duminică, iunie 13, 2021

Pentru statul de drept, pentru democraţie! Modeste sugestii privind reforma statului

De vreme ce, după ani de aşteptare şi de emoţie, ceasul revizuirii constituţiei se apropie, iar largul proces de consultare populară este în plină desfăşurare, orice reflecţie inspirată de patriotism şi bună credinţă este binevenită, spre a permite ridicarea acestui edificiu al libertăţii la care visăm cu toţii.

Eliberaţi în fine de tiranie, beneficiind de binecuvântările păcii şi ale coabitării, inspiraţi de cele pe care le vedem petrecându-se sub ochii noştri, este firesc să milităm pentru adâncirea democratizării, pentru  extinderea cuceririlor pe care noua coaliţie de guvernare le oferă naţiunii, darnic şi dezinteresat. Îndrăzneala este semnul sub care trebuie să aşezăm această operă, memorabilă, de reflecţie asupra statului.

Un parlament puternic, trainic, numeros şi ocrotit împotriva încercărilor de  a-i intimida membrii, iată cheia de boltă a noii viziuni democratice.  Imunitatea  aleşilor noştri este o pavăză  ce trebuie întărită. O dată ales, un parlamentar  va  beneficia, pe toată durata vieţii sale, de iresponsabilitate penală, neputând fi nici arestat, nici condamnat. Spre a elimina cheltuielile publice  inutile generate de alegeri şi vulgaritatea luptei politice, doritorii  de locuri în camere se vor înscrie în cadrul licitaţiilor ce vizează cumpărarea , onestă, a voturilor oferite de cetăţeni. Am admite, in fine, că temeiul democraţiei noastre îl reprezintă corupţia electorală şi traficarea voinţei naţionale.   Practica deceniilor din urmă ar deveni parte din  ordinea noastră  constituţională.

Şi tot parlamentului, crescut în număr şi  privilegii, i se va încredinţa şi rolul de şef de stat-  fiecăruia dintre aleşi i-ar reveni, la un interval de o lună, misiunea de a fi preşedinte prin  rotaţie, cu atribuţii de reprezentare limitate. În felul acesta, standardele de transparenţă în materie de bună guvernare ar fi atinse.  Cei ce exercită suveranitatea ar fi cei care sunt, pe rând, conducători ai României.

În această patrie ideală, liniştea cetăţenilor de rând ar fi asigurată. Scutiţi de povara alegerilor, alegătorii se vor putea  dedica, în fine, cultivării artelor şi meseriilor. Din codul penal ar dispărea orice referire la corupţie. De vreme ce toţi ce toţi politicienii şi oamenii de afaceri condamnaţi  sunt victime nevinovate  ce trebuie graţiate neîntârziat, egalitatea în  faţa legii implică renunţarea la acest odios instrument represiv.  Seninătatea va reveni   pe frunţile celor care se sacrifică pentru binele public.

Organisme dăunătoare şi neliniştitoare precum Parchetele sau Agenţia naţională de integritate ar dispărea, la rându-le.  Conflictul de interese  ar fi o amintire, iar omenia ar permite o creştere a calităţii  funcţionării administraţiei de stat. Controlul averilor s-ar realiza, în deplină   transparenţă, în platourile de televiziune, în prezenţa competenţilor şi echidistanţilor moderatori,stimaţi şi respectaţi de popor.

Curtea Constituţională ar fi înlocuită de către o secţiune specială a camerelor, secţiune ale cărei decizii să poată fi anulate de plenul parlamentului. Cine ar putea fi mai bine pregătiţi să cerceteze conflictul dintre legea fundamentală şi opera parlamentului decât  aleşii naţiunii înşişi? O constituţie flexibilă va putea fi modificată ori de câte ori se va simţi necesar. În acest scop, se vor lua măsuri pentru instituirea unui forum constituţional cu activitate permanentă, al cărui preşedinte să fie senator de drept  cu remuneraţie corespunzătoare.

O autentică democraţie se va naşte, în  cele din urmă. O democraţie din care să dispară, pentru totdeauna, vrajba, iniţiativele legislative cetăţeneşti, criticile, referendumurile, îndoielile, grevele, protestele paşnice. Cu bucurie, vom pune temeliile unui viitor luminos şi senin, ca o zi de  fierbinte vară românească.

Distribuie acest articol

15 COMENTARII

 1. nu,
  io propun ceva concret: ” al cărui preşedinte să fie Crisian Pirvulescu, senator de drept cu remuneraţie corespunzătoare”.
  Astept Provincia ;)

  • I-auziti, boieri si coconi dumneavoastra ce frumos suna:…..si-n cele ce maine vor rade la soare !!! IHi, iha!! uRAAAAAAA !!!!!!!
   Ceausescuuuuuuuuu a-nviat cu moartea pre moarte calcand/Si celor de pe plaiuri/moarte daruindu-le!!!
   TRAIASCA PARTIDUL GOGUMIST ROMAN!

 2. Domnule Stanomir,
  In acest articol ati punctat perfect modul de functionare a „democratiei originale” mult visata de corifeii emanati din revolutie. Este adevarat, acesta este „trendul” actual; dar mi se pare trist daca noi, ceilalti, mai putin politruci, cei care „visam” la o democratie autentica vom accepta asa ceva.
  Oare ar fi utopic sa intreprindem o actiune in urma careia sa se scrie o Constitutie a cetatenilor. o Constitutie facuta, (asa cum ar fi dorit si Iolio Maniu), de catre o Adunare Constituanta compusa din Oameni respectabili alesi special pentru acest scop ? ….Parlamentarii sa-si vada de misiunea care le este incredintata, aceea de a produce legi ordinare.

  • Scuzati va rog eroarea; am apasat gresit; am vrut sa scriu Iuliu Maniu si nu Iolio. Este cunoscut faptul ca Iuliu Maniu nu a vrut sa isi puna semnatura pe prima Constitutie a Romaniei tocmai pe motivul ca a considerat Adunarea Constituanta aformata din politicieni ca ilegitima din punct de vedere democratic.

 3. Dvs., d-le profesor, sinteti – scuze, ati fost – parte cu putere de decizie in proiectul de revizuire a Constitutiei initiat de institutia prezidentiala acum citiva ani.
  Cum pot fi convinsi – sau fortati – „manelistii” din comisia bietului ignorant in toate cele Crin Laurentiu Antonescu sa foloseasca expertiza grupului dvs, care , sint sigur, a lucrat organizat si documentat „la singe” ? Sau credeti ca nu vor tine seama si nu-i intereseaza?
  Daca este doar dupa creierele lor de batracieni, o sa avem o constitutie de pe coperta careia va rinji inca o data gretosul ivan ilici iliescu, piei satana!. Si nu cred ca este de gluma, desi nu pot spune ca nu mi-a provocat un usor zimbet postarea dvs, insa unul trist.

 4. Mentalitatea romaneasca = boala incurabila:

  Adrian Păunescu, 1986

  În vremurile grele pe care le trăim
  Când o planetă-ntreagă se plânge că o doare,
  Dezamorsând minciuna, Eroule sublim,
  Sunteţi Bărbatul Ţării şi Unica Salvare.

  Noi, să vă fie bine, oriunde-am fi, veghem,
  Dar vă rugăm sfielnic să fiţi cu luare-aminte
  Să nu-nnoiţi doar oameni, ci şi acest sistem
  Care prin sine însuşi falsifică şi minte.

  Amprenta dumneavoastră să tuteleze, ea,
  Nu nişte reparaţii la vise iluzorii,
  Ci radicalizarea lăuntrică şi grea,
  Sub semnul Competenţei, Iubirii şi Valorii.

  Îndoliat de rele, acum mă nasc din nou,
  Slujindu-mi cu credinţă, după putere, ţara,
  Vă mulţumesc de toate, Cinstit şi Bun Erou,
  Din Geniul dumneavoastră, ca un fertil ecou,

  Să vină Adevărul, să vină Primăvara.

   • Din discursul lui Ceausescu de la mitingul din 21 decembrie 1989:

    Ceausescu: Este necesar, mai mult decat oricand, sa actionam in spiritul democratiei noastre muncitoresti, sa dezbatem cu deplina raspundere toate problemele privind dezvoltarea societatii noastre, avand permanent in vedere ca tot ceea ce realizam in Romania trebuie sa asigure bunastarea poporului, ca socialismul il construim cu poporul si pentru popor, ca trebuie, in orice imprejurari, sa asiguram integritatea si independenta Romaniei!

    Poporul: „Uraaa! Uraaaaa! Vom munci si vom lupta, tara o vom apara!“

    http://tinyurl.com/o4tcr2u

 5. Am cravata mea,
  Sunt pionier!
  Si ma mandresc cu ea,
  Sunt pionier!
  Flutura in vant,
  Zalog de legamant,
  Intaiul meu cuvant, de pionier.
  Urmeaza cursa Wizzair cu destinatia …. (se va completa dupa dorinta)
  Peronul e zilele acestea, mai peste tot, pe partea stanga.

  Va imaginati cati dintre maimutoii care ne conduc „destinele” astazi ar fi fost sculeri-matriteri, prelucratori prin aschiere sau personal TESA (cu tot respectul pentru aceste meserii), daca nu schimbau aia macazu in 1989?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Ioan Stanomir
Ioan Stanomir
Profesor de drept constituţional la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, specializat în domeniul dreptului constituţional.

Carte recomandată

Iata o carte cu un subiect in aparenta simplu: o familie de romani cu un copil mic se muta in strainatate si invata incet-incet sa depaseasca o serie de neajunsuri si sa se impace cu altele. Mihai e scriitor (adica veniturile lui sint subtirele), sotia lui are un job nou de care e foarte multumita… vezi aici continuarea

 

 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

Claudiu Iordache, înlocuit cu Gelu Voican Voiculescu la conducerea Institutului Revoluției

Ieri 30 martie 2018, membrii Colegiului Național al Institutului Revoluției Române l-au destituit pe Claudiu Iordache din fruntea acestui institut, numindu-l în...

Clujeanul, PR-ul și dezvrăjirea

La Cluj-Napoca, “Inima Transilvaniei” care bate ritmul unei dezvoltări urbane alerte, orice proiect este două: un proiect politic și unul real, legătura...

Pandemia, stările excepţionale şi erodarea constituţionalismului

Un nou tipar de guvernare pare să se fi impus,în numele siguranţei colective: administrarea statelor prin recursul la stări excepţionale. Numele lor poate...

Commento ergo sum

Progresul frustrează. Iată ideea principală a acestui articol și, la drept vorbind, singura; nu este nevoie de continuarea lecturii, în caz că...

Pensionarul din 2035: 300 de euro de la stat, 150 de euro de la Pilon II, plus cât și-a mai pus el deoparte

Suntem cu 10 – 15 ani înainte de declanșarea plăților pensiilor către “generația decrețeilor” și parcă am fi descoperit acum că bugetul...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

 

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro