sâmbătă, octombrie 1, 2022

Pentru Mircea Cartarescu, impotriva hingherilor culturii

Atunci cand imundele calomnii lansate candva in revista de trista amintire „Saptamana” de catre Eugen Barbu si sleahta sa de abjecti securisti impotriva lui Mircea Cartarescu sunt reluate cu demonic zel, cei care iubim adevarul trebuie sa-i dovedim deplina noastra solidaritate. Este un scriitor de un gigantic talent, o constiinta civica exemplara, un om de-o mare puritate sufleteasca.

Opera sa nu are de nevoie de nicio sustinere, vorbeste de la sine. La fel cum vorbesc de la sine scrierile unor Proust, Kafka, Joyce, Thomas Mann, Peter Nadas, Faulkner, T. S. Eliot, Malraux, Wisława Szymborska, Lucian Blaga, Czeslaw Milosz, Sylvia Plath, Pynchon, Ahmatova, Philip Roth, Octavio Paz. Aceste campanii sordide imi amintesc de acelea impotriva Annei Ahmatova in vremea sinistrului Jdanov si impotriva lui Boris Pasternak dupa publicarea in Vest a romanului „Doctor Jivago”. Metodele securiste nu pier. Cel mai grav este ca securistii (vechi si noi) nu ezita sa „internationalize” calomniile.

Distribuie acest articol

4 COMENTARII

 1. D-le Prof.

  Dar despre ce este, DE FAPT, vorba?! Am lipsit un timp de pe Contributors, incercand terapie prin neinformare si neraliere…N-a mers. Am revenit azi si inteleg ca IAR s-a tabarat pe bietul Cartarescu?! Nestiind nimic, am baleiat televiziunile. Am dat peste un comentariu inept si tzafnos (sigur pe Antena 3) despre introducerea Travesti in programa scolara. Asa, si?! Niste cadre didactice au decis ca DA, sa se incaiere cu aia care zic BA, sa negocieze civilizat si argumentat si sa decida. Ce rol are Cartarescu aici?! Ca exista ca subiect de discutii in contradictoriu, pe celebra tema a programei scolare?!
  Citatele care se expuneau pe ecran, scoase din context, erau infantil de infierate: ” fusta asta de curva”, „parfum din sperma de zibelina”, cineva „isi acoperea sexul cu mainile”. Apoi, gospodine de pe strada, erau intrebate daca ar vrea ca in cartile copiilor lor sa existe vorbele curva, sperma, sex. Cunoastem indignarea pudibonda si ignoranta… Cat despre manipulare, s-a ajuns la stranii si infricosatoare performante.
  ASTA E MARELE SCANDAL?! Daca sa fie sau nu Cartarescu citit in scoala?! Sper din suflet ca e ceva mai articulat si mai matur… Cu care sa merite sa ne „batem”!
  Si, oricum, bateti la usi deschise: va multumim ca sunteti iar prima voce in spatele careia sa ne incolonam, voci mici sau mari, armonioase sau ragusite, slabe sau puternice, etc

 2. @ catperson
  Acum cateva zile a aparut un articol prin care se spunea ca in Germania un ziar important relata ca Mircea Cartarescu este acuzat de plagiat intr-una din primele carti, lucru pe care l-ar fi recunoscut. Era cu cateva zile inainte de decernarea premiului Nobel pentru literatura pe anul in curs. Cred ca la aceasta se refera domnul prof. Tismaneanu. Eu nu comentez valoarea literara a operei lui Mircea Cartarescu, nefiind specialist in domeniu. Cititor sunt si pot sa spun, in aceasta calitate, ca unele carti ale sale imi plac, altele nu. Are unele obsesii, iar despre limbaj….. In general, in manualele scolare nu se trateaza opera integrala a unui scriitor. Daca ceva merita sa fie cunoscut de tinerii de varsta scolara atunci Mircea Cartarescu poate ajunge si in manualele scolare. Daca ne gandim ca a ajuns si Andreea Esca, atunci despre ce sa mai vorbim ?

 3. Oricum stam destul de bine daca unii considera ca merita sa depuna atata energie in defaimarea unui scriitor. Inseamna ca totusi opiniile lui conteaza, mai exista speranta :)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Vladimir Tismaneanuhttp://tismaneanu.wordpress.com/
Vladimir Tismaneanu locuieste la Washington, este profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland. Este autorul a numeroase carti intre care "The Devil in History: Communism, Fascism, and Some Lessons of the Twentieth Century" (University of California Press, 2012), "Lumea secreta a nomenclaturii" (Humanitas, 2012), "Despre comunism. Destinul unei religii politice", "Arheologia terorii", "Irepetabilul trecut", "Naufragiul Utopiei", "Stalinism pentru eternitate. O istorie politica a comunismului romanesc", "Fantasmele salvarii", "Fantoma lui Gheorghiu-Dej", "Democratie si memorie" si "Reinventarea politicului. Europa de Est de la Stalin la Havel". Este editor a numeroase volume intre care "Stalinism Revisited", "The Promises of 1968", "Revolutiile din 1989" si "Anatomia resentimentului". Coordonator al colectiilor "Zeitgeist" (Humanitas) si "Constelatii" (Curtea Veche). Co-editor, impreuna cu Dorin Dobrincu si Cristian Vasile, al "Raportului Final al Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturiii comuniste din Romania" (Humanitas, 2007). Co-editor, impreuna cu Bogdan Cristian Iacob, al volumului "The End and the Beginning: The Revolutions of 1989 and the Resurgence of History" (Central European University Press, 2012). Co-autor, impreuna cu Mircea Mihaies, al volumelor "Vecinii lui Franz Kafka", "Balul mascat", "Incet, spre Europa", "Schelete in dulap", "Cortina de ceata" si "O tranzitie mai lunga decat veacul. Romania dupa Ceausescu". Editor, intre 1998 si 2004, al trimestrialului "East European Politics and Societies" (in prezent membru al Comitetului Editorial). Articolele si studiile sale au aparut in "International Affairs" (Chatham House), "Wall Street Journal", "Wolrld Affairs", "Society", "Orbis", "Telos", "Partisan Review", "Agora", "East European Reporter", "Kontinent", "The New Republic", "New York Times", "Times Literary Supplement", "Philadelphia Inquirer", "Gazeta Wyborcza", "Rzeczpospolita", "Contemporary European History", "Dilema Veche", "Orizont", "Apostrof", "Idei in Dialog" , "22", "Washington Post", "Verso", "Journal of Democracy", "Human Rights Review", "Kritika", "Village Literary Supplement" etc. Din 2006, detine o rubrica saptamanala in cadrul Senatului "Evenimentului Zilei". Colaborator permanent, incepand din 1983, al postului de radio "Europa Libera" si al altor radiouri occidentale. Director al Centrului pentru Studierea Societatilor Post-comuniste la Universitatea Maryland. In 2006 a fost presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania. Intre februarie 2010 si mai 2012, Presedinte al Consiliului Stiintific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER). Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest din Timisoara si al SNSPA. Comentariile si opiniile publicate aici sunt ale mele si nu reprezinta o opinie a Universitatii Maryland.

Carti noi

 

A apărut numărul special Engaging God’s Language sau Însușind limbajul lui Dumnezeu al revistei Diakrisis pe anul 2022, al 5-lea volum de la data fondării revistei academice (2022),  publicație care apare fie în format digital fie editat, la editura Eikon, București.  Citeste mai mult

 

Carti noi

La Editura Trei tocmai a ieșit din tipar, special pentru Bookfest, „Istoria Filosofiei” de A.C. Grayling. O lucrare apărută recent, scrisă de unul dintre cei mai buni specialiști în filosofie de azi. Această istorie se remarcă prin tratarea foarte clară a temelor și ideilor. Ediția românească arată foarte elegant, are peste 700 de pagini, și o puteți obține cu reducere la Bookfest.

 

Carte recomandată

 

Excelentă carte de luat în vacanță! Distractivă, delicioasă, brutală.  Tot ce a rămas ascuns, nespus și neexplicat în filmul lui Tarantino: detalii toride, crime nerezolvate, secrete din culisele industriei, anecdote sordide despre staruri care întruchipează pentru fani perfecțiunea sau momente sublime de pe platourile de filmare ale unor filme de mult uitate. Mai bună decat s-ar fi asteptat fanii regizorului sau criticii literari.

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro