sâmbătă, august 20, 2022

Pete pe imaginea guvernării

Două au fost motivele din cauza cărora componența nominală a primului guvern condus de dl. Ludovic Orban, învestit la data de 4 noiembrie 2019, era sensibil diferită față de cea vehiculată până atunci la bursa zvonurilor. Dacă cu doar câteva zile înainte, aproape toți greii PNL apăreau drept viitoare „excelențe”, în 4 noiembrie 2019 pe respectiva lista figurau în locul lor o mulțime de no name-uri. Ca, de pildă, Ion Ștefan, plantat în fruntea Lucrărilor Publice, Lucian Bode la Transporturi, Bogdan Gheorghiu la Cultură, Monica Anisie la Educație, Victor Costache la Sănătate. Acesta din urmă bun profesionist, însă deloc profesionist în politică și apropiat mai degrabă de USR decât de PNL și interesele sale.
Cum au explicat analiștii politici diferențele în cauză? Mai întâi prin faptul că foarte puțini erau aceia care credeau că d-lui Ludovic Orban și PNL-ului, partid cu o reprezentare de doar 20% în Parlamentul României, le va reuși manevra dislocării guvernului PSD condus de d-na Viorica Dăncilă. În al doilea rând, se avea în vedere faptul că, în caz de reușită, viitorului posibil guvern Orban îi va reveni în principal misiunea de a pregăti alegerile parlamentare pe care atât președintele Iohannis cât și mai marii PNL-ului le doreau anticipate.
Numai că viața a vrut cu totul altfel. Foarte curând s-a dovedit că despre anticipate nici măcar nu mai poate fi vorba, iar către sfârșitul lunii februarie nu mai putea fi negată primejdia pandemiei, recunoscută de guvern, ajuns interimar ca urmare a reușitei moțiunii de cenzură din data de 5 februarie, doar către finele primei decade a lunii martie.
Firesc era ca dl. Orban să profite de șansa reînvestirii, intervenită la data de 14 martie, și să opereze o seamă de schimbări în componența echipei guvernamentale. Or, cu excepția d-lui Victor Costache, mai demult sacrificat din cauza unor evidente jocuri politice, guvernul Orban 2 este identic cu primul. Aceasta în pofida lipsei evidente de rezultate a unora dintre miniștri. Aceasta doar spre a ni se arăta că dl. Ludovic Orban este infailibil în alegerea colaboratorilor.
Ce se întâmplă astăzi? Doamna Monica Anisie se pierde în explicații atunci când vine vorba despre redeschiderea școlilor, neagă azi ce a afirmat cu doar o zi înainte, trece totul în seama autorităților locale, a inspectoratelor școlare, a directorilor de școli și a bieților profesori cărora nu doar că nu li s-au putut acorda majorările salariale garantate de chiar doamna ministru la începutul anului, ci nu li se pot asigura nici măcar măștile a căror purtare este obligatorie. Totul în disprețul legilor în vigoare. În primul rând, a Codului Muncii. Avem de-a face cu o încălcare a legalității care i se pare cum nu se poate mai firească unuia dintre cei mai proști comunicatori ai PNL, cinicul parlamentar Dan Vâlceanu. Vineri o nouă lovitură. Aceea că școala ar putea începe cu adevărat de abia în ziua de 1 octombrie. Motivele unei astfel de decizii sunt dintre cele mai amestecate. La loc de frunte fiind cele ce țin de alegerile care vor avea loc pe 27 septembrie, iar cele mai multe secții de votare vor fi organizate în interiorul unităților de învățământ. Și-au dat seama guvernanții noștri de situație doar vineri? Nu era normal să o realizeze încă de pe vremea când doamna Monica Anisie dădea asigurări ferme că data de 14 septembrie este bătută în cuie? Cum oare se mai poate iluziona dl. Orban&co cu gândul că mai poate ascunde sub preș haosul de la vârful educației? Haos care se adâncește zilnic căci, iată, sâmbătă la b1tv, doamna Monica Anisie a venit cu o cu totul altă versiune. Pe care se pare că sâmbătă a îmbrățișat-o și dl. Orban. Încet-încet, doamna Anisie o depășește în incoerență, contradicții, ridicarea zăpăcelii la rang de regulă de viață pe cea supranumită Abramburica. O face ca și academiciana cu dispensă pe seama nervilor elevilor, ai părinților și ai profesorilor.
Dacă doamna Monica Anisie este mai locvace chiar decât mitica Mioriță, atâta doar că excelează prin incoerență și fugă de răspundere, ca să nu mai vorbim despre greșeli gramaticale cu atât mai inadmisibile cu cât doamna în cauză este profesor de Limba română, tăcutul domn Bogdan Gheorghiu de la Cultură, cvasi-inexistent pe toată durata pandemiei, emite ordine și indicații prețioase care nu lămuresc mai nimic în privința felului în care se va putea relua practic activitatea instituțiilor de spectacole. În privința sorții artiștilor independenți, pare-se că pentru Ministerul Culturii este de actualitate zicerea “Dumnezeu cu mila!”. Problema este ignorată crezându-se că astfel ea ar fi devenit inexistentă.
Domnul Marcel Vela de la Interne care, la preluarea mandatului, ne promitea ferm că va pune definitiv ordine în activitatea Poliției Române și a Jandarmeriei, nu a avut aproape nici o implicare în scandalul descalificantelor negocieri dintre oamenii legii și șefii clanurilor interlope, când cu afacerea Emil Pian. Dl. Vela s-a făcut că plouă refugiindu-se în ceva ce vizează protecția animalelor. De protecția clanurilor interlope ocupându-se pesemne alte persoane din ierarhia ministerului, iar de cea a cetățenilor cinstiți, mai nimeni. Șeful Poliției Române, Liviu Vasilescu, care s-a întâlnit printre morminte cu vârfuri ale Duduienilor a demisionat doar după ce președintele Klaus Iohannis s-a aflat în neplăcuta situație de a nu putea furniza opiniei publice nici o explicație despre toate aceste descalificante tranzacții.
Și tot președintele Klaus Iohannis a acceptat să treacă prin momente penibile în cursul conferinței de presă de la începutul săptămânii, atunci când a fost solicitat să își spună părerea despre cazul Lucian Bode. Caz care seamănă în multe privințe teribil cu cel al generalului Gabriel Oprea. Degeaba a dat-o la întors șeful Statului, degeaba ne livrează vicepremierul Raluca Turcan basme numai bune de adormit copiii. Totul în încercarea de a-l scoate basma curată pe mai marele Transporturilor. După doamna Turcan, dl. Bode avea nevoie de girofar și semnale sonore spre a dormi mai bine. Vinerea trecută, aflat în vizită la Oradea, văzând că se îngroașă gluma și că opinia publică nu uită de abuzul de funcție și de putere al domnului Lucian Bode, acesta a deschis în fine gură făcând din ofițerul SPP un nou acar Păun. La albirea domnului Bode vrea să își dea concursul și premierul Orban. O face acoperindu-se de ridicol. Scandalul provocat de dl. Bode care speră să ducă de nas o țară întreagă spunând că a făcut nani și nu și-a dat seama că ofițerul SPP încalcă legea e mare cât casa și înseamnă o pată imensă pe imaginea guvernului și a PNL. Iar pata riscă să se extindă și pe imaginea Administrației Prezidențiale. Care a cam început să deconteze și gafele guvernului căruia prea îi iartă, scuză și explică toate. Și ezitările, și nepriceperile, și minciunelele, și acceptarea traseismului politic ridicat la rang de regulă politică de conducerea liberală (mai în glumă, mai în serios se vorbește despre faptul că în PNL ar exista deja și o aripă pesedistă) și mizeriile mai marilor Poliției, și problemele penale din familia doamnei Georgiana Hossu. O doamnă pe care președintele Iohannis a numit-o la șefia DIICOT în ciuda avizului negativ al CSM. Adică pe răspundere proprie.

Distribuie acest articol

9 COMENTARII

 1. O saptamina plina de evenimente , care mai de care mai nesemnificative , mai mult creatii ale presei decit intimplari social – politice adevarate ,sau cel putin asa pare a fi .Sa le luam pe rind .Primul eveniment ce ne este prezentat – Inceperea cursurilor – dar deja a fost stabilta ca data de catre guvern 14 septembrie 2020 inceperea lor si asa a ramas . Nu mai este nimic de discutat .Decizia asupra modalitatii de incepere a cursurilor, fie la clasa, fie online fie si la clasa si online cade legal in sarcina comunitatilor (ele sunt cele care cunosc mai bine situatia la zi ). De aici incolo guvernul doar ajuta ,acolo unde este nevoie , buna desfasurare a cursurilor ,prin alocarea de fonduri suplimentare , achizitii de tablete sau telefoane mobile sau prin ajutorul dat celor defavorizati in oricare stare de necesitate nou aparuta . A doua presupusa problema referitoare la Politia Romana si modalitatile ei de gestionare a diferitelor situatii ivite in cadrul comunitatilor a fost si ea partial rezolvata prin trecerea politiei locale la politia mama- ca zicem asa – si prin demisia sefului Politiei Romane . Incet, incet ,lucrurile se vor schimba (nu se poate face totul peste noapte ).A treia problema ce tine de accidentul survenit in timpul deplasarii unui ministru al guvernului , nu are importanta numele lui ,se poate intimpla oricui ,lucrurile sunt si mai simple si lipsite de orisice miza . Un accident de masina ,ca multe altele, ce a avut loc pe teritoriul Romaniei . Asemanari , deosebiri ,facute de catre presa cu alte accidente sunt fortate . Fiecare accident are motivatia lui si singurul responsabil nu poate fi altcineva decit soferul . Decizia este singulara in acest caz , soferul nu poate fi influentat de nimeni ,doar ginditi ce s-ar intimpla daca un pasager ar cere soferului din motive neintelese decit de pasager (motivatia poate fi multipla ) sa incalce legea. Singurul care poate explica de ce s-a procedat asa este soferul si nu altcineva . Ministrul este un simplu pasager in astfel de situatii . Daca se dovedeste ca ministrul ar fi dat un ordin de depasire .nici macar atunci el nu poate fi acuzat , tot soferul si decizia acestuia in momentul acela -fix-(pret de o fractiune de secunda ) este cea care poarta intreaga responsabilitate . Administratia prezidentiala sau mai bine zis Presedintele Romaniei nu isi poate asuma nici o decizie guvernamentala ce ar incalca legea . Asa functioneaza acest presedinte(si bine face ca asa este ) si din acest unic motiv nici nu a putut fi suspendat de catre o majoritate parlamentara si asa functioneza si acum cind incercarile presei sunt multiple si evidente in a face cumva ca raspunsurile presedintelui , din conferintele de presa , sa fie implicatoare in decizii ce nu ii apartin .Totul se rezuma la nivel politic la eliminarea (politica )a PSD ceruta in repetate rinduri prin declaratiile politice ale Premierului si ale presedintelui Romaniei .Pentru acest unic moment istoric si politic totodata – PNL-ORBAN – face tot ceea ce este omeneste posibil si politic pentru a cistiga si a sigura de unul singur -daca se poate – viitoarea guvernare a tarii . Primarii se muta masiv de la PSD &com. la PNL, la fel au inceput sa faca si unii parlamentari ce nu mai pot accepta o conducere de forma actuala in PSD. Pensiile au fost marite si platite la timp , decizia de incepere a invatamintului a fost stabilita si ca forma si ca data . Comunitatile se fac responsabile de bunul mers al lucrurilor , alocatiile sunt marite etapizat , sume mari de bani luate de la UE sunt pompate in investitii , tara se misca datorita acestora , alte sume se vor duce catre cei care au suferit economic in urma pandemiei , inundatilor ,secetei si ei vor reusi astfel sa supravietuiasca . Militar ne indreptam spre o maximizare a fortelor romanesti si a celor americane in Romania . Devenim fara sa stim o putere militara in zona . UE se federalizeza usor ,usor , si granturile ce ne vor fi acordate probabil undeva la inceputul anului viitor , vor dezvolta tara . Deja se anunta modificari legislative pe legile justitiei masacrate de fostele guvernari si privatizari , vinzari de active statale ,ce produc pagube uriase . Toti acesti bani vor fi reinvestiti in modernizarea drumurilor si a cailor ferate romanesti . Cu pandemia trebuie sa ne obisnuim , ea nu va disparea peste noapte .Zile grele ne asteapta ,dar romanii stiu deja ce este de facut si la nivel politic .

 2. „Doamna Monica Anisie […] trece totul în seama autorităților locale…”

  Este firesc să criticăm guvernarea, oricare ar fi ea, pentru ceea ce nu face bine, dar…

  Formațiunea politică ce se află acum la guvernare nu deține și puterea. Contrar a ceea ce numeroși țuțeri PSD au clamat în urma nereușitei celei mai recente moțiuni de cenzură, alianța PSD-ALDE-UDMR, cu sprijinul ProRomânia deține în continuare puterea în România. Absența la votul moțiunii nu dovedește nicidecum pierderea puterii parlamentare; aceasta a avut caracter circumstanțial, asemenea celor mai multe dintre situațiile de vot.

  Autonomia locală este o solicitare ferventă în domeniul educației, iar pe vremea molimei cred că este justificată.

  Totuși, oare de ce în mass-media (toate fiind instrumente de manipulare a cetățenilor, aflate la dispoziția cleptocrației) apare la un moment dat un grup care spune cu fermitate „Dom’le, sunteți nebuni! Cum să înceapă școala în timpul epidemiei, vreți să ne omorâți copiii?!”

  La câteva zeci de minute, apar alții care zic la fel de ferm „Dom’le, sunteți nebuni! Cum să NU înceapă școala, vreți să ne traumatizați psihic copiii?! Vreți să rămână deconectați de sistemul de educație?! Trebuie să înceapă școala, cu măsuri de protecție !”.

  După care, la puțin timp apar alții care spun „Dom’le, sunteți nebuni! Cum să înceapă școala cu măsuri de protecție, vreți să puneți botnițe copiilor?! Vreți să-i încuiați în cuști de plexiglas?!”.

  După care, apar țuțerii PSD care strigă cu înverșunare „Cum oare se mai poate iluziona dl. Orban&co cu gândul că mai poate ascunde sub preș haosul de la vârful educației? Haos care se adâncește zilnic…?!” Așadar, în România este haos, guvernul este incompetent, iar PSD abia așteaptă să-i dați voturile! În fapt, chiar dacă guvernul Orban nu a adoptat cele mai strălucite măsuri, nu-i deloc așa precum zic ei.

  Presiunea manipulatorie uriașă asupra electoratului în preajma celor două scrutine, s-a văzut spre exemplu ieri, la un post TV considerat neutru din punct de vedere politic. Un cunoscut jurnalist a cărui activitate a fost onestă timp de decenii, realizând cu mult curaj și profesionalism reportaje despre jaful din averea publică, a vorbit despre costurile alegerilor locale și parlamentare, în contrapartidă cu cele pentru construirea de spitale și autostrăzi.

  Acesta este cel mai josnic mod de manipulare. Costurile democrației (democrația nu este ieftină) sunt absolut neglijabile în raport cu beneficiile sale. Experiența istorică a demonstrat (teoria a făcut-o, de asemenea) că singura cale către bunăstare și progres a unui stat este întreținerea (inclusiv financiar) a unui sistem social-politic democratic.

  Or, a pune în balanță costurile alegerilor [democratice] cu realizarea unui spital sau a unei autostrăzi este un gest criminal. Publicul va opta întotdeauna pentru spitalul care „tratează diabetul ori bolile cardiace de zi cu zi”, în detrimentul scrutinului organizat o dată la 4 ani, pe care nu știe dacă-i apucă și la care este posibil să nu participe, fără ca asta să-i pună viața în pericol.

  Asistăm la o manipulare cumplită, josnică, mizerabilă în preajma alegerilor!… Iar circul d-lui Pandele de la Voluntari, cu bufoni îmbrăcați în tricouri cu însemnele unui anumit partid, este încă un exemplu elocvent.

  • Nu trebuie sa fii PeSeDist ca sa vezi ca la varful Educatiei e haos si ca Anisie e o sinistra, incompetenta – trebuie doar sa nu fii batut(a) in cap! Ma tot intreb de ce naiba se incapatzaneaza Orban s-o tina, ce? alte tute nu mai exista? >:
   Cu Alex Dima… a fost INCREDIBIL de „pe fatza”!! practic, m-am intrebat o zi intreaga ce l-a apucat, ca doar prost nu este si stie ce face! In alte situatii era mult mai „finutz”. Incredibil! :O

   • @ Codruta _ „… alte tute nu mai exista?”

    Am ascultat-o pe d-na Anisie răspunzând timp de ore în șir întrebărilor jurnaliștilor deloc amabili, coerent, fără dezacorduri gramaticale, fără frânturi logice șamd.

    Nu am vreo iubire deosebită față de partidul de guvernământ, guvernul actual sau vreunul dintre miniștri. Și nici nu cred că abilitatea de a lega două propoziții pentru a alcătui o frază – ceea ce lipsea aproape tuturor miniștrilor PSD din cei trei ani de guvernare recentă – reprezintă o calitate suficientă pentru deținătorul unui portofoliu.

    …Dar, idei precum „toți sunt la fel, prin urmare, nu avem pe cine vota”, sau „guvernul trebuie criticat oricum, pentru că acesta este rolul presei, să critice guvernul” etc. sunt iraționale (ori, dacă au o rațiune, aceasta este antidemocratică). …Iar de manipulare din partea cleptocrației [inclusiv] pe banii mei și a copiilor mei m-am săturat. După 30 de ani a venit vremea să se schimbe întrucâtva lucrurile în România.

    Așadar, dacă în vremea guvernării PSD se putea spune (cu malițiozitate, iar eu am evitat să o fac) că „existau tute” începând de la conducerea guvernului – coordonat de la centrul de reflecție alcătuit din d-nii Liviu Dragnea și Codrin Ștefănescu, Darius Vâlcov și Șerban Nicolae, Florin Iordache și Eugen Nicolicea etc. – și până la diverse ministere, spre exemplu, la vecina de bloc a prim-ministrului, în prezent, dacă există onestitate, acest lucru nu se mai poate spune.

    Serios! Am fost jefuit destul!

 3. Fiecare guvernare are rateurile ei. Aceasta pentru ca sunt pusi in functii oameni obedienti politic dar slab pregatiti profesional, dar mai ales fara etica, ca nu avem nevoie de ea la guvernare. Apoi situatia economica asociata cu pandemia va crea multe neajunsuri. Se va vedea de la anul cand sacul cu bani va fii tot mai gaurit Si legislatia este deficitara si proasta in multe domenii. De multe ori s-a preferat copierea unor idei si solutii din alte tari, in loc sa le gandim noi pe ale noastre. Copy-paste merge inainte de minune!

 4. Presa si TV – in general media – manipuleaza asa cum subliniaza un comentator care nu-si aminteste ca PNL a „ajutat” cu ceva fonduri substantiale in urma cu ceva timp.

 5. Se inmultesc petele:
  https://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-24275402-ministerul-finantelor-facut-public-document-care-contrazice-aproape-complet-postare-lui-florin-citu-din-25-iunie-singur-lucru-din-toata-postarea-fost-adevarat.htm
  Ba, parca au nuante pesediste:
  „Declaraţii ale ministrului Economiei, Virgil Popescu:
  • 29 martie 2020: „Astăzi a început producția primelor măști în România! Cu toate ”motoarele” turate mergem înainte. S-a început instalarea utilajelor și testul de producție. În scurt timp vor produce 150.000 de măști pe zi – peste 4 milioane de măști lunar. Din data de 15 aprilie se va ajunge la 500.000 de bucăți pe zi, respectiv 15.000.000 de măști lunar.”
  Și când colo, ce să vezi? Romarm nu a mai produs nimic. Mașinile care fabricau măști s-au stricat. Nu există în Romarm inginer care fabrică armament și care să poată repara mașinile de cusut măști. Trebuiau făcute importuri cu prieteni contra șpagă.”

 6. Nu e vorba de „pete pe imaginea guvernării”, la aceste guverne Orban, e vorba de esec generalizat provocat de iresponsabilitatea, inconstienta, incapacitatea si incompetenta primului-ministru si a ministrilor lipsiti de viziune, de intelegerea situatiilor si de stabilirea masurilor necesare in functie de de fiecare situatie.

  • @Johann Nicolescu _ „Nu e vorba de…”

   Cum ziceam mai sus, eu și copiii mei – la fel ca majoritatea românilor – am fost jefuiți destul de cleptocrația securisto-comunistă care a capturat statul român după 1990, al cărei principal exponent pe scena politică este PSD.

   După 30 de ani și după condamnarea infractorului Liviu Dragnea, șeful celui mai important partid politic din România și deținătorul celei de-a treia funcții politice în stat, de Președinte al Camerei Deputaților, este vremea ca, inclusiv prin eforturile actualului guvern, țara noastră să revină pe făgașul statului de drept și al democrației veritabile. Iar Ludovic Orban și guvernul condus de domnia-sa fac primii pași – e drept, cam timizi –, demersul fiind incontestabil.

   Știu că membrii cleptocrației și clienții lor nu pot accepta pierderea privilegiilor, dar 30 de ani au furat destul! Au agonisit destul prin jefuirea averii publice! Este vremea să muncească, ori să învețe stihurile pe care le-au strigat la adresa alianței PSD-ALDE-UDMR sutele de mii de români care au înghețat în piețele publice în ianuarie 2017: „În democrație/ Hoții stau la pușcărie!”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carti noi

 

A apărut numărul special Engaging God’s Language sau Însușind limbajul lui Dumnezeu al revistei Diakrisis pe anul 2022, al 5-lea volum de la data fondării revistei academice (2022),  publicație care apare fie în format digital fie editat, la editura Eikon, București.  Citeste mai mult

 

Carti noi

La Editura Trei tocmai a ieșit din tipar, special pentru Bookfest, „Istoria Filosofiei” de A.C. Grayling. O lucrare apărută recent, scrisă de unul dintre cei mai buni specialiști în filosofie de azi. Această istorie se remarcă prin tratarea foarte clară a temelor și ideilor. Ediția românească arată foarte elegant, are peste 700 de pagini, și o puteți obține cu reducere la Bookfest.

 

Carte recomandată

 

Excelentă carte de luat în vacanță! Distractivă, delicioasă, brutală.  Tot ce a rămas ascuns, nespus și neexplicat în filmul lui Tarantino: detalii toride, crime nerezolvate, secrete din culisele industriei, anecdote sordide despre staruri care întruchipează pentru fani perfecțiunea sau momente sublime de pe platourile de filmare ale unor filme de mult uitate. Mai bună decat s-ar fi asteptat fanii regizorului sau criticii literari.

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro