vineri, decembrie 6, 2024

Pensiile magistraților corupți, garantate de parlament

Pensiile de serviciu sunt semnificativ mai mari decât pensiile obișnuite plătite con­tribuabilului român. Normalitatea ar fi ca, în momentul în care o persoană care be­neficiază de o pensie spe­cială în virtutea funcției pe care o ocupă săvârșește fap­te care sunt incompatibile cu respectiva funcție, să se aplice mai multe sancțiuni cumulative: o eventuală sanc­­­țiune penală sau ad­mi­nistrativă, pierderea func­ției respective și pierderea pensiei speciale. Prin pier­derea funcției se pierde și dreptul persoanei de a beneficia de o pen­sie mai mare decât cea acordată în mod normal contribuabililor, așadar persoana condamnată ar urma să beneficieze în con­tinuare exclusiv de o pensie obișnuită.

La noi, Consiliul Superior al Magistraturii a formulat o propunere legislativă în sen­sul eliminării pensiei de serviciu pentru ma­gistrații care comit fapte de corupție, blo­cată și astăzi în Parlamentul României, mult mai ocupat cu adoptarea rapidă a unor acte normative care să șubrezească le­gislația anticorupție, cum a fost cazul legii care permite delegarea tuturor com­petențelor conducătorilor din admi­nis­tra­ția locală sau al modificărilor Codului Pe­nal din „marțea neagră“. Până când o ase­menea modificare legislativă va fi adoptată de parlament, Consiliul Superior al Ma­gis­traturii folosește pârghii administrative pentru a bloca accesul la pensie pentru ma­gistrații care sunt suspectați de fapte de corupție – mai exact, suspendă pro­ce­durile privind cererile de pensionare pe ca­re aceștia le depun. De asemenea, pre­ședintele, în cazul în care totuși astfel de solicitări ajung pe masa sa, întârzie semnarea de­cre­te­lor de eli­berare din funcție, în aș­teptarea unei decizii de­fi­ni­tive din partea ins­tan­țelor de judecată în res­pec­tivele dosare de co­rup­ție. Totuși, trebuie să ad­mitem că aces­te mecanisme sunt departe de a fi sa­tis­fă­că­toare și că ele re­pre­zintă doar o încercare de a aco­peri niște incoerențe legislative. In­di­ferent cât de mult s-ar strădui ju­de­cătorii și procurorii să rezolve cu ce­le­ritate do­sarele de corupție judiciară, pro­cedurile du­rează în materie penală, iar de res­pec­tarea strictă a procedurilor depinde în mod esențial existența statului de drept, care este o garanție esențială pen­tru noi toți.

Până azi, parlamentarii nu și-au găsit timp să se ocupe de reglementarea nor­mală a situației pensiilor speciale pentru magistrații condamnați pentru fapte de corupție sau poate grupurile de interese au reușit să blocheze până acum această ini­țiativă. Totuși, pentru alte inițiative ine­dite, parlamentarii găsesc timpul necesar. Și nu întâmplător aceste inițiative tind să fie, într-un fel sau altul, în interesul celor care lucrează la parlament. Bunăoară, un grup de 19 parlamentari a inițiat o mo­di­ficare la Statutul funcționarilor par­la­men­tari, care primesc dreptul de a reprezenta instituții sau autorități publice în cadrul unor organisme sau organe de conducere constituite conform legislației în vigoare. Textul excelează prin neclaritate și am­biguitate. Ce instituții și autorități publice pot să reprezinte funcționarii par­la­men­tari? Ei lucrează la parlament, nu în alte autorități și instituții publice. Apoi, în ca­re organisme sau organe colective de con­ducere vor avea dreptul aceștia să ac­ti­veze? Și, nu în ultimul rând, sunt func­ționarii publici parlamentari supraoameni, capabili să lucreze simultan în mai multe locuri? Ambiguitatea este întotdeauna me­toda folosită pentru a camufla acțiuni la limita legii. În cazul în care ANI ar începe verificări cu privire la viitoare situații de potențială incompatibilitate, va fi invocat imediat acest act normativ ambiguu. Da, deocamdată, acest text este doar o pro­pu­nere în Parlamentul României, dar istoria recentă ne învață că astfel de inițiative trec foarte ușor, pe când altele, care ne-ar fi cu adevărat utile, zac cu anii în sertare.

Articol aparut pe Revista 22

Distribuie acest articol

5 COMENTARII

  1. frumos scris. felicitari.
    exista riscul ca n umbra combaterii coruptiei, sistemul judiciar sa se transforme din arbitru in jucator. parlamentul a creat deja o noua categorie sociala : omul imun in fata legii care si voteaza privilegiile ! trebuie sa se umble la radacina coruptiei (un sistem nereformat in opinia mea). altfel romania o sa se transforme intr o tara de avocati, politruci si militieni. si tocmai ne am despartit de acest model, nu ?

  2. Eu nu inteleg de ce initiativa vizeaza doar judecatorii. Cred ca ar trebui sa vizeze toate categoriile de functionari publici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Laura Stefan
Laura Stefan
Laura Stefan a studiat dreptul la Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti si a absolvit studiile masterale la Facultatea de Drept a Univestitatii din Cambridge. Lucreaza pentru Expert Forum (EFOR) si alte diverse organizatii din tara si internationale pe programe privind lupta anticoruptie si reforma sistemului judiciar.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

 

 

Nexus – Scurta istorie a retelelor informationale

Scurtă istorie a rețelelor informaționale din epoca de piatră până la IA
Editura Polirom, 2024, colecția „Historia”, traducere de Ioana Aneci și Adrian Șerban
Ediție cartonată
Disponibil pe www.polirom.ro și în librării din 27 septembrie 2024

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro