joi, mai 6, 2021

Piatra Neamț sau # colectiv. Filmul unei neputințe. Un film în reluare

Îndeobște, în zilele de week end, gărzile din spitalele de provincie sunt banale. Ici-colo o urgență, poate chiar un deces sau două, numai că în spitale se mai și moare. Câteva internări, iar dacă nu e vorba despre cazuri grave, rezolvarea celor banale este amânată până la începutul primei zilei de lucru din săptămână. Atunci când vin la muncă specialiștii. Aceasta în primul rând fiindcă cele mai multe dintre spitalele noastre nu au suficienți medici specialiști așa încât gărzile să fie asigurate de oameni calificați în fiecare domeniu. Decidenții din sănătate au descoperit această lipsă de abia în martie. Odată cu începutul pandemiei. Numai că de rezolvat s-au rezolvat foarte puține. Nu ai de unde scoate medici peste noapte. Ridicăm neputincioși din umeri. Merge și astfel.

Piatra Neamț, deși municipiu, deși capitală de județ, este un astfel de oraș de provincie. Are un Spital județean construit în vremuri imemoriale. Ceva nu e tocmai ok acolo, cum nu prea e mai niciunde în spitalele din România. Iar faptul este ascuns pe jumătate, la modul birocratic,  prin înștiințarea că unitatea sanitară  în chestiune se află în curs de acreditare.  E clar. Ceva îi lipsește, numai că în România merge și astfel. Inscripția respectivă echivalează cu un spălat pe mâini. Dumnezeu cu mila!

De mai bine de opt luni pe rana reprezentată de acest merge și astfel s-a suprapus pandemia. Și la Piatra Neamț, ca și în celelalte localități din România cu efectele ei devastatoare luptă un personal medical aflat deja la capătul puterilor. Căruia cu greu i se asigură normele minime de securitate a muncii. Dar merge și astfel.

Nu am nici o îndoială că la capătul puterilor se afla sâmbătă, 14 noiembrie, la ora 18,30, medicul de gardă Ioan Cătălin Denciu. În grija căruia se aflau și cei 18 pacienți internați în Secția ATI a Spitalului județean din Piatra Neamț. În totalitate oameni în vârstă. Cel mai tânăr avea 67 de ani, cel mai bătrân 86. În clipa în care în secția cu pricina s-a declanșat sinistrul, medicul Denciu nu a mai stat nici un moment în cumpănă. A fost primul care a încercat să îi salveze. Nu s-a gândit nici la el, nici la propria familie, nici la vârsta ori vulnerabilitățile pacienților. Ci doar la faptul că meseria lui se confundă adesea cu lupta cu imposibilul. Cu sacrificiul

Sigur, birocrații vor spune că doctorul Denciu nu și-a făcut decât datoria. Că a respectat întocmai procedurile. Atâta doar că în spitalele din România respectarea procedurilor și îndeplinirea datoriei costă. Iar doctorul Ioan Cătălin Denciu plătește acum prețul. Arsuri pe 40% din suprafața corpului Multă sănătate, domnule doctor!

În tot acest timp autoritățile se întrec în declarații.Unele benevole, altele smulse aproape cu de-a sila de jurnaliștii care vor să își facă meseria. Dl. Lucian Micu , managerul Spitalului din Piatra Neamț,  al optulea aflat în această funcție de la începutul pandemiei, ne dă asigurări că unitatea medicală pe care o conduce nu fiindcă ar fi o competență în domeniu, ci pentru că PSD i-a asigurat o sinecură după ce l-a transferat de la PNL, era una sigură. Avea de toate. Sau pe aproape. Vorbele lui bâjbâite, scoase cu cleștele de admirabilii gazetari de la digi 24, seamănă teribil cu cele rostite acum cinci ani, după incendiul de la # colectiv, de ministrul de atunci al Sănătății, dl. Nicolae Bănicioiu. Care și el avea de toate. Numai mintea, competența, cinstea, omenia erau în cazul lui deficitare.

Guvernanții de azi dau vina pe greaua moștenire pesedistă. Actualul ministru al Sănătății, dl. Nelu Tătaru, declară că pentru  starea precară a sistemului medical din România vinovați am fi cu toții. Probabil că  și cei zece morți din Spitalul județean din Piatra Neamț. Poate chiar și doctorul Ioan Cătălin Denciu.

Premierul Ludovic Orban și președintele Klaus Werner Iohannis ne împărtășesc consternarea și compasiunea. Amândoi se angajează, precum pe vremuri, că vor face totul. Dl. Iohannis nu are însă timp să ne spună ce a făcut el însuși pentru îmbunătățirea stării sistemului medical din România în cei cinci ani trecuți de la incendiul de la #colectiv. De data asta nu ne mai poate spune corupția ucide. PNL trebuie să pară cinstit până în măduva oaselor. Nu de alta, dar în 6 decembrie sunt alegeri.

 La rându-i, PSD se gândește cum poate profita electoral de pe urma tragediei. Fostul premier, neomul Ponta Viorel Victor, face cu greu mari eforturi spre a-și ascunde  satisfacția. Una de-a dreptul criminală. Ponta vrea demisii. Se dă nerușinat pe sine drept exemplu. Pozează în victimă.

 Iar TVR, ca acum cinci ani, aproape că a ignorat catastrofa. Sâmbătă, după Telejurnalul de la ora 20, nu a mai dat nimic.  Nu a autorizat spargerea emisiei insul pe nume Eduard Dîrvariu, directorul TVR 1. Probabil cu acordul Doinei Gradea. Gardianul pesedist al instituției. Pentru ea ca și pentru ambuscatul Dârvariu merge și astfel. Să vedem ce comunicate inepte va emite tot mai dezamăgitorul Mircea Radu. Probabil ne va spune că TVR nu este post de știri. E adevărat. E numai casieria prin care sunt plătiți Cristache, Dinescu, Cristoiu, Bușcu și alți propagandiști ai PSD.

Piatra Neamț sau # colectiv. Un film în reluare. Filmul neputinței noastre. Al neputinței, al indolenței și al nevrerii.

Distribuie acest articol

25 COMENTARII

 1. Pai nu au dreptate, toti cei care isi iau angajamente ca, daca da Domnu, va fi mai bine? Nu stiam, cu totii, ca acest sistem e muribund si e tinut in viata doar pentru ca multi traiesc excelent de pe urma lui? Numai cei care platesc si se imbolnavesc sunt nemultumiti, pentru ca stiu ce urmeaza. Isi fac cruce si gandesc si ei ca, daca da Domnu, scapa teferi din spital! Firesc ar fi sa platesti un abonament si sa inchei un contract, cu obligatii de ambele parti si eventuale penalitati daca nu sunt indeplinite. Insa noi nu incheiem nici un contract, platim nu un abonament ci o taxa pe venit si in caz ca avem nevoie, poate ca da Domnu si scapam! Ce asteptam oare? Sa dea Domnu?

 2. daca intrati in bucuresti pe colentina, trecind pe linga complexul „europa” (cita ipocrizie, acolo si au instalat iurtele primii „intreprinzatori” din romania) veti vedea blocuri frumos colorate (inspirate probabil din vioiciunea cladirilor amsterdamdeze). de fapt sub acele culori se ascund cutiile cenusii betonate din vremuri demult uitate(!). cam asa sta treaba si cu spitalele. vreti sa vedeti cladiri „moderne” ? mergeti la cornu pe mosia lui el insusi sau pe domeniul viticol al guvernatorului, la vilele cu bai imense din marmura sau palatele cu turnulete baricadate intre ziduri imense. vedeti de ce ard spitalele ? nu s construite „modern” domnule ci doar vopsite

  • @man of war _ „daca intrati in bucuresti pe colentina, […] veti vedea blocuri frumos colorate…”

   Într-unul dintre acele blocuri locuiesc. Suprafețele apartamentelor nu sunt cu mult mai mici decât în multe capitale vestice. Amenajarea interioară se face după gustul și disponibilitatea financiară a proprietarilor, ca peste tot în lume. „Colea-n tină” nu este altceva decât un cartier muncitoresc, de fapt…

   Problema este însă alta, dacă îmi permiteți observația… Pe Șoseaua Colentina sunt veșnicele fete cu facturi false, nelipsite nici în pandemie, nici în guvernarea Orban șamd., iar polițiștii secției 7 trec periodic să-și ia „dreptul” de la ele. Voi ști că ceva s-a schimbat cu adevărat în România în funcție de acest barometru: fetele cu facturi.

   Ori, o reformă reală în MAI, sau una în Ministerul de Finanțe, le-ar zburătăci de pe Șos Colentina, dar le văd încă zilnic, atunci când mă îndrept spre apartamentul meu modest din „blocurile frumos colorate”. Știu astfel că cleptocrația este tot acolo unde a fost și ieri, iar corupția domnește încă în România. Iar, corupția UCIDE! …În spitale precum la Piatra Neamț, ori în București, la Colectiv… Este doar o chestiune de timp până la următearea tragedie.

  • ps:
   de ce sufla n libertate unii inca vii (iliescu, nastase, roman, voiculescu etc.) cind locul lor ar fi fost in puscarii pe viata pentru siluirea inc o data a Romaniei ? de ce toate scursurile comuniste / securiste prospera astazi ? si mai mult, au ajuns nababi / „capitalisti” cu lefuri, pensii si onoruri de stat. de ce ? pentru ca pilonii dictaturii : justitie, armata, militie, securitate sint profitorii de ieri si de azi. fara demantelarea acestor caste profitoare Romania n are viitor. punctul 8 de la Timisoara a fost abolit, iacata asistam de 30 de ani la explozia si proliferarea progeniturilor calailor Romaniei – hotie, prostie, faradelege si neamprostie

   • De ce? Stiti si dvs de ce, dar elefantul in magazinul de portelan. Ptr ca majoritatea din RO sunt melteni, mitici, fricosi, dulci-blegi, sa-li-se-dea, sa-li-se-bage, maici, etc. De aceea. Profitorii, big words, aia nu existau daca populatia spunea/facea/alegea altceva. Da, facea, gen cu bata in mana, ca nu e chiar asa de complicat, se poate dupa cum stim din istorie. Daaar, moaledulce, mititei, sa-ungem, sa-ni-se-dea, si alte tumori de-astea? Care e intrebarea? Nu reflecta politicienii actuali din RO [sau oriunde] masa, plebea? Ba bine ca da. Si atunci, ne plangem, reactionam, ca… ce exact? „locul lor ar fi fost” Bine bre, si cine din natia aia de retarzi a pus mana pe un gun _sa ii bage pe aia la locul lor_? Asa, gen cum au facut-o altii cu alte gunoaie in decursul istoriei? Nimeni, ca e complicat, dulce-moale, hai sa ne vaicarim, ca sa punem mana pe bata/arma, ohoo, dangerous, politically incorrect, stuff, dar sa ne vaicarim, aia merge. nu? Demantelare, i-auzi? Si unde e final solution ptr demantelarea aia? Sau o facem cu flori, ca e mai ‘safe’ asa? Come on. E penibil. OK, inteleg, nu toata lumea are pasiunea de a folosi un gun; dar atunci, minima decenta implica sa nu cotocodacim ca de ce nu e lumea mai buna cand noi nu facem ceea ce stim foarte bine ca e nevoie sa facem, dar ne e frica sa facem. Valabil ptr toti, probabil si ptr mine.

 3. „numai că în spitale se mai și moare…”

  Da, însă rata mortalității pacienților care au ajuns în spitalele din România este mult prea mare. Românii ajung în spital pentru a muri, nu pentru a fi salvați, așa cum speră…

  „Dl Lăzărescu” nu a ajuns în sistemul de sănătate românesc odată cu dl Orban. Dacă nu privim către adevăratele cauze, nu vom putea găsi soluții le problemele de sănătate din România. …Ele sunt de cel puțin 30 de ani, iar principala problemă este una politică, la fel ca în Educație. Un exemplu, este modul de ocupare a posturilor – prin concurs, ori fără – în Educație și Sănătate!

 4. Sistemul medical este supus unui stress fără precedent. Se prăbușește sub impactul crizei actuale si a unor disfuncționalități mai vechi, dintre care un rol important îl au numirea pe baze politice a managerilor de spitale si coabitarea incestuoasa intre sectorul privat si cel de stat. Cand un sef de spital are si o firma de pompe funebre (si nu una mica) plus una de drumuri sau alte afaceri nu cred ca prioritatea sa este gospodarirea spitalu;ui in interesul pacienților. Este hazliu, daca n-ar fi tragic, ca un șef de spital sa aibă o firma de pompe funebre, unii ar putea spune chiar ca este un conflict de interese.

 5. De la infectiile nosocomiale, pana la incendiile -Giulesti, Piatra Neamt, la toate malpraxisurile din spitale, cabinetele de familie inghesuite si nedotate, migrarea in masa a medicilor si asistentelor, toate ne arata putregaiul si lipsa de responsabilitate de la nivelul politic pana la cel al managerilor de spitale, coruptia care te primeste la stat dar te trimite in privat, medicamentele date dupa relatiile cu firmele producatoare, nesimtirea de a nu construi spitale noi inca din 2007, de la primele fonduri europene. Bugetele alocate nu au fost doar insuficiente dar si prost gestionate. Multi ministri, secr.de stat nu isi vor recunoaste niciodata vina si sa isi demisia pentru ca nu au fost educati sa o faca.

 6. Stirea face parte intre timp din categoria, fapt divers, catastrofe de genul acesta fiind zilnice undeva pe lume si nimeni nu cere capul premierului, regelui, presedintelui, sultanului sau cine o mai fi,
  responsabilitatea trebuind cautata la personalul care deserveste spitalul, deserveste aparatura electrica etc. probabil un banal scurti circuit fiind cauza acestuia, intrebarea fiind, cum de nu s-a putut interveni cu mijloacele care ar fi trebuit sa fie la fata locului in primul instinctoare functionale operate de personal scolit si de ce incendiul a putut sa ia asemena amploare, doar spitalul n-a fost lipsit de personal.

  • Nu conteaza cine si ce a facut deja, conteaza cum functioneaza sistemul, cum se va corecta pe viitor. La noi insa nu prea se corecteaza sistemul.

   Trebuie analizat ce s-a intamplat si vedea ce nu a fost in regula. Ei au camera plina de oxigen acolo, banuiesc ca si multe plastice sau materiale inflamabile. De acea a si ars rapid. Dar o fi fost alarme de incendiu? o fi fost dusuri din acelea care sa porneasca automat? au fost respectate toate masurile de siguranta? materialele folosite au fost conforme? personalul a fost instruit, a fost suficient? Trebuie imediat replicat la celelalte spitale verificarea si aducerea la norme.

   • Exact despre asta e vorba si din cate stiu intr-un salon ATI este obligatoriu sa fie intotdeauna personal de fata. De ce nu s-a putut interveni cu instinctoarele care trebuie sa fie amplasate intr-un numar corespunzator intr-un asemnea salon nemaivorbind de necesitatea tot obligatorie a sistemelor automate de stingere in cazul unui incendiu.
    Punem totul pe vina sistemului , probabil si acum la fel sa va intampla, nu va fi gasit nimnei vinovat, e sistemul. E scandalos ce se intampla iar in acest care vor fi consecintele juridice si cine va prelua atat pagubele mai laes omenesti cat si cele materiale ? Sunt spitalele asigurate ? alta intrebare de 100 de puncte.

  • Această știre a adus din nou la suprafață o problema grava: numirea managerilor de spitale (care ar trebuie sa fie doctori) pe criterii politice, fără nici o legătură cu acest domeniu. Cand numim ca manager de spital un individ doar pentru ca este membru PNL sau PSD si in primul caz mai are si o forma de pompe funebre, atunci nu mai vorbim de un fapt divers. Am adoptat din Occident un sistem cretin in care orice individ care a absolvit un MBA este bun sa conducă un spital. La noi am ajuns sa avem absolvenți de ASE, drept, jurnalistica sau comunicare care conduc spitale unde fac triajul bolnavilor reparatizandu-i direct la firma lor de ingropaciune.

   • Un manager nu trebuie sa fie doctor, este risipa de personal, locul doctorului fiind langa pacient, De buna functionare se pot ocupa manageri pregatiti anume care pot fi ingineri, economisti, etc cu specializarrea specifica pt. sistemul de sanatate.

    • Da, trebuie sa fie doctor si in prize, ca sa fie lumea impacata cu gandul ca nu e politruc.
     Din pacate, nu-i asa de usor sa impaci criteriile tuturor si, astfel, se ajunge la spectacolul de „topaiala” cu numirea a nustiucati directori in 6 luni, unii pentru 2-3 zile.
     Sa se dea cate putin, sa ajunga la toata lumea!
     Poate ca cel care era manager la firma de pompe funebre (desi suna sinistru, ca naiba, nu am habar cat era de capabil) ar fi putut fi un mai bun manger decat oricare dintre medicii merituosi, dar care nu stiu de unde se aprinde aragazul, nu mai zic de cum se utilizeaza un estinctor…
     Problema e sa nu „traga” pentru partid, decat in masura in care succesul lui in administrarea spitalului aduce voturi partidului, pe termen lung (nu bani pesin, imediat)

 7. In primul rand nu ar mai trebui sa avem mentalitatea aceasta cu spital de provincie. Mergeti in provinciile din olanda, belgia, germania, sa vedeti cum arata infrastructura si spitalele, cum arata provincia la ei.

  De fiecare data ne plangem de personaje si nu se intampla nimic, personajele se schimba. Noi, oamenii si voi formatorii de opinie trebuie sa cereti un anumit standard de viata. Concret trebuie pus presiune sa se asigure spitale la un nr. de locuitori la distanta X cu serviciile x, y, z. Si trebuie luptat pentru asta metodic si pe durata lunga. Altfel nu se misca nimic.

  Un spital nu e o simpla cladire, e un sistem foarte complex, incepand cu circulatia aerului astfel incat sa nu infecteze un bolnav pe toti. Apropo, aceste sisteme de circulatie a aerului in unele tari sunt impuse in toate cladirile noi sau daca se fac reparatii. De instalatii electrice, gaz, sisteme anti incendiu nici nu mai vorbesc, la noi ele nu sunt, sunt niste muci de improvizatii.

  Insa cel mai mult trebuie luptat cu „hai ca merge si asa” peste tot. Mai ales in electricitate, transport in astea ingineresti, incendii, medicale dar nu numai. Astea de la gradinita se educa, din familie daca doriti.

 8. Orice manager de spital, cand preia postul ar trebui sa dialogheze cu toti medicii din spital sa vada care sunt problemele majore si sa isi faca un plan ca sa le rezolve cat mai repede. Daca nu are bani sa stie sa ceara de la judet, guvern, donatii etc., sa cheme presa ca sa stie toata lumea ce probleme sunt in acel spital. Daca se ascunde totul ca sa se dea bine la imagine atunci vom mai avea asemenea accidente. Pentru dl. Hans- si guvernul este de vina daca mentine sistemul centralizat, politizat si legislatia proasta.

  • Aveti dreptate, insa decentralizarea se poate face numai prin legi de care raspunde parlamentul.
   Guvernul nu are incotro, trebuie sa „respecte” centralismul legiferat din Romania.

  • Daca nu ma insel Basescu a introdus descentralizarea in serviciile medicale, majoritatea spitalelor (cele neinchise) fiind atunci subordinate consiliilor județene. Ulterior unele s-au întors ulterior in sistemul centralizat, dar mi se pare ca spitalul din Piatra era din cele rămase la CJ Neamt, altfel nju se explica cum președintele CJ (de la PSD) l-a numit pe managerul curent.

 9. „Piatra Neamț sau # colectiv.”
  La dilema de mai sus e necesara o intrebare (daca-mi dati voie sa fluier in Biserica!): unde sint protestatarii?
  Caci e vorba de o institutie de Stat, nu a unui particular.
  S-ar putea sa mai existe o dilema: mortii erau batrini. Si poate erau votanti PSD v:P :D

  • Cred ca ati pus degetul pe rana. PNL nu arunca cu piatra in Piatra (nici cea a neamțului, un joc de cuvinte involuntar) in noul manager numit de PSD după ce acum cateva luni in urma PNL a numit in același spital un un manager gropar. Se simt si unii si altii cu musca pe caciula. Politizarea numirilor in instituții publice n-a încetat anul trecut si nu va înceta atat timp cat nu se instituie un sistem de concurs real pentru ocuparea lor. Asta este o boala veche care ne vine de la fanarioti. cu ani in urma un coleg britanic s-a dus la Atena sa discute o afacere la ministerul de profil si spre surpriza lui na mai recunoscut pe nimeni din cei cu care negociase anterior, avusese loc alegeri si se schimbasera si șefii de birouri.

 10. Numarul victimelor a scazut de la 64 la 10. Sau 11. Sau cate or fi in final.
  Imbunatatirea fiind evidenta – ce justificare ar avea niste proteste ?
  A spus si ambasadorul !

  • Daaa, mai ales ca cei 64 erau tineri, iar cei 11 batrini peste 67 de ani; si poate votanti PSD. Daaa. ce rost mai au protestele: am cistigat niste voturi :D si am redus numarul mortilor. Un cistig net.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Contributors.ro propune autorilor săi, acum, la sfârșit de an, trei întrebări despre anul 2020 si perspectivele României în viitorul apropiat. Cele trei întrebari sunt:

1. Care este evenimentul anului 2020 cel mai pe nedrept trecut cu vederea de media și de opinia publică? 

2. Care este cea mai interesantă idee a anului 2020?

3. Care e cea mai mare temere pe care o aveți pentru viitorul României si care e cea mai mare speranță? 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

Cum produce scoala tampiti

I.  Învăţământul preuniversitar Pentru a nu pune la încercare răbdarea potenţialilor cititori, o spun de la început: şcoala românească produce tâmpiţi industrial şi cu metodă....

Bursa din America – gazda unicornilor

Listarea UiPath a încântat publicul avizat din România, unde s-a comentat în termeni de ”o listare de succes”, ”finanțare de miliarde”, ”avalanșă...

PNRR: Eșecul din spatele unui succes cosmetizat

Pe măsură ce se devoalează noi informații din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), se poate observa că acest plan este...

Și în România este confirmat începutul declinului pandemiei Covid-19 (Actualizat)

După o așteptare nu agreabilă, evoluțiile de după 20 aprilie au început să devină pozitive și la nivelul ratelor de mortalitate iar cele două curbe și-au armonizat mișcările descendente. Armonizarea nu a survenit după două săptămâni, cum era de așteptat din evoluțiile anterioare şi din alte ţări, ci după trei săptămâni, cea de a treia consemnând o surprinzătoare recrudescență a mortalității.

Voi, treziți-vă!

Cezar Victor Năstase este convins că: ”Dacă s-ar reintroduce pedeapsa capitală aceasta ar trebui aplicată în primul rând cozilor de topor și...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

„Demersul lui Hadot parcurge elegant traseul de la inceputurile filosofiei printre greci, apoi transformarea ei in timpul romanilor si intalnirea cu crestinismul, precum si relatia emotionanta dintre filosofia orientala si occidentala.” – Global and Mail

 

Pierre Hadot (1922–2010) a fost un filosof, istoric si filolog francez, bun cunoscator al perioadei elenistice si in special al neoplatonismului si al lui Plotin. Este autorul unei opere dezvoltate in special in jurul notiunii de exercitiu spiritual si al filosofiei ca mod de viata.

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro