luni, ianuarie 17, 2022

Planul Ponta pentru câştigarea prezidenţialelor

Redactat de @Cetatean

Fiecare pesedist de frunte, care si-a facut ucenicia la scoala lui Ion Iliescu si a lui Adrian Nastase, poarta in suflet bastonul nazuintei de a fi presedintele Romaniei, mai ales cand insasi propria mama iti dezvaluie public ambitia natarmurita: « Victor cam are tendinţa asta, să se umfle în pene, dar are şi tăria să recunoască acest defect al lui, ceea ce e mare lucru. Când a ajuns şeful Corpului de Control al Guvernului, cu ani în urmă, o cam luase niţel razna, am avut de tras ca să îl aducem înapoi, cu picioarele pe pământ, dar am făcut-o şi apoi râdea şi el de situaţie. Probabil aşa e când eşti foarte tânăr şi ajungi în funcţii înalte ». Sa nu ne miram cand il auzim pe Victor Ponta-Minciuna cand afirma, afectand modestia, in templul sacrosant al Antenei 3  ca « Mi-as dori candva sa fiu presedinte, dar la sfarsitul anului as vrea sa fiu prim ministru ». Vai, cata retinere, cata dorinta de a nu arde etapele functiilor in stat !

Numai un naiv poate crede ce spune « marele narator » Ponta (preiau fericita expresie a lui Cristian Pantazi), cum ca PSD/USD are mai multi candidati pentru prezidentiale (Oprescu, Isarescu, Tariceanu, Geoana), iar Ponta este doar ultimul dintre ei.  Cu voia dumneavoastra, ultimul pe lista, cum bine remarca Ioana Ene.

In fond, Ponta se pregateste activ pentru a candida la prezidentiale si strategia sa are mai multe paliere :

 • palierul retoric-narativ, analizat magistral  de catre Cristian Pantazi intr-un articol de colectie  , care suprinde principalele caracteristici ale prezentei si discursului public al Primului Mincinos al tarii : retorica dedublata (fata de partenerii externi, fata de baronii din partid, fata de electorat, fata de mediul de afaceri) si prezentarea unei viziuni pacifist-paternaliste, care aduce « linistea » dupa anii de « dezbinare si ura » ai « tiranului si dictatorului » Basescu : «  Ponta a inteles insa ca, dupa zece ani de tensiuni iminente unei lupte dintre reformisti si vechiul sistem, un discurs pacifist, proiectia unei lumi rozalii are mari sanse sa prinda la public. O repeta pina la refuz premierul, o repeta si consilierii sai de imagine si oamenii cei mai apropiati din guvern si partid. Refuza orice bruscare publica a sistemului, mimeaza impacarea stingii cu dreapta, pune in scena impacarea mediului privat cu cel public ».
 • palierul tactic-politic, construit prin simularea unei aparente « deschideri spre centru » (despre care a scris Dan Tapalaga care nu este de fapt decat incercarea de a expanda bazinul electoral al PSD prin mentinerea unei parti din bazinul fostului USL. Insa aceasta “deschidere spre centru” despre care vorbea colegul, mogulul si finantatorul-santajor Sebastian Ghita este doar o gaselnita de rebranduire, intrucat Ponta si-a dat seama ca PSD nu poate avea succes decat daca ascunde sigla PSD sub alt nume si sub o alta orientare decat cea afisata traditional. Am scris despre aceast aspect la punctul I al articolul din 26 februarie. Numai naivii s-ar putea inspaimanta sau ar putea crede in eficienta acestei strategii.
 • planul strategic, despre care vreau sa discut in articolul de fata, fara pretentia de a epuiza tot ce se poate deduce din analiza situatiei politice actuale.

I. Imi mentin analiza la cald despre strategia PSD ca partid, facuta in articolul scris in ziua ruperii USL

II. In al doilea rand, trebuie avuta in vedere o axioma politica : PSD este un partid-stat, construit istoric si structural in jurul unei figuri tutelare (Ion Iliescu, Adrian Nastase), partid care niciodata nu va renunta la dorinta de a da Presedintele Romaniei, pentru ca acesta asigura, constitutional, trei lucruri : nominalizarea Primului-Ministru, numirea prin decret a functiilor de conducere in Justitie (ICCJ, DNA, PG), respingerea sau aprobarea legilor. Asa cum este gandita Constitutia actuala a Romaniei, Presedintele are suficiente parghii pentru a fi realmente judecator politic (si acest lucru nu se datoreaza caracterului lui Traian Basescu, ci este un dat al functiei prezidentiale ; Presedintele actual doar a valorificat prerogativele pregatite pentru Iliescu si Nastase).

III. In al treilea rand, trebuie spus public un adevar pe care Ponta si consultantii sai politici se chinuie sa il oculteze: PSD nu are alt prezidentiabil in afara de Victor Ponta. Sa ii luam pe rand :

 • Mugur Isarescu se bucura de simpatie, insa nu este interesat de functie. Obisnuit cu calmul de la BNR si proprietar de podgorie, Isarescu nu este la varsta la care sa mai fie tentat de o functie cu batai de cap ca Presedintia ;
 • Sorin Oprescu, multa vreme prezidentiabilul de rezerva al PSD, are vizibilitate si tractiune politica zero in afara Bucurestiului, iar dupa moartea micutului Ionut Anghel si afacerea maidanezilor, Oprescu este definitiv compromis ;
 • Mircea Geoana este o vesnica gluma politica si expresia vie a celei mai mari ratari din istoria PSD, mai mare decat cea a lui Adrian Nastase din 2004. Nici un baron si nici un fruntas PSD nu mai risca inca o data cu Geoana si Viorel Hrebenciuc a dezmintit public acum cateva zile posibilitatea ca Geoana sa candideze.
 • Tariceanu este doar o manevra politica circumstantiala ; niciodata PSD nu va sustine membrul unui alt partid pentru a deveni Presedintele Romaniei, cu prerogativele substantiale mentionate mai sus la punctul II.
 • In aceste conditii, candidatura lui Ponta este naturala, iminenta si inevitabila. PSD realmente nu are alt prezentiabil. Baletul executat de Ponta (a se vedea modul in care se joaca cu cifrele cand zice ca exista 49%-51% sanse ca candideze) are trei explicatii:
 • Ponta joaca piesa de teatru interpretata de Nastase in 2004 („nu vreau sa candidez, dar partidul ma obliga”), pentru a arata ca nu este ahtiat de functie;
 • Ponta amana anuntarea candidaturii pentru a se feri cat mai mult de atacurile adversarilor si pentru a le incurca calculele de alianta anti-PSD;
 • Ponta stie ca Dragnea si Mitrea (doi grei) ii vaneaza functiile de Prim-Ministru si Presedinte al PSD si ca in caz de esec la prezidentiale, va fi jupuit de aparatul PSD. Intrucat Ponta nu si-a reglat succesiunea in PSD in caz de succes la prezidentiale, el trage de timp pentru a-si neutraliza competitorii din partid si pentru a se asigura (atat impotriva mazilirii, cat si in caz de succes – prin numirea unui presedinte PSD agreat de el).

IV. In al patrulea rand, Ponta stie ca bazinul electoral al PSD nu este suficient pentru a asigura castigarea prezidentialelor. Insusi bazinul USL (4,4 milioane de alegatori) nu este suficient, intrucat alegerile prezidentiale se castiga cu peste 5 milioane de voturi (5,2 milioane in conditii de participare mare). Nici insumarea voturilor USL si ale etnicilor maghiari nu este suficienta, intrucat acestia din urma nu pun ştampila automat pe un candidat recomandat de UDMR in 2009 (pentru Mircea Geoana au votat doar 1/3 din totalul etnicilor maghiari). Ponta se straduieste sa expandeze bazinul electoral si face manevre de a mima „deplasarea spre centru” nu in beneficiul partidului (care are mereu peste 30%  si va avea mereu primul loc la alegeri), ci in beneficiul sau personal la prezidentiale. Retorica si naratiunea politica a lui Ponta analizata de Cristian Pantazi are ca tinta livrarea unui discurs polimorf, adresat mai multor categorii diferite de votanti, in vederea construirii profilului de prezidentiabil al lui Victor Viorel in mentalul public.

V. In al cincilea rand, aceasta retorica schizofrenica si dedublata are  doua componente aflate in tensiune: pe de o parte, Ponta (si USD) isi revendica mostenirea politica a USL („lupta impotriva regimului Basescu”), pe de alta parte se incearca fabricarea, pentru uzul alegatorilor de centru, a imaginii unuei epoci post-Basescu, non-conflictuale, paternaliste si…linistite ca pe vremea lui Iliescu.

Ponta insusi a trasat linia principala a discursului prin care spera sa mentina in bazinul sau cat mai multi din votantii USL anti-Basescu : « Există o axă şi două echipe, a treia echipă nu există niciodată. Eu ştiu de la sport, suntem echipa albă şi echipa neagră. În 2014, încă, societatea românească nu va fi divizată între stânga şi dreapta, că Ponta e stânga şi Antonescu sau cine mai e – deapta. Societatea românească în 2014, şi ăsta a fost unul dintre principiile pe care s-a construit USL, va avea de ales între continuarea regimului şi a modului de conducere a ţării Traian Băsescu şi anti-Băsescu, un alt model de conducere a ţării, Antonescu şi azi, indiferent cât de supărat e pe mine, este în tabăra anti-Băsescu”. SURSA

Ponta si consultantii isi asuma un risc enorm, acela de incerca sa mentina cat mai mult din bazinul electoral al USL prin discursul anti-Basescu, in timp ce proiecteaza imaginea unei epoci post-Basescu non-conflictuale. E o strategie riscanta, schizofrenica si vizibil contradictorie, insa  e singura strategie viabila dupa ruperea USL si dupa ce voturile PNL nu se mai varsa in mod „natural” in zestrea candidatului PSD. Romanii ca votanti se preocupa prea putin de contradictiile din mesajul livrat public si inghit pe nemestecate tot ce vine de la stapanire, mai ales cand stapanirea e PSD-ista.

VI. In aceasta directie a falsului bi-partizanat se inscrie si manevra cu Tariceanu si noul partid liberal care simuleaza continuarea USL dupa desprinderea PNL. Ponta trimite un dublu mesaj :

pentru membrii si electoratul PNL, mesajul e acesta : « Veniti langa PSD si veti avea functii precum Tariceanu ; Crin Antonescu nu va garanteaza nici functiile, nici imunitatea impotriva Justitiei ».  Cazul Chitoiu e exemplar pentru noua strategie a lui Ponta. Aceasta  incearca sa fure atat baza partidului PNL (in teritoriu PSD racoleaza liberali), cat si varful PNL (Tariceanu si alti fripturisti verosi) prin oferirea de functii si de solidaritate pesedista impotriva Justitiei. Pentru electoratul non-PSD, mesajul este urmatorul: „Ponta este bi-partizan, poate si vrea sa lucreze cu oameni din PNL. El insusi se chinuie sa arate a om politic care trece peste barierele de partid: „as lucra foarte bine cu un Presedinte ca Tariceanu” . Unii comentatori naivi se lasa prinsi de acest discurs si vorbesc de o noua „viziune” a lui Ponta de „echilibru” al puterii, insa e vorba doar de manevre tactice si de imagine.

VII. Imaginea de politician „bi-partizan” care incalca ortodoxia pesedista este construita de Ponta si cu ajutorul ultimei manevre de remaniere guvernamentala, cand a impus ministri tineri pe care partidul nu i-a cunoscut inainte (manevra riscanta, insa care ii permite lui Ponta sa arate la prezidentiale ca stie sa „promoveze tineri”). Este vorba de incercarea de a capta bazinul electoral al celor sub si in jur de 40 de ani, intrucat bazinul traditional PSD este in declin natural. Ca dovada, de cateva zile Copiatorul National se arata preocupat de problema educatiei si locurilor de munca ale generatiei tinere in Europa:  „Premierul Victor Ponta a declarat că nu este mulţumit de modul în care funcţionează sistemul de învăţământ din România, dar că acesta este îmbunătăţit în fiecare zi, adăugând că există riscul ca tinerii care au terminat cursurile după 2008 să fie o “generaţie pierdută” dacă statele UE nu iau măsuri” SURSA Mai sa fie, de cand un mincinos care si-a obtinut dipomele prin furt are autoritatea morala si epistemica sa se ingrijoreze de viitorul tinerilor licentiati si masteranzi?  Insa e vorba de o grija mimata cu atentie: Ponta are nevoie si de bazinul „tinerilor”, adica al votantilor intre 18 si 40 de ani.  Este interesant ca Il Dottore a prins din zbor si incearca sa se foloseasca el de discursul lui MRU despre nevoia intrarii in politica a unei noi generatii, cea a decreteilor (aflati acum la varsta de 40-45 de ani).

VIII. In paralel, Ponta isi securizeaza componenta economica a guvernarii si se blindeaza impotriva unei critici in campania electorala prin masluirea cifrelor cresterii economice (exista indicatori care arata clar ca cifra de 3,5% e manarita la INS: economia „creste” dar consumul de energie scade; anul trecut au existat doua rectificari bugetare in minus, iar ANAF a colectat doar 1 miliard de lei din cele 3 propuse prin tsunami-ul de taxe introdus de Ponta si printr-un discurs intentional in care conteaza doar ce „vrea” sau ce „are intentia” sa faca Premierul, nu ce face el efectiv. Exemplu: mereu amanata scadere a CAS si a deducerii profitului reinvestit, insa intotdeauna declamata ca buna intentie a acestui Guvern „cu componenta liberala” (sanchi). Sau mereu declarata readucere a TVA-ului la 19% (masura-far a USL), care nu va fi niciodata aplicata (daca acum, cu crestere de 3,5% nu se poate, atunci cand ? Cand vom avea crestere de 8%?). SURSA .  Tot ce conteaza e ca electoratul sa stie ce „vrea” si ce „intentii” economice are Ponta-Milostivul. Ca nu si le pune in practica, e vina FMI, a lui Basescu, a CCR sau a PNL. El vrea bunastarea poporului. Nu e suficient?

IX. La nivel politic, Ponta incearca sa construiasca o mare coalitie politica care sa ii aduca lui personal macar o parte din voturile electoratului PNL (prin vectorul Tariceanu), o parte din voturile UDMR (prin aducerea maghiarilor la guvernare), mare parte din voturile defunctei USL (prin mimarea continuarii programului de guvernare al USL). Insa aceasta coalitie este conditia necesara mobilizarii armatelor de partid si structurilor din teritoriu, insa nu e si conditia suficienta.

Ponta si consultantii politici construiesc in paralel si un discurs meta-politic, centrat pe valori „centriste” si aparent bi-partizane precum cele inscrise in programul de guvernare al USD asumat ieri in Parlament: „Acest program este creat pentru o construcţie puternică, progresistă, de viitor, bazată pe valorile libertăţii, corectitudinii, dreptăţii şi responsabilităţii“. In definitiv, un perfect discurs de lemn catch all prin care Ponta spera sa determine si non-PSD-istii (non-USL-istii) sa il voteze ca Presedinte. Mitomanul spune fraze goale, care nu il obliga, dar care suna bine in gura unui prezidentiabil post-Basescu, care are nevoie insa de fantosa acestui „tiran” in declin, care il saboteaza zilnic in incercarea de a milui poporul cu bunastare economica si pace sociala.

X. Inchei subliniind ca aceasta strategie a lui Ponta are tot atatea fisuri pe cate paliere avanseaza: retoric, mediatic, politic, economic. In definitiv, nu trebuie uitate cateva lucruri simple:

 • de nimic nu se tem mai multe Ponta si PSD ca de o Justitie functionala
 • exista in mentalul electoratului forte mai puternice care se pot opune mesajului inselator livrat  de coalitia penalilor (PSD, PNL, UDMR, PDL). Totul e ca ele sa fie mobilizate.
 • contextul international nu pare sa fie favorabil lui Victor Ponta – presedinte al unei tari NATO si partener strategic al SUA.

Articol aparut initial pe Politeia

  Distribuie acest articol

  37 COMENTARII

  1. Planul Ponta ?!
   Minciuni, toata ziua minciuni, atac la Basescu(nu mai tine, deja romanii s-au pris de tactica machiavelica a lui Ponta !!), promisiuni populiste cu caru’ mare, clientela ademenita in fel si chip ca sa-i aduca voturi in satele patriei dragi(la orase nu are sperante mari!) si cat mai multi bani pompati de Dragnea pentru ulei, zahar, faina pentru majoritateea saraca a Romaniei la schimb cu voturile PRO Victor Ponta !!!
   Altceva Ponta nu are, nu poate oferi romanilor care nu au nevoie de uleiul si zaharul si faina lui Dragnea !!
   Rusine Ponta!!!!

  2. Analiza urmareste sa ne demonstreze ca Ponta minte cum respira – stim – dar asta n-ar trebui sa ne insele pana la a crede ca paradoxul mincinosului functioneaza si in cazul lui.
   Cu alte cuvinte cretanul care minte tot timpul poate ajunge presedinte al Romaniei.
   De unde, iata, nevoia sa ne mobilizam, sa ne unim in cuget si simtire, astfel reusind, poate, sa-i blocam ascensiunea.
   Numai ca Ponta nu este problema noastra, a celor informati si articulati cat de cat. Noi nu-l vom vota nici daca va candida la un post de detinut la Jilava, convinsi fiind ca oricum ne va trage pe sfoara si ca de fapt va fi comandantul penitenciarului.
   Ponta este candidatul Romaniei profunde. A Romaniei care crede sincer ca bacsisul si peschesul sunt realitati inalterabile ale vietii si ca inteligenta este un nume mai pompos pentru descurcareala.
   Aceasta Romanie nu are si multa vreme de aici inainte nu va avea probleme de constiinta cu diplomele false sau cu pseudofacturile obtinute pentru a acoperii micile venituri smecheresti.
   Pentru ei Ponta este candidatul ideal. Tanar, inalt, zambitor si binevoitor dar artagos destul daca e calcat pe batatura, Victor Ponta este fiul pe care si l-ar dori orice parinte din Romania profunda…

  3. Cred ca lui Ponta i se atribuie ,,planuri” de cistigare a prezidentialelor, de care nu are nevoie si probabil nici nu ar sti sa le faca.Cu siguranta ca Ponta va fi nevoit sa candideze si va cistiga fotoliul prezidential
   Dincolo de simpatia fata de ideologia de dreapta, fata de care preferinta este (strict) teoretica si da sondaje false, exista o spaima ,,economica” de ce ar putea face dreapta – aceeasi dreapta care a taiat salarii si pensii si a sifonat miliarde de Euro pe gondole si parcuri la tara, lucruri care nu se uita o generatie.
   Fara proiecte de reconstructie economica si industriala, prin partide ,,noi”, care au recuperat toti compromisii, dreapta este surclasata electoral, fara ca alianta PSD sa miste un deget.
   Ce sa vorbim ,,de bine” cu privire la ,,dreapta politica”, daca personal n-am reusit sa conving la TIRGU JIU, pe unul din cei mai ,,intelectuali lideri” sa promoveze un ,,proiect de reconstructie economica si industiala”, devenind unicul ,,politician tehnocrat” al Romaniei si ,,polul central” in jurul caruia sa se cristalizeze programatic, intrega drepta, promovind un ,,proiect national” major?

   • Ponta blocand justitia(sau tentativa de blocare)ne va duce la iesirea din UE.Sa nu uitam ca facem parte dintr-o familie,EUROPEANA-IN CARE DEMOCRATIA DESTE SFANTA.Trebuie sa respectam ad literam ceea ce am semnat.

  4. E ok argumentația dvs, numai că peste tot unde scrieți Ponta ar trebuie să fie sintagma Echipa de campanie a mafiei transpartinice sau ceva similar. Ponta nu are capacitatea intelectuală să construiască ce ați reconstruit dvs analitic, dar este o piesă în spatele careia se află un cash flow puternic dinspre Voiculescu și colab., poate și din alte surse. E limpede că se investește masiv, există o abordare coerentă, dar vulnerabilă datorită contextului geopolitic, cum ați evidențiat. Ei înoată împotriva curentului, e greu să câștige.

   Dacă nu va exista o infuzie de cash pentru structurarea electorală a forțelor pro-occidentale mi-e teamă că nu va fi chiar așa de ușor să fie blocate forțele cleptocratice (oportunist pro-estice).

   cu bine,

   • Domnule @Virgil Iordache,
    În primul rând doresc să te felicit pentru adevărul pe care l-ai expus:
    ”Dacă nu va exista o infuzie de cash pentru structurarea electorală a forțelor pro-occidentale mi-e teamă că nu va fi chiar așa de ușor să fie blocate forțele cleptocratice (oportunist pro-estice).”

    Părintele fondator al PSD este un cleptocrat. Sub atenta și competenta sa îndrumare, PSD și-a însușit tot ceea ce era Partid în Decembrie 1989: membership de la PCR & Securitate; Logistica și Infrastructura de la PCR; Finanțarea de la Baronii de Carton – îmbogățiții ”Revoluției” – plus ”alte surse atrase” (prietenii); Electoratul = 4,4 mil. captivi economic și asistați social.

    Dreapta a fost în permanență supusă acțiunilor subversive de destructurare, nereușind niciodată să se exprime coerent. Avem acum o Pleiadă de partidulețe și formațiuni de Dreapta…

    Totuși:
    1 – Nimeni nu va finanța o Pleiadă de partidulețe și formațiuni !
    2 – Partidul cu o ideologie de Dreapta, asumată fără echivoc, ar putea fi construit – materie primă există, cum bine a observat, aici, putin mai sus, colegul Om Normal. În România există mulți potențiali candidați având competențe certificate de Universități de renume.
    3 – Bazinul Electoral al acestui Partid există și este majoritar dar încă nu vede Partidul;
    4 – Ne aflăm în fața unui cerc vicios: Partidul are nevoie de Finanțare pentru a se ridica la vedere în timp ce Electoratul dur de Dreapta – care este mai numeros decât cel al PSD (pardon, USL) – are nevoie să vadă Partidul în Picioare pentru a ieși la vot.

    Ruperea Cercului Vicios este simplă:
    Pasul 0 = Unirea potențialilor finanțatori ai Dreptei într-o structură certă – Finanțatorul;
    Pasul 1 = Crearea Partidului de dreapta pe Platforma agreată cu Finanțatorul;
    Pasul 2 = Penetrarea electorală a zonelor sociale în care rezidă Electoratul Dur de Dreapta;
    Pasul 3 = Prima Conferință Națională a Dreptei;

    Dacă nu se acționează rapid și i se va permite PSD să reușească manevrele descrise de @Cetățean atunci pericolul degradării României va fi real.

    • Da, da… Eventual Finantatorul sa liciteze public pentru o platforma pe care sa o scrie chiar el. Si obligatoriu sa aiba drept de veto (in admiterea de membri, in selectarea candidatilor, mai apoi in componenta structurilor, pe textele de lege…). Sublim!

     • Mda, la mișto românii se pricep, ce să zic…

      Nu contează că acest tip de Finanțator există în toate țările occidentale, Gore tot e sceptic.

      E mai bine la noi, desigur ! Aici câștigă cel care bate palma cu Finanțatorul Marelui și Unicului Partid, nu contează platforma politică ci doar mărimea pungii.

      Dacă apare un Finanțator al Opoziției atunci în mod sigur acesta este Dictator, își impune Agenda proprie, ș.a.m.d.

      La ultimile alegeri USL a obținut, atît la Cameră cît și la Senat un număr de voturi sub 4,4 milioane. Adică sub 25% din numărul celor înscriși pe Listele Electorale.
      Majoritatea cu care s-a instalat în parlament s-a realizat prin două manevre:
      1 – ”absorbție” de la alte partide. (PDL – a cărui alianță a obținut 1,2 mil voturi; PPDD cu 1,03 mil voturi)
      2 – croirea Circumscripțiilor elecorale astfel încât Candidații USL să aibă cele mai multe șanse pentru achiziționarea mandatului.

      Oare restul electoratului este reprezentat de proștii neamului care habar nu au pe ce lume trăiesc și nu dau două parale pe dreptul lor la vot ? Sau, de fapt, aceștia încă nu au primit o altă ofertă în afara celei a Grupului Infracțional Organizat ?

      Ei, ce zici de asta, Gore ?

      • Domnul Mihai,

       Nu trebuie sa va descurajati.
       Ideea este buna dar perfectibila. Sunt platforme si idei electorale care s-au conceput in ani de zile. Dumnevoastra ati facut-o in 10-20 minute.
       Are dreptate si Gore, deci probabil trebuie alt fel de finantare.
       Si de ce ar trebui sa fie un partid?
       Si probabil ca multe altele la care o sa va ganditi si dumneavoastra.
       Sa stiti ca nu sunteti singur! ( daca sunteti dumneavoastra mai sunt si altii)

  5. Deci demontarea Minciunii Ponta este posibilă doar dacă este mobilizată masa alegătorilor non-USD (pardon non-USL) adică a acelor alegători care habar nu au pe ce lume trăiesc, nu-i interesează cine e Președinte, cine e Prim Ministru, ce este Separația Puterilor în Stat.

   Aceștii ”cetățeni” nu citesc ziare (care ziare ?), TV-ul nu există pentru ei, pe NET schimbă doar snobisme deși ar putea să se informeze rapid și corect iar cînd se întâlnesc față în față politica este subiect tabu, distracția cool este pe primul plan.
   De ce ? Pentru că salariile lor (peste medie) sunt plătite de corporații cu capital străin. Managementul acestor corporații nu are la dispoziție nici un mecanism (și nici un interes) pentru a dezvolta un spirit civic la salariații săi. Sindicatele sunt sublime dar lipsesc cu desăvârșire în aceste medii iar atunci când își fac apariția este mai mult ca sigur că motivele sunt dictate de management. (vezi cazul DACIA).

   Un astfel de ”cetățean” nu se întâlnește cu Statul decât atunci când citește pe fluturașul de salariu lista Impozitelor prin care acest Hoț îi subțiază Veniturile. Maximum de reacție pe care o are este o înjurătură printre dinți.
   Un astfel de ”cetățean” la următoarele alegeri nu va fi la secția de votare (pentru a-l plesni pe hoțul care l-a dijmuit în ultimii patru ani) ci în mini-vacanța din Thailanda sau pe plajă la Marseille sau la schi în Alpi. Pentru că (încă) poate.

  6. @Virgil Iordache, buna ziua!

   Aveti dreptate. De aceea am scris despre „planul Ponta”si nu despre planul LUI Ponta. POnta ca persoana este o marioneta in mainile unui grup infractional, care il vor „razgandi” si il vor face sa candideze, ceea ce vine si in intimpinarea dorintelor lui. Insa lui i s-a cultivat aceasta dorinta de cand a fost facut presedinte PSD, pentru a fi activata la un moment dat, cand va fi nevoie. Baietii din spatele lui planuiesc cu grija totul, iar el se lasa cu placere „planuit”. Vanitatea sa naturala de care am scris in inceputul articolului e factorul uman decisiv.

  7. Se pare ca domnul Ponta s-a prins primul.
   Ce am remarcat in Romania, si in special la clasa politica, este concentrarea pe propriile idei si scopuri, fara a analiza competitia.
   La clasa politica, pastrarea aceleiasi linii, care doar acutizeaza vehementa propriilor sustinatori, cu putine sanse de noi sustinatori (de cei din tabara adversa nu mai vorbim).

   Se mai intampla un fenomen. In momentul in care esti in contact direct cu cei care sunt evident imorali sau corupti etc, nu ai pozitii puternice doar daca esti santajabil sau ai interese comune.

   Ca atare, imi este greu sa vad orice politician actual ca solutia pentru Romania.

   Solutia este aici, pe contributors.

   Atata competenta, bun simt (in sensul de common sense, oarecum diferit), logica si dragoste de adevar, nu am mai intalnit.
   Veti spune ca sunteti putini.
   Adevarat, dar cum credeti ca Alexandru sau Napoleon sau orice alt mare conducator, isi conduceau armate si populatii de milioane. Prin forta fizica?

   Aveti DATORIA sa scoateti din intuneric acest popor frumos si destept.
   Esti mai VINOVAT daca stii si nu faci nimic, decat daca nu stii si faci ceva gresit!

  8. Inca mai este timp.
   Marele pericol va fi sa fim condusi de oameni care au valoarea morala a actualei clase politice, dar si inteligenti pe deasupra!
   Nu este cazul, deocamdata, dar pericolul este real.

  9. Problema nu e Ponta. Stim ca va candida pentru ca e presat de PSD. Pur si simplu nu au pe altcineva.

   Problema e ca singurul lui contracandidat serios e Antonescu. Adica iar o sa avem de ales intre doua rele sau mai bine zis o sa fim pusi in fata unei alegeri imposibile. Asta e problema.

  10. Este foarte bine construita analiza, are logica si cursivitate. Se poate ca fisurile despre care vorbiti sa nu duca la nimic, pana la urma poporul voteaza. Dar, asta nu afecteaza analiza. Spre exemplu, Voiculescu a fost ales la parlamentare desi se stia clar ca-si va da demisia.

   In schimb, nu pot trece cu vederea cateva lucruri care ar trebui editate:
   – schizofrenia: este totusi o o boala psihica. Ce-i drept, se caracterizeaza prin pierderea contactului cu realitatea si aici din nou nu aveti dreptate. Retorica folosita de VP are legatura cu realitatea si strategia folosita au legatura cu realitatea, vezi mai sus.

   In plus, cand ii spui cuiva ca planul sau este schizofrenic conotatia nu este chiar cea din DEX. Va indemn sa spuneti asta cuiva intr-o sedinta.

   – Copiatorul National, mincinos, etc.

   Ce vreau sa spun: nu vad de ce o analiza foarte buna trebuie condimentata cu piper de la A3. Daca Gadea foloseste exact aceleasi cuvinte, semnam zeci de petitii. Cand le folosim noi este OK. Am pretentia sa nu fim ca cei pe care ii aratam cu degetul, altfel situatia devine chiar dezamagitoare: toti sunt la fel.

   Sigur, alegerea modului in care va scrieti articolele va apartine, dar este pacat de aceste analize care sunt bine documentate si mult peste o mica discutie la carciuma.

   Cu stima!

   • @Haplo, a spune despre Ponta ca si-a obtinut diplomele prin furt si ca este mincinos nu e sare si piper Antena3, ci e purul adevar. Oricat de crud ar parea el si oricat de „neelegant stilistic”, insa e adevarul.

    • Nu am negat plagiatul, nici minciunile, dedublarile, cel mai cinstit guvern, etc. Ca sa folosesc si eu putin piper : nu sunt Dan Sova.
     Si ma refeream si la schizofrenie. Retorica si planul chiar nu sunt schizofrenice, au legatura directa cu ce cumpara electoratul din cetatea asediata de Basescu.
     Nici macar nu era o acuzatie, va spun cum mi-ar placea mie sa fie lucrurile sau cum vad normalitatea. Dumneavoastra imi respundeti asa: evident ca-i spun Dumbo, nu vezi ca are urechi mari?

     • nu vad ce este in neregula cu termenul „schizofrenie” si cu folosirea lui de catre autor. cred ca exagerati! Oricum, folosirea termenilor medicali in contextual unui articol cu si despre actualul guvern nu este deloc nerporivita, dimpotriva!

      • QED
       exact asa crede si Gadea cand vorbeste despre basism.

       Eu mi-am expus parerea, nu va place, sau nu-i place autorului, asta este :)

       • Eu nu ma uit la menajeria de la A3 deci nu stiu ce crede Gadea despre X sau Y.

  11. Din pacate planul Ponta, asa cum bine remarcati nu A LUI Ponta, are ca scop principal blocarea drumului pe care a pornit justitia si de revenire la regula patru/opt ani noi luam grosul si voi faceti penitenta si apoi invers, dar in nici un caz nu ne dezgropam scheletele intre noi, plan care convine de minune nu doar PSD-ului, ci aproape tuturor. Asa ca, reusita lui este ca si asigurata. Sau dumneavoastra vedeti la ora actuala vreun potential candidat (cu sanse reale de reusita) care sa fie din alt tablou? Singura noastra sansa este ca facem parte din doua cluburi selecte, care inca au interesul sa fim in cort si sa scuipam inafara, decat sa fim afara si sa scuipam in cort si se pare ca, datorita situatiei mondiale, ne aflam inca in constatarea ca tara asta are atata noroc ca nu mai are nevoie de polticieni responsabili. Sa speram ca pagubele pe care le vor face in urmatorii ani nu or sa fie prea mari, eu mizand serios pe prostia astora si pe incapacitatea lor de a indeplini orice plan, fie el bun sau malefic. Cel mai slab punct al planului este faptul ca baietii astia cred ca inca se misca in tabloul economico-institutional al anului 2004, ori lucrurile nu mai stau asa.

  12. Nu am sa sustin un coleg (multumesc, sunt onorat), direct, din cateva motive.
   Scad valoarea mesajului (gen simpatii), o data si, a doua oara, target pentru mine sunt individul (dumneavoastra) si Romania (tara TUTUROR romanilor (indivizilor))

  13. Planul reuseste si datorita neimplicarii/retragerii celuilalt contracandidat puternic acum 4-6 luni:
   – cred ca totul a inceput aici, cu retragerea de la guvernare si ruperea USL-ului: http://www.hotnews.ro/stiri-politic-16677658-crin-antonescu-doua-saptamani-premierul-nu-agreat-propunerea-johannis-preferam-retragem-guvernare-proiectul-usl-noi-pnl-costat-foarte-mult.htm
   – apoi urmatorul pas in spate: http://www.hotnews.ro/stiri-politic-16801899-crin-antonescu-daca-pnl-nu-lua-20-europarlamentare-imi-dau-demisia.htm
   – si acum: http://www.hotnews.ro/stiri-politic-16802798-crin-antonescu-pnl-nu-are-plan-candidatura-lui-iohannis-presedintie-dar-nu-este-exclus-daca-favorit.htm
   Si contextul „ascensiunii” conteaza cumva.
   Drept compensare, propun celebrul „De ce oamenii inteligenti esueaza si prostii reusesc in viata”.

  14. Stati ca nimic nu e batut in cuie:
   „Prim-vicepresedintele PNL Klaus Iohannis a declarat, joi, ca ruperea USL nu exclude o coalitie de guvernare intre liberali si social-democrati, „cand se va ivi”, afirmand ca, „in masura in care liderii acestei coalitii vor colabora foarte bine se pot obtine rezultate”, potrivit agentiei Mediafax.”
   Poate se produce marea impacare :P

  15. Excesiva aliniere a argumentelor Dvs nu ma capteaza. As zice mai degraba ca atzi dus argumentele pe calea dorita decat ca atzi descoperit planurile lui Ponta prin analiza. Titlul acopera doar o mica parte din text ca si cuprindere, dar este prea tintit, ceea ce ma face sa cred ca nu numai Ponta sau cei din spatele lui, asa cum afirmati Dvs, urmaresc inducerea anumitor idei in mentalul colectiv. De regula am invatat sa ma feresc in discutii de cei care au birourile sau locurile de munca excesiv organizate precum si de cei care au o argumentatie excesiv ordonata si de nebatut. Ceea ce nu spunetzi Dvs este faptul ca o parte din argumente s-ar potrivi majoritatii liderilor politici (unii fac 6 ani de Politehica si ajung ingineri, altii se inscriu in partid si a doua zi sunt politicieni!) indiferent de pozitia ideologica pe esichierul politic. ia incercatzi sa schimbatzi numele si vetzi vedea rezultatul. Iar in legatura cu prezidentiabilii am a va spune doua opinii personale. Prima ar fi ca Mugur Isarescu e departe de argumentele Dvs, fiind mai degraba un om slab care niciodata nu ar putea deveni un barbat de stat. Seniorul Ion Diaconescu ar fii glumit ironic pe seama participarii lui Isarescu la alegerile din 2004, afirmand ca acesta trebuie sa aiba mai intai acordul sotiei. Intre barbati asta spune totul. A doua ar fi ca Ponta nu are nevoie de functia de presedinte acum pentru ca el e ca Basescu, jucator, caruia au inceput sa ii placa jucariile politice din ce in ce mai mult iar in perspectiva precizarii in noua si reformata Constitutie a rolului de cuminte al presedintelui, cu atat mai putin ar fi pe placul lui Ponta acest rol. Deci in opinia mea aproape tot esafodajul Dvs se cam clatina, nu pentru ca nu avetzi o oarecare dreptate ci pentru ca aceasta constructie nu a fost facuta la rece, asa cum trebuie sa o faca un analist, ci purtat de valurile emotiilor. De asta cineva v-a intrebat despre justetea integrarii asa zisei sarii si piperului specifice unui anume post tv in demersul Dvs. Sunt insa convins ca electoratul stie prea bine ce are de facut. A trimis la cos deja un partid ai carui membrii ne luau peste picior de trei ori pe zi. Va pune la colt alt partid daca va simti ca membri sai au luat-o razna sau cum spune un prieten bat campii cu gratie. Electoratul a devenit atat de sofisticat in sens bun al gandirii incat stie ce sa faca. Si mai ales nu uita. Iar partidele vor invata sa se dezbare de coruptii si penalii care au cautat protectie sub aripa lor asa cum PSD a invatat, tarziu e drept, ca prezenta lui Ion Ilici Iliescu activ in fruntea partidului il va aduce repede sub pragul electoral de intrare in parlament.

  16. @sorin,

   imi pare rau ca nu gustati textul si ca nu va plac birourile „excesiv organizate”. Problema de gust, o resoect.

   Spuneti ca esafodajul meu se clatina, din urmatorul motiv:

   „A doua ar fi ca Ponta nu are nevoie de functia de presedinte acum pentru ca el e ca Basescu, jucator, caruia au inceput sa ii placa jucariile politice din ce in ce mai mult iar in perspectiva precizarii in noua si reformata Constitutie a rolului de cuminte al presedintelui, cu atat mai putin ar fi pe placul lui Ponta acest rol. Deci in opinia mea aproape tot esafodajul Dvs se cam clatina”

   Cred ca nu realizati ca „noua” Constitutie nu mai are sanse juridice si politice. Tocmai de aceea Ponta vrea la prezidentiale, pentru a beneficia de prerogativele prezidentiale din actuala Constitutie. A, semnalat clar acest lucru in articol, insa cred ca v-a scapat.

   • De gustibus non disputandum e adevarat. Dar eu prefer sa fiu direct si cred ca Dvs apreciatzi mai mult asta. Despre ce spune Ponta si Dvs credetzi ca mi-a scapat sa stiti ca nu e chiar asa. Politicienii spun multe, apoi retracteaza, apoi schimba nuanta, apoi nu recunosc, apoi,,,, Iar Ponta este politician. Si probabil ca mamele multor politicieni i-au tras de maneca pentru ca o luasera razna. Precum fiul Dnei Naum. Asa ca eu nu cred nici un politician. De la varf pana la cel de la baza. Si ca mine probabil gandesc multi. De asta PDL a pierdut alegerile si a intrat pe toboganul istoriei catre cos. Si mai erau si mirati de ce li se intampla. Apoi partidul sau alianta castigatoare la alegeri a inceput sa iasa in decor. Din ce in ce mai des. Iar asta se vede in amendarile celor ca Dvs. Iar perdantii la alegeri s-au rupt in doua nu din motive ideologice ci pentru ca locomotivele politice ale noii miscari nu aveau sanse sa acceada la varf in fostul partid. Asa ca toti sunt o apa si un pamant. Daca ar fi dupa mine i-as trimite pe toti pentru cativa ani in Rezervatia Naturala Fagaras sa mediteze.

  17. „… PSD este un partid-stat, construit istoric si structural in jurul unei figuri tutelare (Ion Iliescu…”

   Da, a fost. Nu mai este – astazi, in PSD puterea este impartita intre diversi baroni locali care cad la invoiala in privinta „alegerii” presedintelui partidului. La fel a fost PD-L, un partid-stat (mai ales dupa 2008) coagulat in jurul „tatucului” basescu si nu mai este. La fel, construit in jurul „tatucului”, a aparut din spuma (prea putin constitutionala si, deloc surprinzator, „trecuta cu vederea” aici, pe Contributors) de la Cotroceni fantomaticul PMP. Si – sa speram ! – nu va mai fi. Deloc.

  18. Domnule articler, nu uitaţi că banii şi puterea reală sunt acolo, la Guvern! De aceea dă dumnealui din colţ în colţ – ba cu Geoană, ba cu Oprescu pe post de înlocuitori. La PSD, tot mai mulţi consideră că soţul mihaelei-dragostea-mea ar obţine automat cele 5 milioane de voturi, conservate de acum 5 ani, trebuind să mai adune doar vreo 500 de mii! Iar dacă pierde, totuşi, în faţa lui Antonescu – doar nu vă imaginaţi că nu au mijloace (eventual din panoplia şantajului) de a-l da pe brazdă? Deşi, să fim serioşi… se va da singur. Numai să treacă hopul cu europenele. Altfel, PSD-ul va dori să piardă alegerile din noiembrie pentru Tăriceanu.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

  Autor

  Theophylehttp://politeia.org.ro/
  Teophyle este autorul blogului Politeía (http://politeia.org.ro/).

  Carte recomandată

   

  Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

   

   

  Carte recomandată

  “Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

  ”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

   

   

   

  Carte recomandată

  ”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

  Cumpara cartea, 39.95 RON

  Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

   

  Esential HotNews

  Top articole

  România se joacă de-a școala

  Școala ar trebui să fie piatra de temelie a vieții. Rolul școlii nu este doar de a livra informație semestru după semestru...

  Don’t Look Up: Este schimbarea climei ca o cometă sau ca un diabet?

  Difuzat pe 24 decembrie 2021, Don’t Look Up a devenit rapid o alegorie pentru situația curentă a dezbaterilor polarizate despre riscurile existențiale...

  Planul de refacere a URSS în marș: după ce s-a asigurat de Belarus și Armenia, Moscova a luat și Kazahstanul înapoi

  "Kazahstanul este acum într-un joc geopolitic (...) Rusia a intrat deja, a trimis trupe. CSTO este Rusia. Aceasta este o ocupație...

  Daca e de rău, nu apare în presă!

  Exact acum un an scriam un articol despre relația energie și presă. Probabil explicațiile de atunci sunt valabile și în spețele de...

  contributors.ro

  Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
  Contact: editor[at]contributors.ro