duminică, septembrie 26, 2021

Planuri din cuțite și pahare înainte de Congresul PSD

Sâmbătă, 10 martie, se va reuni la București toată floarea cea vestită a social-democrației românești. Chemată din ordinul și din capriciul d-lui Liviu Dragnea, președintele PSD, căruia i s-a năzărit că ar ar fi cazul ca partidul să țină un congres extraordinar.
Până la ora la care scriu eu acest comentariu, nici dl. Dragnea, nici aghiotanții domniei-sale, nici marii comunicatori ai partidului nu au anunțat că pe agenda marelui areopag pesedist ar figura luarea unor decizii majore. Nu se intenționează modificarea din temelii a Statutului,în partid există o serioasă opoziție privitoare la oportunitatea operațiunii, nu se va rescrie sacrosanctul Program de guvernare fiindcă oricum el e rescris zilnic și nimeni nu mai știe ce doresc și fac cu adevărat deținătorii de azi ai pâinii și cuțitului guvernării (dacă cineva a știut vreodată!). Unde mai pui că dl. Dragnea nu va putea să se bucure de măreața satisfacție de a le spune baronilor cu probleme în justiție care, în marea lor majoritate, conduc astăzi partidul creat de Ion Iliescu, cel sărac și cinstit, că le-a adus pe tavă promisul cap al d-nei Laura Codruța Kövesi.
În cursul ultimele zece zile, organizațiile județene ale PSD s-au comportat conform modelului după care acționau odinioară comuniștii români. Au avut adunări generale, au convocat reuniuni la vârf menite să producă mesaje de adeziune, aplauze, ovații, urale prelungite prin intermediul cărora și-au reexprimat sprijinul pentru conducerea superioară a PSD, recte pentru dl. Lviu Dragnea. Au lipsit doar telegramele și scrisorile de adeziune ale oamenilor muncii.
Se bănuiește că dl. Dragnea a plănuit Congresul drept un prilej de reconfirmare a puterii sale. Aceasta însemnând că nu se va mulțumi doar să privească satisfăcut, asemenea liderilor comuniști de odinioară, spectacolul, altminteri dezgustător și straniu al temenelelor curtizanilor de partid. Curtezani care îi vor spune cu capetele plecate și emoție în glas Liviu, ești cel mai bun!
Mai mult ca sigur, dl. Liviu Dragnea va folosi Congresul pentru a-i înlătura din organismele de conducere ale partidului pe toți cei pe care îi socotește indezirabili. Va recurge la epurări drastice, va opera schimbări de personal la nivelul președintelui executiv, al vicepreședinților pe care îi dorește în număr de 16 (unui guvern obez dl. Dragnea îi va asocia și o conducere de partid supraponderală), nu e exclus ca însuși secretarul general adjunct, atât de vocalul Codrin Ștefănescu, de câteva săptămâni căzut limpede în dizgrație, să își piardă funcția. Caraghioslâcul mimării caracterului democratic al reuniunii va fi desăvârșit printr-un simulacru la capătul căruia dl. Liviu Dragnea va fi reconfirmat în funcție. Chiar dacă zvonacii vorbesc despre faptul că vor exista și doi-trei contra-candidați în cazul de nedorit în care se va ajunge la alegeri. Dacă nu cumva respectivii vor candida și ei la ordin, adică cu încuviințarea și binecuvântarea imbatabilului El Lider Maximo, după 11 martie încolo viața lor în partid va deveni un veritabil infern căci, precum Lenin, Stalin, Gheorghiu-Dej sau Ceaușescu, Liviu Dragnea nu acceptă reala concurență și va opera cu maximă rapiditate eliminarea “deviaționiștilor”.
Pe piață există fel de fel de zvonuri. Fie că în cursul acestei săptămâni vor ieși la iveală dovezi ce vor proba complicitatea compromițătoare dintre dl. Liviu Dragnea și reprezentanții așa-zisului Stat paralel, fie că s-ar pregăti un puci menit să pună capăt dominației absolute în partid a regelui Teleormăniei. Nu exclud defel ca dezvăluiri nu tocmai convenabile pentru mitul “purității” acțiunilor și faptelor acestui veritabil martir al luptei împotriva abuzurilor DNA și ale Serviciilor să fie făcute. Este foarte posibil să aflăm detalii suplimetare despre dl. Liviu Dragnea în ipostaza de familiar al chermezelor sponsorizate de Servicii, de obsedantul Florian Coldea ori chiar că a funcționat în numeroase rânduri pe post de măcelar șef la tăieri de porci la care ar fi luat parte însăși doamna Laura Codruța Kövesi. Este în afara oricărui dubiu că în PSD s-au concentrat destui nemulțumiți față de felul în care este condus partidul și, îndeosebi, la adresa politicii acestuia. Nemulțumiți preponderent recrutați dintre veteranii PSD, cei mai mulți dintre ei mult mai bine școliți, mai competenți, mai îndreptățiți și mai calificați să acceadă la funcții politice și demnități guvernamentale decât cei recompensați cu dregătorii de dl. Dragnea. Nu exclud posibilitatea că un alter-ego al lui Constantin Pârvulescu să dorească să vorbească și să îi ceară socoteală d-lui Dragnea. Totul se va limita însă la acest mini-show. Nu se va întâmpla nimic mai mult.
Marea masă a delegaților la Congresul extraordinar al PSD nu sunt nicidecum dornici să opereze o schimbare la vârful conducerii partidului. Niciodată până astăzi, PSD nu și-a schimbat președintele în vremea în care deținea puterea. Nici măcar plecarea oarecum bizară a d-lui Victor Ponta de la șefia PSD în vara anului 2015 nu infirmă această regulă. Dl. Ponta a demisionat de la conducerea PSD, având revolverul d-lui Liviu Dragnea la tâmplă, într-un moment în care devenise pentru toată lumea evident că își epuizase cam toate resursele. Și cu toate acestea nu i s-a iertat plecarea.
Doar un eșec usturător al PSD, fie la prezidențialele din 2019, fie la alegerile locale și legislative din anul 2020 va duce la eliminarea d-lui Liviu Dragnea. Restul nu înseamnă decât vorbe și planuri din cuțite și pahare.
Text publicat concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

5 COMENTARII

 1. „Doar un eșec usturător al PSD, fie la prezidențialele din 2019, fie la alegerile locale și legislative din anul 2020 va duce la eliminarea d-lui Liviu Dragnea.”– Asadar ajungem tot la mana alegatorilor care „vor face Romania din nou mareata” – ca sa parafrasez un clasic in viata- alegatori care vor vota tot cu PSD care poate va avea un alt lider in 2019 la fel de „carismatic” ca nea Liviu, dar care va improsca cu respect si de aceasta data statul de drept si democratia din Romania. Eu nu cred ca baietii astia vor mai lasa puterea din mana lor vreodata. Daca nu va fi Dragnea, va fi altul si tot asa prin rotatie. Rotatia cadrelor partidului Social Democrat. Magnific, nu?

 2. Se va infiinta o entitate care sa simuleze democratia, sau conducerea colectiva, un fel de comitet central compus din 8 clone ale d-nei Dancila, care nu vor iesi cu un milimetru din cuvantul sefului suprem dar ii vor amplifica vocea cand va fi nevoit sa se exprime mai „piano” si din 8 grindeni cat se poate de emasculati ca sa nu poata sa ridice vocea, iar daca o va face vreunul sa poata fi inabusit rapid, fie prin promisiuni fie prin boicot.
  Dragnea a descoperit ca egalitatea dintre sexe il avantajeaza, atata timp cat numarul conteaza. Mai ramane sa regleze ponderea mebrilor de partid. Destul de putin probabil ca va putea exclude barbati din partid dar va putea angaja cate doamne vrea; cu cat mai multe cu atat mai docile. Era sa zica „dancile”…

 3. Sa precizam ca acest simulacru de congres este o CONTRAREPLICA la timida incercare,a presedintelui executiv -se pare consiliat de Adrian Nastase- de a sugera o dezbatere de fond pentru revigorarea partidului. Evident, fiind vorba de un partid ,de esenta si constructie comunista, a inceput epurarea deviationistilor,”genialul”tovaras presedinte demonstrand ca nu admite camarazi, iar nivelul politic,profesional si politic al subordonatilor nu poate trece de „GENUNCHE”.D-na Andronescu contrazice nivelul matriarhatului instalat [Firea, Carmen, Dancila…] pe baza de consecinta este clar ca trebuie sa urmeze calea celor care nu au reusit sa coboare la acest nivel [Geoana, Ivan, Ponta, privind exprimarea in engleza si franceza, altfel corespunzator, ….] Altfel spus, mediocitatile din conducere vor fi restructurate si inlocuite cu submediocritati care sa nupericliteze aura conducatorului iubit, care are calitatea de inculpat in calitate de cetatean.
  Ramane totusi varinta profilactica a Justitiei, trezirea la realitate a opiniei publice si -speram –
  revenirea ,in arena, a societatii civile

 4. In materie de alegeri prezidentiale esecul este esec. Adjectivul USTURATOR are noima doar in cazul unei catastrofe. In istoria de dupa 1989 a existat un singur esec cu adevarat usturator in 2000 cand DREAPTA a fost atat de ametita incat in turul II au ajuns Iliescu si Vadim, iar multa lume buna a fost nevoita sa faca lobby la tv spunad Votati-l pe Iliescu pentru a salva democratia. Intrucat intre timp Vadim a decedat putem specula ca o asemenea catastrofa nu are cum sa se mai intample. Cu toate acestea – si desi PSD ul iese pe piata doar cu voci din ce in ce mai afone – tacerea dinspre dreapta este ASURZITOARE .

 5. „Cantemir croind la planuri din cuţite şi pahară”.
  „Planuri din cuțite și pahare înainte de Congresul PSD”
  Diferenta ar fi doar in denumirea obiectelor? „pahară” si pahare :P cutitele au ramas neschimbate, si par a fi tot atit de periculoase :D
  Doar pahară-le si paharele sint pe masa, cutitele nu sint la vedere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Când oamenii mici lasă umbre mari înseamnă că soarele e la asfințit

                                                 Una din acele istorii care se vor adevărate, deşi nimeni nu ştie cât sunt de exacte,...

Speranța de viață a românilor

1.Vârsta medie la deces2.Nevoia unei abordări noi. Ce ne spun datele din alte țări și pe care noi nu le avem3. Revenind...

Dl Iohannis recomandă golful

"Criza guvernamentală in Romania? Nu știu despre ce vorbiti. Guvernul iși face treaba." Nu fac decat să parafrazez o replică recentă a...

Cine smântânește borcanul cu energie?

ANRE este un "organism de reglementare și supraveghere (care) doar ține de șase pentru ca șmecherii din domeniul...

“Efectul Nataşa” şi isterizarea cu agendă în Republica Moldova

Dacă întrebi lumea la Chişinău zilele astea “tu ai ştiut, sau n-ai ştiut?” nimeni nu va avea dubii la ce te referi...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.