sâmbătă, iunie 12, 2021

Pentru ca istoria să nu se mai repete!

Nu am urmărit prea în detaliu ceea ce s-a întâmplat luni după-amiază, îndată după pronunțarea sentinței în cazul angajărilor fictive de la Consiliul județean Teleorman.
Mi s-a părut curată pierdere de vreme să stau în fața televizorului și să aștept momentul în care sentința de condamnare a deja fostului lider al PSD și urât mirositor reziduu politic este pusă în aplicare. De ce aș fi făcut-o? Ca să văd ce? Un ins căzut, un nimic și un nimeni, o non-valoare patentată, un fost student repetent al Politehnicii bucureștene care a stat preț de doi ani și jumătate pe un nemeritat soclu și care în nici 24 de ore a pierdut totul.
De fapt, numitul Dragnea Nicolae Liviu a primit în ultimele câteva zile numai o parte din ceea ce merită. Mai întâi disprețul celor pe care s-a iluzionat că îi poate conduce, prosti, încăleca, batjocori, făcând pe patriotul, pe naționalistul, pe omul din popor, pe urmașul nu știu cărui așa-zis haiduc din Codrii Vlăsiei cu care se tot lăuda că i-arfi fost strămoș fără să știe că haiducii nu au fost defel precum personajele din filmele lui Dinu Cocea, ci hoți, bandiți la drumul mare. Așa cum a fost și el, numitul Dragnea Nicolae Liviu.
Cum a crezut oare Dragnea că poate să își aroge dreptul de a-și bate joc de o întreagă Românie ? Credea că o poate face dându-le românilor o sută de lei în plus la salariu sau câteva banane ? Precum maimuțicilor din grădinile zoologice. Dragnea a repetat întocmai strategia perdantă a lui Nicolae Ceaușescu. Din fericire, nu i-a mers, însă pentru asta țara a plătit un preț. Care va trebui decontat de Dragnea și de toți cei care i-au aplaudat demersul.
În al doilea rând, Dragnea a fost condamnat juridic doar pentru ceea ce aș numi mișmașurile, matrapazlâcurile lui de mică anvergură, pentru micile lui potlogării. Spun aceasta fiindcă sunt convins că numitul Dragnea Nicolae Liviu a comis adevărate mega-infracțiuni care trebuie investigate, cercetate, făcute publice, pedepsite. Altminteri se va repeta ceea ce s-a petrecut după eliminarea de pe scena istoriei a lui Nicolae Ceaușescu. Adică noi sau generațiile viitoare vom asista la apariția unui alter-ego, a unei reîncarnări a lui Ceaușescu sau a astăzi pușcăriașului Dragnea Nicolae Liviu.
Mi s-a povestit că predarea și încarcerarea lui Dragnea ar fi semănat cu un film prost. Cu mașini cu geamuri fumurii, cu încercarea de a păcăli vigilența jurnaliștilor, cu urmăriri. Dragnea s-a comportat așa cum mă așteptam și cum știam că este. Ca un șobolan care vrea să ne ducă de nas sau să ne mai sară o dată la beregată chiar și atunci când a ajuns în cursă. Și asta a fost tot. O jalnică, o caraghioasă,o lamentabilă ieșire din scenă a unui parvenit josnic. A unui accident al istoriei. Dragnea a ieșit din viața politică și din funcție ca un prost. Așa cum a presimțit, dar nu și cum voia să o facă.
Mult mai interesant mi s-a părut, în schimb, să urmăresc cum reacționează cei ce până duminică sau până cel mai târziu luni la orele prânzului au stat în imediata vecinătate a lui Dragnea. Care, precum numita Plumb Rovana (și, Doamne, ce rușine pentru România că o astfel de persoană ajunge la Bruxelles și la Strasbourg!), îi spuneau cu religiozitate “domnul președinte”. Și ca doamna Plumb au fost mulți. Olguța Vasilescu ot Craiova, prințul consort, Manda, guralivul Codrin Ștefănescu, pelticul Șerban Nicolae care acum se visează din fostul șofer al potlogarului Voicu viitorul președinte al PSD. Cel nelăsat să candideze la alegerile anterioare. Altă victimă, altă dramă, altă personalitate cu studii la universitate particulară ce așteaptă să primească o reparație morală. Unii dintre foștii adulatori ai pușcăriașului Dragnea s-au dat la fund. O a doua categorie au fost obligați să plece. Alții au făcut declarații precum acelea complet demente ale deputatului Rădulescu- Mitralieră, care arată că insul în cauză are nevoie de un urgent și amănunțit consult psihiatric. Doamna Ecaterina Andronescu a spus că partidul nu e ceea ce trebuie, dar că dumneaei a revenit în guvern eminamente chemată de imboldul de a rezolva marile probleme ale școlii. Să nu fi auzit oare doamna ministru despre solidaritatea guvernamentală și despre faptul că în calitate de membru al Executivului răspunde pentru toate deciziile aberante ale acestuia? Iar din noiembrie, de când s-a produs revenirea care era mai bine să nu se întâmple, s-au luat multe astfel de decizii care au îngropat economia și de care de vină nu sunt doar Dragnea, Dăncilă, Vâlcov, sau Teodorovici, ci toți cei care au tăcut. Adică întreaga conducere a PSD, dacă nu cumva chiar toți membrii respectivului partid. Transformat de Dragnea în club mafiot, în cancer, în groparul României.
L-am auzit pe tânărul Ilan Laufer debitând prostia că Dragnea ar fi deținut politic. Adică un fel de nou Iuliu Maniu, a cărui memorie a fost recent insultată mișelește de un așa-zis lider al falșilor social-democrați români. Lăsat la vatră de la Bruxelles a scos capul din nisip și bătrânelul Victor Boștinaru care a început să stabilească vinovății, așa ca la PCR, uitând cum s-a comportat el însuși de fiecare dată când Uniunea Europeană a atras atenția că România condusă de Dragnea a luat-o pe o cale greșită. Câte minciuni a debitat, de câte ori a dovedit că este un individ fără onoare.
Până la ora la care scriu eu acest comentariu nu a apărut încă alter-ego-ul lui Ion Iliescu, insul care să ne spună că Dragnea ar fi întinat nobilele idealuri ale pesedismului. Nu, fotomodelul in retragere Marian Oprișan care a edictat că PSD ar arăta deja mai bine fără Dragnea nu are anvergura necesară. Însă nu mă îndoiesc că un astfel de personaj există și că își pregătește ticăloasa intrare în scenă. Va trebui obligatoriu alungat cu pietre. Pietre simbolice, desigur. Nu de alta, ci pentru că istoria să nu se mai repete. Și pentru că PSD este de domeniul trecutului. Locul lui e în Casa Morților.
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors. ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

12 COMENTARII

 1. Nu-mi place acest articol patetic, care evită să spună PSD-ul este produsul unor părți consistente ale societății românești. Care va continua să-și trimită reprezentanți la vârf.

  • @Omics _ „PSD-ul este produsul unor părți consistente ale societății românești”

   PSD este produsul unei minorități a societății românești.
   PSD este produsul-marionetă al cleptcrației instaurată în 1990, formată din membrii din rândul al doilea ai Securității și PCR. Prin manipulare eficientă făcută cu bani furați [inclusiv] de la mine, a reușit să atragă susținerea unei „părți consistente a societății românești”, pentru manipularea bine făcută este întotdeauna eficientă.

   Dar, exponenții statului de tip mafiot au fost mereu o minoritate, ca orice grup infracțional organizat, care ajunge prin înșelătorie, șantaj, forță, șamd. să controleze accesul la resurse, apoi le distribuie în mod discreționar, dirijând o parte consistentă din acestea către averea proprie și spre apropiații lor.

   • Cu scuze adresate celor care acordă atenție modestelor mele comentarii, rog ca în loc de „pentru manipularea…” să se citească „pentru că manipularea…”. Mulțumesc.

   • Nu, PSD poate fi cel mult exponentul membrilor de partid. Exponentul securistilor (sau al copiilor lor) este USR. De aceea nici nu vrea sa guverneze. Nu e invatat sa lucreze la suprafata, ci numai in umbra, cu postaci avand nume false, spunand neadevaruri pana ce ajungi sa crezi nu ce este adevarat ci ceea ce iti repeta ei la nesfarsit. Dragnea, prin detentia la care a fost supus, isi va spala din pacate (sigur are pacate, dar nu cele pentru care a fost condamnat). Dar voi, care sustineti neadevaruri de care nu aveti cum sa nu fiti constienti, ce vedeti in oglinda ?

 2. Pentru ca istoria să nu se mai repete, nu numai Dragnea trebuia să meargă unde îi este locul, la pușcărie, ci și mulții și nesimțiții săi complici.

  Începînd cu întîi-jefuitorul BOR / „Ștefan Gheorghiu”, exemplarul CEL mai porcin, și la exterior și în interior, din întreaga istorie a unui cult dement, laș, oportunist și criminal, care nu a dus lipsă de asemenea bestii, de la Miron Cristea Legionarul la Teoctist cel Securist și Anticrist:

  https://www.youtube.com/watch?v=yOagrcB7CUc

  Să observați și cum, la ceasul de ananghie temporară al lui Dragnea Jefuitorul de Orfani, imediat se ițesc micii trepadusi „credincioși” de serviciu și încep să regurgiteze teme căznite de iertăciune bizantină și demnitate inerentă a „Domnului” Dragnea.

  Incredibil le e tupeul, infinită ne e sila.

 3. „…în nici 24 de ore a pierdut totul.”

  Cred că averea îi rămâne în familie…Iar peste doi ani și ceva UNiversitatea din Arad îi va acorda d-lui L Dragnea titlul de Doctor Honoris Causa. Nu cred că a pierdut ceva, și-a luat doar o vacanță.

  Cred că dl Dragnea încă mai coordonează ed la distanță anumite activități politice, chiar dacă acum pare că domnia-sa este victima pe care cetățenii au cerut-o. Dl Dragnea este după opinia mea „un sacrificat” pe care cleptocrația l-a dat populației dornice de „sânge”. Oricum se apropiase prea mult de „Cupola” Nașilor.

  Domnia-sa va fi recuperat uletrior, va deveni prosper om de afaceri împreună cu familia și se poate chiar reîntoarce în politică peste câțiva ani (deși cred că va înțelege, precum dl Voiculescu, că oligarhii trebuie să rămână discreți, în spatele politicienilor).

  Barometrul socio-politic este ca întotdeauna dl Ion Cristoiu. Dacă domnia-sa va începe să scrie favorabil despre actuala Opoziție, ne putem aștepta ca într-un an să se petreacă o „balansare” a puterii. Dacă va fi în continuare favorabil PSD-ALDE-UDMR, lucrurile „rămân cum am stabilit”.

 4. Proști dar mulți.
  Electoratul lui Dragnea/PSD a fost păcălit atâta timp de acești tovarăși “penali patrioți”.

  …“…Cum a crezut oare Dragnea că poate să își aroge dreptul de a-și bate joc de o întreagă Românie ?… … Dragnea a repetat întocmai strategia perdantă a lui Nicolae Ceaușescu. Din fericire, nu i-a mers, însă pentru asta țara a plătit un preț. …..”….

  Sistemul Dragnea/PSD nu a dispărut. Sistemul jecmănitorilor, hoților, ticăloșilor, tâlharilor, escrocilor trebuie definitiv înlăturat.
  E numai un început, e numai începutul începutului, după W. Churchill / El Alamein Africa de Nord 1942. The beginn of the beginning …

 5. Ma tot gandeam cat determinism si cata intamplare e in viata, in societate, in istorie. Pana la urma, oare ni se putea intampla sa avem ceva mai bun decat Iliescu in 1989? Dar decat PSD-ul mai apoi? PSD-ul s-a schimbat si el, odata cu societatea. A fost impins, cu incetul, inspre PRM, de la comunismul-socialismul lui Ion Iliescu la zona urat mirositoare a urii nationaliste. Ce le-a unit, insa? Dorinta de impunitate. Revin insa, aveam cum sa alegem de buna voie altceva decat Iliescu, Nastase, Geoana, Ponta, Dragnea? Sau trecutul a fost prea puternic si pur si simplu, ce ne-a fost scris s-a implinit? E nevoie de timp ca mentalitatile sa se schimbe, sa speram ca suntem in pragul unei ere noi, odata cu schimbul de generatii.

 6. ”fotomodelul in retragere Marian Oprișan care a edictat
  că PSD ar arăta deja mai bine fără Dragnea NU ARE ANVERGURA necesară”.

  El nu – dar madam FIREA are negresit , daca nu anvergura , atunci macar GURA de super – țață pe care aseara a si pus-o in functiune – CA IN VREMURILE BUNE !
  Nici urma de convalescență la ea.

  Ca fenomen secundar semnalez ca politica de cadre
  a lui Dragnea orientata spre promovarea
  cator mai multe ”găinușe” obediente – MUNCA IN SÂNUL FEMEILOR cum se spunea
  pe vremea lui Ceausescu – a ridicat in cupola partidului
  cel putin 4 (PATRU) TOVARĂȘE
  cu potential exploziv ridicat : Olguța, Dancila, Carmen Dan si Firea.
  E clar ca Firea le uraste pe celelalte trei ,
  dar vorba umbla ca si cele 3 se detesta reciproc.
  Asa incat
  pe langa miscarile parsive de epurare a codrinilor
  intru construirea ”noului PSD”
  eu ma astept si la un razboi al amazoanelor
  care va fi unul sincer si ne va oferi reale motive de enterteinment.

  Mai ales Albinuta Gabi –
  abila in ascunderea propriului diagnostic (”lipsa majora de țigle”)
  va excela, deoarece e vremea ei ,
  iar pana la decesul său politic definitiv ,
  care va avea loc la localele de anul viitor
  are tot timpul din lume sa se producă.

 7. Imi amintesc ca in Franta a existat un caz similar al unui fost premier sau presedinte (nu mai stiu exact) care a angajat fictiv 10 oameni in administratie platiti din alte fonduri. Acel politician a primit 1 an cu suspendare doar. Imi imaginez ca Dragnea a suparat mai multa lume decat suntem noi lasati sa credem. Pe langa faptul ca a incercat sa distruga justitia in forta in favoarea sa si a baronilor locali, a pus in pericol si parteneriatul strategic cu SUA plus ceva interese europene. A anulat niste investitii in armata si in achizitia de corvete si avioane.
  Asadar, cred ca mai multi ii doreau capul pe tava.

 8. Mă minunez cum un mic critic de piei de cloşcă a ajuns să supravieţuiască scârbei universale care bulbucăie în el.
  O creatură normală făcea infarct, accident cerebral sau încăleca pervazul balconului.
  Se pare că gudronul ce-i umple maţele, îl propulseză mai departe. Ne vedem pe partea ailaltă, la subsol. Sper să nu-mi fii şef de cazan.

 9. Articolul l-a mentionat, nu intamplator, pe tanarul domn Ilan Laufer, care, in mod perfect justificat, stie mai bine ca multa lume din Romania, ce este si cine este un detinut politic!
  Daca Ilan Laufer spune, asa este, no doubt!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carte recomandată

Iata o carte cu un subiect in aparenta simplu: o familie de romani cu un copil mic se muta in strainatate si invata incet-incet sa depaseasca o serie de neajunsuri si sa se impace cu altele. Mihai e scriitor (adica veniturile lui sint subtirele), sotia lui are un job nou de care e foarte multumita… vezi aici continuarea

 

 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

Claudiu Iordache, înlocuit cu Gelu Voican Voiculescu la conducerea Institutului Revoluției

Ieri 30 martie 2018, membrii Colegiului Național al Institutului Revoluției Române l-au destituit pe Claudiu Iordache din fruntea acestui institut, numindu-l în...

Clujeanul, PR-ul și dezvrăjirea

La Cluj-Napoca, “Inima Transilvaniei” care bate ritmul unei dezvoltări urbane alerte, orice proiect este două: un proiect politic și unul real, legătura...

Commento ergo sum

Progresul frustrează. Iată ideea principală a acestui articol și, la drept vorbind, singura; nu este nevoie de continuarea lecturii, în caz că...

Pandemia, stările excepţionale şi erodarea constituţionalismului

Un nou tipar de guvernare pare să se fi impus,în numele siguranţei colective: administrarea statelor prin recursul la stări excepţionale. Numele lor poate...

Amnezia Gell-Mann și efectul ei

Boala din titlul articolului nu se studiază în facultățile de medicină. Iar în România, sunt aproape sigur, numele...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

 

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro