joi, mai 30, 2024

Plagiatorul Ponta, mahalaua pesedista si proximitatile maculante (Updated)

E bine că atunci când glumă se îngroaşă, să luăm aminte la sfaturile celor trecuţi prin multe, mai ales dacă ele nu au deloc conotaţii injurioase ori maliţioase. În cazul de faţă, mă gândesc la efectele întâlnirii de pomină de la Cotroceni. Citez din scrisoarea deschisă adresată de dl Mihai-Răzvan Ungureanu, fost premier al României, doamnei ministru de finanţe Ioana Petrescu:“E un moment dificil şi neplăcut. E cazul să acceptaţi că este inadmisibil să nu îţi poţi susţine propriul proiect. Chiar dacă am convingerea că sunteţi mai degrabă o victima a lui Victor Ponta, care s-a folosit de dumneavoastră, acest lucru nu va scuteşte de responsabilitatea propriilor alegeri. Astăzi, sunteţi pusă în faţă uneia dintre cele mai dificile alegeri din carieră dumneavoastră: să giraţi un Guvern incompetent şi compromis, prin a continuă să ocupaţi funcţia de ministru de Finanţe sau de a demisiona onorabil. Sper că veţi face alegerea corectă!”

Urmarind reactiile publice ale doamnei ministru, constat ca indemnul mai sus citat a lasat-o rece. Nu a catadicsit sa-i raspunda unui stralucit intelectual public al acestei tari. Departe de a exprima vreo urma de regret ori de jena, doamna ministru persevereaza si acuza jocuri politice menite sa o distraga de la patrioticele ei preocupari. In locul auto-analizei, avem auto-victimizarea.

Iată ce are de spus, la randul sau, politicianul mega-plagiator, Omul Nou Victor Ponta, despre situaţia atât de jenantă de luni: “Premierul Victor Ponta le-a transmis miercuri miniştrilor că regretă că a mers luni la Cotroceni pentru a discuta cu preşedintele Traian Băsescu despre reducerea CAS, adăugând că acum a învăţat că atunci ‘când te bagi în cocină, te mănâncă porcii’. Şeful Guvernului a arătat că îi pare rău şi pentru ministrul Finanţelor Ioana Petrescu, care l-a însoţit în vizită la Cotroceni, adăugând că, din punctul sau de vedere a făcut bine că ‘s-a întors în ţara în care doamna EBA şi doamna Udrea se pricep mai bine la economie decât cei de la Harvard’”.

Nu ştiu ce legătură au doamnele amintite cu vădita, învederata incompetenţa a celor doi reprezentanţi ai guvernului în legătură cu subiectul întâlnirii. Esate o tehnică de-acum clasică de deturnare a subiectului. Apoi, doamna ministru Petrescu se reprezintă pe sine, nu Universitatea Maryland din College Park (unde este assistant professor, adică lector universitar încă fără tenure) sau Universitatea Harvard (unde şi-a susţinut teza de doctorat). Sunt convins că este de acord cu mine în această privinţa. Cine sunt “cei de la Harvard”? După ştiinţă mea, doamna Petrescu a fost doctorandă acolo, nu profesoară. Lipsa de elegantă în exprimare (“cocină”, “porci” etc) nu mai trebuie comentată. Un premier, care, în urmă cu doar câteva luni, se adresa unei femei, membră a guvernului, cu apelativul “Fă”, este, oricum am privi lucrurile, un bădăran (în cel mai fericit caz). Victor Ponta este exponentul mahalalei pesediste şi nu pierde nicio ocazie să ne-o reamintească. Citind declaratiile sale, imi revine constant in minte imaginea lui G. Calinescu care scria cu indurerata revolta despre pestilentiul Danubiului ilfovean.

Doamna ministru Ioana Petrescu a fost amuzată de ceea ce ea priveşte drept atacurile care au urmat întâlnirii de pomină de la Cotroceni. Transparenta actului public nu pare sa o framante, chiar daca este o obligatie legala (cum observa Otilia Nutu intr-un excelent articol pe „Contributors”). Dar, mai ales, ea consideră că nu avea nevoie să-şi justifice credibilitatea academică: “Chiar nu am simţit nevoia să îmi dovedesc diplomă de la Harvard într-o întâlnire la Cotroceni”. Problema este că doamna ministru nu pare să fi fost stânjenită că se află lângă un plagiator dovedit, un om care a minţit în ce priveşte propriul doctorat, un infractor academic. Nu este nimic, dar absolut nimic “politicianist” în a notă această situaţie. Absolventa de la Harvard pare să fie total indiferenţă la faptul că este parte a unei echipe condusă de un plagiator care, într-o ţară normală, şi-ar fi dat demult demisia. Că, volens nolens, participa la perpetuarea stării de ne-ruşine în România. Există, trebuie spus, ceea ce numim proximităţi maculante.

Versiunea actualizata si largita a articolului aparut in editia online a ziarului „Evenimentul zilei”:

http://www.evz.ro/plagiatorul-ponta-mahalaua-pesedista-si-proximitatile-maculante.html

https://www.contributors.ro/administratie/breaking-news-studiile-de-impact-pe-legi-sunt-confidentiale/

Update: Iata ca doamna ministru Ioana Petrescu si-a gasit, in fine, aparatori. Nu pe oricine, ci o specialista in drept, cu diploma de la Yale, alta scoala din Ivy League, profesoara la Universitatea Crestina „Dimitrie Cantemir” (condusa de se stie cine, faimoasa Corina Dumitrescu, absolventa de Standford, numita de plagiator ca ministru al educatiei, mai tineti minte?), deputata PSD de Vaslui, Ana Birchall. Unii spun ca si doamna Petrescu preda la acelasi crestinesc asezamant pesedist. Recomand o recenta postare a lui Ioan T. Morar:

http://blog.itmorar.ro/doamna-de-la-yale-o-apara-pe-donsoara-de-la-harvard/

Distribuie acest articol

49 COMENTARII

 1. Referitor la postarea D-voastra anterioara, nu sunt de acord cu opinia D-lui Aligica care sustine raul facut, in mod incomensurabil, comunitatii de studenti, profesori si profesionisti romani din Occident.
  Cei care nu gireaza guvernul Ponta si fac distinctia intre adevar si impostura (in general) si intre activist si tovaras de drum (in speta) nu vor avea sistemul de valori alterat. In ceea ce-i priveste pe sustinatorii naturali ai peronismului balcanic, mancurtizarea este perpetua si absoluta: prezenta D-nei Petrescu a fost de rau augur la bun inceput (a se vedea macularea facuta Universitatii Harvard de catre trusturile media ‘de bine’), iar cand a devenit victima (ori, mai bine zis, s-a transformat in victima), patalamaua americana ‘reprezenta’ stampila Casei Albe.

  Dezolant nu este ca D-na ministru Petrescu, profesor asistent (fara tenure) al University of Maryland, gireaza un prim-ministru plagiator si mahalaua politica damboviteana. Dezolante sunt insa 2 tragedii. Una este colectiva, a celor care cunosc adevarul si chiar il rostesc (se pare ca si asta ar trebui interzis) si care stiu ca Arturo Ui cu tableta (spre a-i parafraza pe N Buharin si B Brecht) nu se va opri aici. Alta este personala si este chiar a D-nei Petrescu, care, dupa aproape doua decenii de munca (onest vorbind) la Wellesley College, Harvard si Maryland alege sa isi suspende activitatea la catedra si sa-si marcheze cariera universitara (probabil nu in mod grav, insa in mod cert iremediabil) cu ‘episodul pontocratic’. Pacat.

  http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-17692771-cazul-citre-vremea-cenzurii-elan.htm

  PS: @Petre Opris
  Intrucat am vazut la comentariile articolului anterior ca sunteti interesat de partea initiala a biografiei D-nei ministru, sper ca acest interviu va va raspunde la nelamuriri. Cu toate acestea, nu consider ca originea sociala (sanatoasa ori nu) are vreo relevanta pentru Wellesley College, Harvard sau Maryland. Metodologic (si deontologic), acesta cred ca ar fi fost punctul corect de plecare pentru analiza competentei profesionale. Nu insa punctul de oprire.
  http://www.one.ro/auxiliar/ioana-petrescu-ministrul-de-la-harvard-12875703

  • Unfragment din declartiile d-rei ministru: „Asta mi-e cel mai greu de când am venit aici. Oamenii fac lucruri la comandă şi nu ştiu să-ţi explice de ce, care e logica lor”. Mi se pare extraordinar, prin prisma prestatiei de la inceputul saptamanii.

  • Referitor la postarea D-voastra anterioara, nu sunt de acord cu opinia D-lui Aligica care sustine raul facut, in mod incomensurabil, comunitatii de studenti, profesori si profesionisti romani din Occident.

   De acord, mocofani există pretutindeni, în proporție mai mare sau mai mică. A idealiza comunitatea românească din Occident și a o pune în ramă e o alegere nefericită.

 2. Cred ca Vlad Zografi a observat genial simbioza cuplului Ponta-Petrescu atunci cand spune ca Ponta s-a folosit de diploma ei (ca a lui e nula) iar Petrescu s-a Ponta(t); a luat virusul mitomaniei si nerusinarii. Declaratiile date de Petrescu de dupa intalnire sunt congruente cu ale plagiatorului. Nu e posibil sa spui, stiind ca toate lumea a vizionat desertaciunea celor doi, ca intalnirea a fost politica in contextul in care Basescu chiar ii avertizeaza in timpul intalnirii ca ei sunt cei ce folosesc lozinci politice si ca subiectul e tehnic, lucru stiut dealtfel de toata lumea ca doar acesta a fost anuntul oficial al subiectului intalnirii. Dar doamna Petrescu, cu virusul Pontac in plina actiune, ne ia pe toti de prosti autovictimizandu-se si acuzandu-l pe Basescu de exact atitudinea pe care ea si simbiotul ei au manifestat-o din plin.

 3. Domnule Profesor Tismaneanu,
  Va mirati ca indemnul dlui MRU a lasat-o rece pe ministreasa. Nu ati vazut clipul cu intrevederea de la Cotroceni? Ce ocheade cu subantelesuri si chiar aproape chicote isi trageau ce doi, ce copios se amuzau la intrebarile, dealtfel mai mult decat pertinente, ale Presedintelui?
  Definitiv, aceasta tinara ale cu totul alte talente decat cele necesare unui Ministru de Finante.
  Regret s-o spun dar nu am vazut pe chipul sau maturitate in gandire, modestie, interes pentru subiectul discutat, hotarare, discernamant sau alte elemente ce mi-ar fi confirmat ca persoana respectiva intalneste cerintele functiei afisate.
  Ce diferenta enorma intre MRU si aceasta fifitza! Nici nu este de mirare tratamentul ce i l-a administrat, asa cum a dovedit si fata de Presedinte. Eu inca nu am auzit de cineva de la PSD care sa-si dea demisia indemnat de onoarea sa proprie, ba din contra, nu au stiut cum sa faca mai bine pe niz-naiul, cu multa nesimtire si impertinenta.
  Parerea mea este ca aceasta „personalitate” a fost creata in laboratoarele secrete ale PSD-ului pentru a servi intereselor partidului la momentul potrivit. Cunosc destul de bine Institutiile de Invatamant americane si stiu ce cheltuieli implica tuition, cazarea, si alte activitati specifice studiului la zi intr-o astfel de Universitate pentru a fi inselat ca ilustra anonima, absolventa a Liceului Mihai Viteazu, a reusit sa obtina imediat o bursa integrala si cu plata a doar $500 pe luna putea satisface masa, casa, rechizite, activitati sociale, culturale, etc. si nu oriunde, ci in citadela universitara a Bostonului.
  Nu stiu cum avea asa o aplecare spre finante publice si s-a lipit de Wellesley College, faimos pentru Artele Liberale, in nici un caz o disciplina tehnica cum ar fi cea de finante.
  Ce vibratii a putut transmite tanara Guvernului roman ca imediat la venirea in tara sa fie cooptata Ministru plin…si asta chiar fara a demonstra vreo experienta anterioara nemaipomenita in domeniul finantelor.
  Din experienta vietii de pana acum pretind sa am capacitatea sa recunosc o valoare atunci cand vad una dar in namolul PSD-ului nu vad nici un diamant.

  • Cu $500/luna nu acoperi nici macar cazarea, asta daca vrei sa stai la o distanta rezonabila de campus. Cu mancarea e mai simplu, probabil domnisoara a mancat ceea ce mananca si acum, iar produsul este inca gratuit. :)

   • Iar preţul minim al hranei ajunge lunar la 500-550 de dolari, asta dacă nu cumva vrei să mănânci prin restaurante şi cafenele.

 4. Şeful Guvernului a arătat că îi pare rău şi pentru ministrul Finanţelor Ioana Petrescu, care l-a însoţit în vizită la Cotroceni, adăugând că, din punctul sau de vedere a făcut bine că ‘s-a întors în ţara în care doamna EBA şi doamna Udrea se pricep mai bine la economie decât cei de la Harvard’”.

  Și totuși o țară întreagă a putut viziona cum chiar doctoranzii de la Harvard pot da cu oiștea în gard la modul stelar. D-na Petrescu ne-a lăsat impresia că ar fi mai degrabă beneficiara unui program de genul No child left behind decât doctorand în taxe.

  Aparent, mama d-nei Petrescu s-ar fi opus revenirii in țară a fiicei sale și deciziei de a accepta (inițial) postul de consilier al PM. Așadar, rămânem la concluzia lăutarului:

  Cin’ n-ascultă de părinți,
  Plânge cu lacrimi fierbinți,
  Eu una n-am ascultat,
  Și numai de rău am dat!

 5. Lasati politicienii sa faca politica, dle Profesor! Daca a dv colega, Mme Petrescu, a ales sa intre in joc, nu e un exemplu de urmat. Daca dl Ungureanu a ales sa faca publica o scrisoare e pentru ca dlui e mai mult politician decat intelectual public, iar daca dl Aligica a punctat defectele actualei administratii, asa cum se intrevad in urma intalinirii, e pentru ca domnia sa vede intotdeauna o jumatate a paharului. Dv spuneati ca sunteti hipermnezic. Intr-o perioada preelectorala sunt de asteptat masuri cu substrat electoral. Si MRU le anuntase in preascurtul sau mandat. Cand Presedintele clama ca sunt bani pentru salariile marite ale profesorilor nu am vazut niciun rand cu calcule matematice. Nici atunci cand tot dumnealui anunta pensionarii ca le-a mai dat 2% din bugetul administrat de dl Boc. Efortul financiar era in ambele cazuri comparabil si tot perioada electorala era. Nu spun asta pentru a-i scuza pe actualii potentati, ci vreau sa arat ca e un joc politic, initiat de masura dlui Ponta si a dnei Petrescu. Va steptati sa fie dlor chemati la Cotroceni ca sa ofere calculul resurselor ?! E expert presedintele in macroeconomie ?! Un astfel de calcul se face in prealabil, cu centura de siguranta a FMI, la televizor se taie pamblica. Asta a facut de data asta Basescu, nu Ponta, cum si-ar fi dorit.

  • Un presedinte ne este neaparat necesar sa fie expert in macroeconomie. Tocmai din cauza aceasta Institutia Prezidentiala este populata de consilieri pe anumite probleme. Nu toata lumea este Ceausescu. In privinta FMI-ului poate reusiti sa va informati ca nu au fost convinsi
   de explicatiile delegatiei noastre conduse de D-ul Ponta si D-na Petrescu. Iar in privinta lui MRU , stimata doamna ar fi bine sa va mai interesati de studiile sale, de facultatile din Europa unde este sef de comisii pentru doctorate, de facultatile din Europa unde este profesor asociat.
   Cred ca este o diferenta intre cei ce au demonstrat ceva si cei ce au de demonstrat. Recunosc ca sunt de dreapta si stanga nu a reusit sa ma convinga pana acum. Este adevarat ca si dreapta mai are mult de munca. Numai bine.

   • Vasile,
    Nu faceam referiri la corectitudinea sau sustenabilitatea masurii cabinetului plagiatorului, ci la jocul politic initiat de acesta prin masuri electorale si castigat de Basescu la televizor.
    Iti raspund totusi in continuare, punctual :
    Desi nu sunt specialist, mi-e clar ca exista prea multi parametri ce pot fi modificati prin reducerea CAS la angajatori, care la randul lor induc modificari in sistem pentru a putea expedia in cateva minute calculul rentabilitatii. Un model de calcul ar putea fi urmatorul : reducerea cu 5 puncte procentuale duce la un profit mai mare, care va fi impozitat. Cum impozitul pe profit reprezinta pentru angajator bani pierduti, prima optiune a acestuia este reinvestirea in cuantum cat mai ridicat. Reinvestirea se poate face fie in utilaje, a caror productie da de lucru altor firme, fie prin cheltuieli de personal, adica angajari sau marirea lefurilor. Toate insa duc, in final, la incasari marite la buget. Rezulta ca gaura aia, presupusa aritmetic de 1%, creata prin reducerea CAS, nu va fi chiar atat de mare, dar mi-e imposibil mie sa-i apreciez exact valoarea. Si sunt convins ca nici Presedintele nu e in stare. O fi presedintia populata de consilieri, dar chestiile si expertizele tehnice se rezolva in bucatarie, nu in salon. Corecte ar fi fost solicitarea si inmanarea in avans a documentatiei aferente si evitarea, in timpul intalnirii, a cuantificarii cunostintelor de specialitate a interlocutorilor. Mai ales de catre nespecialisti.
    Nu e nevoie sa fii artagos. Cunosc faptul ca expertii FMI s-au lasat greu convinsi de oportunitatea masurii respective, datorita iminentei unui deficit bugetar marit. Insa erau de acord cu relaxarea fiscala la angajator ca stimul pentru angajari. Iar mediul de afaceri, desi cu rezerve, era de acordd cum asura.
    Studiile si realizarile dlui MRU sunt irelevante in context. D-lui a emis acea scrisoare din pozitia sa de candidat la prezidentiale, iar nu ca urmare a vreunui studiu de impact facut cu doctoranzii domniei sale.
    Eu nu te recunosc ca fiind de dreapta. Desi, poate nesustenabila, masura dnei Petrescu e una de dreapta, in orice caz mult mai de dreapta decat marirea pensiilor, nasita de presedinte in 2009. Traian Basescu este un lider politic cu viziuni profunde de stanga, centralizatoare, cu mentalitate de musuroi, de furnicar in care conteaza doar regina. Ca se cearta cu Iliescu si Nastase si acum cu Ponta nu ma impresioneaza: mai ales corbii de stanga isi scot ochii intre ei.

    • Afirmaţiile şi demonstraţia dumneavoastră economică sunt logice şi pertinente. Subscriu întrutotul la acestea.

 6. Diavolul se ascunde în detalii…și e pretutindeni, și la observator și la cel observat.
  La Cotroceni s-a depășit cadrul constituțional al abordării subiectului. Desfășurătorul constituțional al întâlnirii trebuia să fie următorul:
  1. Președintele cere lămuriri despre problema abordată. Fără ingredientele care i-au făcut gloria publică…
  2. Premierul îi răspunde că e o lege a guvernului votată masiv de parlament, deci e o măsură decisă politic și argumentele în favoarea ei sunt …în decizia fiecărui parlamentar, sigur nu sunt toate aceleași și îi e imposibil să explice care ar fi argumentele ….pe care să le extragă pentru a-l convinge și pe președinte. Decizia, în astfel de situații e exclusiv politică și la nivelul președintelui. După ce decizia politică devine lege guvernul trebuie să facă toate corelările dintre venituri și cheltuieli.
  3. Întâlnirea se termină

  Orice abatere de al acest parcurs constituțional …dă naștere la detaliile dragi…și observatorilor și celor observați, că nu mai știi unde e diavolul ascuns…ubicuu.

  Un detaliu esențial creat de Ponta. A luat ministrul de finanțe lăsând impresia că vrea să exceadă cadrul constituțional și să facă o consultare economică. Este stilul lui de a crea aparențe care să- l arate foarte preocupat de orice problemă a țării, deși, după toate antecedentele comportamentale, e de o superficialitate înspăimântătoare. E ca gâsca, în apă…nimic nu-l udă…,deși comportamentul său politic e tipic …șobolanilor…Soarta a creat în el comportamentul ideal pentru supraviețuirea politică …cel de șobolan-gâscă. Nu are încă clasa lui C.Gușă, dar soarta îi e favorabilă (nu știu de ce MeReU îmi vine în minte seara plăcută a lui Geoană din 2009).
  Deși atitudinea politică a lui Ponta la întâlnire a fost conform Constituției, prezența ministrului de finanțe care i-a făcut jocul praf. Opinia publică știa că Președintele supra interpretează atribuțiile sale, dar dacă tot a venit și un specialist mult lăudat haide să-l vedem la treabă… Ce a ieșit s-a văzut…s-a mai năruit o speranță că vor apare oameni competenți în locul…nulităților convenabile care distrug țara…

 7. Vedem cat de periculos este acest PSD, matura cu un doctorat la Harvard…..uimitor cat de repede au asimilat-o pe Dna Petrescu, numai ca aici am o rezerva serioasa privind „materialul” Dnei Petrescu.
  Aici punem vesnica intrebare daca oameni competenti pot ajuta Romania sa scape de acest cancer generalizat care este clasa politica romanesca.
  Am un baiat nascut ca si dna Petrescu in 1980, a absolvit o facultate buna la Cluj si lucreaza la o multinationala in Brasov.
  I-am propus glumind, evident pentru ca-l cunosc bine, sa intre in politica romanesca si mi-a raspuns ca prefera multinationala cu oameni destepti(multinationala care contra unui salariu onorabil in Romania, ia pielea de pe angajati!!) decat sa intre mizeria din politica romanesca.
  Cum sa schimbam atunci Romania ?!

 8. Comportamentul …șobolano/guzganic e dominanta politicii românești, cu fluctuațiile inerente date de apetențe în plus spre reptilism, chiar la limită …varanism…Foarte rar am văzut comportamentul tip…gânsac…(în special la vreo trei premieri și unul mai mic), dar șobolan-gâscă și …premier e o …premieră ( nu vă gândiți la o femeie. Mai aveți timp…dacă timpurile or mai avea răbdare cu ea…. Ce mărturisiri vom…citi!).

 9. @ Klamm
  Mă pregăteam să scriu un comentariu, după ce am citit articolul foarte bun şi trist, în acelaşi timp, al domnului profesor Vladimir Tismăneanu, când am văzut P.S.-ul din comentariul dumnevoastră. Cum se spune pe româneşte: Gând la gând cu bucurie!
  În copilărie eram întrebat de oameni bătrâni, pe care nu îi cunoşteam, astfel: „Al cui eşti şi ce vrei să faci când te vei face mare”.
  În urmă cu doi ani, când am ajuns la Woodrow Wilson Center (Washington, DC), am fost întrebat deseori „Ce-ai făcut şi ce doreşti să faci în continuare”.
  Sunt două filosofii pe care încerc, sunt forţat de împrejurări, să le adaptez la viaţa personală. Craiova, locul unde am copilărit, era în anii ’70 un oraş în plină dezvoltare industrială. Cu toate acestea, bătrânii care mă întrebau „al cui eşti” ştiau, pe căi pe care eu nu le cunosc, multe familii din oraş. Întrebarea respectivă se referea în esenţă la modelul de caracter pe care îl vedeam în familie, nu la cunoştinţele teoretice şi practice pe care le dobândeam la un moment dat în şcoală. În SUA, o întrebare de acest fel nu se pune oricărui cercetător (istoric, în cazul meu) care ajunge pentru prima dată în contact cu o altă cultură şi civilizaţie. Doamna care m-a primit în gazdă la Washington a început să discute cu mine despre chestiuni de familie după câteva zile, nu imediat. Primele mele explicaţii au fost despre ce anume am făcut şi doream să realizez în continuare, după ce voi termina cercetarea în arhivele americane. Ulterior ne-am împrietenit şi am discutat despre familiile noastre.
  În concluzie, interesul meu pentru a afla cine sunt părinţii domnişoarei ministru face parte dintr-o curiozitate legitimă, pe care am căpătat-o în copilărie. Aşa am văzut că procedau bătrânii oraşului, întrebând „al cui eşti?” pentru a afla ce hram porţi, ce fel de caracter are şi va avea copilul pe care îl aveau în faţă. Înţeleg faptul că este o chestiune subiectivă, însă modele în viaţă se preiau în primul rând din familie.
  Întâmplător, ieri am aflat că există domnişoara ministru a scris iniţiala tatălui său (M.) într-un CV de la o universitate americanăîn Bucureşti. În paralel, am descoperit existenţa domnului profesor universitar dr. Marius Gabriel Petrescu şi, doar de pe internet, am aflat următoarele date: director general al Oficiului Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat; director al Consiliului pentru Studiile Universitare de Doctorat (Universitatea „Valahia” din Târgovişte); director general administrativ la Universitatea Petrol-Gaze din Ploieşti; profesor şi la Universitatea Vest din Timişoara (2010); membru al Asociaţiei Generale a Inginerilor din România, al Asociaţiei Române de Tribologie şi al Asociaţiei Române de Mecanica Ruperii; căsătorit cu Gabriela-Elena Petrescu, secretar general la Oficiul Român pentru Adopţii (noiembrie 2010). Interesant este şi un comunicat emis de Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca în vara anului 2011, în care numele directorului general al Oficiului Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat apare alături de cel al generalului (r.) prof.univ.dr. Gheorghe Toma (prorector al Academiei Naţionale de Informaţii), conf.univ.dr. Mireille Rădoi (profesoară la Academia Naţională de Informaţii şi directoare a Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” din Bucureşti) ş.a.m.d. Se pare că am greşit cu arborele genealogic al domnişoarei ministru, aceasta neavând origini cu Piotr Gonciaruk, dar tare mult miroase a servicii secrete prin CV-ul său ascuns.
  În ceea ce-l priveşte pe Piotr Gonciaruk (Petre Petrescu), am mai aflat ieri faptul că fata sa, Svetlana, rezultată din relaţia conjugală cu Emilia Milco, a fost înfiată de Corneliu Bogdan (soţul Emiliei, din septembrie 1949), iar la data trecerii sale în rezervă, cu gradul de general-maior (iulie 1962). Piotr Gonciaruk locuia undeva pe Bd. Păcii din Bucureşti. Pensionarea sa a survenit câţiva ani mai târziu, posibil după un serviciu mai liniştit în cadrul companiei „TAROM”. Se poate observa faptul că, deşi relaţiile din familie au fost destul de zbuciumate, oamenii aceştia au avut grijă de copiii lor.
  Cu cele mai bune gânduri, P.O.

  • Corrigenda:
   Întâmplător, ieri am aflat că domnişoara ministru a scris iniţiala tatălui său (M.) într-un CV de la o universitate americană.

  • @Petre Opris

   Va multumesc pentru raspuns.
   Cunosc foarte bine ‘rationamentele’ de tipul „Al cui eşti şi ce vrei să faci când te vei face mare?” ori „Ce hram porti?” si stiu foarte bine ca sunt acceptate de majoritatea populatiei ca facand parte esentiala a raporturilor sociale. Ceea ce am vrut sa spun este ca nu consideram ca fiind relevante pentru stabilirea competentei profesionale, cu atat mai mult in cadrul sistemului universitar american de varf.
   Pe de alta parte, inteleg astfel de evaluari cand vine vorba de ocuparea unei functii publice (eg ministru ori inalt functionar) sau politice (eg presedinte de partid). Dar chiar si asa, ele trebuie reduse la un minimum si trebuie sa se focuseze asupra unui potential de scurgere a informatiilor catre un agent intern (grup infractional organizat) ori extern (putere straina). Granita este foarte subtire si nu am niciun dubiu ca, in 25 de ani, au existat persoane considerate indezirabile din cauza originii sociale, etnice ori a opiniilor (spre a cita din art.4 alin. (2) din Constitutia Romaniei).

   Cat priveste speta curenta, sunt de acord ca structurile fostei Securitati au ramas in putere, atat politica, cat si financiara. Daca D-na Petrescu este ruda cu M Petrescu, atunci informatiile sunt, in mod cert, de interes public. Asta nu inseamna ca D-na Petrescu a ‘fost pregatita’ in tot acest timp, asa cum s-a sugerat in alte comentarii. Dimpotriva, ar fi mai grav daca parintii D-iei sale au fost recomensati cu functii publice pentru munca sa ca ministru.
   Avand in vedere ca ORNISS-ul este, din cultura mea generala, o institutie militara, nu cred ca va va fi foarte dificil sa aflati informatii despre D-l M Petrescu ori despre prim-ministrul care l-a propus in functie sau modul in care CSAT a avizat numirea sa. :)
   http://www.orniss.ro/ro/conducere.html

   Nota editor: Stirea privind o eventuala legatura de rudenie a doamnei Petrescu cu M. Petrescu este falsa. http://vasilacheadrian.wordpress.com/2014/07/18/ioana-petrescu-nu-este-fiica-lui-marius-petrescu-directorul-general-al-orniss/

    • Sunt de acord cu dumneavoastră în toate privinţele şi mulţumesc editorului pentru infirmarea ipotezei de care am enunţat-o. Cercetarea mea în această direcţie se încheie aici.

   • @P.Opris
    dupa ce am dat un „google” scurt am gasit doua informatii contradictorii si anume este vorba de alis-ul lui Piotr Gonciaruk .
    Acesta este fie Petre Petrescu ,fie Petre Popescu.Cautati si va veti convinge.
    Personal inclin catre varianta Petre Popescu (apare mai des si in articole care aparent mai bine documentate/detaliate).De asemeni „popescu” este un pseudonim arhicunoscut in Romania ,sre deosebire de „Petrescu”.
    Sunteti sigur de ce-ati scris mai sus?

    • Da, sunt sigur de numele Petre Petrescu. Am utilizat documentele existente la Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii şi în arhiva SRI. În privinţa persoanei menţionate de şeful Legaţiei SUA de la Bucureşti, acesta a fost menţionat într-un document pe care l-am văzut personal şi fotografiat la College Park (Maryland, USA) – unul dintre sediile Arhivelor Naţionale ale SUA. Într-adevăr, documentele respective nu pot fi găsite cu „google” sau „yahoo”. Sper să pot publica în România, într-o bună zi, articolul pe care l-am finalizat deja de câteva luni (inclusiv aparatul critic aferent).

 10. Numai acceptarea unei functii de ministru platita undeva la ~1000 eur de catre un absolvent de Harvard este dubioasa. Intr-adevar, duduia nu intelege ca cei de la putere s-au folosit de ea. Aparent dansa se inscrie intr-un pattern, la noi ploua cu doctorate in randul bugetarilor din motive simple : doctoratul e o „investitie” care se recupereaza ulterior din salariu, functii, etc. Ca asa functioneaza la noi sistemul bugetar … Cand ai insa Harvard, parca ar trebui sa tintesti mai sus, altfel, puteai lua doctoratul pe la Arad, ca toti politicienii nostri agramati…
  Nu vreau sa fac o mare filosofie acum, un om care are o diploma trasnet trebuie sa stie ca acea diploma este o conditie necesara dar nu si suficienta pentru a accede la marea performanta. Inteleg sa faci politica la 50 de ani, dupa ce ai dovedit ca diploma nu a fost o simpla intamplare, nu e normal ca lupii tineri si dornici de afirmare sa o faca pe spatele finantelor unei tari…

  Din pacate la noi, d-na ministru pare sa faca o confuzie majora si sa creada ca a avea acea diploma este o garantie a valorii absolute care iti permite sa iti dai ochii peste cap la orice intrebare, chiar si la cele de un elementar bun simt.

  Mai degraba dansa este o continuatoare a unui tip de gandire comunista. Pe scurt, comunistii, nu stiu daca in mod voit, au reusit totusi marea „performanta” de a decupla valoarea inchipuita de valoarea dovedita. Toti oamenii care aveau un motiv sa se creada valorosi, fie ca erau niste analfabeti cu functii in partid, dar chiar si intelectuali cu diploma, puteau sa isi lase imaginatia sa zburde oricat si in afara de propriul bun-simt, nimic nu ii putea impiedica sa se creada infinit competenti. Pentru ca daca propria compententa nu confirma in practica, puteau sa dea vina pe sistem. Azi, cand valoarea trebuie dovedita, acei oameni au devenit pur si simplu opnostalgici si prin actiunile lor seun in diferite grade de inconstienta concurentei, pietei, adica cea care ne da valoarea adevarata. Acea capcana a societatii de atunci care nu a iertat pe nimeni, ramane inca deschisa si se manifesta in diverse moduri.
  De la etrna carcoteala romaneasca, la diplome cumparate „ca sa fie”, pana la ministresa cu Harvard care, cand e vorba sa dovedeasca ceva, se ascunde dupa fustele unui politruc plagiator …
  Dansa ar trebui sa fuga cat mai are timp. Tineretea e o scuza pentru alegerile proaste sau naivitatea de a te alatura unui partid de borfasi. Nu contest acum bunele sale intentii, beneficiaza de la mine de prezumtia de nevinovatie, numai ca lucrurile nu par sa mearga asa cum a ales dansa. Toti mai gresim, insa a persista in greseli elementare la nivelul la care vrea dansa sa joace, se va dovedi in scurt timp inadmisibil pentru ea, oricat suport politic si mediatic va primi.

 11. Nici daca cistigau guvernarea in 2012 maimutele (din Planeta Maimutelor), nu as fi crezut in posibilitatea dez-intelectualizarii intelighentiei romanesti, incit ea sa adopte balacareala politicianista, la care este supus un intelectual, care in naivitatea sa – credea ca poate schimba ceva in economia romaneasca.
  Este dezastruos pentru Romania, ca intelectualii au devenit pseudo-politicieni, atacindu-se intre ei, in loc de o analiza tehnica-economica a propunerilor si viziuniilor economice.In loc de a opune unor erori sau insuficiente programatice, propria viziune si proiecte economice, au adoptat tabere politice, deasupra carora se rasfata in a balacari ,,opozitia intelectuala” . Intelectualii au politizat pina si economia (desi stiinta economica nu are culoare politica)in loc de a construi propriile alternative pro-active la erorile imputate celor care activeaza in domeniul economic-administrativ national!
  Cum sa acuzi un economist angajat la guvern, ca GIREAZA pe cineva, cind el este de fapt functionar public?
  Cum sa acuze o intreaga intelighentie romaneasca o persoana care incearca sa faca ceva in economie, chiar daca nu are competenta necesara – fiindca calificarea necesara demontarii postcomunismului economic romanesc – nu este studiata si cu atit mai putin nu s-au construit proiecte in acest sens.
  Atacarea d-nei Petrescu in orice forma, de intelectualii, la fel de ,,tabula rasa” in domeniul „reconstructiei economice si industriale” a Romaniei, este ceva de speriat, dovedind ca nici macar intelectualii, nu mai pot salva Romania de la dezastrul de stinga si de dreapta – careia I-au devenit acum, ,,parte” integranta.

 12. Dialog imaginar la Universitatea Harvard:
  Preşedintele B. Obama: Am înţeles că doriţi să reduceţi CAS-ul cu 5%.
  Ministrul Ioana Petrescu: Da, domnule preşedinte.
  Preşedintele B. Obama: Cum acoperiţi deficitul rezultat din reducerea CAS-ului?
  Ministrul Ioana Petrescu: Avem un studiu în acest sens.
  Preşedintele B. Obama: Vă rog să mi-l arătaţi şi mie.
  Ministrul Ioana Petrescu: L-am arătat delegaţiei FMI în urmă cu o lună de zile, nu are rost să-l vedeţi şi dumneavoastră. În plus, acesta nu este public.
  Preşedintele B. Obama: Cum să aprob aşa ceva dacă nu văd studiul respectiv?
  Ministrul Ioana Petrescu: Vă rog eu din suflet, domnule preşedinte.

 13. Totusi, aceasta lipsa a argumentatiei, cultura repetarii bolnave si a lovirii cu copita a bunului simt se petrece pe aceste meleaguri de 20 de ani si continua sa se evidentieze zi de zi si ceas de ceas.

  Intillnirea asta nu a adus nimic in plus la cultura non-sensului si a non-argumentului.

  Poate doar nivelul e ridicat si poate subiectul e cam arid. Dar in rest:
  – ce sens ce argumente vedeti in modificarea legii achizitiilor publice pentru a evita contestatiile?
  – ce sens si argumente vedeti in modificarea Legii Educatiei prin recenta ordonanta?

  samd.

  Singura deosebire dintre acest non-sens de la Cotroceni si celelalte e nivelul la care s-a produs.

  Aceasta „civilizatie a non-sensului” este realitatea noastra pe urmatorii 20 de ani. „Stupid people!” – Brucan. Ehhhh….

 14. Subiectul se discuta si va face cu certitudine inca multe valuri. Nu am prea vazut insa sa se spuna si ipoteza: relatiile dintre Guvern si Presidentie NU sunt cele normale, colaborarea intre cele 2 institutii NU exista, cele 2 peroane din varful instituiilor sunt ADVERSARI iar razboiul lor creaza de foarte multe ori DESERVICII noua, statului roman, cetatenilor acestei tari.
  TB este vinovat (din punctul meu de vedere este principalul) pentru ca a pus in fata intereselor nationale, inaintea atributiilor pe care le avea, inca din perioada lui Tariceanu propria lupta, ambitiile si interesele personale, interesele PDL-ului la vrea aceea. Un om responsabil cu adevarat nu ar fi facut asa ceva. Acelasi lucru il face si acum.
  Sunt vinovati si adversarii lui (Tariceanu, Ponta etc.), cei care voluntar sau involuntar i-au facut jocul, cei care au considerat ca la un anumit tip de atac trebuie sa raspunzi proportional si folosind aceleasi arme. O explcatie pentru aceasta abordare este aceea ca pana la urma fac parte din aceeasi mare familie a politicienilor romani si asa cum am constatat sunt toti o apa si un pamant!

  • De acord cu dumneavoastră. Degeaba au semnalat diferiţi oameni în 2008 şi 2009 faptul că economia României „duduie” ca motorul unui tractor rămas fără ulei. Atât preşedintele, cât şi prim-miniştri de atunci au avut urechile surde din cauza campaniilor electorale din acei ani. S-au pierdut timp, energii umane şi probabil fonduri financiare importante.

 15. Am o noua teorie:
  Tineti minte povestea caltabosului? Atunci un secretar de stat capabil, dar anonim, a ajuns ministru. Dacian Ciolos a mers chiar mai departe, fiind numit comisar european.

  Teoria mea este ca Ioanei Petrescu i s-a promis un post de comisar european.

 16. Cei care comenteaza prestatia unui ministru fara sa stie despre ce este vorba „in propozitie” (profesional) si mai ales cand mediul de afaceri asteapta aceasta masura,dovedeste lipsa de discernamant, rea intentie si actiune la comanda „celui care a facut atata rau romanilor”. Ce trebuia explicat unui marinar? Nici el nici cei care il apara nu au rusine.

  • Am cateva intrebari pentru dumneavoastra.
   1. Ati vazut videoclipul? Daca da, atunci jena si incapacitatea de a raspunde la niste intrebari simple puse de presedinte sunt MAI MULT DECAT VIZIBILE. Puteau foarte bine sa dea un raspuns coerent, desi pe langa.
   2. O masura economica trebuie fundamentata; in cazul in care nu este, risca sa aiba efecte diametral opuse – vezi cazul accizei pe carburanti, care, in loc sa aduca bani la buget, a facut sa scada incasarile cu 11 mil. euro lunar.
   3. Este o masura buna, dar aplicata contrar legilor in vigoare, care stipuleaza clar ca, in cazul acestor masuri care afecteaza bugetul, trebuie gasite fonduri compensatorii, pentru ca bugetul sa isi pastreze echilibrul. Parlamentul a votat o lege in contradictie cu legile in vigoare; nu este un caz singular, si care arata habarnismul cras al parlamentarilor majoritar PSD.

 17. Condamn hotărât distrugerea, la 17 iulie, a unui avion al companiei Malaysia Airlines în estul Ucrainei, acțiune care a dus la moartea a aproape 300 de oameni, inclusiv 85 de copii si cer tragerea la raspundere a celor vinovati .

 18. Avem un mare talent noi ca popor sa imprastiem firul in mii de fractii, sa deschidem acolade la acolade, sa imaginam si sa construim scenarii. In mod evident inregistrarea de la Cotroceni a oferit pe tava pentru multi autori „munitie”, grasa si suculenta si cu potential mare pe termen macar mediu.
  Dl. Aligica, in stilul propriu si original prin forma a deschis o acolada. Ce idei am mai vazut (sunt convins ca e doar o mica parte) in ultimele zile:
  – politicul prinde in plasa pe oricine ii poate fi util si il transforma in soldat
  – Ioana Petrescu a decredibilizat scolile din strainatate
  – Ioana Petrescu i-a speriat pe americani
  – Ioana Petrescu a stricat imaginea tineretului
  – am aflat cel putin 3 biografii ale d-nei Petrescu
  – oamenii politici abuzeaza de diversele personalitati publice si le fura din capitalul de imagine/background
  – Ioana Petrescu a dat o lovitura intelectualitatii
  – cu ce pile a ajuns Ioana Petrescu ministru
  – dosarul nu o recomanda pe Ioana Petrescu
  – e prea tanara Ioana Petrescu pentru a fi ministru
  – Ioana Petrescu vs. elefantii din Min. Fin.

  Evident ca nu puteau sa lipseasca si opiniile/comentariile care fac viata frumoasa :):
  – Elena Basescu: Pana si eu imi dau seama ca Ioana Petrescu habar nu are de economie
  – CTP: Am văzut un film astă-seară… …e acolo un moment în care Caligula o abuzează temeinic pe o tânără mireasă şi mirele vine revoltat să protesteze, iar Caligula ştiţi ce face? Caligula îl abuzează şi pe el. Nu mai spun ce face la sfârşit, că îi pune şi o viorea într-un orificiu mirelui.
  – T. Băsescu, despre Ioana Petrescu: Această doamnă e bine echipată***
  – Ioana Petrescu: Nu i-am dat studiile pe CAS lui Băsescu pentru că nu sunt publice
  – pantofii purtati de Ioana Petrescu la Cotroceni sunt de firma si costa peste 500 de euro

  Uitam sau ne prefacem ca nu vedem realitatea ingrijoratoare: asa functioneaza „colaborarea” intre 2 institutii cheie ale Romaniei. Nu am vazut multe opinii in acest sens.
  E vacanta, e vara si ne permitem sa batem campii cu gratie si dezinvoltura.

   • E o prezenta insolita in actualul Guvern (si nu numai in acesta). Vom vedea ce va mai urma. Tineri romani scoliti (cu adevarat!) la scoli prestigioase din lume, care sa vina si sa isi ofere expertiza si sa puna osul la munca aici in Romania, care sa ia locul neavenitilor si numitilor politic in posturi extrem de importante reprezinta pentru noi o sansa.
    Ref. pct. 5. Interesant. Nu e imposibil ce sugerati dar nici nu am (eu) elemente suficiente care sa ma determine in acest moment sa imi formez o opinie, nici in ceea ce o priveste si nici in ceea ce priveste tot contextul numirii D-ei in pozitia de MF.
    Daca intr-adevar i-au sau si-a propus aceaste traiectorii, povestea cu imaginile de la Cotroceni si toate comentariile ulterioare nu o ajuta deloc, ba din contra.
    E tanara si are tot viitorul inainte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Vladimir Tismaneanu
Vladimir Tismaneanuhttp://tismaneanu.wordpress.com/
Vladimir Tismaneanu locuieste la Washington, este profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland. În curând îi va apare la editura Humanitas un nou volum cu titlul „Aventura ideilor”. Este autorul a numeroase carti intre care "The Devil in History: Communism, Fascism, and Some Lessons of the Twentieth Century" (University of California Press, 2012), "Lumea secreta a nomenclaturii" (Humanitas, 2012), "Despre comunism. Destinul unei religii politice", "Arheologia terorii", "Irepetabilul trecut", "Naufragiul Utopiei", "Stalinism pentru eternitate. O istorie politica a comunismului romanesc", "Fantasmele salvarii", "Fantoma lui Gheorghiu-Dej", "Democratie si memorie" si "Reinventarea politicului. Europa de Est de la Stalin la Havel". Este editor a numeroase volume intre care "Stalinism Revisited", "The Promises of 1968", "Revolutiile din 1989" si "Anatomia resentimentului". Coordonator al colectiilor "Zeitgeist" (Humanitas) si "Constelatii" (Curtea Veche). Co-editor, impreuna cu Dorin Dobrincu si Cristian Vasile, al "Raportului Final al Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturiii comuniste din Romania" (Humanitas, 2007). Co-editor, impreuna cu Bogdan Cristian Iacob, al volumului "The End and the Beginning: The Revolutions of 1989 and the Resurgence of History" (Central European University Press, 2012). Co-autor, impreuna cu Mircea Mihaies, al volumelor "Vecinii lui Franz Kafka", "Balul mascat", "Incet, spre Europa", "Schelete in dulap", "Cortina de ceata" si "O tranzitie mai lunga decat veacul. Romania dupa Ceausescu". Editor, intre 1998 si 2004, al trimestrialului "East European Politics and Societies" (in prezent membru al Comitetului Editorial). Articolele si studiile sale au aparut in "International Affairs" (Chatham House), "Wall Street Journal", "Wolrld Affairs", "Society", "Orbis", "Telos", "Partisan Review", "Agora", "East European Reporter", "Kontinent", "The New Republic", "New York Times", "Times Literary Supplement", "Philadelphia Inquirer", "Gazeta Wyborcza", "Rzeczpospolita", "Contemporary European History", "Dilema Veche", "Orizont", "Apostrof", "Idei in Dialog" , "22", "Washington Post", "Verso", "Journal of Democracy", "Human Rights Review", "Kritika", "Village Literary Supplement" etc. Din 2006, detine o rubrica saptamanala in cadrul Senatului "Evenimentului Zilei". Colaborator permanent, incepand din 1983, al postului de radio "Europa Libera" si al altor radiouri occidentale. Director al Centrului pentru Studierea Societatilor Post-comuniste la Universitatea Maryland. In 2006 a fost presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania. Intre februarie 2010 si mai 2012, Presedinte al Consiliului Stiintific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER). Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest din Timisoara si al SNSPA. Comentariile si opiniile publicate aici sunt ale mele si nu reprezinta o opinie a Universitatii Maryland.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Cumpara cartea de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro