameni de afaceri si militari si avocati si profesori si etc… vrem nu vrem in definitiv un soi de vigilantes autohtoni, de care uneri avem nevoie…
Iar acum, mult prea tarziu, cand explodeaza masini, dumneavoastra vorbiti despre siguranta… Ca si cum politica ar fi despre altceva, nu si despre siguranta fiecaruia .
Romania este si a fost o tara nesigura. O tara a pradatorilor fara scrupule. De asta a fost ani la rand pe locul 2 in lume la numarul de persoane care paraseste un teritoriu statal, dupa Siria. De asta un asasinat ca cel din Arad, este din pacare doar o stire minora, aisbergul pe care il reprezinta evenimentul asta nu poate fi spart si topit decat prin vointa politica. Care lipseste, pur si simplu, pentru ca altminteri ar trebui multi prea multi oameni „onorabili” sa se mute la penitenciar…
Cat know how credeti ca e necesar ca sa realizezi o asemenea bomba ramanand in afara retelei de supraveghere din Ro si UE? Insusi faptul ca asa ceva a fost nu doar posibil, ci chiar pus in aplicare… e pentru mine doar ca varful unui aisberg, si nu o exceptie, era doar o chestiune de timp pana asa ceva urma sa se intample. Parerea mea… vazand disolutia statului roman din ultimii ani… urmatoarea explozii s-ar putea sa aiba un caracter mult mai etnic din pacate….
Dumneavoastra nu pot decat sa va multumesc ca incercati sa ajutati sa intelegem dimensiunea acestei „stiri minore”, si scuze daca tonul comentariului pare prea aspru, e doar amar.
Iordache e doar ” utilul” care a făcut praf reforma justiției.
Se uită voit de cel care a pus bazele dezastrului ? Un anume Predoiu.
Care ca ministru al justiției în perioada 2008- 2012, a modificat codul penal și de procedură penală.
Atît de reușită a fost modificarea că însăși rușinoasa CCR a stabilit :
– o grămadă de articole sunt neconstituționale.
– însăși ” reforma” în ansamblul ei era inconstituționala .
Cu scuza acelor sentințe de neconstituționalitate, PSD cu Iordache au măcelărit total justiția. Reparam tovarăși. 😀😀
Iar prima guvernare ulterioară, a ” reformistului” PNL , a pus ministru justiției chici pe cine. Tot Predoiu.
Recompensat pentru ce ?
Și Iordache a fost recompensat la rindul lui. Post sigur , inamovibil și cu salariu foarte gras. Aceleași merite ca Predoiu. ☹️
Deci inutil să acuzam doar PSD.
Se știe și se vede.
E corupt, plin de borfașii dar și PNL e identic.
Practic ” sistemul ticăloșit”. Declarația publică , cu mulți ani în urmă , a unui președinte în funcție devenit actualmente europarlamentar.
„Cat know how credeti ca e necesar ca sa realizezi o asemenea bomba ramanand in afara retelei de supraveghere din Ro si UE?”
Raspunsul e 0. Poti sa te duci prin Ucraina sau Transnistria si gasesti tot ce vrei…
Nu-i chiar asa greu de facut, gasesti aproape tot ce-ti trebuie intr-un supermarket si magazin de bricolaj. Mai greu e s-o plasezi ;)
Sa fie oare o coincidenta faptul ca atentatul de la Arad survine la cateva zile doar dupa ce un personaj extrem de dubios a fost numit la conducerea Directiei Anticoruptie (https://adevarul.ro/news/eveniment/chestorul-liviu-vasilescu-fost-inspector-general-politiei-romane-numit-conducerea-directiei-generale-anticoruptie-1_60afde175163ec42717dd2c1/index.html ) ?
Aceasta numire pare a fi un semnal, pe care interlopii l-au interpretat corect si s-au pus pe treaba.
Poate ar trebui sa preluam, in mod creator, din experienta inaintasilor ! Cine poate raspunde ( exclus lozincile), la intrebarea: de ce era Republica Socialista Ro. mai sigura din acest punct de vedere ( evident) decat capitalista urmasa a sa? Ce din comportamentul statului democrat este mai slab decat al celui dictatorial? Sau poate dreptul individual la inavutire merge mana-n mana cu dorintele ucigase ale adversarilor, iar militienii / procurorii /judecatorii obtuzi de acu’ 30 de ani s-au transformat in „oameni ai legii”, toti cu Carta Universala a Drepturilor Omului in mana? Si alegand sa protejeze, cu ea in mana, din intreaga masa a cetatenilor, ” la intamplare”, doar un segment al ei: interlopii! Ca de, oameni suntem.
Nu era „mai sigura”! Apareau mai putin in presa >:
Tara este cea mai nesigura datorita impotentei voite a asa numitei JUSTITII !Dovada este faptul ca niste criminali ce au ordonat uciderea a peste 1200 de romani in 1989,nici dupa 30 de ani nu sunt priponiti.Coruptia ucide
Ati uitat de criminalul de la Caracal. Parerea mea e ca Romania sta mai bine decat e cazul.
Populatia Romaniei e needucata (vedeti cum si ce scriu unii medici, farmacisti, profesori pe Facebook), ignoranta, superstițioasă, corupta.
Populatia Romaniei e in majoritate o turma! Ce pretentii sa avem de la politicieni, reprezentanții romanilor?
Asa este, România nu este o tara sigura, exact din motivele expuse de autorul articolului. Asta, in ciuda celor doi autori care prevestesc sfarsitul emigrației, ca urmare a îmbunătățirii traiului pe meleagurile mioritice.
..Dar, cand a fost sigura România?! Autorul poate a uitat, eu nu, pentru ca locuiesc in Colentina. In anii 1990 pe lacul Fundeni pluteau geamantane „la comanda”, iar pana azi grupurile infeactionale fac legea.
…Doar ca o fac in „colaborare” cu autoritățile, de la țigări si facturi false, pana la trafic de persoane si droguri. Daca SRI vrea sa afle despre mobilul si autorii asasinatului de la Arad, tot pe la „autorități ” vor afla interese. Pentru ca actele de crima organizata in România (dar si in Mexic, ori Brazilia) se înfăptuiesc cu implicarea celor care ar trebui sa apere securitatea cetatenilor.
Prin urmare, România nu a fost si nu este o tara sigura.
Un articol foarte bun, in rest ar fi cateva completari de facut.Ca om ce am trecut si prin viata din tara si cea de afara pot sa spun cu mana pe inima ca trebuie sa fii intotdeauna atent cu cine te imprietenesti si ce spui/faci. Adversari/dusmani omul gaseste toata viata lui, am citit mai demult ca un batran l-a injunghiat pe altul intr-un azil de batrani, deci nici acolo nu suntem in siguranta deplina.
Despre buna guvernare ce sa mai zic…pana si in Rusia a marit Putin taxele pentru bogati, de la 13% la 15%.
Sa nu bagam in context cazurile de dementza senila!
Cum poate fi Romania (sau orice alta tara) sigura atata timp cat chiar guvernele comanda asasinate in masa si mai mult, nici nu cauta si pedepsesc vinovatii? Sau ati uitat de asa-zisa revolutie, de mineriade? Si sa nu ziceti ca lucrurile s-au schimbat, ca au fost acum 30 ani. Vinovatii stau bine mersi nepedepsiti si acum, lucruri din astea s-au mai petrecut si acum 70 ani, asa ca cine poate garanta ca nu vor mai fi, ca Romania devine o tara sigura?
Cred ca cel mai bine e sa citim rapoartele EUROSTAT cu privire la criminalitate. Mai jos e doar un exemplu:
https://ec.europa.eu/eurostat/databrowser/view/crim_just_sex/default/table?lang=en
Ce e surprinzator e ca Romania e alaturi de Bulgaria care cel putin anii tulburi post-revolutionari era un focar de criminalitate violenta (vezi si cartea lui Misha Glenny . McMafia). Ce e pt mine extrem de suparator e numarul mare de sentinte cu suspendare pentru acte de coruptie. 4 ani cu suspendare, asa cum am citit de mai multe ori) mi se pare o chestie scandaloasa. Inteleg suspendarea pt un fort care se incadreaza la un an, max 1,5 ani dar pt delapidari si coruptie de milioane e scandalos. Cazul Dragnea e cu totul special si merita o discutie mai lunga pt care nu am timp …
Deși, așa cum știe toată lumea, bugetul serviciilor secrete a crescut consistent an de an începând din 1990, dacă ne uităm la nevoile reale derivate din sfidările tot mai mari cărora acești bravi oșteni trebuie să le facă față, constatăm o debalansare îngrijorătoare între aspirația noastră spre idealul utopic al unui stat sigur și subfinanțarea (ăsta e cuvântul, dragi politicieni! – ce să ne mai scundem după deget…) celor doar 7 sau 8 servicii secrete românești. Zic ”doar” fiindcă nici nu vreau să mă gândesc cum am închide bugetul anual dacă am avea 17 servicii secrete, ca aliatul nostru strategic, SUA.
Statul 100% sigur – fiind el un ideal utopic – e de la sine înțeles că nu poate exista pe teren. Dar, cu o finanțare tot mai apropiată de nevoile reale de securitate, am putea să ne apropiem asimptotic de acest vis și, așa ca o evaluare personală, aș opina că, atunci când bugetul serviciilor secrete va atinge pragul minim de 90% din bugetul guvernului României, vom putea să zicem că am făcut, în sfârșit, ceea ce era omenește de făcut pentru a trăi într-un stat sigur.
Puteți să vedeți pe youtube un filmuleț de ficțiune (15′) foarte-foarte bine făcut, în care se anticipează UTOPIA, statul pe deplin sigur de mâine la care aspirăm și noi:
https://youtu.be/vJYaXy5mmA8
Unde sunt sunt bani si afaceri apare si criminalitatea, este fenomenul cu care se confrunta intreaga lume intr-un fel sau altul.
Mergeti in suburbiile Parisului, la Bruxelles sau la Berlin, acelasi fenomene, clanuri interlope fac legea intr-un fel sau altul, de multe ori minile politiei sunt legate din diferite motive, daca nu se baga, de ce nu se baga iar daca se baga ceva mai dur si hotarat, de ce o fac si nu respecta legea, drepturile omului, minoritatilor si ce o mai fi.
La Arad, acelasi fenomen, este vorba de bani, de multi bani pe care probabil cel aruncat in aer nu i-a platit cui trebuia, greseala sa, nu a sesizat autoritatile. Acum ma interbati care autoritati ?
Da, aici avem probleme, autoritatile de multe ori sunt neputincioase, corupte, indolente etc.ect. dar ce am putea face, luam legea in mana, fiecare in functie de cati bani duspune isi angajeaza paznici de tot felul.
Emiratele Arabe, Arabia Saudita, Singapore, sunt tari sigure in care cetatenii pot trai bine si sunt siguri ?
Intreb si eu asa.
Noaptea undeva prin padure esti cu siguranta mai in sigur decat pe strazile unui mare oras european, fenomenul criminalitatii poate fi tinut un frau numai prin masuri dure si consecvente in acelasi timp prin oferirea a cat mai multe oportunitati de educatie si locuri de munca.
Daca ma gandesc la problema cu care se confrunta Romania, minoritatile tiganesti, este o bomba care este pe cale sa detoneze, vezi cele intamplate la Sarulesti dar nu numai.
Si totusi, Romania este o tara frumoasa, trebuie ingrijita cu curatata pe cat posibil, doar dorim ca turistii sa ne poata vizita fara probleme iar investorii sa vina fara frica sa fie aruncati in aer daca nu platesc taxele de protectie, este nevoie de curaj din partea autoritatilor, vor avea intreg sprijinul populatiei daca rezultatele vor fi pe masura.
@Ursul B _ „Unde sunt sunt bani si afaceri apare si criminalitatea”
…Nope! Unde este statul slab apare criminalitatea. Nu din cauza multor bani si afaceri a apărut Banca de Credit Corcodel, spre exemplu.
Odată luate cardurile de salarii și codurile PIN ale clienților, aceștia au fost trimiși practic, pentru subzistență, sa-si subordonexe grupuri infracționale care să le aducă veniturile necesare.
Care sunt „statele tari” unde aceste foneme nu exista ? am dat cateva exemple, mai puteti continua, occidentul insa iese din joc.
Astia, parintii lor, justitia si educatia inexistente ridica siguranta omului de rind la niveluri doar visate de capitalistii cu traditie,,,
https://life.hotnews.ro/stiri-showbiz-24829024-fiul-vioricai-clejani-dupa-fost-prins-drogat-volan-mama-mea-stie-sunt-pui-smecher-mama-mea-smechera-video.htm
Dupa cum se poate vedea, in Strategie nu apare DELOC „criminalitatea de mediu” ( care probabil nici nu e considerata ” criminalitate”), desi din cauza poluarii mor BINISOR de mai multe ori decat cei care mor de COVID! >:
Profit de ocazie sa mai ATRAG o data atentia, in privinta asta (btw: ” nu-s bani” pentru marirea pensiilor – ALTA forma de „criminalitate”, sa-ti condamni batranii sa moara in mizerie dupa ce si-au rupt oasele muncind 45 de ani – dar ne PERMITEM sa platim aproape un miliard de euro, infringements!!), desi nu prea sper sa fiu bagata in seama cu mult mai mult decat atunci!
Oricum: la cat de prosti sunt majoritatea, nu m-as mira sa aflu, peste niste ani, ca de fapt… au confundat masina! :P
Versurile citate nu vorbesc de o tara sigura, ci de o tara frumoasa; eventual si bogata.
In ce priveste siguranta, in cele mai sigure tari sunt oameni care traiesc perriculos. Interlopi, agenti secreti…. chiar si politicieni. Le place adrenalina si riscul.
Deci?
@mongolu’ _ „Versurile citate nu vorbesc de o tara sigura”
Versurile sunt citate dintr-o baladă care vorbește despre un grup infracțional organizat care acționează împotriva baciului moldovean. Autorul arată astfel că siguranța pe aceste meleaguri este doar un mit străvechi.
Romania nu este o tara sigura, in primul si in primul rin, deoarece nu exusta STABILITATE LEGISLATIVA in niciun domeniu.
Fiecare neica nimeni, ajuns in scaunele puterii prin masinatiuni murdare sau prin votul orb al gloatei, se simte dator fata de alegatorii sai mizerabili si fata de golania sa proprie, sa reformeze, sa schimbe ceva, in vreo lege, puri si simplu ( iertati-mi expresia golaneasca ) fiindca asa ” vrea muschii lui ” si interesele bandei pe umerii careia s-a cocotat. Si asta in orice domeniu: finante publice , sanatate, invatamint, si chiar justitie .
INSTABILITATEA , asta este cheia dezordinii si a lipsei de siguranta in Romania.
Eu si multi altii stim solutia, dar opiniile incorecte politic sint cenzurate.