luni, decembrie 9, 2024

Petitie catre Avocatul Poporului, dl Valer Dorneanu

Avocatul Poporului are pagina de  internet, adresa de email, numar de fax, birouri teritoriale,  deci orice cetatean  poate depune o petitie cu usurinta. Am transmis  in seara aceasta  o petitie pe email si astazi pe fax. Am transmis-o  si  Contributors.ro  cu gandul ca, daca ar deveni virala si sute, mii de cetateni ar transmite aceeasi petitie  catre Avocatul Poporului, Valer Dorneanu  nu ar putea pretinde ca nu a fost sesizat de cetateni sau ca nu a stiut ca exista  o problema de constitutionalitate. Nu trebuie sa fi specialist in drept constitutional ca sa  intelegi  cum s-a savarsit  uzurparea  si ce articole din Constitutie au fost incalcate. Nu ma astept ca Valer Dorneanu  sa   dea curs   acestei cereri.

Petitie adresata Avocatului Poporului

In atentia dlui. Valer Dorneanu

Subsemnata Popa Carmen, cetatean roman, domiciliata in …..  de profesie avocat,

Prin prezenta, va solicit in mod imperios, ca in temeiul art.146 din Constitutie sa sesizati   Curtea  Constitutionala cu exceptia de neconstitutionalitate  a Ordonantei de Urgenta nr.38/04.07.2012 privind modificarea Legii nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale.

Motivele sunt urmatoarele:

Legea nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale este lege organica.

In conformitate cu art. 115 din Constitutie
“(1) Parlamentul poate adopta o lege specială de abilitare a Guvernului pentru a emite ordonanţe în domenii care nu fac obiectul legilor organice.

(6) Ordonanţele de urgenţă nu pot fi adoptate în domeniul legilor constituţionale, nu pot afecta regimul instituţiilor fundamentale ale statului.”

In conformitate cu  art. 142 din Constitutie:
“(1) Curtea Constituţională este garantul supremaţiei Constituţiei.”

Curtea Constitutionala este abilitata sa se pronunte asupra exceptiei de neconstitutionalitate a Ordonantei de Urgenta nr.38/04.07.2012 in temeiul  art.146 Din Constitutie:
“Curtea Constituţională are următoarele atribuţii:
d) hotărăşte asupra excepţiilor de neconstituţionalitate privind legile şi ordonanţele, ridicate în faţa instanţelor judecătoreşti sau de arbitraj comercial; excepţia de neconstituţionalitate poate fi ridicată şi direct de Avocatul Poporului;”

Este foarte clar ca Ordonanta de Urgenta nr.38/04.07.2012 este neconstitutionala deoarece Guvernul nu are dreptul constitutional de a modifica o lege organica ce reglementeaza organizarea si functionarea unei institutii fundamentale a statului de drept – Curtea Constitutionala – si nici nu are dreptul de a scoate de sub controlul Curtii Constitutionale hotarari ale Parlamentului .

Prin urmare, nici prin ordonanta simpla, nici prin ordonanta de urgenta nu se pot modifica legi organice care reglementeaza regimul institutiilor fundamentale ale statului.

Ordonanta de Urgenta nr.38/04.07.2012 modifica regimul unei institutii fundamentale astfel:

–         hotararile Parlamentului sunt scoase in afara controlului de constitutionalitate,

–         Atributiile Curtii Constitutionale sunt limitate.

Sunt  Parlamentul  si Guvernul mai presus de Constitutie si de lege?

NU!

Este dreptul meu de cetatean sa pretind de la dumneavoastra sa va exercitati atributiile cu responsabilitate si buna credinta, in speranta ca intelegeti si consecintele  unui eventual refuz de a da curs acestei sesizari.

Va solicit totodata sa imi dati  un raspuns imediat acestei petitii.

Avocat,

Carmen Popa

Distribuie acest articol

39 COMENTARII

  1. Multumi, e important ce ati facut. O sa imi incurajez si eu prietenii sa facem acest exercitiu. Macar sa-i ingropam in hartii, sa stie ca nu sintem toti prosti.

  2. Buna ziua!

    Se poate da copy/paste? Evident, modificand unde este necesar :)

    Bine, legal este dovedit ca se poate, dar ma gandesc sa va cer totusi acordul

  3. Stimata Dna Popa!
    Ca jurist specializat in drepturile omului, Va Multumesc pentru verticalitate si luare de atitudine!!! Petitii ca aceasta ar trebui trimise din partea intregii profesii… poate o faceti publica si pe paginile de solializare, sa poata trimita si altii petitie… R.Turcescu a facut un text pe care l-a postat si au urmat f multi si au trimis prin email. Textul Dvs este mult mai sofisticat cu argumentarea juridica necesara. Putem sa il folosim sa trimitem sesizari si in afara?

  4. De aceea l-am trimis, pentru à fi folosit de cei care sunt de acord cu demersul. Cu cat sunt mai multe cu atat mai evident abuzul in serviciu prin ingradirea unor drepturi.

    • am inteles ca daca nu se dau si datele de identificare (CNP, CI) nu este luata in considerare petitia. deci, cei ce veti face acest lucru, completati si cu aceste date.

  5. Nu intelegeti absolut nimic din functionarea institutiilor! Oricine are dreptul sa ridice exceptia de neconstitutionalitate in instanta daca este parte intr-un proces. Asadar, Blaga poate da in contencios revocarea sa si atunci sa ridice exceptia. Prevederea cu Avocatul Poporului care poate ridica exceptia direct, nu in cadrul procesului, este pentru cei neajutorati, care nu au forta sa dea in judecata statul, desi sunt parte interesata. Chiar daca nu stiati, nu va gaanditi ca e ironic faptul ca Avocatul Poporului in loc sa apere cetatenii trebuie sa ii apere tot pe politicienti? Stati linistiti, se pot apara si singuri.

    • Problema e ca, daca depui o cerere la instanta acum, primul termen de judecata va fi prin toamna si numai la primul termen poti sa pui in discutie cererea de sesizare a CC. Pana atunci, Ordonanta isi produce efectele.

      Daca PDL va face acest demers, asa cum a declarat domnul Blaga, ar trebui sa gaseasca o motivatie pentru a obtine judecarea in procedura de urgenta.

      O motivatie ar putea fi si numarul mare de petitii adresate de cetateni Avocatului Poporului si pe care acesta le-a ignorat cu obstinatie.

      Sesizarea CC de catre Avocatul Poporului ar trebui facuta foarte repede, inainte ca, OUG sa produca efecte.

  6. Am facut publica aceasta petitie pentru ca, cei care sunt de acord cu ea, sa poata prelua argumentatia chiar si cu copy-paste.
    Ideea nu este doar sa ii ingropam in petitii. Cu cat sunt mai multe petitii ale cetatenilor de care Avocatul Poporului nu tine cont, cu atat mai evident este abuzul in serviciu prin ingradirea unor drepturi.
    Asa cum noi, simpli cetateni suntem haituiti de impozite si suntem amendati pentru orice, si pentru ca trecem strada prin loc nepermis, tot asa trebuie sa raspunda si ei pentru ceea ce fac .

    • Nu sunt specialist in drept, dar exista vreo prevedere legala care sa oblige avocatul poporului sa ia act (daca se poate in acelasi termen impus azi discretionar de parlament CCR – 24 de ore) de sesizarile cetatenilor pe un anumit subiect, daca numarul de sesizari, depaseste o anumita valoare? Daca da, merita sa trimitem cat mai multi astfel de sesizari. Daca nu, atunci dl. Dorneanu poate sa ignore linistit chiar si milioane de sesizari si sa motiveze ca domnia sa le-a considerat neintemeiate. Ar putea chiar sa declare ca nici nu le-a primit (invocand defectiuni temporare ale serverului de mail de exemplu). In ton cu totala lipsa de logica din actiunile recente ale USL nici nu trebuie sa se gandeasca la vreo justificare. Sustine cu seninatate ca albul e negru si gata. Iar daca justitia ajunge sub controlul colegilor de partid ai d-lui cine sa-l mai ancheteze pentru abuzuri?

    • Nu inteleg cum se va tine cont cate petitii ajung la AP. Doar el ar fi in stare sa zica cate petitii a primit, si n-ar avea interesul sa o faca.

      V-as sfatui sa faceti si o centralizare a petitiilor, ca dovada, in caz ca nu da curs solicitarilor si va fi nevoie de dovezi.

  7. Am trimis si eu.
    Multumesc pentru formatul legal al mesajului. Mi-as dori ca mai multi avocati sa faca ce faceti dumneavoastra si sa inundam institutiile cu cereri si petitii bine scrise si argumentate din punct de vedere legal.

  8. Mda. Ca veteran al petiţiilor la AvP, trebuie să vă spun un mic truc. Pentru a fi luată în consideraţie, petiţia trebuie să aibă o puternică componentă subiectivă. Petentul trebuie să arate cum îl afectează pe el nedreptatea semnalată. Sunt valabile inclusiv motivaţii psihice, morale, ca de pildă: sentimentul de insecuritate, imensa angoasă, frustrarea pentru imprevizibilitatea actelor normative.

  9. Intr-adevar, acesta este un mod eficient de a protesta: sa ne exercitam drepturile pe care le mai avem. Am folosit textul dumneavoastra, l-am adaptat si am trimis petitia.
    Va multumesc pentru sugestie!

  10. Am trimis si eu. Am pus si seria si nr buletinului in afara de adresa de domiciliu.
    Din pacate cred ca se vor folosi de prevederea legala ca au termen 30 de zile pt a oferi un raspuns.

  11. Ironia e că dl Dorneanu nu este Avocat al Poporului. Există o procedură pentru alegerea lui care, din pricina vitezei, n-a putut fi urmată. Așa că l-au numit cu titlu interimar – însă legea acestei instituții nu prevede o astfel de numire, din contră: la vacanța funcției atribuțiile sunt transferate de jure adjuncților săi. O altă ilegalitate, din șirul mizerabil făcut de actuala putere.

  12. Cu mentiunea ca articolul la care se face referire in text

    In conformitate cu art. 115 din Constitutie
    “(1) Parlamentul poate adopta o lege specială de abilitare a Guvernului pentru a emite ordonanţe în domenii care nu fac obiectul legilor organice.

    se refera la ordonantele simple, nu ordonantele de urgenta.. E diferenta mare intre cele doua tipuri de acte normative

    • Aveti dreptate Don, de aceea am redat ambele alineate.

      Le-am pus alaturi pentru a intari ideea ca nici intr-un fel, pe cale de ordonanta (simpla sau de urgenta) de Guvern nu se poate modifica pe de o parte -o lege organica, pe de alta parte – o lege care reglementeaza regimul institutiilor fundamentale.

      Stiu si ei asta, tocmai de aceea au revocat Avocatul Poporului , Gh. Iancu , existau premisele ca dansul sa sesizeze CC.

  13. Am trimis și eu petiția.

    Îmi permit și eu o întrebare oarecum off-topic: avînd în vedere că în Legea 35/1997 privind funcționarea instituției Avocatului Poporului specifică la articolul 9 alineatul 2 că demiterea acestuia se face numai ca urmare a încălcării Constituției, ceea ce evident n-a fost cazul și, din cîte știu, nici măcar nu au organizat o mascaradă ca în cazul suspendării… Mi-a scăpat ceva sau pot trimite o cerere la Avocatul Poporului să verifice legalitatea numirii noului Avocat al Poporului? Măcar pentru ironie, dacă nu pentru răspunsul care sigur nu va veni?

  14. Stimata Doamna,

    Va multumim pentru serviciul facut Romaniei prin petitia Dvs. Va mai rog, puteti face si alte petitii la fel de profesioniste legata de celelalte OUG – cea de ieri care modifica legea referendumului si cea care trece Monitorul Oficial in subordinea guvernului?

    Cu bine!

  15. Stimata doamna avocat,

    Va multumesc si va felicit pentru initiativa si implicarea civica, am trimis un email pe modelul redactat de Dvs.
    Daca nu mi se va raspunde acelui email, atunci unde ma voi putea adresa in continuare, pe cine pot sesiza ca nu mi s-a raspuns?

    Va rog de asemenea daca puteti, sa cautati daca exista contra-argumente juridice ce se pot aduce OUG care modifica legea referendumului in ultima ei forma, precum si OUG prin care se trece Monitorul Oficial in subordinea guvernului.

  16. Stima doamna, ne mai puteti furniza o copiuta despre cum sa facem o plangere la parchet relativ la faptul ca Avocatul Poporului nu ne raspunde in termen legal la sesizari? Ca trebuie sa recunosc ca v-am plagiat si eu…

  17. Va multumesc pentru ca ati avut curaj si initiativa.

    Femeile dau un nou exemplu de curaj barbatilor care de foarte multe ori ezita.

    Sunteti purtatoarea de mesaj a multor romani revoltati de puci,dar care nu
    au spirit sa se organizeze pentru protest
    sau nu cunosc toate formele de actiune pentru revendicarea dreptatii

    HAI SA INCERCAM SA DAM JOS PUCISTII IMPOSTORI!!

  18. Va zic eu ce-o sa raspunda acestor petitii. O sa zica asa:
    „In perioada xx.xx.2012 – yy.xx.2012 adresa de e-mail a avocatului poporului a fost subiectul unor atacuri tip SPAM. Prin urmare, au existat probleme tehnice care au impiedicat buna functionare a institutiei avocatului poporului. Atacurile au tenta politica si sunt subiectul unor anchete judiciari. Va vom tine la curent. Multumim.”
    Poate nu fix asa, da’ sigur o s-o dea iar in diverse.

  19. Am doar o singura obiectie la acest articol. Avocatul poporului nu este inca Valer Dorneanu. Acest personaj dubios Valer Dorneanu este doar propunerea USL pentru acest post. Daca o sa fie acest Valer Dorneanu avocatul poporului ne-am dus naibii si nu o sa mai conteste nici o lege anormala care incalca drepturile cetateanului. Si cand era presedintele camerei deputatilor a actionat impotriva poporului roman si in avantajul politrucilor ca el. In rest succes la demersuri’

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Carmen Popa
Carmen Popa
Absolvent al Facultatii de Drept Universitatea Bucuresti, diploma de Studii Superioare Europene - Universitatea Nancy II, Franta, cursuri de specializare postuniversitara la Institutul International de Drept al Dezvoltarii, Roma, Italia, cursuri postuniversitare de drept european la Institutul Henri Capitant de pe langa Colegiul Franco Roman, Facultatea de Drept Bucuresti.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

 

 

Nexus – Scurta istorie a retelelor informationale

Scurtă istorie a rețelelor informaționale din epoca de piatră până la IA
Editura Polirom, 2024, colecția „Historia”, traducere de Ioana Aneci și Adrian Șerban
Ediție cartonată
Disponibil pe www.polirom.ro și în librării din 27 septembrie 2024

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro