marți, septembrie 28, 2021

PNL a decis să joace cinstit, cu cărțile pe masă

Premierul Ludovic Orban a făcut duminică ceva ce trebuia să facă mai demult. Adică încă înainte de Anul Nou, atunci când deja orice om lucid știa ori măcar putea intui cu destulă precizie care e adevărata situație a economiei românești, care ar putea fi cuantumul deficitului bugetar pe anul 2019, dar și că pentru a plăti pensii și salarii Ministerul Finanțelor este obligat să contracteze împrumuturi la dobânzi din ce în ce mai mari.
Era încă de pe atunci de domeniul evidenței că dacă PSD ar fi continuat să guverneze, România ar fi urmat soarta Greciei și că principala sarcină a noului guvern este stoparea alunecării pe tobogan a țării.
În cursul interviului acordat publicației Hotnews, dl Ludovic Orban a admis că nu poate oferi garanții 100% că guvernul pe care îl conduce va avea posibilitatea de a dubla nici măcar de la 1 august alocațiile de stat pentru copii. Totodată, prim-ministrul a spus că nici creșterea cu 40% a pensiilor de la 1 septembrie nu este chiar foarte sigură.Chiar dacă aceasta, spre deosebire de alocații, este prevăzută în Legea bugetului de stat pentru anul 2020. Totul depinde, a precizat dl. Orban, de mersul economiei, dar și de cum evoluează colectările la buget.
E cum nu se poate mai evident că dl. Orban nu s-a trezit duminică dimineață și și-a spus gata, de astăzi voi fi sincer și nu voi mai fi vânzător de iluzii. E clar că declarația a fost îndelung chibzuită și convenită în primul rând cu președintele Klaus Iohannis, dar și cu ministrul Finanțelor, dl. Florin Cîțu. Care la scurt timp după ce interviul domnului Orban a devenit public a precizat că împărtășește necondiționat opinia șefului său ierarhic.
Nu cred că d-lui Orban i-a fost chiar foarte simplu să le spună, în sfârșit, românilor adevărul referitor la situația economică a țării. Cu atât mai mult cu cât aceste două vești proaste afectează speranțele de mai bine ale unor consistente segmente ale populației. Tare mi-e teamă că anunțul de duminică al d-lui Ludovic Orban este doar primul dintr-o serie de vești proaste care s-ar putea abate peste români în cursul anului 2020. Mai mult ca sigur că Executivul nu va recurge la tăieri de pensii și salarii, însă nu este deloc exclus să fie silit să proroge și unele creșteri salariale, ca, de exemplu, cele din Educație, prevăzute să intre în vigoare tot cu începere din data fatidică de 1 septembrie. Vremea Carnavalului PSD, timpul României cu susul în jos, al falsei îndestulării și al bogăției mincinoase dau semne că au apus. Dezmățul bugetar inconștient, criminal încurajat de numiții Liviu Dragnea, Lia Olguța Vasilescu, Viorica Dăncilă și alți iresponsabili de aceeași teapă a ajuns, după cum lesne se vede, la decont.

Indiscutabil, anunțul făcut duminică de președintele PNL va costa consistent din punct de vedere electoral partidul. Nu mă îndoiesc că și dl. Orban, și dl. Cîțu, și președintele Klaus Iohannis știu foarte bine asta. Tocmai de aceea cred că trebuie apreciat curajul d-lui Orban. Acest anunț odată făcut privează PSD de un instrument de atac mișel, hoțesc pe care acesta conta indubitabil. Pretinsa șleată social-democrată spunea oricui avea timp și nervi să o mai asculte că PNL și președintele Klaus Iohannis țin cu tot dinadinsul să facă alegeri anticipate pentru ca după acestea, odată câștigate, să nu mai mărească nici pensii și nici alocații. PNL a ales să joace cinstit, cu cărțile pe masă.
Să fie oare acesta semnul că nu doar că s-a dus baba cu colacii, ci și că României i se oferă, în fine,șansa unui alt fel de politică? Mult mai aproape de cinste, realism și adevăr.
Comentariu publicat concomitent pe site-ul contributors. ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

10 COMENTARII

 1. orice roman cares tie sa citeasca, si mai si gandeste, stia de mai mult timp, ca psd indatoreaza masiv tara…dar tot asa, orice orman, considera ca printr-o minune, se pot plati pensii si salarii mari, fara sa ai o crestere semnificativa a productivitatii…actualii guvernanti, trebuie sa prezinte repede si clar situatia actuala a economei romanesti si cum s-a ajuns in acest punct. apoi, sa propuna relede solutii serioase si reale pentru indreptare..iar banca nationala, sa participe din plin, la aceste solutii…

 2. Problema pensiilor, salarile budgetarilor, al deficitelor permanente de budget și creșterea permanentă a datoriilor de stat în dauna tinerilor de azi nu mai poate fi trecută cu vederea. E limpede că noul guvern trebuie să spună acum de unde pleacă și unde vrea să ajungă 2020. România are de ales 2020.

  …”… timpul României cu susul în jos, al falsei îndestulării și al bogăției mincinoase dau semne că au apus. Dezmățul bugetar inconștient, criminal încurajat de numiții … România ar fi urmat soarta Greciei și că principala sarcină a noului guvern este stoparea alunecării pe tobogan a țării. ….”…..

  Problema deficitelor permanente de budget și creșterea permanentă a datoriilor de stat în dauna tinerilor de azi nu e numai o problemă românească. Franța e zguduita de un an de zile de protestele „jilets jaunes” din cauze diverse (creșterea pretului de benzină, etc). E. Macron e atacat seara la un spectacol de teatru la Paris, are de rezolvat o grevă de 43 de zile (sindicatul comunist CGT cere retragerea reformei pensiilor). Franța consuma 14 % BIP pentru pensii (vârsta de pensionare e de 62 de ani, la căile ferate de 52 /57 de ani). Deficitul de budget francez nu e rezolvat de peste 40 de ani. In Franța raportul angajați:pensionari s-a schimbat de la 1,7: 1 la 1,4:1. Demografia nu mai poate fi ignorată niciunde (Europa 1900 avea dublu cetățeni față de Africa. Azi Africa are dublu locuitori față de Europa. Se va ajunge la 1:10 locuitori Europa:Africa).
  Italia are 131 % BIP datorii de stat și deficit de budget. Exemplul Greciei cu 173 % BIP datorii de stat arată pericolul pentru tinerii de azi din țară dacă pe malurile Dâmboviței guvernul continuă ca în ultimii 30 de ani.

  Olanda are peste 9 milioane de angajați și o situație economică și politică stabilă (nu acceptă cresterea budgetului UE.27 peste 1 % BIP). România are mult mai puțin angajai decât Olanda. Raportul angajați: pensionari în România de azi?

  România are resursele pentru bunăstarea și prosperitatea locuitorilor. Ce e de făcut?

  • Cred ca ar trebui facut capitalism, dar romanii se mai gandesc, se vor trezi atunci cand nu va mai avea cine sa-l faca, din cauza emigratiei tinerilor.

   • @PAFI
    Sentimentul de apartenență

    Danemarca e pe locul unu când se „masoara” sentimentul de fericire al cetățenilor. Suedia, Finlanda, Elveția, Norvegia etc sunt pe primele locuri în privința „sentimentul de apartenență”. Elvețienii nu fug în Franța, Italia, RFG. Invers francezii, italienii și germanii imigrează în Elveția.

    Tinerii sunt tezaurul României. Învățământul trebuie să primească prioritate la budget. Clase mici în scoala primară sunt necesare pentru copii din famillile fără tradiție de „carte”. Nu se mai poate continua ca în ultimii 80 de ani (1939-1989 dictatură și eliminarea, exterminarea a unei părți a cetățenilor. Eliminarea cetățenilor evrei 1941-1944, vânzarea lor în naționalcomunismul ceaușist, purificarea etnică ca țel de stat și practică de guvern dâmbovițean. Eliminarea a peste 1 milion de cetățeni evrei, sași, șvabi, etc a avut consecințe în economie, cultură, stiință, etc. Urmează emigarea a 3,6 milioane locuitori după 1989 ….).

    Exterminarea „burgheziei” în epoca comunistă, eliminarea antreprenorilor, eliminarea firmelor private are consecințe grave până azi. Selectarea cadrelor comuniste după „originea sănătoasă” a dus la mentalitatea de jecmănitori greu de schimbat azi.

    Capitalism fără competență, responsabilitate și competitivitate nu se poate. Câte generații mai sunt necesare pâna când o majoritate a locuitorilor se comportă „ca în vest”? Când va exista o nouă „burghezie” autohtonă mai independentă de budgetul statului?
    Cred că nu mai rămâne mult timp. Sute de mii de tineri părăsesc scârbiți țara, emigrează în vest.

 3. Guvernul Orban are ca prim scop al guvernarii punerea in miscare a unui mecanism numit transparenta decizionala . Evident ca toate lucrurile nu pot fi scoase la suprafata -batind din palme – . Pe masura ce se constata nereguli la nivel administrativ si nu numai ,ele vor fi aflate de noi toti . Ce se poate face si realiza partial sau total, din masurile fostei guvernari (chiar daca scopul acestor masuri este cunoscut de toata lumea si nu trebuie sa ne sfiim sa spunem sau sa luam in consideratie ,ca posibilitate , crearea de viitor haos institutional )vor fi facute doar daca este posibila marirea nivelului de colectare in domeniul taxelor si impozitelor , micsorarea cheltuielilor ce determina functionarea aparatului de Stat , reducerea numarului de persoane ce deservesc aceste institutii statale si obtinerea de imprumuturi cu dobinda redusa pe termen scurt . Totodata (deja noul ambasadorul american a spus asta )se va trece la confiscarea sumelor de bani optinute ilicit si la taxarea averilor ce depasesc un anume cuantum ,stabilit ca suma minima, de unde totul trece in alta solutie de impozitare.Nu trebuie neglijat nici impozitarea pensiilor asa numite speciale ,doar o anume parte a armatei Romane va beneficia de acest avantaj .Intreaga societate va fi rugata sa participe la acest efort comun ,dar dupa ce toate aceste noi masuri de normalizare vor fi facute si comunicate in etape cetatenilor tarii . Totul va fi adus la lumina ,la suprafata ,ascunderea banilor iliciti ce produc atita saracie in lume nu va mai fi posibila . Deja natiunile inteleg si accepta asta .Pare o utopie ,dar deja UE va trece la punerea in aplicare a multiplelor solutii ce vor permite , o data cu eliminarea aproape in totalitate a banilor cash , aparitia unor societati curate .

 4. „orice om lucid știa ori măcar putea intui cu destulă precizie care e adevărata situație a economiei românești…”

  Mă iertați, dar nu cred. O dată, dijn principiu, pentru că economia nu este o știință exactă precum matematica și proiecțiile sunt încărcate de probabilitate.

  Apoi, nici dl Cîțu nu știa cu exactitate și nu va ști până cel puțin în luna martie cum stau în realitate lucrurile în economia românească, pentru că în martie se trage linie și se încheie deconturile pe anul precedent. De altfel, în mai multe declarații a spus clar că urmează bilanțuri evaluari și audituri în urma cărora va putea fi estimat cu mai multă exactitate nivelul deficitului bugetar.

  Dar, știți ceva, nici nu mă interesează nivelul deficitului bugetar!

  Sunt, în schimb, extrem de interesat cum este el folosit. Adică, pentru ce sunt cheltuiți banii împrumutați. Și, pentru mine, la fel ca pentru Comisia Europeană, este extrem de important ca aceștia să fie alocații investițiilor. Iar dacă sunt cofinanțări pentru proiecte cu fonduri europene, este perfect!

  Altfel, sunt interesat și cum se face că deficitul de cont curent al patriei noastre este în creștere, iar moneda națională își menține cursul în raport cu euro?!… Mă întreb si eu, ca „orice om lucid”.

 5. @daniel – da dar… Nu mai mult de 1% gândesc.
  Da, ăia 1% știu că PSD îndatora țara dar atât, restul nu au concepte de-astea „avansate”. Pentru restul, contează o singură chestie: „bă, ne-a dat”.
  De-aia faptul că guvernul e cinstit și spune lucrurilor pe nume nu contează, că nimeni nu ascultă, nimeni nu înțelege.
  Și, dacă nu le dă ceva, indiferent de inflație, indiferent de repercusiuni, prostimea va penaliza la vor, va vota PSD sau ce naiba răutate rezultă din destrămarea PSD.

  • 1. PSD nu se destrama – e un grup infractional bine constituit si un instrument perfect rodat intru frauda generalizata.

   2. Educatia deficitara e reteta perfecta pentru a genera electorat PSD

   3. E putin probabil ca in curind sa apara oameni politici de anvergura nationala – avem nevoie de un Adenauer, William Pitt Jr., Reagan, Trump sau chiar un Putin; si ce avem ? Nu as da nume pentru ca precis as uita unul si mai hot decit cei din enumerare.

  • „De-aia faptul că guvernul e cinstit și spune lucrurilor pe nume nu contează…”

   Întotdeauna contează.
   Cu atât mai mult acum, când. fiind în preajma alegerilor, campania de manipulare plătită din resurse publice de cleptocrații care se tem că există posibilitatea de a le fi restrâns accesul la acestea, este uriașă.

   Pe de o parte, cunoscute fiind informațiile conform cărora Bugetul are un deficit major, presa cere cu toată forța guvernului „să fie sincer” și să recunoască dificultățile în a îndeplini obligațiile legale impuse de guvernarea PSD-ALDE-UDMR cu privire la măririle salariale, de pensii, alocații etc.

   Pe de altă parte, deîndată ce guvernul „este sincer”, presa aservită în cvasitotalitate cleptocrației începe să înjure guvernul pentru că este incapabil să-și îndeplinească obligațiile legale impuse de guvernarea PSD-ALDE-UDMR cu privire la măririle salariale, de pensii, alocații etc.

   Este de fapt o perfidă campanie mass-media de manipulare antiPNL și în favoarea guvernării cleptocratice reprezentată de marionetele sale PSD-ALDE-UDMR. Este, de asemenea, o ipocrizie și un cinism maxime față de cetățenii români și România, al căror interes este nesocotit.

 6. Niciun guvern si nicun politician „de top” nu este cinstit. Ar trebui sa ne obisnuim cu asta. Cine a calatorit si a stat de vorba cu oameni din alte tari, surprinzator, chiar si in cele care arata foarte bine, stie ca cel putin la nivel de perceptie, multi cetateni europeni percep politicienii ca fiind extrem de corupti si incompetenti. Singurul lor atu este ca fac parte dintr-o clica „cu circuit inchis” din care se aleg pe functii. Ludovic Orban spre exemplu a fost lider PNL si ministrul transporturilor intr-o perioada foarte tulbure a Romaniei, cand s-au dat tunuri imense.

  Acum nu pot sa intru un zona nihilista, comunista de altfel, care spune PSD=PNL=aceeasi mizerie. Faptul ca USR si PNL incearca acum, in al 12-lea ceas. sa scoata mizeria sistemului in fata, cel putin in fata opiniei publice, este total opus fata de ce facea PSD. Ministri ca Monica Anisie ne arata ca raul nu vine numai de sus ( subfinantare – obsesia oricarui membru din sistem ), ca banii ar fi acolo, dar problema e ca in primarii avem niste analfabeti care nu stiu sa accesese niste fonduri pentru o toaleta sau o centrala termica pentru o socoala. Nu zic ca problema ar trebui mutata de la varf in teritoriu, ci ca e distribuita in toata masa societatii, ma refer la incompetenta, coruptie, samd.

  Vorbesc asadar de o problema de asteptari. De vreo 30 de ani il asteptam pasiv pe politicianul cinstit care vine si ne face ordine in ograda. Dupa cum vedem, el nu vine si din ce vedem asa ceva nu exista nicaieri in lume. Mai degraba sa pornim de la premisa ca politicienii ajung acolo, la varful partidelor, nu prin cinste sau competenta, ci prin cu totul alte calitati. Discutia mai interesanta ar fi ce atrage jigodiile in politca si ce ii pune pe fuga pe oamenii cinstiti si empatici, care vor sa faca bine celorlalti. Adica ce beneficii materiale ai intrand in politica stiindu-se ca teoretic salariile nu sunt asa de mari ? Cred ca daca am rezolva aceasta problema de fond, politica nu ar mai fi sufocata de oportunisti si lichele. Iar cheia este, evident in justitie.

  Dar poate nu asta e important, del putin deocamdata, ci cum sa ii facem pe politicieni, asa corupti si incompetenti, sa joace asa cum vrem noi. Eu cred ca ce se intampla acum este rezultatul votului de la europarlamentare si prezidentiale. Atunci societata a dat un semnal clar ca vrem altfel de administratie si ca jegul este mare, mult prea mare. Atunci un partid ce parea invincibil, care obtinea lejer rezultate de peste 40% spunand doar aberatii in campanie, a fost trantit la pamant de catre cetateni ce pareau „convertiti” pentru totdeauna. Daca nu ne vom reafirma optiunile prin vot, la alegerile urmatoate, fiti siguri ca PNL si chiar USR vor urma acelasi traseu de lichelizare completa, pe care il vedem la PSD, in care doar lichelele absolute vor ramane in partid, in timp ce oamenii ce vor si pot sa faca bine vor fi exclusi.
  La PNL nici nu ar fi greu, tinand cont de capitalul uman din acest partid, asadar, acesti oameni trebuie tinuti din scurt. Daca la votul de la locale va arata ca iar ne-am culcat pe o ureche, fiti siguri ca PNL, daca va mai ramane la guvernare, va incepe sa semene a PSD. Este unu lucru de care ma tem si care s-a mai intamplat de cateva ori in istoria noastra postdecembrista, cand paream ca prin vot ne-am lasat de PSD, doar ca dupa un timp, sa revina in forta la guvernare, si mai lichelizat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

“Discriminarea” în vremea holerei. Sau ce ne spune manipularea cuvintelor în pandemie

Acum vreo săptămână explicam într-o emisiune TV că a te considera “discriminat” dacă ţi se impun restricţii pentru că n-ai vrut să...

Nimicul la putere

            Ceea ce vedem acum pe scena publică nu e nimic altceva decât consecința faptului că niște oameni fără nici o consistență...

Când oamenii mici lasă umbre mari înseamnă că soarele e la asfințit

                                                 Una din acele istorii care se vor adevărate, deşi nimeni nu ştie cât sunt de exacte,...

România, septembrie 2021: peisaj după Congres

În cele din urmă, “ echipa câştigătoare” a învins,  iar  Klaus Iohannis îşi are partidul  prezidenţial pe care şi l-a dorit.  Este...

Welcome to Cîțuland sau cum să ucizi un partid istoric

Cred ca din toată această gretoasă si grotescă poveste, cel mai compromis iese presedintele Ghinion. S-a aventurat pe terenul de joc, a...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.