joi, februarie 9, 2023

Pentru unii, mumă și pentru alții, ciumă?

Am încheiat de multă vreme socotelile cu postul de televiziune Realitatea plus. Despărțirea s-a produs treptat, încă de pe vremea exploziilor de naționalism isteric ale d-lui Rareș Bogdan și s-a desăvârșit odată cu plecarea domnișoarei Denise Rifai care mai izbutea să mă intereseze nu datorită glumelor sale pe seama broșelor d-nei Dăncilă, ci prin faptul că aducea în studio și descosea personalități ale vieții politice, economice și sociale românești. Însă de când pe la Realitatea au devenit moderatori Oreste Teodorescu care, vezi Doamne!, ar trebui să facă față asaltului de pesediști în frunte cu fostul pușcăriaș Miron Mitrea, cu insuportabila Anca Alexandrescu, cu rostogolitorul de piatră Laurențiu Botin, respectivul post a fost exclus din telecomandă.
Așa se face că nu am văzut sâmbătă seară interviul scandalos cu fostul actor Dan Puric. El însuși aflat pentru mine demult în zona timpului trecut. Insul nu mai înseamnă de mult timpnimic pentru arta teatrală românească, iar în închipuirile lui de filosof nu am crezut vreodată. I-am citit o carte sau două, despre una mi se pare chiar că am scris ceva în revista Teatrul azi, fiindu-mi clar că pretinsa cultură a d-lui Dan Puric este a cuiva care citește, conspectează, memorează ceea ce găsește în te miri ce almanah sătesc.
Țin însă cum nu se poate mai bine minte că performanțele enunțiative ale d-lui Dan Puric l-au entuziasmat pe dl. Robert Turcescu pe vremea când acesta era agent acoperit și împărțea bile albe și negre tot pe la Realitatea. Turcescu a clădit solul statui de călăreț fără cap a lui Dan Puric, el este cel declara, poate la ordin, poate fiindcă atâta înțelegea și îl ducea mintea că nu-și poate imaginile sărbătorile de Paște și de Crăciun fără purificarea spirituală pe care i-ar oferi-o întâlnirile cu Dan Puric. Cert e că Dan Puric a devenit o modă așa că omul a făcut purici și pe la alte televiziuni. Între timp a trecut și asta, lui Puric i s-a cam terminat combustibilul drept care a devenit doar un simplu clovn trist. Un gesticulator fără substanță. Un ce păcat că a fost odată un actor care ne entuziasma pe vremea unui spectacol care se chema Costumele.
Duminică au explodat pe rețelele sociale zicerile iresponsabile ale d-lui Dan Puric de la emisiunea de la Realitatea, Ziceri care nu m-au șocat defel. Ele fac parte din ceea ce înseamnă logica devenirii spiritului legionaroid al fostului actor omonim. Ceea ce a spus sâmbată seara nu mai are cum să îi facă rău d-lui Dan Puric. Omul e dincolo de bine și de rău. Asta nu înseamnă însă că postul de televiziune Realitatea plus nu ar trebui să primească pentru faptul că a pus respectivele ziceri în undă o amendă cât se poate de consistentă.
Zicerile d-lui Dan Puric pun însă în mare încurcătură Biserica Ortodoxă Română, dar și pe Patriarhul Daniel mai ales că unele dintre vorbele lui Dan Puric seamănă teribil cu ceea ce a spus Prea Fericitul cu ocazia incendiului de la #colectiv. Sunt ivite din aceeași școală de gândire. M-aș fi așteptat ca dl. Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, să se fi dezis deja de blasmefiile fostului actor ca de Diavol. Nu a făcut-o. Încă. Nu pot decât să sper că o va face astăzi. La fel cum sper că o opinie vor avea și cei ce l-au reclamat pe la tot felul de foruri pe dl. Andrei Caramitru. Aceasta în numele cinstei și al echidistanței. Dovedind că nu acceptă să fie pentru unii, mumă și pentru alții, ciumă

Distribuie acest articol

4 COMENTARII

 1. 1Ioan 2:4-6.Cine zice: Îl cunosc, şi nu păzeşte poruncile Lui este un mincinos şi adevărul nu este în el, dar cine păzeşte Cuvântul Lui, în el dragostea lui Dumnezeu a ajuns desăvârşită; prin aceasta ştim că suntem în El. Cine zice că rămâne în El, trebuie să trăiască şi el cum a trăit Isus. La zi , zicala continuta de titlul textului -Pentru unii muma si pentru altii ciuma – zicala ce ne pune in fata aceasta contradictie continua a omului ce mereu gaseste pe cineva ce poate fi privit ca o ciuma . Totusi zicala are si o conotatie usor sexuala folosita uneori de doamne , ce ne arata dragostea privita diferit de barbatii din jur in raport cu propria persoana feminina (si uneori si vice-versa ) . Despre discursul lui D.P. -ce mai putem zice – atit de multa lume se pozitioneaza impotriva acestei modalitati de a te exprima public . Notiunea de credinta si preceptele bisericesti exclud astfel de abordari . Privitor la postul Realitatea ce pare a fi in PLUS, sunt in totalitate de acord cu ceea ce textul ne spune si telecomanda mea arar se mai opreste la vreo emisiune . Oricum doamna – Rifai- a reprezentat deliciul postului ,dar in rest anonimatul se asterne .

 2. „Am încheiat de multă vreme socotelile cu postul de televiziune…”

  Aș aminti ziceri de mai demult… Dacă mass-media nu este o forță, chiar nu contează ce spune postul TV nu-știu-care. Iar, dacă este, atunci recunoaștem puterea de manipulare și pericolul social pe care în reprezintă televiziunile românești.

  Și, de ce, mă rog, am condamna un singur post TV, prin refuzul de a-l mai urmări, de exemplu?! În realitate TOATE posturile TV sunt instrumente de manipulare a cetățenilor, folosite cu imensă eficiență de cleptocrația securisto-comunistă, care a capturat de 30 de ani statul român.

  Din nefericire, nu există astăzi în România niciun post TV onest și nici nu se ivesc investitori care să intenționeze lansarea unor mijloace de informare publică realmente independente de cleptocrație, care să informeze onest/corect populația. La aparița unora „simetrice”, care să se afle în contrapondere cu cele ale grupului infracțional organizat care a capturat statul după 1989, nici vorbă să ne așteptăm. …Măcar unele care să infremeze corect, neutru, obiectiv! Nu-s.

 3. Vedeti nu mai urmaresc de mult posturile TV si nu cred ca pierd prea mult.

  Se genereaza o isterie fara de margini acolo, indiferent de postul de emisie…

  Daca nu esti isteric nu existi in mass-media televizata.
  Cum nu este chestia asta pe gustul meu ratez, cu buna stiinta, participarea…
  Se pare ca ies in castig – nu merita efortul.

  Unde se mai pune faptul ca astia urca in fals imaginea unuia sau a altuia –
  Lasa nene sa nu mai vreau sa stiu care, X sau Y, este in pole position.
  Tot ce as vrea sa stiu si sa simt este ca merge bine treaba aici…

  Criza de sanatate a aratat ca o multime de lucruri sunt non-essential si zic ca mass-media, social media are non-essential ca moartea tot singur te gaseste.

  Mass-media a murit pe mana ei, R.I.P. si nu cred ca mai are sansa sa Reinvie..
  Social-media io cu mana mea i-am inchis canalul, cu foarte mici exceptii.

  Tot non-essential sunt politicienii si statul excesiv, ca si institutie dar si ca non-forma de activitate sau ca forma de non-activitate, dupa gust.

  #BacktoWork.

 4. Subscriu, întru totul! Și sprijin arta fotografică. „Aeroportul din Țăndărei închis” ar trebui să primească un premiu!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carti noi

 

Institutul de Istorie a Religiilor al Academiei Române și Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la expoziția „Manuscrisele inedite ale lui Mircea Eliade din patrimoniul Institutului de Istorie a Religiilor al Academiei Române”, care va putea fi vizitată între 26 ianuarie și 13 martie 2023 la sediul Muzeului Național al Literaturii Române din strada Nicolae Crețulescu nr. 8. Află mai multe

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro