vineri, martie 29, 2024

Pentru că liberalizarea pieţei de gaze e în beneficiul IMM-urilor!

Ministrul energiei – îl ştiţi, cel care se jura că liberalizarea pentru non-casnici se va face la sfârşitul anului, după lege! – nu a ratat ocazia de a împinge ideea amânării liberalizării pieţei de gaz pentru cei 170.000 de cosnumatori non-casnici.

De ce doar pentru CET-uri şi nu pentru IMM-uri?

Simplu: pentru că până acum CET-urile cumpărau gazul folosit pentru producţia de energie termică la preţurile de gaz pentru consumatorii casnici (51-53 RON/MWh), în timp ce IMM-urile ajunseseră deja, conform calendarului pentru non-casnici, la 89-90. Pentru CET-uri ar fi o creştere de cost pentru termie cu vreo 40%, pentru IMM-uri nu.

Pentru că preţurile pentru IMM-uri nu vor fi mai mici decât 89-90 RON/MWh dacă nu se liberalizează piaţa, acesta este deja preţul din bursă (tranzacţiile de pe BRM, cam 10% din tot gazul din ţară, se încheie în jurul acestui preţ).

Pentru că într-adevăr în cazul CET-urilor nu vrem să adâncim şi mai mult problema deconectării. Avem discrepanţe între centralele pe gaz şi termoficare tocmai din cauză că s-a amânat liberalizarea pieţei de gaze, lucru care i-a făcut pe oameni să opteze pentru încălzirea pe gaz nu cu mult mai scumpă, comparativ cu termoficarea scumpă şi de calitate execrabilă. Dar în cazul IMM-urilor, orice IMM va vrea să opteze între cei 100 de furnizori din piaţă mai curând decât să fie stimulat să rămână dependent de monopolul EON şi GDF. IMM-urile nu au nevoie de altceva decât de informaţii privind ofertele furnizorilor, nu de monopol privat cu patalama de la stat, la preţuri chiar mai mari decât în piaţa concurenţială!

Pentru că liberalizarea pieţei de gaz e în beneficiul IMM-urilor, iar amânarea liberalizării în beneficiul EON şi GDF, care sub nicio formă nu vor să renunţe la o cotă de piaţă garantată şi cu profit garantat. Garantarea unui monopol în detrimentul consumatorilor e o chestiune de nemaiauzit într-o ţară cu economie de piaţă funcţională.

O notă personală de dezamăgire – urâtă evoluţie a avut ministrul energiei anul acesta.

Distribuie acest articol

4 COMENTARII

  1. Din pacate, se pare ca acelasi ministru a introdus restrictiile care fac debransarea aproape imposibila, inclusiv aberatia ca nu te poti debransa daca nimeni altcineva din bloc nu s-a debransat – practic, o interdictie absoluta in conditiile in care cineva ar trebui sa fie „primul” dar nimeni nu are voie sa faca acest lucru!
    Evident, socialismul / capitalismul de cumetrie sunt in floare iar gura CET-urilor trebuie sa manance si ea ceva… pe spatele populatiei si al IMM-urilor, desigur.

  2. 90 lei/MWh? Pai asta e pret de Black Friday!!! Consumatorii casnici cu centrale de apartament platesc 112 lei/MWh, fara TVA. 139 lei/MWh cu TVA.

    Stie cineva, consumatorii casnici care nu depind de mila RADET/ELCEN/Primarie au posibilitatea de a-si alege furnizorul de gaze? Ceva imi spune ca au, dar e o mare nebuloasa in problema asta, pe care nimeni nu vrea sa o clarifice.

    • 90 si 53 sunt preturile doar pt gaz. La astea se mai adauga tarifele de transport, distributie, inmagazinare, furnizare, plus taxe. Deci pretul acela de 112 e de fapt 53 + aceste tarife si taxe.

      Teoretic aveti dreptul sa va schimbati furnizorul, insa deocamdata pretul pt consumatorii casnici in piata libera ar fi cu vreo 40 RON/MWh mai mult decat la reglementat.

      • Multumesc pentru lamuriri. Deci 90 lei este pretul la sonda. Deocamdata da, este mai bine in sistemul reglementat. Dar atunci cand nu va mai fi, ar trebui inceputa o campanie de informare, in paralel cu o foarte buna reglementare a operatiunii de schimbare a furnizorului, focusate pe inlaturarea efectelor negative ale asimetriei informatiei (furnizorii intotdeauna stiu mai mult decat clientul final).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Otilia Nutu
Otilia Nutuhttp://expertforum.ro
Ana Otilia Nuţu este analista de politici publice în energie la Expert Forum și este Co-chair al Eastern Partnership Civil Society Forum

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro