marți, mai 21, 2024

Un pipi de protest pe junckerul Marx

Uite că nasc şi la Germănica proşti (mă rog, în Luxembourg, dar tot pe-acolo: un fel de Germanie şi mai bogată). Prezenţa preşedintelui Comisiei Europene şi discursului lui avântat la dezvelirea statuii lui Karl Marx din Trier (20 km de Luxemburgul natal) e mai mult decât o gafă simbolică şi o bădărănie în raport cu sensibilităţile Europei de Est.

De asemenea, nici nu mai contează prea mult detaliul exotic că proaspătul Marx de bronz e dăruit de China comunistă, ca să nu fie dubii cine cu cine se pupă prin Europa. Atât primăria Trier cât şi Juncker au dat cu obiectele în fasole big time: din cele 28 state membre UE, 11 sunt foste comuniste, deci vin cu diverse traume în zona asta, mai mici sau mai mari. Trebuie să fii complet rupt de realitate dacă, de la înălţimea funcţiei, şi date fiind războaiele ideologice din Polonia şi Ungaria, pe tine doar la atâta te duce capul: să bagi suplimentar un băţ prin gard. Ca atare, dacă mi se permite un mic Pussy Riot de Bucureşti, vă încurajez la o delicată nesupunere civică sub formă de pipi post-comunist la baza soclului statuii in chestiune, dacă aveţi drum prin frumosul Trier.

Mai grav e însă că Juncker şi-a adâncit groapa, încercând să dreagă busuiocul. Adică a pus un diagnostic greşit UE când a spus că “The EU is not a flawed, but an unstable construction. Unstable also because Europe’s social dimension until today remains the poor relation of the European integration. We have to change this.”

E demonstrabil fals că instabilitatea UE s-ar datora insuficienţei “dimensiunii sociale”. Poţi să fii socialist sau liberal, să vrei mai multa /puţină protecţie socială în acquis – asta e o temă legitimă şi se poate dezbate. Insă e factual greşit că marile crize recente, de la cea financiar-bancară la cea a imigranţilor, de la naţionalismul renăscut (în care noroadele, cât se poate înţelege din bălmăjeala lor, acuză o prea rapidă integrare socială) la criza gazului rusesc (sau alte parascovenii ruseşti) au la bază vreo problemă rezolvabilă cu genul de „programe sociale UE” – necum vreunele prezise sau anticipate de Marx. Indiferent dacă îl studiezi sau nu la vreun curs de facultate, utilitatea practică a lui Marx pentru ce e de făcut acum urgent în UE este fix zero.

Dar Juncker crede altceva, evident. Eroarea de diagnostic şi parcurs a şefului corabiei UE e deci profesională şi mult mai gravă decât gafa simbolică; motiv de demisie, de ce nu? Poate nişte Euro-deputaţi ies din odihna binemeritată de mai şi-l întreabă pe preşedinte, când îl prind pe undeva după marxo-party, ce anume are în vedere, să ştim şi noi, europenii.

Cât despre Marx însuşi, e cazul să punem punct unor polemici care se duc cam aiurea. Da, Karl Marx e important ca etapă în istoria filozofiei sociale europene, pentru cine o studiază temeinic la facultate. Dacă diverşi universitari fac chiar pasiuni sincere pentru Marx la seminare, dacă editorialişti tineri scriu în marile ziare occidentale cu tonul agenţiei de stat Xinhua, dacă Iannis Varoufakis strânge grămezi de euroi şi rupe inima gagicilor cu câte un nou manifest comunist, exact aşa cum şi suvenirurile cu Che Guevara au o piaţă globală de miliarde – toate astea sunt permise, trăim în libertate de exprimare şi întreprindere, adică în capitalism.

Numai că dacă n-ar fi fost regimurile politice care l-au revendicat ulterior, el rămânea doar un alt scriitor german cam greoi, impenetrabil, din sec XIX, cum sunt destui – de care Juncker n-ar fi auzit şi la a căror statuie n-ar fi depus omagiile. Carisma saturniană a marxismului vine din ce au făcut marxiştii pe urmele lui Marx-agitatorul, nu din scrierile seminarizabile ale autorului. Profet cum zic unii, o fi fost, doar că profeţiile lui “ştiinţifice” s-au cam infirmat în realitate.

Exact moştenirea de practică politică – da, în bună parte legitimată de scrierile lui de agitator, pentru că n-a fost doar un filozof pur – concretizată în tot felul de radicalisme criminale de-a lungul unui secol, este cea care l-a facut pe Marx mare şi de neevitat în ştiinţa politică de azi. Marxismul militant, nu încâlcitele argumentaţii din Das Kapital, sunt brandul global la care s-a închinat involuntar preşedintele CE. Fără primul n-ar fi auzit vreodată de al doilea, la fel ca 99% din planetă, la fel cum n-au auzit de Werner Sombart de exemplu, un gânditor mai profund şi mai interesant.

Şi, paradoxal, tocmai de latura asta de pamfletar chemând la ură de clasă şi violenţă socială, de unde i se trage celebritatea, încearca Juncker (pe urma apologeţilor) să-l văduvească pe Marx, prezentandu-l ca pe un oarecare filozof între alţii. Nu prea merge, tovarăşi.

Distribuie acest articol

69 COMENTARII

 1. Practic, nu exista campus de universitate americana in care statuia lui Marx n-ar fi dezvelita azi, cu aceeasi cinica, iresponsabila si idioata smerenie ca aceea pe care o etaleaza nerusinat tovarasu’ Junker la Trier.,

  Zeci si zeci de milioane de morti, de vieti zdrobite, de destine frante in umilinta, disperare si mizerie, n-au fost deajuns sa convinga omenirea sa incerce macar sa inteleaga, necum sa-ntoarca spatele erorilor si ororilor marxiste.

  Dezolant.

  • In Luxemburg nu au fost morti, ei habar nu au ce s-a intamplat in est si nici nu ii intereseaza. Acei care au mai fost in vacanta stiu ca acolo e saracie, si ca toti cersetorii si care fac lucrul prost platit sunt din est. Tot acei din est de obicei sunt dati ca exemplu de hotie si comportament neadecvat, pe drept sau pe nedrept.

   Trebuia sa mergeti in Luxemburg si imprejurari de 1 mai, o sa vedeti oameni cu steagul rosu, imbracati in haine verzi, am impresia ca e un carnaval. Sunt toti betivii si pur si simplu romantici care se simt bine, nu stiu si nu vor sa stie de victime.

   Puteti sa plangeti si criticati cat doriti, ei oricum nu citesc ce scrieti. Daca chiar va pasa ar trebui sa scrieti in presa europeana, sa scrieti carti pe tema aceasta si sa le traduceti, sa faceti o mie de filme calitative care sa fie vazute si intelese in vest. Ei si sa dam dovada ca mergem pe calea cea buna. Deocamdata cred ca nici noua nu ne pasa, nici nu stim ce s-a intamplat foarte bine, nici nu ne intereseaza tare, nici nu vrem sa povestim.

  • Cancerul si moartea sint nenorociri care li se intimpla altora. Asta pina in ziua cind afli ca mai ai de trait 2-3 saptamini/luni.

   La fel e si cu genocidul la care duce, inevitabil, marxismul. Cind te prinzi, e deja prea tirziu.

   Americanii si vest-europenii, spalati pe creieri de decenii de un sistem de invatamint public controlat de neomarxisti, isi inchipuie ca genocidul marxist (o simpla statistica pentru ei, asta in cazul in care au citit, intimplator, pe internet cite ceva despre, fiindca la scoala nu li se spune nimic) e ceva ce li s-a intimplat unor popoare primitive de undeva de foarte departe si asta doar fiindca nu s-au priceput sa il aplice cum trebuie.

   La fel cum nici parintii si nici bunicii mei nu si-au imaginat in 1944, ’45, ’46, ’47 ca se pune la cale un genocid in Romania (stiau ce s-a intimplat in Rusia, dar Romania nu era Rusia, nu?), nici nord-americanii si nici vest-europenii nu isi pot imagina ce li se pregateste, ca doar America, UK, Germania, Franta etc. nu sint Romania sau Bulgaria, nu?

 2. Nu ajunge doar un pipi :P
  Umeaza sa ne acuze ca nu am stiut sa folosim pretioasele invataturi ale titanului gindirii omenesti.

 3. Domnule specialist universal Sorin Ionita, vezi sa nu ametesti de la piruetele astea.
  Pai nu la neomarxismul bruxellez va inchinati acuma dvoastra, toata floarea intelighentiei oengiste?
  Oare de ce doar doua comentarii pana acuma?
  Oare de ce comentariul meu va fi din nou cenzurat?
  Nu e Contributors unul din bastioanele neomarxismului stipendiat de Bruxelles si stanga americana?
  Sa citim niste compuneri de primprejur aici in Contributors ca sa vedem unde bat ele ca ideologie?
  Hai succesuri desi nu cred sa aveti, asa dupa cum nu ati avut nici cu basismul.

 4. Daca o secretara l-ar fi acuzat pe Juncker ca i-a pipait sanii acum 30 de ani sau daca cineva ar fi prezentat o inregistrare cu el de acum 10 ani spunand bancuri cu musulmani sau homosexuali, ar fi fost fortat sa-si dea demisai fulgedrator iar cariera sa politica ar fi fost incheiata definitv.

  Daca insa a participat „doar” la omagierea unui individ a caui „doctrina” a provocat cel putin 100 de milioane de victime si suferinte greu de imaginat pentur vreo-un muiliard de oameni se numeste ca e doar o „gafa” nevinovata… Ba chiar pe la colturi alte dejectii umane ghiftuite din bani publici vor lauda „curajul”.

  Mda. Asta indica dincolo de orice dubii starea de decrepitudine si dedscompunere morala (si nu numai) a UE…

  • Ținând seama că Juncker e protejatul și ”mâna invizibilă” a lui Merkel, oricărei secretare care ar fi vrut să-l acuze de ceva i s-ar fi băgat mințile în cap urgent. Și orice redactor de ziar care ar fi avut ocazia să publice așa ceva ar fi dat niște telefoane, să vină cineva să-i bage mințile în cap nebunei care pune în pericol Uniunea Europeană :)

   • Îmi place să cred că lucururile nu au ajuns (încă) chiar așa de jos. Dar nu ar fi exclus să aveți totuși dreptate…

 5. Cred că atitudinea lui Junker este permisă de indiferența și ignoranța generală a vestului cu privire la traumele istorice și la sensibilităție țărilor ex-comuniste.

  Pentru că (aproape) întotdeauna țările est-europene au fost înapoiate economic și militar în raport cu vestul, condiția lor de inferioritate e asumată implicit. De ce s-ar chinui cineva să înțeleagă contextul social și istoric al unor popoare care oricum nu au mare lucru de oferit și care nu intimidează prin forță sau șantaj economic? Câți dintre cetățenii sau politicienii occidentali sunt conștienți de rezultatele criminale ale politicilor de colectivizare și industrializare forțată? Câți pot înțelege inumanitatea monstruoasă a aparatelor represive, a lagărelor de reeducare, a propagandei care a denaturat istoria și limba multor popoare?

  Mai mult însă, gesturile de felul acesta pot fi interpretate și într-o cheie simbolică, drept prime semne ale unei detașări de mai lungă durată între est și vest. Junker pare să spună (în măsura în care chiar înțelege încărcătura simbolică a gestului) că pe viitor relațiile cu China și desigur Rusia vor prima și că cei care se simt lezați sunt liberi să se ducă unde văd cu ochii.

  Pe de altă parte nu se poate totuși considera, într-un sens extrem de pragmatic (germanic am spune), că această atitudine e justificată? Care este prezența și contribuția Europei de Est la dezbaterea politică și activitatea economică din UE? Am făcut oare suficient cât să putem pretinde că contăm? Sunt oare Kaczyński, Orbán, Dragnea, Fico figuri de anvergură care pot pune bazele unei noi Europe? Suntem noi, cetățenii de rând, modele de implicare civică, de responsabilitate socială, de competență profesională?

  Realitatea dură a lumii este că nimeni nu primește mai mult decât poate lua. Nimeni nu este ascultat dacă nu se poate exprima… și în final nimeni nu este respectat dacă nu se poate impune deloc.

  • Vestul nu prea stie ce s-a intamplat in est. Sar in sus daca e vorba de holocaust, si sar in sus fiindca comunitatea evreiasca ii forteaza sa sara in sus. Au holocaustul in manuale, il studiaza la scoala, arata permanent filme, copii merg in excursii scolare in lagare de concentrare. In est in imaginea lor a fost totul relativ frumos, au fost si cateva victime ca peste tot, dar asta este. Au fost prosti acei din est si nu au facut ce trebuie ca sa mearga socialismul.

   Socialismul, comunismul nu a fost condamnat in europa, nici macar studiat, criticat, adus la cunostinta. Dimpotriva partidele socialiste si comuniste infloresc si isi recruteaza adepti noi. Rusia e privita cu simpatie as spune, are o imagine mult mai buna decat Romania.

   Vina ne apartine, fiindca nu le spunem ce a fost. Carti, filme, lobby, analize, pe intelesul publicului larg nu numai al intelectualilor. As spune ca in ziua de azi o mare parte din romani habar nu au ce a fost pe timpul comunismului sau au o imagine foarte deformata, unii chiar sunt nostalgici.

   Despre ce milioane de victime vorbesti? Orice copil iti va spune ca a fost bine pe timpul lui Ceausescu, asa a auzit de la bunici.

   • Nu prea cred ca azi ar fi o perioada de inflorire a partidelor comuniste in Europa de vest. Si pentru ei vremea aia a cam trecut, iar in SUA n-a fost niciodata. In caz de ceva, neo-marxismele (lupta de clasa) vor reveni in haine noi

    • Pai la „haine noi” se referea comentariul, ca doar n-o sa se intoarca Marx din mormant. Ce ma surprinde este ca pana acum nimeni nu l-a criticat pe JUnker pentru gestul sau, nimeni nu a spus nimic, doar au „constatat”, precum „constata” si domnul Iohannis.

     • Vad ca multi se inflameaza, altii mai dau ca de obicei pe alaturi. Da nu ma impiedica nimeni sa scriu cum se vede din perspectiva cuiva venit din est aceasta inutila tamiiere?

      Adresa electronica
      [email protected]

      Pentru cei ce au invatat sa scrie cu Flaro si inca mai pun plicuri in cutii postale…

      European Commission
      Rue de la Loi / Wetstraat 200
      1049 Brussels
      Belgium

      • Asa, si? Te pomenesti ca marxistul Juncker o se emotioneze de scrisorelele din Rumania si o sa o puna de o dezbatere serioasa pe tema recuperarii profetului cu barba.

       Nu facem si vreo 2-3 petitii? ca am auzit ca vocea boborului e tare ascultata prin birourile Komisiei de la Bruxelles, nu’i asa?

       Nu. Oamenii abia incep sa se deziluzioneze. Asta’i bine, ca vorbesc intre ei si se lumineaza singuri, chiar daca e tare dezamagitor. Tiranii ascunsi isi dau arama pe fata. Si nu avem nevoie de vreo corespondenta speciala cu satrapii de catifea ai UERSS. Nu merita atentia si efortul nostru aceste specimene ce nu suporta dezbaterea democratica [deunazi era una -o paukerista blonda- chiar aici pe contributors care nu admitea niciun fel de opinie critica asa ca cenzura tot].

    • Neomarxismul, pentru cei care inca nu au observat, a devenit deja si de dreapta. Poate ca pentru unii „marxismul de dreapta” suna ca dracu, dar noile sale straie – sustinerea proprietatii private, abolirea luptei de clasa, revitalizarea culturii religioase (crestine), drepturile omului – le poarta ostentativ chiar noua dreapta politica. Insa cea mai fascinanta transformare a marxismului este abandonarea dictaturii proletariatului in favoarea „dictaturii” natiunii – Nation First! Aceasta schimbare la fata face furori in Germania, Austria si in alte tari vest-europene. Dar si in tari est-europene – Polonia, Ungaria etc. Ceva mai la est, in Rusia, pluripartidismul, pluralismul economic, drepturile omului si libertatea religiei fac sa ne intrebam daca nu cumva si aici marxismul este de dreapta, ca o de-stangizare. Comparativ, doar in China este un marxism de centru-stanga, iar expresia interpretarii radicale, extremiste a marxismului se afla in Coreea de Nord. Si, marturisesc, privesc cu suspiciune spre SUA, unde amprenta lasata de progresismul si liberalismul lui Obama, predecesorul lui Trump, aduce in mod ciudat cu cea a marxismului radical (sau rastalmacit extremist). Ce inseamna „dictatura” natiunii? In niciun caz dictatura cuiva impotriva altcuiva, pledarea este pentru raporturi amiabile si conlucrative intre munca si capital. Semnificatia lui „Nation First!” este situarea primordiala a interesele nationale in relatiile internationale, de vointa totala a natiunii totale (nu totalitarista, care inseamna altceva), referitoare la controlul exercitat de natiune asupra sa insasi, incepand de la frontierele sale, continuand cu resursele sale, educatia sa etc, si pana la legile sale, elaborate de parlamentele nationale, fara imixtiuni, ca emanatie a vointei natiunii, exprimate in toate tipurile de alegeri electorale, referendumuri si consultare… Cineva ar putea spune pe buna dreptate ca asta nu mai e marxism, ori ca din marxismul originar nu a mai ramas aproape nimic, care sa fie preluat de neomarxism. Cred insa ca au ramas doua lucruri esentiale, primul, ideea de dreptate sociala, marxismul nascandu-se ca o teorie a justitiei sociale, a doua ideea de cum sa pui in mainile natiunii un stat puternic, fara de care dreptatea sociala ramane o potentialitate.

    • Instrumentele propasirii natiunilor s-au aflat intodeauna la dreapta (v. “Capitalul”), insa manuitorii internationalismului le-au interzis stangii (v. “Manifestul Partidului Comunist”) si le-au pastrat pentru ei insisi si pentru economiile de piata. Asa se explica de ce inspiratorii internationalismului (ii putem numi foarte bine si conspiratori!) au fost ocidentali si tarile occidentale de dreapta. Asa se explica de ce cele mai bogate persoane si tari se afla in Occident. Concluzia pragmatica pentru justitia sociala este cred limpede, unirea ideilor stangii cu uneltele dreptei.

    • Daca ne uitam pe manifestul fascist, el e implementat suta la suta (https://en.wikipedia.org/wiki/Fascist_Manifesto). Si a fost implementat dupa razboi. Daca ma uit la manifestul comunist, nu suntem foarte departe nici aici, mai avem ceva de lucru dar mergem incolo, statul a reglementat si ia de la oameni 50-80% din venit.

     Nu mai conteaza cum se numesc si ce zic, ne uitam la fapte. Doctrina lui Marx functioneaza si functioneaza destul de bine, cum nu ai da. Ca avem noi sechele cand ii vedem capul nu conteaza, 90% din acei care au fost in comunism nu au inteles ce a scris el acolo, ei stiu doar ca el e mascota care a fost folosita si ei nu vor acolo. Cum svastica a fost inlaturata (desi a fost folosita pe larg in multe tari si chiar in urss) dar estenta, manifestul a fost de fapt implementat pe scara larga. Simbolurile, propaganda, culorile, denumirile, forma se consuma, dar esenta ramane cam aceasi. Mai nou toate acestea nici nu mai conteaza, nu se mai obosesc cu ideologie, se merge pe lupta directa cine e la putere.

 6. Cine sa produca (si) marcşi de bronz, daca nu China? Alegeti-va idolul, care o fi el, Iisus, Moise, Hitler, Mao, Robespierre, you name it… China va fi fericita sa vi-l livreze in gips, bronz, lemn, hartie…

 7. Tovarasii eurosceptici* din tribune aplauda vartos acest text curajos… :)

  *ca tare arata a bizarro world Uniunea in care traim: ‘tovarasii iliberali’ ai Estului sunt manati in lupta de un nou sentiment de emancipare nationala, in timp ce ‘domnii liberali’ ai Vestului au nostalgii comuniste si ne pocnesc cu ele in moalele capului.

  • La Aix la Chapelle- Aachen E. Macron a primit Medalia Karlspreis (Charlemagne) ca lider PRO-UE. Laudatio a ţinut cancelara A. Merkel.
   Unele decizii pentru Sofia/Bruessel în Mai/Iunie 2018 în privinţa refondării ZE au fost prezentate publicului.
   Va exista o „avantgardă franceză- nucleul dur ZE” în curând, cu câteva concepte gata formulate. Unanimitate de voturi nu mai se poate menţine. Se va crea în ZE o Uniune Economică (Wirtschaftsunion), o Uniune a pietei de capital (Kapitalunion), o Uniune Bancară, etc. Prin crearea de Legături Instituţionalizate, de Universităţi Europene conectate se va accentua modelul UE pentru viitorii 30 de ani.
   Traduceri și traducători e „sâmburele” european, pluralitatea limbilor rămâne. Ce nu găsești în limba maternă iei de la vecini. Cetăţenia din ţara natală rămăne, completată cu o cetătenie europeană (drepturile cetăţenești).
   Învestitii în ZE mai adânc și mai puternic integrate se vor face în domeniul de inovaţii, AI intelegenţă artificială, etc. România se pare că nu a răspuns la invitaţia de la București 2017 a lui E. Macron?
   Suveranitatea UE înseamnă apărarea intereselor europene.

 8. Indirect, Juncker și-a adus aminte la aniversarea lui Marx, de sărăntocii Europei, adică de – ce surpriză? – de români și bulgari… Asta e realiatea zilelor noastre. Autorul acestui penibil articol are probleme cu dictatura lui Ceaușescu. După 30 de ani, este deja penibil să mai vorbești de greaua moștenire. Poate te gândești la Karl Marx…

 9. Juncker asta va da de gol, dom’le! Tov. José Manuel Barroso, predecesorul junckerului, n-ar fi gafat asa spectaculos si pe fatza niciodata.

  Si ce bine/regulat va intrau salariile fara ca prostimea care va plateste sa priceapa (ca doar nu-i treaba ei) ce ii pregatiti…

  Ț-ț-ț…

 10. Mai bine facem pippi pe mașina ta, Dottorre.
  Spune numai pe unde o parchezi.
  Nu e vorba de programe sociale, Agent Sullyx, ci de POLITICI sociale, de fapt SOCIALISTE.
  Asta lipsește. Dacă aveai asta, nu exista nici criză nici problemă de imigrație.
  Bogatul jeggstillostiv știe foarte bine ce supără, el însuși fiind problema, doar că, fiind jeggstillostiv, nu o să pună el mână-până…la taxatoare, ci profită pur și simplu de dorința de socialism…înlocUInd-o cu poPullism.
  Care merge, din moment ce „tabăra adversă” n-are curaj…NEAM să zică vreodată…interzicem bogăția. Aici e ușor de îmbrobodit poppoullannul.
  Hai că vin…..pșșșșșșșșșșșșșșșșșșș…..AAHhh….bună mașină.

 11. Woody Allen: ”Ăsta are manifestări de NAZIST ….SI NU IN SENSUL BUN” Cam asa si cu statuia chinezeasca.
  Cer clemență totusi pentru dl Junker. Are suflet bun si lupta sa salveze STATUL DE DREPT din Romania de efectul nociv al democratiei votului neconvenabil.
  Sa nu uitam ca predecesorul sau , dl José Manuel Durão Barroso , s-a raportat mult mai profund la Opera lui Marx pe vremea cand ”was one of the leaders of the underground Maoist MRPP (Re-Organized Movement of the Proletariat Party, later PCTP/MRPP, Communist Party of the Portuguese ”
  Si totusi ce ne-am fi facut in 2012 fara interventia lui, doar noi si Florian Coldea fata in fata cu ciuma rosie ? Aproape sigur am fi plecat prematur si nascut grabnic (sau VICEVERSA) in Costa Rica.
  PS Si ziceti-le celor interesati sa nu cumva sa topeasca Statuia lui Lenin , nici sa-l persecute pe Adrian Sevein pentru ca nu stim momentul cand UE va avea iar nevoie de ei.

  • Bula , salvat miraculos din Romania comunista – si ajuns noaptea cu avionul – da sa respire o gura zdravana de aer mewyorkez liber cand , pe un building apare portretul lui Marx din neon si efecte speciale . Bula se freaca la ochi , crede ca are o iluzie optica dar PAC ! Marx se stinge si e inlocuit de un Engels la fel de mareț. AM GRESIT AVIONUL schiteaza Bula o farama de gand …. dar nu apuca sa puna punct ca Engels ul e inlocuit si el de ditamai Lenin-ul. Ar fi culmea ca dupa ăsta să apară si… Totusi cand se stinge Lenin in locul lui Nea Nicu apare sloganul ” Daca nu vrei sa arati ca un homeless / GILETTE – perfect barbatesc !”

  • Marx e un bun start în viață. Spre exemplu, Baroso a ajuns la Glodman-Sachs, iar Juncker nu e nici el străin de sistemul bancar din paradisul fiscal Luxembourg. De unde, niște domni fac mega-pișu pe noi, în jet uriaș și neîntrerupt distrându-se probabil: ei ne-au agățat de stâlpul hornului o sfoară cu motocei (dintre care unul se numește Marx), iar noi ne jucăm cu ea până crăpăm. Să sperăm că nu literalmente, după ultimele năzbâtii din Orient.
   Proști nasc peste tot, dle profesor Ioniță. Problema e cine pe cine face pișu și că cei fuduli cred că cascada pleacă de la ei.

  • Ce stat de drept?! Dragnea e pe cale să-i facă felul și nu se va întâmpla nimic. Ambasadele vor miorlăi un pic, că așa e frumos, iar după aia se va așterne liniștea aia după care tânjea Iliescu săracu’.

   Măsurile punitive sunt propuse împotriva Poloniei care îi scoate forțat la pensie pe vechii magistrați comuniști, respectiv care i-a degradat soldați pe APV-iștii din securitatea și mililia comunistă ca săle poată tăia pensiile specale…

 12. O abordare gresita!!!
  „din cele 28 state membre UE, 11 sunt foste comuniste, deci vin cu diverse traume în zona asta” -perfect adevarat, numai ca statelor bogate din UE nu le pasa de loc de ce simt sau gandesc „saratocii”, statele care au fost sub Cortina de Fier.
  Este exact aceeasi atitudine ca cea manifestata in 2014 de pedesere, care inuslta de zor, uneori complet gratuit, DIaspora: stiau bine ca NU reprezinta electoratul lor traditional, asa ca orice ar face si orice ar soune, nu „risca sa piarda 5 milioane de voturi din Diaspora”, pt ca acesta oricum nu exista!

  La fel procedeaza si junkerul, nu ii pasa de opinia Poloniei, Romaniei, Bulgariei, Ungariei, etc …

 13. Hehe… si radeati de Iliescu, cu a lui frustrare ca tov. Ceausescu a intinat idealurile comunismului. Si va dati de dreapta, cica, voi, slugi ideologice ale lui Karl Marx, sponsorizate de alti dementi cu complex mesianic, finantatori de ONG-uri socialiste.

  Si credeti ca un articol pseudoglumet si pseudocritic sterge urmele ideologiei malefice careia va inchinati?

  • Franţa cu France Insoumis a lui J. L. Melenchon (19%) e de orientare naţional-comunistă izolaţionistă (contrar CGT internaţionalist comunist).
   In Italia au fost „eurocomuniștii“! după 1945 mult timp.
   In Spania doamna La Pasionaria s-a întors din Moscova după Franco 1976.
   Partidele de azi din est Slovacia, Cehia (comuniști), România PSD (Iliescu FSN) nu și-au clarificat provenienţa conducătorilor și al membrilor (câţi PRCiști).
   Linke (9%) în Germania are „platforma comunistă“ cu S. Wagenknecht.

   Interzicerea acestor partide din UE.27 sau combaterea politică a lor în sfera publică?

 14. Karl Marx (născut 5.05.1818 la Trier, a plecat la 17 ani, fratele soţiei Jenny von Westfalen era ministru de interne in Prusia/Berlin, a spionat familia Marx) a murit 1881 la Londra.
  A fost convins că burghezia britanică (Germania nu a existat ca stat până 1871, erau 35 principate, etc) va înlătura nobilimea, aristocraţia de la putere și va crea „bunăstare“. Capitalismul „Manchester“, revolutia industrială, locomotivele cu aburi, e era Queen Victoria care a dus peste 100 de razboaie „coloniale“, e era Marx. După victoria burgheziei (nu a învins 1848) vine rolul „proletariatului“, numai după burghezia. Atât Marx.
  Ce are Marx (jurnalist, filozof, scurt timp funcţionar de partid comunist) cu Stalin, Ceaușescu, Mao? I-a citit?
  China a „dăruit“ o statuie de 4,4 m orașului Trier. O glumâ cu cântec?

  • De la Marx a pronit crima. În cosul penal se numește „instigare la crimîă”. Punimaieși?

   Acum mergeți și luați-vă frumos pastiluțele…

    • Si de la capat: nici pe tine nu te-a citit Marx :P
     Dar chiuie acum alaturi de Hades dindu-si seama citi avocati are ;)
     Dar esti genial cind nu mai folosesti copy&paste: Marx e un inger, nevinovat-cristal, caci nu i-a citit pe „Stalin, Ceaușescu, Mao”, si nici marxism n-a propavaduit, nici scrierile nu-i miroase a Stalin, Ceaușescu, Mao. Virgula :D

     • Der Spiegel 5 Mai 2018 prezintă 4 „gânditori de azi” care caută depășirea capitalismului. La Marx ei nu găsesc nimic. La ei eu nu găsesc nimic nou.
      De reamintit:
      1) Manchester capitalismul în UK al secolului 19 a creat acea burghezie care a făcut revolutia industrială (aburi, locomotive), a creat bunuri, bunăstare, a dus războaie imperiale, coloniale, a îndepărtat aristocratia.
      2) Revolutia 1848 în principate: Principile noastre pentru reformarea patriei/ Kogalniceanu. Marx nur era revolutionar la fapte, nu mai Engels a luptat.
      3) Marx nu a prevăzut dictatura proletariatului în Rusia taristă rurală, etc. Marx a speculat: după victoria burgheziei (industrializarea) în Imperiul Britanic vine noua clasă, vine proletariatul la putere. Clasa muncitoare „originea sănătoasă” o cunoașteti în est destul de bine 1917-1945-1989- 2018. Intrebări?
      4) Marx nu a mai activat în ultimii zeci ani până 1881 în public (a fost ignorat de politia prusacă ca neglijabil). Capitalul nu are volumul 2, știa că e bull shit?
      5) Marx nu mă preocupă, e numai 5.5.1818-2018 din medii

      • Câți dintre „gânditorii” ia din Spiegel sunt capabili să trăiască fie lio zi fără pomenile capitalismuli?!

       Din mintea bolnavă a lui Marx a izvorât o doctrină criminală ce a provocat minimu 200 demilioane de victime și suferințe greu de imaginat pentru un miliard de oameni. Punct. E pur s=și simplu vorba de instigare la crimă. Numai cineva ce are mintea la fel de bolnavă ca și a lui îi poate găsi orice fel de scuze.

       Vă recomand deci căldurps să mai încercați și pe la alte mese.

      • Der Spiegel era pentru mine în anii 19070- 1980 o sursă de informaţii (războiul rece, securitatea vindea exemplarele furate din postă). Mai târziu nu am mai citit decât rar. Acum citesc câteodată. Der Spiegel nu prea știe multe despre „est”, dar are 1 milion de cititori de peste 70 de ani, fiecare săptămână (NY Times, Der Spiegel, etc). Karl Marx nu a ucis nici un om. Mult lâudatul Che Guevara a împușcat ţârani cubanezi „chiaburi”, e pânâ azi un idol de „stânga”. Cât despre omucidere… la Odessa aramata română a lui Ion Antonescu a ucis copii și femei, peste 20.000 evrei…fiecare cu „istoria” lui…
       România liberă de 29 de ani oferă tinerilor de azi din tară condiţiile cele mai bune de 100 de ani. E minunat. Trecutul e trecut și nimic altceva. APP e ritmul de viaţă al tinerilor de azi…. lor le doresc numai bine, azi și mâine.

 15. Dar chiar nimeni nu-l trage la raspundere pe tataie asta de Junker? Chiar nimeni din Europa nu-i atrage atentia acestui socialist si nimeni nu -l invata un pic de istorie?
  Prin gestul lui Junker, Europa a facut un pipi pe statele estice si pe istoria lor. Niciodata nu cred ca ne-au dorit in marea lor familie socialista, iar acum oficial ne-au pus stampila si s-au si usurat pe noi. Si pentru ce? Pentru niste bani nerambursabili?? Pentru ca pot sa plec doar cu buletinul in alte tari, nefacand parte din Schengen, cu toate ca meritam demult asta? Am impresia ca acestea sunt reactii de disperare, de fapt. Se strange latul in jurul UE, mai ales ca Franta doreste s-o ia pe cont propriu ignorand „valorile” UE si pe cele germane., iar acest lucru creeaza un sentiment neplacut in randul eurocratilor.

 16. Pai, eu am rezistat (nu eroic, ci spiritul si practica rezistentei pasive de elev de liceu, toti faceam asa, nu?) predarii socialismului stiintific mustind de marxism, numai ca sa platesc, decenii mai tarziu, ca sa invat – printre altii – cine a fost Marx si ce a zis el. Intr-un stat A-league. Altfel nu-mi luam post-gradul. Inteleg foarte bine asimilarea cu traumele istorice pentru est-europeni, si este perfect justificata, dar sa-l singularizezi pe Juncker, betiv sau nu, nu e corect. Daca e sa o luam pe panta asta, si suntem consecventi, ar trebui ca toti est europenii, inclusiv cei care posteaza pe-aici, sa returneze diplomele acordate lor de catre universitatile care il au in programul de studiu pe Marx. Any takers?

  • Esti unul din cei care nu citeste atent si reactioneaza la ce i se pare lui ca aude, nu ce a zis de fapt celalalt.
   Ca daca ai fi citit cu minima atentie, ai fi dat exact peste pasajul asta: e ok sa se predea Marx in universitati ca figura istorica a gandirii sociale. Alta e problema cu marxismul azi, Juncker si statuia

   • Ba da, am citit (poate nu atat de atent pe cat merita pasajul, recunosc) dar nu apreciez valoarea simbolica a statuii si implicarii lui Junckers la avelasi nivel de gravitate ca tine, atata tot. Poate sunt si subiectiv, ce face sau nu face Junckers sau EU ma afecteaza destul de putin. M-ar fi bucurat mai mult daca in locul cramponarii de statuie si Junckers ai fi initiat o campanievde sensibilizare a universitatilor, fie si prin includerea unui component mic in curs/lectura dedicata marxismului, indicand efectele aplicarii sale, cu o trecere in revista a consecintelor. Universitatile produc o gramada de specialisti, care pleaca cu ideea unui Marx pur teoretic. Prin comparatie, problema statuii este valida moral, sare in ochi, dar are efecte pe termen lung minore, in doua saptamani au uitat toti. Ca o fi incercat Junckers sa dreaga busuiocul cum spui, nu stiu, dar parca imi aduc aminte ca prin 2014 el canta deja de politici sociale in EU, deci nu stiu daca evocata legatura cauzala intre statuie si referinta lrecenta a lui Junckers la politicile sociale e valida. Cat despre etichetarea ‘ esti unul din cei’ pe baza unui comentariu, poate nu e cea mai buna proba de rigoare intelectuala.

  • @Zev problema e ca n-a spus-o oricine, ci insusi presedintele CE, care teoretic reprezinta simbolul Uniunii Europene. Gesturile si vorbele presedntelui CE reprezinta de fapt sentimentele intregii Europe Occidentale. La fel cand a vorbit despre o UE cu doua viteze. Nu a fost „vocea” lui Junker, ci vocea marilor lideri din vestul UE.

   • Mike, da, inteleg valoarea simbolica, dar nu mi se pare asa o mare cauza de galseava. Snapanul mic incearca sa atraga un pic de simpatie a tineretului stangist. Fara sa neg faptul ca e ce e institutional, sa nu uitam ca e vorba de clovnul care l-a pupat pe frunte pe Basescu. Deci nu am asteptari din start. Si sunt oarecum mai circumspect cu teza -desi formal corecta – ca Junckers vorbeste pentru toti liderii EU. Elma fost un candidat de compromis, un test case pentru noile reguli ale tratatului de la Lisabona. Au ales un personaj pitoresc dintr-o tara insignifianta, impaciuire intre ambitiile alora care conteaza, sa testeze noua jucarie, un soi de Dancila EU. Atat. Prin comparatie, mie imi pare mai grava situatia de Sciences Po, din articolul usor mai vechi de pe Contributors, probabil un semn de ce va sa vina. Cum ii spuneam si lui Ionita, daca nu cenzureaza, admit ca pot sa fiu subiectiv in aprecierea gestului fiindca ce fac sau nu fac EU si Junckers ma afecteaza foarte putin. Cu riscul de a ma repeta, asta nu afecteaza valoarea de adevar a postarii tale, am doar o alta perspectiva, posibil influentata de departarea geografica.

  • @Zev. „Pai, eu am rezistat […] predarii socialismului stiintific mustind de marxism, numai ca sa platesc, decenii mai tarziu, ca sa invat – printre altii – cine a fost Marx si ce a zis el. Intr-un stat A-league.”

   Mărturisesc că și eu, la fel ca alții, am plătit în România să învăț „marxism” pentru că în școală nu doar că m-am străduit să fiu imun la el, dar nici nu se preda ceea ce m-a interesat mai târziu. Însă, presupun că asta nu vă face să considerați România „un stat A-league”, pentru că în cazul acesta nu ați fi părăsit-o.

   Doar că, vedeți dumneavoastră, diplomele pe care „ar trebui ca toti est europenii, inclusiv cei care posteaza pe-aici, sa [le] returneze” nu au fost obținute pentru excelență în marxism, ci pentru alte deprinderi. Cei cu performanțe în marxism, precum dl Iliescu, bunăoară, au fost vizați de „Punctul 8 al Proclamației de la Timișoara” (fără nicio consecință, de altfel) și sunt protejați în continuare de cleptocrația care a capturat statul nostru. Tot în numele „idealurilor nobile ale socialismului”.

   Pe de altă parte, este interesant de observat cum bunăstarea face uitate principiile care au dus la ea (și fără de care ea însăși nu poate exista). Ceea ce mă înspăimântă este că cei care spun că „nu apreciază valoarea simbolică” a unui marcant simbol socialist-comunist să nu observe aceeași valoare a unui simbol național-socialist șamd. Și asta pentru că socialismul comunist nu a fost condamnat la fel precum național-socialismul, în ciuda dezastrului social creat. Mai în glumă, mai în serios, mă gândesc că nu ar fi imposibil ca cei care au plantat statuia lui Marx acolo să fie unii care ar dori de fapt o statuie a lui Hitler dar, pentru a testa toleranța societății la mizerii de acest fel, să fi optat întâi pentru un „erou socialist” comun celor două tragedii sociale. Dacă este acceptat, Stalin și Hitler urmează să aibă statui de-a stânga și de-a dreapta sa.

   Desigur, din SUA, spre exemplu, sau din Canada, evenimentul pare lipsit de însemnătate, iar Pearll Harbor un loc geografic, sau un pretext istoric pentru ca America să-și arate măreția. Aș prefera, în memoria milioanelor de victime făcute în numele socialismului marxist, ca America să-și arate măreția pe timp de pace.

 17. Neomarxismul prinde la intelectual – spre deosebire de Neonazism – chiar daca e vorba despre SOCIALism, in ambele cazuri, si paganism,ori ateism, daca nu anti iudeo-crestiism. Fiind vorba despre un soi de socialism de dreapta ori de stanga, in cadrul partidului unic.
  Alaturi de mari figuri isterice, de voievozi, oare cine sta in PCR? Cine intrupa ROmania=Partidul, de cine asculta riul, ramul, cu prietenie, cine era comandatul suprem caruia ii jura credinta vesnica armata rsr inainte sa-l ciuruiasca?

  • tare confuz esti, nene.

   doar o vorba: nu exista iudeo-crestinism. animalul asta nu exista decit in mintile unor crestini rataciti.

   exista iudaism. si exista crestinism.

   crestinii sint in general toleranti fata de prostia asta, dar, daca ii povestesti unui evreu despre iudeo-crestinism, sperind in sinea ta sa te considere egalul lui, se uita la tine cu mila si scirba.

 18. Marx a devenit Marx pentru ca Lenin, ridiculizat de mediile intelectuale tariste si cu fratele impuscat de regim, voia razbunare; evident, si l-a ales pe Marx ca referinta.
  In conditii normale, fara razboiul mondial, Marx era ca vorbitorii din Hyde Park.

  Neo-marxismul e generat de mediocritate, invidie si ura.
  Mediocritatea umple universitatile si politica e plina de indivizi incapabili care nu pot realiza nimic si atunci se arunca in cel mai feroce anticapitalism.

  Proletariatul dispare si o sa ajunga o proportie mica din populatie, dar exista grupurile grozave ale „minoritatilor”, care au nevoie de „reprezentanti”.

  Exista vreo companie in lumea asta care i-ar angaja pe Juncker, Schultz, Dragnea, Dancila sau Iordache ?
  Si-ar lua cineva de avocat pe Obama ? Poate daca vrea sa sufere !

  A scrie corect politic acum e ca atunci cind scriitorii il laudau pe Ceausescu – nici un risc, vizibilitate maxima si o gramada de parale si gheliruri.

  E pacat ca oamenii care au facut avere cinstit nu vor sa intre in politica.

  Am intilnit destui patroni inculti, dar toti, fara exceptie, erau talentati si destepti.
  In politica si universitati ? Nulitati lustruite care nu ostenesc sa se laude unul pe altul: uitati-va la Tudorel ! Admirati-o pe Abramburica ! Mihnea Costoiu e si el un exemplar !
  Bineinteles, l-am lasat pentru desert pe Pamblica.

  Cred ca singura speranta e bunul simt popular.

  • Asta așa e!

   Marxismul se bazează exclusiv pe frustrare și ratare cronică. Toți marii marxiști sunt niște ratați deciși să se răzbune pe lume pentru propria lor neputință.

   Nu pot uita o chestie de la începutul deceniului trecut. Anagajatorul mei de atunci mi-a plătit un MBA la Univeristy of Chicago. A fost o experiență remarcabilă, dar pe care n-aș fi plătit-o cu niciun preț din buzunarul meu :) Printre altele am avut ocazia aă asist atunci la un set de prelegeri ale lauretaului de Nobel în economie Joseph Stiglitz. Mare marxist și un momunent de frustare și ură împotriva capitalismului din ale cărui fărmituri își ducea zilele. E de neuitat una din chestiile spuse de el (citezdin memorie): „Sunt probanbil cel mai prost om plătit din acest auditorium (amfiteatru). Furthermore! Sunt chelneri și barmani pe Magnificent Mile ce fac mai mulți bani ca mine! Asta ca să înțlegeți cum își tratează captalismul valorile!” Da într-adevăr atunci am realizat că la jumătate din vârsta lui, coborât de doi ani din avion la terminalul 5 de la O’Hare cu un copil de un an, 3 valize și o soție speriată, ce vorbea engleză la nivel de „lingurision” și „furculision”și care nu a lucrat pentru încă vreo 2-3 ani (dar care la vrro doi ani după ce a început să lucreze în finanțe făcea și ea mai mulți bani ca Stiglitz :) ), aveam în mod cert un venit anual mai mare ca cel al un profesor itinerant de 60 de ani așa cum era atuni Stiglitz.

   Ce n-am înțeles însă nici la el și nici la ălați marxisți ratați, e de ce oare nu-și iau o meserie cinstită?! De ce continuă să schiorlăie a paubă?! Sunt conbins că orice cârciumă de pe Magnificent Mile sau din Manhattan ar fi plătit gros un chelner cu Nobel în economie. Ca să nu mai vorbim de bacșișuri…

   • Din pacate, Nobelul a devenit o afacere politica; probabil, in stiinte mai are valoare, dar in literatura si pace a devenit o gluma.
    Nu stiu cum e in economie, o fi ceva, dar am eu o parere:
    Un economist e un tip care poate explica competent cum fac altii bani.

    Reiau ideea cu talentul: fara asta si fara munca nu se poate realiza nimic.

    Marii industriasi au fost zapaciti care au crezut in visele lor, si-au strunit talentul si au avut disciplina si forta de munca (si un pic de noroc) ca sa ajunga la destinatie.

    Sint de acord, marxistii si toti preotii corectitudinii politica sint o clasa de ratati care pot supravietui numai speculind idei care, sper, le vor exploda in fata.

 19. Sint trist si revoltat.
  Nu numai Dl.Juncker dar si feluriti trepadusi vinduti sau avizi de publicitate , gen minusculul si jalnicul nostru Ion Cristoiu se intrec in aprecieri poziitive, la adresa fondatorului unui sistem de gindire criminal in insasi esenta sa si care a generat intrupari politice monstruoase. Alocutiunea Dlui Juncker arata insa ca influenta si insolenta neo-marxismului cultural a atins deja limite incredibile la cele mai inalte nivele politice si academice din asa zis ” lume libera”

  Ce ingemanare monstruoasa din nou. La Trier in Germania, orasul unde s-a nascut Marx, se dezveleste o statuie a acestuia, , donata de China ( unde aceasta doctrina criminala comunista a fost convertita intr-un salbatic si la fel de criminal capitalism si unde cadavrele de pe urma comunismului se numara cu zecile de milioane ) si aprobata de Uniunea Europeana si , bineinteles, de cancelarul german Merkel.

  Toti acestia se fac ca nu stiu nimic despre crimele comunismului, despre esenta criminala nativa a acestui sistem ( ca si a hitlerismului ) , se fac ca nu ar fi existat ( nu cred sa nu le fi citit ! ) carti fundamentale / uriase ca ” LIvre noir du communisme ” de Stephane Courtois, ” Main current of Marxism ” : de Leszek Kolakowski, sau de ce nu , mai accesibile, ” The devil in history ” de Vladimir Tismaneanu si ” O idee care ne suceste mintile ” de Plesu, Liiceanu si Patapievici. By the way, primele trei carti exista si in romaneste si as reda niste citate din Marx, reluate in ultima dintre ele:

  „Odată ajunși la putere, comuniștii trebuie să treacă drept monștri” (Corespondență dintre Marx și Engels)
  „Istoria este judecătorul, proletariatul este călăul”. (Karl Marx)
  „Când ne va veni rândul, nu ne vom deghiza terorismul”. (Karl Marx)
  „Noi purtăm război contra tuturor ideilor proeminente de religie, stat, țară, patriotism”. (Karl Marx)

  Cum este posibil acest lucru la nici 30 de ani dela prabusirea sistemului politic comunist ?

  Cum ar fi reactionat Uniunea Europeana si nobilii cavaleri intelectuali liberalo- maxisti culturali la inaugurarea unei statui a lui Adolf Hitler ? Ar fi vorbit la fel ( parafrazindu-l pe Ion Iliescu ) despre „intinarea nobilelor idealuri ale hitlerismului ” ?

  In ce lume de neinteles traim ? Se spune in Evanghelii ( Matei 13. 9-14 ), intr-un pasaj pe care eu nu cred ca il inteleg total . ca Iisus ar fi grait asa : ” De aceea le vorbesc în pilde, că, văzând, nu văd şi, auzind, nu aud, nici nu înţeleg. Şi se împlineşte cu ei proorocia lui Isaia, care zice: <> .

 20. ” Românii sunt un popor fără istorie, destinați să piară în furtuna revoluției mondiale. Ei sunt suporteri fanatici ai contrarevoluției și vor rămâne astfel până la extirparea sau pierderea caracterului lor național, la fel cum propria lor existență, în general, reprezintă prin ea însăși un protest contra unei mărețe revoluții istorice. Dispariția lor de pe fața pământului va fi un pas înainte.”

  Karl Marx și Friedrich Engels, OPERE COMPLETE, vol. 8, pag. 229

  • Ghinion!

   Până una alta taraba lui Marx a crăpat iar România ebine merci scăotă cumva din infernul marxist . E drept că umblă încă împleticită, îi atârnă o ureche și e plină de julituri, dar a supraițuitși se reface.În cet dar igur

   Au mai rămas doar nisște ratați disperați care se smiorcăie cu muci sperând ca victoria revoluției mondiale prorocită de Marx să vină cumva printr-un miracol. „Miracolul” însă nu se va produce..
   Miraolele țin de resortul obscurantiștilor. Toate prorocirile lui Marx au un element comun: eșecul. Așa cum n-a bunghit-o cu victoria proletariatului (care iată că dispare) era pe lângă și la aia cu românii.

   Sigur că speranța nu v-o poate lua nimeni, deci vă recomand cu căldură răbdare și tutun…

   • Literatura și limba română vor fi și la bicentenar literatura și limba română.
    Unde sunt azi miile de profesori, dascăli comuniști români care au predat în epoca de piatră naţionalcomunistă autohtonă „societatea socialistă multilateral dezvoltată” a titanului de la Scornicești? Noul președinte al Academiei și mulţi membri „vechi” ….. ? Naţionalismul izolaţionist d â mboviţean secular…. …

 21. Junker face un gest normal, lumea noastră ar fi fost una a exploatării fără ideile lui Marx. El sigur e un capitalist get-beget dar față de ideile de echitate socială are probabil respect. Reiau o idee: „Ideile lui Marx adaptate lumii de astazi sunt mai necesare ca oricând. O lume în care 1%. din populație deține 99% din averea globală nu este o lume justă, de aceea este atât de actual Marx și ideile sale! Acolo unde capitalismul cu instituțiile sale (sist. bancar, politic, religios, militar….) n-a reușit să creeze o lume echitabilă, vor veni adepții idolilor lui Marx să rupă jugul economic social și cultural!”

 22. Capitalismul este cel mai criminal sistem, a omorât numai în ultimii 10 ani peste 200 de mil. de oameni prin blocarea accesului la medicamente pentru niște boli tratabile, precum malaria, holera sau febra galbenă și asta fiindcă din considerente „umanitare” acei oameni n-au putut plăti medicamentele!

 23. Karl Marx, ingineria sociala comunista si societatea civila de la noi

  „Marx isn’t responsible for all the atrocity his alleged heirs have to answer for.”
  Jean Claude Juncker
  ( The President of the European Commission.)
  Trier, Germania, 2018

  Recenta inaugurare a statuii lui Karl Marx de la Trier de catre presedintele Uniunii Europene , Claude Juncker, a fost comentata si de unii reprezentati ai societatii civile de la noi.
  Sorin Ionita, partener fondator la EFOR ( Expert forum ) si editorialist pe Contributors.ro (http://www.contributors.ro/author/sorin-ionita/?bio ) a reactionat in stilul sau amiguu si trivial ( Sorin Ionita – Un pipi de protest pe junckerul Marx ) recunoscand rolul lui Marx in filozofie, dar minimalizand rolul lui in istorie , exact ca presedintele Uniunii Europene :

  ” Cât despre Marx însuşi, e cazul să punem punct unor polemici care se duc în cadre aiurea. Da, Karl Marx e important ca etapă în istoria filozofiei sociale europene(s.n.), pentru cine o studiază temeinic. Dar dacă n-ar fi fost regimurile politice care l-au revendicat ulterior (s.n.), el rămânea un alt scriitor german cam greoi, impenetrabil, din sec XIX, cum sunt atâţia alţii. Profet cum zic unii o fi fost, doar că profeţiile lui “ştiinţifice” s-au cam infirmat în realitate.”
  ” Şi, paradoxal, tocmai de latura asta de pamfletar (?!- parca era denumit filozof – s.n.) chemând la ură de clasă şi violenţă socială, de unde i se trage celebritatea, încearca Juncker (şi mulţi alţi apologeţi) să-l văduvească, prezentandu-l ca pe un oarecare filozof între alţii.”

  Solutia „civica” propusa , la fel de profunda ca si titlul articolului , tine de preferintele personale ale autorului si urmeaza un trend la moda , respectiv degradarea limbajului si mesajului public :

  ” Ca atare, dacă mi se permite un mic Pussy Riot ( s.n.) de Bucureşti, vă încurajez la o delicată nesupunere civică sub formă de pipi post-comunist la baza soclului ( n-ar strica si injuratura ) , dacă aveţi drum prin frumosul Trier.”

  Dincolo de Pussy Riot ( de gustibus non-disputandum ) , delicata „nesupunere civica” propusa de autor este un fel de protest „cainesc” , respectiv o forma de anarhism pueril, pentru care militeaza un segment vizibil al societatii civile de la noi :

  ” Nivelul maxim de isterie a fost însă atins în momentul cînd una dintre protestatare a apărut cu un tricou pe care era scris mare: „Mă p.. pe el de vot”. Ei bine, aici spiritele s-au înferbintat pentru că a fost atins unul din „elementele sacre” ale democraţiei de duminică. S-a intrat în „sfînta sfintelor” nepermis. ”
  Vasile Ernu – Proprietatile politice ale pi……..
  http://adevarul.ro/news/politica/proprietatile-politice-pi…….-1_538441b20d133766a809ba1d/index.html
  „Susţin acest boicot, sau susţin orice, mergeţi la vot, certaţi-vă cu comisia, aruncaţi cu confetti, faceţi ce vreţi voi în ziua de vot, dar amintiţi-vă un lucru: cînd rămîneţi doar cu dreptul de vot şi nu mai aveţi niciun alt drept – la sănătate, la educaţie, de băut apă curată din pămîntul tău – atunci mă p.. pe dreptul ăla la vot, deci nu mai contează.”
  Costi Rogozanu
  23 mai 2014, Libraria Bastilia: o dezbatere despre polemicile declanșate de #grevacetateneasca cu Elena Calistru, Victoria Stoiciu, Florin Iaru, Sorin Cucerai, Mircea Kivu, Vasile Ernu, Mircea Toma.

  Ceea ce eludeaza publicistul Sorin Ionita definindu-l pe Marx drept „pamfletar” ( ?!) desi il recunoaste drept filozof „cam greoi”, este faptul ca opera lui Marx a pus bazele celei mai sinistre inginerii sociale din istorie ( s-a scris inclusiv despre schizofrenia marxista ! ) care dorea sa schimbe din radacini si societatea , si natura umana .
  Adeptii lui au urmat-o ad litteram si cu aceleasi rezultate infricosatoare peste tot unde a ajuns. In cazul particular al Romaniei, sinistrul „Experimentul Pitesti” , nu este nimic altceva decat o punere brutala in practica a unui program total de „schimbare revolutionara a lumii” si de resetare a sistemului de valori politice, culturale, religioase si morale al „dusmanilor poporului”.
  A combate un asemenea cancer social cu metode triviale gen Pussy Riot poate fi o eroare printr-o evaluare superficiala a domeniului, dar la fel de bine poate fi si o diversiune care abate atentia de la gravitatea problemei .
  Ca sa eliminam orice dubii , „pamfletarul” Marx si marxismul a fost predat pana la saturatie in facultatile de stiinte sociale de la noi pana in 1989 , dar profesorii au omis cu grija radacile ascunse ale doctrinei, exact cum ” Steaguri pe turnuri” a lui Makarenko si celebra lui „pedagogie” vorbeau despre orice , numai despre bataile si torturile administrate „pedagogic” in toate inchisorile bolsevice, nu.
  Ceea ce in timpul comunismului profesorii de la facultatile de stiinte sociale au omis sa spuna despre esenta criminala a marxismului si ceea ce eludeaza publicistul Sorin Ionita acum , poate fi citit in celebra carte a pastorului Richard Wurmbrand :

  Richard Wurmbrand – Marx si Satan.pdf by Paolo Constantin on Scribd
  https://www.scribd.com/document/330428854/Richard-Wurmbrand-Marx-si-Satan-pdf#from_embed

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Sorin Ionita
Sorin Ionitahttp://www.expertforum.ro
Paleo-liberal (adica din soiul cel vechi) Partener fondator la EFOR (www.expertforum.ro) think tank independent Citeste si preda teorii ale dezvoltarii si sectorului public Consultant pe reforma institutionala si descentralizare in Europa de Est si Balcani

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro