luni, decembrie 6, 2021

Pentru statul de drept, pentru democraţie! Modeste sugestii privind reforma statului

De vreme ce, după ani de aşteptare şi de emoţie, ceasul revizuirii constituţiei se apropie, iar largul proces de consultare populară este în plină desfăşurare, orice reflecţie inspirată de patriotism şi bună credinţă este binevenită, spre a permite ridicarea acestui edificiu al libertăţii la care visăm cu toţii.

Eliberaţi în fine de tiranie, beneficiind de binecuvântările păcii şi ale coabitării, inspiraţi de cele pe care le vedem petrecându-se sub ochii noştri, este firesc să milităm pentru adâncirea democratizării, pentru  extinderea cuceririlor pe care noua coaliţie de guvernare le oferă naţiunii, darnic şi dezinteresat. Îndrăzneala este semnul sub care trebuie să aşezăm această operă, memorabilă, de reflecţie asupra statului.

Un parlament puternic, trainic, numeros şi ocrotit împotriva încercărilor de  a-i intimida membrii, iată cheia de boltă a noii viziuni democratice.  Imunitatea  aleşilor noştri este o pavăză  ce trebuie întărită. O dată ales, un parlamentar  va  beneficia, pe toată durata vieţii sale, de iresponsabilitate penală, neputând fi nici arestat, nici condamnat. Spre a elimina cheltuielile publice  inutile generate de alegeri şi vulgaritatea luptei politice, doritorii  de locuri în camere se vor înscrie în cadrul licitaţiilor ce vizează cumpărarea , onestă, a voturilor oferite de cetăţeni. Am admite, in fine, că temeiul democraţiei noastre îl reprezintă corupţia electorală şi traficarea voinţei naţionale.   Practica deceniilor din urmă ar deveni parte din  ordinea noastră  constituţională.

Şi tot parlamentului, crescut în număr şi  privilegii, i se va încredinţa şi rolul de şef de stat-  fiecăruia dintre aleşi i-ar reveni, la un interval de o lună, misiunea de a fi preşedinte prin  rotaţie, cu atribuţii de reprezentare limitate. În felul acesta, standardele de transparenţă în materie de bună guvernare ar fi atinse.  Cei ce exercită suveranitatea ar fi cei care sunt, pe rând, conducători ai României.

În această patrie ideală, liniştea cetăţenilor de rând ar fi asigurată. Scutiţi de povara alegerilor, alegătorii se vor putea  dedica, în fine, cultivării artelor şi meseriilor. Din codul penal ar dispărea orice referire la corupţie. De vreme ce toţi ce toţi politicienii şi oamenii de afaceri condamnaţi  sunt victime nevinovate  ce trebuie graţiate neîntârziat, egalitatea în  faţa legii implică renunţarea la acest odios instrument represiv.  Seninătatea va reveni   pe frunţile celor care se sacrifică pentru binele public.

Organisme dăunătoare şi neliniştitoare precum Parchetele sau Agenţia naţională de integritate ar dispărea, la rându-le.  Conflictul de interese  ar fi o amintire, iar omenia ar permite o creştere a calităţii  funcţionării administraţiei de stat. Controlul averilor s-ar realiza, în deplină   transparenţă, în platourile de televiziune, în prezenţa competenţilor şi echidistanţilor moderatori,stimaţi şi respectaţi de popor.

Curtea Constituţională ar fi înlocuită de către o secţiune specială a camerelor, secţiune ale cărei decizii să poată fi anulate de plenul parlamentului. Cine ar putea fi mai bine pregătiţi să cerceteze conflictul dintre legea fundamentală şi opera parlamentului decât  aleşii naţiunii înşişi? O constituţie flexibilă va putea fi modificată ori de câte ori se va simţi necesar. În acest scop, se vor lua măsuri pentru instituirea unui forum constituţional cu activitate permanentă, al cărui preşedinte să fie senator de drept  cu remuneraţie corespunzătoare.

O autentică democraţie se va naşte, în  cele din urmă. O democraţie din care să dispară, pentru totdeauna, vrajba, iniţiativele legislative cetăţeneşti, criticile, referendumurile, îndoielile, grevele, protestele paşnice. Cu bucurie, vom pune temeliile unui viitor luminos şi senin, ca o zi de  fierbinte vară românească.

Distribuie acest articol

15 COMENTARII

 1. nu,
  io propun ceva concret: ” al cărui preşedinte să fie Crisian Pirvulescu, senator de drept cu remuneraţie corespunzătoare”.
  Astept Provincia ;)

  • I-auziti, boieri si coconi dumneavoastra ce frumos suna:…..si-n cele ce maine vor rade la soare !!! IHi, iha!! uRAAAAAAA !!!!!!!
   Ceausescuuuuuuuuu a-nviat cu moartea pre moarte calcand/Si celor de pe plaiuri/moarte daruindu-le!!!
   TRAIASCA PARTIDUL GOGUMIST ROMAN!

 2. Domnule Stanomir,
  In acest articol ati punctat perfect modul de functionare a „democratiei originale” mult visata de corifeii emanati din revolutie. Este adevarat, acesta este „trendul” actual; dar mi se pare trist daca noi, ceilalti, mai putin politruci, cei care „visam” la o democratie autentica vom accepta asa ceva.
  Oare ar fi utopic sa intreprindem o actiune in urma careia sa se scrie o Constitutie a cetatenilor. o Constitutie facuta, (asa cum ar fi dorit si Iolio Maniu), de catre o Adunare Constituanta compusa din Oameni respectabili alesi special pentru acest scop ? ….Parlamentarii sa-si vada de misiunea care le este incredintata, aceea de a produce legi ordinare.

  • Scuzati va rog eroarea; am apasat gresit; am vrut sa scriu Iuliu Maniu si nu Iolio. Este cunoscut faptul ca Iuliu Maniu nu a vrut sa isi puna semnatura pe prima Constitutie a Romaniei tocmai pe motivul ca a considerat Adunarea Constituanta aformata din politicieni ca ilegitima din punct de vedere democratic.

 3. Dvs., d-le profesor, sinteti – scuze, ati fost – parte cu putere de decizie in proiectul de revizuire a Constitutiei initiat de institutia prezidentiala acum citiva ani.
  Cum pot fi convinsi – sau fortati – „manelistii” din comisia bietului ignorant in toate cele Crin Laurentiu Antonescu sa foloseasca expertiza grupului dvs, care , sint sigur, a lucrat organizat si documentat „la singe” ? Sau credeti ca nu vor tine seama si nu-i intereseaza?
  Daca este doar dupa creierele lor de batracieni, o sa avem o constitutie de pe coperta careia va rinji inca o data gretosul ivan ilici iliescu, piei satana!. Si nu cred ca este de gluma, desi nu pot spune ca nu mi-a provocat un usor zimbet postarea dvs, insa unul trist.

 4. Mentalitatea romaneasca = boala incurabila:

  Adrian Păunescu, 1986

  În vremurile grele pe care le trăim
  Când o planetă-ntreagă se plânge că o doare,
  Dezamorsând minciuna, Eroule sublim,
  Sunteţi Bărbatul Ţării şi Unica Salvare.

  Noi, să vă fie bine, oriunde-am fi, veghem,
  Dar vă rugăm sfielnic să fiţi cu luare-aminte
  Să nu-nnoiţi doar oameni, ci şi acest sistem
  Care prin sine însuşi falsifică şi minte.

  Amprenta dumneavoastră să tuteleze, ea,
  Nu nişte reparaţii la vise iluzorii,
  Ci radicalizarea lăuntrică şi grea,
  Sub semnul Competenţei, Iubirii şi Valorii.

  Îndoliat de rele, acum mă nasc din nou,
  Slujindu-mi cu credinţă, după putere, ţara,
  Vă mulţumesc de toate, Cinstit şi Bun Erou,
  Din Geniul dumneavoastră, ca un fertil ecou,

  Să vină Adevărul, să vină Primăvara.

   • Din discursul lui Ceausescu de la mitingul din 21 decembrie 1989:

    Ceausescu: Este necesar, mai mult decat oricand, sa actionam in spiritul democratiei noastre muncitoresti, sa dezbatem cu deplina raspundere toate problemele privind dezvoltarea societatii noastre, avand permanent in vedere ca tot ceea ce realizam in Romania trebuie sa asigure bunastarea poporului, ca socialismul il construim cu poporul si pentru popor, ca trebuie, in orice imprejurari, sa asiguram integritatea si independenta Romaniei!

    Poporul: „Uraaa! Uraaaaa! Vom munci si vom lupta, tara o vom apara!“

    http://tinyurl.com/o4tcr2u

 5. Am cravata mea,
  Sunt pionier!
  Si ma mandresc cu ea,
  Sunt pionier!
  Flutura in vant,
  Zalog de legamant,
  Intaiul meu cuvant, de pionier.
  Urmeaza cursa Wizzair cu destinatia …. (se va completa dupa dorinta)
  Peronul e zilele acestea, mai peste tot, pe partea stanga.

  Va imaginati cati dintre maimutoii care ne conduc „destinele” astazi ar fi fost sculeri-matriteri, prelucratori prin aschiere sau personal TESA (cu tot respectul pentru aceste meserii), daca nu schimbau aia macazu in 1989?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Ioan Stanomir
Profesor de drept constituţional la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, specializat în domeniul dreptului constituţional.

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Dimensiunile teritoriale ale depopulării țării în anul 2020

Populația rezidentă a țării era la începutul anului 2021 de aproape 19,2 milioane locuitori. Declinul din anul 2020 a fost deosebit de...

Egalitatea și economia de piață

Narațiunea obișnuită despre egalitate în România este că acest „vis de aur” al poporului este pe cale să se destrame. Bogații devin...

Neamțu’ Țiganu’ citește Coranu’

Hafsa, Akif, Azra, Suleymen, Neyla, Dzina, Aisha... și multe alte nume. Eu nu știu cine sunt acești copilași, nu-i recunosc după fețe,...

De ce majoritatea modelelor climatice sunt „fierbinți”?

O bună parte din articolele mele publicate pe această platformă discută modele (simulări) ale variațiilor unor parametri climatici precum concentrația de CO2,...

Noi, chinezii

            Cu mulți ani în urmă am fost surprins să aflu că, în limba română (ba chiar în cea veche) există un...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro