Post BREXIT, Romania, cu o crestere care se bazeaza pe consumul de import (in special) din UE va fi lovita din plin de evaluarea Euro pe care analistii straini o dau de pana la 10% fata de monedele din CEE, deci inclusiv Ron.
Toate reducerile de taxe din 2015 si cresterile in venitul populatiei din 2016 care au dus la accelerarea consumului si cresterea PIB din semestrul 1 vor fi neutralizate de inflatia rezultata din consumul importat, mai scump. Se va crea un cerc vicios care va duce la reducerea consumului si la o contractie a cresterii economice in semestrul 2. O sa se spulbere mitul ca o economie bazata pe consum este sustenabila. Iar exporturile Romaniei catre zona EU se vor contracta pe fondul unui Ron slab, vor fi pierderi estimate de 5-10-15% pentru exportatori.
Pe plan international dolarul isi va intari suprematia, barilul se va inapoia spre “bucuria” tuturor la 80 dolari, materile prime se vor scumpi, pietele emergente vor avea de suferit, SUA (pe buna dreptate) va deveni si mai protectionista, si va fi interesant de vazut ce va fi si dupa alegeri.
Nou creata Uniune Economica Euro-Asiatica (EAEU – Rusia, Belarus, Kazahstan) va deveni un adversar formidabil, pentru ca are o politica protectionista atat fata de capitalul autohton cat si de atragere a investitiilor straine si sta pe mai mult de 50% din energia conventionala a mapamondului.
Capitalurile internationale si investitorii, mai ales ca stau pe un munte de cash, vor functiona previzibil pe pietele de capital, dupa modelul ubi bene ibi patria.
Asa ca, Romania are de castigat daca fructifica momentul de fata in care este pe val si invita corporatiile sa isi stramute fabricile din UK si UE catre Romania, accentuand inca o data cele doua mari (singure) atuuri, si anume
1. Ca forta de munca calificata si ieftina va reduce costurile de productie – in automotive, in bunuri de folosinta indelungata, in materiale de constructii, in bunuri de larg consum si general in orice domeniu industrial;
2. Ca ne situam in vecinatatea a 3 regiuni economice, din care doua emergente, pe care le putem deservi excelent din punct de vedere economic.
Adica sa ne orientam strategic pe o economie bazata pe exporturi. Si sa le spunem raspicat celor vor sa aduca investitii industriale in Romania, indiferent de capital: “O SA VA PROTEJAM INVESTITIA!”
Este de aceea momentul sa avem lideri politici si economici vizionari si curajosi, care sa nu mai stea, periferic, cu mana intansa la cancelariile marilor puteri din Vest sau se se lase dusi de val in declaratii belicoase catre Est.
Avem marea oportunitate (a se citi obligatie) sa ne repozitionam din punct de vedere politic si economic in aceasta furtuna perfecta care va dura cel putin 2 ani ducand la o noua ordine mondiala.
” forta de munca calificata si ieftina va reduce costurile de productie ”
Forta de munca din Ro este scumpa, prost calificata, iresponsabila.
Ea este produsul unui invatamant inexistent si a unei morale catastrofale.
Cum, mitul muncitorului harnic si competent din Vaslui e fals? Vai, nu imi vine sa cred :D
„Iar exporturile Romaniei catre zona EU se vor contracta pe fondul unui Ron slab, vor fi pierderi estimate de 5-10-15% pentru exportatori.”
Aici ati incurcat putin borcanele. Daca Leul se depreciaza (fata de Euro) produsele „Made in Romania” se vor ieftini. In concluzie, exporturile Romaniei vor creste pe fondalul unui Ron slab.
Romania se afla pe pe drumul bun. Investitorii nu trec cu vederea masurile intreprinse in ultimii doi ani:
-consolidarea statului de drept (eliminarea coruptiei institutionalizate)
-reducerea economiei subterane,
-cresterea predictibilitatii,
-politica fiscala ff atractiva (incepind cu 1. Iananuarie 2017 impozitul pe dividente este de 5%).
http://www.pwc.ro/en/tax-legal/alerts/tax-and-legal-alert2.html
„ne situam in vecinatatea a 3 regiuni economice, din care doua emergente”
Aceasta vecinatate are o insemnatate redusa. China nu e aproape de Germania, de exemplu
„Iar exporturile Romaniei catre zona EU se vor contracta pe fondul unui Ron slab, vor fi pierderi estimate de 5-10-15% pentru exportatori.” – nu sunt specialist, dar mă gândesc că un leu slab va stimula de fapt exporturile.
În schimb mi-a plăcut observaţia despre declaraţiile belicoase anti-Rusia ale oficialilor români, care încearcă să imite isteria rusofobă a polonezilor şi balticilor, în speranţa că vor fi şi ei mai bine văzuţi la Washington.
„Să ne repoziţionam”,dar cum?Uşor de zis,greu de făcut.Mai ales că (încă!) mai facem parte din UE şi nu poţi „să te repoziţionezi” cum vrei tu.Iar a miza pe capitalurile străine volatile este cel puţin riscant.Capitalul românesc este insuficient,iar cel de stat este sifonat din cauza corupţiei.Brexit-ul va avea un impact devastator asupra unor state ca România,pe termen mediu şi lung.Cred că sunt câteva probleme la care trebuie să răspundem repede:
-rămânem cu orice preţ în UE(chiar dacă ăia nu ne vor,sau dacă ne impun condiţii dure ca de ex.renunţarea la suveranitatea naţionaă)?
-ce facem cu Moldova şi cu frontul din Est?
-ce facem dacă „noua UE” se va alia cu Rusia?
-ce facem dacă NATO părăseşte Europa?
Ca de atâtea ori în istorie România este iar nepregătită pentru sfidările lumii globale…
Oare,ne apropiem de un nou 1940?
Iar daca ne reamintim ca odiosul premier al Ungariei…
Ne-a linistit Presedintele Johannis:
– „Impactul Brexit asupra leului e mic si gestionabil. ”
– „in acest moment putem sa pastram calmul si nu e cazul sa ne ingrijoram peste masura.”
– „Acum e momentul elaborarii unui nou proiect de tara, pe care il vom face impreuna”
– „Ii asigur pe romani ca aceasta criza are in ea oportunitati importante pentru Romania”
– „Vom avea grija ca Romania si UE sa iasa intarite din aceasta criza.”
E bine, Romania iese foarte bine din Brexit!
Ne-a „asigurat” Presedintele Romaniei, dl Klaus Johannis.
O fi suficient?!
Puteti detalia afirmatia asta va rog?
„Iar exporturile Romaniei catre zona EU se vor contracta pe fondul unui Ron slab, vor fi pierderi estimate de 5-10-15% pentru exportatori.”
Concluzia ? Romania exporta … forta de munca … E clar ca investitia e protejata intrucat consumatorii sunt muncitorii la corporatiile care investesc in Romania si care vor consuma preponderent ceea ce produc ceea ce nu poate fi decat benefic.
Imi scapa totusi partea vizionara si strategica in afacerea de mai sus …
Optimismul autorului articolului este absolut gratuit, pentru o tara cu indicele de competitivitate economica (sub-african) 74!Aveasta situatie este confirmata de 8 ani, prin lipsa oricaror investitori straini.De pe urma Brexitului vom avea parte nimai de pierderi in toate zonele economice si sociale…
D-le Damian, imi amintesc ca prim martie, cand petrolul era in jur de 30, scriati ca o sa pice la 20. A urcat la 50! Acum spuneti ca urca la 80. Nu puteți avea un scenariu in care dolarul creste, intr-o miscare importanta, si preturile la energie sa creasca (cu 60% in procentul pe care il luați in calcul), deoarece pretul petrolului, de care vbim, este in dolari. Asta pe termen scurt sau mediu. Spuneti mai apoi ca pretul scăzut al Leului va răni exporturile cu UE. Cum sa va explic, Dvstra ar trebuie sa luați cu curs de Economics 101. Nu vreau sa va jignesc, dar e atat de absurd ce spuneti…
1. Articolul la care se face referire era in Dec ’15, in Feb ’16 barilul a fost 26 pe un fond de devalorizare $ + nu se punea problema BREXIT.
2. Acum oscileaza in jurul a 50 pe un fond de reintarire a dolarului. Pe un Euro slab post BREXIT + pe o intarire a EAEU + pe o Venezuela blocata, exista un scenariu de scumpire
3. CEE este prescurtarea conventionala Central Eastern Europe
4. Dupa 2008 si BREXIT cartile de economie s-au schimbat / se vor schimba, cu totii avem nevoie a invata din nou.
Mda, o sa va protejam investitia…ca la energia regenerabila?
„Statul român a păcălit investitorii atrăgându-i voit într-o capcană, iar după ce aceștia au adus in România peste 8 miliarde de euro, intr-o perioada de profundă criza economica în țara noastră, practic a schimbat peste noapte si fără nici o bază solidă legislația aruncând un întreg sector în haos și din nefericire, în final în faliment”
Greu de presupus ca mai pune botul cineva la „protectia statului”
Forta de munca calificata si ieftina? Pare un oximoron…
In plus trendul este clar de crestere a salariilor, este normal, suntem varza la o gramada de indicatori privind saracia. Sa pedalam la infinit pe salariile mici este ca si cum ai paria pe un cal mort…
Ca suntem vecini cu nustiucine? Pai suntem de „ceva vreme” in aceeasi vecinatate, fara sa facem vreo mare branza.
Mana intinsa, declaratii belicoase bla, bla…scuze, problemele sunt altundeva, zic eu.
In primul rand suita de dezechilibre structurale care se agraveaza de la an la an.
Vorbim de deficitul structural, pare ca am innebunit de tot daca te uiti la proiectia pe anul acesta si anii viitori.
Apoi deficitul la fondul de pensii, rata de inlocuire a salariului,structura ocupationala care denota o economie bolnava (nr de „lucratori familiali neremunerati” de ex)
Motoarele dezvoltarii? Educatia si inovarea…are rost sa mai vorbim?
Avem „chestii” punctuale, grave, de rezolvat, si dvs ii dati cu noua ordine mondiala…brrr.
Ati uitat sa ziceti csa „spirjinul” retras se cehama SUBVENTII
Puteti sa explicati ce-i aia CEE ?
cind spuneti ” sa ne repozitionam din punct de vedere politic ” si „sa nu mai stea, periferic, cu mana intansa la cancelariile marilor puteri din Vest sau se se lase dusi de val in declaratii belicoase catre Est.” ii sfatuiti pe romini sa intoarca armele din nou ?
romini e mai apropiati cultural de rusi ca de occidentali, asa ca nu i o idee rea
Afinitatile culturale ale Romaniei nu o conduc automat in sfera Rusiei. Mai ales ca locul e deja ocupat de Ungaria. Care nici nu are afinitati culturale cu Rusia ci doar genetice cu Mongolia.
domnule mihai 2 ; fara sa jignesc ,dar spalatura pe creer aplicata indivizilor ce si zic romini, este bine facuta.este obsnuinta rominului patriot sa riposteze la astfel de observatii cu : da, da, dar aia care or mincat carne de sub shaua calului is si mai si …., ha ha
voi rominii sinteti bine setati impotriva ungurilor ! ; va ajuta ? desigur, ptr formarea poporului romin si motivarea ocupari Transilvaniei de Regatul rominilor, departamentul formarii poporului romin a lucrat din greu.
doar ca azi, unguri is tot mai departe, Transilvania a decazut si nu vad un viitor apropiat prea imbucurator ptr acel tinut, romania
@dusu
La cine faci referire bai nene, cine sunt aștia romini???
Dacă faci referire cumva la români, poate mai citesti un pic de istorie, Dar nu cea imaginata de revizionismul ungar, ci cea reala si verificabila cu documente .
Regatul României nu a ocupat pe nimeni, la 1 Decembrie e vorba de o reunire a românilor intr-o singură țară.
Daca Viteazul tăia suficienți unguri la 1600, poate nu mai era nevoie de 1918.
Da, Regatul României a ocupat temporar o buna parte din Ungaria ,in 1919, si asta doar din cauza prostiei ungare, de a ataca România, Slovacia si a emite pretentii si la adresa Serbiei ,simultan.
Dar a plecat singur din Ungaria, negonit de nimeni.
Si Ungaria a oferit coroana Ungariei lui Ferdinand 1, sperând o reeditare a Austro-Ungariei de dinainte de WW 1.
Lasa-ne, băi nene băi!!!!
Cu multă reticiență mulți economiști (inclusiv premii nobel la economie) recunosc că cele două războaie mondiale au făcut din SUA prima putere mondială. Mai puțin discutat este fulgerătoarea dezvoltare a Japoniei pe seama Războiului din Corea. Îmi pare rău pentru toți cei care au crezut toate acele mituri japoneze cu arte marțiale cu acele coduri Bushido dar istorici și economiștii au ajuns la aceeași concluzie…
Nu am fost destul de atenți la ceea ce s-a întâmplat în Ucraina.
BREXIT ESTE O OPORTUNITATE !
Trebuie să recunoaștem că este nevoie de o anumită atitudine de -Alergător- câștigător.
Oportunitatea este lângă noi … încă o dată … cine știe a câta oară.
În ziua de azi, orice produse din România, poate ajunge în 2 zile în orice colț din Europa.
Ar fi bine ca delegația economică din Ambasada din Londra să se fi apucat de „lobby” economic, de ieri.
„…sau se se lase dusi de val in declaratii belicoase catre Est…”
Problema este ca e imposibil sa nu fii reactiv. Adica Rusia baga tot timpul batul prin gardul tau insa tu proclami la nesfîrsit… ”Patria si dreptul meu”, vreau sa zic ”O SA VA PROTEJAM INVESTITIA!”
Teoretic, ceea ce spuneti s-ar putea face. Tot in plan teoretic s-ar fi putut face multe lucruri si pîna acum. Credeti ca ”avem lideri politici si economici vizionari si curajosi”? Poate ca-i avem dar în climatul de la noi nu vor putea aparea. La scara istoriei insa… toate lucrurile sît rezolvabile…
Nu e rau ce scrieti! :)
Dar nu cred ca suntem in stare cu Ponta, Dargnea et co si toate clonele lor.
Eu apreciez foarte mult astfel de articole. E important ca publicul sa preia din atitudinile mediului de afaceri, care e sigurul care mai isi asuma riscuri si plateste direct pentru lipsa de responsabilitate.
Sigur, exista oameni de afaceri la DNA si in Beciul Domnesc, dar foarte multi stiu ce vorbesc, sunt foarte muncitori si si-au rupt coatele invatand, nu doar contabilitate, ci si Mises sau Hayek. Sunt printre putinii intelectuali care nu se vaicaresc, ceea ce e foarte mare lucru!
– In o tara fara infrastructura , nu mai vine nimeni .
– Cu un sistem fiscal modificat anual , cu taxe adaugate la marea repezeala (taxa pe stalp ca exemplu ) nu se mai inghesuie nimeni sa vina in RO .
– Cu o coruptie cotidiana in care se cere „obolul” pentru orice , nu cred ca vor face coada in Romania investitorii englezi .
Mai degraba vor delocaliza (daca vor delocaliza) in Polonia , Ungaria , tari unde infrastructura a fost construita in ultimi 26 de ani , sistemul fiscal e cunoscut si fara razgandiri anuale .
Dacă leul se devalorizează, exporturile nu ar trebui să devină mai competitive? Teoria așa spune. Practica românească spune că ar putea, dar nu cu mult. Deoarece există mult import în produsul exportat. Care import devine mai scump ca urmare a leului mai slab.
Ceea ce spuneți despre poziționarea României ca economie de graniță este și părerea mea și ar trebui să fie strategia națională de dezvoltare. Există și o nuanță geopolitică pe care nu o menționați, dar este elefantul din camera acestui articol. Capitalul internațional este fricos și are oroare de a se stabili în țări care vociferează foarte mult pe plan militar. Ceea ce face România foarte des, într-o manieră ce pare că ține de strategia națională de securitate: dueluri diplomatice dese cu Rusia, tensiune navală în Marea Neagră. Din păcate nu știm să facem altfel. Iar Ungaria ne dă permanent lecții câștigând respectul ambelor tabere.
Dar, realitatea este însă odioasă. Când cele două arii comerciale se întrec în sancțiuni economice, țările de graniță devin deșerturi economice, nu terenuri fertile. Se pare că strategia US este de a orienta UE către spațiul atlantic de schimb comercial prin instrumentul TTIP. Unele minți se gândesc inclusiv la gaze sau petrol exportat peste ocean. Este greu de crezut că mireasa UE va fi lăsată de mirele US-TTIP să fie și amanta esticilor, ci o va ține la distanță obligând-o să impună sancțiuni. În aceste condiții, dacă ferocitatea geopolitică a US se va realiza, ce devine România? Din țară de graniță dintre EU-EAEU, România devine țară de periferie foarte îndepărtată a zonei economice EU-US-TTIP. Adică deșert economic. Nimic nu se va produce aici, doar forță de muncă născută aici și plecată acolo, pe malul oceanului.
„Euro se va aprecia fata de fata de monedele din CEE, deci inclusiv Ron”. La ce va referiti cand spuneti CEE ? Ca daca va referiti la „Comunitatea Economica Europeana” cum adica euro se va aprecia fata de el insusi ?
„Iar exporturile Romaniei catre zona EU se vor contracta pe fondul unui Ron slab, vor fi pierderi estimate de 5-10-15% pentru exportatori.”
Cum puteti argumenta acest lucru ?Exporturile CRESC daca moneda locala este slaba, deoarece produsele sunt mai ieftine in valuta !
Barilul la 80$ ? A fost demult break-even pentru fracturarea hidraulica in USA 80$. Acum este undeva la 35-40$ si tehnologia avanseaza. LA 80$ barilul inunda USA piata internationala (au votat legea ce permite exportul de petrol) cu petrol.
„sa isi stramute fabricile din UK si UE catre Romania” ??? Suntem In UE de multi ani. UK a votat sa plece, nu Romania !
Stai așa, un leu slab înseamnă că produsele românești ar fi mai ieftine la export. Cum va duce asta la pierderi pentru exportatorii noștri?
Stimate domnule Damian, sunt multe firme din UK care și-au mutat producția în România dinainte de Brexit, tocmai pentru că România este deja în UE (e oarecum contradictoriu ce propuneți să-și mute fabricile din UE în România, adică tot în UE) și puteau să scrie pe produsele lor „Made in UE”.
Un leu slab duce la creșterea exporturilor (pentru că la un leu exportat primești mai mulți euro) nu la contractarea lor, așa cum scrieți Dvs.
Mi-e foarte greu să cred că barilul se va duce la 80 USD, tehnologia de extracție a petrolului evoluează permanent, ceea ce înseamnă că toate costurile de extracție scad permanent. O eventuală penurie de petrol ar putea să ducă la creșterea acestui cost, dar foarte multe din tehnologiile care trebuie să înlocuiască petrolul sunt aproape gata.
România nu se va dezvolta prin forță de muncă calificată și ieftină, ci prin educație și prin dezvoltarea unor produse și servicii inovative și creative (vezi zona de IT).
De asemenea, România are unul din cele mai imprevizibile coduri fiscale, e foarte greu să păcălești acei investitori (care, așa cum spuneți Dvs., stau pe un munte de bani – am îndoieli serioase față de această afirmație) că le va fi protejată investiția.
O reeditare populist-nationalista a „Pentru Britania” de genul „Pentru Romania” are menirea cel mult al unui indemn muncitoresc pentru a putea lucra mai cu spor in multinationale …
1.Exista o AXIOMA fundamentala privind dezvoltarea economica – ignorata in genere, potrivit careia dezvoltarea economica si industriala nu este realizabila in functie si in ,,dependenta” de evenimente politice, economice ori sociale – chiar daca ele au efecte de diferite amplitudini asupra unei tari inapoiate economic, ca Romania.
Dezvoltarea economica vestica a durat aproape 200 de ani, incepind cu prima ,,revolutie industriala” si continua cu ce a de a ,,patra”, pe un model national lent de dezvoltare economica, preluat de tarile ,,flancului sudic” si (in lipsa altuia) de fostele tari comuniste.Prin acest model, Romania nu va putea ajunge din urma Ungaria sau Cehia nici in urmatorii 40 de ani!
Prin exceptie – Japonia (epocii Meiji) si ,,tigrii asiatici” au adoptat un alt model de dezvoltare economica – pe care-l putem denumi ,,national/institutionalist”, care a facut din tari agrare inapoiate (ale feudalismului intirziat) – puteri industriale intr-o generatie.
2.Este o naivitate stiintifica – sa ,,conexam” nevoia acuta de reconstructie economica nationala (banci, asigurari, societati de investitii, burse pe domenii nationale), de reconstructie industriala nationala, de recuperare a utilitatilor (si resurselor care le sustin), a pamintului agricol instrainat, etc. – de evenimente in care nu sintem ,,parte” si n-avem nici control asupra lor, ca Brexitul.
3.Reconstructia economica nationala a unei tari poate fi OPERA numai a unui PROIECT NATIONAL care are durata de minim o generatie si nu are nici o legtura cu Brexitul, deoarece acesta nu creaza acea competitivitate, atractie, avint economic national si intoarcerea emigrantilor economici – care dupa 2008 tin departe de Romania pe totii investitorii straini!
Bla, bla, bla as zice… Putem sa ne dam noi cu fundul de pamant si sa ne batem cu pumnii in piept ca suntem grozavi, dar, pentru a aduce investitori seriosi in tara, trebuie sa putem oferi ceva concret. Stabilitate politica, infrastructura bine dezvoltata si intretinuta, predictibilitate financiara, productivitate a muncii, domnia legii… „Datorita” luminatelor guvernari post-’89, mai avem ceva drum, pana vom ajunge acolo.
Deocamdata, Marea Britanie nici nu a solicitat iesirea din UE. Cine stie, poate ca Boris, Nigel si ai lor fac o vizita in Romania, la un schimb de experienta cu ilustrii nostri parlamentari care sa-i invete cum faci ca, intr-o democratie, sa ignori rezultatele unui referendum popular consultativ. :)
Cat despre Uniunea Economica Euro-Asiatica, de care autorului pare ca-i este atat de teama, citindu-i componentza nu pot sa ma gandesc la mai mult decat „petrol si gaze”. Hai, fie… si armament. C’mon!… De mai bine de 10 ani, tari producatoare de petrol din Asia investesc in turism, pregatindu-se pentru momentul in care hidrocarburile nu le vor mai asigura bunastarea. Fiindca acele tari stiu sigur ca acel moment va veni. Cum ar putea ajuta „protectionismul”?…