joi, decembrie 5, 2024

Peisaj dupa batalie: Fragilitatea civilizatiei si datoria responsabilitatii

Mihail Neamtu are dreptate: a iesit la iveala in Bucuresti, de-a lungul ultimelor zile si nopti, acel fond primar si agresiv care fierbe dedesubtul aparentei de calma si senina civilitate. Ceea ce consideram de la sine inteles devine subit indoielnic. Nu e in fond ceva nou. O stim de la Sigmund Freud, exista un instinct distructiv, agresiv, bestial daca vreti, pe care civilizatia il domesticeste, il reprima, dar nu il poate anihila. Exista frustrari colective, o stare difuza de neliniste, de teama, de malaise care, in anumite clipe istorice, duce la defulari de masa. In vremuri de criza, aceste sentimente si emotii se radicalizeaza. Dar aceste explozii nu se intampla ex nihilo, exista antreprenorii urii si resentimentului social, demagogii de serviciu si negustorii de slogane. Pegra nu se mobilizeaza de la sine. Niciun pogrom in istorie nu a avut loc in chip cu desavarsire spontan.

Mi-e teama ca ca exista politicieni in Romania care au anuntat inca in urma cu cateva luni ca politica anului electoral se va face in strada. Ma insel eu, ori este vorba de dl Adrian Nastase? Ma insel eu, ori de ani de zile se vorbeste de “cezarism”, “Bonapartism”, “dictatura”. “teroare” etc? Adrian Severin este acum “dat disparut”, dar retorica sa toxica este prezenta. Mai tineti minte ce scria despre intelectualii grupati in “minoritatea fascistoida” (Liiceanu, Patapievici, Mihaies, Cartarescu, Tismaneanu) pe vremea cand era editorialist, alaturi de profesoara Zoe Petre si de alte persoane cunoscute, la”Ziua” lui SRS? Nu a publicat Institutul “Ovidiu Sincai” al PSD, imediat dupa alegerile din 2009 un “studiu” intitulat, parca, “Cezarul a invins!”?

Cativa politicieni se joaca cu focul, incurajeaza radicalismul populist si iata urmarile. Nu voi cadea in capcana scenaritei. Exista nemultumiri legitime in Romania? Evident. Este normal ca aceste insatisfactii sa fie exprimate public? Evident. Sunt violentele stradale, cocktailurile Molotov, agresarea fortelor de ordine, atacurile asupra unor magazine si banci, intimidarea pietonilor pasnici, vandalizarile etc lucruri normale intr-o societate civilizata? Aici nu mai spun evident. Ba chiar spun ca nu sunt normale si ca toate fortele politice responsabile trebuie sa le reprobe fara urma de ambiguitate. Linia de demarcare ii separa pe prietenii civilizatiei de sustinatorii barbariei.

Distribuie acest articol

16 COMENTARII

  1. Wow, era Severin atat de inteligent incat sa ajunga la astfel de concluzii? „Minoritate fascistoida”
    Autoritarism neoliberal ar fi fost un diagnostic mai precis, dar …

  2. Cui prodest?
    Violentele initiate de ultrasi doar puterii actuale. Doar puterea e cea care inca nu s-a delimitat de violentele respective.

    • e buna asta. ar fi prima oara cand cineva ar trebui sa se delimiteze de o actiune indreptata impotriva sa. dumneata, cand iei bataie, te mai delimitezi de agresor?

      • Daca inteleg bine, omul sugereaza ca ultrasii ar putea fi pusi de putere pentru a devia caracterul, altfel pasnic, al protestelor.
        Ultrasii pare ca au ceva cu magazinele si semnele de circulatie, iar nu cu guvernantii.

      • Asa?! Dar de ce ar trebui atunci cineva sa se delimiteze de o actiune care nu e indreptata impotriva sa? Ca sa i se replice apoi ca cine se scuza, se acuza?!
        Personal cred ca daca ar aparea liderii uslasilor in piata ar fi la fel de huiduiti. Si atunci? Delimitarea se face fata de actiunile huliganice care n-au nimic cu demonstratiile.

  3. exagerati!

    dupa parerea mea autoritatile au dat dovada de o reactie de toata jena. 150-200 de ultrasi au tinut in sah peste 1000 de militieni si jendari. cum e posibil? cred ca nu s-a vrut sa fie opriti pentru a se putea discredita protestul pasnic.

    poate ati facut si dumneavoastra stagiu militar, cum de altfel am facut si eu dupa terminarea facultatii. si avem cateva banale idei despre tactica militara. era la mintea cocosului ca acesti huligani puteau sa fie anihilati f simplu. trupe dinspre tineretului, calarasi si splai (ma refer la plutoane, nu divizii sau batalioane). doua tunuri de apa si trei grenade lacrimogene. si era gata circul in juma de ora.

    asta stie orice jendar sau militian. de la caporal la general.

    pur si simplu autoritatile au fost de toata jena. nu s-a dorit oprirea violentelor.

    o zi buna.

  4. Datoria responsabilitatii este a tuturor si cu atit mai mare in cazul celor care au puterea. Cristian Preda observa foarte bine ceea ce s-a intimplat.

    Reporter:
    Dar Traian Băsescu susţine că nimeni nu vrea schimbarea…
    Cristian Preda:
    Nu are dreptate. Şi ştie că nu are dreptate. Raed Arafat e un om din sistem care beneficiază de apreciere. Nu e singurul. Sunt mulţi medici respectaţi. Arafat era însă singurul cu notorietate naţională, câştigată în timp, dintr-o poziţie iniţială de marginal absolut. Aprecierea de care se bucură trebuia folosită. Trimiterea lui la plimbare a fost percepută ca dispreţ faţă de cei care fac ceva prin forţe proprii. Şi, prin transfer, ca dorinţă de a-i umili pe oamenii simpli. Nu cred că preşedintele şi-a dat seama de asta. Cum mulţi oameni se simt umiliţi de cei care se bat în piept că au dreptate pentru că sunt la putere, scânteia s-a aprins.
    (vezi http://www.romanialibera.ro/opinii/interviuri/basescu-nu-trebuia-sa-l-trimita-la-plimbare-pe-arafat-250306.html)

    Iertati-ma, eu cred ca presedintele Basescu si-a dat foarte bine seama ca-i umileste in acest fel pe oamenii simpli, Cristian Preda insa nu o putea spune. Mai mult, presedintele a fortat pur si simplu nota in maniera deja obisnuita atunci cind a cerut premierului sa retraga proiectul, pretinzind agramat „ca si o mare parte din public nu vrea schimbarea”: presedintele a fost pur si simplu de rea-credinta, fiindca orice sondaj ii poate infirma deductia.

  5. Masele populare au intotdeauna dreptate tovarasi! Sa ne ridicam la revolutie precum in timpul maretului Octombrie! :D

  6. Trebuie sa faceti o separatie intre jegurile care s-au manifestat violent aruncand cu petarde, pietre, cocktail-uri si persoanele care au venit doar ca sa-si faca auzit glasul. Am fost ieri in piata universitatii si dupa pornirea ostilitatilor, pe la 7, jandarmii au reusit sa ii alunge pe ultrasi inspre Unirii. In Piata Universitatii au ramas pana seara tarziu mii de oameni care protestau pasnic de pe trotuar, fara sa forteze cordonul de jandarmi, cordon care devenea din ce in ce mai subtire pe masura ce tot mai multi jandarmi erau relocati spre Unirii.
    Nemultumirile au fost manifestate public in mod pasnic. Restul a fost dorinta sadica a unor descreierati de a se bate cu jandarmii; nenorocitii aia trebuie prinsi si bagati in puscarie pentru foarte mult timp.

  7. Domnule Tismaneanu,
    Cu pozitiile generale enuntate de dumneavoastra fata de violentele stradale nu poate fi, sper, nimeni in dezacord.
    Ce va faceti insa sa credeti ca toti cei prezenti la acele proteste au savarsit acte reprobabile? Si de ce asemuiti aceste fapte altora, incercand sa le conferinti valenta unui pogrom?
    Afirmati adeseori ca nu pot toti gandi la fel. Insa intre oameni care se respecta, suficienta acestui enunt este evidenta. Trebuie sa existe un indiciu, oricat de mic, pentru ca opiniile sa fie diferite.

    Coroborat cu precedentul dumneavoastra articol „Marea alianta uslaşo-ultraşǎ” sugerati ca evenimentele de acum ar fi fost aranjate de oponentii regimului. Singurele indicii pe care le prezentati acum ar fi niste declaratii foarte larg interpretabile ale unor lideri ai PSD. Sunt ele suficiente pentru a lansa o acuzatie atat de grava?
    Grupurile, relativ reduse ca numar, care au fost „mobilizate” ar contrazice mai degraba aceasta ipoteza: la mittingurile organizate in trecut de opozitie numarul participantilor l-a depasit cu mult, iar protestele nu au degenerat.

  8. „Sunt violentele stradale […] lucruri normale intr-o societate civilizata?”

    Nu sunt. Dar societatea romaneasca este o societate civilizata? Dincolo de huliganismul ultrasilor, rabufnirile violente sunt cvasi-normale (sau cel putin previzibile) intr-o tara in care clasa politica:
    – acorda preturi preferentiale la energie unor anumiti
    – nu e in stare sa termine o autostrada inceputa in 1987 (A2), daramite sa inceapa altele noi
    – renoveaza parcuri si strazi cu de n ori pretul normal
    – minte sistematic si apoi se face ca ploua, revine la ideea initiala si mai minte o data
    – nu a fost in stare sa incerce macar sa reformeze marile ofuri ale societatii romanesti (sanatate, invatamant, pensii)
    – pune mai presus cainii vagabonzi decat cetatenii
    si lista o intrerup aici, ca nu mai are sens…

    In aceste conditii, clasa politica in general si PDL in particular (fiinca sunt de 8 ani la guvernare, din care ultimii 4 numai ei singuri) merita acest dus rece.

  9. basescu nu cunostea situatia, nu cunostea strategia opozitiei ?

    aveti dreptate ca planul era facut, se lucra, marunt, la pregatirea…anului electoral.

    dar, in aceste conditii, cum de, un politician versat, ca basescu, a scaparat chibritul ?!

    de el nu pomeniti.

  10. Hallo…Pe ce lume traiti, noroc cu pusti astia ca i-au trezit putin…. parca n-ati sti ca in Romania deviza tuturor politicienilor la putere este „Caini latra caravana trece”.
    Daca ma gandesc bine, nu prea au aparut politicieni in weekend pe posturile TV.

  11. Este f regretabil „conflictul” cauzat de demisia dlui Arafat, se pare un profesionist…
    Este regretabil ce se intimpla cu Romanii in aceste momente decisive pentru Istoria lor si a Europei, care nu sta pe roze… Manifestarile de „libertate” sint evident organizate cu sprijinul politicienilor din „opozitie” lucru anuntat de mult de discipolul lor Dl A Nastase, care conduce din umbra „revolutia” anuntata. Guvernul R si Dl Basescu ar trebui sa reziste cu orice pret, sa mentina stabilitatea relativa a tarii, care a reusit in ultimii 2 ani o performanta elevata : Romania nu este amenintata financiar din nici o parte..Ginditiva la soarta Greciei care trebuie sa plateasca 14 Miliarde in 2 luni…, la cellelalte state cu datorii si mai ales la Ungaria care a ales o cale complect dezaxata de Europa. Romania ar aven nevoie de liniste, nu de galerii de fotbalisti/suporteri in strada. Si are nevoie sa LUCREZE , sa PRODUCA si sa treaca prin criza fara piedici majore interne. Dl „Ponta” ( ce nume predestinat..) s-a adresat degeaba liderilor socialisti europeni..EI STIU mai bine care sint problemele Romaniei : CORUPTIA si INEFICACITATEA Justitiei !? Situatia economica a Europei se deterioreaza vizibil, sint nevoie de masuri dramatice, Romania ar face bine sa stea linistita. Jb

  12. Probabil ca iesirile ;la strada’ din Bucuresti reprezinta ‘moda zilei’,lansata cu numai 3 luni la Londra,apoi prezenta la New York,Roma,Paris – suna putin ca reclama la Dior.
    INSA incercarea Dvs.,D-le Tismaneanu de a argumenta cum ca actele cu noanta anarhica reprezinta o ‘palma’ data partidelor de opozitie din Romania,reflecta gradul Dvs. de aderenta la partudul de guvernamant.
    Cu cateva zile in urma ati argumentat cum ca sunteti indreptatit in a analiza de la distanta si comfort SI situatia din Romania,asa precum o multitudine de comentatori politici o fac fata de situatiile similare din alte tari.
    INSA ma intreb eu, cati oare dintre acesti comentatori politici fie ei la berlin,Helsinki, Tokyo sau Washington DC poarta cu mandrie cele mai inalte medalii nationale si cati dintre acesti comentatori ‘indreptatiti’ au acces imediat la cele mai inalte cancelari si ocupanti lor,dupa care se retrag in turnul lor de fildes la o distanta deosebit de convenabila de avatarurile prin care trec zilnic fosti sai co-nationali?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Vladimir Tismaneanu
Vladimir Tismaneanuhttp://tismaneanu.wordpress.com/
Vladimir Tismaneanu locuieste la Washington, este profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland. In 2024 editura Humanitas i-a publicat un nou volum cu titlul „Aventura ideilor".Este autorul a numeroase carti intre care "The Devil in History: Communism, Fascism, and Some Lessons of the Twentieth Century" (University of California Press, 2012), "Lumea secreta a nomenclaturii" (Humanitas, 2012), "Despre comunism. Destinul unei religii politice", "Arheologia terorii", "Irepetabilul trecut", "Naufragiul Utopiei", "Stalinism pentru eternitate. O istorie politica a comunismului romanesc", "Fantasmele salvarii", "Fantoma lui Gheorghiu-Dej", "Democratie si memorie" si "Reinventarea politicului. Europa de Est de la Stalin la Havel". Este editor a numeroase volume intre care "Stalinism Revisited", "The Promises of 1968", "Revolutiile din 1989" si "Anatomia resentimentului". Coordonator al colectiilor "Zeitgeist" (Humanitas) si "Constelatii" (Curtea Veche). Co-editor, impreuna cu Dorin Dobrincu si Cristian Vasile, al "Raportului Final al Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturiii comuniste din Romania" (Humanitas, 2007). Co-editor, impreuna cu Bogdan Cristian Iacob, al volumului "The End and the Beginning: The Revolutions of 1989 and the Resurgence of History" (Central European University Press, 2012). Co-autor, impreuna cu Mircea Mihaies, al volumelor "Vecinii lui Franz Kafka", "Balul mascat", "Incet, spre Europa", "Schelete in dulap", "Cortina de ceata" si "O tranzitie mai lunga decat veacul. Romania dupa Ceausescu". Editor, intre 1998 si 2004, al trimestrialului "East European Politics and Societies" (in prezent membru al Comitetului Editorial). Articolele si studiile sale au aparut in "International Affairs" (Chatham House), "Wall Street Journal", "Wolrld Affairs", "Society", "Orbis", "Telos", "Partisan Review", "Agora", "East European Reporter", "Kontinent", "The New Republic", "New York Times", "Times Literary Supplement", "Philadelphia Inquirer", "Gazeta Wyborcza", "Rzeczpospolita", "Contemporary European History", "Dilema Veche", "Orizont", "Apostrof", "Idei in Dialog" , "22", "Washington Post", "Verso", "Journal of Democracy", "Human Rights Review", "Kritika", "Village Literary Supplement" etc. Din 2006, detine o rubrica saptamanala in cadrul Senatului "Evenimentului Zilei". Colaborator permanent, incepand din 1983, al postului de radio "Europa Libera" si al altor radiouri occidentale. Director al Centrului pentru Studierea Societatilor Post-comuniste la Universitatea Maryland. In 2006 a fost presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania. Intre februarie 2010 si mai 2012, Presedinte al Consiliului Stiintific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER). Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest din Timisoara si al SNSPA. Comentariile si opiniile publicate aici sunt ale mele si nu reprezinta o opinie a Universitatii Maryland.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

 

 

Nexus – Scurta istorie a retelelor informationale

Scurtă istorie a rețelelor informaționale din epoca de piatră până la IA
Editura Polirom, 2024, colecția „Historia”, traducere de Ioana Aneci și Adrian Șerban
Ediție cartonată
Disponibil pe www.polirom.ro și în librării din 27 septembrie 2024

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro