luni, octombrie 25, 2021

Plagiatul lui VP: 2/3 din 19 sau din 20?

Domnul ministru Pop declara ca: „Nu s-a intrunit cvorumul de 14 membri, decizia a fost luata doar de 13. Asta inseamna ca toate deciziile luate astazi de acest consiliu sunt nule, pentru ca nu a fost cvorumul de sedinta, deci nu se putea tine sedinta si ma refer la intregul consiliu de 20 de persoane” (vezi aici: http://www.hotnews.ro/stiri-esential-12655683-ministrul-educatiei-toate-deciziile-comisiei-privind-plagiatul-sunt-nule-pentru-nu-fost-cvorum.htm)

Conform articolului 21 (1) din ORDINUL nr. 3.759 din 9 februarie 2011 privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare şi a structurii acestuia : „Cvorumul necesar pentru luarea deciziilor în cadrul Consiliului general este de două treimi din numărul total al membrilor Consiliului general.” (http://www.cnatdcu.ro/wp-content/uploads/2011/04/OMECTS_37591.pdf)

Conform ORDINULUI nr. 3.760 din 9 februarie 2011 privind aprobarea componenţei nominale a Consiliului general al Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare, Consiliul general al Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare contine 19 membri. (http://www.cnatdcu.ro/wp-content/uploads/2011/04/OMECTS_3760.pdf) Aceasta informatie se gaseste si pe site-ul CNATDCU aici : http://www.cnatdcu.ro/membri-consiliului-general-cnatdcu/

Prin urmare, cineva greseste: fie sunt 19 fie 20. Daca sunt 19, a fost cvorum, daca sunt 20, nu. E o simpla intrebare factuala… chiar nu exista nici un raspuns?

UPDATE:

In comentarii am fost informat ca exista Ordinul 3955/2012(http://legestart.ro/Ordinul-3955-2012-modificarea-anexei-Ordinul-ministrului-educatiei-cercetarii-tineretului-sportului-3-760-2011-aprobarea-componentei-nominale-Consiliului-general-Consil-%28NjA2Mzgx%29.htm) conform caruia se adauga inca un membru in Consiliul General. Prin urmare sunt 20 si avem un raspuns: website-ul CNATDCU nu este updatat.”

Distribuie acest articol

50 COMENTARII

  • Din pacate, sunt 20…
   OMECTS 3760/2011 a fost modificat prin OMECTS 3955/2.05.2012 (in ministeriatul lui Baba), prin care se adauga un membru, dl. Florin Stamatian. Siteul nu e actualizat.
   Acum, intrebarea e: daca din calcul reies 13.33 membri pentru cvorum, asta se traduce in 13 sau in 14?

   • Intrebati un elev de clase mici, care a invatat impartirea si rotunjirea si va zice 13.
    O fi vreo regula originala la cvorum? O fi shimbat ministrul si regula rotunjirii ?
    A apucat s-o publice in M
    onitorul Oficial?

   • habar n-am, dar inteleg ca si votul electronic e admis. Confirmati va rog, deoarece inteleg ca unii membri au trimis un e-mail. Indiferent de continutul e-mail, a fost quorum.

 1. al 20-lea e de fapt e in spatiul de pe website de la finalul listei pe care, noi muritorii de rand, il vedem ca fiind ‘blank’ :D

  • Ioan Aurel Pop era deja. A fost introdus dl. Florin Stamatian, de la UMF „Iuliu Hatieganu” din Cluj. In fine, irelevant cine, conteaza ca sunt 20.

  • Asa este. Cu toate acestea, in conferinta de presa s-a spus ca au fost 13 voturi pentru, 0 abtineri si 0 voturi impotriva.

 2. legislatia Europeana -comisie

  (1) Cvorumul unei comisii este întrunit atunci când mai mult
  de jumătate din numărul de membri sunt prezenți.
  (2) Cvorumul se verifică la solicitarea unui membru și cu
  condiția ca cel puțin zece membri să voteze în favoarea
  acestei solicitări. În cazul în care nu a fost solicitată veri­
  ficarea întrunirii cvorumului, toate voturile se consideră
  valabile, indiferent de numărul de membri prezenți. Dacă
  se constată că nu a fost întrunit cvorumul, comisia poate
  examina punctele rămase pe ordinea de zi care nu necesită
  votare și amână pentru ședința următoare deliberările și
  votul asupra celorlalte puncte rămase de pe ordinea de zi.

 3. Se pare că e vorba de 19 persoane. Ce să facem acum; trebuia să-i trimitem ministrului o găleată de picioare să fie cvorumul? Acum, serios, de ce atâta ridicol? De ce atâta ajutor acordat unui om compromis politic în timp record?!

 4. Mi-ati plagiat comentariu de pe hotnews:)
  Sunt 19 membri si 13 indeplineste cvorumul, asta e clar
  Ministrul vrea sa induca dubii folosind ART. 9 (1) din ordinul nr. 3.759 din 9 februarie 2011 si anume: ‘Consiliul general al CNATDCU (Consiliul general) este compus
  din preşedinţii panelurilor pe domenii fundamentale şi din alţi membri
  numiţi de ministrul educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului.
  Numărul membrilor Consiliului general este de maximum 21’

 5. Dl Pop – si dl Remus Pricopie – spuneau si ca CNATDCU cu a actionat procedural, caci a sarit peste Comisia de stiintel juridice. Iata ce zice insa Regulamentul CNATDCU:

  Art. 27. –
  (1) Orice persoana, inclusiv membrii CNATDCU, poate sesiza in scris, prin intermediul UEFISCDI, Consiliul general al CNATDCU cu privire la nerespectarea standardelor de calitate sau de etica profesionala, inclusiv cu privire la existenta plagiatului, in cadrul unei teze de doctorat, indiferent de data sustinerii acesteia.
  (2) Consiliul general al CNATDCU analizeaza fiecare sesizare primita, consultand, dupa caz, alti membri ai CNATDCU.
  (3) In urma fiecarei sesizari, in termen de maximum 60 de zile de la primirea acesteia, Consiliul general al CNATDCU decide daca au fost sau nu respectate standardele de calitate sau de etica profesionala, iar presedintele CNATDCU transmite autorului sesizarii decizia Consiliului general al CNATDCU si motivarea acesteia.
  (4) In cazul in care, in urma unei sesizari sau prin autosesizare, Consiliul general al CNATDCU decide ca nu au fost respectate standardele de calitate sau de etica profesionala, presedintele CNATDCU propune ministrului educatiei, cercetarii, tineretului si sportului una sau mai multe dintre urmatoarele masuri:
  a) retragerea calitatii de conducator de doctorat;
  b) retragerea titlului de doctor;
  c) retragerea acreditarii scolii doctorale.

 6. Hai sa luam cel mai nefavorabil caz: 20.
  (2/3)*20 = 13,333333 …e evident ca cel mai apropiat numar natural in vecinatatea acestui numar irational (cum e si ministrul pop) e 13 si nu 14 . Au fost 13, deci nema problema…unless the pop mathematician has a different, revolutionary solution…which I doubt…

  Acu’ vaz ca ministru „s-a sucit”, nu mai contesta faptul ca as per today, a desfintat comisia, ci faptul ca nu a fost cvorum…oricum intra si el in malaxorul justitiei pentru abuz de serviciu: o lege organica precum e legea educatiei nu poate fi modificata prin ordin de ministru, asta e clar! E tocmai ce a facut acest neica-nimeni…

  • Haideti, mai oameni buni…
   13 prezenti inseamna 65%, deci nu e cvorum;
   14 prezenti inseamna 70% deci e cvorum.
   aici nu merge cu rotunjire… din pacate.
   Un week-end cat mai lung si placut tuturor!

  • Niste matematica:
   13.333333… nu e numar irational, e rational, 40/3.
   Cazul cel mai defavorabil: Cvorum inseamna un numar cel putin egal cu 40/3. Solutiile fiind in multimea numerelor naturale, acest numar este 14.

 7. 19

  din cate am inteles Ioan Aurel Pop a fost numit anul asta, el ar fi fost al 20-lea in socoteala ministrului, insa cred ca a inlocuit un membru care a demisionat. Deci 19 + 1 – 1 = 19.

  Oricum, chiar daca ar mai fi nevoie de un vot, demisia lui Ponta se impune. Si doar din prisma mizeriei de azi cu Monitorul Oficial.

 8. Exista o regula referitor la cvorumuri care s-ar rotunji in sus? Pentru ca daca ar fi avut 20 de membri, 2 treimi ar fi fost 13,(3). De ce n-ar fi ramas si in acel caz tot rotunjit la 13?

 9. chiar nu cred ca mai conteaza… chichite legale se gasesc oricand intr-o tara guvernata de alde ponta si pop. oricum decizia are valoare morala si pentru mine e un semn extraordinar de bun in legatora cu profesionalismul profesorilor nostrii de seama, faptul ca desi desfintati au avut curajul sa ia o decizie… macar sa moara de gatul lor; ca sa nu mai vorbim de mesajul clar.. NU nu suntem toti asa, nu toate doctoratele si masteratele sunt ca a copy-lotului.
  oricum decizia a fost luata din cate am inteles de 15 membri cativa trimitand prin corespondenta opinia lor.

 10. Si uite asa un zombie din asta util sa-ti duca tava de colo-colo te poate infunda cand ti-e lumea mai draga.
  Deci s-au adunat oamenii in masura sa judece si au judecat. Cum sefu’ a sustinut ca nici gura nu-i miroase, contra-argumentele ar fi trebuit sa fie ceva gen „n-au luat in considerare toate probele” sau ceva de genul asta. Asta ca sa sustina ipoteza ca n-ar exista un plagiat. Dar dl. ministru in loc sa atace substanta problemei, ataca forma.
  Pai d-le Pop, stim ca multi infractori scapa pe motive tehnice, dar asta nu-i face curati.

 11. Conform Regulamentului de Organizare al CNATDCU, Consiliul General are „maxim 21 membri”, care sunt numiti prin ordin de ministru. (http://www.cnatdcu.ro/wp-content/uploads/2011/04/OMECTS_37591.pdf).

  Conform Ordinului 3760/ 2011, au fost numiti 19 membri ai Consiliului General.

  Coroborand cele doua acte, inseamna ca in prezent numarul membrilor Consiliului General al CNATDCU este de 19 membri. Astfel ca cei 13 membri prezenti azi sunt suficienti pentru a face cvorumu.

  Daca era destep domnu profesor de matematica Pop, in loc sa se faca de oaie cu ordinul aberant dat dimineata, dadea un ordin prin care numea inca 2 membri in Consiliul General, pentru a-l completa pina la 21 si, in acest fel subtil, ii lasa pe cei 13 fara cvorum…

  Disperarea este cel mai mare dusman al idiotilor :)

 12. Din cate stiu eu nici o comisie nu se constitue dintr-un numar par de oameni pentru a se evita balotajul Deci cred ca 19 este cifra buna!

 13. Textul citat de autor spune „Cvorumul necesar pentru luarea deciziilor în cadrul Consiliului general este de două treimi din numărul total al membrilor”
  Intrebare au fost prezenti cel putin 13,33 ?
  Raspuns : Nu.
  Prin urmare nu a fost intrunit cvorumul.
  Alte intrebari: De ce a fost introdus Florin Stamatian (la vremea respectiva prefect de Cluj, anterior, dar si in prezent membru PDL si care nu este si nici nu a fost rector al UMF Cluj) ?
  Ce cauta in comisie Miclea, un alt (fost) politician ?
  Raspuns : ?!

  • Exact ce cauta Dl. Andrea membru PSD in comisia de etica. Dl. Miclea s-ar putea sa NU fie membru PDL. Au mai fost ministri fara carnet de partid in cei 22 de ani de democratie originala.

  • Dupa mintea ta ar fi 13 persoane si o pereche de picioare…picioarele si le-a bagat pop, asa ca si dupa mintea ta tot a fost cvorum…

 14. Discutiile procedurale sunt irelevante la acest nivel,cand s-ademonstrat plagiatul de catre oameni competenti.
  Nu ai autoritatea morala de a reprezenta tara cand ai plagiat

 15. In decizia CNATDCU de azi scrie clar:
  (…)
  In urma analizei sesizarilor si a acestei teze de doctorat, Consiliul general al CNATDCU, intrunit in data de 29 iunie 2012, cu indeplinirea cvorumului regulamentar prin prezenta a 13 membri din 20, decide:
  (…)
  Probabil ca academicienii nostri nu stiu sa calculeze doua treimi din 20 si atunci oricum trebuie sa isi dea toti demisia…

  • Acum se stie ca sunt 20. In momentul in care am scris articolul insa existau 3 variante: 19 (conform legii de pe site-ul CNATDCU si a membrilor enumerati pe acelasi site), 20 (conform Ministrului Pop) si 21 (conform doamnei Ecaterina Andronescu). Ulterior s-a descoperit ca domnul Pop avea dreptate (vedeti update). Cu toate acestea si daca erau ceilalti 7 si daca toti ceilalti erau impotriva decizia ar fi ramas aceeasi. Dar, asta nu scuza problema procedurala si deci nu pot exista urmari legale. Dar urmari academice ar trebui sa existe. Pentru Fac. de Drept ar trebui sa fie suficient pentru a porni o investigatie serioasa.

   • Chiar daca decizia CNATDCU nu poate avea urmari legale, ea a fost luata cu unanimitate si ar trebui sa fie destul ca sa isi dea demisia. Dar se stie ca Ponta nu va renunta pana nu vor veni mascatii sa ii darame usa si sa ii ia teza din vitrina.

    • Cvorumul este necesar pentru o decizie, nu pentru o sedinta. Conform regulamentului, voturi se pot da si prin mijloace electronice. Mircea Miclea si-a expus punctul de vedere si a declarat ca l-a trimis consiliului pe e-mail. Andruh a declarat ca a mai fost un coleg care a procedat la fel. Cei 13 au fost cei prezenti in sala. Daca adunam cele 2 voturi transmise inainte, rezulta 15. Greseala este in redactarea hotararii, unde nu au vrut sa se complice cu voturile electronice si nu si-au dat seama ca fiind 13 nu au cvorum. Redactarea deciziei e gresita, dar ea a fost luata cu 15 voturi, nu 13.

 16. Decanul de la Drept – nota 10!
  CTP-ul – nota 10!
  Contributors – nota 10!

  Andrei Marga… CORIGENT! Cum sa pleci cu Ponta?… Ceva nu este in ordine cu Marga! Acest omnumai este credibil – stim noi de ce…

  CNATDCU? Bravo lor! Nota de trecere… De ce nu au dat ieri decizia? CNATDCU a mai calcat in strachini… dar acum… Dorim sa stim de ce restul membrilor nu au votat.

  Ponta are toate sansele sa ajunga coleg de celula cu coordonatorul tezei. In 2 ani au timp sa faca o teza fara plagiat!

 17. Problema de fond e ca intreg cotetul nostri legislativ sufera de astfel de neclaritati incepind cu constitutia gaunoasa.In materie de plagiat insa in lumea civilizata din care vrem sa facem parte sunt norme clare pe care trebuie sa le respectam si folosim si noi daca nu vrem sa ne facem de bafta. Ca ne-am facut de multe ori pina acum.

 18. Cvorumul e foarte important pentru implementarea recomandarilor comisiei dupa verificarea acestei acuzari de plagiat. Insa mult mai important este raspunsul la intrebarea „a plagiat Ponta sau nu?”. Aceasat intrebare s-a aflat pe buzele multora, in special venind din partea celor care nu au avut acces direct la probe, precum si a celor care nu inteleg prea bine ce e ala un plagiat. Insa, rapotul unei comisii legale sau iesite prin abuz in ilegalitate, este mai mult decat coplesitor. 13-0 nu da nici-un drep de apel si nu face dificil raspunsul la intrebarea de mai sus: DA A PLAGIAT SI ACESTA ESTE CONSTATAT SI DOCUMENTAT. Chiar si in varianta in care 20 de participanti ar fi fost prezenti, si cei sapte votau impotriva(scenariu aproape imposibil), scorul de 13-7 ar fi fost de departe confortabil.

 19. Cred ca ne împiedicat de un amănunt , dacă a fost sau nu cvorumul. Important este ca treisprezece oameni de știință, specialiști cu reputatie

 20. logic.dar nu poti cere politicienilor,mari specialisti in drept,logica.adica daca erau 14 era plagiat.fiind 13 nu.uitam esenta.nu trebuie comisie sa aprecieze un plagiat.acesta este sau nu este.apoi daca 7 din cei prezenti votau pro,mai sa le dai dreptate,dar toti 13 au votat pentru.apoi chestia cu comisie politica nu tine.cine a numit-o?nu tot ei,politicienii.este ceva nepolitizat in aceasta tara?vedeti,se mai intampla ca cei veniti la putere sa beneficieze de cei numiti de vechea putere.vezi cazul,sef dna,procuror general,curte constitutionala etc.,si sunt obligati sa accepte deciziile acestora.nu sa le conteste toata ziua.singura solutie,depolitizarea.dar poate careva sa-si asume acest lucru?

  • rezolvarea privind majoritatea de 2/3 este simpla.
   Avand in vedere ca d-l ministru Pop este profesor de matematica propun urmatoarea problema:
   Gigel si ionel au impreuna 20 mere.
   Gigel are de 2 ori mai multe decat ionel.
   cate mere are fiecare?
   Gigel 2/3 (13), Ionel 1/3 (7).
   Simplu, nu? Matematica este una singura!

  • Avand in vedere ca d-l ministru Pop este profesor de matematica propun urmatoarea problema:
   Gigel si ionel au impreuna 20 mere.
   Gigel are de 2 ori mai multe decat ionel.
   cate mere are fiecare?
   Gigel 2/3 (13), Ionel 1/3 (7).
   Simplu, nu? Matematica este una singura!

 21. Cvorumul a fost intrunit pentru ca au existat si 2 voturi prin e-mail (votarea prin intermediul mijloacelor electronice este perfect valabila, se intalneste si in mediul de afaceri, in conditiile in care unii membri nu pot fi prezenti in sala).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Alexandru Marcoci
Dupa o licenta in filosofie (Universitatea Bucuresti, 2008) si un masterat in logica (Institute for Logic, Language and Computation, Amsterdam, 2010) imi ocup timpul cu inca un masterat, de data aceasta in filosofia stiintei (London School of Economics and Political Science, 2012) si cu un doctorat in filosofie (London School of Economics and Political Science, incepand cu octombrie 2012).

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Când sursele de energie care ar trebui să stopeze schimbarea climei nu mai funcționează din cauza schimbării climei…

Toleranța va atinge un asemenea nivel încât oamenilor inteligenți li se va interzicesă mai gândească pentru a nu-i ofensa pe imbecili.Autor...

Odăjdiile clanului Soprano

În statutul BOR art. 149, cauzele se introduc pe rolul consistoriului doar cu aprobarea episcopului sau patriarhului.  Hotărîrile devin executorii doar după...

Cine sunt adevaratii „crizatori”?

Din toata aceasta costisitoare, frustranta, murdara, dar, vai, pilduitoare tevatura, remarc cateva lucuri precise: 1. Criza a avut...

Să amânăm o vreme arderea pe rug a Angelei Gheorghiu!

Am cumpărat cartea O viață pentru artă în care marea soprană Angela Gheorghiu își spune povestea, fiind stimulată de întrebările bine țintite...

Suntem un stat laic?

Scriu textul de față îndemnat de trei împrejurări. În ordine cronologică inversă, a treia e apariția reportajului Recorder Clanul marelui alb. Sunt...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.