joi, ianuarie 27, 2022

Pentru ce merită scuipat și mazilit Patapievici? + Guvernului Ponta: nu faceți voi un duș rece?

Horia Roman Patapievici – fost și viitor om liber

Adevărul e că atunci cînd citeam ”Politice”, în timpul liceului, nu mi l-aş fi închipuit pe Horia-Roman Patapievici şef de instituţie. Eram nişte revoltaţi, şi el prin ce scria, şi eu pentru că îl citeam. Nu i-am spus niciodată, nici public, nici privat, dar mi-a marcat adolescenţa. Şi îi datorez o bună parte din ceea ce sînt. Simt aşa, o nevoie să scriu asta, veţi înţelege imediat de ce.

În 1999 a intrat, la propunerea PNŢCD, în ceea ce urma să fie Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii. Întrebat de ce a intrat în guvern, André Malraux a spus că cine a scris cum a scris el nu poate să stea deoparte. A simţit că i se potriveşte. Discuţia noastră e neaşteptată. Găsesc un Patapievici tensionat, incredibil de tensionat. Pus să facă bilanţuri. „La anul trag linie, dragă Cristi, mai mult de un deceniu de implicare instituţională“. Şi e mîndru. Înşiră febril ce lasă în urmă, atunci cînd îl întreb. E limpede că s-a gîndit mult la asta. Şi că e decis: la anul se retrage. Gata, i-a ajuns.

La CNSAS a fost o luptă inegală. 8000 de dosare au predat Serviciile Secrete cîtă vreme au fost Iliescu şi PSD la putere, faţă de două milioane cîte sînt acum la CNSAS. Ce a făcut totuşi Patapievici acolo? A ţinut alertată opinia publică, a construit fluxul de hîrtii şi proceduri din CNSAS. Practic, instituţia a trebuit inventată şi s-au inspirat din experienţa Comisiei Gauck din Germania.

La Institutul Cultural Român, Patapievici nu a avut de inventat o instituţie, ci de reinventat una, fosta Fundaţie Culturală Română. „Am vrut să construim o instituţie pe care să o lansăm pe piaţa occidentală. E un succes, şi nu e un succes pe nişte standarde fluctuante, interne, ci pe cum sîntem apreciaţi în afară. Ştii cum am simţit asta? Cineva de la British Council, la început de mandat, nici nu auzise de instituţia asta. Acum toţi ştiu de ICR, şi, atenţie, nu ne spun ai-si-ar, pe limba lor, ci i-ce-re, pronunţia în română – asta înseamnă un brand. Pot să spun acum că am reuşit să construiesc o instituţie viabilă pe pieţele occidentale şi, ca rezultat, pentru prima oară am creat artiştilor români posibilitatea să-şi conceapă cariera în mod dublu, atît în ţară, cît şi în străinătate.“ Ţine să-i amintească pe colegii săi Mircea Mihăieş şi Tania Radu, împreună cu care „am inventat programele de aici, ele nu existau şi nici nu erau în altă parte în România, a trebuit să le luăm de la zero“.

Nu există limite de mandate ca şef la ICR, dar Patapievici ştie sigur că se va retrage după al doilea. De fapt, pare că aşteaptă să se termine odată. Cînd îl întreb despre părţile pe care le regretă, vorbeşte revoltat, iritat, enervat cum nu cred să-l mai fi văzut. „Spaţiul public românesc este toxic. Niciodată imaginea mea nu a fost mai proastă ca acum, niciodată ura împotriva mea nu a fost mai liber exprimată şi mai mare şi niciodată nu am servit mai eficace cauza publică decît am făcut-o în aceşti opt ani. Dacă ar fi să compar cu primul deceniu de după 1989 – eram scriitor, aveam libertate, dar nu am făcut decît să mă servesc pe mine, totul se răsfrîngea asupra mea. Acum servesc o cauză publică, şi niciodată nu am fost mai atacat ca acum.“ Îi spun că exagerează, că sînt oameni care îl apreciază. Este vehement, neaşteptat de descurajat. „Dragă Cristi, cînd merg pe stradă, din trei oameni care mă opresc, doi o fac ca să mă scuipe. Lucrul ăsta devine în scurt timp insuportabil.“ Am impresia că asta cu scuipatul o spune la modul metaforic, dar nu e aşa. „Nu mai departe de acum o săptămînă şi jumătate un om m-a întrebat dacă sînt Patapievici şi m-a scuipat pe pantaloni. Şi nu merit asta, e o monstruozitate.“ Îşi mai aminteşte că a fost cu părintele Marchiş la o mănăstire şi acolo a fost acostat de alt cetăţean indignat, care şi-a amintit că a scris ceva de rău despre Eminescu şi că e „intelectualul lui Băsescu“. Campania de demonizare a „intelectualilor lui Băsescu“ dusă de Antena 3 a condus la asemenea situaţii. În faţa acestor exemple, nu prea mai găsesc argumente. Se lasă o tăcere aiurea în conversaţia noastră, nu mai am replică. Nu ar fi durut atît de tare dacă această campanie şi aceşti cetăţeni robotizaţi de prostie televizată nu ar veni peste o asurzitoare lipsă de solidaritate a scriitorilor şi artiştilor care au beneficiat de programele ICR. Îşi aminteşte o scenă, acum mai bine de un an, cînd ieşea din Institut şi în faţă era un grup de tineri poeţi veniţi să-şi facă decontul pentru o călătorie în Suedia. A dat să-i salute, dar au întors capul. „E şocant, oameni care îşi făcuseră o carieră şi prin aceste programe inventate de noi, oameni care nu ar fi ajuns în viaţa lor traduşi în străinătate fără această şansă. Mi-e uşor să fiu înjurat de C.V. Tudor sau de senatorul PSD Surupăceanu, care zice că nu am dreptul să conduc ICR pentru că nu sînt român, dar oameni cărora le-am făcut bine, care au beneficiat de aceste programe…?! Le-au sucit minţile.“

Nu prea ştiu ce să zic. Să sugerez că poate nu l-au observat? Că poate e prea sensibil? Mai bine tac. Îmi aduc aminte de cazul poneiului roz. De tăcerea puzderiei de postmodernişti posh de care s-a umplut oraşul şi care nu au găsit de cuviinţă să apere ICR, atunci. Ironia face ca un stindard al conservatorismului cultural ca Patapievici să fie atacat de către naţionaliştii patibulari pentru că exportă artă postmodernă. De fapt, pentru că nu a cenzurat exportul respectiv. Iar postmoderniştii şi noua stîngă nu au zis nimic, pe principiul „duşmanul duşmanului meu“… Tot noi, conservatorii ăştia de la Dilema veche, a trebuit să apărăm un principiu liberal, anume că nu e treaba statului să aleagă operele de artă promovate. Chiar dacă eu personal găseam poneiul roz o tîmpenie juvenilă. Mi-am zis atunci că şi Patapievici crede la fel
în sinea sa. Dar nu contează ce crede omul în sinea sa, tocmai asta e şi ideea.

Sînt lecuit de orice acţiune civică

Ar fi fost de aşteptat ca tinerii artişti să-l apere? Într-o lume raţională, da. În lumea reală, mă mir că Patapievici mai are candori de acest fel. Parcă îi regăsesc revoltele din Politice – raţionalismul indignat în faţa absurdului „normalităţii“. De ce aşteaptă raţionalitate de la lume? Sau de ce nu o mai aştept eu? Unul dintre noi s-a schimbat în rău.

Patapievici va pleca, va veni altcineva în loc. Un alt Augustin Buzura, predecesorul său şi actual om de bine pentru tineretul postmodernist. Vom exporta iar folcloriste şi meşteri populari prizaţi doar de diaspora românească. Vor fi atunci prin Bucureşti nişte poeţi tineri, revoltaţi şi al naibii de curajoşi în a înjura tabuurile societăţii capitaliste, care se vor întreba patetic prin cafenele cum de nu îi mai traduce străinătatea. Se vor întreba ca proştii, răspunsul e simplu: de asta.

A meritat implicarea instituţională pentru Patapievici? Concluzia sa este tristă: „Sînt un om care a cîştigat toate bătăliile instituţionale, inclusiv pe cea supremă – impunerea pe o piaţă liberă competitivă. În timp ce toate bătăliile de solidaritate le-am pierdut“. Partea bună este că scriitorul Patapievici va reveni. A citit, disciplinat, cu fişe, şi cît a fost demnitar. Cît despre prezenţa în spaţiul public: „De la anul încolo implicarea mea publică s-a încheiat, eu nu voi mai activa în spaţiul public deloc. Mi-a ajuns pentru două vieţi. În România să faci ceva înseamnă să fii nebun. Eu sînt lecuit de orice acţiune civică. Voi publica cărţi, nu voi mai face comentariu politic“. Şi totuşi, a meritat? Nu material. În toată perioada în care a activat ca demnitar, din declaraţiile de avere reiese că a cîştigat din drepturi de autor mai mult decît salariul de la stat.

Şi totuşi, o mîndrie de creator de instituţii se vede, chiar din vocea sufocată de indignare a lui Horia-Roman Patapievici – scriitor, eseist, demnitar, din nou scriitor şi eseist: „La CNSAS, faptul că oricine poate să se înscrie şi să cerceteze dosare de interes public este o consecinţă a liberalismului nostru. Noi am votat asta, partea bună a CNSAS. Dacă era după ceilalţi, trebuia să faci dovada unui interes direct. Accesul la dosare este foarte liberal. La ICR am făcut reforma după principiul strict liberal – o neutralitate deplină a instituţiei faţă de ce propun artiştii. Accesul este riguros egal. Am adus instituţii şi reguli moderne unde nu erau, modelul meu sînt paşoptiştii“. Patapievici e un paşoptist în felul său. Dacă am merge acum la arhive, am vedea cîte mizerii s-au spus despre paşoptişti la vremea lor. Şi degeaba.

PS

Textul de mai sus a apărut în 22 martie 2012 în revista ”Dilema veche”, într-o serie de portrete realizate de mine unor intelectuali care au acceptat funcții publice. Mulțumesc revistei pentru că mi-a permis republicarea aici.

Nu mai sunt multe de spus. ”Cel mai cinstit guvern de după revoluție” e la fel de grăbit ca Octav Cozmîncă să radă instituții ca să scape de oameni. Sunt și ghiolbani pe lângă că sunt politruci înguști la minte. OK, Patapiecivi a scris contra lor și pro-Băsescu, nu le place de el, nu-l mai vor acolo. Asta e viața. Dar a performant ICR cu Patapievici? Merită o evaluare?

Puteau foarte bine să țină la aparențe măcar. Să-i ceară o demisie, cred că ar fi dat-o, nu era nevoie să schimbe legea ICR pentru asta. Sau să mai aștepte puțin, îi expira mandalul curând și nu mai continua – omul e obosit, a tot zis-o.

Îngrijorător la guvernul Ponta e că nu se tem de scandaluri, sunt în momentul în care li se rupe, cred că pot face orice.

Cât despre subordonarea ICR la Parlament: da, tocmai am văzut la TVR cât de bine funcționează controlul parlamentar pe instituții autonome, nici nu le-a păsat până acum să discute rapoartele de activitate pe 2009, 2010 și 2011 până când s-au decis să-l radă pe Lăzescu.

Nici un fel de interes față de ce scria de fapt în rapoartele alea. Contează cum performează o instituție în fața Parlamentului? De ce să te agiți să faci treabă bună ca șef de instituție dacă oricum nu contează? Parlamentarii să facă bine să-și ia rolul în serios înainte de a trece noi instituții în subordinea proprie.

Iar Mircea Diaconu ne spune că asta va da coerență politicilor culturale. Un actor grăbit și penibil!Victor Ponta dă semnalul de sus că trebuie rase instituții și precedente. Azi anunță că vrea să radă Curtea Constituțională. Brusc a ajuns CC să decidă prea multe, când o inundau ei cu cereri, din opoziție, nu aveau problema asta că decide prea multe. Ăștia mai mici și ridicoli – Șova, Diaconu – preiau doar modelul: radem tot.

Băieți, faceți un mic duș rece, calmați-vă! Poate vi se pare că aveți lumea la picioare, că puteți orice, că ați cooptat ONG-urile, că aveți numai presă prietenă care vă zice ce frumoși sunteți și presă doar ostilă care vă zice ce ticăloși sunteți, deci nu contează ce faceți de fapt pentru că ăia spun aceleași lucruri. Dar așa au crezut și Năstase – Cozmâncă, și Băsescu – Udrea la vremea lor.

Vă înșelați. ONG-urile nu le-ați cooptat, v-ați ales doar cu păgubosul de Alistar și cu agitatul Cernea, care sare cu picioarele pe Nicușor Dan că de ce nu se duce cu el la marșul gay, de parcă i-ar fi convins deja pe șefii USL să meargă cu el de mână la paradă. Presa o fi schizoidă și împărțită, dar Antenele vor conta tot mai puțin cu voi la putere și dacă o țineți așa jurnaliștii ăia mici și eroi, ăia de mă sunau pe mine pe vremea lu` Năstase la modul „zi acuma ceva că nu e Dorina Mihăilescu în țară”, ăia mici care sapă ca picătura chinezească când se simt călcați pe gât prin înțelegeri cu mogulii și șefii, ăia vă vor săpa de nu veți avea aer. Ca să nu mai zic de net, care nu e al vostru.

Deci, calmați-vă! Suntem o masă critică de oameni cărora ni se rupe de meciul vostru cu Băsescu, ni se rupe și de Băsescu însuși, agenda lui e epuizată. Suntem în expectativă, nu avem mize în schimbările astea de putere, vrem să trăim într-o țară plicticoasă în care politicienii se schimbă unii cu alții, instituțiile funcționează, fiecare își vede de treabă.

Dar dacă radeți instituții așa irațional, într-un nihilism pe stil rusesc, dacă nu mai aveți bunul simț să țineți la aparență, dacă devenim o țară în care nu contează să performezi sau nu ca oficial public pentru că ești ras fără întrebări, dacă pregătiți terenul pentru DNA și alte instituții care vă dor mai tare, dacă sunteți convinși că ne tocați încet crezând că vom fierbe ca broasca care nu își dă seama când i se încălzește apa, atunci să știți că vom trece de la ”ni se rupe” la ”nu, nu Cozmâncă din nou!”.

Să nu ziceți că nu v-am spus! Noi am supraviețuit și lui Năstase și lui Băsescu, pentru că fiecare avem oazele noastre de autonomie privată, nu depindem de voi. Nu toți suntem alistari. Dar voi veți avea cariere scurte dacă o luați pe acest drum. Un duș rece, luați-o ca un sfat.

http://www.facebook.com/Cristian.Ghinea.CRPE

Precizare suplimentara:

Aceasta e o reactie la schimbarea legii ICR. Si nu doar la asta: De trei saptamini auzim in fiecare zi ca l-au mai ras pe unu: ala de la energie, ala de la TVR, ala de autoritatea de reglementare, ala de la prefectura, ala de la inspectorat, ala de la cutare. Atentie: nu ma refer la functiile politice subodonoate guvernului – acolo e dreptul lor sa demita si sa numeasca. Ma refer la institutii care au mecanisme institutionale de numire si demitere, altele decat prin numiri de la premier. Institutii care ar trebui sa functioneze dupa niste reguli predictibile, altele decat „nu ne place noua fața lu ală”. Vedeti textele scrise de Otilia Nutu pe aceasta platforma pentru detalii.

UPDATE

Salut scrisoarea publica a lui Vasile Ernu. Este un gest enorm in context. De altfel, am fost impreuna acum vreo 3 luni la Hotnews, discutand pe Moldova, si Vasile a spus atunci ca ICR e printre singurule institutii din Romania care fucntioneaza bine. I-am transmis lui Patapievici si parea sincer surprins.

Dezamagit inca o data de reactia lui Costi Rogozanu. Ca si in cazul mazilirii mele de catre corectii politici de la SNSPA, Costi e un mare luptator pentru libertate si pentru principii, dar numai daca li se intimpla alor lui. In rest, e nihilism.

Distribuie acest articol

104 COMENTARII

 1. Stimate Domnule Ghinea
  Din partea unui critic al Dlui Patapievici – corectă luare de poziţie. Dacă revenim la epurări în loc să analizăm realizările – ne merităm soarta.
  Cu bune urări.

  • “Nepartizanu’ din Muntzii Echidistantzei”.
   S-au umplut, mai intai, rafturile si magaziile ambasadelor si consulatelor cu “Marele soc” iliescian. Acum se vor construi rafturi noi, se va face loc prin magazii, pentru cartea de imens interes privind “Primul mandat al lui Traian Basescu”. Adevarat, americanii care inca nu s-au dumirit care este bilantul primului mandat al lui Obama sunt innebunitzi de curiozitate sa afle care sunt rezultatele primului mandat al lui Basescu. Interesul americanilor pentru o radiografie a primului mandat al lui Traian Basescu este ENORM; depaseste chiar si datoriile statului american… Interesant cum de s-a hotarat Lexington Books sa bage atati bani in alcatuirea si publicarea unei carti care… Care ce?
   Sa fie vreo legatura sau este doar o coincidenta teribila intre aparitia acestui volum si decorarea lui Vladimir Tismaneanu in aceeasi luna iulie?”
   INITIATIVA ca atare este partizana; cine Dumnezeu este interesat in America de bilantul primului mandat al lui Traian Basescu!?! Chiar nu-i mai e teama nimanui de ridicol pe lumea asta? Imi este greu sa ghicesc si cate exemplare dintr-o carte despre bilantul primului mandat Obama s-ar vinde la pretul de $80 US sau in Europa la pretul de 60 de Euro. Dar, daca are balta peste, daca cineva vrea sa risipeasca bani, cine-l poate impiedica?

 2. Ar trebui sa fiti multumit , dle Ghinea, e tipul de consecinta al revolutiei din februarie la care ati pus umarul , cel putin dna Mungiu asa pretinde , sau v-a dat de gol, ma rog. Ce altceva credeati ca se va intampla cu alde Ponta si Antonescu la conducere?
  Functia pe care a ocupat-o HRP la ICR dovedeste doar ca regimul Basescu a fost deschis la valori si democrat si patriot , cu toate ” ghinioanele”.

  • Domnule sunteti intr-o mare eroare: pot confirma ca in februarie dl. Ghinea nu se dadea urnit de langa cana cu vin fiert de la restaurantul unguresc din pasajul Villacrosse, cu toate ca il indemnam sa ma insoteasca pentru a-mi satisface curiozitatea.

   In Ianuarie alde Alistar incerca sa ne mobilizeze. Nu i-a iesit cu toti oengistii.

  • Eu cred ca nu zona asta este agora reala ideilor noastre! Gandestete cati nervi dai sa pui un anunt sau un raspuns! E un pretext, o oportunitate, dar totul divizat la 10…
   Foarte multi citesc dar nu au timp sa raspunda! Multi se multumesc cu reflexia, nu o au pe aia cu dezbaterea!
   Un simplu lucru va spun: sunt adevaruri care le ducem cu noi si ne bucuram ca exista!
   Sunt oameni care se simt aproape pt ca ei gandesc la fel!
   Din pacate, nu noi vom schimba ceva in societate si in tara, ci doar cei care vor avea timp sa faca politica!
   Iar acolo toti riscam sa devenim alistari….

  • ce a produs romanica din momentul 89,cind a primit liber la gindire?totzi presedintzii foshti comunisti!si are nerusinarea sa se compare cu altzii din bloc.inainte ii folosea Ungaria de comparatzie,amu o ajuns la Bulgaria.
   ruminii nu merita Patapievici;ei gasesc modele in vadimi,paunesti,becali si eba

 3. Tare imi este mie ca va oferiti ca tinta scupaturilor in locul lui H R Patapievici, si asta e bine… Il mai scapam de stres pe Omul acesta si poate ne mai pune si noua curajul la incercare, de a face zid in jurul unui Om. … Si nu vorbim ai ci de Bivolaru ci de Horia Roman Patapievici.

  • ei,vedetzi domnule;in apararea lu bivolaru ei au sarit repede,bombonel era in frunte.acum e rindul lui si uite ce ajutor are.avocatul poporului azi.asha i in viatza de romanica:daca dai,ai.
   in jurul lui Patapievici,tare ma tem ca zid nu se va face.acolo,cite un idealist ca Ghinea.

 4. isnstitutul se muta din ograda presedintelui in cea a Senatului condus de domnul Blaga… Pe termen lung este o masura buna chiar daca in acest moment, din cauza votului masiv dat USL se da impresia ca se politizeaza Institutul.. sa nu uitam ca nici dl Basescu nu este un neutru si nici macar un sprijinitor al artelor, al culturii.. pt domnia sa institutul este doar o masura de a ajunge in mijlocul unei poze in care da bine.

  • Ceea ce spui este o afirmatie fara argument.
   Basescu n-a zis niciodata ca se infioara la un VanGogh sau ca transpira de emotie ascultand sonata nr 11 de Mozart in timp ce-l citeste pe Eliade si mai arunca un ochi ( ala bun) la „Lacul lebedelor”.
   In schimb marele iubitor de muzica, poezie si balet Ion Iliescu n-a ezitat sa faca praf unele dintre principalele institutii de cultura din Romania: Universitatea si Facultatea de arhitectura ( azi se implinesc cativa anisori de la event). Ca sa nu mai vorbim de celelalte realizari culturale..
   Sau poate sa sa vorbim un pic si de marele urmas al lui Zambaccian, iubitorul de harti, tablouri si termopane de arta sub a carui mana grea de… artist a „inflorit” cultura romana ?
   Poate mai si gandim inainte sa scriem asa ca sa mai scuipam si noi un pic, ca deh, avem exces de saliva

 5. Felicitari, dle Ghinea,
  acum va recunosc si ridic sepcuta pe care o port pentru a-mi proteja chelia ;)
  „ni se rupe și de Băsescu însuși, agenda lui e epuizată”
  Aici ceva mai usurel cu pianul pe scari; fara expiratul Basescu si cu Mastase prezidente din 2005, altfel ne manifestam azi; nici cu mintea nu putem gindi cum.
  Fara expiratul Basescu nu ar „fi existat” politic dna Macovei si dl Funeriu.
  NB,
  sau „maurul si-a facut datoria/maurul trebuie sa moara”.
  Ca sa vina uamini ca Mazare si sa le invete pe fetitele de la gradinita cum se vor „incaleca” mai tirziu cu colegii de azi.

  • Felicitari dlui Ghinea pentru articol.
   De acord insa si cu Victor L.Din pacate Basescu greseste mult, dar pe forma si nu pe fond.
   Iar cei care il ataca si astazi atat de virulent se folosesc de asta. Putinii, gen Patapievici, care au stiut sa vada dincolo de partea superficiala a lui Basescu (mitocanii, slabiciuni de tata si de barbat, caracter agresiv, etc.) au mult de suferit.
   In fine, este rusinos pentru noi toti ca lasam oameni de valoarea lui HRP sa fie atacati pe nedrept. Mie, una, imi este !!!

   • Domnule Patapeivici,
    Ginditi-va si la cei care va apreciaza meritele, va respecta valoarea si se simt acum solidari cu dvs ! Oare cum s-ar putea constitui un nucelu de oameni „altfel”, care iubesc cultura, civilizatia, bunul simt, bunele maniere si care sa-si faca auzit glasul in Agora ? Cineva trebuie sa urneasca lucrurile si poate … poate … Speranta moare ultima !

 6. Cand am dat send mi-a strafulgerat partea dreapta!…
  Voi chiar credeti ca Ponta face sau decide cine trebuie ras si cu cine inlocuit?…
  Voi chiar credeti ca are timp sa stie macar ce se intampla in tara asta?…
  Jumatate din ce vedem sunt politele slugilor, care fac liste si scriu rapoarte.

  Mai e ceva: intotdeauna, oriunde, mediocritatea unor politicieni ajunsi unde si-au dorit va fi geneza scimbarilor de a doua zi! Sa nu mai vorbim de popor, de vot si de meciuri de lideri!
  Astea sunt justificari ale celor care saptamana trecuta ne rugau sa-i votam!
  Sau a celor care se umileau sa schimbam ceva in tara, ca stau de mult in opozitie si mai au datorii din campania lui Geoana!….

  Hai la munca pana vor merge mai multi la scoala!

 7. Vezi tu, in mizeria cu care sunt agasat in ultima luna (gen ponta rade, nastase acuza, iliescu stie, sova actioneaza, CC trebuie data jos, parlamentul mandateaza/schimba reguli etc) gasesc un articol ca al tau care imi confirma ca nu am luat-o toti razna. Inca. Textul tau l-as baga in ochii multora dar nu ar fi suficient. Ar trebui si multe altele, mult mai vechi (incepand de la gradinita, scoala etc.).

  • Ura impotriva lui Patapievici nu vine de la implicarea institutionala, ci de la activitatea de propaganda politica. Dupa primele doua articole propagandistice, stia deja la ce sa se astepte. De ce a continuat? Detractorii pretind ca voia sa-si pastreze scaunul. Eu cred ca voia sa asigure o finantare buna a ICR in vremuri de criza. E un scop nobil, dar mijloacele folosite l-au omorat.

   • Deci lui HRP i se trage de la articolele pro-Basescu, ca si lui Cartarescu ?
    Deci nu le putea scrie decat cu scopuri ascunse, ca sa ia bugete mari pentru CRP ?

    Nu putea avea, in mod sincer, o alta parere decat Voiculescu & Co ?
    Nu putea avea, in mod sincer , admiratie pentru ceea ce a facut bine Basescu ?
    Daca i-a laudat calitatile trebuia, obligatoriu, sa-i critice defectele (nu putine) ?
    Iar aceasta optiune justifica scuipaturile pe care le primeste de la niste analfabeti spalati pe creier de antene ?

    Iar noua putere trebuie sa schimbe o lege ca sa-l dea afara, indiferent de cate performante a avut ? Halal si rusinos !!

 8. De ce nu modifici paginile de wikipedia, de ce nu te implici direct? Crezi ca atunci cand cineva va dori sa afle cine e Paptapievici iti va cauta tie articolele? Crezi ca cineva care nu se pricepe stie ca ai scris despre Patapievici, ca il cunosti, ca sti ce a facut pentru ICR? Daca omul nu se manifesta online, dar are prieteni care se pricepe, ajutati-l! Apari la TV, la Antena si aparara-l. Apari la Realitatea, la B1 si spune cine esti si dezbate problema pentru ca sti despre ce ai putea vorbi. Scrie pentru Adevarul, scrie pentru Romania Libera, gratis, interviuri, introdu-l pe domnul Patapievici in viata romanesca pentru ca el e absent din orice inseamana multimedia romanesc (online, TV). Nu la TVR cultural, nu in Contributors. Pe Hotnews macar. Pe tinte de public general. Explicati cine e Patapievici, ce a facut. Ca sa gasesc si eu linkuri pozitive despre el pe google.

   • Pai ar fi bine sa-l gasesc pe google pentru ca momentan, daca dai un search cu numele lui te ingrozesti. Asta e rezultatul unei campanii de ani de zile facuta de oamenii lui Voiculescu si Hrebenciuc. E o mizerie si pe net sunt convins ca situatia poate fi inversata, pe internet exista posibiliatea spalarii rapide de mizeria in care il scalda mafia comunista. Nu am cunostintele necesare despre viata lui, activitatea lui (in afara de ICR pe site-ul caruia sunt postate rapoarte foarte detaliate). Asi fi vrut sa caut recenzii despre cartile lui. Greu gasesti un interviu si asta doar daca e pe la Adevarul. Cateva emisiuni pe youtube dar uitate acolo dupa ultima accesare. Patapievici a promovat excelent brandul ICR dar s-a uitat pe sine. Si cum nu le poti face pe toate, cei ce pot e timpul sa-l ajute.

 9. Bravo, Cristian Ghinea, multumim ca spui public ceea ce simtim foarte multi! Sper sa te urmeze si altii, si in special Alina Mungiu; sper ca dna Mungiu sa se alature acestui cor de oameni revoltati, asa cum a facut-o in trecut pt greseli infinit mai mici decit cele care se petrec acum sub ochii nostrii intr-un ritm ametitor!

  • Va citesc cu placere pe toti se vede ca sunteti oameni cu carte. Asa ca nu va suparati ca ma bag si eu neinvitat si vreau sa-mi exprim. o parere. Doamna Alina eu cred ca se va baga in aceasta chestie , dar putin mai tirziu: inca mai asteapta rasplata de la USL.Daca nu va veni intr-un timp rezonabil, fiti siguri ca va fi pe acest front. Doamna o face pe marea moralista , dar nu este. Parerea mea

  • „Asta e. După extincţia totală din noiembrie sau cînd o fi, iarăşi va cădea în sarcina societăţii civile, nu doar să fie ea însăşi opoziţia – cu asta ne-am învăţat- ci să construiască nişte alternative politice care să confere măcar aparenţa pluralismului politic”
   Alina Mungiu Pippidi – 13 iulie 2012 in Romania Libera.

   Doamna Mungiu nu are timp acum, pentru ca asteapta „extincţia totală din noiembrie”. Doar dupa aceia o sa treaca in opozitie, pentru a construi opozitia. Pana atunci, mucles. Ponta ramane „impecabil”.

   Ii multumesc domnului Ghinea pentru articol.

   P.S. Am citit si articolul domnului Ernu de pe voxpublica. Da, pana la urma se vede in astfel de momente cine e viu pe dinauntru, indiferent de convingeri, pareri, simpatii politice, etc.

 10. cu adevarat traim vremurile sfarsitului acestei lumi! Ceea ce i se intampla lui Horia Patapievici se datoreaza „libertatii de expresie” .Toti nemernicii cu bani investesc in presa si televiziuni si manipuleaza intelectul oamenilor cu un singur scop: sa ajungala putere. „Si vor face o icoana fiarei si oamenii se vor inchina fiarei”.Este reteta Berlusconi! Ce e cel mai prost e ca manipularea „pozitiva” in sensul de educare a oamenilor prin tv-ca se poate face – nu o face nimeni! Aici ar fi rolul televiziunii publice sau macar al unui canal al ei-tvr cultural.Era bine daca ICR ar fi patronat acest canal!
  Anyway, cum ar zice americanul,sa avem incredere in poporul asta totusi, si la fel incredere in Dumnezeu .Pentru ca Dumnezeu actioneaza si prin oameni.

 11. Tardiv.

  Dintr-o data, parca toti se trezesc la viata, la democratie, la deontologie, la principii corecte si sanatoase.
  Dar pana acum unde-ati fost?
  Acel scor de 70% cu care USL a castigat ultimele alegeri vi se datoreaza si dvs, domnilor tacuti si fricosi sau mercenari vanduti pe cativa arginti.
  Intreaga clasa a jurnalistilor si cea a intelectualilor (remarcati, va rog, ca nu v-am bagat pe toti in aceeasi oala) ati tacut mâlc sau v-ati urmarit numai propriile interese.
  Acum e tardiv.
  Nici macar cenusa sa va puneti in cap nu mai este!

  • Subscriu celor afirmate de dv. Exista o imensa doza de ipocrizie, inclusiv la domnul Ghinea. A carui revolta tardiva, petrecuta in fotoliul sau comod de-acasa, e penibila. Unde sunt toti intelectualii valorosi? Unde sunt? Dorm? Hiberneaza? De ce nimeni nu se revolta? Mda… Tot cam asa s-au petrecut lucrurile in anii in care politrucii comunisti pavau drumul cu obraznicie, dispret si violenta extrema catre societatea multilateral dezvoltata, incepand cu sfarsitul anilor 40… rusine tuturor celor care tac si inchid ochii la abuzurile cu iz bolsevic ale actualei puteri.

 12. Cand a fost cealalta criza de succesiune, la alegerile din 2008, atunci, pe ultima 100 de metri, bugetul lasat mostenire de guvernul Tariceanu, ICR-ului, era unul taiat pe jumatate. La putin timp dupa aceea, in lunile urmatoare parca, am avut in mana raportul ICR, in perioada de 4-5 ani dinainte. Oricine ramine impresionat. Eu simt o mare bucurie cand vad fapte de cultura, care exprima cel mai bine libertatea individuala a romanilor. Ponei roz sau mov, expresia artistica sau culturala, este una din putinele care dau posibilitatea unor indivizi, concetateni ai nostri, sa fie liberi si pentru noi, in numele nostru. Romania nu are nevoie de o cultura oficiala, nu are nevoie de o cultura de stat. Daca se va intampla asa, sa desfiintam ICR. Cultura de stat nu exitsa decat in statele totalitare, in dictaturi. Daca am schimbat un guvern si o guvernare pe alocuri autista, cu un autoritarista, este trist. Dupa cum bine scrie Cristian Ghinea, societatea civila exista. Si desi au inceput o parte din ONG-uri sa urce in barca puterii, vor ramine destul de multi care sa vegheze la modul de functionare al institutiilor. Adevarata problema este sa existe coerenta in politicile publice si sa tratam probleme si nu sa schimbam oameni ca altii sa mulga vaca comunala.

 13. Totul e discutabil. Dacă discutăm de un dl.Patapievici independent, care face politică culturală românească în străinătate, este totul Ok. Nu-mi imaginez că dl. Diaconu- care este și el un om de cultură- ar avea ceva împotriva acestei ipostaze- care se materializează în mod firesc în rezultate de excepție. Dacă discutăm de un dl.Patapievici băsist care duce o politică culturală băsistă- și care povestea ziarului ”Vanguardia” cum există un filmuleț compromițător din pdv. sexual cu dl.Geoană- dar în marea lui bunătate dl.Băsescu deși îl are la dosar nu-l dă- atunci hai să-l dăm afară.
  Nu ține nici de Ponta, nici de Diaconu și în general de nimeni în afară de dl.Patapievici. Ceea ce își asumă domnia sa- într-un mod curajos- poate fi dat în mod echidistant și pe Antene, și pe Realitatea, și la TVR. Nimeni nu o să-l împiedice să spună că nu face nici politică băsistă și nici politică PD-Listă ci politica culturii române. Și să și exemplifice cu rezultatele pe care le-a obținut.

  • si Einstein umbla cu pantaloni necalcati! Il injuram pt. asta? daca da, lasa-ne ca aici vorbim de intelect nu de golanie pe forum!

  • Eu am o intrebare: de ce este dubios sa faci politica basista sau pdlista si nu este cel putin la fel de dubios sa faci politica pontista, uslista, antonista, etc? Sau de ce este „trendy” sa il critici pe Basescu dar devii un fel de r..t daca ii critici pe Ponta sau USL-ul. Cred ca intr-un moment am ajuns sa punem prea multa ura sau pasiune in partizanat. Valorile au fost mereu discutate (invidia distructiva), valorile au avut mereu polemici intre ele, dar ce se intampla la noi acuma a depasit cu mult normalul. Si nu facem decat sa ne otravim noi si sa ii hranim pe ei, adica pe politicieni.

   • Mirela, este total contraindicat să faci politică partizană (de orice fel) atâta timp cât EȘTI AMBASADORUL CULTURII ROMÂNE ÎN LUME: Cultura română nu e nici iliesciană, nici băsistă, pontistă sau de altă culoare, e pur și simplu cultură.

 14. Cred ca , la un moment dat (mai exact, dupa revolutie) multi dintre disidentii si intelectualii Romaniei (unii dintre ei, chiar adevarati) s-au trezit fara un soclu pe care sa se catere.
  S-au trezit in postura unui hocheist redutabil trimis in Sahara sau a unui congolez pus sa schieze la slalomul urias din Austria.
  Nu si-au mai gasit rostul, au disparut si osanalele, odata cu cultul personalitatii care a devenit unul minor, in raport cu milioanele de oameni necajiti care au suportat stoici comunismul pe pielea lor, fara sa aiba la dispozitie un birou confortabil la Paris, la Washington, la Londra sau la München.
  A propos de München, observ ca domnul Cristea, nou ales la sefia TVR, se impopotoneaza permanent cu titlul de ” Fost jurnalist la Europa Libera” dar niciodata nu specifica un „amanunt” esential si anume ca a fost la Europa Libera dupa revolutie, adica din momentul in care postul de radio Europa Libera devenise banal, un post oarecare, ascultat fara restrictii si fara teama, de catre oricare roman.
  E ca si cum te-ai lauda ca, din Ianuarie – ’90 ai luptat cu curaj impotriva lui Ceausescu.
  Ar mai fi multi in aceeasi oala. Ca vorbim de Hurezeanu sau Dinescu, de Tudoran sau de …cati or mai vi.
  Au dezamagit, cu totii
  Soclul (anti)comunismului s-a spulberat asa ca trebuia refacut.

  Au reusit.

 15. Eu cred ca dl. H.R. Patapievici e om de cultura in masura in care a fost facut si declarat om de cultura de cei de-o masura cu dinsul (Asinus asinum fricat). In rest, domnia sa n-are nicio treaba cu cultura autentica.

  • evident ca HRP nu poate fi comparat cu monumentele USL ale culturii autentice: Felix, Ponta, Ipo-Crin, Catalin Voicu si insusi Vanghelie. Brrrr de aici, postac rosu!

 16. Am si eu o sugestie (poate nu se potriveste cu tema discutata aici, dar oricum incerc marea cu degetul) – poate cineva sa gaseasca teza de doctorat a lui V. Ponta ? Sa vedem cum sta la capitolul originalitate? :D

  • Nu , s-au luat masurile necesare pentru a impiedica acest lucru.Omul face parte dintr-o organizatie eficienta si pragmatica . USL-ul a gasit noi echivalente pentru Golanie : Pragmatism , Lupta politica , Depolitizare !

  • Păi cu asta, cred că, se ocupă Mugur Ciuvică, desigur la Grupului de Investigatii Politice (GIP) iar doamna Alina P. Mungiu ne va patrona cu un: ˝ce m-a frapat pe mine a fost sărăcia conceptuală a acestei teze de doctorat˝ :)

 17. Domnule Ghinea, felicitari pentru articol. Am luat o portie de optimism si sper sa ma tina. La fel, sper sa apara si alte articole si alti intelectuali, jurnalisti de buna credinta si bun simt care sa ia atitudine. Altfel ajung la depresie si disperare. Eu si familia mea suntem alaturi de dumneavoastra.

 18. Un alt arogant din pepiniera romanesca :lol:

  Din institutul vostru nu am intalnit NIMIC in viata mea … NIMIC; de dumneata … cu atat mai putin si traiesc bine merci ocupandu-ma de lucruri serioase.

  Imi pare bine ca ti-ai asigurat supravietuirea dupa Basescu & Co dar dati comunicatele astea intre voi jucatorii murdarei partite. Ce avem noi de impartit cu voi?!

 19. „Pentru ca raul sa triumfe, este suficient ca oamenii buni sa nu faca nimic” E. Burke Indiscutabil domnul Horia-Roman Patapievici este un om bun. Cat despre „meciul cu Basescu”, se vede ca se transforma in fiecare zi in „meciul cu Romania”. Si cum de partea celor care distrug institutii sunt urmasii elitelor comuniste, s-ar putea sa ne trezim sub zero grade in plina vara.

 20. cu mine, e ca in bancul cu badea Ion :
  „la un congres al partidului, Ceausescu isi termina discursul si toti din sala striga ura, ura, ura. Numai badea Ion nu zice nimic. Un securist, vazandu’l, il intreaba : bade, dumneata nu strigi „ura”? La care badea Ion raspunde, nu eu o tin in mine”
  las’ ca se invarte roata. O sa vada Ponta si Antonescu la alegeri…si PSDul si altii. Abia astept, cat sa tin in mine ca badea Ion?

 21. Domnule Ghinea,
  A fost schimbat domnul Patapievici?
  Functiile de conducere din ICR sunt echivalente celor de secretar sau subsecretar de stat?
  Functia de secretar de stat este o functie politica?
  N-am vazut sa avetzi vreun protest in sprijinul domnului Patapievici, in lupta sa cu comisiile parlamentare care doreau sa micsoreze drastic bugetul ICR pentru 2012.
  Va sugerez prieteneste sa nu mai folositzi expresia golaneasca ”ni se rupe”. Nu inseamna mai multa inteligentza si nici macar o ilustrare a maturitatii !!! Expresiile teribiliste din liceu nu prea se potrivesc acestei platforme…
  Dpdv medical este o mare nenorocire cand i se „rupe” cuiva ceva…

 22. Daca un primar harnic, onest, distins si cu viziune este inlocuit- la scor- de un escroc, semianalfabet, imoral, demagog si falimentar;
  Daca un Basescu- presedinte al Romaniei, initiatorul singurelor masuri de reformare a Statului- este pus la zid de un execrabil turnator si mafiot;
  Daca un om de valoarea d-lui Horia Roman Patapievici care bine merita de la Patrie este umilit, insultat si eliminat din pozitia de decizie a politicii culturale a Tarii;
  Daca toate astea se fac de indivizi promovati cu 55% din sufragii:
  Atunci, concluzia e limpede:aceasta tara nu merita efortul, munca,devotamentul, iubirea dezinteresata de Patrie, sacrificiul cetatenilor ei onesti!Nu mai vad nici un viitor Romaniei, probabil vom invidia sistemele din Africa centrala! Poate doar UE – daca va supravietui- sa mai fie o speranta pentru normalitate in aceasta Tara, de care ma doare sufletul!

 23. Felicitari pentru articol. Nu le-au sucit mintile ci pur si simplu sunt multi oameni care nu gandesc.Invatamantul romanesc este reproductiv.Nu se bazeaza pe logica, comunicare de idei ,pe proiecte. Elevii sunt apreciati dupa alte criterii decat cele valorice. In alta ordine de idei,daca nu era Presedintele Basescu nu se faceau reformele care s-au facut in justitie,invatamant,pensii, sanatate etc,chiar daca sunt imperfecte .Asa gandeste o pensionara care nu se uita la televizor.

  • Da. doamna Mara, haideți să ne povestiți ce fericită ați fost când vi s-a tăiat pensia. De-abia aștept să cunosc un fanatic adevărat- pensionar.

 24. Excelent articol. Sper ca domnul Patapievici sa citeasca comentariile cititorilor, multi dintre noi ii recunoastem valoarea. Si eu imi aduc aminte de eforturile pe care le-a facut la CNSAS si ii sunt recunoscator pentru ele.

  Eu si prietenii mei va apreciem foarte mult si pe dumneavoastra, domnule Ghinea (va spun asta pentru ca este posibil sa deveniti o tinta a propagandei negative tip Antena 3 odata cu cresterea notorietatii dumneavoastra, si cred ca este bine sa stiti ca sunt destui oameni care respecta ceea ce faceti).

 25. Domnul Patapievici a creat deja standarde la ICR care vor fi foarte greu de egalat. De excelență.

  Acum în Dark Age-ul care urmează n-o să mai fie nevoie de ICR fiindcă există guvern și parlament care doar asta fac toată ziua. Deci ar fi mult mai bine dacă s-ar desființa de tot.

  Toată stima pentru domnul Patapievici! Nu merita tratamentul „românesc” care i s-a aplicat și văd în comentariile de aici că încă i se aplică.

 26. Ma bucur ca ati ales sa rezistati in locul plecarii sau a abandonului! HRP va fi mai mult ca sigur inlocuit cu Mungiu sau Alistar care isi vor „exporta si vinde” in exterior sefii – pe Ponta si Antonescu. Din pacate oameni cred ca daca infecteaza cu un virus apa potabila din care beau „dusmanii”, pe ei cei care otravesc apele otrava nu-i va atinge. Cand isi dau seama ca in furia oarba si-au otravit proprii copii este prea tarziu. Ponta nu este decat „cavalerul” ales de altii sa otraveasca apa din care bea Basescu si apropiatii acestuia. Si daca asta reprezinta jumatate din Romania n-are nici o jena, ii otraveste pe toti. Candva cand Geoana era pe culme i-am scris un mesaj ca de aici incepe coborarea si oprirea va fi un dezastru al umilintei. Mi-a raspuns ca nimic nu-i sta in cale. La aceasta ora „copilotul” Ponta a inceput sa inlocuiasca peneurile Pirelii cu pneuri facute la Victoria, bujiile Bosh cu Mecanica Campu Lung iar motorul Ford cu motorul Carpati. Si-a redus singur gradul de siguranta si nu va mai trece mult pana la un accident. Din pacate este la volanul unei masini numita Romania. Asta este, scapa cine mai poate!

 27. Domnule Ghinea,

  Daca HRP a fost la IRC se datoreaza lui TB.
  Daca HRP a fost independent se datoreaza lui TB
  NICIODATA Traian Basescu(si Emil Boc) nu a minimizat rolul CCR, DNA sau ANI.
  A pune pe acelasi plan pe TB cu Victor Ponta sau Nastase este rea vointa sau un sofism de proasta calitate.

  PS.
  A spune ca dispora se da in vant exclusiv dupa sarmale , manele, sau alte lalaituri similare denota o proasta cunoastere a diasporei.(la fel cum un ardelean ii considera pe toti din regat, mitici-dammit asta nu este un exemplu bun)
  La fel ca in Romania, in diaspora vei auzi manele la cei care au iubit manelel etc
  PS2.
  Agenda lui TB nu este expirata ci trebuie preluata da altii, care nu exista astazi din pacate.

 28. Cu cât crește admirația și respectul față de cultura românească cu atât se întețește ura și denigrarea în lumea impostorilor care continuă să infecteze spațiul public românesc.

  Există de foarte multă vreme în acest spațiu românesc câteva focare de infecție bine structurate și conduse programatic – Sistemul Denigrator Antiromânesc – care au lucrat intens la subminarea fundațiilor respectului de sine al românismului.

  Aceste focare de infecție trebuie sterilizate prin demascarea indivizilor și a programelor acestor indivizi.

  Lamentările nu au alt efect decât acela de feed-back în Sistemul Denigrator Antiromânesc ajutându-l la reglarea și mai fină a proceselor destructive.

 29. cam lung articolul . si eu sunt artist si am suferit de multe ori cand icr nu a vazut truda mea de ani de zile , cu toate ca lui horea prin 2005 i-a placut expozitia mea cu arhiva de artisti- ”sixtina lui murivale ”, titlu polemic . ar fi vrut sa trimita lucrarea in mai multe centre icr din lume . nu a mai fost sa fie . locul unde se fac expozitii la icr bucuresti nu este bun . putin au furat artisti membri uap creind, diferente . tvr cultural a ridicat multe mingi la fileu icr -ului . dintr-o data a devenit un fel de cantarea prietenilor, prietenilor nostri. culturalul tvr . a devenit un fel de blocaj creat de patapievici , lese , cuplu de filozofi , daniela zeca marius constantin si inca catva pe acolo . numai muzica , literatura si artisti vizuali cu staif . nu au dat sanse rale prin obiectivitate . poate o schimbare va da alt aer pe acolo . oricum nu mi-a placut regimul lui adrian nastase . nici pe tinerelul ponta si nici crin nu au calcat de ani de zile pe la vernisaje si cred ca numai decoratiuni au prin casele lor. artisti buni de azi o duc prost si e foame mare pe strada noastra . problema este ca incepe sa-mi fie simpatic din nou traian basescu . dar nu striu daca mai conteaza

  • Iata componența comisiei de cultură de la Senatul parlamentului român. Adică, indivizii care vor controla Institutul Cultural Român:
   Bokor Tiberiu- prof de fizica
   Radu Alexandru Feldman- om cu tangente cu cultura
   Gheorghe Barlea- expert in cultura provinciala
   Alexandru Mazare- frac’su lui Mazare, primarele samba
   Lia Olguta Vasilescu- karatista
   Sbarciu Ioan- om care are treaba cu cultura
   Severin Georgica- care a publicat articole in ziarul Zarva, asa scrie in CV
   Valentin Gigel Calcan- director de grup industrial
   Mircea Diaconu, Topescu si cu voia dvs, ultimul pe lista, Sergiu Nicolaescu.
   Dar eu tot n-am prejudecati. Cred ca lucrurile pot fi si ok, chiar in aceste vitrege conditii.

 30. Pentru mine, si probabil si pentru Pata, inevitabila sa mazilire era previzibila, odata cu instalarea la butoanele puterii a clanului Ponta&Antonescu%Voiculescu.
  Era inevitabila umflarea de muschi de tip cocalarul semidoct si revansard instalat in palatul boieresc care expulseaza din cartier pe cei care isi duceau batistele la nas cand treceau pe strada in ritm de manea acestia.
  Ma amuza (amar) si burzuluirea d-voastra din finalul articolului „ONG-urile nu le-ați cooptat…….ca să nu mai zic de net, care nu e al vostru …….atunci să știți că vom trece de la ”ni se rupe” la ”nu, nu Cozmâncă din nou!”, hi,hi,hi, draga domnule, puterea, in aceasta tara, este decisa de oameni pentru care idealul politic este Mazare, Robert Negoita, Cozmanca, Iliescu si Adomnitei, NET-ul nu voteaza, oengistii nu voteaza, mica burghezie si corporatistii nu voteaza, in cel mai rau fericit caz, isi exerseaza civismul socializand in piata Universitatii si indignandu-se on line de surghiunirea lui Pata.

 31. Sa ma bucur sau sa plang la acest articol?Probabil prima.Pentru ca atrage atentia asupra
  grobianismului cu care e tratat unul din intelectualii cei mai straluciti ai tarii,cu opera majora in
  peisajul literar contemporan,cu emisiune de televiziune care e cea mai aproape de un Pivot romanesc,cu publicistica in care a incercat sa disece cu acuratete de fizician sistemul politic si cel mediatic romanesc numai pentru a fi acoperit de injurii pe forumuri de catre cei care nici macar nu ii citeau articolele,si insfarsit cu realizarea unei institutii culturale care a devenit prima in europa si una dintre primele in lume si care a facut pentru promovarea culturala romaneasca mai mult decat o fac operele romanesti ale aceleias perioade la un loc.Pentruca
  denunta demolarea fara rusine a institutiilor si carierelor care sunt legate in vreun fel de regimul politic anterior,schimband legi daca este necesar,de catre regimul de abia 30 de zile Ponta.
  Dar sunt si suficiente motive sa plang.Cand dl .Ghinea,mai juvenil decat i-ar da dreptul experienta si cu mai mai mult hubris decat i-ar da dreptul inteligenta egalizeaza nonsalant pe
  Nastase cu Basescu.Ca si cum ai vrea sa darami in entuziasmul revolutionar si Cathedral Plaza si Catedrala Sf.Iosif.Patapievici a putut face foarte mult din ce a facut la ICR datorita lui Basescu.A putut sa scrie analizele politice pe care le-a scris numai in epoca Basescu.A putut sa studieze dosare la CNSAS numai pentruca Basescu a facilitat desecretizarea acestor dosare.A putut sa-si vada visul condamnarii comunismului numai pentruca Presedintele l-a condamnat oficial in parlament(in timp ce Pata aproape era aruncat de la balcon de oamenii lui Vadim).Daca faceti si dvs un dus rece veti vedea ca a compara cuplul Nastase-Cozmanca cu Basescu- Udrea e cel putin caraghios.Alte cupluri ar fi trebuit sa va puna pe ganduri:Baconschi-Marga,Macovei-Corlatean(sau Chiariu),Funeriu-Pop(Mang),etc.In definitiv incercati si Boc-Ponta.Mi-ar place sa fiu tot atat de optimist ca dl.Ghinea.Insa citind „analizele” dnei Mungiu parca nu-mi vine sa cred ca”ONG-urile nu le-ati cooptat”.Cand vad hotararile ministrului”interimar” al educatiei(cea cu schimbarea comisiei de plagiat este deadreptul de republica bananiera) vad cum educatia se intoarce la vremea lui Abramburica,iar cu episdul ICS justitia la vremea Rodica Stanoiu.Ca intr-o masina a timpului.Coruptia si ineptitudinea politica a PDL -ului lui Basescu nu este comparabila cu ce se intampla acum in mai putin de 30 de zile si cu ce am patit pe vremea lui Nastase.
  Mai incet cu pianul pe scari,spune unul din comentatori mai sus.Nu pot decat sa subscriu 100%.

 32. Am senzatia ca traim pe la inceputul anilor ’50! lipsesc, ce-i drept, arestarile, dar taierea unui avint reformator si inlocuirea lui cu unul demolator ma indigneaza. H.R.Patapievici nu este intelectualul lui Basescu. Este un intelectual atasat de ideea de reforma si singurul politician reformator din Ro este Basescu. Daca Iliescu ar fi fost un reformist, atunci ar fi fost „intelectualul lui Iliescu”. Iar
  Mircea Diaconu a beneficiat ca director al teatrului Nottara de o mostra a ceea ce face ICR, cind cu turneul de la Barbican Center. A fost totul impecabil organizat, civilizat, relaxat. Si n-a contat ca el insusi era, nu-i asa, din opozitie! Cand ceva functioneaza, lasa-l asa! Care coerenta a politicilor culturale?! Care politici culturale?! Ce, facem „Cintarea Romaniei”? Singura politica culturala este libertatea totala a artistului. Adica exact politica ICR-ului descrisa in acest minunat articol.

 33. Salvrgarea domnului Patapievici porneste, in opinia mea, de la o premisa total gresita: nu performanta ICR-ului tenteaza flegmele, ci etichetarea inca valida in spatiul public a domnului H.-R. P. drept „intelectual al lui Basescu”. Asta si pentru ca, spre deosebire de alti intelectuali ai lui Basescu, bunaoara domnul Andrei Plesu, care, in dese randuri, s-a distantat critic de Presedinte, H.-R. P. nu s-a scuturat public, vizibil de Basescu. E o problema atat de imagine, dar mai ales de atitudine.

  Ducand mai departe comparatia cu domnul Plesu, pastrez in cap osanalele – multe gratuite, care (sa ma scuzati) uneori imi aduceau aminte de pupaturile in fund ale defunctului Paunescu – pe care domnii Patapievici si Cartarescu i le ridicau cu patos domnului Basescu. Asta in vreme ce domnul Plesu a fost mai rezervat, mai echilibrat, mai rational. Evident, Antenele si o parte a presei au caricaturizat/deformat si umflat afilierea distinsilor domni H.-R. P. si M.C. cu Basescu, dar cei doi eleganti intelectuali au furnizat pro bono materia prima pentru asta, in zeci de editoriale si luari de cuvant. Nu stiu daca au facut-o oportunist sau cu sincera credinta… indiferent de motiv, merita totusi sa li se bata obrazul pentru asta. Nu pentru ca, Doamne fereste, nu ar fi avut dreptul sa aiba simpatii si sa si le exprime liber, ci pentru ca, vai!, vorbim totusi despre grobianul domn Basescu. Or, in momentul in care tu, fin intelectual, sustii infocat un astfel de personaj – atentie! care, inevitabil, si-a facut multi dusmani in oglinda, croiti pe masura personalitatii sale – nu vad de ce te-ar nedumeri un scuipat, indiferent cat de jenant si nedrept ar veni spre pantalonii dumitale…

  • Comentariul asta este jignitor pentru ca condamna in masa pe toti cei care sunt de acord cu idei exprimate si urmate de Traian Basescu. Este ca si cum ai spune ca 4-5 milioane de oameni care au votat TB sunt niste pupincuristi si imbecili, nu ca s-au regasit in ideile pozitive promovate de TB! Cred ca o asemenea logica dovedeste imaturitate.

   • Prietene, mai citeste o data, nu ai inteles nimic din ceea ce am spus, desi comentariul meu e destul de concis. Una este sa-l votezi pe Basescu ca alernativa si alegere rationala (asta am facut-o cei mai multi), iar mai apoi sa fii de acord si sa sustii anumite directii/reforme patronate de Presedinte. Si cu totul alta e sa-l aperi zelos pana in panzele albe, sa nu-l sanctionezi public atunci cand gafeaza mocofan sau greseste periculos, ba mai mult de atat, sa te oferi serviabil scut in fata sa. Aici, de exemplu, dl. Plesu a „jucat” corect, iar domnul Patapievici a gresit – iar acum suporta consecintele: incaseaza in continuare. Nu vad unde am condamnat in masa si pe cine?! si nici in ce fel am jignit.

    • Prietene, am citit cu destul de multa atentie comentariul pe care l-ai facut si in care ai judecat si condamnat inca din primele 3 randuri:
     „nu performanta ICR-ului tenteaza flegmele, ci etichetarea inca valida in spatiul public a domnului H.-R. P. drept “intelectual al lui Basescu””
     Este jignitor sa alaturi cuvantul „flegme” ICR-ului si domnului Patapievici – si ma mir ca nu intelegi ca un asemenea limbaj este nedemn de un om civilizat. „Etichetarea inca valida in spatiul public” este o impresie a dumitale, pentru un neconsumator de antene sau de televizor in general nu vad de ce spui despre un om decent totusi ca ar apartine altcuiva. Asemenea afirmatie este injositoare in primul rand pentru cel care o face.

     Vrei sa-ti analizez fiecare abatere de la acel „noi vrem respect” ce era lozinca politica in urma cu 4 ani? Singurul motiv pentru care ti-am scris este ca am observat ca al dumitale comentariu iese in evidenta prin agresivitate de limbaj si jigniri gratuite cam la fiecare fraza. In plus nu am vazut in acel text decat sabloane dintre cele servite prin presa lui Voiculescu. Ai vreo idee de transmis sau iti place ciorba instant?

 34. Patapievici a intrat in politica (mai mult aruncat in lupta asta de Basescu) si apoi a avut de suferit inteleg din partea Antelelor (care l-au demonizat etc.) sau din partea opozitiei. Acum citez din ce ati scris mai sus: „Mircea Diaconu ne spune că asta va da coerență politicilor culturale. Un actor grăbit și penibil.” Nu cuva acelasi lucru il faceti voi acum cu unul din cei mai mari actori ai Romaniei, cu Mateiasul nostru. Din punctul meu de vedere Basescu a inceput totul. S-a folosit de acesti oameni de cultura ca un vampir electoral. Le-a supt imaginea si i-a lasat fara vlaga. Asta s-a intamplat dragi „intelectuali”. Prefer sa citesc o carte de Cartarescu decat un articol politic al acestuia. Sincer. Hai sa lasam oamenii de cultura sa faca ce stiu ei mai bine, sa nu-i mai balacarim pe strazi pentru ca au cazut in capcana politicului, sa-i apreciem pentru ceea ce scriu decat pentru inclinatiile politice. Hadeti sa haidem !

 35. Putem face un minim gest de solidaritate cu oameni si institutii de calitate, precum ICR-ul actual, si de protest fata de ravagiile pontocratice: petitii si prezenta la usa institutiilor cu pricina.

  Parca episodul Mang a epuizat toata energia petitionara. Mobilizarea pentru cazul Tismaneanu-Stanomir a fost aproape inexistenta. Ce va fi de data asta?
  Ce va fi cind DNA si CCR vor fi golite de atributiuni?
  De ce sint asa de mute organizatiile credibile ale societatii civile?

 36. O contrazicere pentru H-R Patapievici:

  cind scirati textele de la ’22’ la inceputul anilor ’90 NU o faceati in scop personal. Cartile pe care le-ati publicat si reactiile in jurul lor SINT o institutie publica.
  ICR e doar alt regn de de creatie institutionala publica. Se vede continuitatea unui destin exceptional.
  Aveti respectul neconditionat, admiratia si gratitudinea multora.

  aparte: fenomenul Antenelor ar putea face cariera in lumea studiilor socio-culturale si politice.

 37. Patapievici este un om cu bune si cu rele. Nu cred ca merita scuipat. E o exagerare. E clar ca e un om de cultura care simte valoarea si a facut lucruri foarte bune la ICR. Si probabil ca va fi schimbat cu vreun troglodit, caci, daca n-ar fi asa, n-am stii sa pretuim oamenii de genul lui Patapievici.

  Cateodata, insa, mai face si gafe. Aia cu Geoana a fost una imensa. Cea cu titlul ala penibil de doctor honoris causa sau cum i-o fi zicand, a fost hrana pentru orgoliu, tot hrana e si expresia din articolul de mai sus: ” Mi-e uşor să fiu înjurat de C.V. Tudor sau de senatorul PSD Surupăceanu, care zice că nu am dreptul să conduc ICR pentru că nu sînt român, dar oameni cărora le-am făcut bine, care au beneficiat de aceste programe…?!”

  Pai cum domle, nu i-ai trimis acolo fiindca-s buni? Asteptai recompense? Ca nu te simpatizeaza poate fi o chestie personala, sa nu amestecam lucrurile.

  • N-ati inteles, domnule. am citit si eu acel interviu, nu era vorba de faptul ca HRP ar fi asteptat simpatie din partea acelor tineri, ci pur si simplu politetea elementara de a da buna ziua unui om care nu ti-a facut rau, ba chiar, prin prisma functiei pe care o are, ti-a facut bine. Ti-a facut bine pentru ca a asigurat neutralitatea institutionala care ti-a oferit sansa de a fi promovat prin institutia pe care o conduce, ba mai mult, pe care a gandit-o. Chiar daca el personal, HRP, nu-ti imbratiseaza deloc arta pe care o faci. E firesc ce a facut Patapievici, asa e normal sa fie, e nefireasca sfidarea lor, iar Patapievici vorbea despre asta intr-un context mai larg al atitudinii romanilor fata de el. Dati un search pe google si veti vedea despre ce este vorba.

   • Nu mai dau search, pentru ca e clar. Dumneavoastra sunteti cel in confuzie.

    In fisa postului de sef la ICR scrie ca trebuie sa reprezinti tara dpdv cultural, cu ce e mai bun in acel moment. Ceea ce a si facut Patapievici, pentru ca nu il suspectez nici pe departe de neprincipialitate. Sa te arati dezamagit de faptul ca acei tineri nu au fost „recunoscatori” e una si spui ca au fost nepoliticosi, e alta. Cand iti indeplinesti sarcinile de servici nu trebuie sa ai asteptari, ci doar sa fii impacat ca ai facut un lucru bun. Pe de alta parte, acei tineri ar fi trebuit sa-l salute si daca nu i-ar fi trimis ce stii pe unde, pentru ca asa e politicos.

 38. Am avut onoarea de a organiza impreuna cu Humanitas un eveniment in care 6 oameni frumosi (Domnii Liiceanu, Patapievici, Boia, Cartarescu, Plesu, Djuvara) au vorbit pret de 2 ore in fata elevilor din cateva orase.
  Cu acea ocazie am putut interactiona cu domniile lor.
  Dintre toti, domnul Patapievici m-a fermecat cel mai mult: un discurs formidabil, o umilinta in prezentare remarcabila, o decenta fermecatoare. (Stiu, prea multe superlative).
  Si atunci, intr-un amfiteatru dinntr-un liceu din Suceava, s-a ridicat un om cu privirea tulbure, agresiv si nepoliticos, o victima ca atatea altele a antenelor, care i-a reprosat vesnicele dezinformari: ca nu e roman, ca il uraste pe Eminescu, ca e anti-roman, ca nu are dreptul sa conduca ICR.
  Am fost profund impresionat de reactia salii (formata in mare majoritate din elevi): au inceput sa aplaude pentru a-l intrerupe pe respectivul domn.
  Cred ca pentru ei, generatia care nu sta pe antene (pe tv in general), suntem datori sa reactionam, sa spunem ce credem, sa rezistam acestor tendinte securistice de a murdari tot ‘ce nu e de-al nostru’, ‘lasa ca stim noi ca nici tu nu esti perfect’.
  M-a uimit si chiar ingrijorat durerea provocata domnului Patapievici. M-am simtit responsabil in a-l ajuta (cu umilinta spun asta) sa treaca peste incident. Recunosc, il credeam mai puternic, mai rational insa asta m-a facut sa-l respect si sa-l iubesc si mai mult.
  Avem nevoie de astfel de oameni iar daca guvernul domnului Ponta se manifesta ca un vataf pe plantatie asta nu trebuie decat sa ne incurajeze: am mai trecut prin asta, am mai vazut ‘nemuritori’. Nimeni nu-si mai aminteste acum de epoca Vacaroiu, Nastase, Tariceanu, Boc. Sunt niste nume seci, fara amploare.
  Insa domnul HR Patapievici va constitui pentru multi, exceptand poate generatia nevrotica/psihotica de antenari, un reper, un model, un om minunat.
  Eu unul personal il iubesc.

 39. Va adresez un sincer indemn domnule Ghinea. Va rog sa-i transmiteti tovarasului Ponta felicitarile dv calde pentru tot ceea ce face! Individ pe care tocmai ce va straduiati mai ieri, din avion, la cald, sa-l asezati pe scaunul rezervat Romaniei la Bruxelles, la Consiliul European. Daca nu l-ati mirosit pe acest personaj sinistru ca un veritabil dictator inseamna ca n-aveti pic de fler. Bucurati-va oameni buni! Epurarile de tip bolsevic au pus stapanire pe Romania. In forta si fara scrupule. Indignati-va mai adanc si mai vocal domnule Ghinea daca aveti nemultumiri reale. Lasati gargara pe care-o publicati la Contributors! Va mai amintiti de circul organizat la Bruxelles de Ponta, Antonescu, Ala micu’ si lacheii lor, Alistar, Parvulescu, Cernea si altii???? Ala in care incercau sa pacaleasca intreaga Europa ca in Romania e dictatura? Sper ca n-aveti memoria atat de scurta si selectiva.
  Ascultati-ma ce va spun: Ponta este cu mult mai nociv si mai periculos pentru Romania decat Ion Iliescu si Adrian Nastase la un loc.

  P.S. Apropo, pe cand un comentariu mai la rece despre magaria si circul sinistru provocat de Ponta in ceea ce priveste cine anume reprezinta Romania la Bruxelles? Va sfatuiesc sa navigati fie si pe Wikipedia (ca sa nu mai revenim la Constitutie, unde se spune limpede cine este reprezentantul statului), dand o cautare la European Council. Veti gasi acolo, undeva mai in josul paginii, un tabel cu cei care reprezinta tarile membre UE in acest Consiliu. Presupun ca nu veti ramane chiar atat de surprins atunci cand il veti identifica in dreptul tarii noastre chiar pe presedintele Romaniei, si nu pe premier, oricare ar fi fost acesta…

  • Stati linistit il pune pe Ponta sa se spele pt. ca nu da bine sa puti de la o posta cand mai ai de pacalit niste baieti cu nasu’ fin de pe la UE .
   Degeaba ii indemnati baieti astia sa faca ceva, li se rupe.

 40. Nu mi-am dat seama pana la articolul asta cat de nasol sta treaba. Am trait in bula mea formata din prieteni si cunoscuti si mi-am vazut de treaba mea. Am citit ziarele care au sens pentru mine, nu m-am uitat la televizor si am vorbit in general cu cunoscutii, care n-au nici o treaba cu lumea artistica.
  E trist si imi cer scuze ca nu am facut mai mult.

 41. E nevoie de o mobilizare serioasa pentru a evita politizarea idioata a institutiilor culturale! Haideti, domnilor colegi din presa, un mic efort! Dl. Ghinea a scris foarte bine ce a scris, in Dilema Veche si pe Hotnews. Dar daca tot numai Dilema o sa-l apere pe HRP, atunci soarta ICR-ului e pecetluita. Si chiar a facut lucruri bune institutul asta: i-am vazut la lucru pe cei din Berlin – jos palaria!

 42. Poi ce faceti domnule Ghinea, in articolele anterioare il trimeteati pe Ponta la Bruxeles iar acum ii recomandati un dus rece ? Macar cald sa fi fost, sa mearga omul spalat si curat la Bruxeless…

 43. pai, ne vedem la universitate cu un stegulet, un banner, o strigatura? Ca in iarna, cand hrebe a incercat sa propuna si el 5 subiecte, era piata plina. Asa spuneau antenele. Toti cei care se mobilizau pe backbook, stiu de mineriade? Un remember, o procesiune? Macar o demonstratie muta, sa nu trezim crinul

 44. Spuneti-i va rog domnului Patapievici ca dreapta autentica a fost INTOTDEAUNA singura impotriva tuturor. Pentru ca tine de INDIVID, nu de colectivitate. Unii sunt obisnuiti ca tunurile sa fie indreptate impotriva lor de cand sunt ei, chiar si in viata de zi cu zi.

  Ca sa parafrazez un banc mai vechi, asta e soarta noastra, a presedintilor de CAP..

  In rest, „cel mai cinstit” si „cel mai corect” sunt cele mai bune dovezi ale RELATIVISMULUI si COMPROMISULUI MORAL care a infectat aceasta tara. Adjectivele „cinstit” si „corect” exprima calitati ABSOLUTE, si prin urmare nu au grad de comparatie.

  Insa cine vreti sa observe asta, dl Plesu?

  ..

  Transmiteti-i va rog daca aveti ocazia si salutarile mele. Kurt Godel (*din aeroportul Munchen) ar fi fost cu siguranta alaturi de el, mai ales acum. Si sunt absolut sigur de acest lucru.

  :)

 45. Dle Ghinea, cui oare i se datoreaza prezenta unor HR Patapievici si Mircea Mihaies la ICR? „Expiratului” Basescu, nu? Nu va e putin rusine? Sa va spalati cu Ponta si Antonescu pe cap si cu USL-ul, pe care ONG-uri aservite si sinecuriste, postaci platiti si minerii-pensionari militari ai lui Dogaru i-au adus la putere prin mijloace scandalos de nedemocratice! Dle Ghinea, fara Basescu in fruntea statului am fi fost sub copitele bolsevice lui Nastase si Iliescu. Daca fiind ei in opozitie au produs atata rau tarii, sabotand orice bruma de reforma si modernizarea a statului, cum va imaginati ca vor fi cei de la USL, acum cand se afla la putere si rad tot ce nu le convine si le este ostil? Asistam la un derapaj evident de la democratie dle Ghinea. O spune insusi presedintele „expirat”…

 46. Domnule Chiciudean,

  Valoarea dumneavoastră se infatiseaza miraculos in însuși mesajul scris. Cu rușinea nu aveți probleme (dupa numărul semneleor de exclamare). Din păcate HPR nu reprezintă România, deși câțiva dintre noi ne-am fi dorit, dumneavoastră in schimb da, o faceți foarte bine.

 47. Cine se pricepe la legislatie?
  Am citit zilele trecute ca Guvernul a fost imputernicit de Parlament sa emita ordonate de urgenta in perioada vacantei parlamentare. Inteleg ca respectiva vacanta este in iulie-august.
  Acum vad ca in Monitorul oficial e publicata „Ordonanţă de urgenţă privind unele măsuri în domeniul cultural – N. 27 din 13-Iunie-2012”
  In baza carei legi? Cine l-a mandatat pe Ponta sa emita acum o ordonanta?

  • @Mihai Ghiduc: Guvernul este imputernicit de Parlament sa emita ordonante simple. Ordonante de urgenta poate emite oricand exista „urgenta”, care trebuie motivata in text. Asta insa e alta discutie.

  • Uite cum isi justifica graba cu care au luat aceasta masura:

   „luând în considerare faptul cã neadoptarea mãsurilor propuse prin prezenta ordonanţã de urgenţã va duce, pe de o parte, la prelungirea efectelor profund negative ale unor stãri de lucruri care tind sã afecteze, cu titlu de permanenţã, sentimentul de apartenenţã la naţiunea românã a celor stabiliţi, vremelnic, în alte state, iar, pe de altã parte, la menţinerea unor disfuncţionalitãţi referitoare la modul de organizare şi la funcţionarea Institutului Cultural Român, în considerarea faptului cã elementele prezentate vizeazã interesul public, astfel încât acestea constituie o situaţie de urgenţã şi extraordinarã a cãrei reglementare nu poate fi amânatã, în temeiul art. 115 alin. (4) din Constituţia României, republicatã, Guvernul României adoptã prezenta ordonanţã de urgenţã.”
   .
   Cred ca este nevoie de mai multe explicatii – care sunt efectele profund negative care tind sa afecteze cu titlu de permanenta???

   Alta balarie mare cat casa de mare;
   – ICR isi pierde caracterul de institutie de interes national – cum firesc avea acest statut –
   – ICR devine autoritate administrativa autonoma sub control parlamentar…

   Autoritati administrative autonome, infiintate conform prevederilor constituionale:
   -Avocatul Poporului;
   -Consiliul Legislativ;
   -Consiliul Suprem de Aparare a tarii;
   -Consiliul Superior al Magistraturii;
   -Curtea de Conturi;
   -Serviciul Roman de Informatii.

   Autoritatii administrative autonome infiintate prin legi organice – deci care nu pot sa faca obiectul unei organizari prin ordonante de urgenta –
   -Agentia Romana de Presa ROMPRES;
   -Autoritatea Electorala Permanenta;
   -Banca Nationala a Romaniei;
   -Comisia de supraveghere a Asigurarilor;
   -Comisia Nationala a Valorilor Imobiliare;
   -Consiliul Concurentei;
   -Consiliul Economic Social;
   -Consiliul National al Audiovizualului;
   -Consiliul National de Evaluare Academica;
   -Consiliul National de Formare Profesionala a Adultilor;
   -Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii.

   Oare unde ii sta mai bine ICR?

 48. Si totusi, daca sunt atat de multi, de ce nimeni nu iese in strada? O manifestatie mica, ceva, in semn de solidaritate?
  Mobilizarea oameni buni! Gata cu calculatoarele, ca intepenim pe scaune…

 49. Eu sunt autorul lucrarii „Omagiu lui iuda”, personajul spanzurat care ,vai, ejaculeaza, imagine atat de iubita de Antena3. Scandalul a fost in 2008, ICR nu a avut nici o vina in toata povestea, era un parteneriat romano-german iar artistii expozanti si lucrarile acestora au fost alese de partea germana. O saptamana intreaga am fost facuti ca la usa cortului (cu tot cu familii, mame s.a.m.d.) la Gadea, Cristoiu si Stan. La inceputul scandalului am sunat in direct la emisiunea lui Gadea, fiindca el tot spunea sa sune cineva si sa-i lamureasca cum sta treaba.Cum spuneam, am sunat: am vorbit cu regizoarea emisiunii, in timp ce in platou se auzeau vocile G-C-S. Cat am stat eu pe fir a inceput o pauza publicitara. Am auzit-o pe regizoare spunandu-i lui Gadea ca a sunat unul din artistii implicati. L-am auzit cu claritate de cristal replicand ca nu-l intereseaza. Asta unu. Doi: in virtutea legii, noi cei implicati, aveam drept la replica. Am aflat cu ochii mari ca Antena 3 platise , atentie!, in avans o amenda pentru incalcarea dreptului la replica. Nu-i nimic, mai avem noi cunostinte in presa! Si am organizat o conferinta de presa in cadrul galeriei care ne reprezinta pe noi, artistii responsabili pentru tararea Romaniei in noroi (Anaid ArtGallery, artisti Alexandru Radvan si Sorin Tara). Presa destul de multa – nu s-a scris nimic. In acest timp la ntena3 ci chiar la Observatorul de la ora 19 de pe Antena1 (cultura devenise brusc importanta), se aratau imagini filmate in expozitie de un – o sa-i spun „tip” – Iosif Bubble. Expozitia era goala, adica nu era filmat cand erau vizitatori mentionand mereu ca expozitia e asa de proasta ca nu vine nimeni s-o vada si nici nu ar fi avut cum sa aiba vizitatori, deoarece tipul fusese trimis sa filmeze acolo INAINTE ca expozitia sa se deschida. Concluziile le trageti dumneavoastra. Dupa cum rezulta, oamenii erau pregatiti in avans. Ei au generat si au intretinut scandalul , nu germanii. Uite, sunt unul dintre cei care au fost ajutati de ICR prin programele sale si care a fost si aparat public de dl. H.R. Patapievici atunci cand eram facut degenerat, abuzat in copilarie, obsedat si toate celelalte expresii standard cu care ne-a obisnuit presa romaneasca. Vreau sa iau atitudine. Unde? Pe Facebook? Nimeni din presa nu se deranjeaza sa ii caute pe cei care au beneficiat de programele ICR si sa-i intrebe: oameni buni, acum in momentul asta, ce declarati? Cred ca intelectualii trebuie putin zgaltaiti si fortati sa zica ceva, sa ia o pozitie, sa nu mai fim in situatia in care H.R.P. da sa te salute si tu te faci ca ploua. Daca vrei sa declari ceva si te indrepti catre presa, de cele mai multe ori usile sunt inchise. De fapt putem vedea ca nu are importanta ce parere au oamenii de cultura, pana la urma de bine, de rau, profesionistii culturii, conteaza doar sa fie dat jos Pata, care si asa isi termina mandatul in curand. Acu’ sa te tii politizare! Iar domnului ministru Mircea Diaconu: din nefericire, din pozitia de actor valoros si pretuit, ati ajuns in cea in care interpretati din nou rolul lui Branzovenescu, asa cum ati facut-o in 1977 in regia lui Lviu Ciulei. Doar ca nu e teatru. NU, e viata reala si mai rau e ca e pe spatele nostru. Dar sa ne relaxam, suntem intr-o tara unde cultura conteaza mai putin de 1%. Vivat shaorma, micii, meciurile, berea, semintele, meciurile, gratarele peste tot si Happy hour cu Maruta!!

  • Eu l-as recastiga pe Patapevici pe net. E primul pas pentru ca tinerii din ziua de azi stiu sa ia cultura de pe google. ICR are un site suberb. Trebuie promovat. Sunt pagini de wikipedia care pot fi modifcate gratis (trebuie sa te si pricepi). Se pot scoate la lumina de pe youtube filmuletele cu el, puse pe facebook, pe google+. O pagina de Pinterest pentru Patapievici cu poze despre el si ICR. Netul poate fi castigat gratis (daca este timp liber si vointa) si cele mentionate mai sus necesita cunostinte minime de editare.

   • „E primul pas pentru ca tinerii din ziua de azi stiu sa ia cultura de pe google”. Interesant, alta data se lua lumina de la preot si in biserica, poate ne spuneti si noua cum se poate lua cultura :) ) de la Google acum , daca suntem de acord ca marile genii ale omenirii si cartile au precedat Internetul, nu invers . Sau nu ?

    P.S. Cum reusiti performanta non-standard sa postati pe forum in 18.06.2012 , un text datat pe 16.06.2012 ? Magia Google, nu ? : ) )

  • E dreptul dvs democratic sa pictati ce doriti ( “Omagiu lui iuda” de exemplu ) si e dreptul publicului sa-i placa sau nu ce pictati chiar daca dvs sustineti intr-un interviu ca arta ( dar nu spuneti si care arta- n.n.): „ se ocupă cu multe lucruri, printre care, da, şi sexualitatea, acest domeniu extraordinar de important pentru om la care absolut toţi privim mai mult sau mai puţin pe furiş.” (http://blowkult.blogspot.ro/2011/04/de-la-satansimul-pervers-la-omagiul-lui.html ). Este o teza la fel de celebra ( exact acest lucru spune si yoga lui Bivolaru -s.n.) ca aceea care sustine ca in realitate frumosul sau uratul se afla de fapt …„ in ochiul privitorului” ( sic ! ). De fapt, si cam aici este problema , aveti dreptate daca ne uitam la caracteristicile multor programe TV de la noi , unde chilotii pseudo-vedetelor sau lipsa lor , limbajul de mahala sau manelele, au devenit un fel de „branduri culturale” cu sau fara „ochiul privitorului” , si nu pe furis . Pe cale de consecinta , din nou aveti dreptate : „Vivat shaorma, micii, meciurile, berea, semintele, meciurile, gratarele peste tot si Happy hour cu Maruta!! ” este de fapt filozofia unei intregi epoci si culturi grobiene promovata cu obstinatie in mass-media de la noi.
   Pe de alta parte , este absolut normal sa fiti indignat de faptul ca „ O saptamana intreaga am fost facuti ca la usa cortului (cu tot cu familii, mame s.a.m.d.) ” pentru ca la noi, dupa cum ati constatat si dvs, linsajul mediatic este uneori o practica sociala fara nici o legatura cu deontologia, cultura sau principiile morale, si ca atare aveti tot dreptul sa va aparati imaginea publica individuala lezata de catre mass-media, pentru ca in democratie orice individualitate este o valoare sociala.
   Pe de alta parte, mai ramane o problema la fel de serioasa . Daca dupa regulile democratice lezarea sensibilitatii unei singure persoane ( in speta dvs ) si pe drept cuvant, este atat de grava , mai ramane totusi o intrebare fara raspuns . Ce facem atunci este vorba nu de lezarea sensibilitatii unei singure persoane , ci de socarea si violentarea opiniei publice ?

 50. Cea mai tragica pierdere a acestei saptamani post-electorale nu este Nicusor Dan, ci atacul asupra ICR, politizarea institutiei prin trecerea sub directa conducere a Senatului si demiterea unuia dintre intelectualii importanti ai Romaniei, care s-a dovedit si un manager de exceptie – dl H R Patapievici. Pentru cei care nu stiu ce reprezinta si ce a realizat ICR iata: este institutia care in numai 8 ani a schimbat imaginea Romaniei in lume, care a educat generatii de traducatori, care a sponsorizat deplasari ale artistilor plastici, ale spectacolelor, ale orchestrelor romanesti pentru ca acum, sa putem sa discutam de la egal la egal cu edituri, institutii, organizatori de festivaluri! Imi pare rau daca lumea nu are capacitatea de a inteleg ca atacul la Patapievici si la ICR este un atac cu o miza mult mai mare, si acea miza este felul in care ne reprezentam international. Il vom inlocui pe Patapievici cu un reprezentant al lui Dan Voiculescu (nume de cod Felix). Cu aprobarea rusilor. Cine mai urmeaza pentru a ne distruge complet legaturile cu Europa?

 51. Cristi
  Cu stanga te-ai inselat. Baietii si fetele de acolo au fost solidari cu HTP ca presedinte ICR. Ma mira si pe mine maturitatea asta la asa o gasca.

 52. Domnul Horia Roman Patapievici a făcut o treabă excelentă cu Institutul Cultural Român.
  Nu ştiu cine îl va înlocui. Dar cine va fi promovat în acest post trebuie să continue treaba începută de HRP. Şi are dreptate să fie trist, pentru că aceia pe care i-a promovat îi întorc spatele. Am trăit şi eu ceva asemănător. Când ajungi şef undeva să nu te aştepţi la mulţumiri după ce nu mai ai puterea cu care eşti învestit.
  Domnul Patapievici plăteşte implicarea sa jurnalistic partizană din trecut. Chiar m-am bucurat când a renunţat la această postură care nu i se potrivea, de jurnalist dedicat puterii. Un intelectual de talia domniei sale trebuie să fie interogativ, nu trebuie să pară convins de cauze politice, chiar dacă acestea pot să pară drepte la un moment dat.
  Dacă însă va veni un dobitoc dispus să distrugă ceea ce a creat HRP la ICR, cum au făcut cu asupra de măsură impostori şi incompetenţi selecţionaţi de PDL în ultimii patru ani la alte instituţii atunci va fi cu adevărat grav!
  Pentru că nu toţi cei care au fost instalaţi în astfel de răspunderi au binemeritat astfel de funcţii.
  Cât de adevărată este zisa lui Falkner publicată săptămânal de Dilema veche:
  „Adevărul nu se confundă întotdeuna cu dreptatea”!

 53. Unde dai si unde crapa? Votantii USL se gandeau sa scape doar de PDL, cand colo ca sa vezi: ne scapa pe toti si de libertatea culturala. Pentru ca fara libertate NU exista cultura autentica. Cum zicea Tutea, dragii mei? „Omul fara libertate este un nenorocit”. Poate cineva sa il contrazica?
  Si, draga Ponta (sau Voiculescu?), daca te deranjeaza simpatiile politice ale lui HRP puteai sa ii ceri demisia. Asa se face in lumea civilizata. Nu se intra cu bocancii sovietici in cultura. Nu te-a invatat mama ta bunele maniere in socetate? Ati mutat UCR la Parlamanet – acum cand Parlamentul inseamna mai mult decat oricand Voiculescu si Antena 3??

 54. @ Sandu: Spui: „Doar un exemplu: a fost presedinte al retelei institutelor culturale din Europa (EUNIC), din care fac parte British Council, Goethe Institut, Institutul Francez, Cervantes etc. Capii acestor institutii (nu cele pe Romania, sa ne intelegem) au considerat ca HRP ii poate reprezenta. Daca dati un semn ca intelegeti cam ce inseamna asta, putem continua discutia despre reprezentare.” Te-ai inflacarat si exagerezi: oricine ar fi fost director ICR Bucuresti putea fi ales, pt ca alegerea se face prin rotatie, asa incat totii sefii institutelor care formeaza EUNIC sa se perinde pe la conducere: The Presidency Team EUNIC is managed by an annual meeting of the heads of its member organisations. They elect from among themselves a president, a first vice president and a second president.
  Each holds the position for one year. Then the first Vice President becomes President, the second VP becomes the fist VP and a new second VP is elected. The Presidents are supported by a team of three full-time staff on secondment from their organisations who manage the network and are the first points of contact.”http://www.eunic-online.eu/node/152

  „Societatea civila” n-are nimic mai constructiv de facut decat sa se cramponeze de individul asta sinistru si clueless, i-au ajuns 8 ani de distrus ce-a mai ramas din cultura romana, lasati omul sa navigheze in economia de piata, sa-si publice operele de valoare si universitatile straine sa se bata pe el, ca pe la noi se plafoneaza omul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Cristian Ghineahttp://www.crpe.ro
Cristian Ghinea este europarlamentar, copreședinte al delegației USR PLUS în PE. A fost Consilier de Stat pe Afaceri Europene la Guvernul Romaniei și Ministru al Fondurilor Europene în cabinetul Cioloș. A fost director al Centrului Roman de Politici Europene (www.crpe.ro). A lucrat opt ani în media românească, iar între 2007 şi 2008 a studiat guvernare europeană la London School of Economics. În trecut, a fost implicat într-o serie de proiecte civice cu organizaţii precum Societatea Academică Română, Centrul pentru Jurnalism Independent, APADOR - CH şi Freedom House. Este autorul capitolelor despre România din prestigioase rapoarte internaţionale ca „Media Sustainability Index” şi „Nations in Transit”. Domenii de expertiză: - structura instituţională a UE - democratizare - studii media - transparenţa şi responsabilitate în administraţia publică Republica Moldova

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Vreau să dezleg două enigme

Scrisoare deschisă către concetățenii mei Dragi prieteni,            Ați observat,...

Povestea unui om leneș

«Întrebarea esențială e alta: Sunteți sau nu pe aceeași pagină cu conu’ Leonida? Dacă susțineți că statul ar trebui să răsplătească morții...

Ce știm sigur despre planurile lui Putin privind Ucraina, între atâtea incertitudini

Există un număr considerabil de încercări de a găsi un răspuns la întrebarea dacă armata rusă va ataca...

Opinie-răspuns la opinia vicepreședintelui PSD: putem aboli cota unică, dar cu asta ce-am rezolvat?

Percep opinia prezentată zilele trecute în ZF de dl. Sorin Grindeanu, vicepreședintele PSD, ca o binevenită deschidere la dialog privind oportunitatea renunțării...

Monitorizarea PNRR – examen de maturitate?

Autori: Dragoș Pîslaru și Tana Foarfă La vârsta de 15 ani începi să vezi lumea...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro