joi, decembrie 7, 2023

Pentagrama Prezidentiala. O actualizare

Acest articol este dedicat pentagramei prezidentiale care se contureaza pentru alegerile de anul viitor. Tine cont de cei cinci oameni care se pregatesc, mai mult sau mai putin intens, pentru alegerile prezidentiale, fie ca ele vor avea loc sub imperiul noii sau vechii constitutii. Acest lucru este evident pentru cine urmareste pozitionarile lor din ultimul an fata de agenda publica, dar si zvonurile credibile de pe piata politica. E vorba de Victor Ponta, Crin Antonescu, Mugur Isarescu, Mihai Razvan Ungureanu si Sorin Oprescu. Prezenta analiza nu tine cont de cei care nu se incalzesc cu hotarare pe tusa, desi isi doresc sa fie prezidenti sau ii doresc altii ca inlocuitori (din ratiuni mai ales de pozitionare externa, la Bruxelles, sau in alte institutii internationale). Cert e ca fara finante si organizare, poti sa fii iubirea Bruxellesului / Berlinului si a Washingtonului, a Moscovei sau a Beijingului, si tot nu ajungi presedinte.
Va propun sa ne uitam cu atentie la fiecare din cei cinci mentionati mai sus, pe rand, analizand scenariul optim respectiv nefast, punctele tari si punctele slabe ca si candidat. In scenariul de mai jos, sunt doua mari variabile: adoptarea -si continutul- noii Constitutii, respectiv mentinerea USL. De ele depinde situatia foarte buna sau mai putin buna pentru anumiti candidati, dar si problema mizei (oare merita expunerea?) si a resurselor (bani si masina de vot /partid) care sa propulseze -dincolo de carisma si program- candidatul cu pricina in turul doi al prezidentialelor din 2014.
.
Victor Ponta – Premierul nu are un interes imediat in a ajunge presedinte, daca se poate asigura ca noua Constitutie garanteaza un presedinte slab, care sa il lase in pace (cu un presedinte slab, favorabil, poate sta bine mersi doua mandate ca premier si face istorie). Daca insa va vedea ca ramane actualul regim constitutional, sau ca cel nou e similar ca si competente prezidentiale, fie va intra in arena (nu isi poate permite un Crin Antonescu puternic, care il poate fenta in 2016) fie va ruga pe cineva iubit de PSD sa candideze, Sorin Oprescu; in ambele variante insa USL s-ar destrama. Presupunand ca ar intra in cursa prezidentiala:
 • Scenariu optimist: USL se destrama, PSD reuseste sa dea vina pe PNL pentru greutatile guvernarii, Premierul intra in turul doi cu un candidat de dreapta (fie Crin Antonescu sustinut de PNL, fie Mugur Isarescu sau MRU sustinut de dreapta fara PNL) si il invinge prin comunicare percutanta, dorinta de putere, si organizarea proverbiala a PSD-ului
 • Scenariu pesimist: USL se destrama, PSD iese mai erodat ca PNL din jocul guvernarii, premierul incepe sa fie antipatizat si invinuit pentru greul tarii, si pierde in turul doi in fata lui Crin Antonescu sau Mugur Isarescu (PSD nereusind sa compenseze organizatoric unirea tuturor celorlalti impotriva lui VP, pe un val descendent de imagine al premierului).
 • Puncte tari ale candidatului: comunicarea clara, masina de vot, mantia puterii si accesul la resurse
 • Puncte slabe ale candidatului: tineretea (presedintele e tatal – prea tanar? al – natiunii), hiperexpunerea media (e posibil sa li se ia oamenilor de el daca il vad prea des), sentimentul pe care il poate crea ca ajunge prea repede, prea sus, si ca nu mai poate fi oprit. Plagiatul e aproape uitat de catre o populatie cu alte prioritati.
Crin Antonescu – Presedintele Senatului pleaca, paradoxal, din cea mai buna si cea mai proasta pozitie. Cea mai buna, pentru ca, teoretic cel putin, ramane candidatul USL, cea mai proasta pentru ca toata lumea e cu tunurile pe el, avand in vedere ca e vazut ca cel mai probabil viitor presedinte al Romaniei. Interesul sau politic e sa fie un presedinte puternic, pe vechea sau noua constitutie (pe care o „patroneaza”), sau, daca nu se poate, sa fie un presedinte moderat, cu un act fundamental care sa ii mai limiteze putin puterile. Cert e ca trebuie sa fie presedinte, sau va fi debarcat. Presupunand ca ar intra in cursa prezidentiala:
 • Scenariu optimist: USL s-ar pastra, cel mai probabil cu o Constitutie de un prezidentialism moderat (altfel, nu va juca PSD cu un presedinte de alta culoare), si Crin Antonescu ar invinge, relativ lejer, pe baza organizarii, accesului la resurse, dar si apetitului redus pentru un presedinte semi-onorific, o alternativa mai la dreapta, fie ea Mugur Isarescu sau Mihai Razvan Ungureanu
 • Scenariu pesimist: USL se destrama, cu probleme de imagine si acces la resurse pentru PNL, iar Mugur Isarescu sau Mihai Razvan Ungureanu intra in turul doi cu Ponta sau Oprescu (daca intre timp PNL nu reuseste sa creeze o masina de vot comparativa cu PDL) SAU daca un PNL mai bine organizat il ajuta pe Antonescu sa intre in turul doi cu Ponta sau Oprescu dar Crin nu reuseste sa capitaleze votul integral de dreapta
 • Puncte tari ale candidatului: notorietate, acces la resurse, comunicare puternica (desi considerat ca depasind limita, in special raportat la partenerii externi, de multe ori)
 • Puncte slabe ale candidatului: limbile straine si contactele externe, propagarea stampilei cu privire la somn/ activitate, relatia cu media (nu numai raportat la anumiti ziaristi, dar si riscul pierderii Antenelor, daca PNL se desparte de PC).
Mugur Isarescu – Guvernatorul BNR a facut deja istorie in banking ca cel mai longeviv guvernator, nu ar avea teoretic ce sa isi mai dovedeasca, desi Presedintia e fructul cel mai bun -sau macar ravnit- pe care il poate gusta un demnitar roman. Ca orice om precaut, nu se va arunca in lupta finala decat daca trebuie si daca sunt sanse realiste, asta insemnand o coalizare in spatele sau, cu binecuvantarea lui Basescu, a PDL-ului, Miscarii Populare, si altor nemultumiti, de dreapta, alaturi de unii centristi care l-ar vota pentru moderatia sa. Presupunand ca ar intra in cursa prezidentiala:
 • Scenariu optimist: USL se destrama, Crin Antonescu nu mai are masina de vot PSD in spate si devine vulnerabil la contestare pentru al doilea tur, unde ar intra candidatul stangii, Ponta sau Oprescu. Daca toata dreapta neliberala se grupeaza in spatele lui, poate intra in turul doi, incercand apoi sa aduca la matca voturile de dreapta, si centristii, impotriva candidatului PSD.
 • Scenariu pesimist: USL nu se destrama, sau se destrama si Mugur Isarescu nu e singurul candidat al dreptei neliberale. Asta duce fie la un tur doi impotriva lui Antonescu care ar avea o masina superioara de vot in spate, fie la neintrarea in turul doi (care ar fi Ponta/Oprescu-Antonescu), prin faramitarea dreptei neliberale
 • Puncte tari ale candidatului: imaginea consolidata in timp – extern si intern, moderatia atragatoare centrului, accesul la resurse in caz de candidatura.
 • Puncte slabe ale candidatului: intrebarile cu privire la gestiunea crizei in toamna anului 2008; momente „kodak” precum 1993 si alte date cheie care circula deja pe piata politica-economica.
Mihai Razvan Ungureanu – Presedintele Fortei Civice este intr-o situatie mai ingrata ca guvernatoru BNR, la toate capitolele aproape. Nu a facut inca istorie, fiind inca tanar, nu are acelasi acces la resurse -nici actual, nici potential- si nici nu are luxul unui exit din politica. In plus, pare iesit din gratiile Presedintelui Basescu, ceea ce il motiveaza pe aceasta din urma sa caute alte alternative pentru leadershipul dreptei anti-Antonescu, inclinand spre Isarescu. Partea buna e ca pentru MRU „it’s now or never” (nu isi mai poate permite sa plece in strainatate, sperand ca lumea isi va mai aduce aminte de el peste cativa ani), si isi va juca, cu toata energia, cartea, incercand sa devina candidatul de necontestat al dreptei neliberale; la asta se va adauga si un sprijin extern la momentul potrivit. Presupunand ca ar intra in cursa prezidentiala:
 • Scenariu optimist: USL se sparge si MRU, candidat unic pentru dreapta neliberala, reuseste sa il devanseze pe Crin Antonescu, si sa intre in turul doi cu candidatul PSD
 • Scenariu pesimist: USL fie ramane, fie se sparge, dar MRU nu e reprezentant unic al dreptei neliberale, si nu intra in turul doi.
 • Puncte tari ale candidatului: experienta si contactele externe, faptul ca „vorbeste frumos”, o oarecare magie (nu cata avea Antonescu in 2009 – pierduta intre timp – dar inca mai poate spune ca e un outsider al politicii dambovitene si capitaliza asta)
 • Puncte slabe ale candidatului: lipsa de claritate a mesajului (uneori si pretiozitatea limbajului), lipsa masinii de vot, accesul la resurse.
Sorin Oprescu – Primarul Capitalei poate face istorie si ajunge la un moment dat un Pache Protopopescu, cu 2-3 mandate si o regandire a Bucurestiului, sau poate incerca sa repete scenariul basescian, de la primarie la presedintie, intrand in istorie ca tata al natiunii. Cert e ca de Basescu il apropie nu doar zodia scorpionului, ci si comunicarea sa percutanta si sentimentul fermitatii pe care il degaja. Si il mai apropie ceva: simtul riscului; insa pentru ca in 2009 s-a riscat si nu a castigat, acum va avea nevoie de garantii, prioritar de la PSD, inainte sa se arunce in cursa. Presupunand ca ar intra in cursa prezidentiala:
 • Scenariu optimist: USL se sparge si Ponta nu vrea la Presedintie, Oprescu devine candidatul „independent” natural al stangii, avand totodata sex-appeal si fata de o parte din centru sau dreapta care ii recunoaste „trasaturi barbatesti a la Base”; daca ajunge in turul II, e greu de imaginat cum il poate bate cineva la dreapta, fie el Antonescu, Isarescu sau MRU
 • Scenariu pesimist: USL nu se sparge (dar, pe de alta parte, atunci Oprescu nu ar candida) sau se sparge dar o parte din PSD nu vrea sa il sustina pe fata, sau ii pune piedici din spate
 • Puncte tari ale candidatului: comunicare clara si mesaje tari, acces la resurse, parfum de independenta
 • Puncte slabe ale candidatului: mandatul de la primarie (niciodata ca primar nu faci indeajuns sau nu poti multumi pe toata lumea ca politica urbanistica; in plus, gestionezi bugete), lipsa masinii de vot direct subordonate.
In privinta candidaturii unei femei la prezidentialele din 2014, in opinia noastra, acest lucru inca nu este realizabil cu sanse mari de castig. Dincolo de personalitati inviduale, o problema e ca suntem inca, ca vrem sa recunoastem sau nu, o societate conservatoare. Barbatii romani voteaza prioritar cu barbatii, si, din pacate, asa procedeaza si o majoritate (inca) a femeilor.
Un ultim cuvant, nededicat liniei stanga-dreapta. La alegerile prezidentiale din 2014, va conta mult in turul doi si votul minoritatii maghiare, deci va fi interesant de urmarit cum inteleg variile partide sa respecte UDMR pana atunci. Asta explica si calitatea discursurilor lui Ponta, Antonescu si Ungureanu la congresul UDMR din 25 mai.
Urmeaza un an politic fascinant.

Distribuie acest articol

9 COMENTARII

 1. O formulare corecta, pentru ceea ce se spune in continut, ar fi fost Pentagrama prezidentiabila (sau prezidentiabililor) – nu te trimite la a cauta nu stiu ce la Presedintie, ci la candidatii pentru aceasta magistratura (citind titlul, am crezut ca este vorba despre vreo „pentagrama” a lui Basescu!).

 2. Va mai dau eu un scenariu: revolutie in aceasta toamna-iarna, toti cei de mai sus sint cenusa actualei clase politice, interdictia de a mai candida li se aplica. Factorul declansator va fi factura la energie / incalzire plus papica prea scumpa.

  • Vise taica, vise.. Cu un Ilici ales de trei ori dupa o revolutie (intre ghilimele sau nu, cum doresti) sangeroasa, cu Punctul 8 de la Timisoara ignorat de majoritatea populatiei, se poate spune cu certitudine ca poporul nostru va alege cu o majoritate covarsitoare un personaj de teapa Felix (chiar el, sau o marioneta de-a lui). 100%. Fac si pariu cu tine, daca vrei.

 3. Buna seara,

  MRU ar fi cel mai bun pentru Romania dintre toti acesti potenital prezidentiabili. Problema e ca are, alaturi de Oprescu, sansele cele mai scazute sa si ajunga presedinte.
  Este un excelent porfesionist, dar nu prinde la bizon si dreapta non-PNL, atata cata este ea in acest moment nu s-ar incolona in spatele lui. O parte ar merge pe o varianta gen Boc-Udrea-Cristian Diaconescu, pare-se favorizata de Basescu. Varianta asta e mai proasta decat MRU, caci va lua voturi doar din spectrul fostului ARD, undeva sub 20%. MRU poate iesi la un 25% daca nu are contracandidati de la aripa MP-PDL-Udrea sau de la aripa PDL-Blaga.
  Problema e ca daca Antonescu va fi tradat de PSD destul de tarziu, atunci PNL nu mai are timp sa-i ia gatul si se intra in varianta optimista cu Ponta, MRU, Crin Antonescu si acesta din urma ia locul 3. In turul doi, majoritatea votantilor lui Antonescu merg si-l voteaza pe Ponta sau stau acasa, rezultatul fiind o victorie la scor a lui Ponta.
  Daca Crin e tradat de PSD mai devreme, PNL s-ar putea sa-l mazileasca si sa propuna un candidat gen Iohannis sau Tariceanu si e posibil ca PDLBlaga si IRL sa-l sustina pe acesta.
  De asemenea, e posibila si o varianta pe model „Draga Stolo”, unde Iohannis sau poate chiar mediatizatul doctor Raed Arafat (zis si Calafat de sustinatorii USL) sa spuna „Draga Anto”.
  O alta variabila neplacuta atat pentru dreapta lui MRU cat si pentru cea Miscarii Populare este candidatura unui Negoita, de exemplu, din partea grupului Blaga. Aceasta varianta i-ar netezi calea lui Antonescu pentru turul 2, evident contra viitoare servicii consistente din partea acestuia.
  Este, de asemenea, posibil un scenariu de tip coabitant, in care Mugur Isarescu sa fie sprijinit pe fata de dreapta lui Basescu (probabil fara MRU si PDLBlaga), sprijinit tacit de PSD, care ramane cu Antonescu sau Oprescu candidati de fatada. Isarescu se autolimiteaza doar la un rol decorativ, chiar si pe aceasta constitutie, si-i promite lui Ponta inca o numire ca premier. Cred ca acesta varianta este posibila si, chiar daca nu-mi place va fi asa numitul rau mai mic. Dar tot mare va fi, caci tara va continua sa fie parazitata de PSD, care nici macar nu se sfieste (cum au facut pdl-istii) sa-si ascunda natura feudal-penala, ei mergand constant pe minima rezistenta, pe sprijinul needucatilor pe intoarcerea in trecut.
  Factorii externi care pot influenta decisiv situatia sunt: un nou acord cu FMI, un nou val de criza si scumpiri, rezultatele de la europarlamentare, adoptarea unei noi constitutii, regionalizarea, blocarea fondurilor europene, o iarna foarte rece, an agricol mediocru, eventuale miscari de strada.

 4. Inclin sa cred, ca d-l it_s_not_news este un mai bun proroc politic, iar la anul nu se va mai putea conta pe o ,,pozitie buna” a PSD,PNL ,USL, sau pe unitatea lor. Asa ca vor apare si multi alti ,,candidati” in pentagrama.Elementele care-i sustin pronosticul, sint mai mult decit realiste si amenintatoare social…
  Scumpirea la gaze si la curent, vor bulversa incontrolabil politic si social, pungile saracimii romane, constituita din pensionari, someri si salariatii cu salariul minim pe economie.Iar toate acestea, se petrec, in conditiile in care USL a renuntat la cresterea economica de 3-4 la suta pe an, care scotea la ,,munca clasa politica” si ar fi pastrat aproape in intregime, actuala putere de cumparare.

 5. Si pentru ca tot ne depanam vise,ce-ar fi daca poporul s-ar razgandi cu privire la statutul republican al Romaniei,si ar decide ca,pentru a elimina din profitori mediocri si corupti infometati,o solutie ar fi renuntarea pur si simplu la functia de presedinte!?
  O analiza succinta (sau detaliata!) a istoriei recente fiind edificatoare in privinta „reusitei” sistemului politic actual,se va decide ca n-ar fi mai rau cu monarhie…ba poate chiar mai bine pentru multi,cu exceptia candidatilor si a sustinatorilor lor avizi de putere!?
  Pe plan extern faima este asigurata,Ro intrand in cercul restrans al democratiilor monarhice,iar pe plan intern nu e exclus ca,perspectiva reducerii luptei pentru putere exclusiv la partidul de guvernamant,sa fie de natura a calma romanul si a-l obliga sa fie mai exigent…
  Oricine ar fi ales Presedinte n-ar avea acelasi impact pozitiv ca un monarh,asa ca,daca tot se lucreaza la o noua Constitutie,ce-ar fi sa terminam cu sleahta de mediocrii pretentiosi pe care-i platim din buzunarele noastre ca sa se lafaie in palatele Romaniei…?

 6. bullshit…..huge bullshit….chiar nu puteti sa veniti cu o analiza absolut pertinenta care sa arate ca unii pot depasi faza eunucilor cu pretentii??

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Radu Magdin
Radu Magdin este consultant de comunicare si afaceri publice, fiind interesat de IT, energie si marile tendinte din Uniunea Europeana. A lucrat la Bruxelles, la Parlamentul European - ca ofiter de presa, pentru reteaua EurActiv - ca manager de comunicare, respectiv pentru Google - ca manager de politici europene. Anterior a activat, in Romania, in presa si diplomatie.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro