luni, decembrie 6, 2021

Pentru ca istoria să nu se mai repete!

Nu am urmărit prea în detaliu ceea ce s-a întâmplat luni după-amiază, îndată după pronunțarea sentinței în cazul angajărilor fictive de la Consiliul județean Teleorman.
Mi s-a părut curată pierdere de vreme să stau în fața televizorului și să aștept momentul în care sentința de condamnare a deja fostului lider al PSD și urât mirositor reziduu politic este pusă în aplicare. De ce aș fi făcut-o? Ca să văd ce? Un ins căzut, un nimic și un nimeni, o non-valoare patentată, un fost student repetent al Politehnicii bucureștene care a stat preț de doi ani și jumătate pe un nemeritat soclu și care în nici 24 de ore a pierdut totul.
De fapt, numitul Dragnea Nicolae Liviu a primit în ultimele câteva zile numai o parte din ceea ce merită. Mai întâi disprețul celor pe care s-a iluzionat că îi poate conduce, prosti, încăleca, batjocori, făcând pe patriotul, pe naționalistul, pe omul din popor, pe urmașul nu știu cărui așa-zis haiduc din Codrii Vlăsiei cu care se tot lăuda că i-arfi fost strămoș fără să știe că haiducii nu au fost defel precum personajele din filmele lui Dinu Cocea, ci hoți, bandiți la drumul mare. Așa cum a fost și el, numitul Dragnea Nicolae Liviu.
Cum a crezut oare Dragnea că poate să își aroge dreptul de a-și bate joc de o întreagă Românie ? Credea că o poate face dându-le românilor o sută de lei în plus la salariu sau câteva banane ? Precum maimuțicilor din grădinile zoologice. Dragnea a repetat întocmai strategia perdantă a lui Nicolae Ceaușescu. Din fericire, nu i-a mers, însă pentru asta țara a plătit un preț. Care va trebui decontat de Dragnea și de toți cei care i-au aplaudat demersul.
În al doilea rând, Dragnea a fost condamnat juridic doar pentru ceea ce aș numi mișmașurile, matrapazlâcurile lui de mică anvergură, pentru micile lui potlogării. Spun aceasta fiindcă sunt convins că numitul Dragnea Nicolae Liviu a comis adevărate mega-infracțiuni care trebuie investigate, cercetate, făcute publice, pedepsite. Altminteri se va repeta ceea ce s-a petrecut după eliminarea de pe scena istoriei a lui Nicolae Ceaușescu. Adică noi sau generațiile viitoare vom asista la apariția unui alter-ego, a unei reîncarnări a lui Ceaușescu sau a astăzi pușcăriașului Dragnea Nicolae Liviu.
Mi s-a povestit că predarea și încarcerarea lui Dragnea ar fi semănat cu un film prost. Cu mașini cu geamuri fumurii, cu încercarea de a păcăli vigilența jurnaliștilor, cu urmăriri. Dragnea s-a comportat așa cum mă așteptam și cum știam că este. Ca un șobolan care vrea să ne ducă de nas sau să ne mai sară o dată la beregată chiar și atunci când a ajuns în cursă. Și asta a fost tot. O jalnică, o caraghioasă,o lamentabilă ieșire din scenă a unui parvenit josnic. A unui accident al istoriei. Dragnea a ieșit din viața politică și din funcție ca un prost. Așa cum a presimțit, dar nu și cum voia să o facă.
Mult mai interesant mi s-a părut, în schimb, să urmăresc cum reacționează cei ce până duminică sau până cel mai târziu luni la orele prânzului au stat în imediata vecinătate a lui Dragnea. Care, precum numita Plumb Rovana (și, Doamne, ce rușine pentru România că o astfel de persoană ajunge la Bruxelles și la Strasbourg!), îi spuneau cu religiozitate “domnul președinte”. Și ca doamna Plumb au fost mulți. Olguța Vasilescu ot Craiova, prințul consort, Manda, guralivul Codrin Ștefănescu, pelticul Șerban Nicolae care acum se visează din fostul șofer al potlogarului Voicu viitorul președinte al PSD. Cel nelăsat să candideze la alegerile anterioare. Altă victimă, altă dramă, altă personalitate cu studii la universitate particulară ce așteaptă să primească o reparație morală. Unii dintre foștii adulatori ai pușcăriașului Dragnea s-au dat la fund. O a doua categorie au fost obligați să plece. Alții au făcut declarații precum acelea complet demente ale deputatului Rădulescu- Mitralieră, care arată că insul în cauză are nevoie de un urgent și amănunțit consult psihiatric. Doamna Ecaterina Andronescu a spus că partidul nu e ceea ce trebuie, dar că dumneaei a revenit în guvern eminamente chemată de imboldul de a rezolva marile probleme ale școlii. Să nu fi auzit oare doamna ministru despre solidaritatea guvernamentală și despre faptul că în calitate de membru al Executivului răspunde pentru toate deciziile aberante ale acestuia? Iar din noiembrie, de când s-a produs revenirea care era mai bine să nu se întâmple, s-au luat multe astfel de decizii care au îngropat economia și de care de vină nu sunt doar Dragnea, Dăncilă, Vâlcov, sau Teodorovici, ci toți cei care au tăcut. Adică întreaga conducere a PSD, dacă nu cumva chiar toți membrii respectivului partid. Transformat de Dragnea în club mafiot, în cancer, în groparul României.
L-am auzit pe tânărul Ilan Laufer debitând prostia că Dragnea ar fi deținut politic. Adică un fel de nou Iuliu Maniu, a cărui memorie a fost recent insultată mișelește de un așa-zis lider al falșilor social-democrați români. Lăsat la vatră de la Bruxelles a scos capul din nisip și bătrânelul Victor Boștinaru care a început să stabilească vinovății, așa ca la PCR, uitând cum s-a comportat el însuși de fiecare dată când Uniunea Europeană a atras atenția că România condusă de Dragnea a luat-o pe o cale greșită. Câte minciuni a debitat, de câte ori a dovedit că este un individ fără onoare.
Până la ora la care scriu eu acest comentariu nu a apărut încă alter-ego-ul lui Ion Iliescu, insul care să ne spună că Dragnea ar fi întinat nobilele idealuri ale pesedismului. Nu, fotomodelul in retragere Marian Oprișan care a edictat că PSD ar arăta deja mai bine fără Dragnea nu are anvergura necesară. Însă nu mă îndoiesc că un astfel de personaj există și că își pregătește ticăloasa intrare în scenă. Va trebui obligatoriu alungat cu pietre. Pietre simbolice, desigur. Nu de alta, ci pentru că istoria să nu se mai repete. Și pentru că PSD este de domeniul trecutului. Locul lui e în Casa Morților.
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors. ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

12 COMENTARII

 1. Nu-mi place acest articol patetic, care evită să spună PSD-ul este produsul unor părți consistente ale societății românești. Care va continua să-și trimită reprezentanți la vârf.

  • @Omics _ „PSD-ul este produsul unor părți consistente ale societății românești”

   PSD este produsul unei minorități a societății românești.
   PSD este produsul-marionetă al cleptcrației instaurată în 1990, formată din membrii din rândul al doilea ai Securității și PCR. Prin manipulare eficientă făcută cu bani furați [inclusiv] de la mine, a reușit să atragă susținerea unei „părți consistente a societății românești”, pentru manipularea bine făcută este întotdeauna eficientă.

   Dar, exponenții statului de tip mafiot au fost mereu o minoritate, ca orice grup infracțional organizat, care ajunge prin înșelătorie, șantaj, forță, șamd. să controleze accesul la resurse, apoi le distribuie în mod discreționar, dirijând o parte consistentă din acestea către averea proprie și spre apropiații lor.

   • Cu scuze adresate celor care acordă atenție modestelor mele comentarii, rog ca în loc de „pentru manipularea…” să se citească „pentru că manipularea…”. Mulțumesc.

   • Nu, PSD poate fi cel mult exponentul membrilor de partid. Exponentul securistilor (sau al copiilor lor) este USR. De aceea nici nu vrea sa guverneze. Nu e invatat sa lucreze la suprafata, ci numai in umbra, cu postaci avand nume false, spunand neadevaruri pana ce ajungi sa crezi nu ce este adevarat ci ceea ce iti repeta ei la nesfarsit. Dragnea, prin detentia la care a fost supus, isi va spala din pacate (sigur are pacate, dar nu cele pentru care a fost condamnat). Dar voi, care sustineti neadevaruri de care nu aveti cum sa nu fiti constienti, ce vedeti in oglinda ?

 2. Pentru ca istoria să nu se mai repete, nu numai Dragnea trebuia să meargă unde îi este locul, la pușcărie, ci și mulții și nesimțiții săi complici.

  Începînd cu întîi-jefuitorul BOR / „Ștefan Gheorghiu”, exemplarul CEL mai porcin, și la exterior și în interior, din întreaga istorie a unui cult dement, laș, oportunist și criminal, care nu a dus lipsă de asemenea bestii, de la Miron Cristea Legionarul la Teoctist cel Securist și Anticrist:

  https://www.youtube.com/watch?v=yOagrcB7CUc

  Să observați și cum, la ceasul de ananghie temporară al lui Dragnea Jefuitorul de Orfani, imediat se ițesc micii trepadusi „credincioși” de serviciu și încep să regurgiteze teme căznite de iertăciune bizantină și demnitate inerentă a „Domnului” Dragnea.

  Incredibil le e tupeul, infinită ne e sila.

 3. „…în nici 24 de ore a pierdut totul.”

  Cred că averea îi rămâne în familie…Iar peste doi ani și ceva UNiversitatea din Arad îi va acorda d-lui L Dragnea titlul de Doctor Honoris Causa. Nu cred că a pierdut ceva, și-a luat doar o vacanță.

  Cred că dl Dragnea încă mai coordonează ed la distanță anumite activități politice, chiar dacă acum pare că domnia-sa este victima pe care cetățenii au cerut-o. Dl Dragnea este după opinia mea „un sacrificat” pe care cleptocrația l-a dat populației dornice de „sânge”. Oricum se apropiase prea mult de „Cupola” Nașilor.

  Domnia-sa va fi recuperat uletrior, va deveni prosper om de afaceri împreună cu familia și se poate chiar reîntoarce în politică peste câțiva ani (deși cred că va înțelege, precum dl Voiculescu, că oligarhii trebuie să rămână discreți, în spatele politicienilor).

  Barometrul socio-politic este ca întotdeauna dl Ion Cristoiu. Dacă domnia-sa va începe să scrie favorabil despre actuala Opoziție, ne putem aștepta ca într-un an să se petreacă o „balansare” a puterii. Dacă va fi în continuare favorabil PSD-ALDE-UDMR, lucrurile „rămân cum am stabilit”.

 4. Proști dar mulți.
  Electoratul lui Dragnea/PSD a fost păcălit atâta timp de acești tovarăși “penali patrioți”.

  …“…Cum a crezut oare Dragnea că poate să își aroge dreptul de a-și bate joc de o întreagă Românie ?… … Dragnea a repetat întocmai strategia perdantă a lui Nicolae Ceaușescu. Din fericire, nu i-a mers, însă pentru asta țara a plătit un preț. …..”….

  Sistemul Dragnea/PSD nu a dispărut. Sistemul jecmănitorilor, hoților, ticăloșilor, tâlharilor, escrocilor trebuie definitiv înlăturat.
  E numai un început, e numai începutul începutului, după W. Churchill / El Alamein Africa de Nord 1942. The beginn of the beginning …

 5. Ma tot gandeam cat determinism si cata intamplare e in viata, in societate, in istorie. Pana la urma, oare ni se putea intampla sa avem ceva mai bun decat Iliescu in 1989? Dar decat PSD-ul mai apoi? PSD-ul s-a schimbat si el, odata cu societatea. A fost impins, cu incetul, inspre PRM, de la comunismul-socialismul lui Ion Iliescu la zona urat mirositoare a urii nationaliste. Ce le-a unit, insa? Dorinta de impunitate. Revin insa, aveam cum sa alegem de buna voie altceva decat Iliescu, Nastase, Geoana, Ponta, Dragnea? Sau trecutul a fost prea puternic si pur si simplu, ce ne-a fost scris s-a implinit? E nevoie de timp ca mentalitatile sa se schimbe, sa speram ca suntem in pragul unei ere noi, odata cu schimbul de generatii.

 6. ”fotomodelul in retragere Marian Oprișan care a edictat
  că PSD ar arăta deja mai bine fără Dragnea NU ARE ANVERGURA necesară”.

  El nu – dar madam FIREA are negresit , daca nu anvergura , atunci macar GURA de super – țață pe care aseara a si pus-o in functiune – CA IN VREMURILE BUNE !
  Nici urma de convalescență la ea.

  Ca fenomen secundar semnalez ca politica de cadre
  a lui Dragnea orientata spre promovarea
  cator mai multe ”găinușe” obediente – MUNCA IN SÂNUL FEMEILOR cum se spunea
  pe vremea lui Ceausescu – a ridicat in cupola partidului
  cel putin 4 (PATRU) TOVARĂȘE
  cu potential exploziv ridicat : Olguța, Dancila, Carmen Dan si Firea.
  E clar ca Firea le uraste pe celelalte trei ,
  dar vorba umbla ca si cele 3 se detesta reciproc.
  Asa incat
  pe langa miscarile parsive de epurare a codrinilor
  intru construirea ”noului PSD”
  eu ma astept si la un razboi al amazoanelor
  care va fi unul sincer si ne va oferi reale motive de enterteinment.

  Mai ales Albinuta Gabi –
  abila in ascunderea propriului diagnostic (”lipsa majora de țigle”)
  va excela, deoarece e vremea ei ,
  iar pana la decesul său politic definitiv ,
  care va avea loc la localele de anul viitor
  are tot timpul din lume sa se producă.

 7. Imi amintesc ca in Franta a existat un caz similar al unui fost premier sau presedinte (nu mai stiu exact) care a angajat fictiv 10 oameni in administratie platiti din alte fonduri. Acel politician a primit 1 an cu suspendare doar. Imi imaginez ca Dragnea a suparat mai multa lume decat suntem noi lasati sa credem. Pe langa faptul ca a incercat sa distruga justitia in forta in favoarea sa si a baronilor locali, a pus in pericol si parteneriatul strategic cu SUA plus ceva interese europene. A anulat niste investitii in armata si in achizitia de corvete si avioane.
  Asadar, cred ca mai multi ii doreau capul pe tava.

 8. Mă minunez cum un mic critic de piei de cloşcă a ajuns să supravieţuiască scârbei universale care bulbucăie în el.
  O creatură normală făcea infarct, accident cerebral sau încăleca pervazul balconului.
  Se pare că gudronul ce-i umple maţele, îl propulseză mai departe. Ne vedem pe partea ailaltă, la subsol. Sper să nu-mi fii şef de cazan.

 9. Articolul l-a mentionat, nu intamplator, pe tanarul domn Ilan Laufer, care, in mod perfect justificat, stie mai bine ca multa lume din Romania, ce este si cine este un detinut politic!
  Daca Ilan Laufer spune, asa este, no doubt!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Dimensiunile teritoriale ale depopulării țării în anul 2020

Populația rezidentă a țării era la începutul anului 2021 de aproape 19,2 milioane locuitori. Declinul din anul 2020 a fost deosebit de...

Egalitatea și economia de piață

Narațiunea obișnuită despre egalitate în România este că acest „vis de aur” al poporului este pe cale să se destrame. Bogații devin...

Neamțu’ Țiganu’ citește Coranu’

Hafsa, Akif, Azra, Suleymen, Neyla, Dzina, Aisha... și multe alte nume. Eu nu știu cine sunt acești copilași, nu-i recunosc după fețe,...

De ce majoritatea modelelor climatice sunt „fierbinți”?

O bună parte din articolele mele publicate pe această platformă discută modele (simulări) ale variațiilor unor parametri climatici precum concentrația de CO2,...

Noi, chinezii

            Cu mulți ani în urmă am fost surprins să aflu că, în limba română (ba chiar în cea veche) există un...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro