duminică, noiembrie 28, 2021

Pentru că liberalizarea pieţei de gaze e în beneficiul IMM-urilor!

Ministrul energiei – îl ştiţi, cel care se jura că liberalizarea pentru non-casnici se va face la sfârşitul anului, după lege! – nu a ratat ocazia de a împinge ideea amânării liberalizării pieţei de gaz pentru cei 170.000 de cosnumatori non-casnici.

De ce doar pentru CET-uri şi nu pentru IMM-uri?

Simplu: pentru că până acum CET-urile cumpărau gazul folosit pentru producţia de energie termică la preţurile de gaz pentru consumatorii casnici (51-53 RON/MWh), în timp ce IMM-urile ajunseseră deja, conform calendarului pentru non-casnici, la 89-90. Pentru CET-uri ar fi o creştere de cost pentru termie cu vreo 40%, pentru IMM-uri nu.

Pentru că preţurile pentru IMM-uri nu vor fi mai mici decât 89-90 RON/MWh dacă nu se liberalizează piaţa, acesta este deja preţul din bursă (tranzacţiile de pe BRM, cam 10% din tot gazul din ţară, se încheie în jurul acestui preţ).

Pentru că într-adevăr în cazul CET-urilor nu vrem să adâncim şi mai mult problema deconectării. Avem discrepanţe între centralele pe gaz şi termoficare tocmai din cauză că s-a amânat liberalizarea pieţei de gaze, lucru care i-a făcut pe oameni să opteze pentru încălzirea pe gaz nu cu mult mai scumpă, comparativ cu termoficarea scumpă şi de calitate execrabilă. Dar în cazul IMM-urilor, orice IMM va vrea să opteze între cei 100 de furnizori din piaţă mai curând decât să fie stimulat să rămână dependent de monopolul EON şi GDF. IMM-urile nu au nevoie de altceva decât de informaţii privind ofertele furnizorilor, nu de monopol privat cu patalama de la stat, la preţuri chiar mai mari decât în piaţa concurenţială!

Pentru că liberalizarea pieţei de gaz e în beneficiul IMM-urilor, iar amânarea liberalizării în beneficiul EON şi GDF, care sub nicio formă nu vor să renunţe la o cotă de piaţă garantată şi cu profit garantat. Garantarea unui monopol în detrimentul consumatorilor e o chestiune de nemaiauzit într-o ţară cu economie de piaţă funcţională.

O notă personală de dezamăgire – urâtă evoluţie a avut ministrul energiei anul acesta.

Distribuie acest articol

4 COMENTARII

 1. Din pacate, se pare ca acelasi ministru a introdus restrictiile care fac debransarea aproape imposibila, inclusiv aberatia ca nu te poti debransa daca nimeni altcineva din bloc nu s-a debransat – practic, o interdictie absoluta in conditiile in care cineva ar trebui sa fie „primul” dar nimeni nu are voie sa faca acest lucru!
  Evident, socialismul / capitalismul de cumetrie sunt in floare iar gura CET-urilor trebuie sa manance si ea ceva… pe spatele populatiei si al IMM-urilor, desigur.

 2. 90 lei/MWh? Pai asta e pret de Black Friday!!! Consumatorii casnici cu centrale de apartament platesc 112 lei/MWh, fara TVA. 139 lei/MWh cu TVA.

  Stie cineva, consumatorii casnici care nu depind de mila RADET/ELCEN/Primarie au posibilitatea de a-si alege furnizorul de gaze? Ceva imi spune ca au, dar e o mare nebuloasa in problema asta, pe care nimeni nu vrea sa o clarifice.

  • 90 si 53 sunt preturile doar pt gaz. La astea se mai adauga tarifele de transport, distributie, inmagazinare, furnizare, plus taxe. Deci pretul acela de 112 e de fapt 53 + aceste tarife si taxe.

   Teoretic aveti dreptul sa va schimbati furnizorul, insa deocamdata pretul pt consumatorii casnici in piata libera ar fi cu vreo 40 RON/MWh mai mult decat la reglementat.

   • Multumesc pentru lamuriri. Deci 90 lei este pretul la sonda. Deocamdata da, este mai bine in sistemul reglementat. Dar atunci cand nu va mai fi, ar trebui inceputa o campanie de informare, in paralel cu o foarte buna reglementare a operatiunii de schimbare a furnizorului, focusate pe inlaturarea efectelor negative ale asimetriei informatiei (furnizorii intotdeauna stiu mai mult decat clientul final).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Otilia Nutuhttp://expertforum.ro
Ana Otilia Nuţu este analist de politici publice in energie si infrastructura la Expert Forum.

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Echipa câştigătoare a Preşedintelui Iohannis

La un an de la alegerile parlamentare, România are, în fine, o echipă câştigătoare : alianţa  social-liberală  şi-a definitivat lista de miniştri...

Opinie-răspuns la opinia vicepreședintelui PSD: putem aboli cota unică, dar cu asta ce-am rezolvat?

Percep opinia prezentată zilele trecute în ZF de dl. Sorin Grindeanu, vicepreședintele PSD, ca o binevenită deschidere la dialog privind oportunitatea renunțării...

In chestiunea scandalului MTR, despre toleranta si corectitudine politica

Nu se mai termina povestea cu MTR. Unii vor sa vada nu stiu ce film tezist, din acelea cu tema corecta politic la care...

De-democratizarea regimului politic din România. Interviu cu politologul Alexandru Gussi

Președintele l-a desemnat pe Nicolae Ciucă din nou ca premier, după o criză politică îndelungată. Cum s-a ajuns la această criză și...

De ce s-a întâmplat ce s-a întâmplat în ultimele luni în România

Cele mai vizibile probleme din ultimele luni în România au ținut de 3 crize – criza în sănătate (Valul 4 de Covid...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro