marți, ianuarie 31, 2023

Pesedismul: ghid de supravieţuire

Pesedismul a supravieţuit prăbuşirii regimului Dragnea. În pofida predicţiilor care păreau să sugereze un cataclism ce i-ar fi fost fatal, PSD continuă să fie una cea mai redutabilă dintre forţele opuse modernizării statului. Cât despre natura cordială a relaţiilor pe care PSD,sub domnia lui Marcel Ciolacu, le întreţine cu Victor Ponta, noua strategie nu face decât să anunţe o coaliţie sudată de interese şi de uri comune.

Ceea ce nu putem ignora este maniera în care pesedismul este capabil să îşi conserve influenţa sa politică: veriga esenţială în acest lanţ trofic al cleptrocraţiei feseniste este administraţia, centrală şi locală. Ca succesor al unui partid- stat, el însuşi partid- stat, PSD trăieşte în simbioză cu autoritatea parazitată de el. Pentru PSD, alegerea în favoarea unui singur tur la desemnarea primarilor este cât se poate de naturală: divizarea opoziţiei îi oferă o şansă de consolidare neaşteptată.

PSD poate trece peste un interval de opoziţie parlamentară atâta vreme cât fiefurile sale locale sunt intacte. În acelaşi timp, neutralitatea binevoitoare a statului pe care l-a controlat este un alt factor ce limitează prejudiciile ieşirii de la guvernare. Perioada de glaciaţiune actuală poate anunţa un reviriment.

Pesedismul posedă forţa remarcabilă de adaptare pe care i-o conferă familiaritatea cu mediul instituţional şi economic modelat de reţelele instituite de fesesnism. Guvernarea locală satrapică, întruchipată de primarii şi de preşedinţii de consiliii judeţene, este temelia pe care se ridică edificiul de spoliere al statului. Complicităţile de aici întăresc subdezvoltarea , de unde şi starea de dependenţă a atâtor comunităţi.

De la Bucureşti până la Iaşi, primarii pesedişti pot privi cu optimism perspectivele lor de realegere. Gabriela Firea este, poate, cel mai dramatic caz în care modul de scrutin actual a facilitat ascensiunea fulminantă. Capitala pe care o gestionează nu are nimic din dinamismul reformator al Clujului sau Oradei. Tiparul aplicat este cel al Voluntariului vecin. Căderea în kitsch şi în incompetenţă este bilanţul unui mandat de edil.

Pesedismul are, în genomul său, resurse de supravieţuire ce desfid imaginaţia naivă. Actuala ordine constituţională este cadrul în care pesedismul poate să îşi menţină ponderea sa decisivă. Spectacolul acestui parlament justifică urgenţa regândirii manierelor prin care deblocarea politică poate avea loc.

Despărţirea definitivă de pesedism trece, obligatoriu, prin refondarea statului şi regenerarea guvernării locale. Compromisurile de parcurs sunt reţeta graţie căreia fesenismul poate creşte şi poate dura. După trei decenii de la 1989, românii trebuie să aleaga între marasm şi direcţia politică a demnităţii umane,libertăţii şi transparenţei. Timpul ambiguităţilor a trecut.

Distribuie acest articol

31 COMENTARII

 1. Domnule Stanomir, greșiți profund.
  Pesedismul este „nemuritor și rece” deoarece nu există o alternativă monolitică. PSD-ul e luptătorul de sumo într-o grădiniță de copii. Din când în când, se mai prăbușește sub greutatea combinată a infanților, dar se scutură rapid și se ridică din nou, în timp ce copii sunt ocupați să se bată cu pumnii în piept și să se certe între ei pentru a determina cine anume l-a dărâmat cu adevărat pe luptător.
  Mai punem la socoteală și faptul că unii dintre acei copii joacă pe două fronturi, ajutând ba pe luptătorul de sumo, ba pe ceilalți copii, după interes, și uite așa avem un dezastru politic care durează la infinit.

  Votanții sunt mulțimea de spectatori care asistă la această luptă și nu au cum să înțeleagă ce se întâmplă. Cea mai des întâlnită confuzie este „de ce se bat, dom’le, ăștia?” Că e clar că nu se bat pentru spectatori, ci pentru ei înșiși. Spectatorul bănuiește că sub grămada aia de mâini, picioare și capete încârligate în bătălia fără sfârșit se află un premiu, uneori se întrezărește ceva lucitor, dar niciodată vizibil cum trebuie. Iar spectatorul continuă să plătească biletul, din nou și din nou și din nou. Unii dintre spectatori pleacă. Apoi pleacă mai mulți, și mai mulți, rămânând acolo doar cei care au ales pe unul sau pe celălalt dintre combatanți și îi încurajează în continuare pe principiul „sunk cost fallacy”: dacă tot am dat bani pe ăștia până acum, e păcat de cheltuială, mai stăm un pic.

  Restul e can-can, domnule Stanomir. Tot ce rămâne e povestea fără sfârșit de mai sus.

  • Somnul raţiunii naşte monştri. Poporul nu a ştiut/ putut/ vrut să scape de urmările şi de urmaşii comunismului timp de 30 de ani. Văd că şi azi, după 30 de ani, elitele româneşti încă mai sunt bântuite de morbul comunismului, mai ales prin instituţiile de stat.
   Să sperăm că acest cuplu KWI-Orban va reuşi debolşevizarea României. Nu este uşor, TOATE instituţiile de stat sunt tributare psihologiei fesenist-pesediste. Statul însuşi este un stat mafiot pesedist. Nici în 10 ani nu vom scăpa de urmările acestei „ciume roşii”.

  • Nu sunt de acord ca lipsa alternativei mentine PSD ca o forta politica anacronica. Este una din milioanele de rationalizari prin care scuzam existenta PSD-ului. De ex. in ’90 se spunea: da, Iliescu e un fost prim-secretar, dar fara el (relatiile lui cu URSS), Romania se destrama. De atunci, aud tot felul de rationalizari de genul acesta din partea celor care, fatis sau nu, „scuza” PSD.
   Exemplul mai actual e ca „votez PSD ca mi-au marit pensia”, sau ca „nu vand tara strainilor”. Tot rationalizari de 2 lei. Adica, „prefer sa fure de la copiii mei pana ii fac sa plece din tara, dar ii votez ca imi dau mie vreo 50 lei la pensie”, care si aia pot fi luati inapoi prin inflatie.

   Nu, alternative au mai existat, chiar daca firave, chiar daca nu perfecte, daca populatia le incuraja prin vot, poate ele prindeau mai mult cheag si mergeau mai clar impotriva PSD-izarii ( baronizare, coruptie, samd ). Insa populatia s-a lasat greu convinsa ca poate vota si altceva decat PSD, si chiar si atunci cand au votat altceva, s-au lepadat mai apoi rapid de alegerea lor, de ex. CDR in 96, Basescu, etc.

   Unde mai pui ca PSD s-au imprumutat si au lasat tara in picaj, si fix inainte sa atinga pamantul i-au lasat pe altii la mansa sa redreseze avionul, ei stand pe margine si hulind-ui pe cei care incercaus sa scoata tara din rahat cu un cinism de sorginte stalinista. De ex. Romania a fost in picaj economic vreun deceniu, din 90 pana in 2000, sub guvernarea lui Isarescu. Si acum, PSD ne spune ca CDR a fost o guvernare dezastruasa desi ei le-au lasat tara pe marginea prapastiei in 96. Nu numai ca nu am cazut, dar ne-am si redresat sub CDR. Nu ne-a fost usor, si da CDR a luat nu numai masuri anti-populare, a facut si stangacii. Erau la prima guvernare… Dar nu i-am lasat sa continue, ba mai mult, nici in Parlament nu au mai intrat unii. PNTCD a disparut, iar PNL a ajuns la 11% si numai pomenile date de Tariceanu cand a ajuns iar prim ministru, indatorand tara mai ceva ca un PSD-ist, l-au mai ridicat iar la vreo 22%. Dar in 2000 Nastase a revenit in forta dupa CDR si a facut fix ce a vrut el in tara asta…

   Sa nu uitam zic. Clasa politica este dupa chipul si asemanarea poporului care o parte e profund PSD-ista si alta parte e profund miserupista si nu merge la vot. De aia, opozitia la PSD e firava si cu aerul asta amatoricesc…

   Intrebare: daca vine un partid maine si spune ca are urmatoarele 3 prioritati 0 ale tarii: 1. Scoli, 2. Spitale si 3. Autostrazi, cati il vor vota ?

   Ar trebui sa intelegem ca prioritatea 0 a tarii e sa nu mai plece tinerii. Un partid decent ar trebui sa intrebe tinerii ce trebuie sa faca ei ca sa nu mai plece, si ala trebuie sa fie programul de guvernare. Nimic mai mult si nimic mai putin.
   Dar cand asa, ca electorat, nu poti sa intelegi ca daca iti pleaca tinerii activi, nu poti sa speri la mariri de pensii si altele, ca ei de fapt tin toate cheltuielile in spate, si de fapt votezi impotriva lor, ii faci Sorosisti vanduti coproratiilor, atunci ce ne mai miram ca exista PSDism ?

 2. Asta se intampla pentru ca deosebita „inteligenta” politica a PNL-ului si a presedintelui nu a lasat psd-ul sa moara…pe limba lui,in cateva luni si au tinut mortis sa vina la o guvernare aflata total la mana pesedeilor.

  • Dacă ii lăsau pe PSD isti sa conduca pana la finalul lui 2020, era foarte probabil că, asa rosie cum e ea , ciuma respectiva ar fi stiut sa jongleze mai convingator cu banii – si sigur aplica fix cu o luna inainte de alegerile generale, in luna septembrie, majorarea de 40% a pensiilor. – capturand cel putin 100 % din voturile beneficiarilor , basca pe ale copiilor lor.
   Dar si daca ar fi reală apocalipsa predicata din scurt de Cîțu începand de acum 3 luni, iar
   pensiile umflate nu s-ar putea plati – asta tot nu explică rational de ce și-ar fi bagat PNL ul capul in jug pentru a lua in piept valul de ostilitate al batranilor dezamagiti.
   Ipoteza că de fapt A FOST ORDIN – cu placere – si pentru PNL să se vâre , și pentru PSD să se pocaiască intr-o bine meritată opoziție trebuie luata in considerare.
   Asta ar explica si staruinta domnuli Johannis de a impune anticipatele și fratia Orban-Ciolacu in a conduce evenimentele spre anticipate.
   Mai greu de pus in practica cu liota de parlamentari care
   care n-ar pleca acasa cu un minut mai devreme decat le e mandatul.
   Dar si daca anticipatele vor avea totusi loc , va trebui sa admitem – ori ca Johannis e un politician genial (…hi,hi,hi…) ori ca si asta tot pe firul scurt s-a decis.
   Multa vorbarie – recunosc – de fapt esential e ce am scris cu majuscule.

  • Nu suport PNL, insa daca in astia 30 de ani, noi, electoratul dadeam semnale clare ca exista sa zicem cam 30% din electoral stabil, de dreapta, cum a existat cel putin 40% electorat stabil PSD, altfel ar fi aratat si PNL-ul, azi sau am fi avut in tot cazul un partid de dreapta credibil… Ce sa faci insa, cand CDR vine la putere in 96, incearca niste masuri anti-populiste care chiar scot tara din rahat, dar toate partidele din coalitie ies foarte sifonate la alegeri, unele nemaintrand in Parlament?

   Ganditi-va ca la ultimele parlamentare PSD a venit cu un program fantezist care cuprindea atat masuri de stanga ( marir de pensii si salarii ) cat si de dreapta ( scaderi de taxe ). Cu ce sa i te opui, ca partid liberal ? Cu promisiuni si mai fanteziste ? Electoratul de dreapta trebuie educat si cultivat, spre deosebire de electuratul populist-stangist care este tocmai expresia ignorantei neaose, amestecate cu ceva ura de clasa… Insa nu poti sa il cultivi cu indivizi ca Patriciu care in secret sponsoriza PSD, nici cu cvasi-nulitati gen Orban sau Antonescu.

   Trebuie oameni cu integritate imaculata, care isi asuma un program de dreapta clar, chiar si nepopulist si care nu se grabesc sa ajunga la ciolan… Mai bine stai 10 ani in opozitie, dar iti cultivi un electorat serios, altfel, cum spuneam, vei ajunge sa te bati in populisme cu PSD, ceea ce ma tem ca se intampla acum cu PNL…

 3. Cred ca corect este Oradiei,nu Oradei! Cine a facut predictia cu cataclismul fatal? Nu cumva tocmai cei care spun ca se „justifică urgenţa regândirii manierelor prin care deblocarea politică poate avea loc”?

 4. Ne chinuie aceasta adunatura numita pompos „primul partid al Tarii”-culmea ironiei, ei nu au nimic comun cu Tara, doar interesele lor de mafioti si ticalosi conteaza, Tara primeste ce la scapa lor printre degete- de decenii si mai dur in ultimii trei ani!Sa fie acesti indivizi genii politice si Opozitia niste amatori?Nu cred, explicatia mea este ca succesul acestei adunaturi se bazeaza pe primitivismul, lipsa de discernamant,mituirea sistematica,dependenta masei aproape constante de votanti ai PSD.Ca bonus,salarizarea fara limite a institutiilor de forta, a birocratiei nationale,primarilor etc.De partea celalta, oboseala,lehamitea,pierderea sperantei celor care creeaza si gandesc in aceasta Tara si care prefera sa plece,scarbiti de starea societatii romanesti.Daca totusi Tara a facut unele progrese lente, se datoreaza inertiei, necesitatii impuse de timpuri,Uniunii Europene.Cat aceasta plaga va domina Romania,nicio sansa de modernizare rapida si normalitate.

 5. Printre primii pasi,daca nu primul, trebuie urgent schimbata constitutia!! Daca nu se reduc puterile nesimtite ale CCR-ului (prin constitutie) nu avem cum sa iesim din marasmul actual.

 6. Ori cat este de frustrant pesedismul traieste datorita faptului ca Romania este un stat democratic iar Democratia este arta compromisului, nu-i asa ?
  Domnule Stanomir, timpul ambiguitatilor nu doar ca a trecut… a trecut de mult !

 7. Despartirea definitiva de pesedism ar fi consistent favorizata de o justitie care e cu adevarat JUSTITIE. Din nefericire, in mod majoritar, corpul procurorilor si judecatorilor a dovedit si dovedeste slugarinicie fata de mafia pesedista, coruptie( sunt cumparati de PESEDEI cu banii furati de la buget), incompetenta si dezinteres…..pe salarii grase si pensii speciale uriase. Spre exemplu, nu vad deloc sesizari din oficiu ale parchetelor.

  Fac o paranteza! Sunt uluit de modul in care politicieni din USR si PNL tin isonul javrelor pesediste in ceea ce priveste „abuzurile” procurorilor DNA de la Ploiesti. Familia de infractori COSMA e bine mersi, iar acei procurori care au incercat sa distruga mafia PSD din Prahova sunt anchetati si masacrati public. Rusine majora. Printre altii, Predoiu, care sa nu uitam, e cel ce a modificat codurile penale in sensul reducerii pedepselor, inainte de epoca Ponta-Dragnea. In numele europenizarii acestora. Asa a inteles el ca se poate destructura mediul infractional extrem de dezvoltat din ROMANICA.

  Iar naivii din PNL, USR si alte forte real democratice, ar trebui sa inteleaga ca nu te poti purta cu manusi cu grupul infractional PSD. Plangeri penale zilnice ar trebui facute, imediat ce se gasesc urme ale infractiunilor pesediste in ministere, agentii, etc

 8. Tot aud “placa” asta cu pesedeul si forta remarcabila de adaptare. Adaptare la ce? In mare PSD a avut intotdeauna o masa constanta de votanti. Acea masa nu s a schimbat in ultimii 20 de ani sau s a schimbat foarte putin. In acest sens mi se pare reprezentativa ponderea procentuala diferita (app acelasi nr de votanti) a PSD ului la ultimele randuri de alegeri (parlamentare, europarlamentare, prezindentiale). Ori de aici eu constat ca PSD ul nu s a adaptat la nimic. Foloseste aceleasi instrumente de fidelizare si prostire a electoratului tinta de ani de zile.

  • Sunt de acord cu tizul meu, instrumentele de prostire a electoratului sunt în esență aceleași de-a lungul anilor (de fapt, sunt aceleași de când oamenii fac politică, de mii de ani), dar cu o modestă obiecție…

   O exprim ceva mai la vale, în atenția autorului articolului.

 9. ”Elita” politica e spuma electoratului.Uitati-va cum se comporta in trafic si societate nobilul si elevatul popor roman.Din cacat nu poti face bici si mai si trozneasca.
  Cand aveam si noi elite luminate cultivate pe la Paris, Berlin, Viena s-a vazut: 1848-1918 .70 de ani ne-au trebuit ca sa avem o tara unita si un popor liber prin stradania generatiei pasoptiste.Trebuia votul cenzitar inca o generatie macar.
  sin incheiere traditionalul MUIE PSD!

 10. Ceea ce ignora dl Statomir este faptul ca politica PSD raspunde , din nefericire , nevoilor si intereselor unor categorii de romani. Sint acele categorii care nu se pricep la nimic , nu sint prea harnici, dar doresc sa traiasca bine. Ei formeaza o retea de pile si relatii care se sustin reciproc. Iar acestora, PSD le ofera cu generozitate slujbe bine platite la stat.
  Din aceasta cauza statul roman este nefunctional. Administratia este proasta (starea execrabila a oraselor si satelor din Romani se datoreaza in totalitate prostiei , incompetentei si coruptiei primarilor), justitia , o rusine , politia , niciodata la locul unde este nevoie de ea , sanatatea , la pamint si Doamne fereste sa vedem de ce este in stare armata!
  Apoi sint categoriile care nu fac parte din retea , sint saraci si needucati , masa de manevra si manipulare de catre capii locali contra ajutoare sociale , ulei , zahar , bere!
  Atita timp cit aceste categorii sociale vor exista ,PSD va prospera!

  • Raspunde INTERESELOR unui mare grup de romani, nu NEVOILOR. Pentru ca masei de idioti pe care o numiti doar i se pare ca astea sunt interesele lor, nepricepand care sunt nevoile lor reale.

   Scumpa patrie este unul din putinele locuri in care masa de idioti a fost puternic gadilata in locurile sensibile, spunandu-i-se ca „ei sunt poporul”, ca despre ei e vorba cand antena 3 si romania tv vorbesc despre „pensiile romanilor”. Si nu de ieri de azi a fost gadilata. Ci incepand cu aparitia comunistilor la putere pe teritoriul romanesc. Masa asta consistenta de hoti, prosti, incompetenti cu ifose de savanti a fost creata de comunisti. De raul absolut numit comunism. Ce e mai rau intr-o societate decat sa spui prostilor ca ei trebuie sa decida?

   Vindecarea se va produce cand acestor prosti li se va explica ce sunt si vor fi pusi la locul lor. Cum nu ne permitem sa facem asta prin educatie, caci ar dura zeci de ani, ar putea fi facut totul prin legi si AUTORITATI CARE SA APLICE ACESTE LEGI INTR-U TOTUL.

   Suna cam dubios ceea ce spun, dar e singura cale democratica ce ne-ar rezolva problema pe termen mai scurt. Ar mai fi o cale si mai rapida, dar e nedemocratica si implica folosirea unor procedee din anii de glorie ai celui de-al treilea Reich.

   De 30 de ani ne confruntam cu pofta prostilor de a decide in Romanica in epoca postcomunista si lucrurile stau azi tot cam ca in anii 90.

   Astia ar merita batuti la talpi de trei ori pe zi, cu transmisiune in direct pe toate posturile tv. Astia, adica pesedistii si votantii lor .

   Din nefericire PROSTII au fost gadilati si cand PSD nu era la guvernare, dar ei tot PSD au votat ulterior. Nu era mai bine sa li se dea la cap, in perioadele nepesediste?

 11. Sintagma ”NEUTRALITATEA BINEVOITOARE A STATULUI ” se cere explicată.
  Statul ar trebui sa nu fie neutru si binevoitor cu partidele politice ?
  Care ar fi alternativa acceptabilă ? O neutralitate – șvaițer , adica proclamată solemn si subminată prin agresiuni pirat practicate insistent cu zambetul pe buze – cum facea , cu fantezie, Basescu ?
  Sau o chestie din asta cum face , fără fantezie și fără multe alte chestii,
  urmasul lui Basescu ?
  Sa speram ca vom vedea odata si odata si REFONDAREA STATULUI
  propusa de autorul articolului .
  Greu de crezut totusi că prin mijloace institutionale
  se vor atinge idealuri precum acela ca nici un roman sa nu mai asculte
  muzica lui Tudor Gheorghe si o larga majoritate sa se ducă la
  concerte sustinute la Sala Palatului de Funeriu si Andrei Caramitru.
  In orce caz sa nu se inceapa refondarea statului printr-o eliminare a imunitatii
  prezidentiale , deoarece, cum spuneam, abuzul in serviciu in forma continuata
  este deja impregnat in ethosul Cotrocenilor.

 12. Românii pot alege direcția politică a demnității umane, însă cine să-i conducă, Orban și / sau Iohannis? Din punct de vedere politic, ieri, PNL-ul s-a dovedit cretin. Dacă, în schimb, au calculat căderea pentru apropierea anticipatelor, cu compromisuri mari eventual, atunci avem toate motivele să ne întrebăm dacă nu cumva PNL-ul nu este afectat și infectat de pesedism și fesenism. De securism este sigur, cine nu este? (S-ar putea ca în timp să se descopere că în Miorița mai este prezentat un cioban, din umbră, care-i manevra pe ei doi și-l amețea cu vorbe pe cel singur.).
  Separarea lucrurilor în „bune” și „-isme” cu iz de marasm este un procedeu propagandistic, nu o metodă de analiză. De-aceea nu pot să vă citesc articolele de la cap la coadă, deși M*** FSN / PDSR / PSD! este o strigare pe care-o folosesc de vreo 30 de ani, de la prima apariție la TV a lui Ion Rațiu. A propos, unde sunt domnii (stricto sensu) ca Rațiu, cu discurs cristal, cu stăpânire de sine, cu șarm și charismă, cu viziune?

 13. Pesedismul a fost omologat de PSD, dar a crede că de pesedism se face vinovat astăzi doar PSD-ul este o mare păcăleală. Pesedismul nu este nici măcar o ideologie, este o stare de spirit. Nu ştiu dacă nu cumva pesedismul precede PSD-ul? El este transpartinic, este un fel de a fi al multor români, chiar şi al unora neimplicaţi (direct) în politică. O altă greşeală de tactică este a demoniza un om şi a-i pune în cârcă toate relele posibile. Supraestimarea este la fel de păguboasă ca subestimarea. Înlăturarea celui demonizat din spaţiul politic ar trebui, astfel, să rezolve problema, dar vedem că lucrurile nu stau aşa. Mi-e teamă că dispariţia PSD-ului de pe scena politică nu va duce în mod automat şi la dispariţia pesedismului. „Despărţirea definitivă de pesedism” este o chestiune care nu cred că are legătură cu politica, ci cu morala; dar aici lucrurile stau destul de prost.

 14. Nu este numai administratia de vina.

  Sunt partidele de opozitie prea preocupate sa se ocupe de cat mai multe ciolane.
  Ele imita, in mare masura, ceea ce face #ciumarosie.

  Si in acelasi timp, vorbesc prea putin cu oamenii obisnuiti crezand cumva ca vor aprecia demersurile oneste demarate de actuala opozitie parlamentara dar pentru ca masina de propaganda a pesedeului este atat de puternica si bine pusa la punct actiunile si masurile care poate sunt menite sa ne faca noua, celor mai multi, mult mai mult bine decat cele propuse de pesede nu ajung la urechilor lor sau ajung distorsionate.

  Sunt si cetatenii de vina pentru ca au atata lipsa de preocupare pentru o zi mai buna fara sa inteleaga ca marea prabusire sta si asteapta dupa colt, este oricat posibila si atunci toti, dar toti, vom plati pentru prostia de a ne lasa condusi de niste retartari mintali si incompetenti.

  Si mai este ceva ce am descoperit recent – este o incapatanare a cetatenului sa tot ceara – mere, pere si altele- fara sa isi puna problema daca se poate si in ce conditii de pot realiza aceste lucruri. Sa li se dea si aici nu este vorba numai despre majorari de salarii sau de pensii, este vorba despre asigurarea unor conditii de sanatate mai bune, educatie adevarata in scoli si universitati, dezvolarea infrastructurii necesara unei RO mai moderne si altele.

  Nu iese nimeni din fostul guvern sa povesteasca despre cele 25 de OUG – despre fiecare in parte. Rolul si rostul fiecarei OUG.

  Nu iese nimeni din fostul guvern sa povesteasca cum au condus si ce au facut in cele 3 luni de guvernare fata de cele 3 ani de guvernare pesedista.

  Si chiar in rarele ocazii in care un ministru mai vorbeste este rastalmacit de prietenii de la pesede si glumele proaste nu sunt intoarse. Este un joc chinuitor al raspunsului care raspunde la raspunsul ce raspunde…Etc. Dar cineva trebuie sa il faca.

  Urmeaza 6-12 luni de maxima lupta si asta ar trebui sa stie fiecare cetatean, fiecare membru de partid

  Miza cea mare este o RO mai prospera, mai cinstita si mai bine pregatita si pentru toate aceste lucruri merita sa lupti.

  Zile mai bune imi doresc, cum doresc pentru toata lumea!
  #faraciumarosie

 15. Si inca ceva Nassim Nicholas Taleb spunea in „Put Your Skin in Game” ca un grup mic de oameni pot genera o schimbare decisiva in societate – se nasc interactiuni intre oameni care obliga la modificari de structura in societate.

  #Ciumarosie a distrus increderea in schimbare, a incercat sa distruga onestitatea si curajul in societate si acum cred ca a sosit momentul sa plateasca. Si va plati in urmatoarele 6-12 luni daca opozitia parlamentara este unita ( PNL+USR-PLUS+PMP) indiferent daca alegerile locale vor fi maine sau poimaine, intr-un tur sau in doua, sau daca se vor declansa alegeri anticipare sau nu.

  Gruparea mica parlamentara hotarata sa termine cu #ciumarosie daca actioneaza ca un intreg va reusi sa doboare Goliat-ul pesedist cu picioarele din lut nears.

  ACT NOW!

 16. Domnule Ioan Stanomir, spre deosebire de alte articole pe care le-ați publicat în spațiul acestei platforme, acesta conține, în opinia mea, o eroare de fond, identificând într-un grup politic răul absolut, cauza cauzelor și explicația pentru ajungerea în situația în care se află România astăzi.

  Or, un partid este… „PARTÍD, partide, s. n. Grup de indivizi asociați în vederea apărării unor opinii sau interese comune.” (DEX,2009). Cititorii ar putea percepe mesajul articolului ca fiind antidemocratic și că resentimentul ar putea fi transferat la un moment dat către alte „grupuri de indivizi asociați în vederea apărării unor opinii sau interese comune”, cum ar fi unele religioase, ori etnice șamd.

  Privind lucrurile din altă perspectivă, grupul infracțional organizat de tip mafiot, securisto-comunist, care a capturat statul după 1989, este transpartinic. Desființarea PSD nu va rezolva nimic pentru că partidul PSD este doar o marionetă a guvernării cleptocratice, un instrument prin care oligarhii exercită puterea și extrag resurse din averea publică transferându-le ilicit în proprietatea privată a oligarhilor și apropiaților acestora.

  Dispariția eventuală a PSD creează impresia falsă în rândul cetățenilor că răul a fost învins și nu mai au de ce să se teamă, să fie vigilenți. Or, asta ar permite consolidarea pe mai departe a cleptocrației, așa cum s-a întâmplat în 1996, spre exemplu.

  Or, nu pesedismul este cel care a supraviețuit (regimurilor Iliescu, Năstase, Geoană, Ponta, Dragnea, Dăncilă șamd.), ci guvernarea cleptocratică. Pentru a se însănătoși, societatea noastră are nevoie să identifice întâi în mod corect boala. Doar după diagnosticarea corectă a maladiei care face ca națiunea noastră să se afle pe drumul spre eșec de 30 de ani, vom putea aplica tratamentul corect. Iar acesta nu este dispariția unui (oricărui) partid.

  Pentru a înlătura forțele opuse modernizării statului…
  (care, de fapt, nu-și propun drept obiectiv să se opună modernizării României, ci să extragă permanent resurse din averea publică, ceea ce face economiile din guvernările cleptocratice extrem de ineficiente, iar dorința cleptocraților de a evita sancțiunile din partea Justiției conduce spre autocrație șamd.)
  …este necesar ca opțiunile cetățenilor să fie împotriva guvernării cleptocratice în ansamblu. Iar înlăturarea PSD din prim-planul scenei politice este doar un mic pas. Doar o societate cu o conștiință civică ridicată, cu cetățeni educați, care fac alegeri raționale și bine informați, în cunoștință de cauză, poate duce România spre democrație.

  Dar, iluzia că guvernarea cleptocratică se va dizolva în eter, sau cleptocrații vor pleca de bună voie de la conducerea României, este deosebit de periculoasă. În plus, din resursele publice furate [inclusiv] de la mine se plătește consistent susținerea din partea mass-media, prin manipulare josnică a electoratului, sunt plătite serviciile și instituțiile de forță…

  Mafia nu ar putea visa niciodată să aibă la dispoziție serviciile de informații ale statului italian, ori pe ale poliției, sau ale carabinierilor… Grupul infracțional organizat de tip mafiot care a capturat statul român le are. Și are la dispoziție resurse publice imense. De aceea se menține la putere indiferent dacă PSD, sau pesedismul, vor supraviețui, sau nu. Este cu mult mai profundă boala…

   • @Ursul Bruno _ „Si care poate fi optiunea ?”

    În „Consideraţii despre Franţa”, Joseph de Maistre spunea în anul 1796 că „Orice naţiune îşi are conducătorii pe care îi merită.”

    Mai târziu cu 216 ani, Daron Acemoglu și James A. Robinson scriau în „De ce eșuează națiunile: originile puterii, ale prosperității și ale sărăciei”, că bunăstarea este o opțiune a cetățenilor.

    Dacă întrebarea dumneavoastră este cu privire la motivul pentru care opțiunile cetățenilor sunt uneori contrare interesului lor, răspunsul este unul simplu: pentru că ele nu sunt întotdeauna exprimate în urma unei informări corecte și a unei evaluări obiective a alternativelor. Adică, sunt manipulați.

    (Manipularea care determină cetățenii prin marketingul comercial să comande o răzătoare scumpă, despre care constată că nu le folosește la nimic, seamănă foarte bine cu cea care, prin marketingul politic, îi determină să aleagă un primar, sau un parlamentar, pentru că are o mustața frumoasă, dar este un administrator ineficient, ori de-a dreptul un infractor.)

    Soluția este una singură: creșterea conștiinței civice, informarea corectă – în condițiile disponibilității unei palete largi de mijloace de informare – și sporirea capacității de a estima obiectiv efectele pe termen lung ale deciziilor luate (capacitate care se dobândește prin educație). Disponibilitatea cetățenilor de a se lăsa manipulați scade astfel, iar alegerile lor sunt mai puțin emoționale.

    Crește, în schimb, capacitatea de a verifica informațiile, de a alege obiectiv, rațional, de a cenzura acțiunile aleșilor, de a-i sancționa ieșind în stradă și a protesta, ori prin vot, atunci când își încalcă angajamentele față de cetățeni.

    Carevasăzică, așa cum se întâmplă în democrațiile consolidate.

    Mă bucur dacă răspunsul meu (la o întrebare pe care o presupun retorică) a fost de folos.

  • Partidele au privat, in timp, Romania de o administratie a statului profesionista. Au concurat si alti factori: rigiditatea pietei muncii, proliferarea posturilor -si altele.

   Conteaza as spune – spre spaima unora – ca nici cleptocratia noastra nu are maturitatea gruparilor de tip mafiot italiene (care au inteles in timp ca nu are sens sa ucizi vaca pe care o mulgi). Evident, nici administratia noastra de stat nu are capacitatea celei italiene.

   Si, daca tot facem paralele cu Italia – Romania se caracterizeaza prin cultura izolarii si a non-actiunii, spre deosebire de cultura sociala si indreptata spre actiune a poporului italian. Desigur, sunt deosebiri si intre zonele din Italia, dar sa privim doar in linii mari.

   +++
   Cele de mai sus demonstreaza ca de fapt nu un anume partid a condus la marasmul Romaniei, ci organizarea statului. Bazat pe rpivilegii si pe raplata votului, statul roman este in continuare asemenator statelor comuniste si socialiste.

   Cleptocratia s-a grefat pe un stat comunist, de aceea este in realitate transpartinica. Si tot din acest motiv, toate partidele refuza (constient sau din instinct) reforma statului.

   +++

   Indiferent cine e la putere, cleptocratia transpartinica va respinge statul liberal, sub pretextul si in in numele unor pretinse avantaje oferite celor cu venituri reduse. De aici si impresia stangismului in fapte a tuturor partidelor.

   Am o oarecare speranta in afirmarea centru-dreapta a USR, dar sa vedem daca nu ramane doar o vorba.

   • „Partidele au privat, in timp, Romania de o administratie a statului profesionista.”

    …Este vorba despre cazurile particulare, ale democrațiilor eșuate. De aceea, spun adesea că nu putem face abstracție într-o analiză obiectivă de faptul că România NU are o guvernare democratică, ci o guvernare cleptocratică, de 30 de ani.

    Altfel, partidele politice sunt esențiale pentru funcționarea mecanismului democratic.

    Nu partidele (conceptual vorbind) sunt vinovate pentru situația din România (ori din statele eșuate), ci cetățenii care, din liosa educației și conștiineței civice, au permis deturnarea funcțiilor partidelor politice și transformarea lor din grupuri care urmăresc interesul public, al unei comunități, în grupuri care servesc interesul privat al unor oligarhi.

    Noile partide nu prezintă vreo garanție de onestitate față de interesul public doar prin faptul că sunt noi, iar cel mai elocvent exemplu este PPDD. Democrația cere vigilență permanentă din partea cetățenilor.

    Așadar, împreună, că este vorba despre PNL, USR, PSD, ProRomânia șamd., suntem datori față de copiii noștri să cenzurăm activitatea partidelor și reprezentanților lor ajunși la putere. La nevoie, ieșind în stradă! Bunăstarea noastră depinde în mod fundamental de noi!

 17. 1. Inca mai sint oameni buni in Romania – mai e speranta

  2. In UK, cind EU – istii, „elitele” au incercat sa deturneze votul popular, britanicii au votat masiv in favoarea Brexit-ului.

  3. Speranta e ca oamenii cumsecade din tara asta sa lase ifosele si sa iasa, masiv, la vot.

  4. Odata alese partide mai de doamne-ajuta, pasul necesar e schimbarea constitutiei.

 18. La Nurenberg s-a afirmat ca fara sustinerea intregului popor, nazistii nu ar fi fost la putere.

  Valabil pentru orice conducere politica, pana la urma.

  Un partid e la putere pentru ca a fost votat. Indiferent ce comentarii academice s-ar face pe seama procedurii alegerilor.

  +++

  Romania a adoptat legislatie specifica statelor liberale, dar a pastrat relatiile sociale si valorile din regimul national-comunist.

  Din acest motiv Romania nu este un stat liberal si indiferent cine vine la putere are in fata 2 optiuni:
  a) sa schimbe statul cripto-comunist (sau cleptocrat sau iliberal) cu unul liberal
  b) sa pastreze statul cripto-comunist si sa profite de relatiile sale bazate pe privilegii si captura mecanismelor puterii de stat.

  Nu stiu experiente similare in lume de trecere de la comunism la liberalism. Probabil ca depinde mult de cultura nationala si de relatiile internationale ale statului respectiv. Poate ca urmasii nostri vor deslusi cauzaalitatile din istoria vie pe care o traim. Nu stiu.

  Dar imi este clar un lucru: pentru bunastarea Romaniei este nevoie de un efort politic si clar, constient de edificare a statului liberal.

  Poate PSD sa faca asa ceva? Poate USR? Poate PNL? Nu stiu nici asta. Dar vom vedea destul de repede.

  +++

  Destructurarea statului cripto-comunist dauneaza in special PSD, din cauza legaturilor sale foarte puternice in intreaga panza sociala a Romaniei. Dar invatul are si dezvat :-).

  Mi-as dori sa vad acest mesaj clar – edificarea statului liberal – intr-o oferta politica. Sigur, explicat pe inteles si livrat electoratului cu increderea necesara.

 19. Pana ce Romania isi va gasi locul si drumul dupa modelul democratic parlamentar de tip occidental, cu ceva „imbunatatiri” si adaptari dupa poftele clasei politice romanesti, tavalugul schimbarilor va trece peste Romania, cei care acum pretind ca fac parte din clasa politica nici nu stiu ce ii asteapta.
  Avem marele „noroc” ca electoratul roman inca n-a „lins sange” si voteaza dupa cum ii spune primarul insa nici Romania nu va scapa de tendintele centrifuge si de organizare a comunitatilor locale dupa alte modele decat cele dictate de la centru. cateva orase din Ardeal exsersand deja modele noi independente de Bucuresti, Oradea, Clujul sau Timisoare fiind mai apoape de Europa decat restul tarii.
  Sa nu ne trezim cumva peste noapte, daca PSD-ul n-o va lasa ceva mai moale cu evenimente pe care unii nici nu si le pot imagina.

 20. Absenta unirii dreptei duce la restaurarea PSD!???
  Astazi PSD e mai rau decat PCR!??? Fals.
  FSN s-a născut din PCR, PSD a moștenit cleptomania și idioțenia unor „cadre” ( v. Pop, Dăncilă, etc. Dar social-democrația europeană există, poate o generație tânără să reformeze acest bătrân PSD? Laudă liberalilor, dar stânga poate că se va regrupa pe baze europene. Iohannis se exprimă eliptic, adică să scoatem PSD din viața politică. Ei și? Comunismul nu are nici un viitor în România. dar prostia poate să aibă. Noi nu suntem SUA, unde ambele partide sunt cam de dreapta, cu nuanțe. Când toți vor fi sătui atunci nu vom avea nevoie nici de partide.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Ioan Stanomir
Profesor de drept constituţional la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, specializat în domeniul dreptului constituţional.

Carti noi

 

Institutul de Istorie a Religiilor al Academiei Române și Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la expoziția „Manuscrisele inedite ale lui Mircea Eliade din patrimoniul Institutului de Istorie a Religiilor al Academiei Române”, care va putea fi vizitată între 26 ianuarie și 13 martie 2023 la sediul Muzeului Național al Literaturii Române din strada Nicolae Crețulescu nr. 8. Află mai multe

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro