joi, ianuarie 20, 2022

Pensii speciale și excepții

Dl. Florin Cîţu, ministrul Finanţelor Publice în guvernul Orban, ne spune că proiectul de buget pe anul 2020 va prevedea un deficit bugetar de 3, 5 sau chiar 3, 6%.
Persoane care se pretind a fi bine informate ne spun că, de fapt, Executivul ar fi negociat cu mai marii Uniunii Europene un deficit chiar de 4, 4 sau 4, 5%, invocând faptul că altminteri ar trebui abrogate sau prorogate legi, fapt ce, mai mult ca sigur, va duce la revenirea PSD la putere. Alegerile din decembrie 2020 sunt departe de a fi câștigate garantat de Dreapta. Așa că trebuie respectat calendarul măririlor de pensii și salarii promise de guvernarea PSD-ALDE.
Or, asta înseamnă că, vrem nu vrem, a avut dreptate playboyul obraznic Orlando Teodorovici atunci când a afirmat că nimeni după el nu va putea închide bugetul cu un deficit de doar 3%. Și aceasta în primul rând din cauza legilor nerealiste economic adoptate în timpul guvernării anterioare.
PNL și guvernul său nu își îngăduie luxul de a nu mări anul viitor pensiile cu procentul promis de 40%. De altfel, nici nu a încercat să își lămurească măcar votanții săi că o astfel de mărire este economic nesustenabilă și că ea presupune creșterea alarmantă a deficitului, continuarea îndatorării, împrumuturi cu dobânzi mari.
Parlamentul a amânat pentru luna februarie luarea în dezbatere a legii desființării pensiilor speciale. Mai mult ca sigur ele nu vor fi abrogate niciodată. Așa după cum arăta jurnalistul Cristian Tudor Popescu într-un comentariu publicat joia trecută pe Republica.ro, 90% dintre acestea intră în conturile mulitarilor. Iar cu militarii nu te joci. Ei pot oricând să provoace surprize, să iasă în stradă, să pună de o rebeliune. Că doar nu degeaba nimeni nu prea spune adevărul despre comportamentul oștenilor țării în decembrie 1989. Care înainte de a fi cu noi, au fost destul timp împotriva noastră. Sau. E simplu să îi retragi nu știu ce distincție nemeritată lui Adrian Năstase, el poate doar să protesteze cu vocea-i plângăcioasă și să scrie câteva ceva de mila proprie pe blogul personal, să se compare nerușinat și iresponsabil cu Iuliu Maniu, dar e infinit mai greu să declari în gura mare că generalul Vasile Milea nu a fost deloc erou. Și că nu se justifică defel ca un mare bulevard din centrul Piteștiului să se cheme astfel.
Vreo alți 7 % din banii pentru pensiile speciale intră în buzunarele magistraților. Ei s-au blindat prin oamenii pe care îi au la CCR.
Dacă povestea cu pensiile speciale este născută moartă, poate că nu același lucru se va întâmpla în privința cumulării pensiilor cu salariul. Aici își face intrarea în scenă acel Divide et impera, aici se manifestă fantomele din discursul pedelist și al lui Traian Băsescu de pe vremea în care Băsescu secondat de Boc își îngăduiau orice în țara asta. Degeaba i s-a explicat domnului Ludovic Orban că e nevoie de medicii pensionari și de profesorii asemenea. La fel cum e nevoie de actorii ieșiți la pensie. Dl. Orban zice că e vorba despre excepții care, odată acceptate, ar aduce după sine alte excepții. Așa că se gândește la un proiect de lege care tot pe o excepție se bazează. Profesorii și medicii să poată profesa doar dacă vor dori până la 70 de ani. Așa va fi salvat bugetul țării, așa va fi salvată economia de la dezastru, așa va fi controlat mai bine deficitul bugetar. Profesorii și medicii nu ies în stradă, nu le iese asta, doctorii nu au făcut grevă niciodată, cele ale dascălilor au eșuat întotdeauna lamentabil, actorii știu doar să joace bine protestele. Și pe urmă ce mare pierdere dacă se închid pentru o vreme Teatrele? Nu va muri nimeni din asta.În nici un caz domnii Orban, Cîțu și Rareș Bogdan sau doamnele Raluca Turcan, Monica Anisie și Violeta Alexandru. Despre dl. Bogdan Gheorghiu, titularul de la Cultură, nu pot să spun nimic. Nici bun, nici rău. Nu știu cu ce se ocupă. Rămân la opinia exprimată zilele trecute. Domnul în cauză e desenat cu cerneală simpatică. Cei ce l-au auzit vorbind la Radio spun că nu e nici o diferență între el și dl. Daniel Breaz.
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

17 COMENTARII

 1. „Așa că trebuie respectat calendarul măririlor de pensii și salarii promise de guvernarea PSD-ALDE.”

  Un mare bulevard semicentral este botezat General Vasile Milea și în Capitala mândrei noastre patrii, București.

  Și, da, legea pensiilor trebuie respectată, pentru că altfel se vor găsit numeroși critici care să spună că guvernul L Orban va avea „discursul pedelist și al lui Traian Băsescu de pe vremea în care Băsescu secondat de Boc își îngăduiau orice în țara asta”.

  Deficitul poate fi redus (aparent paradoxal) prin creșterea investițiilor, care au fost cvasiinexistente în ultimii trei ani. Efectul lor în economie poate fi benefic și semnificativ, mai ales dacă onestitatea guvernamentală va permite utilizarea fondurilor structurale și de coeziune, în speranța că ele nu vor fi diminuate de europeni.

  • Nu exista bani pentru acele cresteri. Dar, chiar daca nu se poate, se va putea.

   Dar trebuie ca toata lumea sa inteleaga ce o sa urmeze:
   – deficit public urias in 2021 si 2022
   – atacuri dure la moneda nationala, inflatie si devalorizare leu
   – cresterea rapida a datoriei publice, caci si dobanzile cu care se imprumta statul vor creste pana la cer (si acum sunt la un nivel uriase, ne imprumutam mai scump decat Grecia)
   – blocarea iarasi si iarasi a oricarui program semnificativ de investitii in infrastructura (asta dupa inca minim 6 ani de stagnarea totala, din 2014 si pana acum). Cu 12% din PIB chetuit pe salariile bugetare si cu 14% pentru pensii, de unde bani de investitii? Bugetul se face acum pe incasari bugetare de 26% din PIB, pentru cei care nu stiau asta.

   Vom avea nevoie de minim 3-4-5 ani pentru a ne reveni cat de cat dupa asemenea dezechilibre create in finantele publice. A, si sa nu uit, migratie masiva din partea tinerilor in perioada asta.

   Eu sper ca e doar o cacealma a celor de la PNL, cautand o cale de a iesi din „incercuire”, pana in septembrie 2020.

   P.S. Eu cred ca pana si propaganda PSD-ului ar putea fi combatuta: Din 2012 si pana in 2019, PSD-ul a avut cresteri procentuale anuale ale punctului de pensie intre 4% si 15%. Cum isi poate imagina cineva ca bugetul suporta cresteri de 40% intr-un an? Daca se putea face asa ceva, de ce nu a facut asta niciodata PSD-ul din 2012 pana in 2019?

   • „atacuri dure la moneda nationala, inflatie si devalorizare leu…”

    După cum am scris, investițiile pot fi făcute cu fonduri europene (sper să se poată în continuare – vezi următorul exercițiu bugetar UE).

    Instabilitatea pieței valutare poate fi pusă în legătură cu „atacurile la moneda națională”, dar acum nu este cazul, pentru că, fără lipsă de modestie, BNR a arătat că în privința asta și-a făcut treaba. Vă gândiți probabil de devalorizarea leului în raport cu euro. Dar asta provine din lipsa de competitivitate a economie patrie noastre, care duce la deficite majore.

    Un rol important îl are deficitul de cont curent, pentru că plata importurilor pentru mărfuri pe care economia românească nu le poate produce (și eventual exporta) creează presiuni pe curs. Investițiile – publice și private – sunt necesare. O creștere a deficitului bugetar pentru investiții este benefică pentru că ele au efect pozitiv în economie la scară.

    Inflația este un argument în menținerea deciziei de creștere a salariilor. Nominal, veniturile cresc, dar în termeni reali sporul este substanțial mai mic, prin urmare, dezvoltarea economică îl poate susține.

    Tâmpenia guvernului Orban este, după opinia mea, dezinteresul față de Educație, care ar fi trebuit să primească 6% din Buget, dar i s-au alocat doar aproximativ o treime. Doamna ministru a spus că dacă ar primi 6% n-ar avea ce să facă cu atâția bani. Și părea că nu glumește…

 2. Daca v-as spune ca politica PSD a avut un scop mai important decat recastigarea alegerilor cu orice pret? Orice e mai bun decat haosul, asa a ajuns Putin la putere, ca singura solutie in fata haosului din Rusia. Asa ca dictatura e solutia in fata haosului, a lipsei regulilor, a coruptiei generalizate, a colapsului, caderii autoritatii statului. Constat ca sunt foarte putini cei care indraznesc sa spuna raspicat ca suntem intr-o situatie imposibila, in care statul se dizolva pur si simplu prin emigratie. Cauza principala a emigratiei este haosul intern, distrugerea coeziunii sociale prin inventarea a zeci si sute de exceptii de la reguli si lege. Veniturile mai mari obtinute in alte zari sunt pe locul doi.

 3. @mm :
  > … fantomele din discursul pedelist şi al lui Traian Băsescu de pe vremea în care
  > Băsescu secondat de Boc îşi îngăduiau orice în ţara asta
  Basescu si Boc au facut ce trebuia.
  Foarte normal ca acum a fost resuscitat discursul pedelist.
  Acestea sunt solutiile pentru iesirea din criza, acestea sunt solutiile pentru evitarea intrarii in recesiune.
  Emil Boc a fost un premier foarte bun, nu a fost o marioneta, ci doar a avut aceleasi vederi cu presedintele de atunci, cu care a facut o echipa foarte buna.
  PDL-ul a salvat tara de la faliment, de la dezastru, de la colaps financiar, de la incetare de plati, intr-o perioada extrem de grea de criza economica mondiala.
  Si in PDL au fost corupti, dar de cateva sute de ori mai putini decat in psd si pnl si care au furat de cateva mii de ori mai putin decat cei din psd si pnl.
  Guvernul Boc nu a avut o majoritate in parlament, pe care sa se sprijine, de aceea a fost obligat sa faca anumite concesii, anumite compromisuri.
  Oricum, efectele crizei economice mondiale nu puteau sa nu fie resimtite si la noi, indiferent cine ar fi condus guvernul.
  Masurile luate de Guvernul Boc au fost analizate in prealabil de cei mai buni specialisti din ministere, de la Banca Nationala, de la FMI, de la Banca Mondiala si de la UE.
  S-au facut simulari si au fost adoptate cele mai bune solutii.

  • Boc a forțat economia României „să refuze să intre în criză”, ca „să se aleagă” Băsescu în 2009. Și apoi a luat măsuri prea radicale care au accentuat criza. Din descreșterea de -9%, vreo -5% se datorează lui Boc.

   Ar trebui să-i fie de învățătură lui Ludovic Orban. Să nu asculte de Mugur Isărescu ca Boc-Băsescu.

  • Guvernul PDL a fost cel mai prost guvern pe care l-a avut Romania, depasind in imbecilitate pana si banditii de la PSD. Modul in care a gestionat criza economica a fost profund gresit, masurile luate ducand la acutizarea acesteia si prelungirea perioadei de regres. Economia are nevoie de specialisti, nu de habarnisiti urcati pe murdara scara politica. Daca cineva inca mai crede ca Basescu nu este unul dintre cele mai mari rele pe care le-a trait Romania, este un inocent sau un complice.

 4. Cred ca nu s-a treminat inca anul 2019 si domnul Morariu constata ca Ludovic Orban, politicianul pe care-l ploclamase omul anului 2019 nu este ceea ce ne-a vandut autorul intr-un articol de acum 3 zile. Scripta manenet.

 5. n-am inteles si nu o sa inteleg de ce multe lucruri pe plaiuri mioritice trebuie privita fie in alb fie in negru?
  Citat “Profesorii și medicii să poată profesa doar dacă vor dori până la 70 de ani. Așa va fi salvat bugetul țării, așa va fi salvată economia de la dezastru, așa va fi controlat mai bine deficitul bugetar.”

  Trend-uri generale de la care romanii nu se pot “decupla”
  – Expectanta de viata creste cu fiecare generatie datorita unei asistente medicale mai bune si/sau unei alimentatii individuale coerente. (+ alti factori)
  – Pastrarea varstei de pensionare la 63 de ani sau in anumite domenii, mult mai devreme.
  Doar aceste doua trend-uri duce la o presiune imensa pe bugetul existent pe langa cresteri nesustenabile din pix.

  – Aceasta presiune poate fi “dezamorsata” doar daca in campul muncii intra tineri apti de munca si/sau exercita niste slujbe bine platite din care statul sa beneficieze prin impozitele sustrase. Nu stiu in momentul de fata cati pensionari/asistati sociali sunt tinuti in spate de un angajat la privat. Fiecare dintre noi stim insa ca in RO, sunt tot mai putini angajati care sa preia acest rol. Cei mai multi si mai in putere au parasit tara si isi cauta norocul pe meleaguri straine. Acest “brain drain” nu poate fi inlocuit peste noapte si nici in cativa ani.

  De aceea revin la ideea initiala: daca iasa cineva la pensie si se simte in continuare apt (fizic/psihic) de munca, s-o faca fara nici o problema. Isi ia pensia corect meritata, iar pentru munca prestata este retribuit cu minimul pe economie (nu e nevoie sa munceasca 8 ore/zei)

  Pe de alta parta, orice guvern care este sau va urma la putere, ar terbui sa porneasca o discutie transpartinica, la nivel national implicand toate sferele civile (sindicate, patronate, ONG-uri etc etc) despre necesitatea ridicarii varstei de pensionare in mod treptat, incepand cu o anumita generatie: De exemplu: Generatia anului 1960 → 63 ani, 1961 → 63 si 2 luni; 1692 → 63 si 4 luni s.a.m.d.

 6. Un guvern mediocru. Actualul ministru al muncii, Violeta Alexandru a absolvit SNSPA la 27 de ani si a mai facut 2 mastere tot la SNSPA. Acum conduce Ministerul Muncii pentru ca o recomanda vocea si talentul ei.

 7. Subiectul pensiilor speciale este unul suculent. Putini dintre cei caraora le face placere ca vocea sa le fie auzita sau “citata” au rezistat tentatiei de a nu se “avanta” in a-si expune opiniile, care mai degraba suna a verdicte in instanta, decat o evaluare bazata pe o minima documentare. Nici articolul dvs nu face exceptie.
  Pana mai deunazi va citeam cu placere si chiar ma nemultumeau unele comentarii critice la adresa dvs. Marturisesc insa ca acest subiect pe care l-ati tratat in acest articol atat de superficial, ma face sa fiu mult mai circumspect in viitor fata de atitudinile pe care le veti adopta. Punctual, am sa incerc doar sa va ofer spre reflectie cateva puncte unde cred eu, sunteti in mare eroare.
  Citarea lui CTP pe acest subiect, este exemplul clasic a ceea ce in matematica se cheama “Teorema falsei ipoteze”. Luati de buna afirmatia sa ca 90% din pensile speciale intra in buzunarele militarilor, fara a face un mic efort de a verifica valoarea de adevar a acesteia. Pornind cu date eronate, concluzia la care ajungeti nu poate fi justa (sau, cum spun cei ce lucreaza in domeniul IT – nu CTP – “garbage inn, garbage out”). Har Domnului, de la Vanghelie incoace, oricine stie ce este goagal si poate sa mai caute cel putin o sursa care sa sprijine sau nu afirmatiile pe care se incumeta sa le faca. Tot in matematica, exista o teorema a “inductiei complete”, potrivit careia daca un caz infirma regula, inseamna ca regula nu este buna.
  Deci, sa revin: o sursa documentata asupra cuantumului si numarului de “pensii speciale” gasiti tot in jurnalul unde va publicati articolele in fiecare zi, si care aduce elemente din CNPP: “În România sunt în jur de 185.000 de persoane care primesc pensii speciale. Dintre acestea, peste 9.000 sunt civili, aproximativ 76.000 sunt militari, iar restul de circa 100.000 poliţişti şi angajaţi din alte structuri asimilate.” (https://adevarul.ro/economie/bani/care-pensiile-speciale-vizate-eliminare-potrivit-guvernului-orban-1_5df083a25163ec4271e7d1d3/index.html) Cred ca si un doctor in filologie isi mai aminteste cum se calculeaza regula de trei simpla si va vedea ca militarii reprezinta “decat” 41% din cei supusi oprobiului public. Cu o mica remarca: militarii, au pensie de serviciu, ceilalti (din justitie, aviatorii, politistii sau cei din alte structure asimilate), au pensie speciala. La fel, nu o sa-i cer Vulgutzei sa faca deosebire intre militari si politisti sau altii, pentru ca ea nu deosebeste mersul tramvaielor de piata muncii. De la dvs am alte asteptari.
  N-as vrea sa va ocup prea mult din timpul dvs, insa atunci cand amestecati militarii, care inainte de a fi cu dvs, au fost destul timp impotriva, arata niste frustrari pe care nu cred ca ar trebui sa le faceti publice.
  Inchei prin a va invita sa recititi impactul razboiului de 30 de ani si a pacii de la Westfalia asupra sistemului international modern si poate dupa aceea, mai putem purta o discutie despre armata, rolul sau in societate si de ce credeti ca ea a fost de multe ori impotriva dvs. Nu de alta, dar sa nu faceti ca CTP si sa-i comparati pe militarii care pleaca in misiuni in afara tarii, cu capsunarii sau zidarii. E pacat totusi ca un om instruit sa arunce cu noroi in armata.

 8. Ceea ce incearca azi PNL, dincolo de pensiile speciale si corectiile aduse (vom vedea curind cum ), dincolo de alegerile primarilor in doua tururi de scrutin (poate decise pentru alegerile viitoare ),dincolo de cumul de salariu – pensie (va fi decis in curind ),dincolo de modificarile legislative ce reprezinta promisiuni electorale (este obligatoriu de facut ) ,dincolo de toate acestea PNL trebuie (si asta face ) sa aduca Romania intr-un punct ZERO , de la care totul intra in schimbare (nu se poate fara obtinerea majoritatii absolute in alegeri ) .Un punct ZERO ce arata in fapt cu exactitate intreaga situatie economica a tarii ,o linie rosie de la care se poate incepe schimbarea . Pentru asta totul trebuie adus la zi , totul trebuie platit la zi (pensii restante , salarii restante , concedii de orisice fel restante si cite si mai cite . )Dupa ce toate acestea au fost facute vedem unde suntem si de ce bani dispunem , ca abia apoi sa incercam sa ii distribuim judicios si sa eliminam arbitrariul in intreaga noastra economie . Sper ca va inchipuiti ce cantitate de munca inseamna aceasta , ce intelegere a felului in care intreaga societate trebuie reasezata ,restructurata si ce pachete mari de legi sunt necesare in viitor pentru a face posibila aceasta actiune . Concomitent se restructureaza ministere ,se elimina nemunca si se schimba atributiile pe competente . Ministerele vor fi mai suple functional si responsabilizarea factorului uman devine piatra de temelie a societatii .Cred ca guvernul va primi ajutor si din partea UE , referitor la deficitul acceptabil si cred ca si partea de accesare a fondurilor UE pe programe deja agreate va fi mai mare . In paralel presedintele va sustine PNL si pe cei care in mod real doresc reformarea statului si in acelasi timp isi va folosi in exterior influenta pozitiva pe domenii importante . Trebuie acceptat insa ca noi toti sa ne putem schimba forma de intelegere trecuta si acolo unde ne aflam sa punem in aplicare noua reforma de democratizare si sa iesim din balcanismul nostru de veacuri ce inca ne tine captivi .

 9. 1. Magistratii si ceilalti sint rasplatiti cu salarii mari care-i compenseaza cu virf si indesat.

  2. Se tot spune ca au restrictii in timpul vietii active : foarte bine, nimeni nu i-a condamnat sa fie magistrati.

  3. Daca-si descopera vocatii nebanuite, isi pot da demisia si incepe afacerile sau orice altceva.

  4. Cel mai bun sistem e unul cu o pensie maxima care sa corespunda unor criterii si inca un ajutor social daca nu ajunge celor care nu indeplinesc criteriile respective (vechime, contribuitie)

  5. Cei care au avut salarii mari, sa se gospodareasca daca vor sa aiba in plus la batrinete.

  • Cei care au avut salarii mari sa se gospodareasca.., dar cei cu salarii mici? A, stiu: nu i-a condamnat nimeni sa aibe salarii mici.
   Una peste alta, foarte multe perle de intelepciune la Cap de Locuitors!

 10. Nu e mai simplu sa le impoziteze pe cele foarte mari ?! Ca e clar ca nu le poti abroga.
  Dar probabil nu vor sa deschida aceasta cutie a Pandorei pentru ca ar intra in discutie si impozitarea progresiva a salariilor atunci.
  De ce nu ?!
  La ce inegalitati sociale exista in Romania si se adancesc pe zi ce trece ar trebui sa o faca si pe asta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Vreau să dezleg două enigme

Scrisoare deschisă către concetățenii mei Dragi prieteni,            Ați observat,...

România se joacă de-a școala

Școala ar trebui să fie piatra de temelie a vieții. Rolul școlii nu este doar de a livra informație semestru după semestru...

Povestea unui om leneș

«Întrebarea esențială e alta: Sunteți sau nu pe aceeași pagină cu conu’ Leonida? Dacă susțineți că statul ar trebui să răsplătească morții...

Monitorizarea PNRR – examen de maturitate?

Autori: Dragoș Pîslaru și Tana Foarfă La vârsta de 15 ani începi să vezi lumea...

Ce știm sigur despre planurile lui Putin privind Ucraina, între atâtea incertitudini

Există un număr considerabil de încercări de a găsi un răspuns la întrebarea dacă armata rusă va ataca...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro