joi, decembrie 5, 2024

Petitie in sprijinul unei conduceri transparente la Arhivele Nationale ale Romaniei

Am aflat cu consternare şi îngrijorare despre demiterea de către ministrul de Interne, d-l Ioan Rus, a d-lui Dorin Dobrincu, director al Arhivelor Naţionale. În fapt, este vorba despre o decizie de încetare a detaşării în cazul d-lui Dorin Dobrincu, dar semnificaţia este aceeaşi. Nu ştim care au fost motivele, nu ştim ce i se poate reproşa d-lui Dobrincu, cel care – începând din iulie 2007 – a trecut la reorganizarea Arhivelor Naţionale în direcţia transparenţei şi a responsabilizării publice. Fostul director a dat o interpetare nerestrictivă prevederilor legii Arhivelor Naţionale din 1996 (încă în vigoare, deşi actul normativ este în multe privinţe depăşit) şi în plus a încurajat declasificarea unui număr apreciabil de fonduri arhivistice, cu precădere referitoare la perioada comunistă. Conducerea Arhivelor Naţionale a făcut numeroase demersuri pentru adoptarea unei noi legi a Arhivelor, racordată la standardele internaţionale, dar nici până acum acest act normativ propus nu a fost votat în Parlamentul României. Nu putem lega o instituţie de un om. Dar deschiderea de care a dat dovadă fostul director trebuie menţinută atât la nivelul practicilor permisive în sprijinul cercetătorilor de la sala de lectură (posibilitatea fotografierii documentelor în schimbul unor taxe modice, accesul cu laptopul etc.), cât şi al voinţei de a schimba şi îmbunătăţi actualul cadru legislativ.
Solicităm, prin urmare, conducerii Ministerului de Interne, de care depind şi Arhivele Naţionale, să adopte mecanisme funcţionale – demne de un stat membru al Uniunii Europene – de numire a noului director (eventual în urma unui concurs transparent) şi de organizare a instituţiei arhivistice. Nu în ultimul rând, se impune asumarea unui nou act normativ privind Arhivele Naţionale, care să fie în acord cu nevoia de cunoaştere a trecutului recent şi de punere în circulaţie a fondurilor arhivistice prelucrate în ultimii ani, fără restricţii arbitrare. Este nevoie şi de crearea unui cadru funcţional de sancţionare a unor eventuale abuzuri faţă de cercetători.

15 iunie 2012

Cristian VASILE, cercetător ştiinţific, Institutul de Istorie „N. Iorga“

Lista rămâne deschisă

PS Pentru cei vor sa se alature acestui demers  scrieti va rog comentarii in subsolul articolului cu contul dvs de Facebook sau cu numele si adresa dvs de email (ramane confidentiala) si am sa public in interiorul articolului numele dvs ca semnatar al acestei petitii.

Distribuie acest articol

81 COMENTARII

    • Nu sunt specialist in domeniu, dar am avut ocazia sa- l audiez pe Dl. Dobrincu, de citeva ori,
      cu prilejul unor comferinte captivante.
      Dl. Dobrincu pare a fi unul dintre foarte putinii oameni seriosi intilniti in ultimii ani, chiar din stirpea rara a Dlui Academician Alexandru ZUB, tot de la Iasi.
      De aceea, regret indepartarea sa si doresc, daca se poate, revenirea asupra acestei decizii
      fara acoperire intelectuala si morala.

      Cu pretuire,
      conf.univ.dr. Dorin Popa,
      Fac. de Litere
      Univ. „Al.I.Cuza „

  1. Sunt absolut de acord cu petitia ! Ceea ce se intampla nu numai la Arhivele Nationale, dar si in cazul altor institutii este de-a dreptul strigator la cer ! Un profesionist ca Dorin Dobrincu este demis pentru a face loc probabil unui politruc, al carui singur merit este de-a face parte din „cadrele de nadejde” ale USL ! Asta inseamna in perceptia USL”profesionalismul” si „transparenta” ! Absolut gretos !

  2. E prea tarziu… Cui ii mai pasa de conducerea arhivelor nationale. Credeti ca mai exista acolo ceva „interesant”? Ati uitat cine a condus tara imediat dupa „revolutie”? Ati uitat de episodul Berevoiesti?

  3. Treziti-va romani !!!.Dictatura si ,,ciuma rosie” acopera incet Romania.Cu fiecare zi ce trece, acesti criminali comunisti vor fi tot mai greu de oprit.Tu,CRISTIAN VASILE,poti face mult mai mult ca noi ,cei de ,,jos”.Cunosti OAMENI integri, valorosi…speranta acestei tari este in voi,cei care nu faceti compromisuri cu nici o putere, adevarati specialisti si profesionisti.Oamenii va vor urma, dar au nevoie sa vada intelectualii onorabili,cu coloana verticala ,care au stat pe ,,tusa” pana acum, ca se unesc pentru un scop nobil si divin:SALVAREA ROMANIEI !!!. PANA NU ESTE PREA TARZIU !!!!!.

  4. Subscriu total si fara rezerve la acest demers. Inlaturararea lui Dorin Dobrincu din fruntea Arhivelor Nationale este o sfidare la adresa comunitatii stiintifice romane si internationale si un atac impotriva celor care vor ca istoria sa fie scrisa onest, nu in functie de partizanate meschine.

    • Nu este nicio sfidare a comunitatii nu stiu care. E simplu -si la institutia aceasta, ca si la ICR sunt o groaza de sinecuri, adica niste locuri bine platite in care nu se face nimic. As desfiinta 90% dintre slujbele din institutiile astea, consuma bani degeaba, iar cei care ii incaseaza sunt niste trantori. Acum, venind la guvernare usl-istii, e musai sa-si puna si ei trantorii lor in slujbe bine platite, d-aia se fac schimbari.

  5. Aceasta demitere este probabil cea mai jenanta dintre toate. Dl. Dobrincu a reinventat practic Arhivele Nationale ca si un anume sens al functiei publice. Asadar, nici vorba sa i se poata face un repros tehnic, cu privire la munca lui in aceasta pozitie. In al doilea rind, dl. Dobrincu nu avusese nici o interventie publica partizana. Mai mult, fusese numit de PNL in anterioara lor isprava guvernamentala. In al treilea rind, dlui Dobrincu ii expira, daca nu gresesc, detasarea la finele lunii. Caporalul Rus n-avea decit sa astepte acest termen. Ma tem ca ipochimenul vrea sa ne dea tuturor un semn cu privire la banii pe care-i da pe competenta, onestitate si merit.
    Dl. dr. Dobrincu il complexa de buna seama pe parvenitul ajuns comisar al poporului. Circula prin anumite medii o informatie ca dl. Rus ar fi astepat de la dl. Dobrincu o adeziune entuziasta la noua putere si o proba de ura fata de Basescu. N-a fost sa fie!
    Este adevarat ca nu avem alta arma decit indignarea si ar fi bine sa ne folosim de ea cit mai bine si mai mult. Ma gindesc, ca in ianuarie, Romania s-a miscat pentru mult mai putin.

  6. Intru totul de acord cu demersul Dumneavostra!
    Arhivele Nationale au progresat enorm in ultimii 5 ani si spun acest lucru in cunostiinta de cauza (de mai bine de 10 ani cercetez constant la Arhivele Nationale).
    Ii multumesc public domnului Dobrincu pentru activitatea depusa in vederea modernizarii arhivelor.

    Sorin Fortiu
    Timisoara

  7. USL a reusit sa mai dea jos un om super-profesionist. Transparenta si buna functionare a Arhivelor Nationale pe care dl. Dorin Dobrincu a asigurat-o au facut din aceasta institutie o sursa fantastica pentru cercetatori. Pacat ca un om cu mult bun simt, integru si profesionist a fost inlaturat pentru a face locul unor politruci de partid.

      • Si eu sunt impotriva acestei decizii. Cunosc schimbarile in bine facut de dl Dobrincu la conducerea ANR si mi se pare o tampenie schimbarea dumnealui. Sper dintoata inima ca cel care va fi numit, daca nu vom reusi „salvarea” d-lui Dobrincu, sa-i continue reformele.
        Dar sa-mi fie iertat domnule Tismaneanu, atitudinea lautareasca a fost brevetata si este specifica celor de dinainte. Mai ales ca lautarii ii sunt foarte dragi presedintelui nostru, care apreciaza ca 90% dintre noi ascultam respectiva „muzica”. Deci va rog, folositi alt termen poate mai potrivt :)
        Eu va inteleg frustrarea in urma pierderii functiei, dar… nu as vrea sa uitati ca au fost oameni care au protestat si la demiterea d-lui Oprea de la conducerea institutiei pe care ati „preluat-o” dvs. Aceeasi atitudine de protest, regret si uimire s-a afisat si atunci. :)
        Si aceleasi pareri despre persoana dvs si a d-lui Oprea. Nu incerc sa va jignesc, departe demine acest gand urat, ci doar sa atrag atentia ca nu este deloc decent ceea ce faceti. NU sunteti in postura morala (va rog sa-mi scuzati stereotipul) pt a va exprima parerea tocmai acum.

  8. Va rugam, domnule Ioan Rus, macar lasati istoria, memoria si arhivele neatinse. Nu ne intereseaza „rafuielile” pe care un USL care defuleaza le doreste. Dar, macar arhivele sa ramana cum au fost si conduse de un profesionist. Pentru cercetare, accesul asigurat de un profesionist transcede interesele partinice. Sau…avem prea multe de ascuns? Inclusiv despre conducerea de astazi?

    • Din categoria anticomunistii nostri sunt mai putin comunisti si mai anticomunisti decat anticomunistii vostrii. Marius Oprea a fost demis tot fara explicatii de Boc iar Tismaneanu numit politic in locul lui, acum, a fost demis si inlocuit cu M.Oprea !. Dobrincu nu a fost nici macar functionar public, Reimputernicit din sase in sase luni. Asadar, tot ce e numit, e politic, nu a dat concurs pentru acel post, a avut o misiune de indeplinit cu dosarele fostilor mambrii cc pcr si utc, ascr. Cea mai sonora a fost cu Teoctist. A desecretizat decretele de confiscare a proprietatilor imobiliare, a protejaat de ochii mediei dosarele de pcr ale lui basescu si celor din gasca tariceanu si apoi s-a pus in slujba pdl si a celor pentru care Romania nu conteaza !

  9. Absolut de acord. E o rusine ce i s-a facut lui Dorin Dobrincu. Spre deosebire de ‘ideologi’ ai fostului regim care cantau tot ce le sugera masina de propaganda PDL (ca dl. Tismaneanu, sau dl. Patapievici) Dorin Dobrincu si-a facut cinstit treaba.

    • Domnule Goina:

      Aveti probe ca dl Patapievici sau eu „cantam” ceea ce, pasamite, ne-ar fi dictat o masina de propaganda a vreunui partid? Cunoasteti vreun text al d-lui Patapievici ori al meu (in romana ori in engleza) care sa glorifice PDL ori alt partid din Romania zilelor noastre? Prin ceea ce-ati scris, Dvs ne negati credibilitatea etica si, implicit, pe aceea profesionala.

      Atat dl Patapievici cat si eu ne-am asumat un set de valori, le-am aparat si le aparam in spatiul public, am polemizat mai degraba defensiv decat ofensiv, am raspuns celor care ne acuzau de fascism (!), am ripostat huliganilor antisemiti, dar nu am fost si nu suntem, cum sugerati, „mercenari.”. Este o insinuare care nu va onoreaza.

      Imi asum fiecare rand pe care l-am scris ca fiind al meu, deci reprezentand convingerile mele care, chiar daca nu coincid cu ale Dvs, nu sunt mai putin sincere, onorabile si legitime. Sunt convins ca asa stau lucrurile si in cazul lui H.-R. Patapievici, al lui Mircea Mihaies ori al lui Mircea Cartarescu.

  10. Draga prietene intelectual,

    iti scriu aceste rinduri pentru ca traim o adevarata drama si, numai tu ne mai poti salva.

    Asadar, dupa o lunga perioada intunecata, au aparut si zile luminoase. Zile de libertate, de pace si de lumina. O vreme numai buna pentru a te intoarce la ale tale, pentru a-ti trai viata si pentru a-ti construi sinele.
    Dar vai, coincidenta stranie, tocmai cind fusesem binecuvintati cu zilele astea de lumina, a trebuit sa apara si personajul acesta nefericit, care, cu prezenta lui puturoasa, a reusit sa ne strice tot cheful.
    Nu prea am inteles ce anume vrea.
    Zice ca la viata lui a fost marinar, dar nu prea cred, ca e cam chior de un ochi si cine dracu’ sa se suie cu el in barca?
    Zice ca acum, la batrinete, s-a tocmit paznic la portile si zidurile cetatii noastre. Dar io nu inteleg cu cine s-o fi tocmit, ca dupa ce ca umbla beat toata ziua, mai trage si de femei. Probabil, se mai trezeste vreunul, neintrebat, sa il apere.
    Tot el zice, cind ii atragi atentia ca imprastie mirosuri grele, ca hainele-i sint murdare de la munca. Ca se lupta de unul singur sa separe hirdaul de rahat de izvorul de apa. Probabil aiureaza.

    Cert e ca, in ultima vreme, ti-e si rusine sa mai chemi oaspeti si, nici macar vreun calator ratacit nu ne mai calca pragul.

    Cu chiu cu vai, sfatul batrinilor reusise deunazi sa il izoleze la vechiul zid de pe deal, dar tot nu se lasa, tot mai bombanea.

    Blestemat om, domnule! Acum ca il alungaseram dintre noi, piata orasului e inundata de mizerie, si o duhoare incredibila ne-a napadit. Unul cite unul, toti sint fortati sa se ridice de pe scaunel.
    Blestemat om, domnule! Daca tot a fost sortit sa dureze atit de putin, barem sa ne fi bucurat pe indelete de viata.

    Intelege prietene asadar, cu inteligenta si intelectualitatea ta deosebita, ghinionul in care ne aflam. Si sari degraba intr-ajutorul meu.

    Al tau drag si prieten intelectual.

    PS.

    Ma mai tine doar speranta ca data viitoare o sa ne bucuram in tihna de lumina.

      • De cind a devenit presedinte, Traian Basescu a incercat sa reorienteze Romania, sa o rebranseze la lumea civilizata.
        Sigur, omul nu este o domnisoara. Face greseli nefortate, reuseste sa isi indeparteze oamenii apropiati.
        Dar nu a fost terfelit si injurat pentru defectele lui, ci tocmai pentru meritele lui. A intuit si s-a batut pentru directia si sensul de mers pe care trebuie sa mearga tara. De multe ori de unul singur, citeodata cu putin oameni aproape. Dar nu a renuntat, nu s-a predat. Recunoaste insa ca ii este greu.

        Alaturi de el, la inceput a fost electoratul, putini oameni de vaza, un partid. Incet incet toata lumea la lasat balta.
        Vladimir Tismaneanu si Monica Macovei singurii care au continuat sa se bata pentru el.
        Poate chiar si Horia Roman Patapievici, Traian Ungureanu, Valeriu Stoica, Cristi Preda.
        Gabriel Liiceanu desi in primul mandat s-a zbatut mult, in cel de al doilea mandat nu s-a mai vazut.
        Despre Andrei Plesu si Mircea Cartarescu, nu pot decit sa observ ca s-au retras dezgustati/dezamagiti.
        Despre sotii Saftoiu ce sa mai spunem?

        Inca o data, omul este marinar, poate ca intelege doar relatiile de subordonare, loialitatea, sacrificiul. Dar aici nu vorbim despre un om, vorbim despre o tara, despre un neam.
        Amaraciunea mea este legata de faptul ca oamenii care intr-adevar contau, nu au reusit sa faca abstractie de om, sa vada lupta sa. Au preferat sa se retraga, sa isi conserve capitalul de imagine.

        Acum constatam cu totii ca mizeria ne ineaca, ca acum traim Restauratia. Ca Ponta, Nastase, Iliescu, Voiculescu, Antonescu nu au rusine, complexe, limite. Dar acum constatam? Nu era evident? Nu a fost tot timpul evident?

        First they came… for Traian Basescu.

  11. As a foreign researcher working in the Romanian archives I have nothing but praise for the work that Dorin has done in opening up the archives to researchers and in modernizing them.

    His dismissal is short-sighted, politically motivated and a backwards step for Romania.

    Subscriu si sustin Dl Dobrincu.

  12. Doar o luna a trecut de cand au preluat puterea si prin actiunile lor isi bat joc de educatie, cercetare si cultura. Ei nu au nevoie ca aceste domenii sa performeze pentru ca oamenii nu ar mai fi asa usor de manipulat.

    Ii rog pe toti profesorii, cercetatorii si oamenii de cultura carora le pasa sa semnaleze si sa lupte impotriva abuzurilor puterii in cazul Comisiei de Etica, ICR, Arhivele Nationale si altele care, din pacate, vor mai urma.

    Va multumesc.

    P.S. As vrea sa semnez petitia.

  13. Sa cred ca ni se va interzice, din nou, si dreptul la memorie? Sau ne rearanjam din nou in memoria convenabila? Detin oare arhivele ceva inconvenabil pentru unul sau altul din cei ce se pregaatesc sa preia complet aceasta tara? Domnule Rus, nu ne intereseaza rafuielile cu PDL, nu ne intereseazz absolut deloc mizele pentru unii sau altii, dar ne intereseaza accesul neingradit, liber, direct si onest la arhive. Oare de ce ne deranjeaza cercetarea si-i punem piedici in toate domeniile? Inclusiv istorie? Sa inteleg, oh, doamne, ca intr-adevar ar mai fi pe acolo, ceva-ceva, ce ar putea sa ‘compromita’ pe unii sau altii din actuallii gloriosi?

  14. Cum este posibil sa acceptam aceasta restauratie a unor politruci de doi lei.Dupa Vladimir Tismaneanu,Comisia de Etica de la Ministerul Invatamantului,TVR,H.R.Patapievici,iata ca a venit randul altui intelectual (dl.Dorin Dobrincu )un super profesionist ,integru si plin de bun simt care a schimbat din temelii institutia pe care o conduce ,fiind apreciat atat in tara cat si in strainatate.Unde vom ajunge ,
    fratilor,……..?Cum am putea ,oameni buni, sa oprim aceste actiuni jenante si pline de invidie….nu-si mai recunosc nici legi facute de ei cu multi ani in urma (subordonarea ICR-ului) si nici oameni numiti de ei (dl Dobrincu numit de liberali).Pacat,mare pacat !

  15. Subsemnez fara rezerve. M-am exprimat deja asupra acestei destituiri pe Hotnews. Am o proasta conexiune de net, de aceea nu am fost prea activ la marsaviile din ultimele 3 saptamani. Voi reveni insa in tara din 25 iunie !

  16. Subscriu ideii de depolitizare a institutelor de cercetare si culturale din Romania. Arhivele Nationale, idem. ICR-ul, sunt institutii ce s-au bucurat in ultimii ani de o dinamica manageriala fara precendent. Ma tem ca o legislatie adoptata sub un regim politic punitiv nu le va ajuta, dimpotriva. Ele ar trebui sa devina complet autonome, sa lupte pentru finantari din fonduri structurale si, incet, incet din resurse proprii. Statul roman tocmai le calca in picioare memoria ce o conserva, competenta si managerii, iar asta pentru ca isi permite, cel putin legal…inca plateste o parte din factura acestora la sf. de luna…stam inca sub semnul socialist la capitolul institutii.

  17. ALEXANDRU DARABAN, TEOLOG SI PUBLICIST

    Ciuma rosie si-a activat virusii odata cu zilele mineriadei ?
    Sa le fie rusine !

  18. Subscriu. Faceti link-ul catre petitie cunoscut si inregistrarile usor de facut. E valabil si pentru lista impotriva OG care muta ICR la senat.

  19. Sustin si eu petitia si demersul menit sa opuna rezistenta epurarilor pe criterii politice ale profesionistilor care ocupa functii publice. Ce competente are Ioan Rus ca sa evalueze munca lui Dorin Dobrincu?.

  20. Subscriu la aceasta petitie. Va sugerez acelasi lucru ca si un alt semnatar mai inainte: cautati sa puneti acest mesaj si pe petitiionline.

  21. Subsriu acestui demers. Multumesc, D-le Vasile..

    Sugerez de asemenea coagularea protestului on-line intr-o forma care sa acopere TOATE abuzurile puterii pe care o reprezinta Ponta: ICC, ICR, Arhivele Comisia de Etica de la Educatie, presiunea deocamdata obscura asupra Justitiei, si cite vor mai fi.

    E clar ca aceste mutari recente formeaza o singura categorie subintinsa de ura revansarda impotriva decomunizarii institutiilor cu pricina si importriva libertatii noastre de impostura ticaloasa personficata astazi de felix si Ponta (a caror filiatie o stim foarte bine.)

    Multumesc, D-le Vasile.

  22. Intoleranta de tip bolsevic, obtuzitate anti-intelectuala, brutalitate fatisa, cinica: impotriva acestor naravuri ale politicii distructive de tip Ponta-Antonescu, semnez si protestez.

  23. Letală armă, petiția. Ultimii 22 de ani mioritici stau mărturie. Merituoși și curajoși, chiar eroici, cei care o folosesc. Pe cît de eficientă, pe atît de necostisitoare, lipsită de riscuri, ecologică, ușor de folosit chiar și de preșcolari, apreciată până și de politicienii acuzați de rele în petiție: două-trei click-uri, o adresa de e-mail, un nume, acolo, încă un click pe butonul de trimitere și în cîteva secunde ești (din nou, a mia oară) pe lista celor 1268 (cifra urcă, uneori, pînă la 1327) de intelectuali români care semnează săptămînal cîte două-trei petiții, ba chiar mai multe cînd e nevoie. După care, cu conștiința împăcată că măcar tu ți-ai făcut datoria de cetățean responsabil și că numele tău e acolo sus, în internet, la loc de cinste, ai tot timpul din lume să îți vezi liniștit de treburile curente: o berică, meciurile de la tv, un filmuleț porno, o tablă cu vecinul pe balcon… Hai că-i mișto!

    Cînd te gîndești că alții, în situații similare, ar complota, ar pune mîna pe furci și topoare, s-ar răscula, ar organiza revoluții, ar da foc la primărie și la casa… poporului…

    Noi cu petițiile „ne-am scos” pînă acum (e evident că au dat mereu rezultate; altfel, de ce s-ar mai înghesui intelectuălimea cu subsemnatul?) și în felul ăsta trebuie să ne continuăm lupta pentru democrația noastră originală. Simplu, ieftin, rapid și eficient. Românește.

    Slavă, deci, petiției și petenților!

  24. Se stie deja cine va fi noul director al Arhivelor Nationale. Este vorba de Ioan Dragan, directorul Arhivelor din Cluj, aflat in aceasta functie din august 1989 (cu patru luni inainte de caderea lui Ceausescu). A fost foarte bun prieten cu Ioan Scurtu si Cornel Mihai Lungu, desi cu cel din urma a concurat in 2001 la pozitia de director general al Arhivelor. Atunci Ioan Rus, ministru de Interne, l-a preferat pe Lungu. Intre timp prietenia lui Dragan cu Rus s-a adancit, in plus prietenul Ioan Aurel Pop, istoricul nationalist (cel cu „natiunea medievala romaneasca” – sic!), a devenit rector la UBB. Pop si Rus au fost in anii ’80 activisti de prim rang ai UASCR in Cluj. Sotia lui Dragan a fost si ea activista la UTC Cluj in aceeasi perioada. Retelele utecisto-uaseceriste nu se sparg asa usor.

  25. Subscriu la aceasta petite.
    Paradoxal si nu prea, consultarea unor documente ale Securitatii a fost până acum mai usoara decât accesul la arhivele Partidului Comunist Roman si la cele ale Comitetului Central al PCR.

  26. Ce s-a făcut bine în domeniul Arhivelor trebuie să continue, cu Dorin Dobrincu sau cu altcineva competent, care ştie ce înseamnă arhiva şi care este rostul ei.

    Flori Bălănescu, cercetător Institutul Naţional pentru Studiul Totalitarismului

  27. Susțin petiția. Domnul Dobrincu a adus arhivele nationale pe calea modernizarii si europenizarii. Schimbarile realizate (in timp de crisa economica si – presupun – cu restrictii budgetare!), revolutionar in contextul romanesc, au intrudus multe lucruri care pot fi considerate standarde internationale: accesul la arhive cu propriul laptop, posibilitate de a fotografia documente, desecretizare, orientare catre utilizator (si nu accesul preferential pentru cativa „prieteni” ai institutiei) etc. etc. Din punct de vedere profesioal nu exista nici un dubiu ca procesul initiat de domnul Dobrincu este unul benefic si corespunde cu standarde internationale in domeniul arhivistic. Ma tem ca mult din ceea ce a fost realizat in ultimii ani va fi distrus – ca optimist sper totusi ca cat mai mult va fi pastrat. Daniel Ursprung, cercetator, universitatea din Zurich/ Elvetia.

  28. Totuși, de ce nu s-a organizat un concurs pentru ocuparea postului de director al Arhivelor Naționale? De ce guvernul Boc a preferat să-i reînoiască din 6 în 6 luni detașarea lui Dobrincu?

    De ce atâta isterie? Doar nu este Dobrincu singurul om din țara asta care poate conduce Arhivele Naționale.

    • pam-pam spune:
      17/06/2012 la 22:49

      Totuși, de ce nu s-a organizat un concurs pentru ocuparea postului de director al Arhivelor Naționale? De ce guvernul Boc a preferat să-i reînoiască din 6 în 6 luni detașarea lui Dobrincu?

      De ce atâta isterie? Doar nu este Dobrincu singurul om din țara asta care poate conduce Arhivele Naționale.

      Prietene pam-pam.
      Nu pot raspunde in numele dlui Dobrincu. Se intimpla sa cunosc putin situatia. Scriu cu numele meu, deci imi puteti verifica spusele cit de cit.
      Dl. Dobrincu este cercetator si a dorit sa ramina cercetator. Acesta este motivul pentru care nu a dorit sa se eternizeze director la Arhive. El a dorit sa transforme institutia si a facut-o. Nu-l intereseaza pozitia de director in sine, cum cred ca nici pe dl. Tismaneannu sau Patapievici nu-i intereseaza.
      Evident ca nu este singurul care poate conduce Arhivele.
      Ce se pune in discutie aici este ratiunea acestei schimbari, brutalitatea sa (inainte cu o luna de sfirsitul legal al mandatului), lipsa de consideratie pentru munca si meritele cuiva. Am aflat intre timp si cum s-a produs aceasta. Nu fac informatia public pentru ca nu am acceptul dlui Dobrincu, dar va asigur ca ministrul Rus s-a comportat ca un plutonier soios, inventind pretexte ridicole si incercind sa-l umileasca public pe dl. Dobrincu.

  29. Gretos asa este. Dar aceste lucruri nu se pot rezova pe petitie online, desi nu este rau nici acolo.
    Exista o singura solutie: fiti ungurenii mei! Va amintiti , nu-i asa?

  30. Ceea ce este de explicat este de ce Rus a facut intempestiv aceasta demitere. Sigur ca o institutie nu sta intr-un om. Insa oamenii care fac ceva merita ceva mai multa consideratie. Se pare insa ca inca nu am invatat aceasta lectie.

  31. Subsciu. Dl. Dobrincu are meritul liberalizarii de facto a accesului la arhive si sub directoratul lui s-a facut foarte mult pt. modernizarea acestei institutii. Dovada sunt expozitiile, conferintele, seriile de prelegeri lunare, ultimele numere din „Revista Arhivelor” s.a.

  32. Schimbarea sefilor e bucuria nebunilor? + Dobrincu a adus un suflu de innoire in cadrul ANR avand in vedere perioada anterioara de directorat a comandantului CM Lungu care s-a evidentiat prin folosirea metodelor securistice de dialog, partinire intre angajati, inchistare institutionala etc.; + A promovat deschiderea ANR catre public prin sustinerea unui acces mai larg la documentele detinute; + Crearea site-ului ANR; + Calitatea intelectuala a d-lui Dobrincu nu poate fi constestata in vreun fel.
    – Dobrincu a inteles ca menirea ANR este doar de promova accesul la documente detinte, insa nu a facut nimic vizibil in 5 ani pentru crearea unor spatii mai bune de depozitare si pastrare pentru arhive, dotarile tehnice au ramas neschimbate (aproape inexistente), dotarile materiale sunt medievale, documentele se degradeaza sub ochii celor care sunt chemati sa le protejeze (spre exemplu, ploua in depozitele ANR, documentele sunt depozitate pe jos, in praf si mucegai etc.); – Desi exista site-ul ANR, informatizarea e inca asteptata dupa 5 ani; – ANR au pierdut aproape 100 de angajati cu ocazia restructurarilor (+pensionarile), din circa 700 de angajati pe toata tara, fara vreun protest din partea sefului Dobrincu; – Retrogradarea institutionala: din directie generala ANR intr-o simpla directie, iar in teritoriu, transformarea directiilor ANR din judete in servicii si birouri; – Nu a promovat o afiliere institutionala in afara Ministerului de Interne (recte MAI). De-a lungul timpuli, in Romania, Arhivele au fost in subordinea Ministerului de Interne (TR), Ministerului Justitiei (Moldova), Ministerul Instructiunii Publice si apoi iar MAI (Ministerul Afacerilor Interne) si in prezent MAI. Afilierea la Ministerul Justitiei ar corespunde traditiei istorice romanesti si modelului european actual din Marea Britanie. N-a existat nicio discutie constructiva in acest sens. Din pacate, situatiile negative mentionate mai sus nu cad in totalitate in sarcina d-lui Dobrincu, problemele ANR fiind deja endemice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Cristian Vasile
Cristian Vasile
Cercetator stiintific la Institutul de Istorie Nicolae Iorga. A fost secretar stiintific al CPADCR. Ultima carte publicata - Politicile culturale comuniste in timpul regimului Gheorghiu-Dej (Humanitas, 2011)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

 

 

Nexus – Scurta istorie a retelelor informationale

Scurtă istorie a rețelelor informaționale din epoca de piatră până la IA
Editura Polirom, 2024, colecția „Historia”, traducere de Ioana Aneci și Adrian Șerban
Ediție cartonată
Disponibil pe www.polirom.ro și în librării din 27 septembrie 2024

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro