marți, septembrie 21, 2021

Pentru unii, mumă și pentru alții, ciumă?

Am încheiat de multă vreme socotelile cu postul de televiziune Realitatea plus. Despărțirea s-a produs treptat, încă de pe vremea exploziilor de naționalism isteric ale d-lui Rareș Bogdan și s-a desăvârșit odată cu plecarea domnișoarei Denise Rifai care mai izbutea să mă intereseze nu datorită glumelor sale pe seama broșelor d-nei Dăncilă, ci prin faptul că aducea în studio și descosea personalități ale vieții politice, economice și sociale românești. Însă de când pe la Realitatea au devenit moderatori Oreste Teodorescu care, vezi Doamne!, ar trebui să facă față asaltului de pesediști în frunte cu fostul pușcăriaș Miron Mitrea, cu insuportabila Anca Alexandrescu, cu rostogolitorul de piatră Laurențiu Botin, respectivul post a fost exclus din telecomandă.
Așa se face că nu am văzut sâmbătă seară interviul scandalos cu fostul actor Dan Puric. El însuși aflat pentru mine demult în zona timpului trecut. Insul nu mai înseamnă de mult timpnimic pentru arta teatrală românească, iar în închipuirile lui de filosof nu am crezut vreodată. I-am citit o carte sau două, despre una mi se pare chiar că am scris ceva în revista Teatrul azi, fiindu-mi clar că pretinsa cultură a d-lui Dan Puric este a cuiva care citește, conspectează, memorează ceea ce găsește în te miri ce almanah sătesc.
Țin însă cum nu se poate mai bine minte că performanțele enunțiative ale d-lui Dan Puric l-au entuziasmat pe dl. Robert Turcescu pe vremea când acesta era agent acoperit și împărțea bile albe și negre tot pe la Realitatea. Turcescu a clădit solul statui de călăreț fără cap a lui Dan Puric, el este cel declara, poate la ordin, poate fiindcă atâta înțelegea și îl ducea mintea că nu-și poate imaginile sărbătorile de Paște și de Crăciun fără purificarea spirituală pe care i-ar oferi-o întâlnirile cu Dan Puric. Cert e că Dan Puric a devenit o modă așa că omul a făcut purici și pe la alte televiziuni. Între timp a trecut și asta, lui Puric i s-a cam terminat combustibilul drept care a devenit doar un simplu clovn trist. Un gesticulator fără substanță. Un ce păcat că a fost odată un actor care ne entuziasma pe vremea unui spectacol care se chema Costumele.
Duminică au explodat pe rețelele sociale zicerile iresponsabile ale d-lui Dan Puric de la emisiunea de la Realitatea, Ziceri care nu m-au șocat defel. Ele fac parte din ceea ce înseamnă logica devenirii spiritului legionaroid al fostului actor omonim. Ceea ce a spus sâmbată seara nu mai are cum să îi facă rău d-lui Dan Puric. Omul e dincolo de bine și de rău. Asta nu înseamnă însă că postul de televiziune Realitatea plus nu ar trebui să primească pentru faptul că a pus respectivele ziceri în undă o amendă cât se poate de consistentă.
Zicerile d-lui Dan Puric pun însă în mare încurcătură Biserica Ortodoxă Română, dar și pe Patriarhul Daniel mai ales că unele dintre vorbele lui Dan Puric seamănă teribil cu ceea ce a spus Prea Fericitul cu ocazia incendiului de la #colectiv. Sunt ivite din aceeași școală de gândire. M-aș fi așteptat ca dl. Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, să se fi dezis deja de blasmefiile fostului actor ca de Diavol. Nu a făcut-o. Încă. Nu pot decât să sper că o va face astăzi. La fel cum sper că o opinie vor avea și cei ce l-au reclamat pe la tot felul de foruri pe dl. Andrei Caramitru. Aceasta în numele cinstei și al echidistanței. Dovedind că nu acceptă să fie pentru unii, mumă și pentru alții, ciumă

Distribuie acest articol

4 COMENTARII

 1. 1Ioan 2:4-6.Cine zice: Îl cunosc, şi nu păzeşte poruncile Lui este un mincinos şi adevărul nu este în el, dar cine păzeşte Cuvântul Lui, în el dragostea lui Dumnezeu a ajuns desăvârşită; prin aceasta ştim că suntem în El. Cine zice că rămâne în El, trebuie să trăiască şi el cum a trăit Isus. La zi , zicala continuta de titlul textului -Pentru unii muma si pentru altii ciuma – zicala ce ne pune in fata aceasta contradictie continua a omului ce mereu gaseste pe cineva ce poate fi privit ca o ciuma . Totusi zicala are si o conotatie usor sexuala folosita uneori de doamne , ce ne arata dragostea privita diferit de barbatii din jur in raport cu propria persoana feminina (si uneori si vice-versa ) . Despre discursul lui D.P. -ce mai putem zice – atit de multa lume se pozitioneaza impotriva acestei modalitati de a te exprima public . Notiunea de credinta si preceptele bisericesti exclud astfel de abordari . Privitor la postul Realitatea ce pare a fi in PLUS, sunt in totalitate de acord cu ceea ce textul ne spune si telecomanda mea arar se mai opreste la vreo emisiune . Oricum doamna – Rifai- a reprezentat deliciul postului ,dar in rest anonimatul se asterne .

 2. „Am încheiat de multă vreme socotelile cu postul de televiziune…”

  Aș aminti ziceri de mai demult… Dacă mass-media nu este o forță, chiar nu contează ce spune postul TV nu-știu-care. Iar, dacă este, atunci recunoaștem puterea de manipulare și pericolul social pe care în reprezintă televiziunile românești.

  Și, de ce, mă rog, am condamna un singur post TV, prin refuzul de a-l mai urmări, de exemplu?! În realitate TOATE posturile TV sunt instrumente de manipulare a cetățenilor, folosite cu imensă eficiență de cleptocrația securisto-comunistă, care a capturat de 30 de ani statul român.

  Din nefericire, nu există astăzi în România niciun post TV onest și nici nu se ivesc investitori care să intenționeze lansarea unor mijloace de informare publică realmente independente de cleptocrație, care să informeze onest/corect populația. La aparița unora „simetrice”, care să se afle în contrapondere cu cele ale grupului infracțional organizat care a capturat statul după 1989, nici vorbă să ne așteptăm. …Măcar unele care să infremeze corect, neutru, obiectiv! Nu-s.

 3. Vedeti nu mai urmaresc de mult posturile TV si nu cred ca pierd prea mult.

  Se genereaza o isterie fara de margini acolo, indiferent de postul de emisie…

  Daca nu esti isteric nu existi in mass-media televizata.
  Cum nu este chestia asta pe gustul meu ratez, cu buna stiinta, participarea…
  Se pare ca ies in castig – nu merita efortul.

  Unde se mai pune faptul ca astia urca in fals imaginea unuia sau a altuia –
  Lasa nene sa nu mai vreau sa stiu care, X sau Y, este in pole position.
  Tot ce as vrea sa stiu si sa simt este ca merge bine treaba aici…

  Criza de sanatate a aratat ca o multime de lucruri sunt non-essential si zic ca mass-media, social media are non-essential ca moartea tot singur te gaseste.

  Mass-media a murit pe mana ei, R.I.P. si nu cred ca mai are sansa sa Reinvie..
  Social-media io cu mana mea i-am inchis canalul, cu foarte mici exceptii.

  Tot non-essential sunt politicienii si statul excesiv, ca si institutie dar si ca non-forma de activitate sau ca forma de non-activitate, dupa gust.

  #BacktoWork.

 4. Subscriu, întru totul! Și sprijin arta fotografică. „Aeroportul din Țăndărei închis” ar trebui să primească un premiu!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Când plouă în Groenlanda e începutul apocalipsei climatice?

Așa s-ar putea deduce pe baza știrilor alarmiste declanșate de următorul anunț oficial: Pe 14 august 2021, în cel...

De ce se scumpește energia? – întrebarea la care vrea să răspundă comisia parlamentară propusă de PSD

Înființarea acestei comisii care trebuie să "ancheteze" creșterea prețurilor la energie este una dintre cele mai mari ticăloșii pe care am văzut-o,...

Despre educația morală a copiilor

Motto: V-am dat clasă cu opt clase /S-a terminat șmecheria / Sunt rege pe România! (Abi Talent)

Când oamenii mici lasă umbre mari înseamnă că soarele e la asfințit

                                                 Una din acele istorii care se vor adevărate, deşi nimeni nu ştie cât sunt de exacte,...

Dl Iohannis recomandă golful

"Criza guvernamentală in Romania? Nu știu despre ce vorbiti. Guvernul iși face treaba." Nu fac decat să parafrazez o replică recentă a...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.