miercuri, noiembrie 29, 2023

Plagiatul, competitivitatea si respectul international

In ultimele zile, ziare si organizatii internationale s-au exprimat asupra Romaniei ca fiind un loc unde frauda intelectuala este endemica—de la plagiatul in doctorate pina la mituirea profesorilor de liceu si copiatul la examenele de bacalaureat.  Multe din aceste organizatii nu au experti dedicati studierii acestor fenomene, si deci se exprima de multe ori ‘din auzite’.  Asta ar putea sa duca pe unii oameni din Romania la concluzia ca nu e nevoie sa se sinchiseasca de aceste probleme.  Dar perceptia conteaza enorm, chiar daca nu este bazata pe probe clare, mai ales cind aceasta perceptie se multiplica in lumea intreaga precum ciupercile dupa ploaie.

Romania este o tara suficient de mica incit sa depinda de increderea altora pentru a putea sa ramina competitiva pe piata externa (de la produse industriale pina la produse umane, cum ar fi absolventi de facultate pe piata de munca europeana, cu diplome acordate de universitati din Romania).  Din perspectiva internationala a investitorilor si a institutiilor care angajeaza personal in educatie universitara, Romania reprezinta o optiune dintr-o grupare larga: si Polonia, si Bulgaria, si Ungaria, si Rusia, si Estonia sunt tari cu profil oarecum similar in ceea ce a produs invatamintul autohton in zonele tehnice si, pina la un punct, umaniste, in ultimii 20 de ani.

Reputatia Romaniei pina nu demult era de a produce virfuri impresionante (participari la olimpiade, spre exemplu), cat si o elita mai larga de oameni cu pregatire si tehnica/profesionala, si mai larg culturala necesare unor oportunitiati profesionale de inalta competenta.  In ultimii ani, de la scandalul cu „Spiru Haret”, pina la abisul actual al plagiatului pe banda rulanta, lumea internationala si-a pierdut increderea in onestitatea organizatiilor din Romania de a-si autogestiona valorile academice dupa standarde universal valabile.  Este o pierdere care, ca si in cazul coruptiei in zona de programe EU, va avea un efect negativ de lunga durata.  Increderea se pierde foarte usor, dar se recistiga extrem de greu.

Evident ca unui individ oarecare de pe strada aceasta perspectiva nu ii apare atit de relevanta precum interesul propriu de a reusi in societatea in care traieste. Cu alte cuvinte, daca regulile interioare permit, sau chiar incurajeaza neonestitatea, comeptitivitatea inseamna a te incadra acestui context de coruptie.  Dar nici Victor Ponta, nici ceilalti demnitari cu lucrari academice plagiate ori (inca) presupus plagiate nu sunt indivizi oarecare de pe strada.  Ei reprezinta un virf (sau abis) al societatii romanesti, un simbol al intregii politici publice in aceasta privinta, si un trend in privinta perceptiei internationale.

Consecintele pentru miile de tineri absolventi din invatamintul superior in Romania nu sunt de ignorat pentru tara si pentru actuala guvernare.  Ca functionara de rang superior in administratia unei universitati de reputatie internationala, cind privesc potentiali studenti sau amploiati care vin din Romania, trebuie sa imi pun intrebari specifice Romaniei in legatura cu onestitatea probelor oferite de aplicanti pentru a-si demostra abilitatile intelectuale si profesionale.  O scrisoare de recomandare venita de la o institutie unde plagiatul s-a practicat si la studenti, si la profesori nu poate fi vazuta cu acelasi nivel de incredere precum o institutie fara astfel de precedente.

Aceasta criza starnita de actuala guvernare prin selectarea si desemnarea unor oameni neonesti, cit si prin atitudinea de nonsalanta a premierului, este complet nejustificata si nu demonstreaza decit lipsa de responsabilitate fata de bunul comun reprezentat de capacitatile umane ale populatiei, si de reputatia tarii in general.  Bunurile de acest tip sunt foarte valoroase pentru tari mici ca Romania, iar a le ignora inseamna a-ti taia craca de sub picioare.   Nu mi-as dori sa fiu o tinara absolventa de facultate din Romania la ora actuala, cind piata muncii devine din ce in ce mai dura, cu un handicap in plus creat de guvern ‘pe gratis’…

Distribuie acest articol

30 COMENTARII

  • articolul e de bun simt. plagiatul este atat de extins incat afecteaza credibilitatea noastra ca tara si a institutiilor universitare. e grav ca am ajuns sa ne atraga atentia colegi universitari din strainatate. ar trebui sa le multumim

  • Hi GOG! Dar numai ca noi toti am fost si suntem indiferenti, de la hartia aruncata pe jos, la bonul de casa necerut la cei care fara mita nu-si fac treaba pentru care-si iau salariul pana la hotii de functii si diplome! Daca am protesta cu totii impotriva acestor impostori, daca li s-ar cere inapoi banii incasati pentru producerea, indrumarea, examinarea lucrarilor dovedite ca „furt intelectual=FRAUDA” (parca guvernului ii lipsesc ceva bani la buget, nu?) poate s-ar mai speria hotii de orice fel. Eu as incepe cu profesorii (ca nu s-or impusca toti de rusinea de a fi descoperiti in piata publica…) as continua cu asistentii univ., doctoranzi, masteranzi, licentiati, profesorasi de provincie, primari care nu stiu tabla inmultirii dar sunt doctori in economie (stiti ce „jale” este la tara?), etc. etc. Presa si justitia sunt pe cale sa se lepede de gunoaie, e un semn bun. Sunt singurele care ne mai tin la suprafata. Si noi…? N-avem
   nimic de facut? Aud ca studentii timisoreni protesteeaza, dar Bucurestiul, are motive de mandrie, se identifica cu un premier infractor??? Amintiti-va ca Ponta a sustinut protestele din iarna, precis le va sustine si acum…

   • ar trebui sa incepem, fiecare, sa nu mai toleram actele de coruptie, sa nu acceptam cumparaturi fara bon, sa nu mai dam „atentii” la functionari, politisti sau vamesi s.a.m.d

 1. „Nu mi-as dori sa fiu o tinara absolventa de facultate din Romania la ora actuala, cind piata muncii devine din ce in ce mai dura, cu un handicap in plus creat de guvern ‘pe gratis’…”

  Cit se poate de clar. Washington Post deja a scris ca in mediul academic din Romania plagiatul si coruptia sint endemice. Orice diploma din Romania va fi privita de acum cu multa suspiciune, iar multi potentiali angajatori nici nu se vor mai sinchisi cu detaliile: diploma din Romania? La gunoi! Sint destui candidati.

  Vorbind de handicapuri pe gratis, ce rusine ca intr-o tara in care sint zeci de mii de oameni care cunosc engleza la nivel de vorbitori nativi (mai ales ca se studiaza incepind din ciclul primar), guvernul Romaniei trimite un drept la replica la Nature plin de greseli! Ce vor crede toti? Cit de prost trebuie sa fie sistemul de invatamint din Romania daca nici macar guvernul tarii nu poate gasi un om care sa traduca din si in engleza la un nivel acceptabil?

  • Sau aici se vede funcționalitatea sistemului PCRS (pile, cunoștințe, relații, șpagă).

   Din păcate, acel răspuns din „Nature” a umilit o țară întreagă.

   Articolul a punctat excelent una din multele probleme cu care vor trebui să se confrunte românii de acum încolo.

  • nu-mi amintesc ca guvernul RO sa fi fopst acuzat de plagiat (in-toto). Deci de ce replica catre Nature este data de guvern si semnata de cancelarie etc si nu scrie incriminatul Ponta acest document???

   • „L’etat c’est moi”…Ponta e guvernul si guvernul e ponta, poti sti ce-i in capul unui ratacit intelectual ? Restul nu mai conteaza (pardon, in afara de bombonel…) Eu propun CONTROL PSIHIATRIC si de minime cunostinte generale la toti candidatii pentru functii demnitare. Dar cu medici si profesori din afara, nu romani! Cati credeti ca ar trece???

  • Ar trebui totusi ca diplomele sa fie privite si analizate abia dupa doua intrebari obligatorii:
   1. sunteti/ati fost politician in ultimii 20 de ani?
   2. sunteti ruda/afin (sic!) pana la gradul IV cu o persoana care a fost/este politician in ultimii 20 de ani?

   Daca raspunsurile sunt NU, ar trebui acordata prezumtia de nevinovatie; nu au fost descoperit niciun plagiat (pentru moment probabil…) la cineva care NU a avut tangenta cu politica.

 2. Unil dintre cititorii HotNews postase, în urmă cu vreo două zile, următorul link, care a scăpat neobservat:

  WES – World Education Services
  http://www.wes.org/ca/required/index.asp

  Selectaţi România şi apăsaţi View. Ce scrie la 2?
  „Please Note: WES does not evaluate academic records from Spiru Haret University.”

  Wikipedia: „World Education Services (WES) is a nonprofit organization that provides credential evaluations for international students and immigrants planning to continue their studies or work in the U.S. and Canada. WES evaluates approximately 50,000 credentials a year, making it the largest credential evaluator in North America; the organization has completed over 750,000 evaluations since it was founded.”

 3. Spuneti atat de clar si de limpede !
  Multumim pentru articol.
  Este util si pentru tinerii care vor sa-si faca o cariera si care sunt constienti ca vor intra pe o piata globalizata. Acesti tineri trebuie sa-si apere viitorul in fata intereselor politice de moment ale guvernantilor.

 4. Sunt tari in care nu exista nicio indoiala cand vine vorba de corectitutine, onestitate si responsabilitate. Sunt dezgustat de tupeul lui Ponta si ma intreb daca nu exista un mod prin care noi (vreau sa cred intr-un numar destul de mare) putem cumva sa-l facem sa-si asume responsabilitatea plagiatului… ….Inutil sa spun ca aceasta responsabilitate presupune demisia (nu ma intereseaza politica si, chiar daca m-ar interesa, sunt destul departe de Romania ca sa fiu acuzat de anti- PSD).
  O campanie de semnaturi care sa-i fie inmanata personal ar fi o solutie…
  Cineva din Romania poate initia ceva de genul acesta??????

 5. Ce ce vad eu ca se va intampla in urmatorii ani, gratie acestor scandaluri si pozitionarilor tupeiste ale impricinatilor: bacalaureatul din Romania nu va mai fi recunoscut pe plan international; implicit, nici studiile universitare facute in tara.
  Rezultatul: un alt val de emigrare masiva a familiilor cu copii scolari, cu unul sau cei doi parinti cu studii superioare, preocupati de educatia si nivelul de trai al copiilor, adica exact clasa medie, baza si garantul oricarei societati solide si decente …

 6. Multumesc pentru ideile din articol. Eram pe cale sa uit de ce ne luptam cu impostorii care ne conduc. Cind esti in tara, apropierea de subiectul in discutie te face uneori sa devii patimas si sa-ti pierzi din limpezimea gandurilor.
  Este cazul meu.
  Gratie articolului dvs. mi-am „tras sufletul” si mi-a devenit si mai clar de ce lupta aceasta cu „morile de vint” trebuie continuata.
  Am doi copii si amandoi au o diploma.
  Tocmai am aflat (prin intermediul dvs) ca aceste diplome risca sa nu valoreze nimic in ochii unui potential angajator.

  • Sotia a terminat doctoratul anul trecut, muncind pe branci.
   Dar de cateva ori a vrut sa renunte vazand cum se ia un doctorat pe nedrept.
   La ce bun sa te spetesti cand oricum vei fi intr-o oala cu toti hotii ?
   Pana si placerea lucrului bine facut n-o mai ai.
   Trebuie sa se faca curat in domeniul asta. Eu mai sper, ea nu.

   • Trebuie ca si matale si sotia matale si toti cei care se framanta, lucreaza cu adevarat, au inteligenta si mai au spiritul de dreptate si adevarul inscris in …ADN, sa se recunoasca mai usor si sa se solidarizeze, pentru a descuraja furtul, coruptia, plagiatul in lumea universitara sau academica!
    *
    Nu este prea tarziu pentru acesta- altfel, vom fi „inghititi” absorbiti in marea nesimtirii si a hotiei!
    *
    Doamne, Ajuta!

 7. „In ultimele zile, ziare si organizatii internationale s-au exprimat asupra Romaniei ca fiind un loc unde frauda intelectuala este endemica—de la plagiatul in doctorate pina la mituirea profesorilor de liceu si copiatul la examenele de bacalaureat. ” Draga Maria, tin sa te dezamagesc. Fenomenele despre care vorbesti chiar exista, iar cuvantul „endemic” caracterizeaza foarte bine sistemul de invatamant romanesc si mediul academic. Cu putin timp inainte de a incepe scandalul lui „Dottore” iar o colega de munca (profesor ca si mine!) ma intreba „Cat la % este permis plagiat intr-o lucrare de disertatie?” Sincer, am ramas socat. Am spus ca la facultatea unde am facut eu era 0%, insa la Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacau sunt alte practici din ce mi-a spus ea.

  Legat de fraudele la bac. Ele exista si iti pot enumera o groaza. La Bacau de exemplu un inspector scolar renumit pentru cunoasterea limbii persane isi indruma elevii (acolitii) sa puna un punct ingrosat intr-un loc specific pe lucrare. Profesorii corectori primeau indrumari sa dea „cat mai mult posibil”. Din nefericire este tot in functie. E cunoscut si cazul directorului de la C.T. Anghel Saligny din Bacau care a fost prins cu mata in sac. Pardon, cu cardul in sac. A patit ceva? Nimic! Ba chiar ii este la fel de bine. Adica este tot director, la o scoala generala.

  In acelasi oras de care am vorbit mai sus, anul trecut la examenul de bac nu au existat camere de luat vederi la Colegiul Mihai Eminescu – e vorba despre unul dintre cele mai slabe licee din oras. Procentul de promovabilitate a fost foarte aproape de procentul inregistrat de unul dintre cele mai bune licee din oras, unde au fost camere. Cum iti explici? Eu imi explic.

  Sotia a fost profesor asistent la bac anul trecut. Dat fiind ca avea oarecare tangente cu materia probei pe care o sustineau a cerut sa fie mutata pe hol. A primit rugaminti de la o alta profesoara care asista sa rezolve subiectele pentru niste elevi. A refuzat. La o alta proba de bacalaureat s-a trezit cu bani in plus in geanta. Era spaga luata de colega ei careia i-a fost frica sa o ascunda in buzunar si a pus banii la sotia mea in geanta. Banii fusesera bagati de un elev intr-o lucrare ca multumire ca a fost lasat sa copieze.

  Olimpiadele sunt o porcarie. Castiga elevii care cunosc pe cinte trebuie. Sistemul de invatamant e plin de mediocritati si analfabeti pe post de profesori. La o olimpiada am prins un elev copiind, asta dupa ce variantele de subiecte (cred ca erau vreo 20) erau cunoscute dinainte, pentru ca asa e modern. Practic e ca si cum ai cunoaste subiectele si cu toate astea, nici macar asa nu le inveti! Tentative de a copia am dejucat o gramada la aceasta olimpiada. Cand eram in liceu, la olimpiada municipala de istorie, m-am dus pe hol si fosta profesoara de istorie din generala mi-a spus „Da tu nu stii ca se dau popoarele migratoare la proba?” Am zis: „Nu. De unde sa stiu?” Cand am intrat in clasa toata lumea invata inainte de examen popoarele migratoare. In timpul examenului am semnalat ca o colega copiaza iar profesorul nu a dat-o afara.

  La un concurs de religie din judet au castigat numai cei care aveau rude cu vocatie: unul era fiul preotului, altul fiul protopopului. Asta nu ar fi fost o problema. Te astepti ca un fiu de popa sa cunoasca mai multe despre religie decat un fiu de sofer ca mine. Doar ca unul dintre cei care au castigat a fost apostrofat ca eseul sustinut nu ii apartinea si de fapt a fost copiat dintr-un ziar (Formula AS).

  Asta e sistemul de invatamant romanesc si ca dansul suntem noi.

  • Sa va spun din experienta mea foarte actuala – de studenta, nu de doctorand. Am terminat in acest an a doua facultate – la aproape 30 de ani de la absolvirea precedentei (pe vremea cind nu exista Internet / de-abia aparusera calculatoarele personale, usor exotice prin Romania!).
   Ce am observat in aceasta experienta recenta? Ca profesorii seriosi isi respecta meseria, iar cei descurcareti propaga in jurul lor metodele de lucru de tip „scurtatura” si „fast-forward”. Daca cei seriosi ne-au impus de la inceput reguli academice clare de realizare a lucrarilor, studiilor etc., (similare celor de la marile universitati din lume – asa am invatat cum se fac intr-o lucrare proprie referintele la ideile si lucrarile altora, cum se scrie si ce se scrie intr-o bibliografie etc..), cei „cocotati” prin diverse metode pe posturi ce le permit sa stea in fata studentilor (de exemplu, in 3 ani de facultate am avut cursuri cu sotul, sotia si fiul dintr-una si aceeasi familie, el fiind si decanul facultatii!) au dovedit de multe ori cum inteleg ei sa-si faca meseria.
   Astfel, pentru examen, cine dorea o nota mai mare, trebuia sa accepte diverse „sarcini” in folosul profesorului – cum ar fi sa traduca niste pagini scanate din diverse carti si sa le transmita electronic respectivilor profesori (cred ca imi pot imagina, fara sa gresesc prea mult, la ce pot folosi respectivele traduceri, pentru ca nu era vorba de examen la limbi straine!).
   Un alt exemplu il constituie suporturile de curs transmise – cu fraze intregi usor de regasit in alte materiale ale altor autori sau cu zeci de greseli de ortografie, punctuatie si logica (care faceau unele materiale imposibil de utilizat!) – le pot oferi ca probe tuturor celor interesati.
   Cam acesta este nivelul de facultate in Romania (iar facultatea despre care vorbesc este in Universitatea din Bucuresti, nu in vreo vestita facultate particulara din Alexandria sau Bacau!).
   De ce profesorii din Romania stau departe de scandalul de plagiat? Poate din cauza scheletelor din dulap!
   Cert este ca exista insa unii profesori onesti si seriosi, carora le-am multumit in particular pentru faptul ca m-au ajutat sa rezist cei trei ani la o astfel de facultate – pentru ca altfel as fi fugit fara sa ma uit inapoi dupa primul semestru!
   Ei pot fi salvarea sistemului de invatamint din Romania, daca se coalizeaza impotriva imposturii si a nesimtirii celor care nu respecta nimic in viata, in afara propriei persoane.

 8. Din pacate mamaliga nu explodeaza. Noi vom scrie pe forum sau ne vom strange cate 20 ca sa protestam iar ei isi vor vedea linistit de treaba. Doctorate, profesori universitari, functii, consilii de administratie…. adica vor avea grija de tara si popor. Cainii latra caravana trece.

  Imi aduc aminte in decembrie1989 si primele zile din ianuarie niste coloane compacte, bine organizate cu bate si topoare care defilau prin Pta Victoriei scandand „IMGB face ordine!”. Sute de oameni, ma intreb si acum daca erau romani sau venisera sa viziteze Romania cu Lazile peste Prut. Ei aparau cuceririle revolutiei, de care nu am scapat pana astazi.

  Daca din intamplare vreunul este acuzat si judecat, descoperim brusc un caz medical celebru cu peste 87 de boli grave care il obliga sa isi ispaseasca pedeapsa intr-un spital de lux.

  Deci stati linistiti, se va face dreptate.

  • Deci in 28-29 jun va fi dottore la CE? Si nu ne-am putea organiza sa-l asteptam cu pancarte in care sa-l rugam sa nu ne mai compromita? Voluntari din Europa, organizati ceva si venim!
   Pentru cei mai indepartati dati-ne detalii de 2-3 *cazare, punct de intalnire, cum ajungem de la gara, aeroport, program, etc. Eu pot ajunge doar spre pranz dar poate mai avem turisti sau studenti, voluntari care ne-ar sprijini. Poate ca un semn dat „acolo in vazul lumii” ar ajuta ulterior tinerilor din tara. Nu cedati in fata impostorilor!

   • Raspuns pentru roman diaspora: super tare ideea. trebuie sa ne mobilizam cei din zona. sa incercam sa contactam studenti romani din zona, rezidenti romani, romani antiPSD care lucreaza pe la comisie si/sau europarlamentari PDL. mai avem 6 zile. e timp suficient.

 9. E clar si bine punctat in articol tarele sistemului de invatamant. Cu oameniii care au profitat de acest sistem si care acum detin puterea sau au detinut-o nu se poate face mare lucru.Si oamenii de rand si cei cu studii au fost dezamagiti de Ministrii care au fost si profesori. Nu au facut aproape nimic bun pentru invatamant. In 20 de ani nu a avut nimeni curajul sa modifice programa scolara, sa instituie un concurs cinstit pentru manualele scolare, pentru invatamantul online etc. Problema cea mai acuta fara de care nu se pot schimba multe este retribuirea din Invatamant. E clar ca fara o restructurare eficienta , o retribuire corespunzatoare in Sistemul de Invatamant nu mai poate face mare lucru. Trebuie si o reformare a sistemului politic care sa duca la corectitudine , cinste si apreciere a valorii.

 10. perceptia este o problema…
  totusi presa mai tot timpul abereaza si spun lucruri fara acoperire.
  nu s-a dovedit vinovatia lui ponta a pana la urma de el vorbim. el nu poate fi acuzat pana cand nu se dovedeste ca e vinovat. in caz in care se dovedeste asta atunci este alta discutie: demisie, alea-alea… dar pana atunci ce face presa, forumistii pdlu chiar nu e decat un atac inutil, marsav si lipsit de orice urma de valori morale.

  in legatura cu ce zic strainii… pai… cand au zis ceva bun de noi?! este categoric vina noastra pentru ca atunci cand ne acuza pe nedrept ar trebui sa luam masurile legale impotriva lor nu sa ne bagam capu in nisip.

  presa cauta senzationalu si daca bill gates sa zicem… sau obama va fi acuzat de unu ca l-a violat sa zicem va aparea in toae ziarele si persoana respectiva va fi desfiintata fara ca vreun ziar sa se sinchiseasca daca acest lucru are sanse macar sa fie adevarat. romania este o victima sigura pentru ca nu riposteaza. sa nu confundam presa cu parerea generala sau cu parerea oficiala a oamenilor ce conduc tara respectiva

  pe langa asta daca plagiatul ar fi singura problema a invatamantului romanesc am sta bine de tot…

 11. Eu sunt convins ca cei de la revista „Nature” au verificat doctoratul individului si au publicat concluziile la care au ajuns. Daca Tonta vrea sa lamureasca repede situatia, nu are decat sa dea in judecata revista pentru defaimare si calomnie. Stiind foarte bine ca un asemenea demers este sortit esecului, prefera sa se lase „judecat” de o comisie numita tot de el…Unde mai pui ca se rasteste agramat la revista facand asta in numele guvernului Romaniei si nu in nume personal… Ce vremuri interesante…

 12. Desi ar fi o nedreptate monstruoasa fata de cei care si-au obtinut diplomele muncind ani in sir, totus cumva sper ca „cineva” (din afara evident, vreun for European, international, etc) sa reactioneze si sa blocheze recunoasterea diplomelor romanesti. Cred ca ar fi singura modalitate ca oamenii care au muncit cu adevarat, care beneficiaza de mobilitate pe piata de munca europeana datorita echivalarii diplomelor noastre sa se trezeasca din amorteala si sa reactioneze cumva la batjocura asta! Pt ca desi banuiesc ca multi considera povestea asta o furtuna intr-un pahar cu apa, nu e deloc asa. Nu e bine sa te joci cu cinstea si onoarea nimanui, iar cand faci asta la nivelul unui intreg popor, e absolut terifiant!

  Ii invit pe cei care isi mai aduc aminte sa povesteasca cum era „pe vremea aia”, nu de mult apuse, cand diplomele romanesti nu faceau doua parale, nu se recunostea nimic de la nivel de Bacalaureat. Cat de imposibil de greu era sa placi in alta parte (in Europa, peste granita) fiind nevoit sa iti dai toate examenele, din nou, chiar daca aveai facultati absolvite si ani de experienta in domeniu.
  In acei ani de trista amintire (anii 2000, in care gloriosul semi-sinucigas Adrian Nastase ne pastorea cu mana de fier), student Erasmus fiind (cum si cat de greu a fost conving profesorii de „dincolo” ca facultatea nu e o acoperire pt contracte de munca la negru e alta poveste) am intalnit o multime de persoane extrem de educate care faceau munca necalificata, invatand pe branci noaptea, in asteptarea examenelor (unele de Bacalaureat) care sa le deschida usa muncii calificate, si poate poate poate la un moment dat echivalearea si munca in domeniu in care se pregatisera acasa. Din povestile lor am inteles ca disperarea, nu altceva, a impins chimisti, biologi, istorici, editori, muzeografi, etc., sa plece si sa lucreze in locuri considerate umilitoare pt cei ramasi acasa. Si asta doar pt ca nu isi puteau echivala studiile.

  Studentii de acum s-au trezit cu „pleasca” echivalarii in brate, n-au fost nevoiti sa lupte pt nimic si habar nu au cum ar fi sa nu le fie atat de simplu sa anunte cu suveranitate ca sunt studenti romani; sau absolventi romani. Cum e sa fi fortat ca dupa terminarea doctoratului sa te puna cineva sa dai bac-ul si cum e atunci cand un sistem intreg iti dispretuieste calificarea si te pune pe aceeasi treapta cu muncitorii necalificati. Inocenta si naivitatea de care dau dovada este absolut de speriat.

  Sa se uite putin cam de ce fel de tratament au parte in universitatile europene de prestigiu studentii veniti din Africa sau tinerii care au terminat liceul in Africa si isi doresc sa se inscrie la facultate in Europa…Acolo vrem sa ajungem?? Din nou??

  PS: In fiecare dimineata cumpar paine de la o brutarie din cartier. Cel care mi-o vinde e o persoana extrem de agreabila cu care port conversatii lungi pe teme diverse, de la Kant la stabilitatea monedei europene. Nici nu e de mirare, a fost profesor de filosofie in Camerun. Evident, diploma n-a putut fi niciodata echivalata si el s-a simtit prea batran si invins de viata sa o ia de la capat cu bacalaureatul. Sper in schimb ca macar copii lui sa aiba parte de alta soarta.

 13. un rau enorm a facut Ponta Romaniei.A creat o decrebilizare academica pe termen lung a romanilor in eu.Vai de tinerii ce vor dori sa intre pe piata m’cii in EU,SUA…

 14. Si totusi lumea academica reactioneaza decent, dupa standardele romanesti, desigur.

  „Consiliul Facultăţii de Drept va discuta constituirea unei comisii formate, de preferinţă, din experţi internaţionali, din universităţi străine, pentru a analiza acuzaţiile de plagiat cu privire la teza de doctorat a domnului Victor Ponta.”

  http://www.realitatea.net/universitatea-din-bucuresti-cere-analiza-tezei-de-doctorat-a-lui-ponta_955125_comentarii.html#view

 15. Enfin, cineva care gândeşte dincolo de politica dâmboviţeană. Scandalurile succesive având subiectul plagiat afectează direct şansele economice ale cetăţenilor români cu diplome universitare. Decredibilizarea şi generalizarea cazurilor afectează percepţia organismelor publice şi private internaţionale, cu consecinţe directe…selecţia capitalului uman. România a mai trecut prin momente de genul acesta, fabricile de diplome demascate cu cazuri celebre. Când un angajator internaţional va avea de ales între două diplome, una obţinută în România şi a unui alt candidat…scandalurile repetate nu vor favoriza în mod cert diploma obţinută în România. Politicienii trebuie să facă calculul simplu tradus în PIB, bani transferaţi în ţară, etc. Cu cât puterea financiară a fiecărui român creşte cu atât puterea financiară a ţării creşte. Multiplicate cazurile nu pot creea decât o deformare a realităţii faptice, există încă un mediu academic serios, clasificarea e un bun indiciu a realizat un pas spre credibilizare.
  Din păcate toate măsurile luate de ministrul Liviu Ioan Pop urmăresc cu o persistenţă extrem de proastă distrugerea a ceea ce s-au realizat ca paşi înainte. Fiecare zi a fost un pas înapoi în această guvernare, din păcate, dincolo de intenţiile afişate, paşii urmaţi indică o direcţie contrară.

 16. De ani de zile urmaresc ce se intampla in invatamantul(ce-a mai ramas din el) romanesc si de ani de zile ma intreb ce minti diabolice – ca parca nu pot sa cred ca sunt doar pur si simplu prosti – a adus lucrurile pana la nivelul de azi
  Si tot de ani de zile ma intreb cum a reusit micutul popor finlandez sa se mobilizeze exemplar, la nivel national, ca sa faca unul din cele mai performante sisteme de invatamant la nivel de masa din toata lumea
  Raspunsul nu este decat unul: cand iti pasa de tara si poporul tau mai presus de cat iti pasa de buzunarul tau sau de relatiile tale de cumetrie, SE POATE
  Cand iti proiectezi privirea in viitor si cand iti pasa daca numele tau va fi asociat cu un lucru bun sau va fi bagat complet in rahat, SE POATE!
  E ca in exemplul cu soselele si autostrazile noastre – de ani de zile ma intreb de ce nu am adus din 1990 niste nemti sa ne faca drumurile, dar raspunsul e ca daca faceam asa, cum mai puteau Nastase si altii ca el sa-si intocmeasca testamente care sa te lase cu gura cascata?!? ce sa fi scris in ele??? In 1990, sau in multi ani dupa, nu trebuia sa „ne cumparam niste nemti, daca nu avem”, cred ca ii puteam avea aproximativ pe gratis. In orice caz nu ne costau cat ne-au costat „cumetriile” PSD-iste
  Daca nu suntem in stare sa scapam, cu milioane de euro!, de tantarii din Bucuresti, atunci sa chemam firma din Budapesta care o face EFICIET pe cateva sute de mii de euro
  Daca nu suntem in stare sa reformam responsabil si eficient invatamantul romanesc, in loc sa o mai avem inca o data pe aiurita si iresponsabila asta de Abramburica, mai bine am aduce niste experti din Finlanda si i-am lasa pe ei sa chiureteze abcesul asta infect
  Si exemplele ar putea continua, cu toptanul
  Nu pot sa cred ca sunt oameni in Romania care sa admita sa ne desfiintam pur si simplu ca natiune si sa ramanem la nivelul de adunatura, de gloata cretina, condusi de niste hoti DOVEDITI INTERNATIONAL si de un repetent multiplu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Maria Bucur-Deckard
Maria Bucur este profesoara universitara la Indiana University, Bloomington, unde detine catedra de istorie a Europei de Est, si ocupa postul de vice decana pe programe internationale la College of Arts and Sciences. Este autoare a mai multor volume, printre care “Heroes and Victims: Remembering War in Twentieth-Century Romania” [Eroi si victime: Rememorarea razboiului in Romania secolului 20] (2009) si “Eugenie si modernizare in Romania interbelica” (2005). In timpul liber cinta la vioara in grupul “Cedar Bluff Trio”.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro