sâmbătă, decembrie 2, 2023

Plagiatorul Ponta versus DNA: Pentru cine bat clopotele? (Un articol de Vladimir Tismaneanu si Marius Stan)

Victor Ponta, infractorul care continuă să sfideze opinia publică românească și internațională încăpățânându-se să stea în frunea guvernului României, atacă acum DNA la buget. Ar dori să lichideze o instituție admirată de români și de guvernele occidentale. Victor Ponta merge pe sârmă, își bate joc de tot ceea ce înseamnă stabilitatea instituțiilor țării, își continuă aventura piromană. Omul este în mod cert periculos. Discursul pierzătorului din alegeri este discursul celui care-și dorește, printre false sughițuri, să plângă mamele altora (conform proverbului de vastă repliere populară, „decât a mea, mai bine a lor”).

Suntem la un ceas în care nu ne mai putem permite relativizări catifelate. Momentul amabilităților edulcorate a trecut de mult timp. Suntem la un ceas în care apele trebuie să se despartă. Traian Băsescu își încheie mandatul, Klaus Iohannis și-l începe. Nu credem că greșim spunând că toți cei care l-au votat pe dl Iohannis așteaptă ca acesta să-i transmită lui Ponta că nu are dreptul să terfelească statul de drept. Nu e vorba doar de DNA, ci de noi toți. Spre a cita dintr-un faimos poem, evocat de Hemingway în mottoul marelui său roman despre Războilul Civil din Spania, clopotele bat pentru noi. A fi surzi la dangătul lor ar fi o eroare de proporții cosmice, una iremediabilă și ireparabilă.

Dacă piromanul Ponta este lăsat să emasculeze financiar DNA, viitorul României este cât se poate de sumbru. Declarația potrivit căreia bugetul următor va fi oricum puțin mai mare ca în anul anterior reprezintă ea însăși un atentat la logică. Activitatea DNA este în continuă urcare, numărul cazurilor administrate de instituție crește cu o viteză demnă de spitalele de urgență. Avem în sfârșit un mecanism de asanare juridică și morală a acestei societăți, iar administratorul hazardat al variilor bugete, premierul piroman, încearcă să obstrucționeze funcționarea acestuia prin singura „armă politică” rămasă în dotare. Este alarmant că doamna ministru Ioana Petrescu, personaj academic american recrutat de plagiatorul Ponta, nu simte nevoia să se delimiteze de aceste măsuri aberante. Sa nu fi citit ea profilul elogios al Laurei Kovesi apărut in „New York Times”?

Partidele democratice și societatea civilă trebuie să reacționeze de urgență. Clopotele bat în primul rând pentru ele. Încercând să lichideze de fapt DNA, Ponta se străduie să anuleze efectele votului din 16 noiembrie. E nevoie să i se amintească acestui tupeist faptul că a pierdut și că nu este altceva decât numele unui abces care distruge România.

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-18817155-victor-ponta-spune-dna-primi-22-milioane-euro-2015-mai-mult-decat-2014-dna-cerut-insa-25-milioane-euro.htm

Distribuie acest articol

21 COMENTARII

 1. Pe unii şcoala nu îi face oameni, deci nici măcar măreaţa Harvard nu poate schimba o persoană. Întrebarea este: cei de la Maryland ştiu ce face dra. Petrescu? Dacă da, ar mai lăsa-o să formeze generaţii de studenţi, viitori economişti şi antreprenori? Fiindcă dvs. cunoaşteţi oamenii de acolo, sau măcar pe unii din ei, aţi putea face un mic sondaj. În final, ce părere aveţi de ideea dlui. Sebastian Bodu?

  http://www.contributors.ro/economie/legatura-dintre-accizele-armonizate-procedura-de-infringement-%C8%99i-slujba-de-peste-100-000-usd-a-ministrului-de-finan%C8%9Be/

  „Iar dacă fiecare român care plătește această acciză abuzivă ar trimite câte un e-mail Universității Maryland, College Park – School of Public Policy pentru a povesti faptele de arme ale actualului ministru de finanțe, poate că domnișoara Petrescu nu va mai fi atât de convinsă că se va întoarce la slujba despre care ne povestește că o așteaptă cu „peste o sută de mii de dolari pe an“.”

 2. Este alarmant că doamna ministru Ioana Petrescu, personaj academic american recrutat de plagiatorul Ponta, nu simte nevoia să se delimiteze de aceste măsuri aberante. Sa nu fi citit ea profilul elogios al Laurei Kovesi apărut in “New York Times”?

  O astfel de delimitare ar avea drept consecință demiterea imediată d-nei Petrescu. D-l profesor, aveți așteptări foarte mari de la membrii cabinetului Ponta, indiferent din ce mediu provin și ce pregătire profesională au. Numai faptul că au acceptat să lucreze pentru un accident politic precum Victor Ponta este o mare rușine. Dar tupeu la tupeu trage.

 3. Domnule Tismaneanu, N-o identificam pe Domana .L.C.Kovesi cu DNA. Ce scriu ziarele americane despre indiferent ce, refecta inteegerea americana a acel ceva.

  • Ce scriu ziarele americane despre indiferent ce, refecta inteegerea americana a acel ceva.

   Corect! Serviți icre, sunt de pește! – vorba regretatului Toma Caragiu.

 4. Am o mirare asupra sensului pe care îl dați expresiei „Pentru cine bat clopotele” / „For Whom the Bell Tolls”.
  Din câte stiu, ea înseamnà moartea cuiva si, prin extensiune, sfârsitul unei epoci. Or, când spuneti „clopotele bat pentru noi”, vreți sà sugerati exact contrariul, nu? Dati a întelege cà aceste clopote bat pentru a anunta (sau a chema la) începutul unei noi epoci!
  Dacà da, atunci este o deturnare cel putin curioasà a sensului dat de Hemingway, precum si a celui general acceptat.
  În motto-ul romanul sàu, Hemingway amintea de „Devotions upon Emergent Occasions”, sau complet, „Devotions Upon Emergent Occasions, and severall steps in my Sicknes” a lui John Donne. Care se terminà cu: „never send to know for whom the bell tolls; It tolls for thee.”

  O ultimà remacà, pur anecdoticà. În roman, Robert Jordan – american înrolat în Brigadele Internaționale – are ordin sà arunce podul în aer de la… generalul rus comunist Golz. :-D

 5. marele om de afaceri ridicat din rindurili poporului rumin,vintu,recomanda investitii in puscarii
  si io cred ca investitia in DNA ar fi probabil mai rentabila ,inainte de turism sau IT
  amu ii drept,fiecare isi priveste propriul interes

 6. Clopotele au incetat sa mai bata, d-le profesor: incepem sa ne asezam la mese, pe scaune sau pe langa si sa asteptam sa ni se dea, fiecaruia dupa dorinte. Inca nu am invatat sa ne luptam pentru merite, ne batem inca pentru pomeni.
  Exemplul cel mai viu il ofera maria sa plagiatorul national, in modul in care este creditat, public si politic de intreaga arena publica romaneasca. Suntem la ani lumina diferenta de clarviziunea lucrului bine facut occidental, de curatenia civica a criteriilor occidentale, de starea de echilibru, cat de cat natural, a societatilor occidentale.
  O alianta politica socialista a pierdut alegerile cu largul concurs al sefului mitoman fara sa dea semne ca a invatat ceva din infrangere. Ei, si automat seful, continua pe aceeasi linie duplicitara care i-a consacrat in „hotii nostri cei mai cinstiti”, pentru ca teama de „exploatare” este abil mentinuta de discursul cu ample conotatii nationalite, antisemite, antijustitie, anti tot ce inseamna modernism si normalitate in societatile civilizate.
  Ca sa definim justitia e cam tarziu, la fel si notiunea de civilizatie occidentala; dar putem incerca cu succes sa intelegem normalitatea lucrului bine intentionat, facut si realizat la scara sociala; DNA castiga sustinere nationala pe masura ce devoaleaza imensul rapt economic infaptuit la umbra ideologiei partidului unic, majoritar.
  Ponta reprezinta tot ceea ce isi doreste omul politic de rand, cetateanul turmentat de avantajele democratiei originale, societatea debusolata de migrarea morala catre cea conjuncturala a libertatii tuturor: ce daca a copiat si el un pic, se obisnuieste si la case mari; ce daca au furat, gresit si ei un pic(DNA pe post de reflector) se practica la toate casele, samd. Credinta mutilata, inclusiv deontologic si ideologic, ca daca nu te descurci nu contezi, este stindardul victoriei socialiste asupra natiunii; implicit recunoasterea fastuoasa a victoriei plagiatorului nationale impotriva naturii.
  Ponta poate sa pice chiar si azi, maine sau poimaine fara ca sistemul de valori „traditional socialiste” sa asimileze dorinta societatii lui 16 noimbrie, de a schimba real traditia; la noi nu mai merge doar asa, putem copia fara rusine principiile si criteriile civilizatiei capitaliste. Un furt, un plagiat, o minciuna, este greseala sau rusinea care nu scapa oprobiului social decat recunoscuta si tratata corespunzator, inclusiv penal. Dupa care totul va decurge normal.

 7. „Premierul italian a anunţat noi măsuri de combatere a corupţiei
  Renzi: Corupţii vor plăti tot, până la ultimul cent şi până la sfârşitul ultimei zile de închisoare”

  Ponta in schimb taie bugetul DNA!!

 8. Nu e de mirare ca d-na ministru nu se delimiteaza. Asta pentru ca daca intram in amanunte, harward e un hub liberalo-socialisto-comunist, unde marx se studiaza mai abitir ca la stefan gheorghiu. Unitatea de monolit in jurul partidului si a prezidentului, va amintiti?
  Nici aici nu vezi membri guvernului sau a membrilor democrati ai congresului delimitandu-se de actiunile radical left-iste ale prezidentului obama. Se delimiteaza doar in campania electorala, cand fug de obama, speriati ca nu vor mai fi alesi.

 9. de ce d-ra Petrescu NU reactioneaza ?
  O explicatie (pe care o stiu dintr-o singura sursa, deci nu este 100% sigura) este urmatoarea.
  Vecinii foarte buni ai domnului Nastase de la Cornu se numesc … Petrescu si sunt parintii d-rei Ministru. Domnisoara este o beizadea promovata in aceasta functie gratie relatiilor ei de familie. Si sa nu credeti ca familia Petrescu este o familie de tarani din Cornu. Probabil ca si in Bucuresti sunt mai mult sau mai putin … vecini. Nu condamn pe nimeni in functie de parinti, dar aceasta apropiere explica multe. Parerea mea! (vorba unui clasic in viata ;-)!

  • Sa amintim in context un mai vechi articol al dlui Mircea Mihaies care deplingea usurinta cu care mari universități americane, între care Harvard, primeau (primesc?) generoase pomeni ( de ordinul sutelor de mii de dolari) provenite de la foști ( e un fel de a spune) securisti romani, care, exprimindu-si chipurile, admiratia pentru educatia occidentala, pavau astfel drumul către accesul la studii al propriilor beizadele. In schimbul acestei operațiuni de spălare a banilor fostei Securități, se asigura „baza de cadre” a PSD, fost PDSR, fost FDSN, fost FSN, fost PCR. E probabil unul dintre motivele pentru care dl Mihaies a fost atit de crunt insultat de Victor Fa Ponta.
   Judecând după jalnica performanța a drei Petrescu-Harvard din timpul întrevederii televizate dintre Victor Fa Ponta, Traian Basescu si D-Sa e foarte greu de crezut ca a ajuns la Harvard gratie vreunei anverguri intelectuale remarcabile.

 10. Atita timp cit evolutia Romaniei este inabusita de coruptie, hotie, deturnare de fonduri, plagiat si incompetenta, masurile luate de Victor Ponta si clica din jurul lui, in frunte cu PSD, si secondata de securistii lui Voiculescu din PC si cei din UNPR ai generalissimului Gabriel Oprea, eroul mineriadelor, toate deciziile acestora nu pot fi considerate ca fiind masuri politice, sau chiar financiare, ci de-a dreptul o conspiratie si atentate la siguranta Statului Roman, comise in forma continua si organizata. E greu de crezut ca intr-o tara in care coruptia si furtul, dupa cum am spus, sint aspecte ale vietii de zi cu zi, conducerea guvernului sa se poata gindi sa incerce sa reduca activitatea Justitiei, in loc sa o amplifice !!

  • Va rog nu va suparati ca intervin si eu acum cand D-stra mai dormiti , este cam spre 5 dimineata, Duminica.
   Acest nerusinat de V. Ponta care manaca usturoi si gura nu-i pute si tot timpul el pica in picioare ca pisicile parsive, mai poate sta in fruntea guvernului dupa atatea buboaie ce le are pe cap si in cap? Nu poate fi si el intr-una din celulele unei inchisori? Chiar nu exista nici un articol de lege la DNA, care sa-l desfinteze? Sau este lasat sa-si faca iluzii!?
   Rog sa nu mai fie lasat de capul lui. Acest nemernic si partidul lui, o sa distruga ce abia am inceput prin votul din 16 Nov. 2014. Imi este sila de zambetul lui ILIESCIAN, falsitatea satanica intruchipata.
   O batrana foarte departe de tara.

 11. Dna. Petrescu nu este deloc consecventa intelectual sau academic. A plecat de la AEI cred ca sa se alature guvernului Ponta. AEI este o institutie cate promoveaza extrema dreapta. Guvernul Ponta promoveaza coruptia extrema ascunsa sub un strat subtire de populism de stanga. Dna. Petrescu pare a fi interesata in a se promova doar pe sine. Nu am putut avea incredere in judecata ei de cand i-am citit CV-ul.

 12. P.S.
  De asemenea, cusatura cu ata alba a impertinentei tipic pontiste (care continua ca si cum nimic nu s-ar fi intimplat cu citeva saptamini in urma !) – refacuta dupa concediul din Dubai – de a reduce fondurile Justitiei, dar a le creste pe cele ale Avocatului Poporului (care parca nici nu mai exista, sub destoinica conducere a securistului Victor Ciorbea) se poate vedea chiar si de pe Luna ! Acesta este un act la fel de revoltator ca si cel al neincercarii de a face ceva (adica a sta ca mortul in papusoi) in cazul circumscriptiilor de vot din diaspora. Aceste acte samavolnice si rusinoase vor ramine (din pacate) pe vecie in cartea de istorie a perioadei post-comunismului din Romania (ani si asa incarcati cu multe alte pete rosii)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Vladimir Tismaneanuhttp://tismaneanu.wordpress.com/
Vladimir Tismaneanu locuieste la Washington, este profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland. Este autorul a numeroase carti intre care "The Devil in History: Communism, Fascism, and Some Lessons of the Twentieth Century" (University of California Press, 2012), "Lumea secreta a nomenclaturii" (Humanitas, 2012), "Despre comunism. Destinul unei religii politice", "Arheologia terorii", "Irepetabilul trecut", "Naufragiul Utopiei", "Stalinism pentru eternitate. O istorie politica a comunismului romanesc", "Fantasmele salvarii", "Fantoma lui Gheorghiu-Dej", "Democratie si memorie" si "Reinventarea politicului. Europa de Est de la Stalin la Havel". Este editor a numeroase volume intre care "Stalinism Revisited", "The Promises of 1968", "Revolutiile din 1989" si "Anatomia resentimentului". Coordonator al colectiilor "Zeitgeist" (Humanitas) si "Constelatii" (Curtea Veche). Co-editor, impreuna cu Dorin Dobrincu si Cristian Vasile, al "Raportului Final al Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturiii comuniste din Romania" (Humanitas, 2007). Co-editor, impreuna cu Bogdan Cristian Iacob, al volumului "The End and the Beginning: The Revolutions of 1989 and the Resurgence of History" (Central European University Press, 2012). Co-autor, impreuna cu Mircea Mihaies, al volumelor "Vecinii lui Franz Kafka", "Balul mascat", "Incet, spre Europa", "Schelete in dulap", "Cortina de ceata" si "O tranzitie mai lunga decat veacul. Romania dupa Ceausescu". Editor, intre 1998 si 2004, al trimestrialului "East European Politics and Societies" (in prezent membru al Comitetului Editorial). Articolele si studiile sale au aparut in "International Affairs" (Chatham House), "Wall Street Journal", "Wolrld Affairs", "Society", "Orbis", "Telos", "Partisan Review", "Agora", "East European Reporter", "Kontinent", "The New Republic", "New York Times", "Times Literary Supplement", "Philadelphia Inquirer", "Gazeta Wyborcza", "Rzeczpospolita", "Contemporary European History", "Dilema Veche", "Orizont", "Apostrof", "Idei in Dialog" , "22", "Washington Post", "Verso", "Journal of Democracy", "Human Rights Review", "Kritika", "Village Literary Supplement" etc. Din 2006, detine o rubrica saptamanala in cadrul Senatului "Evenimentului Zilei". Colaborator permanent, incepand din 1983, al postului de radio "Europa Libera" si al altor radiouri occidentale. Director al Centrului pentru Studierea Societatilor Post-comuniste la Universitatea Maryland. In 2006 a fost presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania. Intre februarie 2010 si mai 2012, Presedinte al Consiliului Stiintific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER). Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest din Timisoara si al SNSPA. Comentariile si opiniile publicate aici sunt ale mele si nu reprezinta o opinie a Universitatii Maryland.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro