duminică, decembrie 3, 2023

Pensiile magistraților corupți, garantate de parlament

Pensiile de serviciu sunt semnificativ mai mari decât pensiile obișnuite plătite con­tribuabilului român. Normalitatea ar fi ca, în momentul în care o persoană care be­neficiază de o pensie spe­cială în virtutea funcției pe care o ocupă săvârșește fap­te care sunt incompatibile cu respectiva funcție, să se aplice mai multe sancțiuni cumulative: o eventuală sanc­­­țiune penală sau ad­mi­nistrativă, pierderea func­ției respective și pierderea pensiei speciale. Prin pier­derea funcției se pierde și dreptul persoanei de a beneficia de o pen­sie mai mare decât cea acordată în mod normal contribuabililor, așadar persoana condamnată ar urma să beneficieze în con­tinuare exclusiv de o pensie obișnuită.

La noi, Consiliul Superior al Magistraturii a formulat o propunere legislativă în sen­sul eliminării pensiei de serviciu pentru ma­gistrații care comit fapte de corupție, blo­cată și astăzi în Parlamentul României, mult mai ocupat cu adoptarea rapidă a unor acte normative care să șubrezească le­gislația anticorupție, cum a fost cazul legii care permite delegarea tuturor com­petențelor conducătorilor din admi­nis­tra­ția locală sau al modificărilor Codului Pe­nal din „marțea neagră“. Până când o ase­menea modificare legislativă va fi adoptată de parlament, Consiliul Superior al Ma­gis­traturii folosește pârghii administrative pentru a bloca accesul la pensie pentru ma­gistrații care sunt suspectați de fapte de corupție – mai exact, suspendă pro­ce­durile privind cererile de pensionare pe ca­re aceștia le depun. De asemenea, pre­ședintele, în cazul în care totuși astfel de solicitări ajung pe masa sa, întârzie semnarea de­cre­te­lor de eli­berare din funcție, în aș­teptarea unei decizii de­fi­ni­tive din partea ins­tan­țelor de judecată în res­pec­tivele dosare de co­rup­ție. Totuși, trebuie să ad­mitem că aces­te mecanisme sunt departe de a fi sa­tis­fă­că­toare și că ele re­pre­zintă doar o încercare de a aco­peri niște incoerențe legislative. In­di­ferent cât de mult s-ar strădui ju­de­cătorii și procurorii să rezolve cu ce­le­ritate do­sarele de corupție judiciară, pro­cedurile du­rează în materie penală, iar de res­pec­tarea strictă a procedurilor depinde în mod esențial existența statului de drept, care este o garanție esențială pen­tru noi toți.

Până azi, parlamentarii nu și-au găsit timp să se ocupe de reglementarea nor­mală a situației pensiilor speciale pentru magistrații condamnați pentru fapte de corupție sau poate grupurile de interese au reușit să blocheze până acum această ini­țiativă. Totuși, pentru alte inițiative ine­dite, parlamentarii găsesc timpul necesar. Și nu întâmplător aceste inițiative tind să fie, într-un fel sau altul, în interesul celor care lucrează la parlament. Bunăoară, un grup de 19 parlamentari a inițiat o mo­di­ficare la Statutul funcționarilor par­la­men­tari, care primesc dreptul de a reprezenta instituții sau autorități publice în cadrul unor organisme sau organe de conducere constituite conform legislației în vigoare. Textul excelează prin neclaritate și am­biguitate. Ce instituții și autorități publice pot să reprezinte funcționarii par­la­men­tari? Ei lucrează la parlament, nu în alte autorități și instituții publice. Apoi, în ca­re organisme sau organe colective de con­ducere vor avea dreptul aceștia să ac­ti­veze? Și, nu în ultimul rând, sunt func­ționarii publici parlamentari supraoameni, capabili să lucreze simultan în mai multe locuri? Ambiguitatea este întotdeauna me­toda folosită pentru a camufla acțiuni la limita legii. În cazul în care ANI ar începe verificări cu privire la viitoare situații de potențială incompatibilitate, va fi invocat imediat acest act normativ ambiguu. Da, deocamdată, acest text este doar o pro­pu­nere în Parlamentul României, dar istoria recentă ne învață că astfel de inițiative trec foarte ușor, pe când altele, care ne-ar fi cu adevărat utile, zac cu anii în sertare.

Articol aparut pe Revista 22

Distribuie acest articol

5 COMENTARII

  1. frumos scris. felicitari.
    exista riscul ca n umbra combaterii coruptiei, sistemul judiciar sa se transforme din arbitru in jucator. parlamentul a creat deja o noua categorie sociala : omul imun in fata legii care si voteaza privilegiile ! trebuie sa se umble la radacina coruptiei (un sistem nereformat in opinia mea). altfel romania o sa se transforme intr o tara de avocati, politruci si militieni. si tocmai ne am despartit de acest model, nu ?

  2. Eu nu inteleg de ce initiativa vizeaza doar judecatorii. Cred ca ar trebui sa vizeze toate categoriile de functionari publici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Laura Stefan
Laura Stefan a studiat dreptul la Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti si a absolvit studiile masterale la Facultatea de Drept a Univestitatii din Cambridge. Lucreaza pentru Expert Forum (EFOR) si alte diverse organizatii din tara si internationale pe programe privind lupta anticoruptie si reforma sistemului judiciar.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro