sâmbătă, iulie 24, 2021

Pentru cine lucreaza Comisia? -pornind de la scandalul medicamentelor.

De multi ani se duce o lupta surda, uneori pe fata, intre producatorii de medicamente generice si marea Pharma, adica mari producatori internationali, care domina pietele mondiale. In timp ce marii producatori impun preturi ce acopera, afirma ei, cheltuieli “substantiale” cu cercetare stiintifica si dezvoltare tehnologica, producatorii de generice au o alta conduita. Dincolo de logica concurentei, producatorii de generice tin cont de veniturile cetatenilor unde vand masiv. De aici si diferente de preturi care sugereaza profituri extreme ale marilor producatori, abuzuri de pozitie dominanta pe diverse piete. Nu intamplator, productia de generice este dezvoltata in Brazilia, Africa de Sud, India, Indonesia, unde o mare parte din populatie este foarte saraca.

Scandalul medicamentelor recent izbucnit (vezi si interviul ziaristului Vlad Mixich pe Hotnews) reveleaza o situatie banuita – informatiile fiind razlete pana acum. Evidenta este tulburatoare: numeroase medicamente ale caror preturi sunt de 5, chiar 6 ori mai inalte decat  un etalon din tari UE. Si aceasta se intampla untr-una din tarile cele mai sarace din Uniune.

Nu as fi asternut aceste randuri daca nu as cunoaste lobby-ul pe care il fac producatorii de medicamente acasa si in strainatate, inversunarea cu care reclama onorarea platilor intarziate. Arieratele fata de industria pharma si distribuitori au fost, in mod sistematic, pe agenda dialogului intre guvernele Romaniei si partenerii externi cu care au fost incheiate acorduri de asistenta financiara. Dar nu am vazut ca expertii Comisiei, ai institutiilor financiare internationale, sa acorde o atentie cuvenita practicilor abuzive ale industriei pharma, ale lanturilor de distributie de medicamente. Cand am avut ocazia, am ridicat aceaste chestiune, dar este o tema lasata in obscur. Scandalul de acum nu trebuie sa ramana neexploatat de cei interesati si onesti, de organizatiile civice care se ocupa de interesele bolnavilor, ale cetatenilor in general. Parlamentarii, acasa, trebuie sa abordeze aceasta chestiune. Mai ales ca este de lamurit de ce o regula interna nu a fost respectata. Ce a facut reglementatorul intern ? Ar trebui ca europarlamentari romani, impreuna cu colegi din alte tari din UE unde se observa practici similare, sa ridice aceasta chestiune in comisia de specialitate a PE. Mai ales ca lobby-ul companiilor pharma este foarte puternic in PE. Totodata, reprezentantii romani sa evoce problema in Consiliul UE.

Scandalul medicamentelor are o morala ampla; sunt nu putine domenii in care companiile ce domina piata abuzeaza in mod flagrant. Consiliul Concurentei a scos la iveala intelegeri ale lanturilor mari de magazine, ale producatorilor de ciment, in industria financiara, in domeniul utilitatilor publice, etc. Sunt date care ilustreaza cat de mult din tariful platit de cetateni la energie este detinut de distributie; am vazut cat de mici sunt investitiile facute de mari companii pentru a ameliora infrastructura de distributie –care este adesea un monopol. Unde sunt institutii slabe si autoritati de reglementare “fara colti”, companii mari, fie pharma, fie de utitilitati publice, abuzeaza. Asa ceva nu trebuie sa fie acceptat.

Comisarul pentru concurenta al Comisiei Europene si colegi ai sai trebuie sa combata practicile abuzive, evaziunea fiscala, etc. Exista o disputa intre Big Business si afacerile mici, intre Big Busienss si cetateni care vor tarife si preturi rezonabile. Pentru cetatenii romani este esential ca aceasta confruntare permanenta sa nu exonereze marile companii de raspunderea de corectitudine si concurenta loiala pe care o au, de responsabilitatea sociala pe care o clameaza mereu.

Comisia Europeana trebuie sa fie alaturi de cetateni, in primul rand. Asa cum sunt preocupati de risipa banului public, de un master plan serios in dezvoltarea infrastructurii, de calendarul liberalizarii tarifelor la energie in Romania, expertii de la Bruxelles trebuie sa fie atenti si la practicile abuzive ale producatorilor si distribuitorilor de medicamente, ale companiilor de utilitati publice.

Distribuie acest articol

11 COMENTARII

 1. Bataia este pe TVA de incasat si pe „returning on taxes” ….aplicat pe volumul vanzarilor…oamenii sunt scosi din calcul …se desfasoara un adevarat razboi pe bugete si un joc al deficitelor balantei de plati / state de mana a 2 a ca noi si in principal sub o sigla falsa …” adding value” .O mare excrocherie de retea cu medicamente tip „inlocuitori” ai tratamentelor traditionale si cu aparatura de scanare tip RMN care atrag amortizare acccelerata …o gandire rudimentara a baietilor de la UE umple buzunarele baietilor din Commonwealth.

 2. Domnule Daianu,

  Am citit articolul de doua ori, poate macar a doua oara sa inteleg ce vina sau ce treaba are Comisia Europeana cu o regula interna a Romaniei care nu a fost respectata de autoritati romane.
  Nu neg existenta unui lobby Big Pharma. Dar ce s-a intamplat cu pretul medicamentelor in Romania nu a fost cauzat de acest lobby, ci de functionari corupti si/sau incompetenti.

  • Oameni buni,
   Pretul medicamentelor generice este fixat de MS la 60% din pretul originalelor.
   MS poate sa fixeze acest procent astfel incat sa elimine si taxa clowback…
   Oameni buni,romanii ,dupa cum se vede ,dau solutii complicate la probleme extrem de simple.Si asta,pentru ca romanii se baga cu pareri unde nu le fierbe oala.
   Tot de-aia suntem si saraci.

 3. Dar băncile? Aparate la greu de troaca creditorilor atunci când s-a încercat puțin reglementarea contractelor de creditare și o mai mare transparenta în relația cu clienții. N-am văzut asemenea luări de poziții.

 4. Domnule Daianu,

  Ridicati doua categorii diferite de probleme:

  – prima, pe care putem s-o discutam mult si bine: care este adaosul producatorilor de generice sau orginale, care este marja de profit rezultanta, care ar fi o cifra etica, samd, samd

  – a doua, care-i mult mai putin discutabila: de ce nu si-a facut autoritatea treaba in mod legal.

  Personal ma intereseaza mai mult raspunsul la a doua intrebare, precum si modul in care s-ar putea realiza simultan un triplu deziderat: piata libera, medicamente disponibile si medicamente ieftine. Fara procedura de infringement, desigur.

 5. Domnule Daianu, Dvs. propuneti nici mai mult nici mai putin decat ca onorata Comisie Europeana sa impuna un mecanism de respectare a legilor in Romania, asa cum avem vestitul MCV. Altfel spus, sa ne pazeasca sa nu ne furam singuri caciula!! Rusinos, dar adevarat….

 6. Protectia consumatorului este o gluma!,pacientul n-a fost niciodata protejat impotriva lacomiei celor din industria Pharma sau impotriva marilor lanturi de farmacii care practica acele preturi nesimtite de pina la 10 ori pretul pe alte piete.
  Asa zisii specialisti implicati in deciziile de importuri de medicamente au fost usor cumparati,odata cumparati sunt santajati ,iar banul il plateste pacientul sau statul roman.
  Asta nu-i comert liber este JAF SISTEMATIC.

 7. Protectia consumatorului este o gluma!,pacientul n-a fost niciodata protejat impotriva lacomiei celor din industria Pharma sau impotriva marilor lanturi de farmacii care practica acele preturi nesimtite de pina la 10 ori pretul pe alte piete.
  Asa zisii specialisti implicati in deciziile de importuri de medicamente au fost usor cumparati,odata cumparati sunt santajati ,iar banul il plateste pacientul sau statul roman.
  Asta nu-i comert liber este JAF SISTEMATIC.
  Daca nu publicati comentariul este clar ca va miroase urit si sunteti implicati in ascunderea adevarului

 8. In loc sa cititi exercitiul de batut apa in piua si distras atentia al – de altfel – onorabilului domn Daianu, mai bine cititi spre luminare interviul acordat HotNews pe aceeasi tema de catre domnul Calin Galasescu. Mult mai la obiect.
  Si o precizare:
  Datorita faptului ca bugetul sanatatii ( Asigurari + MS ) este anul acesta la acelasi nivel cu anul trecut ( de fapt cu ultimii trei ani ) iar noile molecule introduse in listele de medicamente costa…solid, MS si CNAS incearca, sub pretextul ” liberalizarii” pietei de servicii medicale in asistenta primara si ambulatoriul de specialitate, transferul unor sume de la acest nivel spre capitolul medicamente. Se aplica inca odata principiul ca daca un lucru merge bine, atunci trebuie modificat.
  Nicio schimbare la spitale ( chestia cu tratamentul privat in spital o aplica nemtii de multa vreme, cu succes chiar, dar ei sunt nemti, au o alta cultura, alte salarii…

 9. Pacat ca un expert ca domnul Daianu nu a studiat scandalul medicamentelor din Italia in 1993.
  Personajul principal , Duilio Poggiolini .
  Fost reprezentant al Italiei la OMS , in 1991 numit seful comisiei UE pentru medicamente .
  Director general al comisiei italiene a medicamentelor (din cadrul ministerului sanatatii italiene si care stabilea care medicamente si la ce pret se pot vinde in Italia ).
  Vine arestat in 20/10/1993 in Elvetia (!!! ) cu acuza de coruptie .
  -Sechestrati preventiv 15 miliarde lire italiene in un cont curent elvetian (!!! ) deschis pe numele sotiei . ( !!! )
  -La perchezitia locuintei din orasul Napoli , anchetatorii au gasit o adevarata comoara . Echivalentul a cam 10 miliarde de lire ( pentru comparatie , o casa nou- nouta costa atunci 180 milioane lire) sub forma de lingouri de aur ,tablouri , bijuteri , teancuri de dolari ascunsi inclusiv in perne.

  Averea era fructul spagii obtinute in schimbul aprobarii umflarii de preturi la medicamentele vandute de mari grupuri farmaceutice internationale (dar si nationale ) sistemului national de sanatate (spitale dar si farmacii)

  -Condamnat definitiv pentru 40 cazuri documentate de coruptie , va iesi din puscarie in 2006 . Alaturi de ministrul sanatatii din acea perioada ( Francesco De Lorenzo) vor fi obligati (sentinta definitiva) sa plateasca o ulterioara despagubire statului in valoare de peste 5 milioane euro . (sumele sechestrate preventiv au fost confiscate definitiv de stat)

  Deci , domnule Daianu , doar justitia poate face dreptate .
  Cit timp istoria demonstreaza cu fapte/procese/sentinte definitive, ca umflarea preturilor medicamentelor e exclusiv o problema de coruptie la nivel de stat , ministere , politica si politicieni , inutil a invoca interventia UE cit timp nu vedem spaga generalizata din sistem .
  Un fel de a devia atentia pentru a salva insalvabilul.
  PS . semnele (!!!) au scop sa sublinieze ca deja cu mai bine de 20 de ani in urma la altii se putea:
  A- aresta personaje importante din sistemul bugetar chiar daca erau peste hotare .
  B- Sechestra preventiv :
  1- pe bani in strainatate
  2- chiar daca conturile erau pe pe numele altora
  C- confiscarea definitiva era realitate (dupa sentinta definitiva) iar despagubirile fata de stat , obligatorii si chiar daca respectivii au ocupat functii importante in cadrul aceluiasi stat .
  Evident in Romania anului 2015 nu se pune problema . :) Mai bine deviem de la solutile eficiente cerind ajutorul UE . :(

 10. In 50 de ani am muncit si ne-am limitat propriile nevoi pentru a ridica Romania din inapoiere. Tot dar TOT ce s-a realizat a fost praduit, deliberart, cu rea intentie si cu participarea neoburgeziei noastre compradore. „Investitiri strategici” , „tainuri”, scoateri de pe piata, instrainari a ce nu se intraineaza, acuma si pamantul. Iata trebuie sa ne cersim ce ca stat suveran ne apartinea controlul asupra propriei tari. In schimbul a ce !?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Daniel Daianu
Ministru al finanţelor între 1997-1998, profesor universitar la Departamentul de Relaţii Internaţionale şi Integrare Europeană din cadrul SNSPA, membru corespondent al Academiei Române, din 2001, preşedinte al Societăţii Române de Economie (SOREC), membru al American Economic Association, membru în Societatea Academică Română.

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

 

 

Recomandare Contributors.ro - Musica Ricercata Festival Op.3

https://www.hotnews.ro/stiri-cultura-24929744-23-iulie-incepe-musica-ricercata-3-festival-despre-muzici-pierdute-regasite.htm

Intre 23 si 25 iulie, la Sibiu, va avea loc un festival foarte interesant, Musica Ricercata Festival Op.3. Titlul este un joc de cuvinte care pornește chiar de la crezul proiectelor Musica Ricercata: aducerea la lumină a unor muzici pierdute în biblioteci și arhive. Descoperirea lui Joseph Haydn (denumit și “părintele simfoniei”) dintr-o perspectivă a Transilvaniei este punctul de pornire a periplului, muzica devenind o mașină a timpului prin care reușim să pătrundem din perspectiva culturii transilvănene în centrul Europei. Vezi programul festivalului in articol.

 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

Nikita Hruşciov dixit: „În România socialismul nu poate fi construit fără mămăligă”

Într-o şedinţă desfăşurată la Moscova, la 8 iulie 1953 – în cursul căreia câţiva politicieni sovietici au discutat despre un plan de...

În ultimii 40 ani, temperatura medie anuală din România a crescut cu circa 2°C

În baza de date întreținută de NASA la Goddard Institute for Space Studies (NASA GISS), care funcționează în New York, pe lângă...

Vaccinarea anti-COVID: între tipic statistic și potențial național

România este vaccinată cam cât ar prezice indicele dezvoltării noastre umane. Ne comportăm tipic statistic, suntem un punct cuminte pe o curbă...

Libertatea, statul şi politica prudenţei: o pledoarie modestă

Ceea ce criza sanitară a impus, în mod dramatic şi poate ireversibil, este politica fricii.  Creşterea fără precedent a controlului statal, invadarea...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

 

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro