marți, ianuarie 18, 2022

Pentru cine lucreaza Comisia? -pornind de la scandalul medicamentelor.

De multi ani se duce o lupta surda, uneori pe fata, intre producatorii de medicamente generice si marea Pharma, adica mari producatori internationali, care domina pietele mondiale. In timp ce marii producatori impun preturi ce acopera, afirma ei, cheltuieli “substantiale” cu cercetare stiintifica si dezvoltare tehnologica, producatorii de generice au o alta conduita. Dincolo de logica concurentei, producatorii de generice tin cont de veniturile cetatenilor unde vand masiv. De aici si diferente de preturi care sugereaza profituri extreme ale marilor producatori, abuzuri de pozitie dominanta pe diverse piete. Nu intamplator, productia de generice este dezvoltata in Brazilia, Africa de Sud, India, Indonesia, unde o mare parte din populatie este foarte saraca.

Scandalul medicamentelor recent izbucnit (vezi si interviul ziaristului Vlad Mixich pe Hotnews) reveleaza o situatie banuita – informatiile fiind razlete pana acum. Evidenta este tulburatoare: numeroase medicamente ale caror preturi sunt de 5, chiar 6 ori mai inalte decat  un etalon din tari UE. Si aceasta se intampla untr-una din tarile cele mai sarace din Uniune.

Nu as fi asternut aceste randuri daca nu as cunoaste lobby-ul pe care il fac producatorii de medicamente acasa si in strainatate, inversunarea cu care reclama onorarea platilor intarziate. Arieratele fata de industria pharma si distribuitori au fost, in mod sistematic, pe agenda dialogului intre guvernele Romaniei si partenerii externi cu care au fost incheiate acorduri de asistenta financiara. Dar nu am vazut ca expertii Comisiei, ai institutiilor financiare internationale, sa acorde o atentie cuvenita practicilor abuzive ale industriei pharma, ale lanturilor de distributie de medicamente. Cand am avut ocazia, am ridicat aceaste chestiune, dar este o tema lasata in obscur. Scandalul de acum nu trebuie sa ramana neexploatat de cei interesati si onesti, de organizatiile civice care se ocupa de interesele bolnavilor, ale cetatenilor in general. Parlamentarii, acasa, trebuie sa abordeze aceasta chestiune. Mai ales ca este de lamurit de ce o regula interna nu a fost respectata. Ce a facut reglementatorul intern ? Ar trebui ca europarlamentari romani, impreuna cu colegi din alte tari din UE unde se observa practici similare, sa ridice aceasta chestiune in comisia de specialitate a PE. Mai ales ca lobby-ul companiilor pharma este foarte puternic in PE. Totodata, reprezentantii romani sa evoce problema in Consiliul UE.

Scandalul medicamentelor are o morala ampla; sunt nu putine domenii in care companiile ce domina piata abuzeaza in mod flagrant. Consiliul Concurentei a scos la iveala intelegeri ale lanturilor mari de magazine, ale producatorilor de ciment, in industria financiara, in domeniul utilitatilor publice, etc. Sunt date care ilustreaza cat de mult din tariful platit de cetateni la energie este detinut de distributie; am vazut cat de mici sunt investitiile facute de mari companii pentru a ameliora infrastructura de distributie –care este adesea un monopol. Unde sunt institutii slabe si autoritati de reglementare “fara colti”, companii mari, fie pharma, fie de utitilitati publice, abuzeaza. Asa ceva nu trebuie sa fie acceptat.

Comisarul pentru concurenta al Comisiei Europene si colegi ai sai trebuie sa combata practicile abuzive, evaziunea fiscala, etc. Exista o disputa intre Big Business si afacerile mici, intre Big Busienss si cetateni care vor tarife si preturi rezonabile. Pentru cetatenii romani este esential ca aceasta confruntare permanenta sa nu exonereze marile companii de raspunderea de corectitudine si concurenta loiala pe care o au, de responsabilitatea sociala pe care o clameaza mereu.

Comisia Europeana trebuie sa fie alaturi de cetateni, in primul rand. Asa cum sunt preocupati de risipa banului public, de un master plan serios in dezvoltarea infrastructurii, de calendarul liberalizarii tarifelor la energie in Romania, expertii de la Bruxelles trebuie sa fie atenti si la practicile abuzive ale producatorilor si distribuitorilor de medicamente, ale companiilor de utilitati publice.

Distribuie acest articol

11 COMENTARII

 1. Bataia este pe TVA de incasat si pe „returning on taxes” ….aplicat pe volumul vanzarilor…oamenii sunt scosi din calcul …se desfasoara un adevarat razboi pe bugete si un joc al deficitelor balantei de plati / state de mana a 2 a ca noi si in principal sub o sigla falsa …” adding value” .O mare excrocherie de retea cu medicamente tip „inlocuitori” ai tratamentelor traditionale si cu aparatura de scanare tip RMN care atrag amortizare acccelerata …o gandire rudimentara a baietilor de la UE umple buzunarele baietilor din Commonwealth.

 2. Domnule Daianu,

  Am citit articolul de doua ori, poate macar a doua oara sa inteleg ce vina sau ce treaba are Comisia Europeana cu o regula interna a Romaniei care nu a fost respectata de autoritati romane.
  Nu neg existenta unui lobby Big Pharma. Dar ce s-a intamplat cu pretul medicamentelor in Romania nu a fost cauzat de acest lobby, ci de functionari corupti si/sau incompetenti.

  • Oameni buni,
   Pretul medicamentelor generice este fixat de MS la 60% din pretul originalelor.
   MS poate sa fixeze acest procent astfel incat sa elimine si taxa clowback…
   Oameni buni,romanii ,dupa cum se vede ,dau solutii complicate la probleme extrem de simple.Si asta,pentru ca romanii se baga cu pareri unde nu le fierbe oala.
   Tot de-aia suntem si saraci.

 3. Dar băncile? Aparate la greu de troaca creditorilor atunci când s-a încercat puțin reglementarea contractelor de creditare și o mai mare transparenta în relația cu clienții. N-am văzut asemenea luări de poziții.

 4. Domnule Daianu,

  Ridicati doua categorii diferite de probleme:

  – prima, pe care putem s-o discutam mult si bine: care este adaosul producatorilor de generice sau orginale, care este marja de profit rezultanta, care ar fi o cifra etica, samd, samd

  – a doua, care-i mult mai putin discutabila: de ce nu si-a facut autoritatea treaba in mod legal.

  Personal ma intereseaza mai mult raspunsul la a doua intrebare, precum si modul in care s-ar putea realiza simultan un triplu deziderat: piata libera, medicamente disponibile si medicamente ieftine. Fara procedura de infringement, desigur.

 5. Domnule Daianu, Dvs. propuneti nici mai mult nici mai putin decat ca onorata Comisie Europeana sa impuna un mecanism de respectare a legilor in Romania, asa cum avem vestitul MCV. Altfel spus, sa ne pazeasca sa nu ne furam singuri caciula!! Rusinos, dar adevarat….

 6. Protectia consumatorului este o gluma!,pacientul n-a fost niciodata protejat impotriva lacomiei celor din industria Pharma sau impotriva marilor lanturi de farmacii care practica acele preturi nesimtite de pina la 10 ori pretul pe alte piete.
  Asa zisii specialisti implicati in deciziile de importuri de medicamente au fost usor cumparati,odata cumparati sunt santajati ,iar banul il plateste pacientul sau statul roman.
  Asta nu-i comert liber este JAF SISTEMATIC.

 7. Protectia consumatorului este o gluma!,pacientul n-a fost niciodata protejat impotriva lacomiei celor din industria Pharma sau impotriva marilor lanturi de farmacii care practica acele preturi nesimtite de pina la 10 ori pretul pe alte piete.
  Asa zisii specialisti implicati in deciziile de importuri de medicamente au fost usor cumparati,odata cumparati sunt santajati ,iar banul il plateste pacientul sau statul roman.
  Asta nu-i comert liber este JAF SISTEMATIC.
  Daca nu publicati comentariul este clar ca va miroase urit si sunteti implicati in ascunderea adevarului

 8. In loc sa cititi exercitiul de batut apa in piua si distras atentia al – de altfel – onorabilului domn Daianu, mai bine cititi spre luminare interviul acordat HotNews pe aceeasi tema de catre domnul Calin Galasescu. Mult mai la obiect.
  Si o precizare:
  Datorita faptului ca bugetul sanatatii ( Asigurari + MS ) este anul acesta la acelasi nivel cu anul trecut ( de fapt cu ultimii trei ani ) iar noile molecule introduse in listele de medicamente costa…solid, MS si CNAS incearca, sub pretextul ” liberalizarii” pietei de servicii medicale in asistenta primara si ambulatoriul de specialitate, transferul unor sume de la acest nivel spre capitolul medicamente. Se aplica inca odata principiul ca daca un lucru merge bine, atunci trebuie modificat.
  Nicio schimbare la spitale ( chestia cu tratamentul privat in spital o aplica nemtii de multa vreme, cu succes chiar, dar ei sunt nemti, au o alta cultura, alte salarii…

 9. Pacat ca un expert ca domnul Daianu nu a studiat scandalul medicamentelor din Italia in 1993.
  Personajul principal , Duilio Poggiolini .
  Fost reprezentant al Italiei la OMS , in 1991 numit seful comisiei UE pentru medicamente .
  Director general al comisiei italiene a medicamentelor (din cadrul ministerului sanatatii italiene si care stabilea care medicamente si la ce pret se pot vinde in Italia ).
  Vine arestat in 20/10/1993 in Elvetia (!!! ) cu acuza de coruptie .
  -Sechestrati preventiv 15 miliarde lire italiene in un cont curent elvetian (!!! ) deschis pe numele sotiei . ( !!! )
  -La perchezitia locuintei din orasul Napoli , anchetatorii au gasit o adevarata comoara . Echivalentul a cam 10 miliarde de lire ( pentru comparatie , o casa nou- nouta costa atunci 180 milioane lire) sub forma de lingouri de aur ,tablouri , bijuteri , teancuri de dolari ascunsi inclusiv in perne.

  Averea era fructul spagii obtinute in schimbul aprobarii umflarii de preturi la medicamentele vandute de mari grupuri farmaceutice internationale (dar si nationale ) sistemului national de sanatate (spitale dar si farmacii)

  -Condamnat definitiv pentru 40 cazuri documentate de coruptie , va iesi din puscarie in 2006 . Alaturi de ministrul sanatatii din acea perioada ( Francesco De Lorenzo) vor fi obligati (sentinta definitiva) sa plateasca o ulterioara despagubire statului in valoare de peste 5 milioane euro . (sumele sechestrate preventiv au fost confiscate definitiv de stat)

  Deci , domnule Daianu , doar justitia poate face dreptate .
  Cit timp istoria demonstreaza cu fapte/procese/sentinte definitive, ca umflarea preturilor medicamentelor e exclusiv o problema de coruptie la nivel de stat , ministere , politica si politicieni , inutil a invoca interventia UE cit timp nu vedem spaga generalizata din sistem .
  Un fel de a devia atentia pentru a salva insalvabilul.
  PS . semnele (!!!) au scop sa sublinieze ca deja cu mai bine de 20 de ani in urma la altii se putea:
  A- aresta personaje importante din sistemul bugetar chiar daca erau peste hotare .
  B- Sechestra preventiv :
  1- pe bani in strainatate
  2- chiar daca conturile erau pe pe numele altora
  C- confiscarea definitiva era realitate (dupa sentinta definitiva) iar despagubirile fata de stat , obligatorii si chiar daca respectivii au ocupat functii importante in cadrul aceluiasi stat .
  Evident in Romania anului 2015 nu se pune problema . :) Mai bine deviem de la solutile eficiente cerind ajutorul UE . :(

 10. In 50 de ani am muncit si ne-am limitat propriile nevoi pentru a ridica Romania din inapoiere. Tot dar TOT ce s-a realizat a fost praduit, deliberart, cu rea intentie si cu participarea neoburgeziei noastre compradore. „Investitiri strategici” , „tainuri”, scoateri de pe piata, instrainari a ce nu se intraineaza, acuma si pamantul. Iata trebuie sa ne cersim ce ca stat suveran ne apartinea controlul asupra propriei tari. In schimbul a ce !?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Daniel Daianu
Ministru al finanţelor între 1997-1998, profesor universitar la Departamentul de Relaţii Internaţionale şi Integrare Europeană din cadrul SNSPA, membru corespondent al Academiei Române, din 2001, preşedinte al Societăţii Române de Economie (SOREC), membru al American Economic Association, membru în Societatea Academică Română.

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

România se joacă de-a școala

Școala ar trebui să fie piatra de temelie a vieții. Rolul școlii nu este doar de a livra informație semestru după semestru...

Don’t Look Up: Este schimbarea climei ca o cometă sau ca un diabet?

Difuzat pe 24 decembrie 2021, Don’t Look Up a devenit rapid o alegorie pentru situația curentă a dezbaterilor polarizate despre riscurile existențiale...

Planul de refacere a URSS în marș: după ce s-a asigurat de Belarus și Armenia, Moscova a luat și Kazahstanul înapoi

"Kazahstanul este acum într-un joc geopolitic (...) Rusia a intrat deja, a trimis trupe. CSTO este Rusia. Aceasta este o ocupație...

Daca e de rău, nu apare în presă!

Exact acum un an scriam un articol despre relația energie și presă. Probabil explicațiile de atunci sunt valabile și în spețele de...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro